Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία



Την οριστική αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσαν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας στον πρόεδρο του ΕΕΣ, Νικόλαο Οικονομόπουλο, και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο μερών, στην Αθήνα.

Αιτία για την οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη Διεθνή Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της οργάνωσης έχει παραβιάσει όλες τις εθνικές και διεθνείς συμφωνίες, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, να μην έχει ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΕΣ κατά την οποία δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, το περασμένο καλοκαίρι είχε προβεί σε προειδοποίηση προς την τότε νεοεκλεγείσα διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για τη νεοεκλεγείσα διοίκηση του ΕΕΣ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν αναληφθεί απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου, προκειμένου να αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος αποπομπής από τη Διεθνή Ομοσπονδία και ο ΕΕΣ να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εντός τριμήνου, με νέο δημοκρατικό καταστατικό, άνοιγμα σε νέα μέλη, με πρώτους τους εθελοντές, και αποκατάσταση του κύρους του ιστορικού σωματείου. Η στήριξη αυτής της προσπάθειας από την κυβέρνηση και τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη, αρκεί η νέα διοίκηση να σεβαστεί και να υλοποιήσει, με αποφασιστικότητα και συνέπεια, τον συμπεφωνημένο ‘οδικό χάρτη’. Εύχομαι και ελπίζω να είναι μία νέα ελπιδοφόρα περίοδος για τον ΕΕΣ».



Άνθρακες ο θησαυρός για… δωρεάν διακοπή συμβολαίου τηλεφωνίας


Άνθρακες ο θησαυρός για τη μη επιβολή τέλους αποσύνδεσης από τις εταιρίες παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Και τούτο διότι οι διευκρινίσεις που παρείχε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετικά με τη μη καταβολή τέλους διακοπής/καταγγελίας σύμβασης αφορά μόνο τα συμβόλαια αορίστου χρόνου. Ομως αυτά τα συμβόλαια πλέον είναι ελάχιστα και αντιστοιχούν κατά μ.ό. μόλις στο 1% των συμβολαίων της εκάστοτε εταιρίας τηλεπικοινωνιών.

Η ΕΕΤΤ σημείωσε ότι η υποχρέωση των παρόχων να μην επιβάλλουν τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας σύμβασης (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας) δεν αφορά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά μόνο συμβάσεις αορίστου χρόνου και συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας, όπως αναφέρεται και στη σχετική προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΕΤΤ.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, για την «Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης: Ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας».

Υπογραμμίζεται ότι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο συνδρομητής δεσμεύεται να παραμείνει στον πάροχό του για συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. 12, 18 ή 24 μήνες). Συνεπώς, σε περίπτωση που διακόψει ή καταγγείλει τη σύμβαση πριν από την παρέλευση του ορισμένου χρόνου, ο πάροχος έχει δικαίωμα να επιβάλει το τέλος διακοπής/καταγγελίας.

Σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2018 το συγκεκριμένο τέλος πρέπει να αναγράφεται, με σαφήνεια, στην πρώτη σελίδα όλων των συμβάσεων που συνάπτονται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι συνδρομητής που έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου την οποία ανανεώνει συνεχώς, κατά τη λήξη της, με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου, σε περίπτωση που τη διακόψει ή την καταγγείλει πριν από την παρέλευση του ορισμένου χρόνου (της νέας πλέον σύμβασης), θα επιβαρυνθεί με το τέλος διακοπής/καταγγελίας που ορίζεται στη νέα σύμβαση.

Για παράδειγμα, αν συνδρομητής με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 24 μηνών (για σταθερή ή/και κινητή σύνδεση) επιθυμεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του στον 20ό μήνα, θα επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας σύμβασης, το ύψος του οποίου καθορίζεται στη σύμβαση. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Ακόμη, σε περίπτωση που ο παραπάνω συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, εάν επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.

Ταυτόχρονα για σύμβαση ορισμένου χρόνου και διάρκειας 18 μηνών (για σταθερή ή/και κινητή σύνδεση), που έχει λήξει εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχει ανανεωθεί, και συνεπώς έχει καταστεί αορίστου χρόνου, ο συνδρομητής μπορεί να διακόψει τη σύμβαση και να καταργήσει τη σύνδεσή του, χωρίς να επιβαρυνθεί με τέλος διακοπής/καταγγελίας, δεδομένου ότι η σύμβαση έχει πλέον καταστεί αορίστου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και εάν επιθυμεί να μεταφέρει τη σύνδεσή του σε νέο πάροχο. Ωστόσο, εφόσον ο συνδρομητής έχει λάβει εξοπλισμό με χρησιδάνειο, οφείλει να τον επιστρέψει ή, σε περίπτωση που επιθυμεί να τον κρατήσει, να καταβάλει το σχετικό τέλος που προβλέπεται στη σύμβασή του.


ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


H Sugar, ο πρώτος diabetic alert σκύλος στην Ελλάδα, άλλαξε τη ζωή τριών ανθρώπων


Ο εκπαιδευτής σκύλων και «μπαμπάς» της, Βασίλης Μπορομπόκας, μιλά για μια αγνή, καθαρή, κρυστάλλινη αγάπη.

«Προσωπικά θεωρώ τους σκύλους τα δώρα του Θεού στην ανθρωπότητα. Ζώντας τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου δίπλα τους και δουλεύοντας νυχθημερόν μαζί τους αισθάνομαι πως βρίσκομαι μονίμως σε περιβάλλον με πλεόνασμα αγάπης. Νομίζω πως όποιος έχει ή είχε σκύλο θα με καταλάβει απόλυτα. Τα τελευταία χρόνια στη ζωή μου και στην οικογένεια μου έχει εισβάλει ένα φανταστικό μούτρο, η Sugar. Η μικρή μας είναι ένα πανέξυπνο, γλυκύτατο και ευτυχισμένο πλάσμα. Είναι ένα labrador το οποίο βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της ζωής της και βλέποντας πίσω, στον Ιούνιο του 2015 που την πήραμε, μπορώ μετά βεβαιότητας να πω πως έχει αλλάξει την ζωή τριών ανθρώπων προς το καλύτερο. Αναφέρομαι στη σύζυγο, τον γιο μας και εμένα. Είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου. Πολλές φορές μάλιστα αναρωτιέμαι πως ζούσαμε χωρίς αυτή δίπλα μας. Είναι ένα σκυλί που πραγματικά πιστεύω πως μας συμπληρώνει και πως ταίριαξε τέλεια με όλους μας, αλλά και με τον καθένα ξεχωριστά.

Η απόφαση να έρθει στην ζωή μας ήταν πλήρως συνειδητή, χωρίς να βασίζεται μόνο στον ενθουσιασμό και την χαρά της στιγμής. Βλέποντας πολλές φορές οικογένειες με σκύλους, παρατηρώ πως πολλά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν ξεκίνησαν από κακό timing, στο πότε έβαλαν το σκύλο στη ζωή τους και αν όντως ήθελαν να δεσμευτούν απέναντι σε ένα υπέροχο ζώο.

Το να την πάρουμε ήταν μια σκέψη που γύριζε στο μυαλό μας από το 2012 σχεδόν,  μάλιστα ήταν ο πρώτος σκύλος που είχαμε βαφτίσει πριν καν την αντικρίσουμε. Θα σας εξηγήσω τον λόγο. Έναν χρόνο πριν, το 2011 είχε διαγνωστεί με Διαβήτη τύπου 1 η σύζυγος μου, Σοφία. Τότε ήταν λοιπόν που άρχισα να ψάχνομαι και να προσπαθώ να μάθω πώς μπορώ να βρω ένα σκύλο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο συγκεκριμένο κομμάτι καθώς η Σοφία δεν είχε ακόμα ρυθμιστεί και εκπαιδευτεί στο κομμάτι του διαβήτη. Οι σκύλοι αυτοί ονομάζονται diabetic alert dogs και έχουν ως καθήκον να ειδοποιούν τον διαβητικό όταν το σάκχαρο τους πέφτει ή ανεβαίνει απότομα. Η Sugar εκπαιδεύτηκε στο κομμάτι της υπογλυκαιμίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Γενικά τα DAD΄s θεωρούνται τα new kids on the block στον χώρο της εκπαίδευσης. Ο πρώτος σκύλος εκπαιδεύτηκε στις Ην. Πολιτείες μόλις πριν από 15 χρόνια.

Προσωπικά είχα αποκτήσει εμμονή να συγκεντρώσω πληροφορίες καθώς οι πηγές στην Ευρώπη είναι μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού και το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου σκύλου απαγορευτικό για τον μέσο Έλληνα και εννοείται για εμάς. Ξεκίνησα λοιπόν πολύ απλά. Γκουγκλάροντας για αρχή και εν συνεχεία με πολύ επιμονή, πείσμα και πάθος. 

Απευθύνθηκα σε ανθρώπους που με καθοδήγησαν με δικά τους video και με έρευνες. Οι δύο πρώτοι άνθρωποι ήταν Αμερικανοί εκπαιδευτές, διαβητικοί και οι ίδιοι. Η ιστορία της Σοφίας και η διάθεση μου για γνώση με βοήθησαν να τους προσεγγίσω με τηλεφωνήματα, skype meetings, μέσω email, και Messenger. Κάπως έτσι άρχισα να μπαίνω στο κλίμα για το τι είναι κατ’ αρχήν ένα d.a.d, τι μπορεί να κάνει, πως εκπαιδεύεται, πόσος χρόνος απαιτείται, τι τεχνικές χρειάζονται. Πάντα μένω στην πίκρα βέβαια που ένιωσα καθώς πολλοί συνάδελφοι δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν ή με κοιτούσαν μόνο στην τσέπη. Δυστυχώς το έβλεπαν μόνο ως "μπίζνα". Όμως θέλω να σταθώ περισσότερο σε αυτούς που βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι. Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν δέχτηκα πρόταση από την Αμερικανίδα πρωτοπόρο και μύθο της εκπαίδευσης κα. Kay, να είμαι ο εκπαιδευτής στη Ν. Ευρώπη.

Ταξίδεψα δύο φορές στο εξωτερικό, στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου ειδικεύτηκα σε αυτό το είδος της εκπαίδευσης. Τα πήγα εξαιρετικά. Η διάθεση μου για μάθηση έβγαλε στην επιφάνεια κρυμμένα κομμάτια μου τα οποία με εξέπληξαν. Επιμονή, σοβαρότητα, προσήλωση, ηρεμία, μεθοδικότητα, υπομονή, πείσμα, κέφι. Έτσι μετά από τρία χρόνια αναζήτησης, διαβάσματος και on line εκπαίδευσης, φτάσαμε στο καλοκαίρι του 15 όπου πήραμε την Σουγκαρίτσα μας. Αποφασίσαμε να στραφούμε στο εκτροφείο Cosmos of Grace, εξειδικευμένο στα labrador και να πάρουμε από εκεί το σκυλάκι μας. Τα συγκεκριμένα σκυλιά ήταν ούτως ή άλλως μια από τις αγαπημένες επιλογές της οικογένειας μου. Το γιατί επέλεξα όμως lab οφείλεται και σε 3 - 4 έμπειρους συναδέλφους από τις Ην. Πολιτείες και την Ευρώπη οι οποίοι με κατεύθυναν εκεί.  Όχι τόσο λόγω της μύτης όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά επειδή είναι ισορροπημένα, φιλικά, ανθρωποκεντρικά, χαλαρά, προβλέψιμα και με μεγάλη διάθεση να προσφέρουν. Οι περισσότερες σχεδόν ράτσες έχουν εξαιρετική όσφρηση. Το ότι εγώ επέλεξα αυτή την φυλή δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να κάνουν και άλλοι σκύλοι τη «δουλειά». Στην Γερμανία δούλεψα και με ημίαιμους και με μικρόσωμους σκύλους σκύλοι. Επίσης ένα από τα σημαντικότερα Αμερικάνικα βιβλία για τα συγκεκριμένα σκυλιά βασίζεται σε mixed breed dog.  Σημασία για εμένα έχει το ταπεραμέντο του σκύλου. Δηλαδή να είναι φιλικός, εξωστρεφής, κοινωνικός, με διάθεση να μάθει και να προσφέρει.

«Όπως λέει και η εξαιρετική συγγραφέας και καθηγήτρια η Temple Grandin, "τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους". Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω», λέει ο Βασίλης

Αυτά τα στοιχεία τα βρήκα στη μικρή και τα ανέπτυξα περισσότερο ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Η διαδικασία της εκπαίδευσης βασίζεται ουσιαστικά σε 3 βάσεις. Στην βασική υπακοή σε συνδυασμό με πολλή μεγάλη κοινωνικοποίηση και εξοικείωση του σκύλου με κάθε τι αστικό (κόσμο, καφετέριες, δρόμους, malls, πάρκα, ερεθίσματα, κοκ). Το δεύτερο κομμάτι αφορά στο scent training. Δηλαδή την εκπαίδευση όσφρησης όπου συστήνουμε στον σκύλο τη μυρωδιά της υπογλυκαιμίας, του την εντυπώνουμε, τον εξοικειώνουμε, τον μαθαίνουμε να την αναγνωρίζει και να ειδοποιεί. Τέλος το τρίτο και κρισιμότερο είναι η δημιουργία ρεαλιστικών σεναρίων ώστε να αρχίζει ο σκύλος να δουλεύει και να ειδοποιεί.

Μια χρονοβόρος και απαιτητική περίοδος όπου χρειάζεται ηρεμία, υπομονή, επιβράβευση και πάρα πολύ επανάληψη. H Σοφία και η Sugar έχουν μία σχέση λατρείας, ανεξάρτητα από τον extra ρόλο που απέκτησε η Sugar λόγω του διαβήτη. Πλέον ξέρουν η μία την άλλη και έχοντας δουλέψει αρκετά, φτάσαμε στο σημείο να έχει ειδοποιηθεί δεκάδες φορές στις υπογλυκαιμίες της και σε τέτοιο βαθμό επιτυχίας που παράλληλα με όλα όσα χρειάζεται να κάνει, έχει πετύχει μια άριστη ρύθμιση στο διαβήτη της. Παρόλα αυτά δε ξεχνάμε ποτέ να την εκπαιδεύουμε και να της κρατάμε ζεστή την μνήμη ώστε να είναι προετοιμασμένη για μια υπογλυκαιμίας*.

Το πιο σημαντικό όμως για όλους ήταν να περνάμε καλά με την σκύλα μας και να χαίρεται και αυτή την κάθε μέρα της. Δεν πέσαμε πάνω της, δεν το είδαμε σαν χρέος της, ούτε το κάναμε με άγχος. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής η Σοφία με μάζευε τις στιγμές που αγχωνόμουν ή ένιωθα πιεσμένος και μου ανέφερε πως πρώτα απ’ όλα η Sugar ήρθε στην ζωή μας για να περνάμε όλοι καλά και όχι για να αποκτήσουμε επιπλέον άγχος. Πολλές φορές γελάω μόνος μου όταν την βλέπω να απολαμβάνει τις στιγμές της. "Την ζωή σου να έκανα" της φωνάζω… Νιώθω υπερήφανος που μπορούμε να κρατάμε την ισορροπία του να έχουμε ένα diabetic alert dog στο σπίτι μας, σε συνδυασμό με το κατοικίδιο που πάντοτε ονειρευόμουν. Και αυτό που με κάνει περισσότερο χαρούμενο είναι πως όλοι μου λένε για το πόσο ευτυχισμένη και γελαστή είναι. Μα έτσι πρέπει να είναι οι σκύλοι.

Η Sugar είναι η αδερφή του Φοίβου, του γιού μας. Κοιμούνται μαζί, παίζουν και φιλιούνται. Τρώνε αγκαλιά και κάνουν «ζωάρα» όπως λέμε με την Σοφία. Τον συντροφεύει στο σχολείο από τον Παιδικό Σταθμό. Τον πήγε Νηπιαγωγείο, 1η Δημοτικού και τώρα 2α και εύχομαι να είναι μαζί όσο περισσότερο γίνεται. Είναι το πλάσμα που έχει την Σοφία στο μυαλό της ή πιο συγκεκριμένα στην μύτη της. Έχουν τον δικό τους δεσμό, τρυφερό, γλυκό, αστείο. Η Σοφία είναι σχεδόν η μαμά της. Θα βγούνε τις βόλτες τους, θα πάνε για γυμναστική, θα βολτάρουν σε café και μπαράκια. Με έμενα, είναι απλώς ο κολλητός μου ή μάλλον η κολλητή μου. Έχω νιώσει συναισθήματα για αυτή που δεν περιγράφονται. Την λατρεύω, την αγαπώ και νιώθω πως δίπλα της γίνομαι όλο και καλύτερος. Η αγάπη μου για αυτήν είναι τόσο δυνατή που συγκινούμαι. Χαίρομαι να την έχω κοντά μου και μάλλον εκτελεί και χρέη pet therapy dog εν αγνοία της! Το καλό με τους σκύλους είναι πως μας βοηθούν χωρίς να περιμένουν αντίκρισμα και το θετικό για εμάς είναι πως νιώθουμε τα οφέλη αυτής της σχέσης, χωρίς να αισθανθούμε πως τους βαραίνουμε με τα θέματα μας. Αγνή, καθαρή, κρυστάλλινη αγάπη.

Και όπως λέει και η εξαιρετική συγγραφέας και καθηγήτρια η Temple Grandin, "τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους". Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω».

*Υπογλυκαιμία: Oταν τα σάκχαρα πέφτουν κάτω του 70mg/dl . Υπάρχουν πολλά στάδια υπογλυκαιμίας, συνήθως οι ρυθμισμένοι διαβητικοί έχουν πολύ ελεγχόμενες υπό, που συχνά τις νιώθουν σαν μια απλή ζάλη. Όμως αξίζει να σημειωθεί πως αν δεν έχεις εκπαιδευτεί καλά σ ’αυτό το κομμάτι, οι υπογλυκαιμίες μπορούν να αποβούν μοιραίες και να φτάσουν μέχρι στο λεγόμενο διαβητικό κώμα.


Ο Βασίλης Μπορομπόκας είναι εκπαιδευτής σκύλων και μπορείτε να τον βρείτε στο www.happydogs.gr και στην επίσημη σελίδα του στο facebook. 

Φιλίππα Δημητριάδη


Παραιτήθηκαν τρεις αρχισυντάκτες της ΕΡΤ



Τρεις συγκρούσεις που οδήγησαν σε αντίστοιχες παραιτήσεις σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην ΕΡΤ. Πρόκειται για τρεις δημοσιογράφους που παραιτήθηκαν από τη θέση του αρχισυντάκτη, μετά από διαφωνίες με τους στενούς συνεργάτες τους.

Συγκεκριμένα μετά την παραίτηση του Αλεξάνδρου Κλώσσα αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Αρβανίτη, που γνωστοποίησε ο ίδιος από τα social media… Παραιτήθηκε από τα καθήκοντα της στο δελτίο ειδήσεων η Εφη Ζερβα, αλλά και η αρχισυντάκτρια της εκπομπής του Πάνου Χαρίτου, Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.


Πηγή : enimerosi24.gr


Έτοιμη να πληρώσει τα γραμμάτια η Παπακώστα και να ψηφίσει το ξεπούλημα της Μακεδονίας




Η Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, μέσα σε αυτά που είπε, τα είχαμε να λέγαμε δηλαδή και με "γλύψιμο" στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε και στο ξεπούλημα της Μακεδονίας δηλώνοντας έτοιμη να πληρώσει τα γραμμάτια της στον Τσίπρα και να το ψηφίσει.

Η Κατερίνα Παπακώστα για την καρέκλα και την πολιτική της επιβίωση δήλωσε πως «δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που ύψωσαν σημαία σε καμία από τις δύο πλευρές», και χαρακτήρισε «λανθασμένη όλη τη στρατηγική στο ζήτημα και βλαβερή για την πολιτική».

«Δεν είμαστε ακόμα μία θετική ψήφος», είπε για να δικαιολογηθεί σχετικά με το αν θα ψηφίσει ή όχι τη Συμφωνία, όταν έρθει στη Βουλή, διαχώρισε ωστόσο «την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την ψήφο στη συμφωνία».

Απαντώντας επιπλέον στα όσα λέγονται ότι «μπήκε για μία ακόμα ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ότι «δεν ήθελα καρέκλα, μου δόθηκε από τον λαό»!! Ο Αλέξης Τσίπρας της έδωσε την καρέκλα στο υπουργείο και την έβγαλε από την αφάνεια και όχι ο λαός αλλά άστο να πάει άστο τι να λέμε τώρα.

«Να δούμε πώς θα πορευτεί η γειτονική χώρα», σημείωσε σχετικά με τις προθέσεις της για την ψήφο, λέγοντας πως «έχουμε καθαρή θέση στο ΝΕΟ στο ζήτημα, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, που φέρει ως κομιστή την Σπυράκη». «Έχουμε Σπυράκη Gate», συμπλήρωσε με δικιά της κρίση και παρά την διάψευση της Ν.Δ. και το video που αποδεικνύει το αντίθετο.

«Θα ζυγίσουμε τη συμφωνία και στη ζυγαριά θα γείρει το εθνικό συμφέρον. Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα την ψηφίσουμε», δήλωσε, λέγοντας πως «μπορεί με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα, να πάμε σε ένα σενάριο μιας συμφωνίας διαφορετικού τύπου από ό,τι η σημερινή».

«Υπάρχει αστάθεια και κινητικότητα στην περιοχή και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για τα Βαλκάνια», είπε, εκτιμώντας ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών «ήταν επωφελής για τους Σκοπιανούς, θα πήγαιναν και θα ψήφιζαν με χέρια και πόδια».

Με λίγα λόγια η Κατερίνα Παπακώστα πληρώνει τα χρέη της στην ώρα τους.


Χανιά: Επικήρυξαν με 2000 ευρώ τον δολοφόνο που σκότωσε έγκυο σκυλίτσα



Αμοιβή 2000 ευρώ προσφέρει επιχειρηματίας στα Χανιά σε όποιον δώσει στοιχεία για τον ασυνείδητο που πυροβόλησε και σκότωσε την έγκυο σκυλίτσα, στο Πατελάρι.

Όπως έκανε γνωστό η Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση στη σελίδα της στο Facebook, επιχειρηματίας, επικοινώνησε με την ΠΦΔ, και ανέφερε ότι προσφέρει το χρηματικό ποσό, "επικηρύσσοντας" τον δράστη.





Πηγή : flashnews.gr


44 χρόνια Νέα Δημοκρατία με καλεσμένους την παλαιά φρουρά της παράταξης



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 17:00, στην πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο των 44 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, σε εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη.

Καλεσμένοι στην εκδήλωση, εκτός από τα εν ενεργεία στελέχη  της ΝΔ, θα είναι όλη «παλαιά φρουρά» της παράταξης που αντιπροσωπεύει το παρελθόν της, όπως ιστορικές μορφές και πρώην Γενικοί Διευθυντές του κόμματος Γεώργιος Βουκελάτος και Αντώνης Σγαρδέλης. Παλαιοί βουλευτές, όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, η Άννα Μπενάκη Ψαρούδα ή ο Αντώνης Σγαρδέλης. 

Παλαιά στελέχη που έχουν δημιουργήσει τον «Σύνδεσμο 1974», καθώς και όλοι όσοι διετέλεσαν σε υψηλά κομματικά αξιώματα της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, όπως οι πρώην πρόεδροι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και οι πρώην γραμματείς Λευτέρης Ζαγορίτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Ανδρέας Παπαμιμίκος.




Η στιγμή της σύγκρουσης δύο Antonov σε δίαδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ



Ένα σοβαρό ατύχημα με οχτώ τραυματίες σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, όταν δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας συγκρούστηκαν στο διάδρομο προσγείωσης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο τα δύο αεροσκάφη, ένα Antonov An-26 και ένα Antonov An-32, βρέθηκαν, άγνωστο γιατί, στον ίδιο διάδρομο προσγείωσης.

Ενώ το πρώτο αεροσκάφος κινούνταν κανονικά, ξαφνικά στο πλάνο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας φαίνεται το δεύτερο Antonov να πέφτει πάνω του καθώς κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πρόκειται για το τρίτο αεροπορικό ατύχημα μέσα σε ένα μήνα για την πολεμική αεροπορία του Σουδάν. Στις 21 Σεπτεμβρίου δύο πιλότοι σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στην πόλη Ομντουρμάν ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ένα στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του στο Νταρφούρ.




Πηγή : protothema.gr


Η «βουτιά» των τραπεζών παρέσυρε το Χ.Α



Τραπεζικός «σεισμός» χτύπησε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να κινούνται τόσο επιθετικά σε κάποιες στιγμές της συνεδρίασης που ενεργοποιήθηκαν οι αυτόματοι μηχανισμοί ελέγχου μεταβλητότητας. Ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε πτώση άνω του 2%, έστω κι αν ανέκαμψε από τις απώλειες που σημείωσε νωρίτερα, οι οποίες ξεπερνούσαν το 4%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Μαρτίου του 2017, ενώ σε νέα χαμηλά 32 μηνών βυθίστηκε ο τραπεζικός δείκτης.

Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οφείλονται τόσο σε τεχνικούς λόγους όσο και σε λόγους που έχουν να κάνουν με τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία για πολλά funds θεωρούνται ανέφικτα. Ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με το αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Ετσι, το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει προθεσμία από την ΕΚΤ για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου Τier 2, ήταν αρκετό για να προκαλέσει έντονους τριγμούς στην αγορά. Οι αναταραχές εντάθηκαν λόγω και των κινήσεων «stop loss» που προκάλεσε το χτύπημα των «margin calls».

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10%, στις 666,84 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το -4,11%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,04% στις 1.759,43 μονάδες, στο -2,04% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 8,78% στις 506,26 μονάδες, αν και βρέθηκε να υποχωρεί έως και σχεδόν 18%, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 101,3 εκατ. ευρώ. Η Αlpha Bank σημείωσε πτώση 3,28%, η Εθνική έκλεισε στο -5,49%, η Eurobank σημείωσε πτώση 14,69%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο -20,73%.

Γεγονός είναι πως, παρότι οι ανησυχίες για τις τράπεζες, όπως σημειώνουν και οι αναλυτές, είναι εύλογες, η αντίδραση της αγοράς είναι υπερβολική. Μάλιστα, όπως τονίζει και η Morgan Stanley, οι τράπεζες είναι πλέον φθηνότερες απ’ ό,τι ήταν τον Νοέμβριο του 2017 – όταν στον ορίζοντα ήταν η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 και τα stress tests.

Η Εθνική Τράπεζα είναι 6% φθηνότερη, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,29x, η Alpha είναι 7% φθηνότερη με δείκτη 0,21x, η Πειραιώς 25% φθηνότερη με δείκτη 0,09x και μόνο η Eurobank στο 0,22x είναι 10% ακριβότερη από ό,τι τον Νοέμβριο του 2017.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


3 δισεκατομμύρια ευρώ και βάλε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου!




Στα 3,036 δισ. ευρώ , ανέρχονταν στο τέλος Αυγούστου 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Από τα 3,036 δισ. ευρώ που αποτελούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το 1,974 δισεκατομμύριο € αφορούσε σε ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων του κράτους, ενώ ποσό 1,062 δισ. σε επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούλιο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 2,730 δισ. ευρώ (1,940 δισ. ευρώ οι οφειλές των κρατικών φορέων συν 790 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρου).

“Υπερτερούν” εκ νέου οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, που ανήλθαν τον Αύγουστο του 2018 σε 876 εκατ. ευρώ, από 861 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιούλιο.


Πηγή : newsit.gr


Νήπια έμειναν νηστικά στους παιδικούς σταθμούς στη Λάρισα λόγω απεργίας



Χωρίς φαγητό έμειναν σήμερα τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς στη Λάρισα, λόγω της απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, η απεργιακή κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τη μη παρασκευή φαγητού για τα μικρά παιδιά, στους σταθμούς που αυτό προβλέπεται, με αποτέλεσμα αρκετά εξ’ αυτών να μη φάνε μεσημεριανό.

Γονείς έκπληκτοι το πρωί της Τετάρτης ενημερώθηκαν κατά την προσέλευση στον παιδικό σταθμό πως “σήμερα λόγω της απεργίας δε θα έχει φαγητό”, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αφενός δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς δήμου, ώστε να μη διακοπεί η παροχή του απαραίτητου γεύματος σε παιδιά “τρυφερής” ηλικίας, ή τουλάχιστον να ενημερωθούν έγκαιρα οι γονείς. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι των παιδικών σταθμών ενημέρωναν τους γονείς πως θα δώσουν στα παιδιά “ό,τι υπάρχει διαθέσιμο” από τα τρόφιμα που δίνονται συνήθως για πρωινό.

Για το θέμα που ανέκυψε για πρώτη φορά – τουλάχιστον – μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Λάρισα, μίλησε στο onlarissa.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος επιβεβαίωσε τις “αρρυθμίες” που προκλήθηκαν από την απεργία των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ σημείωσε με νόημα πως ο ίδιος ενημερώθηκε για το ζήτημα μόλις χθες το απόγευμα.

Ο κ. Δεληγιάννης αναγνωρίζοντας την αναστάτωση που δημιουργήθηκε είπε επίσης ότι “οφείλουμε ως υπηρεσία να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη και να ζητήσουμε συγνώμη”, ενώ προανήγγειλε αναζήτηση ευθυνών σε επίπεδο προϊσταμένων υπηρεσιών για το γεγονός πως “δεν κοινωνήθηκε σωστά σε κάποιες περιπτώσεις η ενημέρωση προς τους γονείς για το θέμα”

Την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νέο χτύπημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), έδειξαν σήμερα το πρωί οι υπάλληλοι δήμων του νομού Λάρισας, στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο δημαρχείο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων του νομού.

Στην ομιλία του, ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Γενάρη του 2018 ψήφισε το νόμο 4512/2018 που καταργεί όλους τους νόμους και τις διατάξεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά εις βάρος των εργαζομένων. Είναι η περιβόητη «εναρμόνιση» με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική (αφού πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει το ίδιο καθεστώς ΒΑΕ). Το τελευταίο διάστημα τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα. Μέχρι και σήμερα ο κλάδος μας μετράει 30 νεκρούς σε διάστημα 3 χρόνων και βέβαια δεν μιλάμε για τους εκατοντάδες συναδέλφους που μένουν σακατεμένοι, όπως δεν μετράμε λόγω της έλλειψης φακέλων και τους συναδέλφους που εξαιτίας της εργασίας τους σήμερα πάσχουν από διάφορες αρρώστιες όπως λοιμώξεις, καρκίνους ή ηπατίτιδες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα Δημοκρατία: Τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία είναι πλέον ανησυχητικά.



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

«Τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία είναι πλέον ανησυχητικά. 

Η Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση είναι η μόνη που παραμένει εκτός αγορών. Τίποτα δεν προμηνύει ότι θα αποκαταστήσει σύντομα την αξιοπιστία της παρά τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα για τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Η εξέλιξη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Οφείλεται σε μια ανίκανη και τυχοδιωκτική κυβέρνηση η οποία φτωχοποιεί καθημερινά τους πολίτες και κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς η ανικανότητα αυτή αντικατοπτρίζεται παντού:  

  • Στη ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης,
  • στο κόστος δανεισμού της χώρας που παραμένει απαγορευτικό,
  • στις επενδύσεις που διαρκώς υπονομεύονται,
  • στο ιδιωτικό χρέος που συνεχώς διογκώνεται και πνίγει τους Έλληνες,
  • και βέβαια στην ανεπάρκεια της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την οποία, με εντολή του προέδρου της Ν.Δ., επισκέφθηκαν εκτάκτως το απόγευμα ο αντιπρόεδρος κ. Κ. Χατζηδάκης και οι τομεάρχες κ. Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας για να έχουν επίσημη ενημέρωση σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο ευθύνης της.


Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Για να ξεφύγει από το σημερινό της τέλμα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας».


Θα έπρεπε να ντρέπεται η ΕΛΜΕ Μαγνησίας! Στέρησαν από τα παιδιά δωρεά



Κυριάκος Μητσοτάκης : Είναι πραγματικά απογοητευτική η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την οποία αρνείται μια δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Μόνο ντροπή και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση των ιδεοληπτικών της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Ένα ίδρυμα που  δεκαετίες κάνει δωρεές και προσφορές, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αποφάσισε να κάνει δωρεά στα Γυμνάσια του νομού Μαγνησίας τον βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων, δωρεά απαραίτητη. 

Η δωρεά, όμως σκόνταψε πάνω στις ιδεοληψίες κάποιων ακατάλληλων να κρίνουν ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν ότι αυτή είναι μια κίνηση εμπορευματοποίησης της Παιδείας!

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για τις δωρεές : 

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με αφορμή τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του Κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

Καλούμε τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το «βασικό εξοπλισμό» των εργαστηρίων των Γυμνασίων. Σε περίπτωση που το προηγούμενο διάστημα την αποδέχθηκαν, με συλλογικές διαδικασίες να ακυρώσουν τη χορηγία.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων».

Η ανακοίνωση – απάντηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία τροφοδότησε επιστολή της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) του Νομού Μαγνησίας, η οποία κάνει λόγο για απόρριψη «χορηγίας» του βασικού εξοπλισμού των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επισημαίνει τα εξής:

Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών στον τομέα της παιδείας – τομέας που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ενασχόλησής του από την έναρξη της λειτουργίας του και σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Ιδρυτή του –  ήρθε άτυπα σε επαφή με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες σε βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ήδη, πολλά ΕΚΦΕ ανά τη χώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, καταγράφοντας τις ανάγκες των σχολείων σε βασικό εξοπλισμό εργαστηρίων και αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης του εξοπλισμού αυτού (π.χ. δοκιμαστικοί σωλήνες, καμινέτα, μικροσκόπια κτλ), ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή απλών, βασικών πειραμάτων με υψηλό εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά.
Καμία «χορηγία» δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί αυτή τη στιγμή από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το Ίδρυμα στο πλαίσιο των σκοπών του, για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Επισημαίνεται ότι, ως Κοινωφελής Οργανισμός, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει από την αρχή της λειτουργίας του περισσότερα από 400 εκ. ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του. Τα χρήματα αυτά έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση της παιδείας αποτελεί σε ετήσια βάση περίπου το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δωρεές και όχι για χορηγίες , καθώς το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιτελεί κοινωνικό έργο και δεν επιδιώκει, ούτε επιζητά, κανενός είδους εμπορική ή άλλη αναγνώριση για το έργο αυτό.

H ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είναι πραγματικά απογοητευτική η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την οποία αρνείται μια δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων της περιοχής. Διότι επιβεβαιώνει, δυστυχώς, μια φοβική νοοτροπία που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποκομμένα από την κοινωνία.

Ο άρτιος εξοπλισμός των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον της Πολιτείας. Το κράτος οφείλει να παρέχει σε κάθε παιδί και φοιτητή όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη σωστή εκπαίδευσή τους στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

Οι δωρεές, ωστόσο, των ιδιωτών, όταν είναι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον, πρέπει πάντα να είναι καλοδεχούμενες, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι διαχρονικά στην Ελλάδα αποτελούσε μέγιστη τιμή για τους ιδιώτες να κάνουν δωρεές ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που δεκάδες σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία φέρουν ακόμη και σήμερα τα ονόματα μεγάλων Ελλήνων ευεργετών.

Αυτή τη σημαντική παράδοση που για δεκαετίες είχε ατονίσει, πρέπει να την αναβιώσουμε. Και προσωπικά είμαι αποφασισμένος να ενθαρρύνω ακόμη και με φορολογικά κίνητρα τις ιδιωτικές δωρεές που θα συνδράμουν την προσπάθεια της Πολιτείας για την ανάταξη της χώρας μας με γνώμονα πάντα την βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Είναι πραγματικά απογοητευτική η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την οποία αρνείται μια δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων της περιοχής. Διότι επιβεβαιώνει, δυστυχώς, μια φοβική νοοτροπία που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποκομμένα από την κοινωνία.
Ο άρτιος εξοπλισμός των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον της Πολιτείας. Το κράτος οφείλει να παρέχει σε κάθε παιδί και φοιτητή όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη σωστή εκπαίδευσή τους στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι δωρεές, ωστόσο, των ιδιωτών, όταν είναι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον, πρέπει πάντα να είναι καλοδεχούμενες, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.
Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι διαχρονικά στην Ελλάδα αποτελούσε μέγιστη τιμή για τους ιδιώτες να κάνουν δωρεές ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που δεκάδες σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία φέρουν ακόμη και σήμερα τα ονόματα μεγάλων Ελλήνων ευεργετών.
Αυτή τη σημαντική παράδοση που για δεκαετίες είχε ατονίσει, πρέπει να την αναβιώσουμε. Και προσωπικά είμαι αποφασισμένος να ενθαρρύνω ακόμη και με φορολογικά κίνητρα τις ιδιωτικές δωρεές που θα συνδράμουν την προσπάθεια της Πολιτείας για την ανάταξη της χώρας μας με γνώμονα πάντα την βελτίωση της ζωής των πολιτών.