Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ριφιφί σε κατάστημα με αθλητικά είδη στην πλατεία Κάνιγγος



Άγνωστοι έκαναν ριφιφί, ξημερώματα της Πέμπτης, σε κατάστημα με αθλητικά είδη, στην οδό Θεμιστοκλέους, στην πλατεία Κάνιγγος.




Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες διέρρηξαν αρχικά ένα κατάστημα στην οδό Κατακουζηνού. Στη συνέχεια, άνοιξαν τρύπα στον τοίχο και κατάφεραν να μπουν στο κατάστημα με τα αθλητικά. Αφού πήραν διάφορα αθλητικά είδη εξαφανίστηκαν, χωρίς να τους αντιληφθεί κάποιος.


Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Τσίπρας πανηγυρίζει και τα νοικοκυριά κλαίνε – Ρεκόρ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη



Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πανηγυρίζει στη Βουλή αλλά η πραγματικότητα για τους Ελληνες πολίτες είναι θλιβερή και αυτό αποτυπώνεται και από τα νούμερα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν καταβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 7,8 δισ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό τον Αύγουστο ήταν 6,4 δισ. ευρώ .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 103,09 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

Από τα 7,8 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 6,16 δισ. ευρώ οι οποίοι φούσκωσαν κατά 513 περίπου εκατ. ευρώ συγκριτικά με το οκτάμηνο του έτους.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,3 εκατ. ευρώ .Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,8 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1.148.583 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3,9 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.

4. Από το σύνολο των οφειλών 16,8 δισ ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 86,29 δισ. ευρώ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Η αποφυλάκιση του παιδοκτόνου της Κρήτης προκαλεί τρόμο στην τραγική μητέρα



Η αποφυλάκιση του παιδοκτόνου της Κρήτης έχει αναστατώσει σε υπερθετικό βαθμό την ζωή της Αργυρώς Μεταξάκη και της οικογένειας της. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τραγική μητέρα μαζί με τον δικηγόρο της κ. Χρήστο Τόλο ήδη κάνουν κάποιες κινήσεις σε συνεννόηση με τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές με πρωταρχικό σκοπό την προστασία της οικογένειας της.

Εξετάζεται ακόμα και να προσφύγουν κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του 61χρονου.

Στο πλαίσιο των επαφών συναντήθηκαν χθες και με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου ενώπιον του οποίου εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας απαγορεύει στον παιδοκτόνο να μεταβεί ή να διαμείνει στο νομό Ηρακλείου.

Πηγή: cretalive.gr


Μητσοτάκης στο Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης : Πρέπει να σπάσουμε στερεότυπα και διακρίσεις που έρχονται από το παρελθόν


Επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη στο Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint. Κατά την επίσκεψή του, μίλησε με μέλη της διοίκησης και με εθελοντές του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, οι οποίοι του παρουσίασαν τις εγκαταστάσεις των εξεταστηρίων και του έδειξαν πώς γίνεται -δωρεάν και ανώνυμα- το γρήγορο τεστ για τον HIV και τις ηπατίτιδες Β και C, με μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Του έδειξαν επίσης μία κινητή μονάδα πρόληψης και εξέτασης, με την οποία προσεγγίζουν πολίτες σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες εξέτασης.



Τα μέλη του συλλόγου εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οροθετικοί σχετικά με την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, όμως του μίλησαν επίσης και για ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε στη συνέχεια την ακόλουθη (on camera) δήλωση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δόθηκε η ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το Checkpoint. Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσοι εργάζονται σε αυτήν την εξαιρετικά σημαντική δομή, η οποία τόσα έχει προσφέρει στην έγκαιρη διάγνωση του ιού του HIV και έχει με τον τρόπο της βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους. Είμαι εδώ για να στείλω με τον πιο εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι η νόσος που προκαλεί ο ιός του HIV όχι απλά θεραπεύεται, αλλά όταν κάποιος πάρει τη σωστή θεραπεία, σταματά και να τον μεταδίδει. Γι’ αυτό και η έγκαιρη, δωρεάν και ανώνυμη διάγνωση, είναι τόσο σημαντική. Και γι’ αυτό και η δουλειά που γίνεται και εδώ στο Checkpoint, έχει πάρα πάρα πολύ μεγάλη σημασία.  

Είμαι, όμως, εδώ για να στείλω και ένα μήνυμα ότι στην Ελλάδα του 2018 -μπαίνουμε σε λίγο στο 2019-  πρέπει να σπάσουμε στερεότυπα και διακρίσεις που έρχονται από το παρελθόν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη σωστή ενημέρωση. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι μια καλά ενημερωμένη κοινωνία, είναι η κοινωνία η οποία δίνει σε όλες και σε όλους ίσες ευκαιρίες, είναι η κοινωνία η οποία τελικά δεν κάνει διακρίσεις. 

Η επένδυση για το παρόν, είναι η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη λήψη της σωστής θεραπείας, που όχι απλά θεραπεύει όσους έχουν τον ιό, αλλά τους επιτρέπει και να μην τον μεταδίδουν σε άλλους συμπολίτες τους. 

Η επένδυση για το μέλλον, για την επόμενη γενιά, είναι η υποχρεωτική ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, στα σχολεία. Έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να είναι σωστά ενημερωμένα, να μην είναι θύματα προκαταλήψεων και να μπορούν και αυτά με τον τρόπο τους να διαχειρίζονται τις δικές τους σεξουαλικές προτιμήσεις με τρόπο που δεν θα τα κάνει να αισθάνονται ενοχικά. 

Και πάλι συγχαρητήρια για τη δουλειά την οποία κάνετε εδώ στο Checkpoint και εύχομαι, με την ευκαιρία και της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, που είναι σε δύο μέρες από τώρα, κάθε χρόνο τα περιστατικά του ιού να βαίνουν μειούμενα. Kαι εμείς θα είμαστε κοντά σας ώστε να κάνουμε αυτόν τον στόχο πράξη».               



Όταν είσαι ψυχρός ακροαριστερός απατεώνας! Τσίπρας σε πυρόπληκτη : Εάν έπαιρνες τα 2.000 ευρώ θα τα σπατάλαγες!


Κυνικός και ψυχρός ο ακροαριστερός Αλέξης Τσίπρας που κάνει τον πρωθυπουργό σε βάρος της χώρας και δεν είναι η πρώτη φορά.

Η νέα κυνική και ψυχρή του απάντηση σοκάρει στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Μάτι που δεν είχε ΜΜΕ λόγω απεργίας για να τον ξεφτιλίσουν όπως του πρέπει, αλλά τον έκαψε όπως αναφέρει το protothema.gr το κινητό ενός πολίτη.

Το βίντεο του πολίτη κατέγραψε την αδιανόητη κυνική ψυχρή απάντηση που έδωσε ο Τσίπρας σε μία γυναίκα που είδε την περιουσία της να χάνεται λέγοντας χωρίς ίχνος ντροπής ότι σκοπός είναι να φτιαχτούν υποδομές και όχι να δοθούν χρήματα για τις καταστροφές στους πυρόπληκτους.  Γυρνώντας προς την άτυχη γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει σε ένα ανάλγητο κυνικό ακροαριστερό, και χωρίς κανένα σεβασμό σε όσα εκείνη έχει βιώσει της είπε:  «Και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ, τι θα έκανες; Θα τα σπατάλαγες!». 

Η ξεφτίλα του ακροαριστερού Τσίπρα σε όλο της το μεγαλείο δείτε το video :




Συνελήφθη ο «Ριχάρδος», ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων – 58 συλλήψεις ακόμη


Πενήντα εννέα άτομα έχουν συλληφθεί έως τώρα στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τρίτης, για την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν συστηματικά λαθρεμπόριο χρυσού, τον οποίο διοχέτευαν στο εξωτερικό.



Ανάμεσά τους είναι ο γνωστός ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς που συνελήφθη μέσα στην πολυτελή βίλα του στη Σαρωνίδα.

Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ τις έρευνες συνέδραμαν η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς και Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.).

Πρωινές ώρες χθες, 27 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά εξήντα τριών (63) μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε (55) ημεδαποί και οκτώ (8) αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα - κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών των δύο ομάδων, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αξιοποιήθηκαν μάλιστα όλες οι προανακριτικές τεχνικές (Αστυνομική έρευνα, φυσική/ τεχνική επιτήρηση και παρακολούθηση, άρση απορρήτου, επισύνδεση, πληροφορίες κ.λ.π.) και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτές τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης τόσο των μεμονωμένων μελών όσο και των δύο ομάδων, καθώς και η ιεραρχική δομή τους. Πιο συγκεκριμένα, από την πορεία και εξέλιξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υφίσταντο δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους.

Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις (400.000) ευρώ.

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης.

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των (12.000) ευρώ καθώς και (17) ράβδοι χρυσού, βάρους (24,6) κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου (600.000) ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Περαιτέρω, ένδειξη νομιμοποίησης αποτελεί και το γεγονός ότι διαβιούσαν πολυτελή βίο.





Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε (130) χώρους καταστημάτων ενεχύρων - αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις (400.000) ευρώ περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.








Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
360 χρυσά νομίσματα,
18 πολύτιμες πέτρες,
δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
μικροποσότητα κάνναβης.
Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.»


Κυριάκος Μητσοτάκης «Μας υποχρέωσε αλλά δεν μας είπε τελικά πόσα μας χρέωσε»


Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Βραβεία Βιώσιμης, Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Κύριε Πρόεδρε,
αγαπητέ Γιάννη,
κυρίες  και κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία μου, σήμερα, στην 3η τελετή  απονομής των βραβείων βιώσιμης, καινοτόμου και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Αθηνών. Θυμάμαι πολύ καλά το 2014, όταν με την ιδιότητα τότε του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα συμμετάσχει στην πρώτη σας τολμηρή πρωτοβουλία, να χαιρετήσετε και να γιορτάσετε επιχειρήσεις οι οποίες πήγαν κόντρα στο ρεύμα και κατάφεραν και διακρίθηκαν και αξίζουν της αναγνώρισης μας. Είμαι εδώ γιατί κάθε θαρραλέα επιχειρηματική πρωτοβουλία είναι, με τον τρόπο της, μια πυξίδα για έναν νέο δρόμο που οδηγεί στην ανάπτυξη, και άρα στην ευημερία για όλους.

Πριν, όμως, μπω, αγαπητέ Πρόεδρε, στο κύριο μέρος της σημερινής μου τοποθέτησης, θα ήθελα να μου επιτρέψετε μία σύντομη παρέμβαση για τα όσα άκουσα σήμερα. Ο κ. Τσίπρας μας είπε στη Βουλή ότι μόλις τώρα συμπληρώνει 100 μέρες στην εξουσία. Γιατί για αυτόν ο χρόνος της διακυβέρνησης μετρά από τότε που δήθεν έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Δηλαδή από την 21η Αυγούστου του 2018! Πρόκειται για μια πρωτοφανή ομολογία αποτυχίας και μια ακόμα χοντροκομμένη απόπειρα εξαπάτησης.

Ξέραμε ότι η εξουσία έχει φθείρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως ότι η αγωνία μπροστά στις επερχόμενες εκλογές κάνει κάποιους  να θέλουν να μετρήσουν το χρόνο αλλιώς. Πράγματι, ο χρόνος μετράει αλλιώς. Μόνο που, πλέον, μετρά αντίστροφα. Τα υπόλοιπα είναι ήδη γνωστά.

Ο κ. Τσίπρας είναι, σήμερα, ήδη ο μακροβιότερος, και τολμώ να πω, και ο συνεπέστερος μνημονιακός πρωθυπουργός. Δυστυχώς για την Ελλάδα, μετράει τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, όχι 100 μέρες. Τέσσερα χρόνια που οι πολίτες τα πλήρωσαν ακριβά –σε φτώχεια και σε φόρους– και γι’ αυτό δεν πρόκειται να τα ξεχάσουν. Όπως δεν ξεχνούν και το μαύρο πρώτο επτάμηνο του 2015 αλλά δεν ξεχνούν και τα ψέματα που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας πήγε τη χώρα στο χείλος το γκρεμού, διέλυσε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls, εξαπάτησε τους Έλληνες με ένα δημοψήφισμα-παρωδία. Και μετά υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Και μετά επέβαλε 10 δισ., επαναλαμβάνω 10 δισ. πρόσθετα αχρείαστα μέτρα. Και μετά δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά, εξοντωτικά υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.  Και μετά υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Και σήμερα μας κρατά, ακόμα,  εκτός αγορών. Τώρα θέλει να ξεχάσουμε όλα όσα ζήσαμε. Αυτό δεν γίνεται. Ούτε έχει νόημα να υποτιμά την αντίληψη των πολιτών.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε από τους Έλληνες 10 και τους επιστρέφει το 1. Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή διέλυσε τη μεσαία τάξη. Ότι κυνήγησε την επιχειρηματικότητα. Ότι έβαλε ταξικό πρόσημο στις πολιτικές της. Γνωρίζει ότι σήμερα, αυτή η κυβέρνηση, υπονομεύει το μέλλον της χώρας. Γνωρίζει επίσης ότι η οικονομία, παρά τα πανηγύρια κάποιων,  παραμένει καθηλωμένη. Ότι οι επενδύσεις έχουν πιάσει πάτο. Ότι οι μισθοί, αντί να αυξάνονται, μειώνονται. Ότι οι νέοι μας συνεχίζουν να αναζητούν ελπίδα στο εξωτερικό. Όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την οικονομική πολιτική ως ένα παιχνίδι επιδομάτων. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και συμφωνώ αγαπητέ Πρόεδρε: μπορούμε καλύτερα.

Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναμπεί στον φαύλο κύκλο μιας πελατειακής πολιτικής που μοιράζει προσωρινή ανακούφιση την ίδια ώρα που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι. Η Ελλάδα και οι Έλληνες θέλουν δουλειές και ευκαιρίες ενώ, σήμερα, η κυβέρνηση θέλει να καταδικάσει την κοινωνία σε φτωχοποίηση και σε εξάρτηση από επιδόματα. Όμως οι Έλληνες ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση. Και αυτό το κεφάλαιο της παρακμής πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με υγιή και βιώσιμο τρόπο. Να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις. Πρέπει να αλλάξει το κλίμα και η ψυχολογία της αγοράς. Δεν φτάνουν τα επιδόματα-εμείς τα ψηφίζουμε γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μου που τα έχουν ανάγκη. Αλλά δεν  μπορεί να γίνει, σήμερα, δουλειά στη χώρα με αποσπασματικές κινήσεις. Η χώρα χρειάζεται μια δημιουργική αναγέννηση. Χρειάζεται, κυρίως, μια κυβέρνηση που ξέρει πού θέλει να πάει και πώς θα πάει εκεί.

Πράγματι, μπορούμε. Αλλά μπορούμε με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με επιθετικές αποκρατικοποιήσεις. Με μικρότερο και καλύτερο κράτος που θα λειτουργεί με αξιολόγηση και αξιοκρατία. Με λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολλούς που γονάτισαν τα χρόνια της κρίσης να μπορούν να σταθούν ξανά όρθιοι. Στο σχέδιό μας υπάρχει θέση για όλους και θα το κάνουμε πράξη με τη στήριξη των πολιτών, με συμμάχους όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας με αιχμή την υγιή επιχειρηματικότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, έχουμε τη μεγάλη χαρά να βραβεύουμε την καινοτομία της κανονικότητας, την καινοτομία της διπλανής πόρτας.  Οι τιμώμενες επιχειρήσεις, και διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή την ιστορία όλων των επιχειρηματιών που βραβεύονται σήμερα, δεν είναι παρακλάδια κάποιων πολυεθνικών εταιρειών. Δεν δημιουργήθηκαν από μέλη της επιχειρηματικής ελίτ. Οι περισσότεροι εκ των συντελεστών τους -ιδρυτές, μέτοχοι, εργαζόμενοι- προέρχονται από τη μεσαία τάξη. Είναι απόφοιτοι δημοσίων σχολείων και δημοσίων πανεπιστημίων. Δεν κινήθηκαν στην ασφάλεια ενός προστατευμένου περιβάλλοντος. Αλλά τόλμησαν, εργάστηκαν και δημιούργησαν κάτι πραγματικά ξεχωριστό παλεύοντας σκληρά κάθε μέρα με πολλές αντιξοότητες. Και τους αξίζει κάθε έπαινος γι’ αυτό και ένα θερμό χειροκρότημα.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάστηκαν σκληρά. Πολλοί  έντιμοι, ικανοί, εργατικοί άνθρωποι, είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, τη ζωή τους να γίνεται χειρότερη, συχνά ανυπόφορη. Όχι απαραίτητα από δικά τους λάθη, αλλά γιατί βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτόν τον ανεμοστρόβιλο της γενικευμένης κρίσης. Θα σταθούν ξανά όρθιοι και θα προχωρήσουν μπροστά από  την κρίση, όταν αυτή η κρίση -από την οποία θα είχαμε βγει οριστικά το 2014 ή τουλάχιστον 2015, όταν βραβεύσαμε για πρώτη φορά τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται εδώ  στο Επιμελητήριο Αθηνών-  αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Όταν η Ελλάδα αρχίσει να πατά ξανά γερά στα πόδια της. Όταν η χώρα αναπτύσσεται δυναμικά. Όταν ενθαρρύνει τις επενδύσεις και το επιχειρείν. Όταν δημιουργεί νέες και καλύτερες δουλειές. Όταν δίνει ευκαιρίες σε όλους. Όταν όλοι εσείς, οι άνθρωποι της καινοτομίας και της δημιουργίας θα είστε, πράγματι, η πολύτιμη δύναμη μιας οικονομίας με σφρίγος και αυτοπεποίθηση. Μιας οικονομίας που θα μπορέσει να τραβήξει όλη την κοινωνία μπροστά.

Κυρίες και κύριοι,

Οι πρωτοβουλίες σας είναι πραγματικά θαρραλέες. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα απαιτεί κουράγιο, υπομονή και αντοχή απέναντι στα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Πρόσφατα, η Έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαίωσε τη διαρθρωτική στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας: Δυστυχώς, η Ελλάδα υποχωρεί 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (είναι σήμερα στην 72η θέση) ύστερα από 6 θέσεις που είχε ήδη υποχωρήσει το 2017. Ενώ και στον κατάλογο για την Ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018, υποχωρεί και εκεί 4 βαθμίδες -έρχεται μόλις 57η ανάμεσα 140 χώρες.

Πρόκειται, δυστυχώς, για δύο ακόμη διεθνή αρνητικά ρεκόρ αυτής της κυβέρνησης. Με δυσβάσταχτους φόρους και εισφορές, με ελλιπή χρηματοδότηση, με ανεπαρκή τραπεζικό δανεισμό -ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- με αμέτρητες στρεβλώσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Οι επισημάνσεις αυτές ερμηνεύουν ορισμένα πράγματα: τις αναιμικές επενδύσεις αλλά και, συνολικά, την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και αν προστεθούν η ατολμία για μεταρρυθμίσεις, η κωλυσιεργία στις ιδιωτικοποιήσεις η κωλυσιεργία στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αυτός ο πολυέξοδος, αυτός ο ακριβός κρατισμός, τότε έχουμε τον πλήρη κύκλο της κυβερνητικής αποτυχίας. Μιας αποτυχίας  που δυστυχώς αντανακλάται στα επίμονα υψηλά -δυστυχώς απαγορευτικά- επιτόκια δανεισμού τα οποία στην πράξη ανατινάζουν τον μύθο περί «καθαρής εξόδου» στις αγορές. Ενός ακριβού δανεισμού, ανοίγω μια παρένθεση, τον οποίο πληρώνετε και εσείς ουσιαστικά, όσο πιο ακριβος είναι ο δανεισμός για τη χώρα τόσο πιο ακριβός είναι ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις. Ακόμα πιο ακριβός ο δανεισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και, βέβαια, και στις δεσμεύσεις για πολύχρονη λιτότητα οι οποίες διαλύουν το ψέμα του δήθεν τέλους των μνημονίων. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, περιορίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2019-20 στο 2,1% και 2,2%.

Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, αγαπητέ Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είναι  σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς που η χώρα έχει ανάγκη. Αλλά είναι χαμηλότεροι και σε σχέση με οικονομίες που βίωσαν προγράμματα προσαρμογής και βγήκαν, τελικά, από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος. Στη δε πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της περασμένης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε το προφανές: Ότι τα υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματα για τα οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, προκύπτουν από μια φορολογική αφαίμαξη, από το πάγωμα των πληρωμών του Δημοσίου και από την υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Με άλλα λόγια, αυτό το διαβόητο «μαξιλάρι» της Κυβέρνησης φουσκώνει με τον ζωογόνο αέρα τον οποίο στερεί από τους πνεύμονες της πραγματικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση υπονομεύει την ανάπτυξη ανοιχτά, για να υπηρετήσει βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες με την πολιτική της: υπερπλεόνασμα, υπερφορολόγηση, μείωση των δημοσίων επενδύσεων, καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή, δυστυχώς, είναι η συνταγή που κρατά τη χώρα καθηλωμένη.

Κυρίες και κύριοι,

Η απομάκρυνση της σημερινής Κυβέρνησης αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη για να πάει η χώρα και η οικονομία μπροστά. Αυτή, όμως, δεν αρκεί. Θα πρέπει να συνοδευτεί από την υιοθέτηση ενός πραγματικά εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου που θα ενσωματώνει στην παραγωγική διαδικασία και την καινοτομία, την καινοτομική γνώση. Διάβαζα κάπου πρόσφατα ότι από το 1870  άλλωστε, τα 9/10 της αύξησης του συνολικού ακαθάριστου προϊόντος στον πλανήτη οφείλονται στην καινοτομία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ε.Ε. έχει τοποθετήσει την καινοτομία στο επίκεντρο της πολιτικής της για την Ευρώπη του μέλλοντος. Για την Ελλάδα, το στοίχημα αυτό είναι καθοριστικό: από μια οικονομία της «απομίμησης» πρέπει να μεταβούμε γρήγορα σε μια «καινοτόμο οικονομία», με προϊόντα που θα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, που θα βρίσκουν τις  θέσεις τους σε διεθνείς αγορές. Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου, θα σας μιλήσω σύντομα γι’ αυτούς: Πρώτος άξονας είναι η δραστική αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Η μείωση φόρων, η περιστολή των κρατικών δαπανών και η μείωση της φορολογίας αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων μας για την ανάταξη της οικονομίας. Προχωράμε σε μια μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός μιας δεκαετίας. Και στη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 15% στο 5%, ώστε ο πραγματικός συνολικός συντελεστής από το 40% να πάει στο 24%  εντός μιας διετίας.

Εδώ επιτρέψτε μου μια παρένθεση: Άκουσα σήμερα  τον Πρωθυπουργό να μας λέει ότι μείωσε την φορολογία, μειώνει την φορολογία στις επιχειρήσεις από το 29% στο 28%. Προφανώς ξέχασε ότι με το άρθρο 14 του νόμου 4472/2017 είχε ήδη μειώσει τη φορολογία από το 29% στο 26% για να έρθει τώρα να σας πει ότι την κάνει 28%. Κοιτάξτε κάποια στιγμή η εξαπάτηση σε αυτή τη χώρα πρέπει, επιτέλους να σταματήσει. Δεν μείωσε την φορολογία στις επιχειρήσεις ο κ. Τσίπρας, αύξησε την ψηφισμένη μείωση της φορολογίας από το 26% στο 28%. Και αν πιστέψουμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η φορολογία θα πέσει τελικά στο 26% το 2021, θα επιστρέψει δηλαδή εκεί που ήταν το 2014.

Δική μας δέσμευση αποτελεί, επίσης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μιας διετίας. Μια μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα αφορά όλους, όχι μόνον κάποιους, όχι μόνον τους πιο αδύναμους αλλά και τη μεσαία τάξη. Αυτή που κυρίως έχει χτυπηθεί σήμερα από την υψηλή φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία. Αλλά μέσα και από τη νέα φιλοσοφία μας για το ασφαλιστικό σύστημα που έχει δαιμονοποιηθεί με απαράδεκτο τρόπο από τη σημερινή κυβέρνηση, δεσμευόμαστε και για μια σταδιακή μείωση των εισφορών από το 20% στο 15%. Ενώ, έχουμε επίσης δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε και το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, όπως είχαμε κάνει και το 2013, με θετικά τότε δημοσιονομικά αποτελέσματα κόντρα στις προβλέψεις της τρόικα. Είχαμε δίκιο αγαπητέ Πρόεδρε όταν ισχυριζόμασταν ότι η μείωση του ΦΠΑ θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση. Οι μειώσεις αυτές είναι απαραίτητες για να μένει κάτι, επιτέλους, στην τσέπη των ανθρώπων του  κλάδου της εστίασης που τόσα προσφέρουν στην οικονομία μας, χωρίς να τους εξωθούμε αναγκαστικά στην φοροδιαφυγή. Πιστεύουμε ότι αυτές οι γενναίες  μειώσεις θα δώσουν μια  πραγματική αναπτυξιακή ώθηση. Πολύ μεγαλύτερη από τις άτολμες μειώσεις της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες δεν διορθώνουν τα δικά της λάθη με την υπέρμετρη φορολόγηση των προηγούμενων ετών.

Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας, για τον οποίο έχω μιλήσει σε πολλές ευκαιρίες αναλυτικά, σχετίζεται με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη «οικονομικής πολυπλοκότητας» η Ελλάδα είναι στην 59η θέση, πίσω από χώρες όπως η Βοσνία, η Αγκόλα, τα Εμιράτα και η Κόστα Ρίκα. Καθόλου τυχαία, επίσης, καταγράφει σημαντική υστέρηση σε κρίσιμους δείκτες, όπως στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην οικονομία αλλά και στην ψηφιακή οικονομία. Είμαστε με το ζόρι στην 26η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ξεκάθαρη προτεραιότητα σε εκείνους τους κλάδους που έχουν δυνατότητες παροχής σημαντικής προστιθέμενης αξίας. Όπως για παράδειγμα η βιομηχανία, χώρος που κατ’ εξοχήν ευνοεί την ανάπτυξη της καινοτομίας. Τα μερίδια της μεταποίησης, της μεγάλης μεταποίησης, αλλά και της μικρής μεταποίησης είναι πολύ μικρά συγκριτικά με άλλους τομείς όπως ο τουρισμός.

Τέτοιες πολιτικές μπορεί να αναλάβει ένα «έξυπνο κράτος». Το οποίο αναζητά κατάλληλες συνέργειες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πυροδοτώντας έτσι μία συνολική δυναμική. Έχουμε εισηγηθεί, ανάμεσα σε πολλές άλλες προτάσεις, την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων που θα λειτουργούν ως οργανωμένοι υποδοχείς επιχειρήσεων αλλά και ως ενδιάμεσοι φορείς αδειοδότησης. Έχουμε επιμείνει στην απλούστευση των αδειοδοτήσεων, με κατάργηση ενός εντελώς απαρχαιωμένου συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης με βάση τις οχλήσεις και με διατήρηση μόνο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με σύμπτυξη των οικοδομικών αδειών με αυτές της χρήσης γης. Με θεσμοθέτηση ιδιωτικών φορέων αδειοδότησης και σίγουρα, με την απλοποίηση των χωροθετήσεων νέων περιοχών για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θέλουμε, επίσης, να ενοποιήσουμε όλες τις δομές προώθησης εξαγωγών σε έναν νέο φορέα, στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά, όπως σωστά είπατε, αγαπητέ Πρόεδρε, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να ενσωματώσουν την καινοτομία και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το γνωρίζετε κι εσείς εξάλλου καλύτερα, η έλλειψη επαρκούς τραπεζικής χρηματοδότησης είναι σήμερα το κορυφαίο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει για την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχει τόσο μεγάλη σημασία. Και γι’ αυτό και είναι σημαντικότατο να αντιμετωπιστεί με πιο δραστικό τρόπο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες, απελευθερωμένες πια από αυτό το βάρος, να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Είναι μεγάλο πρόβλημα και όλες οι λύσεις οι οποίες προέρχονται από την ίδια την αγορά και προφανώς δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο είναι ευπρόσδεκτες στον βαθμό που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Και ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μη λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάληψη επιχειρηματικών σχεδίων. Οι υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και διάφορες άλλες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων καθηλώνουν τις επιχειρήσεις σε μικρή κλίμακα δραστηριοτήτων. Πολλοί προτιμούν αγαπητέ Πρόεδρε να παραμείνουν μικροί σήμερα. Είναι καλύτερο μερικές φορές να είσαι κάτω από το ραντάρ. Όμως χρειαζόμαστε να κάνουμε το ανάποδο, χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Είναι απαραίτητο ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Είναι καλύτερα να έχεις ένα μικρότερο ποσοστό σε μια εξωστρεφή ανταγωνιστική, γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία, παρά ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε μια επιχείρηση χωρίς μέλλον.

Και βέβαια είναι πολύ  σημαντική η λειτουργία ενός πτωχευτικού δικαίου που θα παρέχει μία πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε περιπτώσεις επιχειρηματικής αποτυχίας. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά για το σχέδιο μας για τη δεύτερη ευκαιρία επιχειρήσεων που σήμερα δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Όπως ακόμη είναι αναγκαίες οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από την καθιέρωση θεσμών συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας της βιομηχανίας με clusters επιχειρήσεων και με την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Θέλω να σταθώ λίγο στα clusters, στις ομάδες επιχειρήσεων που έχουν κάποιο κοινό ενδιαφέρον. Αντιπροσωπεύουν, σήμερα, το 39% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη με το 55% των μισθών. Στη χώρα μας τα ποσοστά αυτά είναι πολύ μικρότερα με αποτέλεσμα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να μένουν αποκομμένες από συνέργειες που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν πλήρως το παραγωγικό δυναμικό τους. Και βέβαια, ξεχωριστή έμφαση απαιτείται στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τα startups, τα οποία  πρέπει να αποκτήσουν όχι απλά πρόσβαση στην χρηματοδότηση, αλλά πρέπει να υποστηριχθούν από ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών που θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις στα πρώτα τους δύσκολα βήματα. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναφορά την οποία έκανε πριν ο Γρηγόρης Αρναούτογλου για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες ξεκίνησαν μέσα στην κρίση, σε πολύ αντίξοες συνθήκες  και οι οποίες σήμερα βρίσκονται εδώ για να βραβευτούν για την επιχειρηματική τους επιτυχία. Πράγματι, η κρίση γέννησε μια νέα επιχειρηματικότητα, άλλαξε τα πρότυπα, άλλαξε τις προτεραιότητες νέων ανθρώπων. Τους έσπρωξε προς την επιχειρηματικότητα, τους έκανε να αναλάβουν ρίσκα να γίνουν πιο δημιουργικοί. Και αυτήν την προίκα της κρίσης θα πρέπει όχι απλά να τη διαφυλάξουμε αλλά να την ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.
  
Τρίτος άξονας της πολιτικής μας είναι η διάχυση της ευημερίας όχι μόνον στους μετόχους αλλά και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Σήμερα, δυστυχώς, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα. Πριν από δύο μόλις μέρες δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το 2017: οι μισθοί στην Ελλάδα το 2017 μειώθηκαν κατά 3,5%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2%. Η Κυβέρνηση που καμώνεται ότι είναι υπέρ των ασθενέστερων, είναι αυτή που με την δική της πολιτική μειώνει τα εισοδήματά τους. Και η μείωση της ανεργίας στηρίζεται ολοένα και περισσότερο σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αλλά δυστυχώς, με αυτούς τους ρυθμούς αποκλιμάκωσης, η ανεργία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030.
  
Εμείς πιστεύουμε ότι οι αποδοχές των εργαζομένων πρέπει να ακολουθούν την πορεία της απασχόλησης και της παραγωγικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση, αγαπητέ Πρόεδρε, του κατώτατου μισθού που θα συμφωνείται ύστερα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι, μια εξέλιξη, απόλυτα καλοδεχούμενη. Κατά την άποψη μας ο υπο-κατώτατος μισθός πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Ενώ η εργασιακή νομοθεσία προφανώς πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα χωρίς εκπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμού. Όσες επιχειρήσεις βραβεύεστε σήμερα, αλλά και πολλές άλλες που διακρίνονται παρά τις δυσκολίες, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η επιτυχία κάθε επιχείρησης εξαρτάται από τους ίδιους τους  εργαζόμενους της. Ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι εργαζόμενοι σημαίνει καλές και επιτυχημένες επιχειρήσεις.
  
Γι’ αυτό και θα το ξαναπώ, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας: Εμείς δεσμευόμαστε να μειώσουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για όλες τις επιχειρήσεις, να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον φιλικό που θα ευνοεί τις επενδύσεις. Θέλουμε από εσάς, αγαπητέ Πρόεδρε, να επενδύσετε και εσείς στην επιτυχία των επιχειρήσεων σας. Με σωστό σχεδιασμό, τήρηση της νομιμότητας και του ανταγωνισμού. Θα είμαστε δίπλα σας για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις που θα τολμήσουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Θέλουμε και εσείς -μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις- να λειτουργείτε ως μέρος της κοινωνίας, προσφέροντας ασφάλεια αλλά και μέρισμα ευημερίας στους εργαζομένους, αλλά και στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες μέσα στις οποίες  δραστηριοποιείστε. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μία βαθιά αλλαγή στην ίδια την κουλτούρα των επιχειρήσεων. Και το πως αντιλαμβανόμαστε επιτέλους την επιχειρηματικότητα σε αυτή τη χώρα,  με ένα κράτος που δεν θα πνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία και έναν επιχειρηματικό κόσμο, που δεν θα ζει απομονωμένος σε έναν κλοιό πρόσκαιρου κέρδους, αλλά στην καρδιά μιας ευημερούσας κοινότητας πολιτών.

Τέλος, θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ στα ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένει ουραγός στις χώρες του ΟΟΣΑ στην εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης αλλά και σε προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης των εργαζομένων. Αυτό πρέπει να αναστραφεί με τη συνεργασία των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων. Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία όπου επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, της ίδιας περιφέρειας σχηματίζουν οι ίδιες  δίκτυα κατάρτισης, με την υποστήριξη ενός Εθνικού Ταμείου Κατάρτισης της χώρας προκειμένου να επιμεριστούν το κόστος εκπαίδευσης. Ξέρω ότι το επιμελητήριο σας κ. Πρόεδρε έχει καταθέσει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πως η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια επανακατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων για να μπορείτε και εσείς στη συνέχεια να βρίσκετε το εργατικό δυναμικό το οποίο αναζητείτε.

Και φυσικά, πρέπει να δούμε συνολικά πώς η Παιδεία θα αποτελέσει δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα. Όπως συμβαίνει σε άλλες οικονομίες, στην Κύπρο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Το περασμένο Σάββατο παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, το μάθημα της επιχειρηματικότητας, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η πρακτική άσκηση από το γυμνάσιο και το λύκειο έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα μας. Μόνο που αυτό μπορεί να εφαρμοστεί  σε ανοιχτά σχολεία και σε σύγχρονα πανεπιστήμια.

Θα έχω τη χαρά σε λίγο να βραβεύσω μια νέα κοπέλα, την Ελένη-Μαρία. Η Ελένη-Μαρία μπήκε πρώτη στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο κόπιασε η ίδια και πόσα στερήθηκε η οικογένεια της για να τη στηρίξει. Δική μου δέσμευση είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε η προσπάθεια η δική της αλλά και όλων των παιδιών και των οικογενειών να πιάσει τόπο. Να εγγυηθούμε τα αυτονόητα, να σπουδάσει σε ένα σύγχρονο, καλό πανεπιστήμιο που θα προάγει τη γνώση και θα της δώσει ευκαιρίες να προχωρήσει στη ζωή της. Ένα πανεπιστήμιο που δεν θα είναι άνδρο ανομίας, όπως συμβαίνει σήμερα  στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας. Είναι χρέος μας απέναντι σε  κάθε νέα και νέο αυτής της χώρας και ειδικά τους λιγότερο προνομιούχους.
  
Αγαπητοί φίλοι,

Οι επιχειρήσεις που σήμερα βραβεύονται προάγουν την καινοτομία που τόσο χρειαζόμαστε ως χώρα. Είναι προσπάθειες που δεν προέκυψαν, απλώς, ως κινήσεις ανάγκης για οικονομική επιβίωση σε δύσκολες συνθήκες. Αλλά ως ευρηματικές πρωτοβουλίες που προσφέρουν ξεχωριστά προϊόντα, ξεχωριστές υπηρεσίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: από την μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα μέχρι τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη γαστρονομία.  

Όλοι, όμως, οι επιχειρηματίες που βραβεύουμε σήμερα ενώνονται από ένα αόρατο νήμα:  τη σκληρή δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, την επιμονή να ξεπερνάτε μεγάλες δυσκολίες, την πίστη ότι διαθέτετε ένα μοναδικό προϊόν, μια μοναδική υπηρεσία, που αξίζει την εμπιστοσύνη των πελατών σας. Εξάλλου όπως μας δίδασκε ένας καθηγητής επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο μου, η επιχειρηματική επιτυχία είναι 10% έμπνευση και 90% σκληρή δουλειά και ιδρώτας. Είναι καιρός η υγιής επιχειρηματικότητα να βρει ξανά τη θέση που της αξίζει στην αξιακή πυραμίδα της πατρίδας μας. Για αυτό σας βραβεύουμε, γι’ αυτό αναγνωρίζουμε την επιτυχία σας. Και εύχομαι τα παραδείγματά σας να βρουν πολλούς μιμητές.

Σας θέλουμε συμμάχους στην προσπάθειά μας να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Εμείς σας εμπιστευόμαστε να επενδύσετε στον τόπο μας. Να δημιουργήσετε περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Εμπιστευθείτε και εμάς να συμπορευθούμε για μια Ελλάδα της προόδου, της προκοπής, της δημιουργίας. Γιατί, πράγματι, μαζί μπορούμε!


Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποδείχτηκε… πενταροδεκάρες



Ετήσιο όφελος… 55 ευρώ θα έχει, κατά μέσο όρο, καθένα από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ, αν εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2019, που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το… τεράστιο αυτό ποσό μείωσης του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί, για κάθε μικροϊδιοκτήτη, με μηνιαία… φοροελάφρυνση ύψους 4,58 ευρώ! Τόσο αποτιμά η κυβέρνηση την… αποκατάσταση των αδικιών που έχει προκαλέσει η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στους μικροϊδιοκτήτες, τη στιγμή κατά την οποία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, οι φορολογούμενοι με χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία υφίστανται κάθε χρόνο επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ που είναι, αναλογικά, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που επωμίζονται οι έχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Επιπλέον, για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, από 60.001 έως και 100.000 ευρώ, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν ελάφρυνση, που θα προκύψει από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ανέρχεται σε 87,82 ευρώ. Δηλαδή, καθένας από τους φορολογούμενους αυτούς θα έχει κατά μέσο όρο ελάφρυνση ύψους… 7,32 ευρώ το μήνα!

Για τους υπόλοιπους 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεσαίας και μεγάλης αξίας, άνω των 100.000 ευρώ, οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Ειδικά δε για όσους ιδιοκτήτες πλήττονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή γι’ αυτούς που κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, δεν προβλέπεται καμία απολύτως φοροελάφρυνση.

Τι θα ισχύσει
Η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, υπό μορφή τροπολογίας, προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι:

1 Ο κύριος ΕΝΦΙΑ του έτους 2019 θα μειωθεί κατά 30% για κάθε φυσικό πρόσωπο του οποίου η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, η μείωση αυτή θα έχει ως συνέπεια το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ για 3.488.820 φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 60.000 ευρώ να μειωθεί κατά 191.955.852 ευρώ ή κατά 30%, από 639.852.840 ευρώ για το έτος 2018 σε 447.896.988 ευρώ για το 2019. Δηλαδή, για καθέναν από τους φορολογούμενους αυτούς θα προκύψει ετήσια μείωση ΕΝΦΙΑ ύψους 55,02 ευρώ!

2 Για κάθε φυσικό πρόσωπο του οποίου η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μεγαλύτερη των 60.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης κατά 30%, που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον των 60.000 ευρώ τμήμα της αξίας, μειώνεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Βάσει στοιχείων που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι μειώσεις του κύριου ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 ευρώ και μέχρι 200.000 ευρώ θα είναι σημαντικά χαμηλότερες του 30%, ενώ για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ οι μειώσεις θα είναι ασήμαντες έως μηδενικές. Πιο συγκεκριμένα:

* 1.050.319 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας από 60.000,01 έως 100.000 ευρώ θα δουν τη συνολική ετήσια επιβάρυνσή τους από τον κύριο ΕΝΦΙΑ να περιορίζεται κατά 21,08% ή κατά 92.234.595 ευρώ, από 437.637.844 ευρώ για το 2018 στα 345.403.249 ευρώ για το 2019. Σε καθέναν από τους ιδιοκτήτες αυτής της κλίμακας, η μέση φοροελάφρυνση θα ανέλθει σε 87,82 ευρώ το χρόνο ή 7,32 ευρώ το μήνα!

* 588.611 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας από 100.000,01 έως 150.000 ευρώ θα δουν τη συνολική ετήσια επιβάρυνσή τους από τον κύριο ΕΝΦΙΑ να περιορίζεται κατά 9,54% ή κατά 33.461.302 ευρώ, από 350.586.715 ευρώ για το 2018 στα 317.125.413 ευρώ για το 2019. Σε καθέναν από τους ιδιοκτήτες αυτής της κλίμακας, η μέση φοροελάφρυνση θα ανέλθει σε 56,85 ευρώ το χρόνο ή 4,74 ευρώ το μήνα!

* 281.077 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας από 150.000,01 έως 200.000 ευρώ θα δουν τη συνολική ετήσια επιβάρυνσή τους από τον κύριο ΕΝΦΙΑ να περιορίζεται κατά 2,72% ή κατά 6.014.492 ευρώ, από 221.122.926 ευρώ για το 2018 στα 215.108.434 ευρώ για το 2019. Σε καθέναν από τους ιδιοκτήτες αυτούς, η μέση φοροελάφρυνση θα ανέλθει σε 21,40 ευρώ το χρόνο ή 1,78 ευρώ το μήνα!


Γιάννης Παλαιτσάκης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μεθυσμένη φωτογράφος προκάλεσε κακό χαμό σε γάμο και συνελήφθη



Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι όταν προσλαμβάνει το λάθος φωτογράφο για τη δεξίωση;

Άντε να μην τους κολακεύουν οι φωτογραφίες! Εκτός βέβαια αν η φωτογράφος είναι η Κάθριν Λι Μέχτα, μια 26χρονη Τεξανή με πολύ κακές συνήθειες και εθισμούς…

Η Μέχτα έδωσε άλλη έννοια στον κακό χαμό, αφού οργίασε (στην κυριολεξία), κάνοντας τη γαμήλια δεξίωση τόσο για το ζευγάρι, όσο και για τους καλεσμένους αξέχαστη! Για το λάθος ωστόσο λόγο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η νεαρή γυναίκα (η οποία εργάζεται και ως μοντέλο με το ψευδώνυμο Μαξ Μάκινταϊρ), αφού μέθυσε, «στρίμωξε» έναν από τους καλεσμένους και έκανε σεξ μαζί του. Μόνο που δεν ήταν και τόσο αδιάκριτη, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτή.



Ο υπεύθυνος του κέντρου κάλεσε έτσι την αστυνομία, καταγγέλλοντας τη Μέχτα για προσβολή της δημόσιας αιδούς.

Όταν όμως οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τη συλλάβουν, εκείνη έγινε έξαλλη, άρχισε να τους βρίζει χυδαία υπό εμφανή επήρεια αλκοόλ, ενώ δεν δίστασε να «ευχηθεί» το θάνατό τους, εκτοξεύοντας απειλές, αφού ο πατέρας της «θα φρόντιζε να απολυθούν όλοι».


Οι προσπάθειες μάλιστα των εκπροσώπων του Νόμου να τη συνετίσουν, όχι απλά έπεσαν στο κενό, αλλά η 26χρονη κατάφερε να τους ξεφύγει. Ήθελε βλέπετε να κάνει την ανάγκη της! Και τι καλύτερο… μέρος από ένα δέντρο στη μέση του κήπου, ανάμεσα στους καλεσμένους του γάμου!

Η αστυνομία της μικρής πόλης Γουέδερφοντ ανακοίνωσε πάντως τελικά τη σύλληψη της άτακτης φωνόγραφου στο κέντρο εκδηλώσεων The Springs

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έγιναν γνωστά, στο τζάκετ της Μέχτα υπήρχε μία συνταγή ενός αγχολυτικού φαρμάκου. Η συνταγή ήταν στο όνομά της, ωθώντας έτσι τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ανέμιξε το φάρμακο με αλκοόλ και την κατηγορούμενη στην τόσο ακραία συμπεριφορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία γυναίκα που δηλώνει αδελφή της 26χρονης, η Μέχτα ισχυρίζεται πως «ξέφυγε» λόγω του νοθευμένου αλκοόλ που σέρβιραν στη δεξίωση.

«Είπε ότι βγήκε έξω και δύο άντρες προσπάθησαν να την προσεγγίσουν και να κάνουν ανάρμοστα πράγματα. Εκείνη άρχισε να ουρλιάζει, προσπαθούσε να ζητήσει βοήθεια, με αποτέλεσμα τα πράγματα να πάρουν αρνητική τροπή», πρόσθεσε η γυναίκα.


Πηγή : cnn.gr


"Προσωπικότητες" του ΣΥΡΙΖΑ σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά Μπελαβίλας Νοτοπούλου


Φυτώριο "προσωπικοτήτων" ο ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιεί τα δυνατά του χαρτιά για Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου  για το δήμο της Θεσσαλονίκης που αποφάσισε Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που διαλέγει τις "προσωπικότητες" ανακοίνωσε και την υποψηφιότητα Μπελαβίλα για το δήμο Πειραιά, ενώ παραμένει άγνωστο ποια "προσωπικότητα" το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας.