Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Στροφή 180 μοιρών από την αντιπολίτευση των Σκοπίων: Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος



«Θέλουμε την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», λέει ο επικεφαλής του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του.

Στροφή 180 μοιρών επιχειρεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρίστιαν Μίτσκοσκι. 

«Εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του ονόματος, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί», δήλωσε ο Μίτσκοσκι κατά τη διάρκεια πολιτικής τηλεοπτικής εκπομπής. 

Επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι η έκκληση προς τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» συνιστά πατριωτική στάση.

Ερωτηθείς γιατί το VMRO-DPMNE δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», ο Μίτσκοσκι είπε ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν χειραγωγούσε τους πολίτες, συνδέοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Μίτσκοσκι που αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής στο κόμμα του, ξεκαθάρισε ότι εάν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, τότε θα καλέσει τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει το ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο Ibna. 

Όπως διευκρίνισε για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ».

Η στροφή 180 μοιρών διαφάνηκε προ ημερών όταν ο Μίτσκοσκι κάλεσε τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». 

«Η ψήφος είναι θέμα του καθενός. Με τη συνείδηση και το ήθος του, καθένας θα ψηφίσει τι είναι καλύτερο για την οικογένειά του και την αγαπημένη Μακεδονία», είχε γράψει στις 12 Σεπτεμβρίου στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.


Πηγή : protothema.gr


ΕΛ.ΑΣ.: εκκρεμεί η απόκτηση νέων ασυρμάτων




Σε εκκρεμότητα παραμένει η απόκτηση 3.000 νέων ασυρμάτων για το σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας Tetra της ΕΛ.ΑΣ. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον προ διμήνου κατόπιν διαπραγματεύσεων της προηγούμενης ηγεσίας με τον ανάδοχο, ωστόσο η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας παραμένει σε εκκρεμότητα. Η προμήθεια των νέων ασυρμάτων κρίθηκε αναγκαία, καθώς έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησαν αστυνομία και εκπρόσωποι της εταιρείας προέκυψε ότι για τις δυσλειτουργίες του συστήματος ψηφιακής επικοινωνίας δεν ευθύνεται τόσο το αραιό σύστημα κεραιών, και άρα το ελαττωματικό «σήμα», όσο κυρίως οι ηλικίας άνω των 15 ετών πομποδέκτες.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι τους τελευταίους μήνες μια «κλειστή» ομάδα στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ήλεγξε, υπό άκρα μυστικότητα, την κάλυψη του νέου δικτύου, ούτως ώστε να δοθεί ασφαλής απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι επικοινωνίες μέσω του νέου συστήματος παρουσιάζουν κενά».

Η κρυπτογράφηση

Αστυνομικοί που μετείχαν στο «πείραμα» πήραν στο ένα χέρι έναν νέας τεχνολογίας ασύρματο Tetra Sepura και στο άλλο τον παλιό ψηφιακό πομποδέκτη μάρκας Nokia, «σκόρπισαν» σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής και άρχισαν να επικοινωνούν πιλοτικά με το κέντρο επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας διαδοχικά τους δύο ασυρμάτους. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν το εξής: Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τρία επίπεδα κρυπτογράφησης. Στο τρίτο και πιο ισχυρό, οι ασύρματοι δεν λειτουργούσαν καθώς λόγω παλαιότητος αδυνατούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το σήμα. Οσο το επίπεδο κρυπτογράφησης μειωνόταν τόσο τα προβλήματα των πομποδεκτών αμβλύνονταν. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις και οι δύο ασύρματοι ήταν νεκροί λόγω έλλειψης σήματος. Σε απόρρητη έκθεση που συνέταξαν και βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», οι αστυνομικοί επισημαίνουν ενδεικτικά: «Επί της εθνικής οδού από Ελευσίνα προς Αθήνα οι Nokia ήταν εκτός δικτύου ενώ ο Sepura είχε πολύ καλό σήμα. (...) Στον περιφερειακό Δραπετσώνας πολλά σημεία χωρίς σήμα και στα δύο φορητά, έως ferry boat για Σαλαμίνα. (...)

Κατά μήκος όλης της Αγ. Δημητρίου ο Nokia εκτός δικτύου ενώ ο Sepura με άριστη επικοινωνία. (...) Επί της Βουλιαγμένης, στην περιοχή του Αλίμου ο Nokia ήταν εκτός δικτύου, ενώ ο Sepura είχε καλό σήμα». Αρκετά προβλήματα στη λειτουργία και των δύο ασυρμάτων εντοπίστηκαν σε Σαρωνίδα, Καλύβια και Μαρκόπουλο, ενώ στο πόρισμά τους οι ελεγκτές κατέληξαν στην εξής επισήμανση: «Με το φορητό τερματικό Nokia έχουμε πάρα πολλά κενά σημεία χωρίς επικοινωνία, ενώ με το φορητό Sepura τα κενά σημεία είναι πολύ λίγα». Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, επήλθε στα μέσα του καλοκαιριού συμφωνία της προηγούμενης ηγεσίας με την ανάδοχο εταιρεία να παραχωρήσει στην ΕΛ.ΑΣ., με τη μορφή δωρεάς, 1.000 νέας τεχνολογίας ασυρμάτους και επιπλέον το Αρχηγείο να προχωρήσει στην αγορά ακόμα 2.000. Οι 3.000 πομποδέκτες θεωρούνται ικανός αριθμός για να καλύψουν τις συνήθεις ανάγκες της αστυνομίας στην Αττική.

Παρότι πάντως οι λεπτομέρειες της διαδικασίας είχαν σαφώς καθοριστεί, η υπογραφή της συμφωνίας παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. είναι πολλά και σοβαρά.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του σκοπού στην πρεσβεία του Ιράν, ο οποίος όταν μετά την επιδρομή του «Ρουβίκωνα» προσπάθησε να ενημερώσει τη ΓΑΔΑ διαπίστωσε ότι ο ασύρματός του ήταν εκτός δικτύου. Η αρχική συμφωνία για την παραλαβή του νέου συστήματος επικοινωνιών Tetra με τη μορφή δωρεάς υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014 και αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Η επικαιροποιημένη συμφωνία προέβλεπε μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης από 2.200.000 ευρώ σε 1.600.000 ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ομολογία Ζορμπά για την μεταβίβαση των μνημείων στο Υπερταμείο – Τα έριξε στην Κονιόρδου



«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016» παραδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, και πρόσθεσε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω» ομολογώντας τελικά ότι η σοβαρή καταγγελία των αρχαιολόγων όχι μόνο έχει βάση αλλά μπορεί να δημιουργήσει πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. 

«Πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.λπ. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM.

Η κ. Ζορμπά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί. Πρέπει να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό. Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω».

Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστικής κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής».

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Συνταγματική εκτροπή» η μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο
«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ» ζητά από το ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κάνοντας λόγο για «συνταγματική εκτροπή».

H ανακοίνωση:

«O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής. Καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.  (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης). Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά  Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου». Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν των σημαντικότερων μνημείων των Χανίων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου μας και γι΄ αυτό θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν θα επιτρέψει την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη εν τέλει έκβαση. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, αν και συντελείται σε καιρό ειρήνης, μπορεί να παραλληλιστεί μόνο με τους βανδαλισμούς μνημείων και τη λεηλασία αρχαιοτήτων στα πέτρινα χρόνια της κατοχής ή τις αρπαγές αρχαιοτήτων κατά τον 19ο αιώνα. Αποτελεί ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής που μάλιστα λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που θα περιμέναμε συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την καταστροφή τους σε καιρό πολέμου.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την κυβέρνηση:

την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.
την ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνελήφθη 60χρονος για την υπόθεση βιασμού της κοπέλας στο Ζεφύρι



Ο συλληφθείς είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές το 2017 για βιασμό χρήστριας ναρκωτικών, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στον εισαγγελέα οδηγείται αυτή την ώρα ο 60χρονος που συνελήφθη ως κατηγορούμενος για βιασμό της 22χρονης, η οποία είχε βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση στο Ζεφύρι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής οδηγήθηκαν στον 60χρονο μετά από κατάθεση της νεαρής γυναίκας, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, στο Γενικό Κρατικό Πειραιά.

Η κοπέλα ανέφερε ότι είχε πάει στο Ζεφύρι μαζί με φίλο της, για να αγοράσουν ναρκωτικά. Κατέληξαν στο σπίτι του κατηγορούμενου, απ" όπου όμως κάποια στιγμή έφυγε ο φίλος της και γύρισε έπειτα από περίπου τρεις ώρες, αλλά η κοπέλα ήταν ήδη σε κακή κατάσταση και την έβγαλαν στο δρόμο. Ο νεαρός ήταν αυτός που ειδοποίησε ασθενοφόρο και η 22χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Η κοπέλα αναφέρει ότι υπέστη βιασμό.

Ο 60χρονος προσήχθη το βράδυ της Πέμπτης και κρατήθηκε γιατί δεν κατείχε αστυνομική ταυτότητα, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την εξέταση DNA ταυτοποιήθηκε ως δράστης βιασμού. Ο συλληφθείς είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές το 2017 για βιασμό χρήστριας ναρκωτικών, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, με την οποία οδηγείται στην δικαιοσύνη.


Πηγή : tanea.gr


Συνάντηση του Προέδρου Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Χάικο Μάας.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Χάικο Μάας. Κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Μητσοτακης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο όνομα-γλώσσα-εθνότητα, και επιβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών οποτεδήποτε και αν έρθει στη Βουλή.

Ακόμη, συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε στον κ. Μάας το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, όπως το ανέπτυξε στη ΔΕΘ.


Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με θέμα: «ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων».

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στο χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«…Η Ελληνική Αστυνομία γνωρίζοντας, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας πλήρως τις συνέπειες του προβλήματος αυτού, δραστηριοποιείται ακόμα περισσότερο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτού του νοσηρού και ασύμβατου με την έννοια του ανθρωπισμού φαινομένου, αφού ορίζεται ως ένα από τα αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των εν λόγω παραβάσεων που διαπιστώνει κατά την άσκηση των ελεγκτικών της καθηκόντων.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, δεν αρκεί να επαναπαυόμαστε στον κατασταλτικό ρόλο της Αστυνομίας, αλλά οφείλουμε όλοι μας ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι και ως πολίτες μίας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας, λειτουργώντας αποτρεπτικά, να συνδράμουμε τους συναρμόδιους φορείς καταγγέλλοντας οποιαδήποτε επίμεμπτη συμπεριφορά υποπίπτει στην αντίληψή μας.

Παράλληλα, προς το σκοπό, όχι μόνο της καταστολής παραβατικών συμπεριφορών, η Ελληνική Αστυνομία μέσα από την οφειλόμενη επιχειρησιακή δράση που αναπτύσσει, εκδηλώνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, διοργανώνει ημερίδες όπως η σημερινή ή συμμετέχει σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων Οργανισμών, Υπηρεσιών και Φορέων. Εξάλλου, για την αντιμετώπιση των προρρηθέντων φαινομένων απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέσα από την ενεργή δράση και το παραγόμενο έργο…».

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της υπογράμμισε ότι η κακοποίηση των ζώων ταυτίζεται με την κακοποίηση στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά, αλλά και με την βίαιη επιβολή ισχύος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό. Τόνισε δε, ότι «έχουμε κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε στην κατεύθυνση πως η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά, που δεν είναι συμβατά και ανεκτά για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας».

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήρε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης Ημερίδας, επισημαίνοντας ότι «απαντάει σ' ένα βαθμό και σε όσους επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα τον μονοθεματικό ρόλο του οργάνου καταστολής. Είτε για μικροπολιτικούς λόγους, είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είτε επειδή το μοντέλο κοινωνίας που επιθυμούν είναι στρεβλό κι αντιδημοκρατικό».

Στη συνέχεια, στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, τόνισε:

«…Η Ελληνική Αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να δείξει και να αναδείξει μέσα από τα σχολειά μέσα από τη δράση της στη γειτονιά μέσα από τη συμπεριφορά των στελεχών, των ανδρών και των γυναικών ότι η κοινωνική Αστυνομία είναι παρούσα, όχι μόνο για να εργαστεί προκειμένου να προλάβει να υπηρετήσει και να εγγυηθεί αλλά να υπηρετήσει και να εγγυηθεί με κοινωνικό πρόσωπο την ασφάλεια όλων.

Μεταξύ αυτών δε και τα ζώα, η κακοποίηση των οποίων πραγματικά συνδέεται με παθογένειες οι οποίες συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία.

Πραγματικά συνδέεται με συμπεριφορές, οι οποίες ενδεχομένως να χρήζουν και άλλης φροντίδας αλλά η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και τα ζώα μέσα στο περιβάλλον και μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων και η Ελληνική Αστυνομία έχει φορτιστεί και με αυτό το καθήκον το οποίο νομίζω ότι μέχρι τώρα διεκπεραιώνουμε εξαιρετικά επιτυχημένα και με αποτελεσματικό τρόπο… ».

Ακολούθως η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, στην ομιλία της σημείωσε:

«…Ο ρόλος ο δικός σας, ο ρόλος της Αστυνομίας στην εφαρμογή του νόμου και των τροποποιήσεών του από το ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι πάρα πολύ σημαντικός. Δυστυχώς, παρόλο που θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι, παρόλο που ζούμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, τα φαινόμενα της κακοποίησης είναι πάρα πολλά και αυτό είναι τραγικό…

…Εγώ λοιπόν αυτό το οποίο οφείλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στην δράση τους και στην λειτουργία τους, να τους καλέσω να συνεργαστούμε ώστε να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να καλέσουμε λοιπόν και την Ελληνική Αστυνομία να βοηθήσει σ’ αυτή την κατάσταση, γιατί πιστεύω αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από τα πάνω, μπορεί να λυθεί μόνο με συνεργασίες, μόνο με συνέργιες και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε όλοι, να αφήσουμε στο πλάι τυχόν διαφορές που υπάρχουν. Ο στόχος πρέπει να είναι κοινός, να προστατέψουμε αυτά τα αδύναμα πλάσματα που δεν έχουν φωνή αλλά έχουν ψυχή…»

Τέλος, στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος, επεσήμανε:

« …είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στα ζώα – από μικρή ηλικία – υποδηλώνει και τη συμπεριφορά που θα εκδηλώσει μεγαλώνοντας, στον περίγυρό του. Η βία απέναντι στα ζώα μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε εκδήλωση βίας απέναντι σε άλλους ανθρώπους…

…Η βία διαφόρων μορφών, απειλεί όλους μας, απειλεί τα παιδιά μας, απειλεί τα ζώα, που οι περισσότεροι από μας αγαπάμε, απειλεί οτιδήποτε ομορφαίνει την καθημερινότητά μας και διαταράσσει την ψυχική μας ισορροπία και ευαισθησία, που τόσο έχουμε ανάγκη… »

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Συνηγόρους του Πολίτη, Αξιωματικό της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Πρόεδρο του Συλλόγου «Ιππόθεσις», την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωπο της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.

Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Παναγιώτης Τρυφιάτης, εκπρόσωποι των δικαστικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι φιλοζωικών Συλλόγων και Οργανώσεων.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλακης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές Διευθύνσεων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, καθώς και άλλοι Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό.




Νεκρά ψάρια και χέλια στον Σχινιά -Εντονη δυσοσμία και υγειονομικοί κίνδυνοι

Νεκρά ψάρια και χέλια στον υγρότοπο του Σχινιά / Φωτογραφία: EUROKINISSI (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)


Ερευνητικό πρόγραμμα για την ιχθυοπανίδα του Σχινιά Μαραθώνα και μέτρα πρόληψης - αντιμετώπισης της θνησιμότητας των ψαριών, προϋπολογισμού 30.876 ευρώ, εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνώ( ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου - Σχινιά - Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου.

Σκοπός του έργου επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, ιδίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Η έρευνα, πρόσθεσε, αφορά στη διερεύνηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και του σχεδιασμού τεχνικών λύσεων αποκατάστασης, καθώς και στην εν γένει «παρακολούθηση του φαινομένου που αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τη φυσική λειτουργία του υγροτόπου, όσο και για τη δημόσια υγεία».

Σοβαροί υγειονομικοί κίνδυνοι

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κρούσματα μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στον υγρότοπο και μόνο το 2016 υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον 25 τόνοι χελιών εγκλωβίστηκαν και πέθαναν στους υπερχειλιστές του Κωπηλατοδρόμιου Σχινιά.

Ο μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών μέσα στα νερά σε κατάσταση σήψης προκαλεί έντονη δυσοσμία και εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους.

Απειλή για τον υδροβιότοπο

Η ρύπανση από τα νεκρά ψάρια αποτελεί σοβαρή απειλή για τον υγρότοπο και τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου, σχετίζεται δε με τα τεχνητά εμπόδια στην φυσική μετανάστευση των χελιών και με την διαχείριση των υδάτων του Μεγάλου Έλους του Εθνικού Πάρκου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί λεπτομερής έρευνα και παρακολούθηση όλων των παραμέτρων που το επηρεάζουν. Ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ έχουν ήδη διεξάγει αυτοψίες και εξετάζουν μέτρα αντιμετώπισης σε συνεργασία με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα.

Την έρευνα αναλαμβάνει το ΕΛΚΕΘΕ, ως ο μοναδικός επιστημονικός - ερευνητικός στην ελληνική επικράτεια και αναγνωρισμένος διεθνώς φορέας, ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο της ιχθυοπανίδας εσωτερικών υδάτων και διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για την εκτέλεσή της, λόγω της εξειδικευμένης μακράς εμπειρίας του και της ιδιότητας του θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας σε θέματα υδροβιολογικής έρευνας και οικολογικής ποιότητας εσωτερικών υδάτων. Θα βασιστεί στα πλέον σύγχρονα εργαλεία και μεθοδολογίες για την αξιολόγηση ανθρωπογενών και φυσικών παραμέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Περιοχή εκπόνησης το ερευνητικού έργου είναι η ευρύτερη περιοχή της Σχινιά-Μαραθώνα και της λεκάνης απορροής του Χάραδρου Αττικής.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
iefimerida.gr 



Ν.Δ.: Τσακαλώτος αντρόπιαστος επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 70ρηδες




Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την ντροπιαστική αναφορά του κ. Τσακαλώτου στους συνταξιούχους.

«Τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1.5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών. 

Χαμογελώντας και… αγγλιστί, ο κ. Τσακαλώτος είπε επί λέξει ότι “δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος”.

Έτσι, λοιπόν, δίνει η κυβέρνηση τη μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αφού υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους. Και δεν ντρέπονται».

Η ντροπιαστική δήλωση Τσακαλώτου :




Κάντε ΕΤΣΙ τα δάχτυλά σας: «Πετάγεται» αυτός ο μυς; Δείτε τι λέει γι’ αυτό ο… Δαρβίνος! [vid]



“Υπολειμματικές δομές” στο ανθρώπινο σώμα, ονομάζονται εκείνα τα μέρη που αποτελούν “περισσεύματα” της εξέλιξης του ανθρώπου.

Καλά το σκεφτήκατε: είναι αποδείξεις της θεωρίας του Δαρβίνου! Πρόκειται επί της ουσίας για μέρη του σώματος που, μέσω της κληρονομικότητας, έχουν καταστεί “αχρείαστα” για τον άνθρωπο, αφού παρήλθε πλέον η ανάγκη για την οποία προέκυψαν εξ αρχής.

Μερικά από αυτά τα σημάδια εξέλιξης του σώματος, είναι κοινά, ή αντίστοιχα με εκείνα της εξέλιξης των άλλων ζώων και αποτελούν ατράνταχτες αποδείξεις της καταγωγής που μοιραζόμαστε με κάποια πρωτεύοντα θηλαστικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε εκείνες τις δομικές/ανατομικές αλλαγές, που φαίνονται ακόμα και στο δικό σας σώμα, οι οποίες αποτελούν μικρές αποδείξεις της εξέλιξης των ειδών, όπως την εμπνεύστηκε ο Κάρολος Δαρβίνος.



Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το http://www.vox.com
Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


Ν. Φίλης: Το στοίχημα της ΕΡΤ χάνεται κάθε μέρα

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ


«Το στοίχημα της ΕΡΤ χάνεται κάθε μέρα και το χάνει η κυβέρνηση, όχι με την έννοια ότι ελέγχει την ΕΡΤ, αλλά πήρε την πρωτοβουλία να την ανοίξει και θα έπρεπε να της δώσει όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει κύρος σε μια συγκυρία κρίσης για τον ιδιωτικό τομέα ραδιοτηλεόρασης», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μιλώντας  στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, ο πρώην υπουργός Παιδείας καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «παίζει με την ιδέα να κλείσει την ΕΡΤ αν έρθει στην εξουσία».

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό και τη στάση του υπουργού Άμυνας, ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι ενώ έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα πορεία για τη χώρα θα την ανακόψει ο κ. Καμμένος».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ πως θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, είπε πως «θέλω να δω τον κ. Καμμένο να το κάνει, δεν τον πιστεύω». Αναφέρθηκε επίσης σε «λόγια που δεσμεύουν κάποιες φορές», γι΄ αυτό όπως είπε, χρειάζονται λιγότερα λόγια.

Ερωτηθείς αν η Εκκλησία τον «έκοψε» από την κυβέρνηση απάντησε: «Κάντε τον σταυρό σας να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα στη χώρα μας. Το να υπάρχει βέτο της Εκκλησίας δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει βέτο της Εκκλησίας για εμένα».

Για το ζήτημα των συντάξεων, επεσήμανε πως δεν πρέπει να περικοπούν σε καμία περίπτωση. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «θα γίνουν όλες οι δυνατές πολιτικές κινήσεις για να μην μειωθούν οι συντάξεις».

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι οι θεσμοί πρέπει να σεβαστούν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και χωρίς την περικοπή των συντάξεων, ενώ υπογράμμισε ότι «επιβολές δεν μπορούν περάσουν σε ένα τοπίο εξόδου από τη δανειακή σύμβαση».


Πηγή : naftemporiki.gr


Απίστευτη κτηνωδία: Έκλεισαν σκυλίτσα με τα κουτάβια της μέσα σε φούρνο και έβαλαν φωτιά



Μια απίστευτη κτηνωδία με θύματα μια ηλικιωμένη σκυλίτσα και τα κουτάβια της  εκτυλίχθηκε στη Γέργερη λίγα μετρά μακριά από το γυμνάσιο της περιοχής

Σε ημιθανή κατάσταση η ηρωική σκυλίτσα δεν εγκαταλείπει τα κουταβάκια της. Όσα έμειναν ζωντανά και όσα έχασαν τη ζωή τους από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις, θύματα μιας απίστευτης κτηνωδίας που εκτυλίχθηκε χθες το απόγευμα στη Γέργερη λίγα μετρά μακριά από το σχολικό συγκρότημα της περιοχής.

Η άτυχη ηλικιωμένη σκυλίτσα είχε βρει καταφύγιο το τελευταίο διάστημα σε ένα παλιό ξυλόφουρνο που υπάρχει στον περίβολο του σχολείου το οποίο στεγάζεται στις παλιές εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης. Εκεί γέννησε πρόσφατα 9 κουταβάκια.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγιναν κόκκινο πανί για όσους την κήρυξαν ανεπιθύμητη τη σκυλίτσα και τα μωρά της παρά τις προειδοποιήσεις των λιγοστών ανθρώπων που προσπαθούσαν να την προστατέψουν.

Η κτηνωδία κορυφώθηκε χθες το απόγευμα όταν άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες έκλεισαν τη σκυλίτσα μέσα στο φούρνο τον σφράγισαν με πέτρες και έβαλαν φωτιά για να την κάψουν μαζί με τα 9 κουταβάκια.

Περίοικος που αντιλήφθηκε τι συνέβαινε έσβησε τη φωτιά. Ένα από τα κουταβάκια ήταν ήδη νεκρό ενώ ένα ακόμη έχασε τη ζωή του τη νύχτα, καθώς η ηρωική σκυλίτσα παρέμεινε  αβοήθητη στο σημείο προστατεύοντας τα νεκρά και ζωντανά μωρά της μέσα στο φούρνο.

Σε ημιθανή πλέον κατάσταση, μεταφέρθηκε το μεσημέρι σε κτηνιατρείο στο ηράκλειο με αναπνευστικά και επιφανειακά εγκαύματα και εισήχθη σε θάλαμο οξυγόνου όπου τοποθετήθηκαν και τα κουτάβια που επέζησαν, μετά τις πρώτες βοήθειες.

Τη σοκαριστική ιστορία κατέγραψε καρέ - καρέ ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV μετά την καταγγελία κατοίκου της περιοχής, όπου κανείς δεν θέλησε να αναφερθεί στην ταυτότητα των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη σκυλίτσα είχε βρεθεί στο στόχαστρο και τον περασμένο Μάιο όταν, άγνωστος και πάλι δράστης την πυροβόλησε, με συνέπεια όμως τα σκάγια να πετύχουν ανήλικο μαθητή



Πηγή : neakriti.gr


Η Ένωση Αθέων ζητά να αφαιρεθούν οι θρησκευτικές εικόνες από το ΣτΕ




Η Ένωση Αθέων ζήτησε την αφαίρεση της εικόνας της Παναγίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή για την ακύρωση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της Ένωσης Αθέων κατέθεσε στο ΣτΕ αίτημα να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνες) από την δικαστική αίθουσα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Την Παρασκευή θα συζητηθούν στην ολομέλεια του ΣτΕ πέντε αιτήσεις ακύρωσης στο για το μάθημα των θρησκευτικών και το περιεχόμενο του στα σχολεία, τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή προσευχή στα σχολεία, τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και άλλα.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αθέων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 πολίτες (γονείς κ.λπ.), ενώ παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των θρησκευτικών έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Έχασε μάνα και αδερφή στο Μάτι - Υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου



"Τους έδειξα ότι ήταν καμένες και μου είπαν να πάω πίσω"

Ο αδελφός της 26χρονης Ελισάβετ Χαρδαλούπα, του 99ου θύματος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, υπέβαλε μήνυση, περιγράφοντας τις στιγμές απόγνωσης που έζησε ο ίδιος την ώρα της φωτιάς και την αγωνία του να σώσει τη μητέρα του και την αδελφή του.

Ο Ιωάννης Χαρδαλούπας μιλά για τις στιγμές του απόλυτου χάους που έζησε, με τους αστυνομικούς να έχουν άγνοια για το τι συνέβαινε στην περιοχή αλλά και την απόγνωση όταν προσπαθούσε να μεταφέρει σε νοσοκομείο τη μητέρα του και την αδελφή του οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Στη μήνυσή στρέφεται κατά των: Ιωάννη Καπάκη (πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών),  Ρένας Δούρου (Περιφερειάρχη Αττικής), Ηλία Ψινάκη (Δημάρχου Μαραθώνος Αττικής), των υπευθύνων των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος Αττικής, των αρμοδίων και υπευθύνων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, των αρμοδίων και υπευθύνων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και κατά παντός, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, συνυπευθύνου και συνυπαιτίου για τα τραγικά συμβάντα από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι η όμορφη Ελισάβετ Χαρδαλούπα έδωσε σκληρή μάχη επί ενάμιση μήνα για να κρατηθεί στη ζωή.  Νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού και υπέκυψε σ’ αυτά στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.

Αποσπάσματα από τη μήνυση

«Αφού έφτασα με το αυτοκίνητό μου, στο σπίτι μας είδα πολλούς καπνούς και την αδελφή μου να ρίχνει νερό με το λάστιχο σε διάφορα μέρη του σπιτιού μας και της αυλής μας, και έσπευσα να τη βοηθήσω και εγώ. Στη συνέχεια καταλάβαμε, ότι οι καπνοί γινόντουσαν μεγαλύτεροι και όλα έδειχναν ότι η φωτιά ήταν στο δάσος και πλησίον στον Ν. Βουτζά και ότι προφανώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τα σπίτια μας και για όλους μας.

Δυστυχώς, δεν είδαμε πουθενά πυροσβεστικά οχήματα και ούτε εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Την απουσία αυτή την είδαμε αρχικά αισιόδοξα, ήτοι, ότι αφού δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα δεν θα είναι σοβαρή και επικίνδυνη φωτιά, αλλά στη συνέχεια, αντιληφθήκαμε, ότι τα πράγματα έπαιρναν επικίνδυνες διαστάσεις και η παντελής απουσία πυροσβεστικών μέσων πλέον μας ανησύχησε ιδιαίτερα.

Μετά τις 17.30 ώρα πέρασε τυχαία ένα περιπολικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς μέσα σ΄ αυτό. Τους ρωτήσαμε τι συμβαίνει και μας δήλωσαν, τελείως αορίστως, πλήρη άγνοια, αλλά στη συνέχεια μας είπαν «για καλό και κακό φύγετε», αλλά αυτό μας το είπαν τελείως ανεύθυνα και αόριστα, χωρίς να μας πουν, πού να πάμε και τι να κάνουμε για να σωθούμε.

Είχαμε, ως οικογένεια, δύο αυτοκίνητα. Εγώ μπήκα στο δικό μου και στο άλλο της αδερφής μου, η αδελφή μου ως οδηγός και η μητέρα μου ως συνοδηγός. Μπροστά η αδελφή μου και εγώ από πίσω με κατεύθυνση τη β’ έξοδο Νέου Βουτζά για τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Είδαμε μπροστά μας πύρινη κόλαση και είχε πολύ κίνηση από αυτοκίνητα, και αντιληφθήκαμε, ότι θα κατευθυνόμασταν στον θάνατο. Προχωρήσαμε και απομακρυνθήκαμε μόνο 20-30 μέτρα απ το σπίτι, λόγω της μεγάλης κίνησης και των καπνών. Αμέσως, κατόπιν αυτού, έκανα αναστροφή και το ίδιο έκανε με το αυτοκίνητό της και η αδελφή μου.

Προχώρησα γύρω στα 400 μέτρα μέσα από φλόγες και αργότερα, όταν είχα καλύτερο οπτικό πεδίο διαπίστωσα, ότι η αδελφή μου δεν με είχε ακολουθήσει. Αμέσως επέστρεψα πίσω για να τις βρω και τις δύο (μητέρα και αδελφή) και να τις πάρω. Όταν γύρισα ήταν πλέον και οι δύο εκτός αυτοκινήτου, περίπου έξω από το σπίτι μας. Το αυτοκίνητο είχε τελείως καεί, ενώ και αυτές είχαν φανερά και πολύ σοβαρά εγκαύματα.

Πονούσαν πολύ και τις επιβίβασα στο αυτοκίνητό μου και ειδικότερα η μητέρα μου μπροστά και η αδελφή μου πίσω, και φύγαμε με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. 

Οι εκεί αστυνομικοί μου είπαν να πάω στο Μάτι, παρά το γεγονός ότι τους έδειξα τις καμένες μητέρα και αδελφή μου. Πάλι, όμως, κομφούζιο επικρατούσε και ήμουν σίγουρος ότι στο σημείο εκείνο θα καιγόμασταν. Αποφάσισα να πάω στην Αθήνα και το έκανα τρέχοντας με 150 χιλιόμετρα την ώρα και πήγαινα και στο αντίθετο ρεύμα, για να σωθούν η μητέρα μου και η αδελφή μου, διότι έβλεπα ότι κινδυνεύουν από τα πολλά εγκαύματα που έφεραν στα σώματά τους.

Ύστερα από πολύ κόπο φτάσαμε στο Ιατρικό Αθηνών και αμέσως τις παίρνουν και τις δύο μέσα για άμεση νοσηλεία. Μας είπαν, όμως, στη συνέχεια, ότι δεν είχαν τμήμα εγκαυμάτων. Πέρασαν, δυστυχώς, δύο πολύτιμες ώρες διαβουλεύσεων και συσκέψεων, για το που θα έπρεπε να μεταφερθούν οι δύο σοβαρά τραυματίες. Μου είπαν για το Νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και αυτό έκανα. Έτσι, διακομίστηκαν και οι δύο στον «Ευαγγελισμό», αλλά στη συνέχεια η μητέρα μου κατέληξε 4/8/18 και η αδελφή μου 11/9/18.

Εντωμεταξύ, πρέπει να σημειώσω, ότι μετά τον θάνατο της μητέρας μου, προσπάθησα να μεταφέρω την αδελφή μου στην Αμερική, για να εισαχθεί σε κάποιο ειδικότερο Νοσοκομείο. Λόγω, όμως, μεγάλης γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας στη χώρα μας, δεν κατάφερα να εκδώσω νέα ταυτότητα και ούτε και διαβατήριο, διότι ήθελαν την ίδια, κάτι όμως που αδύνατο. Σημειώνουμε ότι όλοι οι Αστυνομικοί, για τη μεταφορά της αδελφής μου στις ΗΠΑ μου φέρθηκαν πολύ καλά, ενώ αντιθέτως συνάντησα πολλά προβλήματα για την αποστολή των φωτογραφιών με τα τραύματα της αδελφής μου σε Νοσοκομείο των ΗΠΑ. 

Είχαν καεί όλα τα έγγραφα της με τα στοιχεία της (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.λπ.) και δεν μπορούσα να εκδώσω νέα ταυτότητα. Μου ζητούσαν πληρεξούσιο (!), αλλά και αυτό δεν μπορούσε να γίνει, διότι ήταν σε καταστολή. Δεν πρόλαβα, δυστυχώς, να ολοκληρώσω τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης, διότι την 11η Σεπτεμβρίου απεβίωσε και η αδελφή μου.

Είναι προφανές, ότι η ευθύνη των αρμοδίων για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και αδελφής μας είναι τεράστια, αυτονόητη και εγκληματική».


Πηγή : star.gr


Προβάδισμα 9,5 μονάδων για ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ



Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου  :

 Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22%, 
η ΝΔ 31,5% ,
η ΧΑ 7% , 
το ΚΙΝΑΛ 6,5%, 
το ΚΚΕ 5,5%,  
Το Ποτάμι 1,5% , 
οι ΑΝΕΛ 1,5%, 
η Ένωση Κεντρώων 2%, 
ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, 
η Ελληνική Λύση 2%, 
άλλο 2%, 
Δεν απαντώ 5,5%, 
λευκό/  άκυρο 2%,
 αποχή 3,5% 
και αναποφάσιστοι 5,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων: 
Ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, 
η ΝΔ 33,5%
η ΧΑ 7,5%, 
το ΚΙΝΑΛ 7%, 
το ΚΚΕ 6%, 
Το Ποτάμι 1,5% και ΑΝΕΛ από 1,5%, 
η Ένωση Κεντρώων 2%, 
ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, 
Ελληνική Λύση 2%, 
άλλο κόμμα 2%, 
αναποφάσιστοι 5,5%, 
δεν απαντώ 6,5%. 

Σην ερώτηση για το κόμμα που θα νικήσει στις εθνικές εκλογές, το 57% των πολιτών αναφέρει τη ΝΔ, ενώ το 24% ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα απαντά το 6%, ενώ 13% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. 

Το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις στο Μάτι, οι μισοί (47%) δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι μεταμνημονιακά για τα οικονομικά τους ενώ η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη και για τη συμφωνία των Πρεσπών, με το  41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η έξοδος από το μνημόνιο θα αλλάξει την οικονομική τους κατάσταση οι πολίτες απαντούν αρνητικά με συνολικό ποσοστό 61% (37% απαντούν σίγουρα όχι – 24% μάλλον όχι), ενώ το υπόλοιπο 27% απαντά θετικά (17% μάλλον ναι – 10% σίγουρα ναι). 12% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.


Ν.Δ.: Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος



Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας  ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις: 

Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.
Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.
Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.

Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η  “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”.

Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα. 

Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη.  Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».