Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Πολάκης: Νομιμοποίησε 43 παράνομες κλίνες και άλλες αυθαιρεσίες σε ιδιωτική κλινική



Παρατυπίες και πλαστογραφίες των υπευθύνων του ιδιωτικού «Ιπποκράτειου θεραπευτηρίου» νομιμοποιήθηκαν με την βούλα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας - Την ίδια τακτική συγκάλυψης ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και για άλλη ιδιωτική κλινική της περιοχής - Μεγάλη η ζημιά στο Δημόσιο.

Με τη νομιμοποίηση παρατυπιών και πλαστογραφιών των υπευθύνων της ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής "Ιπποκράτειο θεραπευτήριο" στη Λάρισα, η οποία μάλιστα έγινε με τη... βούλα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, συνεχίζεται η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου αλλα και του ΕΟΠΥΥ να καλυφθούν οι δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της κλινικής - όπως και της γενικής κλινικής ΘΕΟΤΟΚΟΣ που απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας κλείνουν επί μακρόν τα μάτια σε παρατυπίες και παρανομίες στη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, παρότι αυτές διαπιστώνονται από τους Ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ενώ την ίδια τακτική συγκάλυψης υιοθετεί και ο ΕΟΠΥΥ δια του αντιπροέδρου του ζητούσε πίστωση χρόνου για την ψυχιατρική κλινική ως προς τον έλεγχο της σύμβασης του Οργανισμού με την κλινική! Κι αυτό παρότι την ίδια ώρα για το Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο γίνεται έλεγχος απο τις εισαγγελικές αρχές.

Δυο ημέρες μετα την αποκάλυψη του protothema.gr πως ο υπεύθυνος για το ψυχιατρείο, παρά το βάρος των ελέγχων και των πορισμάτων, με πλαστά έγγραφα αύξησε τις κλίνες του ψυχιατρείου το 2014, από 237 σε 280, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράφει απόφαση με την οποία νομιμοποιεί δια της...πλαγίας τις παράνομες κλίνες. Συγκεκριμένα, βασιζόμενος σε προέγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου που είχε δοθεί από την αρμόδια διεύθυνση, το 2014, πολύ προτού γίνουν οι πρωτοφανείς αυθαιρεσίες, ο κ. Πολάκης νομιμοποιεί αυτές τις 43 κλίνες!

Σημειωτέον, ο επικεφαλής της ψυχιατρικής κλινικής είχε τροποποιήσει.. αυθαιρέτως και αυτοβούλως την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καθώς και τις κατόψεις των αρχιτεκτονικών σχεδίων χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας!

Έχοντας στη διάθεσή του ο αναπληρωτής υπουργός δυο φακέλους ελεγκτικών οργάνων και γνωρίζοντας πως αυτά εχουν σταλεί στον Εισαγγελέα, αντί να ζητήσει να γίνει ακόμη πιο ενδελεχής έλεγχος και από τον ΕΟΠΥΥ - ο οποίος στο μεταξύ πληρώνει κανονικά νοσήλια στον παράνομο κλινικάρχη- επιλέγει να παραβλέψει και να αγνοήσει τα όσα παράνομα διαπιστώνονται αρμοδίως αλλά και καταγγέλλονται. Και επιπλέον, βάζει την υπογραφή του σε μια προκλητική και πέρα απο καθε νομική τεκμηρίωση απόφαση, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα τελικά για το πως αντιλαμβάνεται και ο ίδιος τη νομιμότητα...

Η ζημία του δημοσίου απο το «Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο»

Το 2011 οι ελεγκτές του ΟΓΑ διαπίστωναν πως στο "Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο" οι εικονικές νοσηλείες ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ενδεικτικά, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώνονταν ότι νοσηλεύονταν 502 ασθενείς διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, αν και η κλινική διέθετε 236 κλίνες. Τα ταμεία των ασθενών χρεώνονταν με δήθεν αναβαθμισμένη θέση (κλίνη) ενώ ο έλεγχος κατέδειξε πως δεν νοσηλεύονταν ποτέ σε αυτές. Από τις εικονικές νοσηλείες και τις παράνομες συνταγογραφήσεις μόνο για την περίοδο 2007- 2011 υπολογίστηκε ότι ο ΕΟΠΠΥ ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πόρισμα για την ψυχιατρική κλινική, επίσης καταπέλτης, προέρχεται από το ΣΕΥΥΠ που έλεγξε κατόπιν καταγγελίας τον Απρίλιο του 2017 την ψυχιατρική κλινική. "Η κλινική λειτουργεί με αριθμό κρεβατιών μεγαλύτερο κατά 70-80 κλίνες από τον αναγραφόμενο στην άδεια λειτουργίας της και περιθάλπονται ασθενείς σε χώρους που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές και δεν προβλέπονται από τα σχέδια της κλινικής" αναφερόταν στην καταγγελία.

Οι Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει εάν έχουν γίνει τυχόν υπερβάσεις χρεώσεων με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών (ΕΚΠΥ), καθώς και τυχόν υπέρβαση νοσηλευόμενων ατόμων σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας και τη σύμβαση παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης που έχει υπογραφεί μεταξύ τους.

Η ψυχιατρική κλινική διάτρητη, αλλά ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει

Ο Οργανισμός έλαβε το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ στις 22 Μαρτίου 2018. Ωστόσο, τα πεπραγμένα της ψυχιατρικής κλινικής δεν ήταν άγνωστα στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. "Για την εν λόγω κλινική εκκρεμεί η προσκόμιση στην υπηρεσία μας βεβαίωση καλής λειτουργίας. Η προηγούμενη βεβαίωση έληξε στις 2-12-2017. Η κλινική λειτουργεί κανονικά χωρις καμία αναστολή ή διακοπή της λειτουργίας της από την αρμόδια Περιφέρεια" αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ προς τη διοίκηση. Σημειωτέον πως ο νόμος ορίζει ότι προϋπόθεση για να συμβάλλεται οποιοσδήποτε πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει ενεργή τη βεβαίωση καλής λειτουργίας του.

Η αρμόδια διεύθυνση ενημερώνει τη διοίκηση πως έχει ζητήσει νέα βεβαίωση καλής λειτουργίας από τον εκπρόσωπο της κλινικής όπως και εξηγήσεις από την Περιφέρεια. Ωστόσο, η έκθεση του ΣΕΥΥΠ αλλάζει τα δεδομένα. Η διεύθυνση στις 11-4-2018 ζητεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ, ΥΠΕΔΥΦΚΑ, να ελεγχθεί "αν η κλινική προβαίνει σε καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων και αν νοσηλεύει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών απο τον αριθμό των κλινών που διαθέτει, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της". Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή έξι μηνες, μετα την εντολή προς την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ουδεμία ενημέρωση είχε δοθεί σχετικά με τον έλεγχο.



Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή : protothema.gr


Στα σκαριά το εθνικό επαγγελματικό ταμείο για 2 εκατομμύρια μισθωτούς



Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων, εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ για τη δημιουργία ενός εθνικού πολυ-επαγγελματικού ταμείου, με στόχο την παροχή συμπληρωματικής ασφάλισης σε περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Βάσει του τελευταίου σχεδίου που επεξεργάζονται οι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να ενταχθεί ως βασικός όρος στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ασφάλιση στον Β΄ Πυλώνα θα είναι υποχρεωτική και συμπληρωματική των παροχών που χορηγούνται από τους φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (Α΄ Πυλώνας). Θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και η τελική παροχή θα εξαρτάται από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται. Θα χορηγείται δε, κατ’ επιλογήν του εργαζομένου, είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως, με τη μορφή σύνταξης. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, ακόμη και με μια εισφορά της τάξης του 2% (1%+1% για κάθε μέρος) θα συγκεντρωθούν κατά τη φάση ωρίμανσης του ταμείου ιδιαίτερα σημαντικά κεφάλαια, που θα ενισχύσουν τις παραγωγικές επενδύσεις και την αναπτυξιακή δυναμική.

Βέβαια, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Το κεντρικό αλλά ουσιώδες εμπόδιο που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, είναι η χρηματοδότηση από τους εργοδότες και τους εργαζομένους. Ηδη, οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν ρεαλιστικές ελαφρύνσεις στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Αλλά και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σε ποσοστά δραματικά υψηλά, αμείβονται με έως 500 ευρώ τον μήνα, υποαπασχολούνται ή και εργάζονται ως «φαντάσματα» για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με μαύρη - ανασφάλιστη απασχόληση. Συνεπώς, ακόμη και μια συμμετοχή της τάξης του 1% με 2% επιπλέον, για την επαγγελματική ασφάλιση, αναμένεται να αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, έχουν θέσει ξεκάθαρα το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται σημαντική κυβερνητική παρέμβαση, καθόσον δεν εκτιμάται ότι υπάρχει σήμερα χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους.

Παθογένειες δεκαετιών αλλά και οι κοινωνικοασφαλιστικές παρεμβάσεις των τριών μνημονίων που οδηγούν στη συρρίκνωση των συντάξεων, σε συνδυασμό με τη δραματική διεύρυνση της δημογραφικής γήρανσης, δημιουργούν εύλογα την ανάγκη αναζήτησης διεξόδων με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και στη χώρα μας. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 2002, όμως μέσα σε 17 χρόνια υπάρχουν 18 εν λειτουργία ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 1,4 δισ. ευρώ και 121.000 μέλη. Την ίδια στιγμή, στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ο αριθμός των επαγγελματικών ταμείων αγγίζει τις 155.441 και τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ξεπερνούν τα 3,8 τρισ. ευρώ, αποτελώντας το 24% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των επαγγελματικών ταμείων αντιπροσωπεύουν πολύ υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ, που κυμαίνονται από 34%, 68% έως και 184% αντίστοιχα. Στόχος, που μάλιστα κρίνεται εφικτός από το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, είναι το ταμείο που θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ώστε και η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων να αποκτήσει περιεχόμενο αλλά και οι συνδικαλιστικοί φορείς λόγο... ύπαρξης στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον), να είναι έτοιμο στο τέλος του 2019 και να λειτουργήσει από τις αρχές του 2020.

Αν και οι εργοδοτικοί φορείς επιμένουν πως οι τακτικές εισφορές θα πρέπει να καταβάλλονται ισόποσα από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο (π.χ. 1% του μισθού για κάθε πλευρά), από την πλευρά της ΓΣΕΕ εκτιμάται ότι αρχικά θα μπορούσε το σχήμα να λειτουργήσει με ένα προς δύο, ήτοι για παράδειγμα με 0,5% για τους εργαζομένους και 1% για τους εργοδότες. Στο ταμείο θα λειτουργούν ατομικές μερίδες, μέσω των οποίων κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του συνταξιοδοτικού του λογαριασμού. Οι τακτικές εισφορές θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί των μεικτών τακτικών αποδοχών. Εισφορές θα καταβάλλονται και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας, ενώ οι συντάξεις θα καταβάλλονται σε 12μηνη βάση (αν δεν επιλεγεί η λύση της εφάπαξ παροχής).

Δυνητικά, θα προβλέπονται και έκτακτες εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζομένους, ενώ εάν κάποια εταιρεία επιθυμεί, θα μπορεί να καταβάλλει και υψηλότερα ποσοστά ασφάλισης για τους εργαζομένους της κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό. Η ασφάλιση θα αρχίζει από την πρώτη ημέρα έναρξης της εργασιακής σχέσης. Στην περίπτωση, δε, αποχώρησης για οποιονδήποτε λόγο από την εργασία, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους (σαν μιας μορφής αυτασφάλιση). Θα προβλέπεται εξαίρεση υπαγωγής για εργαζομένους που ήδη υπάγονται σε ένα από τα 18 εν λειτουργία επαγγελματικά ταμεία, ενώ σε ισχύ θα είναι και τα φορολογικά κίνητρα που ήδη προβλέπονται (αφορολόγητες εισφορές και παροχές).

Το δικαίωμα για λήψη παροχής θα θεμελιώνεται με ενιαίες προϋποθέσεις, που όμως δεν θα συσχετίζονται με τις προϋποθέσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης του Α΄ Πυλώνα. Εδώ, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επισημαίνουν πως στην περίπτωση που δεν ισχύουν ασφαλιστικές προϋποθέσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος μετατροπής του ταμείου (όπως και των άλλων ΤΕΑ) σε φορέα νομιμοποίησης της φοροδιαφυγής.

Βάσει του σχεδιασμού, ΓΣΕΕ και εργοδότες εκτιμούν ότι μεταξύ των προϋποθέσεων θα πρέπει να είναι η συμπλήρωση συγκεκριμένου ορίου ηλικίας (π.χ. το 55ο έτος) με ενημέρωση του ταμείου δύο έτη νωρίτερα. Το δικαίωμα θα κληρονομείται.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟΔΕ Β5 στο Ίλιον



Κύριοι συνάδελφοι, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Γιώργο, φίλες και φίλοι Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες.  Όταν με πληροφόρησε ο Δημήτρης  ότι επρόκειτο να διεξαχθεί η σημερινή Νομαρχιακή συνέλευση εδώ στο Ίλιον σκέφτηκα ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθω και να δω παλιούς καλούς φίλους. Με τον Δημήτρη τον Μαυροειδάκο γνωριζόμαστε 15 χρόνια. Το 2003, όταν πήρα για πρώτη φορά την απόφαση να κατέβω βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όταν για πρώτη φορά ήρθα και πολιτεύτηκα εδώ στη Δυτική Αθήνα, εισέπραξα την αγάπη και την εκτίμηση του απλού κόσμου. Σας είμαι βαθιά υποχρεωμένος γι΄αυτήν την προσωπική στήριξη που μου παρέχετε όλα αυτά τα χρόνια που με εκλέγετε Βουλευτή Β’ Αθηνών. Διότι ξέρω πάρα πολύ καλά ότι μπορεί να είμαι σήμερα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τη δική σας στήριξη και με τη δική σας ψήφο, στην καρδιά μου όμως ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα Βουλευτής Β’ Αθηνών, Βουλευτής της Δυτικής Αθήνας.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας ανακοινώσω και επίσημα ότι προσωπικά θα ηγηθώ του αγώνα της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα. Γιατί η  καρδιά της Νέας Δημοκρατίας χτυπά πάντα πιο δυνατά εδώ στα Δυτικά. Και θα χρειαστεί, φίλες και φίλοι, μια μεγάλη συστράτευση παλιών και νέων δυνάμεων. Παλιών φίλων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και νέων φίλων μας που έρχονται για πρώτη φορά κοντά στην παράταξη μας για να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να διώξουμε το συντομότερο δυνατό τη χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.  

Εκλογές θα έχουμε απανωτές το 2019. Θα έχουμε εθνικές εκλογές, θα έχουμε ευρωεκλογές, θα έχουμε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές -ελπίζουμε να γίνουν μια ώρα αρχύτερα- σε κάθε περίπτωση όμως εμείς θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε σε απόλυτη εκλογική εγρήγορση και ξέρω πολύ καλά ότι μπορώ, εδώ, στη Δυτική Αθήνα να στηρίζομαι σε εσάς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όταν θα κάνουμε τον εκλογικό απολογισμό το βράδυ των εκλογών -όποτε και αν αυτές γίνουν- δεν θα είναι απλά η Νέα Δημοκρατία ισχυρή πρώτη δύναμη σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και ο χάρτης της Δυτικής Αθήνας θα έχει βαφτεί μετά από πάρα πολύ καιρό μπλε.

Μαζί θα έχει γίνει κάτι ακόμα: θα έχουμε κερδίσει και την Περιφέρεια Αττικής. Θα δώσουμε ένα τέλος και σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης η οποία ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, αλλά θα οδηγηθεί στο τέλος της. Με έναν άνθρωπο, τον Γ. Πατούλη, που -τον ξέρετε καλά- έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, έχει υπηρετήσει τους δήμους όλης της χώρας και τώρα κάνει το μεγάλο βήμα να ηγηθεί της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Με τη δική σας τη στήριξη θα τα καταφέρουμε.

Δεν θέλω να σας πω πολλά, φίλες και φίλοι, σήμερα, διότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους εκλεκτούς ομιλητές μας. Θα σας πω μόνο μια κουβέντα για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να φύγει το συντομότερο δυνατόν αυτή η ανερμάτιστη Κυβέρνηση που μας κυβερνά. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Παντού η χώρα πηγαίνει προς τα πίσω, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια. Αλλά δυστυχώς και στα εθνικά θέματα. Όταν είχαμε προειδοποιήσει για το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα δημιουργούσε αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα και ότι ήταν μια συμφωνία επιζήμια, έσπευσαν κάποιοι να μας χαρακτηρίσουν ως ακροδεξιούς. Είπαν ότι όλοι όσοι είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία εντάσσονται στο άκρο του πολιτικού φάσματος. Έμπλεξαν κάποιοι τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό. Και ήρθε τώρα -πριν από λίγες ώρες- ο κ. Ζάεφ, όπως πληροφορηθήκαμε, και μίλησε για την ανάγκη να διδάσκεται δήθεν η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα. Όταν, λοιπόν, είπαμε εμείς ότι δεν εκχωρούμε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα στους γείτονες, αυτό ακριβώς εννοούσαμε. Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία.   

Ο κ. Τσίπρας έχει βάλει ολόκληρη την κοινωνία πια απέναντί του. Όταν του είπα στη Βουλή, πριν από δύο εβδομάδες, ότι θα ήθελα πάρα πολύ να έρθω στο σπίτι του, αλλά δυσκολεύομαι να φτάσω διότι προστατεύεται από τις κλούβες των ΜΑΤ, είχε το θράσος να βγει στο βήμα της Βουλής και να πει ότι εμένα δεν με φυλάσσει κανένα ΜΑΤ, ούτε στο σπίτι, ούτε στο γραφείο. Σήμερα, είναι η παγκόσμια μέρα που τιμούμε τα άτομα με αναπηρία και αγωνιζόμαστε όλοι ώστε οι συνάνθρωποί μας αυτοί, παιδιά αλλά και ενήλικες, να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες. Ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην απασχόληση, να ζουν ζωές δημιουργικές και παραγωγικές. Τη μέρα αυτή, λοιπόν, τα ΑμεΑ έκαναν μια πορεία. Δεν ήταν κουκουλοφόροι, δεν κρατούσαν μολότοφ, δεν άσκησαν κάποια βία. Βρήκαν, όμως, την Ηρώδου Αττικού φραγμένη από δύο κλούβες ΜΑΤ. Αυτός είναι ο υποκριτής Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και σήμερα ακόμα προσποιείται ότι είναι κοντά στην κοινωνία, όταν ολόκληρη η κοινωνία πια του έχει γυρίσει την πλάτη.

Φίλες και φίλοι, όπου και αν πάω στην Ελλάδα, αισθάνομαι -και το αισθάνεστε και εσείς- αυτό το μεγάλο δημιουργικό ρεύμα μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής. Έχει δίκιο ο Δημήτρης όταν είπε ότι για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις που κάνουμε στη δυτική Αθήνα βλέπουμε τόσο κόσμο. Και θέλω να κάνω μια ειδική μνεία σε δύο πολύ καλούς φίλους, παλιούς συναδέλφους, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Μάκη Γιακουμάτο, οι οποίοι επέλεξαν -το επέλεξαν οι ίδιοι, δεν τους το ζήτησα εγώ- να είναι υποψήφιοι στον Δυτικό Τομέα μαζί με πολλούς καλούς, άξιους, νέους υποψηφίους, και να δώσουν μαζί αυτόν τον αγώνα της μεγάλης πολιτικής συστράτευσης. Θα είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν θα είναι εύκολος. Θα είναι ένας αγώνας ο οποίος θα μας υποχρεώσει να πάμε πόρτα πόρτα να πείσουμε τους πολίτες όχι μόνο γιατί ο κ. Τσίπρας πρέπει να φύγει, αλλά γιατί εμείς αξίζουμε μια ευκαιρία να κυβερνήσουμε την Ελλάδα και να την κυβερνήσουμε καλά.   

Ο κ. Τσίπρας σε μια ομιλία που έκανε προχθές, είπε ότι εγώ θα εφαρμόσω στην Ελλάδα τις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και το είπε αυτό, ποιός; Ο άνθρωπος που έφερε το τρίτο μνημόνιο, ο άνθρωπος που έκλεισε τις τράπεζες, ο άνθρωπος που υπουργός του με δική του επιστολή κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έρθει στην Ελλάδα, που μας φόρτωσε με 10 δις αχρείαστα μέτρα για να έρθει τώρα να μας επιστρέψει 1 δις, εν είδει αντίδωρου, και να σας πει ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτει τις δικές σας ανάγκες. Ο κόσμος ξέρει, φίλες και φίλοι, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα πια να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.

Δεν αρκεί όμως αυτό. Για να δημιουργηθεί ένα πραγματικό δημιουργικό ρεύμα αλλαγής πρέπει να μιλήσουμε για το δικό μας θετικό πρόγραμμα. Κυρίως -το είπε σωστά ο Δημήτρης- για το πως θα δημιουργήσουμε δουλειές. Δουλειές για τα νέα παιδιά. Οι δουλειές έρχονται μόνο με επενδύσεις και εμείς ξέρουμε πως να βάλουμε μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας. Να μιλήσουμε για αυτούς που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Να μιλήσουμε για αυτούς οι οποίοι χρωστούν σήμερα στο Δημόσιο και θέλω εδώ πέρα να επαναλάβω την πρότασή μας για μια ενιαία ρύθμιση: 120 δόσεις για όλους όσοι χρωστούν στο δημόσιο, με ελάχιστη δόση  για τους μικρούς οφειλέτες τα 20 ευρώ.

Αλλά να μιλήσουμε και για τα σχολεία, για τα καλά σχολεία, τα οποία θέλουμε σε κάθε περιφέρεια της χώρας, πόσο μάλλον εδώ στη Δυτική Αθήνα. Για το πώς η δημόσια παιδεία ήταν και πρέπει να ξαναγίνει πραγματικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας, για το πώς θα φτιάξουμε -και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό- ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε γειτονιά ξεκινώντας από εδώ, από τη Δυτική Αθήνα για να έχουν τα ταλαντούχα παιδιά τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πραγματικά ποιοτική παιδεία, να μπορούν να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

Αλλά να μιλήσουμε και για κάτι ακόμα, για το οποίο ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μιλήσει. Να μιλήσουμε για την ασφάλεια, ως προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας. Την ασφάλεια όχι μόνο στα Πανεπιστήμια -εκεί να ξέρετε ότι την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές το άσυλο θα καταργηθεί και οι διάφοροι καταληψίες και οι απίθανοι τύποι που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια θα πεταχθούν  έξω από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αλλά η ασφάλεια δεν αφορά μόνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αφορά τις γειτονιές μας, αφορά τις γειτονιές σας. Θέλω αν αισθάνεστε πάλι ασφαλείς στο σπίτι σας, στη γειτονιά σας. Να μπορεί να βγει το παιδί σας, το εγγόνι σας  έξω το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου και να μην έχετε άγχος για το πώς θα γυρίσει πίσω.

Για όλα αυτά φίλες και φίλοι θα μιλήσουμε μέχρι τις εκλογές και τα διλήμματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Είμαστε με το λαϊκισμό ή είμαστε με την αλήθεια; Είμαστε με τον ερασιτεχνισμό μιας ανίκανης Κυβέρνησης ή με την αποτελεσματικότητα ανθρώπων που ξέρουν πώς θα πάνε τη χώρα μπροστά; Είμαστε τελικά με την πρόοδο ή με την συντήρηση; Είμαστε με την Ελλάδα και με τους πολλούς ή με κάποιους λίγους πελάτες του συστήματος, όλους αυτούς που επιβραβεύει σήμερα ο κ. Τσίπρας, μέσα από μια πελατειακή λογική; Νομίζει ότι τάζοντας λίγες προσλήψεις  στο Δημόσιο μπορεί να σας εξαπατήσει. Νομίζει ότι, όταν σας έχει ξεζουμίσει τέσσερα χρόνια, θα έρθει τώρα να σας πει ότι θα προσλάβει 10.000 ανθρώπους στο Δημόσιο και θα τον ψηφίσετε για αυτό τον λόγο.

Δεν τρώνε οι Έλληνες άλλο σανό. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιός είναι ο κ. Τσίπρας. Θα τον τιμωρήσουν στις εκλογές και θα δώσουν μια ισχυρή εντολή στην επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να ανατάξει τον τόπο, να βάλει τη μηχανή της οικονομίας μπροστά. Να ξανακάνουμε την Ελλάδα μεγάλη, περήφανη και να ξαναφέρουμε  τα χαμόγελο στα χείλη αυτών που έχουν την περισσότερη ανάγκη. Διότι εμείς τελικά φίλες και φίλοι είμαστε με τους ανθρώπους του μόχθου, είμαστε βαθιά λαϊκό κόμμα, είμαστε το κόμμα των πολλών, είμαστε το κόμμα το οποίο δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις, είμαστε το κόμμα το οποίο την επόμενη μέρα θα σταθεί με αλληλεγγύη δίπλα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, ειδικά εδώ, ειδικά στη Δυτική Αθήνα. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί με ορμή αυτούς τους τελευταίους μήνες, με θέληση, με δύναμη, να μας δώσετε τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα.


Σας ευχαριστώ.




Από Ναύαρχος μέχρι ΟΥΚας επιμένει να ντύνεται ο Καμμένος – Τι (δεν) λένε οι στρατιωτικοί [εικόνες]


Η αγάπη του Πάνου Καμμένου για τις στρατιωτικές στολές δεν είναι τωρινή. Μπορεί να επέστρεψε στο προσκήνιο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχάλης Κωσταράκος, αλλά αυτή η κόντρα του υπουργού Εθνικής Άμυνας με απόστρατους για το συγκεκριμένο θέμα κρατά χρόνια. Το ερώτημα είναι  γιατί κανείς εντός του στρατεύματος δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής; Γιατί δεν έχει βρεθεί ούτε ένας να εκφράσει το λογικό και ηθικό χρέος απέναντι στην ιδιότητά του; Γιατί εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους στρατιώτες οι οποίοι μπορεί να φορέσουν στραβά τον μπερέ;
Εκτός από την σημερινή τοποθέτηση του Μιχάλη Κωσταράκου  παλιότερα για το ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί και  ο αντιστράτηγος ε.α Ιωάννης Δρακονάκης ο οποίος έγινε viral λόγω της ανάρτησής στου στο Facebook όπου ούτε λίγο ούτε πολύ λέει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να φορά την στολή τον ΟΥΚάδων, ενώ αφήνει και υπόνοιες για ποινικές ευθύνες από τα καμώματά του.
Ας δούμε όμως μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της λατρείας του Πάνου Καμμένου για την στολή.
Η στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2015» έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Και οι δύο είπαν να ντυθούν στα χακί
Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στην Ανδραβίδα και την 117 Πτέρυγα Μάχης, με αφορμή την έναρξη διεξαγωγής της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016» και ντύθηκε πιλότος 
Τον Σεπτέμβριο του 2016 παρουσιάστηκε με στρατιωτική στολή που έφερε διακριτικά της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, της πιο επίλεκτης ομάδας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Με αφορμή την έναρξη της άσκησης Παρμενίων 2018 είπε να βάλει και στη στολή του Ναυτικού και μάλιστα δεν ντύθηκε απλά ναύτης αλλά ναύαρχος.
Οι παραπάνω στιγμές είναι μόνο μερικές από αυτές που έχει επιλέξει ο κ. Καμμένος να ντυθεί με στρατιωτική περιβολή. Μάλιστα όσες φορές και αν έχει ερωτηθεί υπεραμύνεται αυτής της τακτικής τονίζοντας ότι είναι κάτι που συνηθίζουν να το κάνουν και οι υπόλοιποι υπουργοί Άμυνας και φυσικά επιτίθεται σε όλους όσοι έχουν το θάρρος να του ζητήσουν τον λόγο για αυτή του την ενέργεια.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία : Τι ποσοστό εμφανίζει αναπηρία στην Ελλάδα



3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με Αναπηρία. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα μερικά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά αναπηρίας που καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Ένας στους τέσσερις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνω των 16 ετών πάσχει από κάποια μορφή αναπηρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η αναπηρία είτε είναι μερική, είτε ολική ταλαιπωρεί τους παθόντες στην τέλεση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, όπως είναι οι σπουδές, η εργασία, η ψυχαγωγία για το διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Το ποσοστό που καταγράφηκε στην Ελλάδα ανέρχεται στο 24%.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Λετονίας και άνω του ενός στους Σλοβένους δήλωσαν κάποια αναπηρία.

Χαμηλά ποσοστά καταγράφηκαν στην Μάλτα που έφτασε το 12%, ενώ η Σουηδία αγγίζει το 13%.

Όσον αφορά την αναπηρία ανάλογα με το φύλο του ανθρώπου, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνιες αναπηρίες συγκριτικά με τους άνδρες.

Τα στοιχεία της έρευνας συγκεντρώθηκαν το 2017.



ΤΑ ΝΕΑ


ΠΓΔΜ: Υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή οι αλλαγές στο Σύνταγμα



Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε και τις τελευταίες τροπολογίες του Συντάγματος, βάσει της συμφωνίας Ζάεφ - Τσίπρα.

Η ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, ψήφισε και τα άλλα δύο σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χθες, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα πρώτα δύο σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος.

Αρχικά, σήμερα, η ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε με 64 ψήφους υπέρ, 12 κατά και δύο «παρών» την τρίτη τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι «η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών», ενώ πριν από λίγο, με 66 ψήφους υπέρ, επτά κατά και τρεις «παρών» ενέκρινε την τέταρτη και τελευταία τροπολογία, η οποία αναφέρεται στην προστασία από την μεριά της Πολιτείας, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.


Για την έγκριση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία (61 στους 120 βουλευτές), την οποία ο συνασπισμός κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση διαθέτει άνετα.

Από εδώ και στο εξής, τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει πέντε ημέρες και ακολούθως, η κυβέρνηση της χώρας θα αποστείλει στη Βουλή τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, στην οποία θα εξεταστούν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών, για την έγκριση των οποίων απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019.


Πηγή : newsit.gr


Οικογενειακός γιατρός: Βήμα - βήμα η αίτηση


Θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου υποχρεωτικά η εγγραφή των πολιτών στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, ενώ όσοι πολίτες δεν εγγραφούν στο σύστημα θα χάσουν την δυνατότητα προληπτικού ελέγχου αν και δεν αποκλείονται από το σύστημα Υγείας.

Σε περίπτωση χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο οικογενειακός γιατρός δίνει ετήσια παραπομπή και από εκεί τους παρακολουθεί ο ειδικός γιατρός που έχουν επιλέξει, με ευθύνη του οποίου θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό πλέον ιατρικό ιστορικό (φάκελος) του ασθενούς. Ο οικογενειακός ιατρός είναι μια νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ.

Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μεταξύ άλλων λειτουργεί και ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό. Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής του πληθυσμού σε Οικογενειακό Ιατρό (Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο), οι πολίτες αυτόματα έχουν αντιστοιχισθεί και πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο Οικογενειακό Ιατρό της επιλογής τους.

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί: μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απ’ευθείας στον Οικογενειακό Ιατρό.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Για την αίτηση σας μέσω της εφαρμογής ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων σας (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του Οικογενειακού Ιατρού).

Επιλογή Οικογενειακού Ιατρού μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι Οικογενειακοί Ιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο βήμα 2 και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.

Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης. Εκτύπωση της αίτησης.

Για να υποβάλετε την αίτησή σας σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρειάζεστε ένα ταυτοποιητικό έγγραφο και να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας. Το προσωπικό θα ζητήσει τα στοιχεία σας για να ολοκληρώσει την αίτηση και θα κληθείτε να επιλέξετε Οικογενειακό Ιατρό από τους διαθέσιμους. Στο τέλος θα σας παραδώσει την ηλεκτρονικά υποβληθείσα αίτηση. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την παράδοση της αίτησης στον Οικογενειακό Ιατρό που αναγράφεται στην αίτηση, μαζί με:

Φωτοαντίγραφο Εγγράφου Ταυτοποίησης (π.χ Δελτίο Ταυτότητας) αιτούντος.

Φωτοαντίγραφο Εγγράφου Απόδειξης

Διεύθυνσης Κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη).

Ειδική Περίπτωση: Για αίτηση δια νόμιμου αντιπροσώπου απαιτείται επιπλέον: Βεβαίωση Οικογενειακής κατάστασης από την οποία να προκύπτει ο βαθμός συγγένειας ή Φωτοαντίγραφο Εγγράφου δικαστικής απόφασης ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή Φωτοαντίγραφο Εγγράφου απονομής της επιμέλειας.

Μετά την παρέλευση τριμήνου, από την υποβολή της αίτησης, η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του Οικογενειακού Ιατρού που έχει επιλεγεί.

Επισημαίνεται ότι: Μπορείτε να αλλάξετε Οικογενειακό Ιατρό μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου από την εγγραφή σας.

Μπορείτε να προγραμματίζετε επισκέψεις μόνο στον Οικογενειακό Ιατρό στον οποίο έχετε εγγραφεί.

Για δωρεάν επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό άλλης ειδικότητας πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία της παραπομπής από τον Οικογενειακό Ιατρό.


Πηγή : dikaiologitika.gr


Τραμπ: Τέλος στην ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών με Κίνα και Ρωσία



Ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει στο κοντινό μέλλον τις παγκόσμιες στρατιωτικές εξελίξεις με τους Κινέζους και Ρώσους ομολόγους του, δήλωσε ότι είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας να δώσει τέλος στην κούρσα εξοπλισμών που μαίνεται μεταξύ των τριών χωρών.
«Είμαι σίγουρος, ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, ο πρόεδρος Σι και εγώ, μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας, θα αρχίσουμε να συζητάμε για ένα ουσιαστικό τέλος σε αυτό που έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη και ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε μία κοινοποίηση του στο Twitter, μία ημέρα μετά την επστροφή του από τη σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος ξόδεψαν 796 δισ. δολάρια στον τομέα της Άμυνας. 
Πέραν αυτής της κοινοποίησης, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προέβη σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Φέτος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους 716 δισ. δολαρίων για εξοπλιστικά, ισχυροποίησε τη νομοθεσία που περιορίζει τις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και αύξησε τις δαπάνες για την πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ.
I am certain that, at some time in the future, President Xi and I, together with President Putin of Russia, will start talking about a meaningful halt to what has become a major and uncontrollable Arms Race. The U.S. spent 716 Billion Dollars this year. Crazy!
31.6K people are talking about this

Επιπλέον, νωρίτερα το 2018, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε μία νέα διεθνή στρατηγική Άμυνας, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η προσπάθεια αντιστάθμισης της ρωσικής και κινεζικής στρατιωτικής ισχύος. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεση της να εγκαταλείψει την ιστορική διμερή συμφωνία που είχαν συνάψει οι ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ το 1987, η οποία απαγορεύει την κατασκευή και χρήση ενός ευρέος φάσματος πυρηνικών όπλων και πυραύλων. Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι θα αναγκαστεί να ανταποδώσει σε είδος σε μία πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι η απουσία της συμφωνίας θα ωθήσει την Ουάσιγκτον στην εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, και τη Μόσχα σε μία αντίστοιχη κίνηση στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, κάτι το οποίο θα καταστήσει εκ νέου την Ευρώπη ευάλωτη στην πυρηνική απειλή.
Όσον αφορά την Κίνα, τον Μάρτιο, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος στρατιωτικού εκμοντερνισμού, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση της τάξεως του 8.1 % στις αμυντικές δαπάνες, τη μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, προκαλώντας ακολούθως νευρικότητα στις γειτονικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Εντούτοις, τα κινεζικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει αυτή την αύξηση μικρή και ανάλογη με εκείνη άλλων χωρών, τονίζοντας ότι το Πεκίνο δεν «τσίμπησε» στην αμερικανική προβοκάτσια που θα έβαζε τη χώρα σε μία κούρσα εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός αντιστοιχεί μόλις στο ένα τέταρτο των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ και δεν αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Παρ' όλα αυτά, το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας προκαλεί ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, καθώς η χώρα αναπτύσσει νέες στρατιωτικές δυνατότητες και όπλα, όπως αεροπλανοφόρα και αντιδορυφορικούς πυραύλους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ένας Έλληνας και ένας Αλβανός κατηγορούνται για τη δολοφονία της φοιτήτριας


Συγκλονιστικές ειναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της νεαρής φοιτήτριας καθώς οι αστυνομικές Αρχές σε συνεργασία με Λιμενικές Αρχές  κι αφού εξέτασαν προσεχτικά ολα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους  οδηγούνται  στο συμπέρασμα οτι το έγκλημα  διεπράχθη απο δυο άνδρες ενας εκ των οποίων ειναι αλλοδαπός.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δυο άνδρες ζήτησαν απο την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός των δυο κατι το οποίο εκείνη  δεν δέχθηκε παρα το γεγονός οτι τους ακολουθησε. Η άρνηση της ομως προκάλεσε την βίαιη αντίδραση τους. 

Στην προσπάθεια της να ξεφύγει εκείνη την χτύπησαν με αμβλύ σιδερένιο αντικείμενο, πιθανότατα με μια σιδερώστρα  γεγονός που πιθανόν  προκάλεσε και τον θάνατο της. Όταν οι δυο άνδρες διαπίστωσαν οτι η κοπέλα δεν αντιδρούσε έχοντας χάσει τις αισθήσεις της πήραν το άψυχο σώμα της, το έβαλαν στο αυτοκίνητο του ενός εκ των δυο  και το πέταξαν στη Λίνδο στο σημειο όπου εντοπίστηκε μετέπειτα απο τις Αρχές. Η μεταφορά του πτώματος υπαρχει στο βιντεοσκοπημένο υλικό που έχουν στη διάθεση τους οι Αρχές.  

Παράλληλα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο protothema.gr, βρέθηκαν ίχνη DNA τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτοκίνητο με το οποίο οι δράστες φέρονται να μετάφεραν το άψυχο σώμα της άτυχης φοιτήτριας. 

Οι έρευνες του Λιμενικού  

Έτσι πλέον είναι απλά θέμα χρόνου η πλήρης εξιχνίαση της δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες των αξιωματικών του Λιμενικού έχουν εστιαστεί σε δύο άτομα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται στην δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας ενώ δεν αποκλείεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και άλλο άτομο.

Οι δύο ύποπτοι κρατούνται από το Λιμεναρχείο Ρόδου χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να ομολογήσουν αν αυτοί διέπραξαν την δολοφονία και για ποιο λόγο.

Όπως έγινε γνωστό σημαντικό ρόλο στην έρευνα έπαιξαν οι εικόνες από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται κοντά στο σπίτι της άτυχης φοιτήτριας από τις οποίες προέκυψε η εμπλοκή των υπόπτων ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Η άτυχη 21χρονη φοιτήτρια, σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο και η αναγνώρισή της έγινε από το τατουάζ που έφερε στο δεξί της πόδι, ενώ συγγενείς της ήρθαν στο νησί και επιβεβαίωσαν την ταυτότητά της και επίσημα. Το πτώμα της βρέθηκε το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2018, από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο, στην περιοχή «Φώκια» στους Πεύκους.

Συγκλονισμένοι οι γονείς αλλά και οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί στο παιδί τους και ζητούν απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτήματα που προκύπτουν.


«Κλειδί» το βίντεο

Κλειδί για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών, αποτελεί το οπτικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι λιμενικές αρχές από δύο τουλάχιστον σημεία, από το δρόμολόγιο θανάτου που ακολούθησε ο δράστης με τη φοιτήτρια. Ηδη, έχουν προσαχθεί τρία άτομα- ο ένας εκ των οποίων είναι ο ιδιοκτήτης ενός λευκού βαν μέσα στο οποίο έχει καταγραφεί η άτυχη κοπέλα. Οι δύο προσαχθέντες είναι Έλληνες και ο τρίτος αλβανικής καταγωγής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο από τους προσαχθέντες έχουν υποπέσει σε αντιφάσεις κατά την εξέτασή τους. 

Όπως γράφει η Ροδιακή, η εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για συλλήψεις είναι ένα βίντεο που έφθασε στα χέρια των αρχών χθες το βράδυ και το οποίο δείχνει καθαρά μέσα σε αυτοκίνητο τη φοιτήτρια και ένα ακόμη άτομο που πιθανολογείται πως είναι ο δράστης.

Στα χέρια των αρχών αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ήδη λίστα με τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του κινητού της φοιτήτριας τον τελευταίο μήνα, γεγονός που θεωρείται καθοριστικό για τον εντοπισμό του δράστη.


Η μυστηριώδης μαρτυρία

Την ίδια στιγμή η μαρυρία ενός συμφοιτητή της 21χρονης προκαλεί ερωτήματα. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δυο μέρες προτού εντοπιστεί το πτώμα της άτυχης φοιτήτριας, τον πλησίασε κάποιος στο πανεπιστήμιο και τον ρώτησε αν έχει δει την Ελένη ή μια άλλη κοπέλα με την οποία έκαναν αρκετή παρέα τον τελευταίο καιρό. 

Τότε, εμφανίστηκε στη λέσχη του πανεπιστημίου η συγκεκριμένη φίλη της Ελένης και όταν την ρώτησαν αν έχει νέα της απάντησε αινιγματικά: «Θα μάθετε πολύ σύντομα τι συνέβη στην Ελένη». Στη συνέχεια δεν είπε τίποτα άλλο και έφυγε από τη λέσχη.


Πηγή protothema.gr