Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες στα Νότια προάστια της Αττικής.


Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκληματών Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21-09-2018, σε περιοχή της Αττικής, όπου συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 34 και 45 ετών αντίστοιχα. 

Για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη συνεργός τους (31) ετών, ο οποίος και αναζητείται.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη των εμπλεκόμενων, επετεύχθη στο πλαίσιο ειδικών δράσεων και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωσης χώρων, στοιχείων ατόμων και δημιουργίας ατομικών προφίλ (profiling). 

Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση σύλληψής τους, οι δράστες προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ δεν δίστασαν ακόμα και να εμβολίσουν το όχημα των αστυνομικών, μέχρι να ακινητοποιηθούν και να συλληφθούν.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για – τα κατά περίπτωση αδικήματα – της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης ληστειών, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, πλαστογραφιών κατά συρροή και κατά συναυτουργία και απόπειρες ληστειών , για αντίσταση και για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκληματών Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω συλληφθέντες και οι συνεργοί τους, τουλάχιστον από το μήνα Μάρτιο του έτους 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, που επιδίωκε τη διάπραξη κακουργημάτων και συγκεκριμένα διαρρήξεων και ενόπλων ληστειών, στοχεύοντας κυρίως σε οικίες, διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων, κυρίως στην Βουλιαγμένη, τη Βάρη και τη Γλυφάδα.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της ομάδας, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών τους, προέκυψε ότι ενεργούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα. Είχαν φροντίσει να προμηθευτούν υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών των προσώπων τους, όπως κουκούλες, μαντίλια, καπέλα τύπου τζόκεϊ, ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων και να καθιστούν με αυτόν τον τρόπο δυσχερή την ταυτοποίηση τους και τη διασύνδεση τους με τις συγκεκριμένες πράξεις.

Εισέρχονταν στις οικίες παραβιάζοντας συνήθως είτε τα παράθυρα, είτε τις μπαλκονόπορτες και με την απειλή όπλων, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους και αφαιρούσαν κοσμήματα και τιμαλφή ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ όταν αυτό καθίστατο εφικτό αφαιρούσαν ακόμη και τα οχήματα των θυμάτων τους .

Οι ώρες που επέλεγαν τα μέλη της οργάνωσης να δράσουν ήταν κυρίως οι πρώτες πρωινές, ενώ για την μετάβαση και διαφυγή τους, από και προς τους χώρους των ληστειών, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα στα οποία είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες, που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδιας μάρκας, μοντέλου και χρώματος με τα κλεμμένα, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να μην κινούν υποψίες.

Επιπλέον, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του έτους 2017, είχε διακριβωθεί η δράση δύο ατόμων που εισέρχονταν σε καταστήματα ψυχαγωγικών παιγνίων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Με την απειλή όπλων, αφού ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες, αφαιρούσαν χρήματα από τα καταστήματα, καθώς και χρήματα, συσκευές κινητών τηλεφώνων και προσωπικά αντικείμενα από τους υπαλλήλους και πελάτες. Τα άτομα αυτά κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας καπέλο τύπου τζόκεϊ, φούτερ με κουκούλα και μαντήλι.

Από την συνδυαστική έρευνα των συγκεντρωθέντων στοιχείων, διακριβώθηκαν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των δραστών, και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία προέκυψε ότι στις συγκεκριμένες ληστείες συμμετείχε ο 34χρονος συλληφθείς, μαζί με έναν εκ των αγνώστων συνεργών του.

Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας, τα μέλη της ομάδας φαίνονται να ενέχονται σε οκτώ (8) ληστείες και δύο (2) διαρρήξεις σε οικίες, τέσσερις (4) ληστείες σε καταστήματα τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων και μία ακόμη κλοπή οχήματος, ενώ εκτιμάται η συμμετοχή τους σε δεκάδες ακόμη ληστείες και διαρρήξεις.

Η έρευνα συνεχίζεται για τη διακρίβωση όλου του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και τον εντοπισμό των συνεργών τους που αναζητούνται. Το οικονομικό όφελος που μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε ότι αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 200.000 €.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, και αυτοκίνητα, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

δυο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες,
τρία (3) πιστόλια, το ένα με σιγαστήρα,
δύο μαχαίρια,
το χρηματικό ποσό των 5.820 ευρώ,
πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
δύο ζευγάρια πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας,
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
κουκούλες full - face και γάντια,
πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και παλαιών νομισμάτων,
δύο ηλεκτρικούς εκκενωτές (tazer) και ένα σπρέι πιπεριού,
ποσότητα ναρκωτικών ουσιών,
πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τηλεφωνικών συνδέσεων,
πλαστές ταυτότητες και άδειες οδήγησης αλλοδαπών αρχών.









Οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοιου είδους εγκλήματα, όπως κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, ενώ έχουν εκτίσει πολυετείς ποινές φυλάκισης σε διάφορα καταστήματα κράτησης της χώρας. Επιπλέον, ο 45χρονος έχει κατηγορηθεί και για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πλαστογραφίες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


ΑΑΔΕ: 3,6 εκατ. Ελληνες χρωστούν στην εφορία έως 10.000 ευρώ



Το ποσό των 101,5 δισεκατομμυρίων ευρώ χρωστούν στην εφορία πάνω από 3,8 εκατομμύρια Έλληνες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, 3,6 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ (συνολικά 3,7 δισ), 240.000 Ελληνες οφείλουν από 10.000-100.000 ενώ οι μεγαλοοφειλέτες μπορεί να είναι μόλις 41.232, ωστόσο, χρωστούν πάνω από 91 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο


Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το ποσό για χρωστούμενο ΦΠΑ ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο για τον φόρο εισοδήματος ανέρχεται σε 18,5 δισ. ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια ανέρχονται σε 10,9 δισ. ευρώ. 



Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυτές ανέρχονται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, από το σύνολο του 1.827.215.836 ευρώ, το Δημόσιο οφείλει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 875 εκατομμύρια, σε φυσικά πρόσωπα 228 εκατομμύρια και σε επιστροφές ΦΠΑ 474 εκατομμύρια.


Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου προς τον υπουργό Οικονομικών. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ανεξέλεγκτο ξεπούλημα! Στο Υπερταμείο και το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης



Την καταγγελία ότι παραχωρεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων ακόμη και δημόσια νοσοκομεία έκανε η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ :

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε σήμερα ότι μετά τους αρχαιολογικούς χώρους η κυβέρνηση παραχωρεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) και Δημόσια Νοσοκομεία.

Το 6.152 ακίνητο από τα 10.119 συνολικά που παραχωρήθηκαν με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2317 19 Ιουνίου 2018 είναι το Δημόσιο Νοσοκομείο «Γεννηματάς Θεσσαλονίκης». Φέρει Κωδικό Αριθμό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 190442650001-0-0.

Η έρευνα μας συνεχίζεται. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν και άλλα Νοσοκομεία που παραχωρήθηκαν. Αν είναι δυνατόν. Ασύλληπτο!!! Ένα Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκχωρείται για ξεπούλημα στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ξεπουλιέται η Δημόσια Υγεία.

Να χαιρόμαστε μία αριστερή κυβέρνηση που ξεπουλάει τα πάντα. Νοσοκομεία που είναι ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους, αρχαιολογικούς χώρους. Ότι βρει μπροστά της. Σημασία έχουν τα υπερπλεονάσματα και η καρέκλα της εξουσίας. Ντροπή».


«Ο κ.Κωνσταντινέας το ξεκίνησε, εμείς πήγαμε να τους χωρίσουμε», δηλώνει μέλος των οργανωμένων οπαδών της Καλαμάτας



Τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά τον αγώνα Καλαμάτα-Πάμισος, κοντά σε στέκι οπαδών της «Μαύρης Θύελλας», στην Καλαμάτα και την επίθεση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κωνσταντινέα, περιέγραψε μέλος των «Bulldogs», των οργανωμένων οπαδών της ομάδας.

«Την ώρα που τελείωσε το ποδόσφαιρο, περνούσε ο κ.Κωνσταντινέας από εκεί και ένα παιδί του φώναξε: Η Μακεδονία είναι ελληνική. Και κοίταξε ειρωνικά και γέλαγε. Και του λέει ένα παιδί: Άι γ... ρε, τι γελάς έτσι; Και σταμάτησε ο κ.Κωνσταντινέας για να ζητήσει το λόγο με τσαμπουκά και ένα παιδι τραβούσε βίντεο και του βούτηξε το κινητό», ανέφερε το μέλος των Bulldogs. 

Και συνέχισε: «Στο μεταξύ του έλεγε το παιδί να του δώσει το τηλέφωνο, αλλά εκείνος δεν του το έδινε, τον έσπρωχνε με γροθιές ο κ.Κωνσταντινέας και διαμάχη στη διαμάχη έγινε όλη η φασαρία. Και τα παιδιά που είναι μέσα κρατούμενοι, ούτε καν έχουν αναμειχτεί στα χέρια. Μόνο λογομαχία. Ή δύο ή τρία άτομα πρέπει να ήταν. Εμείς μπήκαμε να τους χωρίσουμε για να μην υπάρχουν θέματα με το σύλλογο, αλλά  και την ομάδα. Και μόλις ηρέμησαν τα πράγματα ο κ.Κωνσταντινέας πήρε την αστυνομία και είπε ότι του την πέσαμε. Ουτε καν, εμείς οι φίλαθλοι μιλάγαμε μαζί του, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα»

«Εμείς σαν φίλαθλοι καταδικάζουμε το συμβάν», σημείωσε.

Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα τριάντα ατόμων, τους οποίους τοποθετεί ότι ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο τον προπηλάκισαν και τον χτύπησαν σοβαρά για τις θέσεις του αναφορικά με το Σκοπιανό και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Κωνσταντινέας πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου εισήχθη μετά το επεισόδιο.



Πηγή : protothema.gr


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούντο στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, μεσημβρινές ώρες της 23-9-2018 στην Αθήνα και στην Παλλήνη, τρία (3) μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων δύο αλλοδαποί ηλικίας 38 ετών και ένας 43χρονος ημεδαπός.

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την αποδόμηση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη δράση μελών εγκληματικού κυκλώματος στην αποθήκευση, νόθευση και επανατυποποίηση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κοκαΐνης) με σκοπό τη μετέπειτα διακίνηση τους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, επετεύχθη μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωσης χώρων, στοιχείων ατόμων και δημιουργίας προφίλ, ο εντοπισμός των προαναφερόμενων καθώς και της οικίας που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήριο καθώς και ως χώρο απόκρυψης των ναρκωτικών.

Περαιτέρω, εξακριβώθηκε ότι η μεταφορά των ναρκωτικών πραγματοποιούντο με όχημα, εσωτερικό τμήμα του οποίου είχε μετασκευαστεί προκειμένου να αποκρύπτονται τα προς διακίνηση ναρκωτικά.

Στην κατοχή τους, καθώς και από την έρευνα σε οικίες και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα κοκαΐνης βάρους -2- κιλών και -743- γραμμαρίων
Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -3- κιλών και -434- γραμμαρίων
Το χρηματικό ποσό των -14.050- ευρώ
Τρία (3) αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσυκλέτα
Τέσσερις (4) ζυγαριές ακριβείας
Εννέα (9) κινητά τηλέφωνα
Εξοπλισμός εργαστηρίου ναρκωτικών





Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας τα μαζεύει η δικαιοσύνη για το πόρισμα στο Μάτι



Η απόφαση να παγώσει επί της ουσίας η έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών, αποτελεί όνειδος για το ελληνικό κράτος και την ελληνική δικαιοσύνη, εφόσον βεβαίως αποδειχθεί ότι θα καθυστερήσουν οι ποινικές διώξεις και η τιμωρία όλων εκείνων που συνέβαλαν στην τραγωδία

Η ξαφνική απόφαση της Εισαγγελίας είναι προσβολή στην μνήμη των 99 συνανθρώπων μας.

Είναι σίγουρο ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένια Δημητρίου δεν ενήργησε μόνη της αλλά με εντολή της κυβέρνησης.

Η απόφαση της Ξένης Δημητρίου να παγώσει τις διαδικασίες για την έρευνα τυχόν ποινικών ευθυνών στο Μάτι προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και την κοινωνία.

Η Εισαγγελία σήμερα διευκρινίζει ότι η παραγγελία για έρευνα στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δόθηκε για να είναι πιο ολοκληρωμένη η έρευνα και όχι για να σταματήσει η πορεία της. 

Η παραγγελία δόθηκε ώστε να έρθει σε γνώση του προϊσταμένου Ηλία Ζαγοραίου και όχι για να ανακόψει την κλήση των υπόπτων. «Είναι στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο, που είναι οι εξηγήσεις των υπόπτων».

Ο Εισαγγελέας κ. Ηλίας Ζαγοραίος θα παραμένει στην θέση του έως ότου ολοκληρώσει την έρευνα για το Μάτι, αν και θα πάψει από τον ερχόμενο μήνα να είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς έχει ήδη οριστεί ο αντικαταστάτης του.




Ο κ. Τσίπρας επιλέγει την πόλωση για να περιχαρακώσει το μικρό ακροατήριο το οποίο του έχει απομείνει



Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Καρολίνα Παπακώστα

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την προνομοθέτηση μέτρων όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν θα μπορούσε η αξιωματική αντιπολίτευση να τα στηρίξει, μιας και βρίσκονται πολύ κοντά στη δική της λογική;

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει τα μέτρα τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι οι δεσμεύσεις μας αποτελούν τμήμα ενός συνολικού πακέτου, ενός συνολικού σχεδιασμού, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Διότι αυτό που έχει σημασία είναι τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης να μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις σε βάθος χρόνου. Δεν προτείνουμε κάποια αποσπασματικά   μέτρα που ακούγονται ευχάριστα, αλλά παρουσιάσαμε  το συνολικό μας σχέδιο για το αύριο. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η χώρα, χαμηλότερους όλων των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα,  θα παραμείνουμε σε ένα κύκλο στασιμότητας. Οι νέοι μας θα συνεχίσουν να φεύγουν στο εξωτερικό και η χώρα θα αργοπεθαίνει. Εμείς θέλουμε  να μεγαλώσουμε την πίτα για να ωφεληθούν οι πολλοί. Με ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορέσουμε να ανατάξουμε τη χώρα και να στηρίξουμε ουσιαστικά και τους πιο αδύναμους Έλληνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ ρυθμό ανάπτυξης 4%.  Ως αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πως θα γίνει εφικτός αυτός ο φιλόδοξος στόχος;

Η εκλογή μιας κυβέρνησης σοβαρής και αποφασισμένης να προωθήσει τις επενδύσεις χωρίς καμία καθυστέρηση θα στείλει θετικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το σταθερό φορολογικό σύστημα με μειωμένους συντελεστές, οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το ξεπάγωμα των δημοσίων επενδύσεων, η  ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και  η άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

Η ΝΔ υποστηρίζει πως δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η υπογραφή του Έλληνα υπουργού εξωτερικών, της ελληνικής κυβέρνησης δηλαδή, όμως, σε αυτήν έχει δημιουργήσει τετελεσμένο διεθνώς;

Βεβαίως και δημιουργεί τετελεσμένα και το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Χρησιμοποιήσαμε το μεγαλύτερο όπλο που έχει η αντιπολίτευση, την πρόταση μομφής για να φέρουμε  τα κόμματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ των ευθυνών τους.  Είναι βέβαιο ότι αν η συμφωνία αυτή κυρωθεί από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας και το ελληνικό κοινοβούλιο δεν θα υπάρχουν πολλά περιθώρια να αλλάξει. Θα πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία της χώρας την οποία θα είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε.

Το κόμμα σας λέει συχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Πώς εξηγείτε τα ποσοστά που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις;

Η ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία φόρτωσε 100 δις. ευρώ στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων και διακύβευσε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Επίσης κατάφερε  μέσα σε 3,5 χρόνια να συγκεντρώσει πάνω της όλα τα αρνητικά της μεταπολίτευσης, είτε υπό την μορφή πολιτικών επιλογών είτε υπό τη μορφή προσώπων. Πιστεύω λοιπόν ότι όταν οριστεί η ημερομηνία των εκλογών, οι πολίτες θα εκφραστούν ανοιχτά και τότε οι διαφορές στα ποσοστά θα είναι συντριπτικές. Δεν υπάρχει αμφιβολία
ότι οι πολίτες μετά από 9 χρόνια κρίσης είναι απογοητευμένοι και αισθάνονται προδομένοι. Η ΝΔ διεκδικεί τη θετική ψήφο των Ελλήνων, και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στη ΔΕΘ την ολοκληρωμένη πρότασή μας και δεσμεύθηκε για αυτά που θα   υλοποιήσει η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ.

Αρκετοί πολιτικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως οι εκλογές – όποτε κι αν γίνουν – θα διεξαχθούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Δεν ανησυχείτε επειδή η πόλωση είναι ένα προνομιακό για το κυβερνών κόμμα γήπεδο;

Ο κ. Τσίπρας επιλέγει την πόλωση για να περιχαρακώσει το μικρό ακροατήριο το οποίο του έχει απομείνει. Αλλά η πόλωση αυτή είναι ζημιά  όχι για την ΝΔ αλλά για τη χώρα. Εμείς θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη γι’ αυτό. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα σε αυτήν την αυτοκτονική για τη χώρα -αλλά και για την δημοκρατία- λογική. Βεβαίως δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο. Από κει και πέρα ο αγώνας μας θα είναι να παρουσιάσουμε την επόμενη μέρα της χώρας με μια διακυβέρνηση της ΝΔ, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με ήπιο πολιτικό λόγο.

Γράφεται πως στις επόμενες εθνικές εκλογές θα επιστρέψετε στην πατρογονική γη των Χανίων.

Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη. Το βέβαιο είναι ότι η εκλογική μάχη στην Κρήτη είναι σημαντική για την Νέα Δημοκρατία. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα σε μια περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε υψηλά ποσοστά.


Κι όμως, υπάρχει σκάνδαλο με τα κονδύλια για τους πρόσφυγες


Στις 9 Μαρτίου 2017, η μεγάλου κύρους βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, που δεν διαψεύστηκε, γραμμένο από τον Daniel Howden και τον Αποστόλη Φωτιάδη, με τίτλο: «Που πήγαν τα λεφτά;»

Το ρεπορτάζ αναφερόταν στη διαχείριση των κονδυλίων που δόθηκαν στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και υποστήριζε ότι συνολικά στην περίοδο 2015-2016 δόθηκαν στην Ελλάδα από διάφορες πηγές συνολικά 803 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία σήμαιναν ότι είχαμε να κάνουμε με την πιο ακριβή επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορία.

Μάλιστα έγραφαν χαρακτηριστικά: «Εάν πάρουμε σαν βάση ότι τα χρήματα ξοδεύτηκαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλου του 1,03 εκατομμυρίου ανθρώπων που εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά ωφελούμενο θα ήταν 780 δολάρια ανά πρόσφυγα. Ωστόσο, ο κύριος όγκος αυτών των κονδυλίων χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου και σε αυτή τη βάση το κόστος ανά ωφελούμενο είναι 14.088 δολάρια».

Το ρεπορτάζ υποστήριζε ότι ανάλογη ήταν και η εκτίμηση των ευρωπαίων αξιωματούχων που επέμεναν ότι το κόστος ανά ωφελούμενο ήταν πολύ μεγάλο και ότι περίπου 70 στα 100 ευρώ που χορηγούνταν στην πραγματικότητα σπαταλούνται. Βεβαίως δεν έγινε καμιά μήνυση, ούτε οι δημοσιογράφοι πέρασαν τη νύχτα του σε κάποιο άθλιο κρατητήριο.

Τι ακριβώς γίνεται με το catering  στα νησιά;

Ένα χρόνο πριν από το δημοσίευμα του Guardian τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δ. Σεβαστάκης (Σάμου), Α. Μιχαηλίδης (Χίου) και Γ. Πάλλης (Λέσβου), έθεταν σοβαρά ερωτήματα για τους όρους διαχείρισης των κονδυλίων για τη σίτιση των προσφύγων. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Επικρατείας και Εσωτερικών, υποστήριζαν ότι «στις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα χοτ-σποτ στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης», παρότι αυτό υποτίθεται ότι ήταν γενική γραμμή της κυβέρνησης.

Γιατί, όμως, δεν προτιμήθηκαν τοπικοί επιχειρηματίες; Γιατί η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι είχε και σε αυτό τον τομέα προμηθευτές της προτίμησής της.

Λίγους μήνες αργότερα, η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, κατήγγειλε το μέλος και αναπληρωτή συντονιστή της τοπικής Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριο Τάπα επειδή ανέλαβε έργο σίτισης προσφύγων ύψους 750.000 ευρώ, με τον έλεγχο της νομιμότητας να γίνεται από την… κόρη του που ήταν η συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας.

Τον Μάιο του 2018, η εφημερίδα Παραπολιτικά, έκανε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αναθέσεις για τη σίτιση στα κέντρα κράτησης στα νησιά.

Το ρεπορτάζ υποστήριζε ότι μόνιμοι ανάδοχοι µε μηδενική έκπτωση στην προϋπολογισμένη τιμή είναι συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες έλαβαν συνολικά 26,9 εκατ. ευρώ για την τροφοδοσία των hot spots σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Η μία εταιρεία ήταν η «Pot & Pan Food Services», εκ των κορυφαίων του κλάδου εστίασης, που ανήκει στον Γιάννη Τουτζιαρίδη, οικείο πρόσωπο του υπουργού Άµυνας Π. Καµµένου. Η άλλη είναι η «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.», συμφερόντων του Γιώργου Πιέτρη, παλαιού αναδόχου του κυλικείου της Βουλής, ο οποίος κυκλοφορούσε µε Ferrari αλλά άφηνε τους υπαλλήλους του απλήρωτους, µε συνέπεια εκείνοι να προβούν σε επίσχεση εργασίας.

Συμβάσεις στους καταυλισμούς

Στους καταυλισμούς της Χίου έχουν ανατεθεί και εκτελεστεί συµβάσεις ύψους 4,9 εκατ. ευρώ. Η πρώτη διήρκεσε 11 ημέρες, ήταν συνολικού ποσού 120.000 ευρώ και ανατέθηκε σε κοινοπραξία εταιρειών. Στη συνέχεια και για το χρονικό διάστημα από 25 Μαρτίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 μόνιμος ανάδοχος ήταν η «Pot & Pan» του κ. Τουτζιαρίδη και από το 2018 η «Salas Intergroup Εκδηλώσεις Α.Ε».

Στη Σάμο το αντίστοιχο κονδύλι σίτισης ανέρχεται στα 5,1 εκατ. ευρώ, το οποίο λαµβάνει ανελλιπώς για περισσότερο από 1 έτος (από 3/3/2017) η «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.».

Ομοίως στην Κω, έχουν διατεθεί 2,2 εκατ. ευρώ στην «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.» και στην «Μιχαήλ Παστρικός», η οποία αρχικώς ανέλαβε μόνη της την παρασκευή και διανομή τροφίμων και ακολούθως συνεργάστηκε µε τον κ. Πιέτρη.

Σύμπραξη της «Πιέτρης Εστίαση Α.Ε.» µε άλλη ομοειδή υπάρχει και στη Λέρο. Εν προκειμένω µε τη «Σκορδάλης Αθανάσιος Θεολόγος». Η τελευταία εταιρεία τον Μάρτιο έως τα τέλη του 2016 ήταν ανάδοχος των συµβάσεων και από 1/1/2017 συνεχίζει µε το γκρουπ του κ. Πιέτρη, λαμβάνοντας αμφότεροι συνολικώς 1,8 εκατ. ευρώ.

Στη Μυτιλήνη έχουν δοθεί 12,96 εκατ. ευρώ στις «Pot & Pan Food Services», τη συνεργαζόµενη µε αυτή «Τζανέτος Εµµανουήλ και ΣΙΑ ΕΕ» και την υπεργολάβο «Μάρκος Καράµπελας».

Το ρεπορτάζ υποστήριζε ότι όπως προκύπτει από το περιεχόµενο των εκατοντάδων προκηρύξεων, οι «Pot & Pan», «Πιέτρης», «Τζανέτος», «Καράµπελας» και «Salas» διασυνδέονται µεταξύ τους µε διάφορα σχήµατα, ώστε να αναλαµβάνουν τα συσσίτια των χιλιάδων προσφύγων και µεταναστών.

Μάλιστα είχε καταγγελθεί ότι οι προκηρύξεις για τις συμβάσεις αυτές δημοσιεύονταν συχνά την προηγουμένη της καταληκτικής ημερομηνίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα άλλες εταιρείες να διεκδικήσουν συμμετοχή. Ήταν προκηρύξεις για τη σίτιση για βραχεία διαστήματα, ακόμη και για 11 ή 13 μέρες, η ανάρτηση των οποίων γινόταν ακόμη και μισή ώρα πριν από την αποσφράγιση των προσφορών.

Θεσμοθετημένη αδιαφάνεια

Για τις συγκεκριμένες αναθέσεις είχε υπάρξει ερώτηση προς τους αρμοδίους υπουργούς από τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

Την απάντηση έδωσε στις 29 Μαΐου 2018 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης και είναι αποκαλυπτική του δομικού προβλήματος αδιαφάνειας που υπάρχει με αυτές τις προκηρύξεις.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη: «το ΓΕΣ διαθέτει τις απαιτούµενες πιστώσεις στους κατά τόπους αρµόδιους Σχηματισμούς του ΣΞ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια ανεξάρτητων διαγωνισμών και τη σύναψη των συµβάσεων, ανά Κέντρο/Δοµή Φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, ακολουθώντας την προβλεπόµενη από το άρθρο 96, παρ.1α. του ν. 4368/16 διαδικασία. Σε αυτήν προβλέπεται η «διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισµού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νοµοθεσίας, µε την επιφύλαξη εφαρμογής της νοµοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηµόσιες συµβάσεις», µε προσαρμογή των διαδικασιών στο πλαίσιο του ν. 4412/16 και του άρθρου 33 του ν. 4508/17, βάσει του οποίου «οι ως άνω συµβάσεις θεωρούνται ότι καλύπτουν την προϋπόθεση των σχετικών διατάξεων περί συνδρομής έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις αναθέτουσες αρχές, που δεν απορρέουν από δική τους ευθύνη».

Απλώς, η απάντηση του Φώτη Κουβέλη συμπληρώνει ότι: «Το ΓΕΣ, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, με γνώμονα πρωτίστως την εξασφάλιση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού, την αποφυγή των διακρίσεων και την ίση μεταχείριση των οικονομικών φορέων στην πρόσβαση της αγοράς, όπως και την τήρηση των προδιαγραφών, επιδεικνύει τη δέουσα επιμέλεια και αναρτά υποχρεωτικά και τις διακηρύξεις των εν λόγω συμβάσεων».

Δηλαδή, οι δημοσιεύσεις των προκηρύξεων ακόμη και μισή ώρα πριν γίνονταν από την καλοσύνη του ΓΕΣ και όχι επειδή θα ήταν αυτονόητη υποχρέωση.

Η απάντηση του ΑΝΥΕΘΑ ήρθε να θυμίσει ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να κάνει κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεις.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνει στις απευθείας αναθέσεις «συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία των Κέντρων και Δομών αυτών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.»

Μόνο που όλοι καταλαβαίνουμε ότι απευθείας αναθέσεις για δαπάνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν βασιλική οδό για μαζική διασπάθιση χρημάτων.

Η κατανομή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων

Τα συνολικά ποσά που όλα αυτά τα χρόνια αναλώθηκαν για το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι δύσκολο να υπολογιστούν, εφόσον περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς διεθνείς οργανισμούς, χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τις όποιες ιδιωτικές χορηγίες σε ΜΚΟ κ.λπ.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε δύο βασικούς μηχανισμούς.

Ο πρώτος αφορά τα χρήματα που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) που χρηματοδοτεί απευθείας διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες διεθνώς αναγνωρισμένες ΜΚΟ.

Αυτά τα χρήματα από το 2015 έχουν φτάσει τα 605,6 εκατομμύρια ευρώ και την άνοιξη ανακοινώθηκαν άλλα 180 εκατομμύρια ευρώ και σε μεγάλο βαθμό αφορούν το πρόγραμμα «Επείγουσας Υποστήριξης για τη Στέγαση και την Ενσωμάτωση» (ESTIA).

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και του Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Από το 2015, τα παραπάνω ταμεία έχουν προσφέρει 561 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με την εκταμίευση να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, στα 153 εκατ. ευρώ και 311 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή στα 464 εκατ. ευρώ συνολικά για την υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων και το κομμάτι της επείγουσας χρηματοδότησης.

Τα 139,1 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και τα 62,9 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού  Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας δίνονται απευθείας στις ελληνικές αρχές. Τα 197,4 εκατ. ευρώ κατανέμονται από την Κομισιόν απευθείας  στους Διεθνείς  Οργανισμούς που συνδράμουν την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Ως προς την κατανομή των ποσών που δόθηκαν στα υπουργεία η κατανομή έχει ως εξής: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει 99,8 εκατ. ευρώ σπασμένα σε διάφορες υπο-δράσεις για θέματα στέγασης, σίτισης και μεταφοράς στην ενδοχώρα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πολύ παρακάτω βρίσκονται τα νούμερα για το Υπουργείο Υγείας, στα 27,45 εκατ. ευρώ, και στα 19,8 εκατ. ευρώ για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για κατασκευαστικά έργα του υδρευτικού δικτύου στη Σάμο και για την παροχή επείγουσας βοήθειας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την υποστήριξη των συστημάτων ασύλου για την εκτέλεση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πήρε τον Φεβρουάριο του 2016 12,76 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργου στέγασης σε προκάτ κοντέινερ. 8,35 εκατ. ευρώ έλαβε η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, κυρίως τα πρώτα έτη της κρίσης, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, για την οργάνωση  της ίδιας, αλλά και τον συντονισμό των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Τον Νοέμβριο του 2017, η μόνη χρηματοδότηση που πήρε από αυτό το σακούλι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έφτασε τα 7,1 εκατ. ευρώ, με τίτλο δράσης τη βελτίωση πρόσβασης σε μια δίκαιη και αποτελεσματική Υπηρεσία Ασύλου.

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε σε συνέντευξη στις 24/6/2018 ότι «ότι το ΥΠΕΘΑ και οι ΕΔ έχουν υπογράψει με την ΕΕ, πέντε συμφωνίες έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία έχουν αξιοποιηθεί τα 90 εκατομμύρια ενώ έχουν γίνει και οι σχετικοί έλεγχοι.  Τα ίδια που είπε και στην σημερινή συνέντευξη τύπου, μετά το σάλο με τις συλλήψεις δημοσιογράφων.

Η ανάγκη διαφάνειας

Όλα αυτά δείχνουν ότι στο όνομα της επείγουσας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης διαμορφώθηκε ένα καθεστώς αδιαφανές, όπου δύσκολα μπορεί να γίνει απολογισμός του πού πήγε το κάθε ευρώ που ήρθε στη χώρα, από όπου και εάν προήλθε.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για να διορθώσει αυτή την κατάσταση προτιμά απλώς να βλέπει τον Πάνο Καμμένο να κάνει μηνύσεις σε δημοσιογράφους που έκαναν εύλογα ερωτήματα.


Πηγή : in.gr


Ντόμινο δολοφονιών στον πόλεμο νονών της νύχτας – Δέκα θύματα έως τώρα



Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, η μητέρα της 33χρονης Κατερίνας Α. εντοπίζει την κόρη της νεκρή, μέσα στο υπόγειο πάρκινγκ της πολυκατοικίας όπου διέμενε στην Κηφισιά. Πρόκειται για ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο στον «κύκλο αίματος» που άνοιξε και πάλι εδώ και δύο χρόνια στον κόσμο της νύχτας, σε έναν «πόλεμο» χωρίς νικητές.

Εκτελέσεις με καλάσνικοφ με πάνω από 60 σφαίρες και ενέδρες θανάτου, που θυμίζουν κατά πολύ «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» που συναντάμε μόνο σε καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό και στην Κολομβία. Δολοφονίες έξω από σπίτια, σχολεία και καταστήματα συνιστούν το «κοκτέιλ θανάτου» που έχουν συναντήσει οι αστυνομικοί τα τελευταία δυόμισι χρόνια στους «σκοτεινούς» δρόμους της αθηναϊκής νύχτας.

Η Κ.Α. είχε στενές επαφές με ποινικούς με… βαρύ βιογραφικό και εκτελέστηκε από αγνώστους το βράδυ της Τρίτης. Τη «γάζωσαν» με πάνω από 15 σφαίρες ενός πολεμικού τυφεκίου τύπου καλάσνικοφ. Στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε άμεσα συναγερμός καθώς οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής βρέθηκαν για ακόμη μία φορά μπροστά σε μία «στυγερή εκτέλεση», ένα «συμβόλαιο θανάτου» που υλοποίησαν «ενοικιαζόμενοι επαγγελματίες εκτελεστές». Είναι το τελευταίο περιστατικό στο «ντόμινο» δολοφονιών, όπως το χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Ασφάλειας, σε μία «μάχη» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Greek Mafia και παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, έχοντας ως αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια να δολοφονηθούν δέκα άτομα.

Κομβικό σημείο των ερευνών για τη δολοφονία της 33χρονης μητέρας, όπως μας λένε χαρακτηριστικά ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν η «προστριβή» που είχε από τον περασμένο Μάιο άτομο του περιβάλλοντος της 33χρονης με το διαβόητο «Καράφλα», ο οποίος εν τέλει δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

• Εκτέλεση Βασίλη Γρίβα

Ενα πρωινό του Μαΐου του 2017 στις 08.15, στην περιοχή των Γλυκών Νερών, έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο στην οδό Σαλώνων, ο Βασίλης Γρίβας έπεσε νεκρός σε μία εν ψυχρώ δολοφονία. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε και μια γυναίκα. Είχε μόλις αφήσει το παιδί του στο σχολείο, όταν είδε έναν άνδρα να βγαίνει από ένα «ύποπτο» όχημα, το οποίο βρέθηκε τελικά καμένο 600 μέτρα μακριά από το σχολείο. Από εκεί οι τέσσερις δράστες έφυγαν με μοτοσικλέτες, δείχνοντας πως είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την εκτέλεση.

Ο Βασίλης Γρίβας ήταν «πρωτοπαλίκαρο» του βαρυποινίτη Μανώλη Καραγιάννη, γνωστού και με τα προσωνύμια «Καράφλας», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας». Ο «Καράφλας» βρισκόταν σε ανοικτό πόλεμο με ηγετικά μέλη της Greek Mafia… Σε βάρος του υπήρχαν ανοικτά «συμβόλαια θανάτου», ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2017 είχε πέσει θύμα επίθεσης με μαχαίρι, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, από δύο Αλβανούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για το αιματοκύλισμα σε μπαρ στο Μικρολίμανο τον Νοέμβριο του 2014. Οι Γρίβας και Καραγιάννης είχαν συμπεριληφθεί το 2011 στη μεγάλη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που περιλάμβανε 217 νονούς της νύχτας. Εκείνο το διάστημα αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εκτιμούσαν πως η εντολή εξόντωσης του Βασίλη Γρίβα δόθηκε από ηγετικά μέλη της Greek Mafia που βρίσκονταν τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ εξέφραζαν φόβους πως θα ανοίξει ένας αιματηρός «κύκλος» εκτελέσεων που δύσκολα θα κλείσει. «Εκτός αν αλληλοεξοντωθούν και δεν μείνει κανείς στο τέλος», τόνιζαν τότε οι ίδιες αστυνομικές πηγές. Οπως και έγινε τελικά…

• Εκτέλεση Βασίλη Στεφανάκου

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 ο Βασίλης Στεφανάκος, ο πιο ισχυρός -μέχρι τότε- άνδρας της νύχτας, εκτελείται με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στο Χαϊδάρι. Οι δύο συνοδοί ασφαλείας, που είχε πάντοτε μαζί του, εκείνο το βράδυ απουσίαζαν. Ηταν εκτεθειμένος και οι εκτελεστές του έδρασαν οργανωμένα. Μία μηχανή στάθμευσε τότε έξω από το γραφείο του και ένας από τους δύο αναβάτες τον πλησίασε και τον «γάζωσε» με το πολεμικό όπλο. Ο ίδιος είχε ένα περίστροφο, το οποίο ήταν περασμένο στη ζώνη του και φυσικά κατείχε παράνομα, αλλά δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει. Εκείνο το βράδυ συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας δεκάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι. Ολοι -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- είχαν επαφές με τον κόσμο της νύχτας και βρέθηκαν εκεί για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι αυτό που δεν πίστευε κανείς: ο «ζωντανός θρύλος» της νύχτας ήταν νεκρός μέσα στο τεθωρακισμένο του όχημα. Οι δράστες είχαν φροντίσει να κρύψουν το όπλο τους μέσα σε μία θήκη κιθάρας. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή πως οι βασικοί ύποπτοι -είτε ηθικοί αυτουργοί είτε «ενοικιαζόμενοι εκτελεστές»- για τη δολοφονία του βαρυποινίτη ενδεχομένως να εντοπίζονταν στο περιβάλλον του 44χρονου επονομαζόμενου «Καράφλα» («Νταίζη» ή «Σαμπρέλα»), ο οποίος βρισκόταν σε ανοικτή σύγκρουση με ηγετικά μέλη της Greek Mafia.

• Εκτέλεση Γιώργου Λίτσα

Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου σημειώνεται ακόμη μία στυγερή εκτέλεση στον κόσμο της νύχτας. Το βράδυ της 20ής Απριλίου ο Γιώργος Λίτσας, γνωστός με το προσωνύμιο «Μπου» ή «Μπούμπης», εκτελείται στους Αγίους Αναργύρους έξω από το σπίτι του. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών και του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θεωρούσαν τότε πως οι δολοφονίες Στεφανάκου και Λίτσα είχαν τον ίδιο… οικονομικό σπόνσορα, τους ίδιους εκτελεστές και ενδεχομένως το ίδιο «γραφείο ενοικιάσεως δολοφόνων». Επιπροσθέτως, εκτιμούσαν πως και οι δύο δολοφονίες ήρθαν ως αντίποινα της δολοφονίας του 48χρονου Βασίλη Γρίβα, φερόμενου ως «εισπράκτορα» της ομάδας του 44χρονου επονομαζόμενου «Καράφλα»-«Νταίζη»-«Σαμπρέλα». Ο Γιώργος Λίτσας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε μεταπηδήσει από την ομάδα του Βασίλη Γρίβα σε αυτή του Βασίλη Στεφανάκου, κάτι που από φίλους μετέτρεψε τους δύο άνδρες σε άσπονδους εχθρούς.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθούσε να σκοτώσει τον Γιώργο Λίτσα. Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους Αγίους Αναργύρους. Οι δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν εναντίον εστιατορίου στην οδό Αγίου Παύλου της περιοχής. Τότε εντός του καταστήματος υπήρχαν αρκετά άτομα, ανάμεσα στα οποία και μικρά παιδιά που συμμετείχαν σε οικογενειακή γιορτή την οποία είχαν οργανώσει οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, συγγενείς του «Μπούμπη». Αυτός που πυροβόλησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξαν τότε οι αστυνομικοί, ήταν ο Βασίλης Γρίβας, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ.

• Εκτέλεση Μανώλη Καραγιάννη

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου πέφτει νεκρός από σφαίρες ο «Καράφλας», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας», όπως ήταν γνωστός, έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για ένα άτομο, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο συνδεόταν, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κατά κάποιο τρόπο με τις προειρημένες δολοφονίες, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ επισήμως. Οπως προέκυψε από τη νεκροψία-νεκροτομή έφερε τουλάχιστον 10 τραύματα, στο στήθος, στην κοιλιακή χώρα και στα πόδια, τα οποία προκάλεσαν βαρύτατες εσωτερικές κακώσεις και πλήξεις ζωτικών οργάνων, που επέφεραν το θάνατό του. Παράλληλα, οι αστυνομικοί, που προέβησαν τότε στην αυτοψία του χώρου της δολοφονίας, «μάζεψαν» γύρω στους 60 (!) κάλυκες, τριών διαμετρημάτων, από πολεμικό καλάσνικοφ 7,62 mm, από πιστόλι 40 mm (αρχικά εκτιμήθηκε πως ήταν 45άρι) και πιστόλι των 9 mm. Τα δύο πρώτα όπλα είναι σίγουρα των εκτελεστών, το τρίτο φαίνεται να είναι του Μανώλη Καραγιάννη, ο οποίος πρόλαβε να πυροβολήσει κάποιες φορές ενώ ήταν αιμόφυρτος, χωρίς όμως ακόμη να αποκλείεται να είχαν και οι δράστες 9άρι πιστόλι. Αστυνομικές πηγές, που μίλησαν τότε στον «Ε.Τ.», δεν απέκλειαν το σενάριο το συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του «Σαμπρέλα» να είχε… τριπλή αφορμή: τις δολοφονίες του Βασίλη Στεφανάκου και του Γιώργου Λίτσα, αλλά και του συνταξιούχου ΕΚΑΜίτη Σπύρου Παπαχρήστου, για τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, θεωρούταν ως ο βασικός ύποπτος, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Παράπλευρες απώλειες

Σε αυτόν τον «πόλεμο» μεταξύ των «βαρόνων» της νύχτας υπήρχαν φυσικά και παράπλευρες απώλειες, οι οποίες είτε συνδέονταν με αυτόν είτε θεωρήθηκαν ως «ευκαιρία» για περαιτέρω ξεκαθαρίσματα. Ενα από αυτά ήταν η δολοφονία του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου στις 30 Απριλίου 2018, έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Το θύμα είχε πάνω του μεγάλο χρηματικό ποσό, ενώ δεν οπλοφορούσε και δέχτηκε την επίθεση από τουλάχιστον δύο άτομα όταν έβγαινε από το μαγαζί και κατευθυνόταν προς το πάρκινγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από περίπου δέκα χρόνια και είχε υπηρετήσει σε βασικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η ΕΚΑΜ.

Ακόμη μία «παράπλευρη απώλεια» ήταν η δολοφονία του Μιχάλη Γιατράκη τον Απρίλιο του 2016, όταν ο πρωταθλητής bodybuilding δέχτηκε 14 σφαίρες έξω από το σπίτι του στον Αλιμο, αλλά και η εκτέλεση του Γ.Π., τον Φεβρουάριο του 2018, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στο Περιστέρι.

Σε αυτή την κατηγορία δεν γίνεται να μη συμπεριληφθεί και η εκτέλεση ενός 51χρονου έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου 2018. Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., το θύμα είχε επαφή με «μπράβο» των βορείων προαστίων το τελευταίο διάστημα, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είχε… βαρύ βιογραφικό καθώς είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για απόπειρα δολοφονίας το 2013, είχε κατηγορηθεί για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, για ληστεία το 1997 και για υπόθεση ναρκωτικών από το 2002. Ο 51χρονος είχε επίσης εμπλοκή και σε δικογραφία για την υπόθεση με έκρηξη χειροβομβίδας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ξενοδόχου στη Βούλα το 2013, ενώ είχε επίσης συλληφθεί στο παρελθόν με ληστή τραπεζών για την κατοχή όπλων. Επιπρόσθετα, επρόκειτο για ένα άτομο το οποίο συμπεριλαμβανόταν στη μεγάλη δικογραφία που είχε σχηματίσει το Τμήμα Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. το 2002.

Μάχη για τα… κενά που αφήνει το ξεκαθάρισμα

Μετά από αυτό το διετές «ξεκαθάρισμα» στην αθηναϊκή νύχτα υπάρχουν αρκετοί εντός και εκτός φυλακών που προσπαθούν να «ελέγξουν» το συνδικάτο του… εγκλήματος. Γνωστοί βαρυποινίτες εντός φυλακών και «μπράβοι» των βορείων και των νοτίων προαστίων φαίνεται πως προσπαθούν να πάρουν… μερίδιο από τα «κενά» που άφησαν πίσω τους οι εκτελέσεις και οι δολοφονίες, με τις εκτιμήσεις των αρχών να μην είναι αισιόδοξες, καθώς οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως «πρόκειται για έναν κύκλο αίματος, ο οποίος δύσκολα θα κλείσει μέχρι κάποιος να κυριαρχήσει». Προσθέτουν ακόμη πως οι ενδεχόμενες «συμμαχίες» αλλά και οι λυκοφιλίες κάνουν τον κόσμο της νύχτας πιο εκρηκτικό από ποτέ…

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΠΑ: Απολύθηκε η αστυνομικός που μπήκε σε λάθος σπίτι και σκότωσε έναν άνδρα

Αστυνομία στο Ντάλας (Φωτογραφία: AP Photo/Ryan Tarinelli)


Στην απόλυση της αστυνομικού που κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αφού πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα στο διαμέρισμα του, νομίζοντας πως βρίσκεται στο δικό της, προχώρησε η αστυνομία του Ντάλας.

Η αστυνομική διευθύντρια Ρένι Χολ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η υπηρεσία απέλυσε την Αμπερ Γκάιγκερ για τις ενέργειές της εκείνη τη νύχτα στις αρχές Σεπτεμβρίου και για την «εχθρική συμπεριφορά» που επέδειξε όταν την συνέλαβαν οι συνάδελφοί της. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε τι θεωρεί «εχθρική» συμπεριφορά.

Η 30χρονη Γκάιγκερ, που υπηρετούσε στο Ντάλας την τελευταία πενταετία, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα αφού πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Μπόθαμ Τζιν. Ο θάνατος του Αφροαμερικανού, άοπλου άνδρα μέσα στο σπίτι του, από τα πυρά μιας λευκής αστυνομικού πυροδότησε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην πόλη. Πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν την απόλυση της Γκάιγκερ αλλά και να της απαγγελθούν πιο βαριές κατηγορίες, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ο Σ. Λι Μέριτ, ένας δικηγόρος της οικογένειας του Τζιν, είπε ότι η Ρενί Χολ ενημέρωσε τους συγγενείς για την απόφαση της υπηρεσίας το βράδυ της Κυριακής και ότι εκείνοι την ενέκριναν. "Η οικογένεια Τζιν είπε ότι αυτή ήταν μια πρώτη νίκη αλλά ακόμη επικεντρώνονται στην άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και στην επιβολή της κατάλληλης ποινής" είπε, προσθέτοντας ότι οι συγγενείς δεν αποκλείουν την πιθανότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον του δήμου του Ντάλας και της αστυνομίας.

Η Γκάιγκερ φέρεται ότι είπε στους ανακριτές ότι μπέρδεψε το σπίτι του Τζιν με το δικό της και τον πυροβόλησε επειδή τον πέρασε για εισβολέα. Επιστρέφοντας στο διαμέρισμά της, φορώντας ακόμη τη στολή της, έκανε λάθος τον όροφο. Κατάφερε νε μπει στο διαμέρισμα του επάνω ορόφου επειδή η πόρτα ήταν ελαφρώς μισάνοιχτη. Εκεί, στο μισοσκόταδο, είδε μια φιγούρα και, νομίζοντας ότι επρόκειτο για ληστή, τον πυροβόλησε δύο φορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
iefimerida.gr 


ΓΑΔΑ: Με εισαγγελική παραγγελία η κλήση Λαφαζάνη στην Ασφάλεια



Ανακοίνωση σχετικά με την κλήση του Πρόεδρου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη για απολογία στην Κρατική Ασφάλεια, εξέδωσε πριν από λίγο η ΓΑΔΑ, δίνοντας εξηγήσεις για τον ρόλο της Αστυνομίας στην συγκεκριμένη περίπτωση, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κλήση του κ. Λαφαζάνη έγινε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και διευκρινίζει ότι το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας, «είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν στην παρεμπόδιση κρατικής λειτουργίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει κληθεί να δώσει την απολογία την Τετάρτη, 26-9-2018.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κλήση του Πρόεδρου της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παροχή εξηγήσεων, διευκρινίζεται ότι η κλήση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν στην παρεμπόδιση κρατικής λειτουργίας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πέθανε ο 27χρονος κοσμηματοπώλης, θύμα ληστείας!



Ο αδίστακτος άντρας εισήλθε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Νεάπολης, εντός του οποίου βρίσκονταν ο 27χρονος και η 54χρονη μητέρα του και αφού αρχικά πυροβόλησε εκφοβιστικά, τους ζήτησε να τοποθετήσουν εντός σακιδίου, διάφορα κοσμήματα, η αξία των οποίων ανέρχεται, στις 20.000 ευρώ περίπου.

Ο 27χρονος αντέδρασε με συνέπεια ο 38χρονος να πυροβολήσει εναντίον του, τραυματίζοντάς τον στην κοιλιακή χώρα.

Κατά τη διαφυγή του με κλεμμένη μοτοσικλέτα ο δράστης εντοπίστηκε άμεσα από τους αστυνομικούς που προσέτρεξαν στο σημείο. Μετά από σύντομη καταδίωξη, ο 38χρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας, έπεσε στο οδόστρωμα και συνελήφθη.

Από το σημείο σύλληψης του δράστη, περισυλλέγησαν, ένα σακίδιο με τα κοσμήματα που αφαιρέθηκαν από το κατάστημα και ένα πιστόλι, που περιείχε τρία φυσίγγια.

Σημειώνεται ότι, ο συλληφθείς είχε αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου πριν από ένα μήνα από σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης, που αφορούσε σε αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Την ώρα που άφηνε την τελευταία του πνοή ο 27χρονος κοσμηματοπώλης στο νοσοκομείο, ο 38χρονος δράστης μεταφερόταν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Έφερε τραύμα στην δεξιά πλευρά του προσώπου και στο πόδι. Μετήχθη υποβασταζόμενος από αστυνομικούς στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Φωτεινή Κρεωνίδου η οποία απήγγειλε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονία από πρόθεση, της ληστείας και της οπλοφορίας- οπλοχρησίας.

Ο 38χρονος ομογενής από τη Γεωργία ήταν λιγομίλητος και ρώτησε μόνο αν πέθανε το θύμα. Ισχυρίζεται ότι ο 27χρονος αντιστάθηκε και τον χτύπησε γι’ αυτό πυροβόλησε ενώ,προσπαθώντας να διαφύγει, έπεσε με την μοτοσικλέτα που οδηγούσε.Τραυματίστηκε και συνελήφθη.

Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του, παραπέμφθηκε στην 7η τακτική ανακρίτρια απ’ όπου ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί.

Ελεύθερος με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 38χρονος εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών, κατά συγχώνευση, για ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και, πριν ένα μήνα, αποφυλακίστηκε ύστερα από 7-8 χρόνια εγκλεισμού.

Ο κατηγορούμενος βγήκε από τη φυλακή κάνοντας χρήση του νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Πρόκειται για νομοσχέδιο του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου που ψηφίστηκε στη Βουλή, μέσα στο 2015, και προβλέπει ότι : Αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.

Πηγή: voria.gr


Ελλάδα στην 108η θέση στην οικονομική ελευθερία και η Αλβανία στην 34η



Η μελέτη «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο», βρίσκει την Ελλάδα να πέφτει στη 108η θέση, όταν η Κύπρος βρίσκεται στην 18η θέση, η Αλβανία στην 34η και η Τουρκία στην 86η. 

Η Ελλάδα το 2014 ήταν στην 88η θέση, το 2015 έπεσε στην 111η.

O εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών  Νίκος Ρώμπαπας, που έκανε την παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτου Fraser δήλωσε: 
«Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας».

Ο δείκτης μετρά τον βαθμό οικονομικής Ελευθερίας σε πέντε τομείς:

Το «μέγεθος» του Κράτους, δηλαδή κατά πόσο αυτό επιτρέπει, εμποδίζει ή καθορίζει την ατομική - ιδιωτική πρωτοβουλία και

Την απονομή της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας: εξετάζεται η προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους από επιθέσεις τρίτων

Πόσο ισχυρό είναι το νόμισμα της χώρας

Ελευθερία του διεθνούς εμπορίου

Κανονισμους, ρυθμίσεις και απαγορεύσεις στην πρόσβαση στην αγορά

Η κατάταξη : 

1. Χονγκ Κονγκ
2. Σιγκαπούρη
3. Νέα Ζηλανδία
4. Ελβετία
5. Ιρλανδία
6. Ηνωμένες Πολιτείες
7. Γεωργία
8. Μαυρίκιος
9. Ηνωμένο Βασίλειο
10. Καναδάς
10. Αυστραλία
12. Ταϊβάν
13. Λιθουανία
13. Εσθονία
15. Χιλή
16. Δανία
17. Μάλτα
18. Κύπρος
18. Ολλανδία
20. Ρουμανία
20. Γερμανία
22. Φινλανδία
23. Λετονία
23. Γουατεμάλα
25. Λουξεμβούργο
25. Νορβηγία
27. Αυστρία
27. Παναμάς
29. Αρμενία
30. Ισπανία
30. Τσεχική Δημοκρατία.
30. Μπαχρέιν
33. Κόστα Ρίκα
34. Αλβανία
35. Βόρεια Κορέα
36. Πορτογαλία
37. Αραβικά Εμιράτα
38. Ισραήλ
38. Κατάρ
40. Ρουάντα
41. Ιαπωνία
42. Ιορδανία
43. Σουηδία
44. Μποτσουάνα
44. Περού
46. Ουγκάντα
46. Βουλγαρία
48. Μογγολία
49. Μπαχάμες
49. Φιλιππίνες
49. Γκάμπια
52. Βέλγιο
53. Σλοβακική Δημοκρατία
54. Νικαράγουα
55. Ιταλία
56. Πολωνία
57. Γαλλία
58. Σεϋχέλλες
59. Ισλανδία
59. Ουγγαρία
61. Κενύα
62. Ιαμαϊκή
62. Δομινικανή Δημοκρατία
64. Καμπότζη
65. Ινδονησία
65. Ουρουγουάη
67. Ελ Σαλβαδόρ
68. Σκόπια
69. Καζακστάν
70. Ονδούρα
71. Σλοβενία
72. Μαυροβούνιο
73.Μπουτάν
74. Λίβανος
75. Κροατία
76. Παραγουάη
77. Δημοκρατία της Κιργισίας
77. Μπρουνέι Νταρούσαλεμ
79. Μαλαισία
79. Τανζανία
81. Λάος
82. Μεξικό
83. Μπελίζ
84. Ταϊλάνδη
84. Σερβία.
86. Τουρκία
87. Ρωσία
88. Φίτζι
89. Ομάν
90. Κουβέιτ
91. Τρινιντάντ
92. Τατζικιστάν
93. Πράσινο Ακρωτήριο
94. Νότια Αφρική
95. Μολδαβία
96. Ινδία
97. Ζάμπια
98. Βοσνία και Ερζεγοβίνη
98. Γκάνα
100. Λιβερία
101. Τιμόρ-Λέστε
102. Νεπάλ
103. Σαουδική Αραβία
104. Αΐτη
105. Κολομβία
106. Αζερμπαϊτζάν
106. Σρι Λάνκα
108. Σουαζιλάνδη
108 Κίνα
108. Ελλάδα
111. Μπαρμπάντος
112. Βιετνάμ
113. Ναμίμπια
114. Λεσότο
115. Μαρόκο
116. Σουρινάμ
117. Υεμένη
118. Νιγηρία
119. Γουιάνα
120. Μπανγκλαντές
121. Τυνησία
122. Νέα Γουινέα
123. Βολιβία
123. Λευκορωσία
125. Σενεγάλη
126. Μαδαγασκάρη
127. Εκουαδόρ
127. Ζιμπάμπουε
129. Μπουρκίνα Φάσο
130. Ιράν
131. Νίγηρα
132. Πακιστάν
132. Ακτή του Ελεφαντοστού
134. Ουκρανία
134. Μπενίν
136. Μαυριτανία
137. Γκινέα
138. Μπουρούντι
139. Μαλάουι
140. Γκαμπόν
141. Καμερούν
143. Μάλι
144. Βραζιλία
144. Σιέρρα Λεόνε
146. Αιθιοπία
147. Αίγυπτος
148. Κονγκό
149. Μοζαμβίκη
150. Τσαντ
151. Μυανμάρ
152. Ιράκ
153. Σουδάν
154. Γουινέα-Μπισάου
155. Αγκόλα
156. Κεντρική Αφρική
157. Συρία
157. Κονγκό
159. Αλγερία
160. Αργεντινή
161. Λιβύη
162. Βενεζουέλα