Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Μέσα σε 10 χρόνια χάθηκαν 911.200 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης



Κατά τη διάρκεια της κρίσης «εξαφανίστηκαν» από την ελληνική αγορά εργασίας 377.000 διευθυντικά στελέχη και 315.000 εξειδικευμένοι τεχνίτες, οι οποίοι είτε έφυγαν στο εξωτερικό είτε –αν δεν είναι ακόμη άνεργοι– εργάζονται σε κατώτερες των δυνατοτήτων τους εργασίες, ή και τελείως άσχετες με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του, ο ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ανυπολόγιστη απώλεια δεξιοτήτων, που χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να επανακτηθεί.

Η απώλεια θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και η παράλληλη μετατόπιση της απασχόλησης σε θέσεις όπου απαιτείται κατώτερο επίπεδο δεξιοτήτων συντελέστηκε, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μετά την καθολική μείωση της απασχόλησης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μεταξύ 2008 και 2013.

Εκτοτε, η απασχόληση άρχισε και πάλι να αυξάνεται, με χαμηλούς ρυθμούς. Οι τομείς όμως οι οποίοι κερδίζουν περισσότερο σε προστιθέμενη αξία δεν είναι οι εξωστρεφείς κλάδοι, αλλά μάλλον αυτοί που παράγουν διεθνώς μη εμπορεύσιμα αγαθά. Και δεν είναι επειδή κερδίζουν σε παραγωγικότητα (τουναντίον χάνουν) αλλά επειδή αυξάνεται περισσότερο η απασχόλησή τους.

Παρατηρείται δηλαδή, επισημαίνει ο ΣΕΒ, ένα φαινόμενο όπου η αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2013-2017 κατευθύνεται στους παραδοσιακούς κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και μια τεράστια απομείωση της βάσης δεξιοτήτων της χώρας.


Το 2008 η χώρα διέθετε 482.000 διευθυντικά στελέχη. Δέκα χρόνια αργότερα, έχουν μείνει μόνο 105.000 (-78%). Το 2008 η χώρα διέθετε 668.000 ειδικευμένους τεχνίτες. Σήμερα, έχουμε μόνο 353.000 (-47%). Το 2008 υπήρχαν στη χώρα 379.000 τεχνικοί και βοηθοί επιστήμονες. Σήμερα, συμποσούνται σε 304.000 (-23%).

Αντίθετα, αυξήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (από 674.000 σε 741.000 ή κατά +10%) καθώς συνέχισαν να αυξάνονται τόσο στη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης (2008-2013) όσο και στη συνέχεια, με τον αριθμό τους να μεγαλώνει στη διάρκεια της μεγάλης υφεσιακής αναστροφής (2013-2018). Η εξέλιξη αυτή, με μεγάλη πιθανότητα, σημειώνει ο ΣΕΒ, αποτυπώνει την έξοδο, στα ελεύθερα επαγγέλματα, ανθρώπων οι οποίοι έμειναν άνεργοι και δεν ήταν κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση (+34%) στους πωλητές και υπαλλήλους παροχής υπηρεσιών, και μάλιστα, καθόλη την περίοδο προσαρμογής, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 231.000 άτομα, μεταξύ 2008 και 2017. Οι απασχολούμενοι στον τομέα αυτό, πέραν της αύξησης που οφείλεται στη μετατόπιση ατόμων από άλλες κατηγορίες που βρέθηκαν άνεργοι, έχουν διογκωθεί και από την τεράστια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών από το εξωτερικό από το 2012 και μετά.

Συνολικά, καταλήγει ο ΣΕΒ, οι απασχολούμενοι έχουν μειωθεί κατά 777.000 άτομα σε καθαρή βάση, με τις απόλυτες αυξήσεις να ανέρχονται σε 240.000 άτομα και να αντισταθμίζουν μερικώς τις απόλυτες μειώσεις που ανέρχονται σε 1,017 εκατ. άτομα. Το πόσοι βέβαια από αυτούς είναι άνεργοι, συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν για το εξωτερικό, και σε ποια επαγγέλματα, δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθεί.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δευτερολογία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για την ανομία στα Πανεπιστήμια



Σας ευχαριστώ, κ. Τσίπρα, που αναφερθήκατε στη χθεσινή βόλτα στη γειτονιά σας. Φοβάμαι ότι και να ήθελα να φτάσω στο σπίτι σας, θα είχα κάποιες δυσκολίες από τις κλούβες των Μ.Α.Τ. που το φυλάνε. Όπως και στο Μαξίμου, φαντάζομαι, έτσι δεν είναι;

Κύριε Πρόεδρε, μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση -και με τη σύμφωνη γνώμη σας- να προγραμματίσουμε, για την επόμενη Παρασκευή, μια εκκρεμή συζήτηση προ ημερησίας για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, την οποία έχουμε καταθέσει -εδώ και έξι μήνες!- και δεν έχει συζητηθεί. Και τη μεθεπόμενη Παρασκευή να συζητήσουμε ακόμη μια πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση που αφορά τα ζητήματα του προσφυγικού, την κακοδιαχείριση στα προσφυγικά κονδύλια -όπως αυτή εντοπίστηκε από την OLAF- και όλη αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση την οποία έχετε δημιουργήσει με τις υπαίθριες φυλακές στη Μόρια και τη Σάμο. Φαντάζομαι, κ. Τσίπρα, συμφωνείτε. Αφού θέλετε να είστε εδώ κάθε Παρασκευή -και με τη δική σας σύμφωνη γνώμη κ. Πρόεδρε- μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη Παρασκευή με το θέμα της ψήφου των διαμενόντων πολιτών εκτός Ελλάδος και τη μεθεπόμενη Παρασκευή με το ζήτημα του προσφυγικού. Πολύ ωραία. Λοιπόν, λύσαμε αυτό το διαδικαστικό ζήτημα για να μην μας λέτε ότι σας κάνουμε ερωτήσεις μόνο για τα ζητήματα του νόμου και της τάξης. Φοβάμαι ότι τα υποτιμάτε βέβαια.

Έχουμε πάρα, πάρα πολλά ζητήματα να σας ρωτήσουμε. Αλλά ας ξεκινήσουμε με αυτά για τα οποία ήδη έχουμε υποβάλει ερωτήματα για να μην παραπλανάτε την Εθνική Αντιπροσωπεία ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε, και πότε θέλετε να αποφύγετε τη Βουλή και πότε δεν θέλετε να την αποφύγετε. Ελάτε, λοιπόν, να συζητήσουμε καταρχάς αυτά τα οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Κύριε Τσίπρα, η απάντησή σας, πρέπει να σας πω, ότι με προβλημάτισε. Και με προβλημάτισε διότι είτε μιλούσατε ως αν να μην αντιλαμβάνεστε καθόλου τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα είτε επιλέξατε συνειδητά να μην ακούσετε αυτά τα οποία σας είπα. Ανάλωσα περίπου τη μισή μου ομιλία χωρίς να παρουσιάσω δικά μου επιχειρήματα κ. Τσίπρα. Μίλησα για την κατάσταση την οποία περιγράφουν οι φοιτητές και οι καθηγητές στα μεγάλα Πανεπιστήμια. Παρουσιάζουν μια κατάσταση η οποία δεν έχει καμία σχέση, κ. Τσίπρα, με αυτά τα οποία συνέβαιναν πριν από κάποια χρόνια. Διότι  δεν θυμάμαι να είχαμε ποτέ αντίστοιχες επιστολές αγανάκτησης από φοιτητές οι οποίοι να διαμαρτύρονται για μια κατάσταση η οποία έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Πρώτος σας είπα ότι τα ζητήματα βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κάτι αρκετά παλιό. Σας κατηγόρησα, όμως, διότι με τη δική σας συνειδητή ανοχή τα φαινόμενα αυτά έχουν εκτραχυνθεί τα τελευταία 3 χρόνια.

Θέλω να επανέλθω σε μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία, κ. Τσίπρα, δεν απαντήσατε. Αναφερθήκατε στο πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου. Το σχολιάσαμε, το κριτικάραμε. Θεωρούμε ότι είναι ένα πόρισμα απαράδεκτο, το οποίο δεν απαντά στο μείζον ζήτημα του πώς επιστρέφει ο δημόσιος χώρος με ασφάλεια σε αυτούς τους οποίους πραγματικά πρέπει να τον χρησιμοποιούν. Αλλά θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, κ. Τσίπρα: Ανέχεστε τις καταλήψεις δημόσιων χώρων; Ναι ή όχι; Θα ήθελα να έχω μια απάντηση. Θεωρείτε λογικό σήμερα εντός ενός Πανεπιστημίου να υπάρχει μια συλλογικότητα, η οποία έχει στο παρελθόν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένοπλης βίας, η οποία καταλαμβάνει δημόσιο χώρο, απειλεί και τραμπουκίζει φοιτητές και καθηγητές και εσείς σφυρίζετε ως σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα; Ποια είναι η απάντησή σας, κ. Τσίπρα, σε αυτό; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Πρέπει ή δεν πρέπει το Κράτος να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου δημόσιοι χώροι τελούν υπό κατάληψη; Αντίστοιχο περιστατικό, ξέρετε, έχουμε και στα Χανιά, όπου μια ιστορική συλλογικότητα των Χανίων έχει καταλάβει, εδώ και κάποιες δεκαετίες, έναν χώρο ο οποίος ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Έναν χώρο  τον οποίο θέλει το Πανεπιστήμιο να τον αξιοποιήσει, αλλά σκοντάφτει πάνω στην αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να απομακρύνει αυτή τη συλλογικότητα. Αυτό είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική για το πως πρέπει να λειτουργεί ένα Κράτος Δικαίου;

Και κάνατε αναφορές, κ. Τσίπρα, στο εξωτερικό και μας είπατε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα, συμβαίνουν σε πολλά Πανεπιστήμια και σε πιο προηγμένες χώρες. Μα, είστε σοβαρός, κ. Τσίπρα; Υπάρχει Πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη το οποίο να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου; Που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα κ. Τσίπρα; Που υπάρχει αυτή η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης, αυτό το αχούρι, αυτό το μπες-βγες των συμμοριών μες στα Πανεπιστήμια; Έχετε πάει να περπατήσετε στην Πατησίων, κ. Τσίπρα;  Να δείτε τι συμβαίνει κάθε φορά που εμφανίζεται η Αστυνομία και πως οι διάφοροι έμποροι ναρκωτικών και παραεμπορίου εισβάλλουν μέσα στο Οικονομικό πανεπιστήμιο και η Αστυνομία, στη συνέχεια, απομακρύνεται αμέριμνη; Έχετε δει να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Γιατί ισχυρίζεστε ότι εμείς, αναδεικνύοντας μια πραγματικότητα την οποία συμμερίζονται όλοι οι φοιτητές -ή εν πάση περιπτώσει η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών- και η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών, δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο; Επειδή αναδεικνύουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι πραγματικό; Δεν μου λέτε, όταν το Reuters εδώ κάνει ρεπορτάζ (“Greek university halts classes to protest over drug use on its doorstep”) ή η Deutsche Welle (“Greek universities provide safe haven for drug gangs”), εμείς τα καθοδηγούμε αυτά τα δημοσιεύματα;

Κύριε Τσίπρα, για λόγους που σας βολεύουν παρουσιάζετε -και στο ζήτημα αυτό- μια απόλυτα ωραιοποιημένη εικόνα. Μας είπατε ότι θέλετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ότι δεν μπορείτε. Αλήθεια; Μήπως κάπου βολεύεστε με αυτήν την κατάσταση; Μήπως όλη αυτή η προκλητική ανοχή την οποία δείχνετε σε διάφορα γκρουπούσκουλα, τα οποία βρίσκουν φυσικό καταφύγιο προστασίας μέσα στα Πανεπιστήμια, είναι μια προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα; Μήπως επιτρέπετε τώρα σε αυτές τις ομάδες  να κάνουν μια ανώδυνη εκπαίδευση, ώστε την επόμενη μέρα, αν υπάρχει μια αλλαγή η οποία, καθώς φαίνεται, θα έρθει - και θα έρθει και σύντομα- αυτοί να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, όπως την έκαψαν το 2008, όταν δεν είπατε κουβέντα, κ. Τσίπρα; Γιατί θυμόμαστε τις ιδεολογικές σας καταβολές. Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τότε, όχι απλά σφύριζε αδιάφορα, αλλά περίπου έκλεινε το μάτι σε αυτούς οι οποίοι έκαιγαν την Αθήνα. Άρα, δεν είστε άμοιροι ευθυνών  όταν πρόκειται για ανοχή την οποία δείχνετε στη βία. Έχετε την ιστορία σας. Και επειδή επιμένετε, για άλλη μια φορά, να διαστρεβλώνετε αυτά τα οποία έχω πει, κ. Τσίπρα, σας επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι η μήτρα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τη 17Ν και όλες τις οργανώσεις που συνδέονται με αυτή, είναι η μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια σκληρή ιστορική πραγματικότητα. Την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτά τα φαινόμενα να τα ξαναδούμε.  

Αναφερθήκατε, για άλλη μια φορά, ότι έχουμε μια επιθυμία να υπονομεύσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, γιατί θέλουμε να δώσουμε με αυτόν τον τρόπο χώρο στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Κύριε Τσίπρα, όλο μας το πρόγραμμα αναφέρεται στο πως θα αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Στο πως θα το κάνουμε αυτόνομο, ελεύθερο, δημιουργικό. Στο πως θα συνδέσουμε τις σπουδές με την αγορά εργασίας, το πως θα μπορούν τα Πανεπιστήμια να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα για να γίνει η Ελλάδα εκπαιδευτικός πόλος περιφερειακής ανάπτυξης. Γι’ αυτά μιλάει το πρόγραμμά μας, κυρίες και κύριοι, για το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Μου κάνει εντύπωση κ. Τσίπρα: αναφερθήκατε σε μία σύμπραξη -για την οποία διάβασα και εγώ και μακάρι να υλοποιηθεί- μεταξύ του Πολυτεχνείου και του Columbia. Είναι δημόσιο Πανεπιστήμιο το Columbia; Μήπως είναι ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο το Columbia στο οποίο αναφερθήκατε; Γιατί λοιπόν εσείς, με τη δική σας συνταγματική ιδεοληψία απαγορεύετε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα Πανεπιστήμιο σαν το Columbia στην Ελλάδα;

Θέλω να σας ενημερώσω για κάτι επειδή δεν τα ξέρετε και πολύ καλά αυτά τα θέματα: Τα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά Πανεπιστήμια κ. Τσίπρα έχουν τη δυνατότητα σήμερα -πολλά από τα μεγάλα αμερικανικά Πανεπιστήμια δεν είναι κερδοσκοπικά, είναι, όμως, ιδιωτικά-, ακριβώς επειδή είναι πολύ πλούσια, να προσφέρουν ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές ασχέτως οικονομικής κατάστασης. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης προσέφερε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins 1,8 δισ. δολάρια με ένα και μόνο σκοπό: να μπορεί το Hopkins να δέχεται οποιονδήποτε φοιτητή αξίζει να μπει στο Hopkins και να του πληρώνει τα δίδακτρα αν αυτός δεν μπορεί να τα πληρώσει. Και εσείς με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Και μετά μας λέτε ότι είστε υπέρ της ισότητας και των ίσων ευκαιριών. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές κολλημένοι -όχι στον περασμένο αιώνα- στον μεσαίωνα με αυτή τη λογική κ. Τσίπρα.

Αν αύριο έρθει ένα μεγάλο ίδρυμα, το ίδρυμα Νιάρχος, το ίδρυμα Ωνάση, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις -στη γειτονική μας Τουρκία, μεγάλα ιδρύματα υποστηριζόμενα από σημαντικές επιχειρηματικές οικογένειες έφτιαξαν τα Πανεπιστήμια- και πει σήμερα: θέλω να βάλω 500 εκατ., θέλω να βάλω 1 δισ. να κάνω ένα μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο -όχι δημόσιο- μπορεί κ. Τσίπρα να το κάνει ή δεν μπορεί; Δεν μπορεί. Και εσείς για να ικανοποιήσετε κάποιες δικές σας αριστερές μειοψηφίες, στερείτε αυτή τη δυνατότητα από τη χώρα. Για αυτό να απαντήσετε εάν θέλετε να διευρύνετε τη συζήτηση στα ζητήματα της παιδείας. Ως προς τα υπόλοιπα, το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι στη δική σας αλαζονική πρώτη τοποθέτηση δεν περιφρονήσατε τη Νέα Δημοκρατία. Περιφρονήσατε τους καθηγητές, τους φοιτητές οι οποίοι καθημερινά εκφράζουν την απελπισία τους για το τι συμβαίνει σήμερα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Και σας ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ που τους βοηθήσατε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε πια από εσάς.






Eurostat: Προτελευταίοι οι Έλληνες στο χρόνο που ξοδεύουν καθημερινά για τα ψώνια



Την περίοδο 2008-2015 οι Έλληνες ξόδευαν 18 λεπτά με μόνους τους Ρουμάνους να περνούν ένα λεπτό λιγότερο.

Την προτελευταία θέση στη λίστα της Eurostat με το χρόνο που περνούν οι Ευρωπαίοι για τα ψώνια τους καταλαμβάνουν οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τα χρόνια 2008-2015.

Συγκεκριμένα οι Έλληνες ξόδευαν 18 λεπτά με μόνους τους Ρουμάνους να περνούν ένα λεπτό λιγότερο.

Στον αντίποδα στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Γερμανοί που αφιέρωναν 35 λεπτά ημερησίως για τις αγορές τους.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ολλανδοί και ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Βέλγοι και οι Φινλανδοί.

Η έρευνα που αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν οι Ευρωπαίοι ηλικίας 20 έως 74 ετών σε αγορές και προσωπικές υπηρεσίες (όπως μια επίσκεψη σε γιατρό ή ένα ραντεβού σε κομμωτήριο).


Πηγή : protothema.gr


Δέκα χρόνια λιγότερο ζουν οι πιο φτωχοί σε σχέση με τους πλούσιους


Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι στην κατηγορία των πιο φτωχών καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις ασθένειες, αλλά κάποιες ασθένειες εμφανίζουν έντονη διαφορά μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες πεθαίνουν σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με τις πλουσιότερες, όπως προκύπτει από μια νέα έρευνα, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το γεγονός ότι οι περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και η αύξηση στο κόστος διαβίωσης θέτουν τους πιο ευάλωτους «μακριά από τα συλλογικά οφέλη», αναφέρει δημοσίευμα της Independent.

Η έρευνα, την οποία εκπόνησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λονδίνου Imperial, αποκαλύπτει ότι το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πιο εύρωστων και των πιο στερημένων κοινωνικών στρωμάτων αυξήθηκε από έξι χρόνια που ήταν το 2001 σε οκτώ το 2016 για τις γυναίκες και από εννέα σε δέκα για τους άνδρες.

Οι γυναίκες στις πιο στερημένες κοινότητες το 2016 ζούσαν κατά μέσον όρο ως τα 79 τους χρόνια σε σύγκριση με 87 χρόνια που ήταν η αντίστοιχη ηλικία για την πιο εύρωστη κοινωνική ομάδα, ενώ για τους άνδρες το προσδόκιμο ήταν 74 χρόνια για τους πιο φτωχούς και 84 για τους πιο πλούσιους.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Lancet Public Health. Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι το προσδόκιμο για τις φτωχότερες γυναίκες στην Αγγλία έχει μειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια κατά τρεις μήνες.

Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας ήταν επίσης σχετικώς υψηλότερα μεταξύ των φτωχότερων κοινοτήτων με τα πιο φτωχά παιδιά να έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν ενηλικιωθούν σε σχέση με τους συνομιλήκους τους από πλούσιες οικογένειες.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι στην κατηγορία των πιο φτωχών καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις ασθένειες, αλλά κάποιες ασθένειες εμφανίζουν έντονη διαφορά μεταξύ φτωχών και πλουσίων–κυρίως ασθένειες του αναπνευστικού, καρδιακά νοσήματα, πνευμονολογικά νοσήματα, άνοια και καρκίνος του πνεύμονα και του οισοφάγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δεν φτάνει που καθυστέρησε ο Τσίπρας, δεν έβλεπε και πουθενά κλούβες στο Μαξίμου ο προκλητικός


Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 αλλά ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς ντροπή και σεβασμό στα κόμμα της αντιπολίτευσης καθυστέρησε 45 λεπτά να φτάσει στη Βουλή. 

Αυτή η καθυστέρηση του Τσίπρα έκανε τον συνεπή πάντα Κυριάκο Μητσοτάκη να του πει «Η συνέπεια δεν είναι το δυνατό σας χαρακτηριστικό κ. Τσίπρα έτσι δεν είναι; 45 λεπτά σας περιμένουμε. Να μάθετε να σέβεστε το κοινοβούλιο και τους πολιτικούς σας αντιπάλους!»

Ο προκλητικά αντρόπιαστος Αλέξης Τσίπρας βρήκε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κατά τη δική του άποψη, βέβαια, η αργοπορία δεν ήταν 45λεπτη αλλά μισάωρη και το είπε χωρίς να ζητήσει συγνώμη από κανένα για τα 45 και όχι 30 λεπτά καθυστέρησης του. Μάλιστα είχε το θράσος να το παίξει και ότι είχε δουλειά και υποχρεώσεις λέγοντας ότι «δεν είναι ασύνηθες για έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με ένα ζήτημα στην καθημερινότητά του».

Μάλιστα ο αντρόπιαστος Τσίπρας θυμήθηκε τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά γιατί «δεν είχε έρθει ούτε μια φορά να απαντήσει σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών», και το έκανε αυτό γιατί δεν είχε να πει τίποτα για την υπευθυνότητα και την συνέπεια που δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φανερά αμήχανος ο τελειωμένος Αλέξης Τσίπρας για την υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Κυψέλης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρήκε να σχολιάσει το γεγονός ότι πήγε στη γειτονιά του, αλλά για έναν καφέ από το σπίτι δεν… πέρασε : «Πείτε στους επικοινωνιολόγους σας να μη σας βάζουν να κάνετε δηλώσεις 200 μέτρα από το σπίτι μου, λέγοντάς μου να έρθω στην περιοχή μου, στη γειτονιά μου, να σας απαντήσω και να δω ποια είναι η πραγματικότητα. Να πάτε σε άλλη γειτονιά της Αθήνας. Και εν πάσει περιπτώσει, αν έρχεστε από τη γειτονιά, χτυπήστε και το κουδούνι να πιούμε και κανά καφέ, να σας κεράσω. Γιατί μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά πολιτικό πολιτισμό έχουμε».

Αυτό το είπε αυτός που έχει ότι να΄ναι ακροαριστερούς επικοινωνιολόγους που τον έχουν ξεφτιλίσει πολλές φορές με τα στημένα της ακροαριστερής προπαγάνδας.

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Σας ευχαριστώ που αναφερθήκατε στη χθεσινή μου βόλτα στη γειτονιά σας. Φοβάμαι ότι και να ήθελα να φτάσω στο σπίτι σας θα είχε κάποιες δυσκολίες από τις κλούβες των ΜΑΤ που το φυλάνε. Όπως και στο Μαξίμου φαντάζομαι, έτσι δεν είναι;».

Για να πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ούτε στο σπίτι του ούτε στο γραφείο του υπάρχουν κλούβες λες και οι Έλληνες πολίτες είναι τυφλοί και ζώα δεν βλέπουν : «Υποπέσατε στο λάθος να μου πείτε ότι δεν ήρθατε στο σπίτι μου να πιούμε έναν καφέ γιατί έχω κλούβες των ΜΑΤ. Σας καλώ να έρθετε, ειλικρινά. Δεν θα δείτε ούτε μια κλούβα των ΜΑΤ. Δεν ξέρω αν εσείς έχετε. Πράγματι, υπήρχε μια κλούβα των ΜΑΤ το 2015. Το ’16 με δική μου εντολή, όχι μόνο από εμένα αλλά και από άλλους, έφυγαν εκατοντάδες αστυνομικοί που φυλούσαν VIP πρόσωπα για να πάνε στη γειτονιά. Εγώ, λοιπόν, κλούβα των ΜΑΤ δεν έχω ούτε έξω από το σπίτι μου ούτε έξω από το γραφείο μου. Εσείς κ. Μητσοτάκη ήσασταν αυτοί που είχατε γεμίσει με κάγκελα την Αθήνα, ακόμα και την πλατεία Συντάγματος».

Με λίγα λόγια παραμένει ένας αντρόπιαστος αμετανόητος ψεύτης που δεν έχει όρια στην εξαπάτηση των πολιτών που κάνουν το λάθος να τον ακούσουν.


Αυτός είναι ο ηθοποιός που κατηγορείται για τον βιασμό ταξιτζή


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 29χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη την 13-11-2018 στους Αμπελόκηπους για υπόθεση βιασμού, καθώς κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε βάρος ημεδαπού.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην τσάντα του εικονιζόμενου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεθαμφεταμίνες, χάπια με άγνωστη ουσία, ένα μπουκαλάκι με υγρό που έφερε ετικέτα «jungle juice» και ερωτικά βοηθήματα. Το υγρό, το οποίο ήταν πιθανότατα αυτό που νάρκωσε το θύμα, εστάλη στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση, ενώ αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις του ταξιτζή για να βεβαιωθεί ότι ο δράστης του έριξε υγρό στον καφέ.

Πρόκειται για τον ΚΑΡΚΑ Γεώργιο του Αντωνίου και της Μαρίας, γεννηθέντα την 28-6 1989 στην Αθήνα.



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-7473244 του Τμήματος Ασφαλείας Αμπελοκήπων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Ρόδος: 47χρονος χτύπησε μέχρι θανάτου τη σύντροφό του


Για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 44χρονης συντρόφου του κατηγορείται 47χρονος που συνελήφθη χθες Τετάρτη από αστυνομικούς στη Ρόδο. 

Έπεσε σε κώμα από τα χτυπήματα

Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, η 44χρονη τραυματίστηκε σοβαρά από χτύπημα του συντρόφου της, έπεσε σε κώμα και παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, κατέληξε στις 29 Οκτωβρίου.

Ο 47χρονος, που αρνείται τα όσα του καταλογίζονται κρατείται προκειμένου αύριο να δώσει αναλυτικά εξηγήσεις με την απολογία του. Στην ίδια υπόθεση ερευνάται η εμπλοκή και άλλων τριών ατόμων, δύο ανδρών ηλικίας 34 και 33 ετών και μίας 23χρονης γυναίκας.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, η «αντίστροφη μέτρηση» άρχισε πέντε λεπτά πριν από τις δέκα το βράδυ στις 4 Ιουλίου 2018 οπότε και ο 34χρονος κάλεσε το ΕΚΑΒ ζητώντας ένα ασθενοφόρο για να παραλάβει την 44χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς ήταν τραυματισμένη. Μόλις γνωστοποιήθηκε από τον αρμόδιο του ΕΚΑΒ στον 34χρονο ότι θα ειδοποιηθεί η αστυνομία εκείνος έδωσε τη συσκευή του τηλεφώνου στην 23χρονη η οποία και ανέλαβε να κάνει τη συνεννόηση, ενώ περίμενε και την άφιξη του ασθενοφόρου.

Όταν η 44χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα στο ρινικό οστό και ήταν σε κωματώδη κατάσταση.

Η 44χρονη μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Κρήτης όπου και νοσηλεύτηκε σε νευροχειρουργική κλινική. Εκεί, παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, η υγεία της δεν είχε καμία βελτίωση και στις 27 Οκτωβρίου 2018, επέστρεψε στο νοσοκομείο της Ρόδου.  Στις 12 το μεσημέρι στις 29 Οκτωβρίου η άτυχη 44χρονη απεβίωσε εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Η διερεύνηση και η απόδοση «ευθυνών»

Οι αστυνομικοί άρχισαν να ψάχνουν την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες τραυματισμού της 44χρονης. Από τη διερεύνηση που έγινε διαπιστώθηκε πως το βράδυ της 4ης Ιουλίου, από τις 10 παρά είκοσι έως και τη μεταφορά της κοπέλας από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Ρόδου, υπήρξε κινητικότητα από τον 47χρονο φίλο της, τον 34χρονο και τον 33χρονο, την 23χρονη και ένα ακόμα άτομο (άνδρα), από και προς το σπίτι της 44χρονης τραυματία.

Η 44χρονη εκδιδόταν για χρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος φέρεται να έβρισκε «πελάτες» στη 44χρονη προκειμένου εκείνη να συνευρίσκεται ερωτικά μαζί τους έναντι αμοιβής. Έτσι και το βράδυ της Δευτέρας 2 Ιουλίου, η 44χρονη συνευρέθηκε ερωτικά με άγνωστο άνδρα, ο οποίος στο τέλος της έδωσε το ποσό των 10 ευρώ.

Αυτό φέρεται να αποτέλεσε και την αφορμή για να καβγαδίσει το ζευγάρι. Η 44χρονη θεώρησε ότι τα χρήματα ήταν πολύ λίγα και ακολούθησε έντονη λογομαχία με τον 47χρονο, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε κλείσει το ραντεβού. Τότε ο 47χρονος φέρεται να χαστούκισε δυνατά στο πρόσωπο την κοπέλα, με αποτέλεσμα εκείνη να χτυπήσει με το κεφάλι στο πάτωμα του σπιτιού της και να χάσει τις αισθήσεις της.

Η δικογραφία, οι ποινικές διώξεις και η σύλληψη
Η ανακρίτρια Ρόδου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και χθες το μεσημέρι ο 47χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και κρατείται προκειμένου αύριο να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος αρνείται τα όσα του καταλογίζονται, ενώ έχει δηλώσει πως δεν είχε πλέον σχέση με την 44χρονη με την οποία είχαν χωρίσει φιλικά.

Σημειώνεται πως όλοι οι εμπλεκόμενοι όπως και η θανούσα είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές της περιοχής μας καθώς και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει για υποθέσεις παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών.


Πηγή : star.gr


Αιματηρή συμπλοκή αστυνομικών με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αργά χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο εξακρίβωσης πληροφορίας για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, περιπολούσαν σε δύσβατη δασική περιοχή της Βήσσανης Πωγωνίου και δέχθηκαν αιφνίδια πυρά από καλάσνικοφ.

Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα 39χρονος Αλβανός και ελαφρά στο χέρι ένας αστυνομικός.


Στο σημείο της συμπλοκής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν 13 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 166 κιλών και 200 γραμμαρίων, καθώς και δύο πολεμικά όπλα καλάσνικοφ.  

Ο αστυνομικός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».




Προκλητικός ο Τσίπρας, αντρόπιαστος προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια



Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το «πανεπιστημιακό άσυλο» έχει καταλυθεί από τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους και προανήγγειλε ότι ΝΔ θα καταργήσει τον σχετικό νόμο.

Ο αρχηγός της ΝΔ πριν από λίγο στην Βουλή κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για την παράδοση των πανεπιστημίων στον Ρουβίκωνα αλλά και σε εμπόρους ναρκωτικών για να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας και ανομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας προκλητικός και ψεύτης όπως πάντα προσπάθησε να ωραιοποιήσει την ανομία που επικρατεί με ευθύνη δικιά του και της κυβέρνησης του στα πανεπιστήμια. Είπε μάλιστα με θράσος αντιεξουσιαστή ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να πείσει ότι το έντονο αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στην κοινωνία αποτελεί προϊόν… fake news. 

Μάλιστα έφτασε στο σημείο ο αδίστακτος αντί να απολογηθεί να υποστηρίξει πως το σχέδιο της ΝΔ είναι η δυσφήμιση των δημόσιων πανεπιστημίων προκειμένου να δημιουργηθεί η ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανερά αγανακτισμένος μετά το θράσος Τσίπρα ότι «Επιχειρείται να ωραιοποιήσετε την κατάσταση» και κατήγγειλε απόπειρες δημιουργίας νέας γενιάς ατάκτων που θα λάβει δράση μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μήπως βολεύεστε με αυτή την κατάσταση; Μήπως η προκλητική ανοχή σε γκρουπούσκουλα είναι μια προετοιμασία για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Μήπως επιτρέπετε σε αυτές τις ομάδες να κάνουν ανώδυνη εκπαίδευση για να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα όταν περάσετε στην αντιπολίτευση όπως έκαναν το 2008 που εσείς δεν είχατε πει κουβέντα. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Έχετε την ιστορία σας» είπε χαρακτηριστικά. «Είστε το χθες του ψέματος και της ισοπέδωσης. Η ιστορία σας έχει ξεπεράσει» είπε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για την ανομία στα Πανεπιστήμια


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαι εδώ σήμερα για να αναδείξω μια αφόρητη πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ή ωραιοποίησης. Είμαι εδώ, όμως, και για να προτείνω λύσεις για την αντιμετώπισή της. Η κατάσταση σήμερα στα δημόσια πανεπιστήμια συνιστά έναν μεγάλο κίνδυνο που αφορά όχι μόνον την Παιδεία, αλλά και το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής.  

Ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, με την ανοχή της κυβέρνησης, συνεχώς διογκώνεται. Μια απειλή για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, μια απειλή τελικά για την ίδια την Δημοκρατία: Γιατί βέβαια η ανομία και η βία, που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια, εξάγονται και κατακαίνε, κάθε τόσο, την καθημερινότητα των Ελλήνων. Εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν, σήμερα, τα Πανεπιστήμια, ως βάση για δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή το εμπόριο λαθραίων προϊόντων. Ενώ την ίδια ώρα, οι διαβόητες «συλλογικότητες», όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση, ελέγχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Τις έχουν μετατρέψει σε στέκια κουκουλοφόρων, σε γιάφκες για μολότοφ και σε ορμητήρια για επεισόδια και καταστροφές στις περιοχές γύρω τους.
  
Με λίγα λόγια, αυτό που άλλοτε λέγαμε «πανεπιστημιακό άσυλο» έχει καταλυθεί στην πράξη, από γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Έγινε «παραβατικό άσυλο». Η διακίνηση των ιδεών, η ίδια η  γνώση διώκεται μέσα στον ίδιο τον φυσικό της χώρο. Και χώροι που, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, υπήρξαν φάροι δημοκρατικών δικαιωμάτων ζουν τώρα υπό την κατοχή μιας μαφίας που φορά πολιτική κουκούλα. Η ίδια η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει μετατραπεί σε έναν διαγωνισμό ρίψης μολότοφ. Και αντί η Αθήνα να γιορτάζει κάθε χρόνο με μαζική συμμετοχή, την αρχή του τέλους της χούντας, μετατρέπεται κάθε χρόνο σε μια έρημη σιδηρόφρακτη πολιτεία στην οποία κυκλοφορούν μόνο τα ΜΑΤ και οι κουκουλοφόροι. Απέναντι σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, η Πολιτεία άλλοτε  αδρανεί και άλλοτε φλερτάρει  ανοιχτά, με τους πρωταγωνιστές της βίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κράτος εμφανίζεται ανίκανο και αδύναμο, να προστατέψει φοιτητές, να προστατέψει καθηγητές, να προστατέψει τους  υπαλλήλους των Πανεπιστημίων. Και μαζί τους βέβαια, και τις συνοικίες που τα περιβάλλουν ή ανθρώπους που, απλά, τυχαίνουν  να περνούν από εκεί. Και τα πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμιά μας, από κυψέλες ελεύθερης σκέψης έχουν μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο χώρο λογοκρισίας δια της βίας. Αν δεν μου αρέσουν αυτά που λες, αυτά που πρεσβεύεις, αν δεν μου αρέσει το πως είσαι ντυμένος, απλά, σε πλακώνω στο ξύλο. Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα, ο μόνος χώρος στον οποίον δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο ανομίας, παραβατικότητας και βίας.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τη σημερινή ερώτηση την υπογράφω εγώ. Ουσιαστικά, όμως, η ερώτηση αυτή έχει συνταχθεί, από τις  τραυματικές εμπειρίες και από την  προσωπική αγωνία όσων -και είναι πολλοί αυτοί- εμπλέκονται στην τραγωδία των ελληνικών πανεπιστημίων: Τη συνυπογράφουν άτυπα 1.500 φοιτητές που σε επιστολή τους αναφέρουν:

«Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου και  εγκαταλείπεται στην τύχη του. Σε λίγο δεν θα αρκεί να σκύβουμε το κεφάλι και να επιταχύνουμε το βήμα μας, περνώντας, δίπλα  από τους εμπόρους που προκαλούν με κάθε τρόπο. Θα φτάσουμε να μην πηγαίνουμε στα μαθήματα μας».

Αυτή η επιστολή υπογράφεται από 1.500 φοιτητές.

Σε αυτούς κ. Τσίπρα πρέπει να απαντήσετε σήμερα, όχι σε μένα. Μέχρι πότε θα ανέχεστε οι φοιτητές να περπατούν με σκυφτό το κεφάλι από τον φόβο μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια; Την ερώτησή μου συνυπογράφουν άτυπα, καθηγητές που μιλούν ανοιχτά, για αυτά που συμβαίνουν. Όπως ο καθηγητής του Αριστοτελείου, ο κ. Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος κατήγγειλε δημόσια εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι, όχι βράδυ, μέρα μεσημέρι. Για να δεχτεί, αμέσως μετά, ο ίδιος επίθεση από βαποράκι μέσα στο Πανεπιστήμιο:

«Μου έμεινε» -στην ανάμνησή του αναφέρεται ο κ. Καλογήρου- «ο φόβος ότι μια μέρα θα βρω τα λάστιχα του αυτοκινήτου κομμένα ή το αυτοκίνητο καμένο ή ότι θα με στριμώξουν σε μια γωνιά και θα με ξυλοκοπήσουν».

Και σε αυτόν οφείλετε εξηγήσεις κύριε Τσίπρα. Μέχρι πότε θα ανέχεστε τα βαποράκια να μπαινοβγαίνουν στα  πανεπιστήμια και οι καθηγητές και οι φοιτητές, να ζουν υπό την απειλή τους;

Την ερώτησή μου συνυπογράφουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών που κατήγγειλαν ανοιχτά την εγκατάσταση του «Ρουβίκωνα» μέσα στην Φιλοσοφική και την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της σχολής. Είναι οι πανεπιστημιακοί και φοιτητές οι οποίοι έκαναν οι ίδιοι ανθρώπινη ασπίδα με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας για να προστατεύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο από τους τραμπούκους.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να μην μας λέτε ότι αυτά γίνονται μόνο σε λίγα Πανεπιστήμια της Αθήνας, καταγγέλλει συνεχώς φαινόμενα βίας κατά καθηγητών. Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκλεισε συμβολικά το ίδρυμα για να διαμαρτυρηθεί. Ο καθηγητής κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι «πριν μερικούς μήνες είχαμε ορκωμοσία και οι γονείς που έφταναν για την τελετή βρίσκονταν μπροστά σε χρήστες ναρκωτικών σε διάφορα σημεία της σχολής».

Την ερώτησή μου την υπογράφουν 93 καθηγητές της Νομικής που καταγγέλλουν ανοιχτά,  ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών μας, των διδασκόντων και όλων των εργαζόμενων, προσβάλει την ίδια την ιστορία της Νομικής Σχολής». Σας την καταθέτω και αυτήν.  

Την ερώτησή μου την συνυπογράφουν, άτυπα, 415 καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που σε επιστολή τους εκλιπαρούν την πολιτεία να παρέμβει: «Οι ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και φοίτησης για τους καθηγητές και τους φοιτητές είναι το ελάχιστο που διεκδικούμε! Δεν ζητάμε από την πολιτεία παρά να υπερασπιστεί τα αυτονόητα δικαιώματά μας». Την καταθέτω. Σε όλους αυτούς κ. Τσίπρα πρέπει να απαντήσετε σήμερα, όχι σε μένα. Μέχρι πότε θα τους αφήνετε μόνους και ανυπεράσπιστους απέναντι σε συμμορίες των πολιτικών άκρων και στις μαφίες του κοινού εγκλήματος;

Την ερώτησή μου την συνυπογράφουν, ακόμη, άτυπα, νέοι άνθρωποι οι οποίοι  δεν μπορούν σήμερα, να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στη σχολή τους. Θυμάστε την περίπτωση του φοιτητή, του Δημήτρη Κοντοπίδη, άτομο με αναπηρία, που δέχτηκε  επίθεση από ροπαλοφόρους, οι οποίοι απλά,  διαφωνούσαν με την εκδήλωση στην οποία συμμετείχε; Απαντήστε λοιπόν και σε αυτό το παιδί, κύριε Τσίπρα. Ως πότε θα ανέχεστε τον κάθε ροπαλοφόρο να αποφασίζει ποιος θα μπει στο ελληνικό πανεπιστήμιο; Και ως πότε θα συγκαλύπτετε με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας, αυτή την ομερτά της ατιμωρησίας, την οποία,  το ίδιο το θύμα καταγγέλλει;

Την ερώτησή μου συνυπογράφουν, άτυπα, καθηγητές που κακοποιήθηκαν από ποικιλόμορφους εγκληματίες: Καθηγητής στη Θεσσαλονίκη που τον λήστεψαν, προ ημερών, σε ΑΤΜ μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής κ. Μάνος Στεφανίδης που περιγράφει γλαφυρά ληστείες και ξυλοδαρμούς μέσα στο πανεπιστήμιο, δηλώνει τυχερός που το γραφείο του είναι στον 9ο όροφο και έχει διαρρηχθεί μόνο μία φορά. Ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος, που έπεσε στα χέρια μπράβων -δήθεν αντιεξουσιαστών- οι οποίοι αφού πρώτα τον χτύπησαν άνανδρα, όταν αυτός ζήτησε αυτονόητα την προστασία της Αστυνομίας, είδε το πρόσωπό του σε αφίσες να στοχοποιείται ονομαστικά.

Σε όλους αυτούς, λοιπόν, κ. Τσίπρα, πρέπει να απαντήσετε σήμερα. Μέχρι πότε θα ανέχεστε τις παρακρατικές, φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων; Και έως πότε θα αφήνετε ανυπεράσπιστους όσους κρατούν την αξιοπρέπειά τους και σηκώνουν ανάστημα; Και αναρωτιέμαι τελικά: Με ποιους είστε τελικά όλοι εσείς; Με ποιους είστε; Είστε με τους καθηγητές; Είστε με τους φοιτητές; Είστε με τους εργαζόμενους; Ή είστε με τις συμμορίες των τραμπούκων και τον υπόκοσμο του εγκλήματος που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια; Εμείς ξέρουμε με ποιους είμαστε. Είμαστε με τον φοιτητή και με όχι τον καταληψία. Είμαστε με τον καθηγητή και όχι με το βαποράκι. Είμαστε με τον μαγαζάτορα και όχι με τον κουκουλοφόρο. Είμαστε με τη νομιμότητα. Είμαστε με την κανονικότητα. Είμαστε με όλους αυτούς -και είναι πάρα πολλοί όλοι αυτοί που σας καταγγέλλουν- που λένε ως εδώ! Δεν πάει άλλο! Φτάνει πια! Αξίζουμε καλύτερα από αυτή τη ντροπή κ. Τσίπρα. Θα σας δείξω ορισμένες φωτογραφίες, είναι από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τις καταθέτω στα πρακτικά. Μια εικόνα χίλιες λέξεις κ. Τσίπρα. Είναι αυτή εικόνα πανεπιστημίου; Είστε υπερήφανος που είστε πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει αφήσει τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατάντια κ. Τσίπρα; Και επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι το ζήτημα αυτό αφορά λίγους, ότι δήθεν αυτά τα οποία σας λέμε είναι μια ακροδεξιά ατζέντα; Φαντάζομαι τα ίδια θα ακούσουμε και σήμερα. To θέμα αυτό αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, τον απλό φοιτητή ο οποίος έχει μοχθήσει για να μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τον καθηγητή ο οποίος θέλει να προσφέρει και σήμερα  αισθάνεται ότι εκβιάζεται και τρομοκρατείται από συμμορίες που έχουν καταλάβει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.



Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Ασφαλώς και το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια δεν είναι ένα πρόβλημα τωρινό. Νοσηρή κατάσταση υπάρχει εδώ και χρόνια. Όμως, πάει να γίνει πια καθεστώς. Εδώ δεν πρόκειται για μια σειρά από μεμονωμένα επεισόδια, αλλά για μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έχει εξαπλωθεί και έξω από τα πανεπιστήμια. Φυσικά η αλήθεια είναι απλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα επειδή, απλούστατα, δεν θέλει να το κάνει. Νομίζω ότι αυτό προκύπτει αβίαστα και από το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου. Εκεί που ως λύση, κ. Τσίπρα, προτείνετε να απομακρυνθούν τα Α.Τ.Μ. από τα πανεπιστήμια για να μην τα ζηλεύουν οι κλέφτες. Να οργανωθούν συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, μήπως οι κουκουλοφόροι αφήσουν τις μολότοφ και τα σφυριά και πιάσουν τα βιβλία και το πιάνο. Δεν περιμέναμε, βέβαια, τίποτα καλύτερο από έναν Υπουργό που με νόμο του έσπευσε να αποφυλακίσει χιλιάδες ποινικούς και τρομοκράτες. Εκτός και αν πιστεύετε, κ. Τσίπρα, ότι πρέπει η ασφάλεια των πανεπιστημίων να ανατεθεί στο «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» του κ. Γαβρόγλου. Λες και είναι η δουλειά των παιδιών που σπουδάζουν να συγκρούονται με τους «ντίλερς» των ναρκωτικών. Για να καταλάβω, δηλαδή, αυτό το οποίο μας λέτε: Ανοίξατε τις πόρτες του πανεπιστημίου στην ανομία και τη βία και ζητάτε από τους φοιτητές να την αντιμετωπίσουν με αυτοδικία, προκείμενου να διαφυλαχθεί το άσυλο από τις επεμβάσεις της Αστυνομίας.

Και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Όλα αυτά θα τελειώσουν με την επόμενη κυβέρνηση. Με τη Ν.Δ. τα πανεπιστήμιά μας θα καθαρίσουν από συμμορίες, από εμπόρους ναρκωτικών, από λαθρέμπορους και από κάθε λογής τραμπούκους. Και δεν θα υπάρχει χώρος, ούτε δυνατότητα, για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Και όσοι σήμερα ασχημονούν στα πανεπιστήμια, απλά θα πεταχτούν έξω. Και το άσυλο θα καταργηθεί. Δεν θα αλλάξει απλά ο νόμος. Θα καταργηθεί. Γιατί προσέξτε θέλω να το εξηγήσω αυτό: Εάν σήμερα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, ένας πολίτης φωνάξει «βοήθεια», ένας αστυνομικός θα πάει να τον συνδράμει. Εάν αυτό συμβεί εντός του πανεπιστημίου, θα πρέπει να πει στοπ. «Είναι αδίκημα κατά της ζωής ή πλημμέλημα; Διότι αν είναι πλημμέλημα δεν μπορώ να σας βοηθήσω, θέλω άδεια του πρυτανικού συμβουλίου!». Αυτό ορίζει ο νόμος τον οποίο έχετε ψηφίσει 4485/2017, ο οποίος και θα καταργηθεί την επόμενη μέρα.   Πρόκειται για κοροϊδία. Πρόκειται για μια κατάντια. Πρόκειται για μια προσβολή του κράτους Δικαίου. Πρόκειται για μια προσβολή εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας.

Δεν σας το λέω μόνο εγώ. Σας το λέει και η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία θεωρεί ότι ο νόμος τον οποίον φέρατε για το άσυλο, ο νόμος ο δικός σας κ. Γαβρόγλου, ενθαρρύνει την ανομία. Σας καταθέτω την ανακοίνωσή τους. [ΚΑΤΑΘΕΣΗ 5]. Συναντήσατε την ΠΟΣΔΕΠ, κ. Τσίπρα; Συζητήσατε μαζί τους; Στον κ. Τσίπρα αναφέρομαι, όχι σε εσάς κ. Γαβρόγλου. Τους ακούσατε; Διότι, σε ό,τι με αφορά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Εάν την επόμενη μέρα τα πανεπιστήμια τα ίδια θέλουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας και περιφρούρησης, είμαι εδώ να το συζητήσω. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, τα πανεπιστήμια θα έχουν την προστασία που έχει ο δημόσιος χώρος και θα εφαρμόζεται και σε αυτά η κοινή ποινική νομοθεσία. Το αίσχος το οποίο πάει να επικρατήσει, θα τελειώσει! Η γνώση θα προστατεύεται. Το ίδιο και η έρευνα και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ανοχή στο έγκλημα δεν πρόκειται να υπάρξει. Το χρωστάμε στη νέα γενιά, το χρωστάμε στο μέλλον αυτού του τόπου.

Και το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σηκώσει ξανά το ανάστημά του, παρέχοντας εφόδια και ίσες ευκαιρίες στα παιδιά όλων των Ελλήνων. Θα λειτουργεί με αξιολόγηση, με  αξιοκρατία και θα παρέχει ποιοτικές σπουδές. Θέλουμε πανεπιστήμια αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, σύγχρονα, εξωστρεφή, ελεύθερα. Θέλουμε ιδρύματα  δημιουργικές κυψέλες που να διοικούνται σωστά, έχοντας μετρήσιμο ερευνητικό αποτέλεσμα. Δημόσια πανεπιστήμια, ελεύθερα, ανοιχτά και ασφαλή! Αυτά θέλουμε. Αυτά ζητούν οι Έλληνες πολίτες και αυτά θα εξασφαλίσουμε.
  
Κύριε Τσίπρα,

Αύριο το πρωί παρουσιάζουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την Παιδεία. Θα σας το στείλω. Όχι επειδή ελπίζω ότι μπορεί και από εκεί να αντιγράψετε πρόχειρα κάποιες θέσεις, όπως κάνατε αποσπασματικά και στην οικονομία. Αλλά για να δείτε ότι την ώρα που εσείς κρατάτε τη χώρα καθηλωμένη, υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν, σχεδιάζουν για το πώς θα πάει η Ελλάδα μπροστά, για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή των νέων ανθρώπων. Και για το πώς, κ. Τσίπρα, θα τους δώσουμε το δικαίωμα να περπατούν με το κεφάλι ψηλά και όχι σκυμμένο από φόβο. Διότι αυτή, τελικά, είναι η μεγάλη μας διαφορά. Είστε το χθες του ψέματος, της ισοπέδωσης, της βίας και της ανομίας. Εμείς είμαστε η δύναμη της αλήθειας, της δουλειάς, της προόδου, που θα γυρίσει σελίδα για μια Ελλάδα φωτεινή, μια Ελλάδα αισιόδοξη. Κύριε Τσίπρα, φοβάμαι ότι η Ιστορία ήδη σας έχει ξεπεράσει. Οι Έλληνες -και ειδικά οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι οι οποίοι μας ακούν σήμερα- αξίζουν καλύτερα. Ό,τι και να κάνετε, θα πάμε, επιτέλους, την Ελλάδα μπροστά. Σας ευχαριστώ.




Τριήμερο χριστουγεννιάτικο bazaar της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών



Για τρεις μέρες, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, το χριστουγεννιάτικο bazaat της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών ανοίγει τις πύλες του και σας καλεί να κάνατε τις αγορές σας και να προσφέρετε για έναν καλό σκόπο.

Η ζεστασιά και η αγάπη προς τον πλησίον μας, σε συνδυασμό με το πνεύμα της ευαισθησίας, αρωγής και αλληλεγγύης που φέρνουν μαζί τους οι γιορτές, θα είναι οι πρωταγωνιστές στο Χριστουγεννιάτικο bazaar της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική ανέχεια πλήττει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού της πατρίδας μας η Εθελοντική Διακονία Ασθενών πάντοτε συνεπής στις αρχές της συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να αναπτύσσει προγράμματα και δράσεις για την στήριξη των πλέον ευάλωτων νοσηλευόμενων  συνανθρώπων μας.


Στο φετινό Χριστουγεννιάτικο bazaar μας που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι) την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 από τις 10:00 έως τις 20:00 θα είμαστε όλοι εκεί για να μοιραστούμε τη χαρά της ουσιαστικής προσφοράς που θα γίνεται πράξη όσο υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες γύρω μας.


Οι επισκέπτες του Χριστουγεννιάτικο bazaar θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα δώρα τους από μία μεγάλη φιλανθρωπική αγορά, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δημιουργίες των εθελοντών της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Για αγορές άνω των 30 ευρώ θα διεξαχθεί κλήρωση για ένα διήμερο ταξίδι στα Καλάβρυτα που περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις στο «Αχίλλειον Hotel».


Το έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση του έργου της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Μια σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό διοργανώνονται στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού bazaar με αποκορύφωμα το Σάββατο της 1ης Δεκεμβρίου2018 και ώρα 12:00-13:00 το παιδικό εργαστήρι από τις Εκδόσεις «Πορφύρα» με θέμα την «Αποδοχή της διαφορετικότητας».


Θα ακολουθήσει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 1/12 ένα LIVE μουσικό αφιέρωμα με τη γνωστή τραγουδίστρια Έλενα Οικονόμου να «ντύνει» με τη φωνή της ένα μοναδικό ρεπερτόριο με έντεχνα και άλλα αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια.

Η Εθελοντική Διακονίας Ασθενών μας καλεί δώσουμε για άλλη μια χρονιά, τη ζεστή μας αγκαλιά και ένα χαμόγελο ανακούφισης στους ανθρώπους που θα περάσουν τις γιορτές νοσηλευόμενοι και μακριά από τη θαλπωρή της οικίας τους χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η συμμετοχή και η έμπρακτη υποστήριξη όλων είναι πολύτιμη.

Για πληροφορίες σχετικά με το Χριστουγεννιάτικο bazaar, το γραφείο της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 – 16:00.


Αντικείμενο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ  είναι η καθημερινή υποστήριξη μοναχικών ασθενών, η δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία νοσηλευόμενων παιδιών, η συνοδεία και εξυπηρέτηση μοναχικών ασθενών σε γραφειοκρατικά θέματα, η κάλυψη αναγκών  στοιχειώδους φροντίδας και συντροφιάς σε μοναχικούς ενήλικες κατ΄οίκον και η φιλοξενία συγγενών οικονομικά αδύνατων ασθενών από επαρχία.


Επιπλέον αντικείμενο μας αποτελεί ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στον τομέα του εθελοντισμού, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σεμιναρίων εκπαίδευσης και νέων εθελοντών. Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ, με τους 480 ενεργούς εθελοντές της, δραστηριοποιείται και έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με 15 νοσοκομεία στη περιοχή της Αττικής.


Τα αποτελέσματα των δράσεών μας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2018 συμπυκνώνονται σε 2.041 εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους εθελοντές, οι οποίοι έχουν προσφέρει 414.280 ώρες εθελοντικής προσφοράς σε 1.967 μοναχικούς ασθενείς (παιδιά και ενήλικες).

Περισσότερες πληροφορίες στο www.diaconia.gr και στο www.facebook.com/Εθελοντική Διακονία Ασθενών


Μύθος η κατάργηση των φοροαπαλλαγών – Μπήκαν από το «παράθυρο» νέες ύψους 4,67 δις τον χρόνο



Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε δέκα, ούτε 100, αλλά 770 είναι οι φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό ετησίως στο ποσό των 7,7 δις, όσο περίπου 2,5 ΕΝΦΙΑ.

Οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις φόρου τείνουν να μετατραπούν σε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Η ακτινογραφία των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως αποτυπώνεται στον ειδικό τόμο που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2019 αποκαλύπτει ότι την τελευταία τριετία παρά το μεγάλο μαχαίρι που μπήκε στις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων οι οποίες σχεδόν εξαφανίστηκαν, δεκάδες άλλες φοροαπαλλαγές προστέθηκαν αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των φοροαπαλλαγών όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε καθώς προστέθηκαν 59 νέες ενώ το δημοσιονομικό κόστος αυτών που ποσοτικοποιήθηκαν έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2015.

Φούσκωσε κατά 4,67 δις. ευρώ και εκτοξεύτηκε πάνω από τα 7,7 δισ. ευρώ. Μια έκρηξη που ανοίγει το δρόμο για ένα νέο μαχαίρι σε μεγάλο αριθμό φοροαπαλλαγών.

Οι φοροαπαλλαγές που είχε καταγράψει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανέρχονταν σε 774 με το συνολικό κόστος τους για τον προϋπολογισμό να έχει εκτοξευτεί στα 7,7 δις. ευρώ όταν ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός τους έφθανε τις 768 και το κόστος τους τα 4,13 δις. ευρώ. Το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή πριν αρχίσει να μπαίνει το μεγάλο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων οι καταγεγραμμένες φορολογικές δαπάνες έφθαναν τις 715 με τις απώλειες για τον προϋπολογισμό της συγκεκριμένης χρονιάς να φθάνουν τα 3,041 δις. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια στη λίστα των φοροαπαλλαγών προστέθηκαν ακόμα 59 και το κόστος τους υπερδιπλασιάστηκε.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το τόμο των φοροαπαλλαγών που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμού του 2019:

1. Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ισχύουν 120 ρυθμίσεις που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου. Το δημοσιονομικό κόστος όσων από τις ρυθμίσεις αυτές φθάνει τα 1,062 δισ. ευρώ. Από τις ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και το 2019 ξεχωρίζουν :

Η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για 827.515 φορολογούμενους οι οποίοι γλίτωσαν την πληρωμή φόρου ύψους 541,57 εκατ. ευρώ.
Η έκπτωση φόρου εισοδήματος των 1.900 – 2.100 ευρώ για τους αγρότες από την οποία ωφελήθηκαν φέτος περίπου 293.773 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γλιτώνοντας φόρους ύψους 234,49 εκατ. ευρώ.
Η έκπτωση φόρου των 200 ευρώ που παρέχεται στους φορολογούμενους με αναπηρία. Η έκπτωση αυτή χορηγήθηκε φέτος σε 203.302 φορολογούμενους οι οποίοι πλήρωσαν λιγότερους φόρους κατά 14,97 εκατ. ευρώ.
Οι απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, οι οποίες ωφέλησαν φέτος 120.714 φορολογούμενους με απαλλαγή από την πληρωμή ποσού συνολικού ύψους 18,99 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από τον φόρο εισοδήματος, από την οποία ωφελήθηκαν 241.651 χαμηλοσυνταξιούχοι, γλιτώνοντας φόρους συνολικού ύψους 2,15 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ από τον φόρο εισοδήματος. Από την απαλλαγή αυτή ωφελήθηκαν φέτος 557.817 άνεργοι φορολογούμενοι, γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων συνολικού ύψους 15,74 εκατ. ευρώ.

2. Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ισχύουν 121 φορολογικές απαλλαγές. Όσες από αυτές αποτιμήθηκαν διαπιστώθηκε ότι προκάλεσαν απώλειες φορολογικών εσόδων συνολικού ύψους 3,25 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

3. Στη φορολογία πλοίων περιλαμβάνονται 34 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος.

4. Στον ΕΝΦΙΑ και τους λοιπούς φόρους κεφαλαίου περιλαμβάνονται 19 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των απαλλαγών αυτών φθάνει τα 171,07 εκατ. ευρώ. Οι απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κόστισαν φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό 112,39 εκατ. ευρώ. Μόνο η απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε και φέτος στους οικονομικά αδύναμους ίσχυσε για 1.345.085 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα και προκάλεσε απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 86,62 εκατ. ευρώ.

5. Στον ΦΠΑ περιλαμβάνονται 85 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου. Οι 14 από αυτές έχουν ποσοτικοποιηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 1,27 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

– Η εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα εισιτήρια των θεάτρων.
– Η απαλλαγή των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.
– Η απαλλαγή του εισαγόμενου επενδυτικού χρυσού από τον ΦΠΑ.

6. Στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ισχύουν σήμερα 44 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή μειωμένους συντελεστές ΕΦΚ (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό πετρέλαιο κ.λπ.) Οι διατάξεις αυτές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 1,28 δισ. ευρώ.

7. Στα τέλη χαρτοσήμου, περιλαμβάνονται 76 διατάξεις απαλλαγών με κόστος 251,36 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

8. Για τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων περιλαμβάνονται 24 ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές από τα τέλη ή μειώσεις τελών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ρυθμίσεων αυτών έφθασε φέτος τα 32,26 εκατ. ευρώ.

Του Θανάση Παπαδή
Πηγή : newsit.gr


Γιλντιρίμ για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: «Η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαντήσει»


Να προσέξουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ανά πάσα στιγμή θα απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τ/κ.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου με θέμα την 40χρονη περιπέτεια του Πίρι Ρέις, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί υπάρχει μια σοβαρή κρίση».

«Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας. Επομένως δεν συνάδει ούτε με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα, μια κοινότητα να το καρπούται και να το εκμεταλλεύεται μονομερώς», ανέφερε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι «οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, η "νότια Κύπρος" πρέπει να συμφωνήσει με τη βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων».

«Αυτό είναι σημείο κρίσιμο. Σε αυτό το θέμα οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα εκεί πρέπει να προσέξουν», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντα της "τδβκ" στην ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα» τόνισε.

Όσον αφορά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο  Πίρι Ρέις και τα γεγονότα του 1987, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι στην Τουρκία τότε υπήρχε και πάλι κρίση.

«Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα».

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε πως όταν το Πίρι Ρέις κατέβηκε στη θάλασσα «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γνώρισαν τη μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία τους» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Sentinelese: Αυτή είναι η φυλή που σκότωσε τον Αμερικανό πάστορα



Μέλη μίας φυλής που βρίσκεται υπό εξαφάνιση και ζει στις νήσους Άνταμαν και Νίκομπαρ της Ινδίας, σκότωσαν τον 27χρονο Αμερικάνο πάστορα, Τζον Άλεν Τσάου, ο οποίος προσπάθησε να προσεγγίσει την περιοχή τους.

Οι Sentinelese είναι μια φυλή, η οποία κατοικεί στη Νήσο του Βορείου Σέντινελ, ένα από τα νησιά Ανταμάν στον κόλπο της Βεγγάλης και έχει απορρίψει κατηγορηματικά την επαφή με τον έξω κόσμο.

Η πρώτη φορά που τράβηξαν την διεθνή προσοχή ήταν πίσω στο 2004 με το ασιατικό τσουνάμι, όταν ένα μέλος της φυλής φωτογραφήθηκε να εκτοξεύει βέλη σε ένα ελικόπτερο που είχε έλθει για να ελέγξει την ασφάλεια τους.


Τα 2006 δύο Iνδοί ψαράδες είχαν αγκυροβολήσει την βάρκα τους κοντά στο Βόρειο Σεντινέλ για να κοιμηθούν, αφού έκαναν το γύρω του νησιού ψαρεύοντας λαθραία. Όταν η βάρκα του λύθηκε και ξεβράστηκε στην ακτή, οι δύο ψαράδες δέχτηκαν επίθεση από τη φυλή και σκοτώθηκαν.


Τα περισσότερα στοιχεία που είναι γνωστά για τους Sentinelese έχουν συλλεχθεί από παρατηρήσεις ψαράδων που αγκυροβολούν κοντά στην ακτή του νησιού τους, ενώ μόνο ελάχιστες φορές έχουν επιτρέψει στις αρχές να πλησιάσουν προκειμένου να τους δώσουν καρύδες. Ακόμα και ο τρόπος που αυτοαποκαλούνται παραμένει άγνωστος.

Οι Sentinelese κυνηγούν και μαζεύουν προμήθειες από το δάσος και ψαρεύουν στην ακτή προκειμένου να συντηρηθούν. Σε αντίθεση με την γείτονα φυλή των Τζαράγουα, κατασκευάζουν βάρκες, οι οποίες μοιάζουν με πολύ στενά κανό, ικανές να χρησιμοποιηθούν μόνο σε ρηχά νερά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι Sentinelese είναι χωρισμένοι σε τρεις μικρότερες ομάδες και έχουν δύο διαφορετικά είδη σπιτιών. Αφενός υπάρχουν οι μεγάλες κοινόχρηστες σκηνές με πολλές εστίες για να φιλοξενούν πολλές οικογένειες και αφετέρου υπάρχουν προσωρινά καταλύματα, τα οποία συχνά παρατηρούνται στις ακτές και έχουν χώρο για μία πυρηνική οικογένεια.

Οι γυναίκες φορούν κλωστικές ίνες γύρω από τη μέση, τον λαιμό και το κεφάλι. Οι άντρες φορούν και αυτοί περιδέραια διαδήματα, αλλά πιο χοντρές ζώνες στη μέση. Επίσης κουβαλάνε δόρατα, βέλη και τόξα.
Μολονότι συχνά περιγράφουν ότι η φυλή ζει ακόμη στην λίθινη εποχή, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η φυλή δε ζούσε πάντα υπό τις ίδιες συνθήκες, αλλά φέρεται να έχει υπάρξει και στα νησιά Ανταμάν. Ο τρόπος ζωής της θα έχει αλλάξει πολλές φορές όπως σε όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα πλέον χρησιμοποιεί μέταλλο, το οποίο είτε έχει ξεβράσει η θάλασσα είτε το βρέθηκε από ναυάγια στον ύφαλο του νησιού. Έτσι χρησιμοποιούν το μέταλλο για να ακονίζουν και να διαμορφώνουν τα βέλη τους.

Σε αντίθεση με τις άλλες φυλές που έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό από τους Βρετανούς οι Sentinelese είναι υγιείς και ακμάζουν, ενώ παρατηρούνται πολλές έγγειες γυναίκες και παιδιά.

Η ακραία απομόνωσή τους από τον κόσμο τους έχει καταστήσει ευπρόσβλητους σε πολλές αρρώστιες και επαφή μαζί τους θα προκαλέσει θανατηφόρα αποτελέσματα εις βάρος τους.


Ακολουθώντας το σχέδιο τοπικών οργανισμών, η Ινδική κυβέρνηση έχει εγκατάλειψη κάθε προσπάθεια επαφής μαζί τους και η παρούσα στάση του είναι ότι δεν θα επιχειρηθούν άλλες απόπειρες να τους πλησιάσουν.
Οι περιοδικοί έλεγχοι που γίνονται για να ελέγχουν την κατάσταση της φυλής, φανερώνουν ότι οι Sentinelese βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν επιδιώκουν καμία επαφή.


Δείτε βίντεο με τη φυλή:




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στην Κυψέλη



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα το εμπορικό κέντρο της Κυψέλης καθώς και τη Δημοτική Αγορά. Αφού συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη, συγκρούεται ο φαντασιακός κόσμος, για τον οποίο μίλησε σήμερα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, με τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν κάθε μέρα οι Έλληνες πολίτες. Ας έρθει μία βόλτα εδώ στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Τσίπρας, να μιλήσει στους συνταξιούχους, να μιλήσει στους μαγαζάτορες, να μιλήσει στους ελεύθερους επαγγελματίες, να μιλήσει στους ανέργους και να τους πείσει για αυτή την Ελλάδα την οποία μόνο ο ίδιος βλέπει. 



Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει πίσω πολύ λίγα από τα πολλά τα οποία πήρε αυτά τα τέσσερα χρόνια από τους Έλληνες πολίτες. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να πανηγυρίζει. Έχει πάρα πολλούς λόγους να απολογείται για τη σημερινή εικόνα της Ελλάδος. 

Οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση στον κ. Τσίπρα και στην εικονική πραγματικότητα την οποία φιλοτεχνεί, με έμφαση στις επόμενες εθνικές εκλογές».




Ένοπλη Black Friday: Τέσσερις ληστείες στην Αθήνα- Πυροβολισμοί στη Μεταμόρφωση!



Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των τεσσάρων ένοπλων ληστειών που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα δυο ωρών στην Αθήνα, το βράδυ της Πέμπτης, παραμονή του Black Friday.

Πιο αναλυτικά, στις 20:50 στην οδό Φαβιέρου στη Μεταμόρφωση, τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν με τα όπλα στα χέρια στο πολυκατάστημα «Πλαίσιο». Αφού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, αφαίρεσαν όσα χρήματα είχαν τα ταμεία και αμέσως μετά βγήκαν έξω και επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας προσπάθησε να τους εμποδίσει, τους κυνήγησε, όμως αυτοί πυροβόλησαν 2-3 φορές στον αέρα για εκφοβισμό και έφυγαν με τις μοτοσυκλέτες τους προς άγνωστη κατεύθυνση!

Εντός του πολυκαταστήματος προκλήθηκε πανικός, καθώς ήταν ανοικτό ακόμη και είχε πολύ κόσμο λόγω των προσφορών στο πλαίσιο της Black Friday. 

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών.

Επιπλέον, στόχος ενόπλων έγιναν δυο σούπερ- μάρκετ στην πρωτεύουσα. Στις 20:30, δύο ένοπλοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, λήστεψαν το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι. Οι ληστές πήραν άγνωστο χρηματικό ποσό από τα ταμεία και διέφυγαν.

Περίπου μια ώρα αργότερα, στις 21:30, δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Χολαργό, στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τερψιχόρης. Με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν πελάτες και προσωπικό. Αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και  διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, σημειώθηκε επίσης ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Βαρυμπόμπη. Και εκεί, δύο δράστες επιτέθηκαν στον υπάλληλο του πρατηρίου και αφού τον χτύπησαν του απέσπασαν τα χρήματα που είχε στο ταμείο.

Το θράσος τους ήταν τόσο μεγάλο που διέφυγαν με το αυτοκίνητό του!


Πηγή : nooz.gr