Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Public Issue: Αρνητικοί οι Έλληνες για τη λύση στο Σκοπιανό



H Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα έγινε χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, το διάστημα 6-16/11/2018.

Στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και πιστεύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερεύσει.

Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 65% των ερωτηθέντων και μόλις το 17% δηλώνει υπέρ. Το 13% απαντά ότι δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά και το 5% δηλώνει ότι δεν έχει γνώμη ή ότι δεν το αφορά.


Στην ερώτηση που βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αν σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν το 52% απαντά ότι έχουν χειροτερεύσει. Το 44% δηλώνει ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόλις το 2% ότι έχουν καλυτερεύσει.


Αρνητική γνώμη για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά έχει το 60%. Το 32% απαντά ότι έχει θετική γνώμη και το 9% ότι δεν έχει καμία γνώμη.


Για τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ το 53% δηλώνει ότι έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 28% θετική. Το 19% δηλώνει ότι δεν έχει γνώμη.


Στην ερώτηση για τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ το 39% δηλώνει ότι δεν έχει καμία γνώμη. Το 31% απαντά ότι έχει αρνητική άποψη και το 29% θετική.





Μεξικό: Πέθανε ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Έκτορ Μπελτράν Λέιβα


Πέθανε από καρδιακή ανακοπή ένας από τους πλέον διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών του Μεξικού  Έκτορ Μπελτράν Λέιβα.

Χθες, Κυριακή διακομίστηκε από τη φυλακή με οξείς πόνους στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή, ανακοίνωσαν οι αρχές του Μεξικού.

Το καρτέλ του Λέιβα αποτελούσε για χρόνια πηγή φόβου, αφού η συμμορία του χαρακτηριζόταν μια από τις πιο εκδικητικές και αδίστακτες στη χώρα.

Ο Μπελτράν Λέιβα κρατείτο από τη 2α Μαρτίου 2016 στην Ομοσπονδιακή Φυλακή Υπ' Αριθμόν 1, ένα σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας στο κεντρικό τμήμα της περιοχής Αλτιπλάνο, καθώς αντιμετώπιζε ποινικές διώξεις και είχε καταδικαστεί για σωρεία κακουργημάτων, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού στην ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε για τον θάνατό του.

Ο Μπελτράν Λέιβα, ή «Ε», όπως τον αποκαλούσαν, συνελήφθη το 2014, κοντά στην πόλη όπου ζούσε παριστάνοντας τον μεσίτη και έμπορο έργων τέχνης. Η σύλληψη και η φυλάκιση του βαρόνου των ναρκωτικών είχε χαρακτηριστεί τότε σημαντική νίκη για τις μεξικανικές Αρχές στον πόλεμο εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που διαρκούσε ήδη σχεδόν μια δεκαετία.

Η σύλληψη του Μπελτράν Λέιβα κατάφερε βαρύ πλήγμα για το καρτέλ που έφερε το όνομα του ιδίου και των αδελφών του. Η συμμορία προκαλούσε τρόμο αφότου ενεπλάκη σε ανελέητη σύγκρουση για τον έλεγχο εδαφών με ένα άλλο καρτέλ, με το οποίο άλλοτε συνεργαζόταν στενά: το Σιναλόα, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Ο Γκουσμάν το τρέχον διάστημα δικάζεται στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Κατά τις Αρχές, ο Μπελτράν Λέιβα, 56 ετών, διακομίστηκε εσπευσμένα την Κυριακή από τη φυλακή σε νοσοκομείο, καθώς οι φύλακες αντιλήφθηκαν ότι είχε οξείς πόνους στο στήθος και δεν ανταποκρίθηκε όταν το ιατρικό προσωπικό της φυλακής του παρείχε φροντίδες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Μπελτράν Λέιβα δεχόταν «συνεχώς» τις «ιατρικές φροντίδες που χρειαζόταν» στη φυλακή όπου ήταν έγκλειστος.


Πηγή : cnn.gr


Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς


Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, είπε στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, προσθέτοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών είναι κατά των προτάσεων του Κράτους για την μισθοδοσία.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως θα υπάρξουν «πολύ άσχημες εξελίξεις» στην Ιεραρχία εάν η Βουλή νομοθετήσει αλλαγές στην δημοσιοϋπαλληλική σχέση των κληρικών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους - Εκκλησίας απηύθυνε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Ο κ. Χρυσόστομος, που αποχώρησε οργισμένος από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, υποστήριξε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του.

Τόνισε πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία. Προσέθεσε με νόημα πως όλα τα υπόλοιπα σώματα της Εκκλησίας οφείλουν να σεβαστούν αυτήν την τοποθέτηση των μητροπολιτών στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Κράτος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συμπεριφέρεται με «απαράδεκτο» και «απαξιωτικό» τρόπο στην Εκκλησία, ενώ επέκρινε τον αρχιεπίσκοπο πως επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα.

Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, συμπλήρωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου πως η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Κράτους.

Δεν φάνηκε πάντως να στηρίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του κ. Ιερώνυμου ούτε να στηρίζει την συζήτηση περί διαδοχής του, λέγοντας πως όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις οι συζητήσεις για την αρχηγεία συνιστούν «αντιπερισπασμό».

Ο κ. Χρυσόστομος εκτίμησε πάντως πως η όλη διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους - Εκκλησίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμα, υπολογίζοντας πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.


Πηγή: skai.gr


Νέα ερωτήματα για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου δημιουργεί το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων


Οι τοξικολογικές εξετάσεις του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν -σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα τουλάχιστον στοιχεία – με απόλυτο τρόπο ότι είχε προχωρήσει σε «μοιραία» χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών πριν το δραματικό θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην διάρκεια εισβολής του σε κοσμηματοπωλείο της Αθήνας!

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από αρχικές πληροφορίες (σσ: δεν έχουν επαληθευθεί πλήρως) πραγματογνωμόνων και άλλων που χειρίσθηκαν το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό. Σύμφωνα με με τις ίδιες πληροφορίες γι αυτά τα ανεπίσημα ευρήματα έχουν ενημερωθεί άτομα του περιβάλλοντος του 33χρονου ακτιβιστή ενώ αναμένεται σε δεύτερη φάση και εκτεταμένη ενημέρωση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Το τελικό πόρισμα των ιατροδικαστών μαζί με τις ιατροδικαστικές εξετάσεις αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο τριήμερο.

Σε περίπτωση που προκύψει και επισήμως κάτι τέτοιο (σσ: για ασαφή ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων ) φαίνεται να κλονίζεται το σενάριο για θάνατο του 33χρονου με κύρια αιτία την χρήση ναρκωτικών όπως υποστήριζαν πολλά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη και άλλοι. Κι έτσι θα δημιουργηθούν νέα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του κι αν τελικώς οφείλονται στα κτυπήματα που είχε δεχθεί σε συνδυασμό και με το σοκ από την συνολική εξέλιξη του περιστατικού.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου όταν ο 33χρονος κλειδώθηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο στην πλατεία Κάνιγγος, υπό συνθήκες οι οποίες ερευνώνται κι αρχικώς φαίνεται να δέχθηκε κτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος κι έναν ακόμη ιδιώτη που είναι ήδη κατηγορούμενοι για την υπόθεση. Στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από ομάδα αστυνομικών. Σημειώνεται ότι για τη διαχείριση του περιστατικού από την ΕΛ.ΑΣ έχει ασκηθεί εσωτερική κριτική κι έχει υπάρξει αναζήτηση ευθυνών.

Από τις αρχικές ιατροδικαστικές εξετάσεις εκτιμήθηκε ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται στον ξυλοδαρμό του και κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική η τοξικολογική εξέταση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και στο πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης που εκδόθηκε προ μερικών ημερών δεν διαπιστώνεται βλάβη στη καρδιά ή άλλο ζωτικό όργανο. Στον φάκελό που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ κι απεστάλη προ 10 ημερών στις δικαστικές αρχές φέρεται να περιέχεται η κατάθεση μιας φίλης του 33χρονου που αναφέρθηκε «σε προβλήματα υγείας που δήλωνε ότι αντιμετώπιζε ο Ζακ Κωστόπουλος ύστερα και από ιατρικές εξετάσεις που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα».


ΤΟ ΒΗΜΑ


Τα έσπασαν όλα τα συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ σε Πολυτεχνείο και ΑΠΘ.



Τα επεισόδια που σημειώθηκαν  σε Πολυτεχνείο και ΑΠΘ απο αντιεξουσιαστές. μετά το τέλος των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άφησαν πίσω τους μόνο εικόνες ντροπής και καταστροφής.

Πολυτεχνείο



ΑΠΘ






Τρομακτικό ατύχημα στο γκραν πρι του Μακάου για τη Formula 3



Ένα τρομακτικό ατύχημα συνέβη στο γκραν πρι του Μακάου στη Formula 3. Με τον αγώνα να βρίσκεται στον 4ο γύρο το μονοθέσιο της 18χρονης Σοφία Φλορς ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με προπορευόμενο μονοθέσιο, να σηκωθεί στον αέρα, να χτυπήσει στις μπαριέρες έχοντας προηγουμένως περάσει ξυστά από θεωρείο με φωτορεπόρτερ και κάμερα μαν.

Από το ατύχημα τραυματίστηκε η νεαρή οδηγός η οποία έχει βρει τις αισθήσεις της, αλλά έχει τραυματίσει την σπονδυλική της στήλη, έχουν επίσης τραυματιστεί ένας ακόμη οδηγός, δυο φωτογράφοι και ένας κριτής του αγώνα αλλά όλοι τους είχαν τις αισθήσεις τους.





Πυροβολισμοί στην Ιερά Οδό έξω από νυχτερινό κέντρο



Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από νυχτερινό κέντρο στην Ιερά Οδό στον αριθμό 32, δύο παρέες  διαπληκτίστηκαν και άρχισαν να πυροβολούν.

Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν συνολικά επτά κάλυκες από πυροβόλο όπλο και δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές από τους πυροβολισμούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν εννέα προσαγωγές ατόμων που έχουν μεταφερθεί στην Ασφάλεια.

Η κυκλοφορία στην Ιερά Οδό είχε διακοπεί στο τμήμα που έγινε το περιστατικό  έξω από το νυχτερινό κέντρο και διεξάγει έρευνες.


Ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την ήττα Ιερώνυμου -Τσίπρα



Είναι προφανές ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδας, το πιο αντιπροσωπευτικό από όλα τα όργανα που διοικούν την Εκκλησία της Ελλάδος, αποτέλεσε την ήττα της πρωτοβουλίας που πήραν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία και το κράτος.

Παρότι ο Αρχιεπίσκοπος και οι ιεράρχες που ενστερνίζονται τις απόψεις του προσήλθε στην Σύνοδο με επιχειρήματα που στηρίζονταν αφενός στο ότι η συμφωνία για την περιουσία (δηλαδή η παραίτηση του δημοσίου από τις αξιώσεις του) είναι συμφέρουσα για την Εκκλησία και αφετέρου στην υπενθύμιση ότι τυπικά η μισθοδοσία των κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων δεν είναι κατοχυρωμένη ενώ με τη συμφωνία διασφαλίζεται στο διηνεκές, είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των ιεραρχών δεν αποδέχτηκε αυτή την επιχειρηματολογία.

Οι λόγοι της απόρριψης της συμφωνίας

Οι λόγοι για αυτή την απόρριψη, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μισθοδοσίας, όπου και επικεντρώθηκε άλλωστε η συζήτηση, εξηγήθηκαν και από τις διάφορες δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από τη μεριά ιεραρχών.

Η αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσία και η αποδέσμευση από ένα σύστημα που έστω τυπικά είναι ίδιο των δημοσίων υπαλλήλων και η παράλληλη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι «απελευθερώνονται» ισάριθμές θέσεις για νέους διορισμούς, αντικειμενικά δημιούργησαν ένα κλίμα έντονης ανασφάλειας σε μεγάλο μέρους του κλήρου.

Επιπλέον, ο συνδυασμός ανάμεσα στον νέο τρόπο επιχορήγησης της Εκκλησίας για τη μισθοδοσία, με τη πρόταση για το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας και τη συνακόλουθη δήλωση ότι στόχος είναι μέσα από αυτό να προκύπτουν οι πόροι για τη μισθοδοσία, σε συνδυασμό με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί «χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους», επέτειναν την ανησυχία ότι μεθοδεύεται και ο περιορισμός αυτής της δημόσιας χρηματοδότησης και μετάβαση σε ένα μοντέλο είτε ανάλογο με της Γερμανίας (φορολόγηση υπέρ της Εκκλησίας μόνο όσων το δηλώσουν ρητώς) είτε σε μια λογική «η μισθοδοσία να καλύπτεται από τους πόρους της Εκκλησίας και την αξιοποίηση της περιουσίας της».

Σε αυτό το φόντο η ανακίνηση θέματος από τη μεριά της κυβέρνησης για αναφορά στο Σύνταγμα σε «θρησκευτική ουδετερότητα», σε συνδυασμό με τις προτάσεις για αλλαγές στη μισθοδοσία, εκτιμήθηκε από σημαντικό μέρος του κλήρου και των ιεραρχών ότι αποτελεί μεθόδευση σε μια πιο συνολική «αντικληρικαλιστική» κατεύθυνση.

Η δυσαρέσκεια των ιεραρχών για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Κυρίως, όμως, η όλη διεργασία που προηγήθηκε, οι «επίσημες» και «ανεπίσημες» επαφές, ενός συγκεκριμένου κύκλου ιεραρχών με την κυβέρνηση, αλλά και η τελική επιλογή της ανακοίνωσης ενός προσχεδίου συμφωνίας χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη του συνόλου της ιεραρχίας, όπως και η αίσθηση ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πίεσε και εκβίασε ώστε να αποσπάσει τη συναίνεση στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας ώστε να χρησιμοποιήσει στην προεκλογική της εκστρατεία το δέλεαρ των 10.000 διορισμών, όλα αυτά έκαναν αρκετούς ιεράρχες να μιλήσουν για αυταρχική παρέμβαση στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Το κλίμα εξέφρασε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του ναυταρχισμού και της δολιότητας» και ότι «υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος», για να καταλήξει ότι «πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία πετώντας μας από το μισθολόγιο, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».

Στη δυσαρέσκεια αυτή ας προσθέσουμε και μία ακόμη: την αίσθηση ότι έγινε προσπάθεια να παρακαμφθεί ουσιαστικά η Σύνοδος ως το πραγματικό ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ήταν πάλι ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ που διατύπωσε πιο εύγλωττα αυτή την αντίρρηση, επιμένοντας ότι η Εκκλησία διοικείται με το συνοδικό σύστημα, «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοι μάς παρέδωσαν», προσθέτοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο πρώτος μεταξύ 81 ίσων και ότι «η ορθόδοξη εκκλησία είναι συνοδική και όχι ενός ανδρός αρχή όπως η Παπική».


Η κυβέρνηση επιμένει σε μονομερείς πρωτοβουλίες

Από τη μεριά της η κυβέρνηση ανακοίνωσε ευθύς εξαρχής ότι παρά την απόφαση της Ιεραρχίας θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση νομοθετικής πρότασης που θα ακολουθεί τα όσα περιλαμβάνονται στην συμφωνία Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και υπογραμμίζει το ζήτημα της μισθοδοσίας πάντοτε ήταν θέμα απόφασης της κυβέρνησης και άρα έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει ακόμη και μονομερώς.

Όμως, μια τέτοια δήλωση μπορεί να ισχύει από τυπική θεσμική μορφή, αλλά είναι σαφές ότι μονομερής πρωτοβουλία για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών θα αποτελούσε μια σημαντική ρήξη ανάμεσα στην Εκκλησία και το κράτος και θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Οι διαφορές από την υπόθεση των ταυτοτήτων

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και ένα σημείο ακόμη. Από τη μεριά της κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι σε ορισμένα θέματα πρέπει η εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς να διαπραγματεύεται τις αποφάσεις της με την Εκκλησία.

Ως παράδειγμα αναφέρουν την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση Σημίτη επέμεινε μέχρι τέλους στο θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και δεν έκανε καμία συζήτηση με την Εκκλησία παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Μόνο που στην περίπτωση των ταυτοτήτων μιλούσαμε για ένα θέμα που ήταν όχι απλώς αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους αλλά αφορούσε ένα πεδίο, αυτό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των σχέσεων του πολίτη με το κράτος, στο οποίο η Εκκλησία δεν μπορούσε να έχει λόγο, πέραν του να εκφράσει τη γενική της αντίρρηση.

Όταν, όμως, μιλάμε για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών και της εργασιακής τους συνθήκης, έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που αφορά τους ίδιους τους όρους ύπαρξης και λειτουργίας και δράσης της Εκκλησίας της Ελλάδος και άρα τον πυρήνα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Με αυτή την έννοια, ανεξαρτήτως τυπικών αρμοδιοτήτων, είναι ένα θέμα προς συζήτηση ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία και όχι μονομερούς απόφασης της πλευράς της πολιτικής εξουσίας.

Ο αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ακούει πλέον τη Σύνοδο

Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που χαιρέτησε την κυβερνητική δήλωση ότι για την κατάθεση νομοθετικής πρότασης, είναι προφανές ότι πλέον δεν έχει τα ίδια περιθώρια να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους ίδιους όρους με την κυβέρνηση.

Τον δεσμεύει τόσο το περιεχόμενο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας όσο και το ίδιο το γεγονός ότι πλέον δεσμεύεται από μια απόφαση της Ιεραρχίας που εκτός όλων των άλλων αποτυπώνει και τη σαφή απαίτηση των υπόλοιπων ιεραρχών η Εκκλησία να κινηθεί πολύ πιο συλλογικά στις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητική προσπάθεια συκοφάντησης των αντιδράσεων

Κατά τα άλλα, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η κυβερνητική προσπάθεια να παρουσιαστούν οι αντιδράσεις των ιεραρχών στο περιεχόμενο της συμφωνίας ως αποτέλεσμα είτε μεθοδεύσεων, είτε ένταξης των ιεραρχών στους πολιτικούς σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ενορχηστρωμένες διαρροές σε συγκεκριμένα φιλικά διακείμενα προς την κυβέρνηση ΜΜΕ περί ραντεβού και προσυνεννοήσεων των ιεραρχών ή οι αναφορές στο ρόλο συντονιστή της όλης προσπάθειας που έχουν αναλάβει συγκεκριμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει την οργή των ιεραρχών που επιμένουν ότι εξέφρασαν πραγματικές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που αντανακλούσαν όντως την αγωνία του κλήρου για το μέλλον.


Πηγή : in.gr