Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα! Κουκουλοφόροι ρήμαξαν δύο καταστήματα ξημερώματα στα Παλαιό Φάληρο



Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε τέσσερις τα ξημερώματα με θράσος σε ένα κοσμηματοπωλείο Ζησιμοπούλου και Ορφέως και σε ένα διπλανό μίνι μάρκετ στο Παλαιό Φάληρο.

Πρώτος στόχος των δραστών ήταν το μίνι μάρκετ, όπου άρπαξαν χρήματα αλλά και προϊόντα και στην συνέχεια ανέβασαν στο πεζοδρόμειο ένα μικρό αυτοκίνητο και εισέβαλαν στην βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου που βρίσκεται δίπλα.


Πριν εισβάλλουν στο κατάστημα ζήτησαν με μία γυναίκα που βρισκόταν μπροστά να φύγει  και όταν εκείνη δεν υπάκουσε την απομάκρυναν με τη βία αρπάζοντας ταυτόχρονα και το κινητό της τηλέφωνο για να μην ειδοποιήσει την αστυνομία.

Οι ληστές άρπαξαν κοσμήματα και ρολόγια μεγάλης αξίας και επιβιβάστηκαν σε ένα δεύτερο αυτοκίνητο που είχαν μαζί τους για να διαφύγουν. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να διαφύγουν εντοπίστηκε λίγο αργότερα εγκαταλελειμμένο.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ κατάφερε μέσα σε 3,5 χρόνια να συγκεντρώσει πάνω της όλα τα αρνητικά της μεταπολίτευσης.


Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία», τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

Κυρία Μπακογιάννη, μόλις επιστρέψατε από το Στρασβούργο και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τι κλίμα επικρατεί στους ευρωπαίους εταίρους μας για την Ελλάδα; Ενστερνίζονται την αισιοδοξία διαφόρων εντός αλλά και εκτός της Ελλάδας για την έξοδο από τα μνημόνια;

Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας σοβαρός Ευρωπαίος, ο οποίος να μην γνωρίζει την πραγματική κατάσταση. Η Ελλάδα σήμερα μετά το τέλος του προγράμματος, το οποίο είχε ως μοναδικό στόχο να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να ξαναβγεί στις αγορές, αδυνατεί να το κάνει. Διαψεύστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα η ρητορική της «καθαρής εξόδου» από το τρίτο Μνημόνιο, στο οποίο μας έσυραν οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που σκοτώνουν την ανάπτυξη και μας κρατούν καθηλωμένους.

Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται εσχάτως για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Βλέπετε η ελληνική οικονομία να γίνεται ξανά αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή οικονομία;

Η ελληνική οικονομία πορεύεται σε περιβάλλον διαλυτικής αβεβαιότητας. Τα spreads των δεκαετών κρατικών ομολόγων μας κινούνται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση πχ. με την Πορτογαλία όπου η πίεση που υφίσταται η χώρα είναι ελεγχόμενη. Την ίδια στιγμή οι τραπεζικές μετοχές απομειώνονται διαρκώς τον τελευταίο χρόνο, αντανακλώντας, ως ένα βαθμό, τη πολιτική και οικονομική αστάθεια που αντιπροσωπεύει η χώρα μας διεθνώς. Οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να πορευτεί η χώρα χωρίς την αξιοποίηση των 20 δις της δανειοδότησης και χωρίς πιστοληπτική γραμμή για να υπηρετήσει ο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», δημιουργούν για άλλη μια φορά κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας.

Να πάμε στη συμφωνία των Πρεσπών. Το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου υπερψηφίστηκε μεν από τους κατοίκους της γειτονικής χώρας, αλλά η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ παραμένει μεγάλο ερωτηματικό αν θα προχωρήσει η αναθεώρηση στη Βουλή. Ποια είναι η πρόβλεψή σας;

Απεδείχθη ότι μεγάλο κομμάτι των Σκοπιανών πιστεύει στο ιδεολόγημα του «Μακεδονικού Εθνικισμού» και γι’ αυτό απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις και στο αλβανικό στοιχείο και κυρίως κρατάει ζωντανή τη λογική του Ιλιντεν την οποία η Ελλάδα έπρεπε να αποφύγει με κάθε τρόπο. Για το αν θα προχωρήσει η αναθεώρηση στη βουλή δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Όμως αν η συνταγματική αναθεώρηση περάσει από το σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε το χρονοδιάγραμμα λίγο-πολύ θα τηρηθεί. Και αν δεν περάσει από το κοινοβούλιο τους, τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά με τη συμφωνία στον αέρα.

Πως σχολιάζετε την ποικιλόμορφη και πολυεπίπεδη στήριξη της Δύσης για την επικράτηση του «Ναι»; Πολλοί εκτιμούν ότι τελικά μάλλον ανάποδα λειτούργησε. Μήπως οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν άγαρμπα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα; Τι λέτε για το σχέδιο Β του κ. Καμμένου;

Η προσπάθεια της Δύσης να επηρεάσει το εκλογικό σώμα ήταν και άγαρμπη και υπερβολική. Και το αποτέλεσμα ήταν βεβαίως αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Απεδείχθη ότι όσες πιέσεις και αν ασκηθούν από το διεθνή παράγοντα, δεν έχουν αποτέλεσμα, αν ο ίδιος ο λαός δεν πεισθεί. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Β του κ. Καμμένου, αρνούμαι να σχολιάσω τον παραλογισμό του. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να αποπεμφθεί άμεσα από τον κ. Τσίπρα.

Στο πολύ πιθανό σενάριο να αναλάβει η ΝΔ την καυτή πατάτα μιας νέας διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα, ποιος θα είναι ο στόχος σας; Σε ποιο πλαίσιο συμφωνίας θα λέγατε ναι;

Καταρχήν πιστεύω ότι είναι προς όφελος της χώρας η αναζήτηση μιας δίκαιης και σταθερής λύσης που θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεγάλη διαφορά την οποία είχαμε εμείς, στην διαπραγματευτική προσέγγισή μας, ήταν ότι η εθνότητα θα έπρεπε να μείνει καθαρά σε νομικό επίπεδο υπηκοότητας και βέβαια η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι Μακεδονική, αλλά να χαρακτηρίζεται με τρόπο που γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα. Το σημαντικό για μας δεν ήταν ποτέ οι ψεύτικοι ισχυρισμοί Γκρουέφσκι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο που να αμφισβητεί την ταυτότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αντίθετα το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν και είναι ο αλυτρωτισμός και η λογική της μεγάλης Μακεδονίας. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος και αυτό με τη βοήθεια μιας όποιας αναθεωρητικής δύναμης στα Βαλκάνια αύριο μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.

Το ζήτημα που κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ανησυχεί;

Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει δύο μείζονα προβλήματα, το μεταναστευτικό και την οικονομική κρίση που τώρα χτύπησε την Ιταλία με αποτέλεσμα την αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων και του λαϊκισμού. Η ίδια αδυνατεί να αντιδράσει και οι στυλοβάτες της ευρωπαϊκής ιδέας και στην Γερμανία και στην Γαλλία έχουν δυστυχώς τεράστια εσωτερικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση. Ελπίζω να επικρατήσει σωφροσύνη και από της δυο πλευρές. Και η Κομισιόν να βάλει νερό στο κρασί της και η βέβαια η κυβέρνηση της Ιταλίας να σταματήσει να αμφισβητεί το σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών επικαλούμενη το μέγεθος της οικονομίας της.

Τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο. Πως θα τη βαθμολογούσατε;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Οικονόμου είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων 100 δις, προχώρησε στον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, υποθήκευσε το σύνολο της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια και δέσμευσε τη χώρα σε πολύ υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Κατάφερε μέσα σε 3,5 χρόνια να συγκεντρώσει πάνω της όλα τα αρνητικά της μεταπολίτευσης, είτε υπό την μορφή πολιτικών επιλογών είτε υπό τη μορφή προσώπων.

Δυόμιση χρόνια προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ. Πως θα τα χαρακτηρίζατε;

Η ΝΔ με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε ένα κόμμα ανοικτό που ένωσε όλες τις πλευρές και προσήλκυσε νέους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις πετυχημένους επαγγελματίες και επιστήμονες, να θέλουν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με την πολιτική. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με σοβαρότητα και αξιοπιστία να κερδίσουμε τη θετική ψήφο. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και σε αυτούς που πίστεψαν στον κ. Τσίπρα και σήμερα είναι απογοητευμένοι και δεν ελπίζουν και χωρίς μεγαλοστομίες και ανεδαφικές υποσχέσεις τους λέμε ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική και ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Θέλω επίσης να σας επισημάνω ότι για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σταθερά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.




Ν.Δ.: Τσίπρας - Καμμένος - Κοτζιάς να δημοσιοποιήσουν τα απόρρητα μυστικά τους



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων: 

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. 

Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. 

Η διαχείριση  των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις».


Μετά την παραίτηση Κοτζιά ο Τσίπρας πήρε τον Ζάεφ να πει στους ξένους να μην τον ξεχάσουν



Μετά την παραίτηση Κοτζιά ο τελειωμένος πολιτικά και αγχωμένος Αλέξης Τσίπρας τον πρώτο που πήρε στο τηλέφωνο είναι ο Ζόραν Ζάεφ.

Το τηλεφώνημα αποκαλύπτει η εφημερίδα “Αυγή” και εκεί επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Ελληνα ομόλογό του, για το κουράγιο και την επιμονή του, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού όσον αφορά το Σκοπιανό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ζόραν Ζάεφ θύμισε στον κ. Τσίπρα για να τον ανεβάσει λίγο ώστε να ξεπουλήσει εύκολα, ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις καθώς κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς που παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον (για τα Σκόπια συμπληρώνουμε).

Αυτή η αποκάλυψη δείχνει ότι βλέποντας ο Αλέξης Τσίπρας το ξεπούλημα της Μακεδονίας να μην του βγαίνει όπως θα ήθελε ώστε να επιβιώσει πολιτικά, και κουμάντο στις εκλογές κάνει ο Έλληνας ψηφοφόρος που δεν ξεχνάει τους ψεύτες, απατεώνες και προδότες πολιτικούς, ψάχνει στήριγμα φωνάζοντας σώστε με.


Σε άθλια προπαγάνδα και οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ Ρουβίκωνες και γελάει ο κόσμος μαζί τους



Η αναρχική οργάνωση Ρουβίκωνες είπαν σε ανάρτηση τους το απίστευτο αφήνοντας άναυδους φοιτητές και την κοινωνία ολόκληρη : Θα πολεμήσουμε την ανομία που έχουν επιβάλει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια

Το γνωστό ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, με ανάρτησή του στο Facebook τοποθετήθηκε για την παράνομη είσοδο τους στην φιλοσοφική, όπου καθηγητές πολύ σωστά επιχείρησαν να αποτρέψουν την είσοδο των μελών του στο γραφείο που έχει καταληφθεί από την οργάνωση για να προσηλυτίσει φοιτητές.

«Με την κυρία Φουντοπούλου ήταν 15 καθηγητές και διοικητικοί και 3 μπράβοι από το Μενίδι. Με την συλλογικότητα μας περίπου 100 φοιτητές και διοικητικοί. Αυτό για να ξέρουμε τους συσχετισμούς που υπήρξαν σήμερα. Επι σειρά ετών η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ πηγαίνουν σε καθηγητές λίστα με φοιτητές των παρατάξεων τους για να τους περάσουν στα μαθήματα. Το ρουσφέτι καλά κρατεί. Αυτά( και πολλά άλλα) θα προσπαθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις να τα πολεμήσουμε. Την ανομία που έχουν επιβάλλει η νεολαία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια θα την ΠΑΤΑΞΟΥΜΕ»




Σενάρια τρόμου για τους καταναλωτές της ΔΕΗ – Θα πληρώνουν ακόμη και το χαρτί του λογαριασμού



Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, αλλά και η εντυπωσιακή αύξηση που παρουσιάζεται στις τιμές των ρύπων, αναγκάζει την διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και την κυβέρνηση να εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια προκειμένου η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία να πάει στα βράχια. Στα πλάνα αυτά περιλαμβάνονται και αυξήσεις στα τιμολόγια, όπως άλλωστε έχει αφήσει πολλές φορές ορθάνοιχτο ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Μεταξύ των σεναρίων περιλαμβάνεται ακόμη και «πέναλτι» σε όσους επιλέγουν να λαμβάνουν σε χαρτί και όχι ηλεκτρονικά τον λογαριασμό του ρεύματος, όπως επίσης και η μείωση της έκπτωσης του 15% για την εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού.

Στο εσωτερικό της ΔΕΗ, έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μπορεί μεν να είναι ως υπόθεση εργασίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να μπει σε εφαρμογή εφόσον, η κατάσταση δυσχεράνει ακόμη περισσότερο ή δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην προσπάθεια ελέγχου το κόστους λειτουργίας της εταιρίας.

Στο επιχειρησιακό πλάνο της δημόσιας εταιρίας, που εκπόνησε η McKinsey & Company και ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης, έχουν γίνει συγκεκριμένες υποδείξεις προκειμένου η εταιρία να μειώσει την έκθεσή της στους κινδύνους της αγοράς προμήθειας, αλλά και για να κρατήσει τους «καλούς πελάτες». Και κυρίως στη χαμηλή και μέση τάση.

Οι προτάσεις αυτές, λόγω του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και της αλίευσης καταναλωτών από τους εναλλακτικούς προμηθευτές, αποσκοπούν ουσιαστικά στην οικονομική προστασία της ΔEΗ, ώστε να μην καταλήξει να έχει ένα χαρτοφυλάκιο με οικονομικά ευάλωτους ή τους κακοπληρωτές. Επίσης οι συστάσεις στοχεύουν στη θωράκισή της και από τις έντονες διακυμάνσεις της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Πέραν της αναμόρφωσης του brand name, της παροχής εναλλακτικών ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και της διαμόρφωσης μιας πιο πελατοκεντρικής πολιτικής, το επιχειρησιακό πλάνο προτείνει:

1. Την επιβολής χρέωσης σε όσους πελάτες επιθυμούν την αποστολή των λογαριασμών τους σε έντυπη μορφή.

2. Τη μείωση του ποσοστού έκπτωσης σε όσους πελάτες πληρώνουν εντός προθεσμίας τους λογαριασμούς ρεύματος.

3. Τη συγχώνευση κλιμακίων κατανάλωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως προκύπτουν αυξήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

4. Την αύξηση του παγίου που πληρώνουν οι πελάτες της ή την καθιέρωση ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος. Τον τελευταίο όρο τον έχουν συμπεριλάβει οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές. Οπότε, όταν η ΟΤΣ υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια, το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Οι ρύποι και τα ΥΚΩ

Τα νοικοκυριά, όμως, και οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔEΗ είναι αντιμέτωποι με έναν πραγματικό κι έναν πιθανό κίνδυνο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το κόστος των δικαιωμάτων CO2. Ως γνωστόν, οι ενεργοβόρες εταιρίες και περισσότερο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με ρυπογόνες μονάδες αγοράζουν από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δικαιώματα CO2. Η πολιτική της Ε.Ε. για καθαρότερες μορφές ενέργειας έχει εκτοξεύσει τις τιμές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες μέρες κινούνται στα επίπεδα των 19 ευρώ ανά τόνο, όταν πέρυσι ήταν μόλις στα 7 ευρώ ανά τόνο. Οι προβλέψεις μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.

Η ΔEΗ στο πρώτο εξάμηνο του έτους δαπάνησε συνολικά 107,2 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο διέθεσε 60,9 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΝ αναγνωρίζει αυτό το κόστος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μετακύλισης του κόστους στα τιμολόγια, σημειώνοντας την αντίστοιχη πρακτική που ακολουθούν οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας και παραγωγής ρεύματος. Μάλιστα υπάρχει στα συμβόλαια με τους πελάτες τους σχετική ρήτρα CO2.

Οι αποφάσεις της εταιρίας θα ληφθούν αφού συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις σε βάθος εξαμήνου. Το πιο πιθανό είναι και η ΔEΗ να καθιερώσει τέτοια ρήτρα.

Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η δημόσια επιχείρηση διεκδικεί για ΥΚΩ (ηλεκτροδότηση νησιών, ΚΟΤ κ.λπ.) που παρείχε μετά το 2011 και δεν της είχαν δοθεί ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Με απόφασή της πέρυσι η ΡΑΕ είχε απορρίψει το μισό ποσό και η κυβέρνηση χορήγησε στην εταιρία μέσω του κοινωνικού μερίσματος τα 375 εκατ. ευρώ. Η ΔEΗ συνέχισε όμως να διεκδικεί τα υπόλοιπα 360 εκατ. ευρώ δικαστικά, προσφεύγοντας στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ δεν απέρριψε την προσφυγή της ΔEΗ αλλά παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τα επιχειρήματά της περί λανθασμένης απόφασης της ΡΑΕ. Στην περίπτωση που η δημόσια εταιρία δικαιωθεί, τότε τα 360 εκατ. ευρώ η εταιρία είτε θα πρέπει να τα ανακτήσει με αυξήσεις από τα τιμολόγια, είτε να της τα χορηγήσει και πάλι το κράτος.

Του Θανάση Παπαδή
newsit.gr


Πακιστανοί λαθρομετανάστες απήγαγαν και ξυλοκόπησαν αστυνομικό


Η απίστευτη εγκληματική ενέργεια έγινε στην περιοχή της Νίκαιας  σήμερα τα ξημερώματα και αποκαλύφθηκε όταν η αστυνομία έλαβε περίπου στις 3 τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος κατήγγειλε ότι σε γειτονικό διαμέρισμα επικρατεί έντονη φασαρία.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ  και όταν επιχείρησαν να ελέγξουν το διαμέρισμα από όπου προερχόταν η όχληση δέχθηκαν επίθεση από ομάδα έξι Πακιστανών κακοποιών που άρχισαν να τους ξυλοκοπούν. 

Ακολούθησε όπως ήταν φυσικό συμπλοκή με τους αστυνομικούς να καταφέρνουν να συλλάβουν τους Πακιστανούς. Εισερχόμενοι στο διαμέρισμα είδαν ότι βρισκόταν στο πάτωμα δεμένος χειροπόδαρα και φιμωμένος ένας συνάδελφός τους. 

Ο  αστυνομικός θύμα των Πακιστανών κακοποιών είχε διαπιστώσει ότι οι Πακιστανοί διακινούσαν λαθραία τσιγάρα και τους ακολούθησε, όταν έγινε αντιληπτός, τον απήγαγαν, τον οδήγησαν στο διαμέρισμά τους, τον έδεσαν, τον φίμωσαν και τον ξυλοκόπησαν.

Οι Πακιστανοί που συνελήφθησαν  υπέβαλλαν και μήνυση κατά του αστυνομικού με την κατηγορία ότι επιχείρησε να τους ληστέψει, ενώ με τη σειρά του ο αστυνομικός μήνυσε τους έξι Πακιστανούς για παρακράτηση και άσκηση σωματικής βίας.




Χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου κάνει ο Σ. Ξηρός ζητάει αποφυλάκιση


Και λέγαμε γιατί παρατάθηκε για ακόμα ένα χρόνο ο νόμος έγκλημα Παρασκευόπουλου από τον νέο υπουργό δικαιοσύνης.

Διαβάσαμε στον Ελεύθερο τύπο Αίτηση για υφ’ όρον απόλυση που κατέθεσε ο τρομοκράτης Σάββας Ξηρός, καταδικασθείς σε πέντε φορές ισόβια για συμμετοχή στην οργάνωση 17 Νοέμβρη.

Ο τρομοκράτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας , και ζητά την αποφυλάκισή του επικαλούμενος το άρθρο 110Α ΠΚ από τον περίφημο νόμο έγκλημα υπέρ των κακοποιών Παρασκευόπουλου. 

Η δικηγόρος του τρομοκράτη Άννυ Παπαρούσου υποστηρίζει πως σύμφωνα με το νόμο Παρασκευόπουλου, «ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση».

Ο τρομοκράτης Ξηρός έχει σύμφωνα με χαρτί από τα ΚΕΠΑ, 98% αναπηρία, και «ισχύει εφ’ όρου ζωής».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, το 2015 είχε ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού και είχε γνωστοποιήσει το ποσοστό αναπηρίας του λέγοντας: «Αυτό σημαίνει έναν άνθρωπο που σχεδόν πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Επιπλέον υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κρίνει ότι οι όροι κράτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα δεν είναι κατάλληλοι ειδικά για την πάθηση που έχει στα μάτια». Όπως είχε αναφέρει στη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, «από την ρύθμιση ωφελούνταν τρεις κρατούμενοι, ο Σ. Ξηρός και άλλοι δύο καρκινοπαθείς σε προχωρημένο στάδιο εκ των οποίων ο ένας ήδη απεβίωσε».


Ο «σουλτάνος» παίρνει τον χρυσό της Βενεζουέλας δίνοντας ζυμαρικά



Χρυσός έναντι τροφίμων φαίνεται πως είναι η συμφωνία που έχει συνάψει η Τουρκία με τη Βενεζουέλα και προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, υπονομεύοντας τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον υποψιάζεται πως η Αγκυρα μεταφέρει στο Ιράν τον χρυσό που παίρνει από τη Βενεζουέλα και τον χρησιμοποιεί για εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα, παραβιάζοντας το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τους πρώτους επτά μήνες του έτους το Καράκας εξήγαγε στην Τουρκία χρυσό αξίας 834 εκατ. δολαρίων που εξορύσσεται σε δύσκολες συνθήκες και υπό την επίβλεψη του στρατού. Tο Reuters παραθέτει, άλλωστε, στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο η Βενεζουέλα εξήγαγε στην Τουρκία 20,15 τόνους χρυσού όταν το ίδιο χρονικό διάστημα του 2017 δεν υπήρχε καμία τέτοια συναλλαγή ανάμεσα στις δύο χώρες. Τον Ιούλιο ο Βίκτορ Κάνο, υπουργός Ορυχείων της Βενεζουέλας, δήλωσε στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας του εξάγει χρυσό στην Τουρκία και όχι στην Ελβετία για να αποφύγει το ενδεχόμενο κυρώσεων. «Φανταστείτε να στέλνουμε τον χρυσό στην Ελβετία και εκείνοι να τον κρατούν εξαιτίας των κυρώσεων», δήλωσε ο ίδιος. Μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας διατηρεί στα διαθέσιμά της 150 τόνους χρυσού.

Τρόφιμα

Στο μεταξύ, το ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέρονταν από την Τουρκία στη Βενεζουέλα τουρκικά προϊόντα, ζυμαρικά, ρύζι και καλαμποκάλευρο. Ο Κάρλος Ρομέρο, που διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας στο Καράκας, δήλωσε στο Bloomberg πως το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει εξελιχθεί σε ένα είδος «διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας» από την Τουρκία. Η Αγκυρα προσφέρει τρόφιμα και φάρμακα στην κυβέρνηση Μαδούρο, που επιβιώνει, έτσι, πολιτικά και δεν αναγκάζεται να προσφύγει στη βοήθεια της Δύσης ή των Ηνωμένων Εθνών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μαδούρο πωλούν αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης σε πολύ χαμηλές τιμές και διατηρούν έτσι την πολιτική υποτέλεια των ολοένα και φτωχότερων πολιτών της Βενεζουέλας. Κι ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητος σε πολλές πρωτεύουσες, το τελευταίο έτος έχει επανειλημμένως επισκεφθεί την Τουρκία. Η τελευταία επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο μάλιστα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βενεζουέλα, καθώς εθεάθη να απολαμβάνει μεγάλες ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος και ακριβά πούρα στο διάσημο εστιατόριο πολυτελείας Salt Bae της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι πολίτες της χώρας του λιμοκτονούν.

Τον ίδιο καιρό βρισκόταν στο Καράκας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και δήλωσε πως οι επενδυτές της χώρας του βλέπουν να ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίες στη Βενεζουέλα.

Συστήνουν κοινοπραξίες

Επιπλέον, Αγκυρα και Καράκας ανακοίνωσαν προσφάτως ότι προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξιών για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού και άνθρακα της Βενεζουέλας. Παράλληλα η MUSIAD, μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις επιχειρήσεων της Τουρκίας, άνοιξε γραφεία στο Καράκας και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της χώρας έκτοτε διευρύνθηκε το διμερές εμπόριο. Την εικόνα δύο χωρών που συσφίγγουν διαρκώς τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις ολοκληρώνει με τα δρομολόγιά του ο τουρκικός αερομεταφορέας Turkish Airlines: πραγματοποιεί τρεις φορές την εβδομάδα πτήσεις για Καράκας μέσω Κούβας και σύμφωνα με πηγές του Bloomberg σχεδιάζει να εκτελεί καθημερινό δρομολόγιο. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκία επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον απελευθερώνοντας τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον. Η παρατεταμένη κράτησή του εξώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Αγκυρα, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Φρένο» στην αναγκαστική ακινησία για ανασφάλιστα οχήματα! Θα καταβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας!



Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ που βλέπει το "φως" της δημοσιότητας, τα δεδομένα αλλάζουν γύρω από τα τέλη κυκλοφορίας. Αναλυτικά όλες οι αλλαγές.

Οι Δ.Ο.Υ δεν θα κάνουν δεκτά αιτήματα φορολογουμένων για να τεθούν σε αναγκαστική ακινησία τα οχήματά τους, στις περιπτώσεις που η Τροχαία τα εντόπισε ως ανασφάλιστα και προχώρησε στην κατάσχεση των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας τους. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών θα πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας.

Η υποχρέωση αυτή υφίσταται επειδή η παρακράτηση των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος από την Τροχαία δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για να τεθεί το όχημα σε αναγκαστική ακινησία και να απαλλαγεί από τα τέλη, καθώς τα στοιχεία κυκλοφορίας δύναται να επιστρέφονται στον κάτοχο ανά πάσα στιγμή, με την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Ειδικότερα η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που φέρνει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αναφέρει τα ακόλουθα

«Κατόπιν γραπτών και προφορικών ερωτημάτων προς την υπηρεσία μας αναφορικά με το εάν, οχήματα που καταλαμβάνονται ως ανασφάλιστα, δύνανται εφεξής να τίθενται σε αναγκαστική ακινησία, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 22, παρ. 6, του ν. 2367/1953, χωρεί έκπτωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας οχήματος λόγω είτε κλοπής είτε υπεξαίρεσης αυτού είτε ανωτέρας βίας.

2. Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΔΕΕΦ Β 1040412 ΕΞ 2016/10-3-16 έγγραφο της υπηρεσίας μας το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. μεταξύ των περιπτώσεων που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία συμπεριελήφθη και η περίπτωση «κατάσχεσης (υποχρεωτικής παρακράτησης) των στοιχείων κυκλοφορίας από αρμόδια δημόσια αρχή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως αυτό ορίζεται από διατάξεις νόμων», με ενδεικτικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αυτό της υποχρεωτικής κατάσχεσης των στοιχείων από την Τροχαία για ορισμένο χρονικό διάστημα (2 έτη και σε υποτροπή για 3 έτη) για κυκλοφορία του οχήματος ως ανασφάλιστου (σχετικές οι διατάξεις της παρ. 4 του αρ. 5 του πδ 237/1986 ΦΕΚ 110 Α΄, ως ίσχυαν μέχρι την αντικατάστασή του από τις διατάξεις του άρ. δέκατου τέταρτου του ν. 4289/2014). Περαιτέρω με το ίδιο έγγραφο διευκρινίστηκε ότι, δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία η από δημόσια αρχή αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος, όταν αυτά μπορούν υπό προϋποθέσεις, όπως η άμεση καταβολή διοικητικού προστίμου ή η ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου του οχήματος να επιστραφούν.

Πώς θα πάρετε πίσω την άδεια κυκλοφορίας

3. Με τις διατάξεις του άρθρου δεκάτου τετάρτου του ν. 4286/2014 αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις της παρ. 4 του αρ. 5 του πδ 237/1986 (110 Α΄), με τις οποίες οριζόταν ως υποχρεωτική κύρωση η παρακράτηση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για ορισμένο χρονικό διάστημα όταν αυτό εντοπίζεται ανασφάλιστο ή/και εμπλέκεται σε ατύχημα όντας ανασφάλιστο Με τις νέες διατάξεις ορίζεται πλέον ότι επιστρέφονται η αφαιρεθείσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος μετά των κρατικών πινακίδων στον κύριο ή κάτοχο αυτού, με την προσκόμιση απόδειξης πληρωμής του κατά περίπτωση επιβληθέντος διοικητικού προστίμου και του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.

4. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω διευκρινίζεται ότι δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία η παρακράτηση των στοιχείων οχήματος από την Τροχαία ανασφάλιστου οχήματος, διότι τα στοιχεία κυκλοφορίας δύναται να επιστρέφονται στον κάτοχο ανά πάσα στιγμή, με την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Η… κατάχρηση φέρνει το «φινάλε» και την υποχρέωση για τέλη κυκλοφορίας

Η κατάσχεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος από δημόσια αρχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να συνιστά λόγο αναγκαστικής ακινησίας μόνο σε περιπτώσεις που οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ως υποχρεωτική την παρακράτηση των στοιχείων από την δημόσια αρχή για το διάστημα αυτό.

Κατά συνέπεια, από την κοινοποίηση της παρούσας οι Δ.Ο.Υ. δεν θα κάνουν πλέον δεκτά, αιτήματα φορολογουμένων περί θέσης του οχήματός τους σε αναγκαστική ακινησία, τα οποία υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία, λόγω κυκλοφορίας του οχήματος ως ανασφάλιστου, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν – καταρχήν – παρακρατηθεί τα στοιχεία αυτά, καθώς η παρακράτηση αυτή δεν είναι πλέον δεσμευτική και αίρεται άμεσα με την καταβολή του σχετικού προστίμου.

5. Τέλος, επειδή έχει παρατηρηθεί κατάχρηση της δυνατότητας θέσης οχημάτων σε αναγκαστική ακινησία στις Δ.Ο.Υ. για λόγους που ανάγονται σε κατάσχεση/παρακράτηση των στοιχείων κυκλοφορίας από δημόσια αρχή, υπενθυμίζεται ότι, όταν η κατάσχεση/παρακράτηση αφορά σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (π.χ. 3, 6 ή 9 μηνών) τα σχετικά αιτήματα δεν γίνονται δεκτά, και αυτό ανεξαρτήτως του εάν αφορούν υποχρεωτική παρακράτηση για το χρονικό αυτό διάστημα ή αφορούν παρακράτηση που αίρεται με την καταβολή τυχόν προβλεπόμενου προστίμου ή προσκόμισης δελτίου τεχνικού ελέγχου κλπ.».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

newsit.gr


Αμεση Ανάλυση: Τι σηματοδοτεί η παραίτηση του Ν. Κοτζιά




Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών ΙΔΙΣ
Καθημερινή

Η παραίτηση Κοτζιά γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών με τη FYROM έχει αρχίσει να «μπάζει νερά», η Τουρκία κινείται δυναμικά/επιθετικά στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχετικές με την ενέργεια διεργασίες μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου εντείνονται, οι διαβουλεύσεις με την τελευταία για την (τμηματική) οριοθέτηση ΑΟΖ έχουν φουντώσει, οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν παγωμένες, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είχαν περίπου καταλήξει σε συμφωνία (η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω των αντιδράσεων για τη συμφωνία με τη FYROM), ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ είναι έτοιμος να ξεκινήσει, ενώ βρίσκονται στα σκαριά ανακατατάξεις στα Βαλκάνια.

Ως προς τη συμφωνία με την πΓΔΜ, η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θεωρεί τις Πρέσπες πολιτική του παρακαταθήκη, ενώ έχει αναλάβει και σχετικές δεσμεύσεις προς συγκεκριμένους εταίρους μας ότι θα κυρώσει η παρούσα βουλή τη συμφωνία, προσβλέποντας σε ανταλλάγματα σε άλλα πεδία, ακόμη και της οικονομίας. Ενδιαφέρον θα έχει αν ο κύριος Κοτζιάς στο μέλλον λάβει αποστάσεις από κάποιες αποφάσεις ή βρει αδυναμίες επί παραδείγματι στα πορίσματα της μεικτής επιτροπής για τα σχολικά βιβλία ή αργότερα για τα εμπορικά σήματα. 

Ομοίως, με τις ΗΠΑ, ο πρώην πλέον υπουργός εξωτερικών είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με το περιβάλλον Τραμπ αλλά και τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον. Όμως, η στροφή προς τις ΗΠΑ ήταν μία κυβερνητική πολιτική που είχε την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε έχει πολύ καλές επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ούτε εδώ αναμένεται κάποια ουσιαστική αλλαγή, αν και ο επικείμενος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ απαιτεί σοβαρή επεξεργασία και ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς μας αντί επιπόλαιων πυροτεχνημάτων, όπως αυτά που «εκτοξεύτηκαν» την περασμένη εβδομάδα από πλευράς του υπουργού άμυνας.

Από την άλλη, από τη στιγμή που στον απόηχο της σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Αθήνα θεωρούνταν από ορισμένους ενεργούμενο της Ουάσιγκτον, υπάρχει πλέον το περιθώριο αυτή η εικόνα να ανατραπεί. Και ένα πεδίο που θα κριθεί κατά πόσον ο κύριος Κοτζιάς είχε υιοθετήσει μία ατζέντα που δεν απηχούσε απαραίτητα τις απόψεις του πρωθυπουργού, μα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ολοένα και στενότεροι δεσμοί με το Ισραήλ (η πολιτική του ΥΠΕΞ κρίνονταν ως ιδιαίτερα φιλοϊσραηλινή για τα γούστα της Κουμουνδούρου).

Εδώ, ίσως η πολιτική μας καταστεί πιο ισορροπημένη σε σχέση με το παλαιστιανιακό στοιχείο, αλλά και το Ιράν, αν και αυτό είναι αμφίβολο υπό το πρίσμα των ενδυναμωμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ (δεδομένων των σκληρών θέσεων του Λευκού Οίκου).

Σε σχέση με τη Ρωσία, οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης θα γίνουν υπό σαφώς ευνοϊκότερες προϋποθέσεις λόγω του ότι η αντιπαράθεση με τη Μόσχα είχε λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά, με τον πρώην υπουργό εξωτερικών στο επίκεντρο αυτής. Θα ήταν, πάντως, σώφρων, η επίσκεψη του κυρίου Καμμένου στα τέλη του μήνα να μεταφερθεί ώστε να μην προγηθεί αυτής του πρωθυπουργού.

Από εκεί και πέρα, ο κύριος Κοτζιάς είχε υιοθετήσει το δόγμα της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ως προς τούτο είχε επιδείξει μία αξιοπρόσεκτη κινητικότητα. Ενδεικτικά, είχε επιχειρήσει –όχι πάντα επιτυχώς- να διαμορφώσει πολυμερή σχήματα, είτε με τους βόρειους/βαλκάνιους γείτονες μας, είτε με σειρά κρατών μέσω της Διάσκεψης  για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή αλλά και του Φόρουμ για τους αρχαίους πολιτισμούς. Λογικά, η εξωτερική πολιτική θα γίνει πιο στατική και συντηρητική σε σχέση με τα τελευταία 3 ½ χρόνια.

Επίσης, η αδιαμφισβήτητη συγκρότηση, το «εκτόπισμα» του κυρίου Κοτζιά και το ταμπεραμέντο του είχαν καταστήσει τη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αξιοσημείωτα προσωποπαγή και αυτοτελή. Ανάμεσα στα πλείστα παραδείγματα, κορυφαίο είναι η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρώην ΥΠΕΞ στον Ερντογάν για επίσκεψη στην Ελλάδα εν αγνοία του κυρίου Τσίπρα. Πλέον, με τον πολυάσχολο πρωθυπουργό (τυπικά;) στο τιμόνι του, παρέχεται η ευκαιρία η λειτουργία του υπουργείου εξωτερικών να καταστεί πιο θεσμική, αν και σύντομα θα διαπιστώσουμε κατά πόσο θα δημιουργηθεί ένα παράλληλος ή συμπληρωματικός μηχανισμός περί την εξωτερική πολιτική εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Εξίσου, η ιδιοσυγκρασία του πρώην υπουργού εξωτερικών και η στοχοποίησή του από την αντιπολίτευση (ήδη αρκετά πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών) δεν επέτρεπαν την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων. Μπορεί το πολωτικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αφήνει πολλά περιθώρια εξεύρεσης κοινών παρονομαστών, ωστόσο, ανοίγει υπό προϋποθέσεις μία πόρτα συνεννόησης, τουλάχιστον με την ελάσσονα αντιπολίτευση. Άλλωστε, ο παράγοντας Καμμένος δεν είναι τόσο κερδισμένος όσο φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση από την παραίτηση Κοτζιά, ώστε να επηρεάσει προς τούτο τις εξελίξεις.   

Εν τέλει, θα διαπιστώσουμε τις επόμενες εβδομάδες αν η παραίτηση Κοτζιά αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς και πως θα κινηθεί ο τελευταίος, απελευθερωμένος πλέον από τις δεσμεύσεις του υπουργού. Θα δοθεί άραγε συνέχεια στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, θα κινηθεί συγκρουσιακά απέναντι στον πρωθυπουργό (θεωρώντας εαυτόν ξένο σώμα μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο) ή θα συμβιβαστεί βρισκόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης; Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κυρίου Κοτζιά και η εύλογη πίκρα του ίσως μας επιφυλάσσουν μεγαλύτερες εκπλήξεις από τη σημερινή. 


Κ. Μητσοτάκης : O κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Είναι πια ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός



Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στη Σύνοδο του Ε.Λ.Κ.

«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις, φοβάμαι, ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας σήμερα απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Απέπεμψε δηλαδή, τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της. 

Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Είναι πια ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. 

Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη η οποία θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα. Θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».




Ντόρα Μπακογιάννη: “Μετά τον Φίλη ο Καμμένος έφαγε και τον Κοτζιά”



Στη συνάντηση της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης που είχε στο ιστορικό καφέ “Κήπος” στην οποία παραβρέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την παραίτηση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Κατάφερε ο κ. Καμμένος απ’ ότι αντιλαμβάνομαι να “φάει” και τον δεύτερο υπουργό μετά τον κ. Φίλη, τον κ. Κοτζιά. Η εικόνα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου και η σημερινή παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών την ώρα που τρέχουν τόσα πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι τελείως διαλυμένη”.





Μόνο στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Κλείνει η Φιλοσοφική σχολή για τον Ρουβίκωνα



«Κλείνει» η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών σήμερα Πέμπτη με απόφαση των Πρυτανικών αρχών.

 Στην απόφαση να ανασταλεί συμβολικά σήμερα Πέμπτη (18/10)  η λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής, προχώρησαν οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Σχολής του ΕΚΠΑ, λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε την Τετάρτη με την κατάληψη σε γραφείο από τον Ρουβίκωνα.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο μέλημα των Πρυτανικών Αρχών και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ υπογραμμίζουν : «Μετά τα σημερινά γεγονότα, οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, αποφασίζουν για αύριο, Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας. Κύριο μέλημά τους παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής».















Ο Τσίπρας έδειξε πόσο αδίστακτος και φοβισμένος είναι για να μη χάσει την καρέκλα



Ο Τσίπρας διάλεξε να πουλήσει τον φίλο του για τους ψήφους και την καρέκλα και δείχνει πόσο αδίστακτος ακροαριστερός είναι.

Συκοφάντη και υβριστή χαρακτηρίζει  ο Νίκος Κοτζιάς τον Πάνο Καμμένο. Μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να κάνει την απειλή του πράξη όταν «είδε ότι ο πρωθυπουργός βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ίδιο και τον Καμμένο. Η αξιοπρέπειά μου είναι πάνω απ’ όλα, είπε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Σημαντικό ρόλο για να πάρει ο Νίκος Κοτζιάς την απόφαση αυτή έπαιξε η συνέντευξη Τζανακόπουλου με εντολή Τσίπρα και η φράση ότι «όποιος δεν θέλει να ειναι στο τρένο της κυβέρνησης να κατέβει τώρα» δείχνοντας την έξοδο στον Νίκο Κοτζιά. 

Το συμπέρασμα είναι απλό, ο Τσίπρας επέλεξε εκείνον που έχει τις ψήφους να τον κρατήσει στην εξουσία από εκείνον που δεν έχει τέτοια ισχύ και τον οποίο χρησιμοποίησε για το ξεπούλημα της Μακεδονίας. 

Όλοι λένε και είναι σύμφωνοι ότι με αυτή του την απόφαση ο Τσίπρας δείχνει να φοβάται τον Π. Καμμένο μην κάνει πράξη τον να τον ρίξει πριν την συμφωνία τους τον Μάρτιο του 2019 και ότι ο Π. Καμμένος απο κάπου τον κρατάει και φοβάται ο Τσίπρας μην το αποκαλύψει. 

Ο Τσίπρας είναι ακραία και σοβαρά πλέον φοβισμένος και επικίνδυνος γιατί είναι ένας, αμόρφωτος και άσχετος με την οικονομία, με την εξωτερική πολιτική, και με κάθε τομέα της διακυβέρνησης, και το μόνο που βλέπει είναι πώς θα κρατήσει περισσότερο την καρέκλα αλλά τίποτα δεν του βγαίνει.

Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας με οποιοδήποτε κόστος και είναι έτοιμος να θυσιάσει τον οποιοδήποτε για να παραμείνει ο Καμμένος μέχρι τον Μάρτιο του 2019. 

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνοι θα είναι οι επόμενοι μήνες με τους ακατάλληλους και άσχετους Τσίπρα υπουργό Εξωτερικών και με Καμμένο υπουργό Άμυνας και ανοικτά μέτωπα το Αλβανικό, Σκοπιανό, Κυπριακό, ΑΟΖ. Ο θεός βοηθός αν και όπως φαίνονται τα πράγματα δεν θα είναι μήνες μέχρι να πέσει η χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά μέρες.


Νέα Δημοκρατία : Με τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο της ανομίας, πλέον όλα επιτρέπονται




Δήλωση του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. κ. Μ. Χαρακόπουλου για το «Γραφείο του Ρουβίκωνα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η αποθράσυνση του Ρουβίκωνα που υπονομεύει καθημερινά κάθε έννοια νομιμότητας φτάνοντας στο σημείο να τρομοκρατεί καθηγητές Πανεπιστημίου που αντιστάθηκαν στη βία του, έχει έναν και μόνο υπαίτιο: την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ. 

Με το δόγμα της ανοχής στις “συλλογικότητες” και τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο της ανομίας, πλέον όλα επιτρέπονται. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε καμία κανονική χώρα».