Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίθεση Πολάκη σε Συνολάκη: «Αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές όταν σημείωναν πόρτες»



Στην ερώτηση για την χυδαία και φασιστική επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, Παύλο Πολάκη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο στην συνέντευξη του.

«Ο κ. Συνολάκης δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του κ. Πολάκη, όχι για αυτά που είπε αλλά γι΄ αυτό που είναι, αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης, να βγάλει στο διαδίκτυο την διεύθυνση του κ. Συνολάκη, δεν είναι ακροδεξιό είναι φασιστικό. Αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές όταν σημείωναν πόρτες». 

«Εάν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Δεν ξέρουμε πόσες, αλλά θα είχαν σωθεί, αυτό δεν δέχεται αμφισβήτηση», είπε κλείνοντας την ερώτηση.


Αυτόν τον πρωθυπουργό χρειάζεται η Ελλάδα για να επανέλθει στην σοβαρότητα


Πρωθυπουργική εμφάνιση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Σίγουρος για τη νίκη της ΝΔ και ξεκάθαρος για τις προτεραιότητές του εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την παρουσία του στην 83η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»... είπε με νόημα στην συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  «ξέρουμε ποιοι είμαστε και ποιοι δεν είμαστε, τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε».

Είπε όχι στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και «ναι» στη διεύρυνση της ΝΔ προς την κεντροαριστερά, ακόμη και την αριστερά. «Το 2020 θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία» τόνισε, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε πως «ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει πριν τεθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική», διαβεβαίωσε, τον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας παράλληλα προσκλητήριο συστράτευσης και δίνοντας το στίγμα ότι θα είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» και «όχι μόνο όσων τον ψηφίσουν».

«Δεν είμαστε εδώ για κάποιους, είμαστε εδώ για όλους», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απαξιώνοντας  την τακτική πόλωσης της κυβέρνησης και του Τσίπρα τον «χυδαίο διχασμό».

Η σημερινή εμφάνισή του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των δημοσιογράφων έδειξε την σοβαρότητα με την οποία θα κυβερνήσει την Ελλάδα και το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει.

Επανέλαβε και είναι σημαντικό ότι βάζει τον πήχη ψηλά. «Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα», είπε  ο κ Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει πιο φιλόδοξο σχέδιο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους στόχους για την ανάπτυξη, αλλά την όλη φιλοσοφία του σχεδίου που δεν είναι η αναδιανομή της φτώχειας, αλλά του πλούτου. Είναι η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας. «Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για λιγότερο προνομιούχους».

«Κρατάμε μικρό καλάθι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα που εξείγγειλε την προηγούμενη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας, ωστόσο ότι μέτρα που είναι ευθυγραμμισμένα στη λογική του και τα οποία «ο κ. Τσίπρας αντιγράφει, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε, αφού προηγηθεί η εξειδίκευσή τους» αλλά μέχρι εκεί.

Για την συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δε θα την ψηφίσει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. και έκανε λόγο για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση στην περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί. 

Σε ερώτηση για τη δήλωση Κοτζιά περί αλβανικού ζητήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είχε πει ότι θα λύσει το θέμα πριν τις διακοπές του. Ελπίζω να τον στείλουμε σε μόνιμες διακοπές και αυτόν και την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προφανώς υπάρχει μυστική διπλωματία. Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μη μας φέρει προς τετελεσμένων όπως με τα Σκόπια». 


Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για εισαγωγή κοκαΐνης μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών



Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, βραδινές ώρες της 13-9-2018 και πρώτες πρωινές ώρες της 14-9-2018, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα Πατήσια αντίστοιχα, 53χρονη αλλοδαπή και 51χρονος αλλοδαπός, για εισαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια ποσότητας κοκαΐνης.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια, εντόπισαν και συνέλαβαν την 53χρονη, η οποία αφίχθη αεροπορικώς στη χώρα μας από τον Παναμά, μέσω Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, η 53χρονη μετέφερε, εντός της αποσκευής της, επιμελώς κρυμμένη σε πέντε (5) τυποποιημένες συσκευασίας σαμπουάν, ποσότητα κοκαΐνης σε παχύρευστη μορφή (πάστα), συνολικού βάρους -2.230- γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε.

Από την έρευνα που ακολούθησε, εντοπίσθηκε ο 51χρονος αλλοδαπός, παραλήπτης της παραπάνω ποσότητας κοκαΐνης και συνελήφθη στην περιοχή των Πατησίων.

Αναζητείται ο αλλοδαπός, που στρατολόγησε και διεκπεραίωσε τη διαδικασία μετάβασης της συλληφθείσας στη Λατινική Αμερική, για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι προαναφερόμενοι αποτελούν μέλη ευρύτερου κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης, από χώρες της Ν. Αμερικής προς τη Χώρα μας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.







Κυκλώνας Φλόρενς ο «φονιάς»! 13 νεκροί – «Μνημειώδεις ποσότητες βροχής»!



Ασταμάτητος ο κυκλώνας Φλόρενς, συνεχίζει να "θερίζει" ζωές στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Πρωτοφανείς ποσότητες νερού, συγκλονιστικές εικόνες.

Ο κυκλώνας Φλόρενς, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, εξακολουθεί να απειλεί καθώς πέφτουν «μνημειώδεις ποσότητες βροχής» και προκαλούνται πλημμύρες. Όλα αυτά σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες προειδοποίησαν τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να μην επιχειρήσουν να επιστρέψουν σ’ αυτά.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC) ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας Φλόρενς είναι πιθανό να εξασθενήσει περαιτέρω πολύ σύντομα, προειδοποίησε όμως ότι ο κίνδυνος να σημειωθούν ξαφνικές πλημμύρες και να πλημμυρίσουν ποταμοί εξακολουθεί να υφίσταται σε σημαντικό τμήμα της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας.





Ο φονικός κυκλώνας Φλόρενς!

Η καταιγίδα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 10 νεκρούς στη Βόρεια Καρολίνα, οι 8 από τους οποίους έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και το μωρό της που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους από πτώση δένδρου, καθώς και άλλα τρία θύματα «ξαφνικών πλημμυρών» σε δρόμους.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το CNN, ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται συνολικά σε 13 νεκρούς: εκτός από τους 10 στη Βόρεια Καρολίνα, άλλοι τρεις καταγράφηκαν στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ των οποίων μια 61χρονη γυναίκα που σκοτώθηκε την Παρασκευή όταν το αυτοκίνητό της προσέκρουσε σε δένδρο που είχε πέσει στον δρόμο.

Οι ριπές πολύ ισχυρών ανέμων και καταρρακτώδους βροχής έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από πτώσεις δένδρων και ηλεκτρικών στύλων ή και από ξαφνικές πλημμύρες.

Η καταιγίδα «ρίχνει μνημειώδεις ποσότητες βροχής», προειδοποίησε ο Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), της Πολιτείας που έχει πληγεί περισσότερο.

Εκατοντάδες παγιδευμένοι!
Ένα μέρος της πόλης Νιου Μπερν, με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, βρίσκεται κάτω από τα νερά από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν εκατοντάδες κάτοικοι. Η τουριστική αυτή πόλη βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι διασώθηκαν και 4.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε χθες Σάββατο ο δήμαρχος του Νιου Μπερν Ντέινα Άουτλο. «Η προτεραιότητα είναι να αντληθούν τα νερά μέσα στην πόλη», όμως «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της επιστροφής», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN και απευθυνόμενος στους 1.200 κατοίκους της πόλης που έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής.

Περίπου 750.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό χθες Σάββατο στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτων αναγκών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters
newsit.gr


Από βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού-ψυγείου ξεκίνησε η φωτιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»



Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, η αιτία της φωτιάς στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ένα βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού-ψυγείου, που βρισκόταν στο γκαράζ.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του λιμενικού οι οποίες αναφέρουν ότι η φωτιά, προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο μοτέρ και από την υπερθέρμανση πήραν φωτιά τα καλώδια και στη συνέχεια τα σκέπαστρα των οχημάτων που βρίσκονταν στο γκαράζ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι λόγοι που η φωτιά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις οφείλονται στις πυράντοχες θύρες του “Ελευθέριος Βενιζέλος” που έκλεισαν και στεγανοποίησαν μεγάλα κομμάτια του πλοίου και στο σύστημα πυρόσβεσης που δημιούργησαν στα γκαράζ, τεχνητή ομίχλη νερού, χωρίς να κινδυνεύσει να πλημμυρίσει το πλοίο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Επισημαίνεται ότι εάν το πλοίο δεν ήταν καλής κατασκευής ή επαρκώς συντηρημένο, η φωτιά θα είχε εξαπλωθεί προς τα πάνω και ίσως βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια πολύνεκρη τραγωδία.


Συνελήφθη 40χρονος για απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων στον Πειραιά



Συνελήφθη έπειτα από αναζητήσεις, πρωινές ώρες της 13-9-2018 στον Πειραιά, από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, ένας 40χρονος ημεδαπός για απάτες και κλοπές και αναζητείται μια 45χρονη ημεδαπή συνεργός του.

Οι δράστες εντοπίστηκαν, από αστυνομικό που βρισκόταν εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, να κινούνται ύποπτα στην περιοχή του Πειραιά, ο οποίος ενημέρωσε το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, αστυνομικοί της οποίας μετά από αναζητήσεις εντόπισαν τον 40χρονο και τον προσήγαγαν στο Τμήμα Ασφαλείας Δημοτικού Θεάτρου. Όπως προέκυψε, λίγο νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να εξαπατήσουν ηλικιωμένη γυναίκα.

Από την περαιτέρω έρευνα εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, από τον περασμένο Ιούλιο, προσέγγιζαν με διάφορα προσχήματα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στη συνέχεια έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τους αφαιρούσαν και κοσμήματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί τέσσερις περιπτώσεις ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Απίστευτη βαρβαρότητα: Αμερικανός έθαψε ζωντανό το σκύλο του γιατί τσακωνόταν με την καινούργια του γάτα!



Ο 24χρονος Richard Piquard δεν ήθελε πια τον Chico, ένα 18χρονο σκυλάκι, κι έτσι τον παράχωσε σε μια τρύπα στο πίσω μέρος του σπιτιού του και έφραξε την είσοδο με έναν βράχο, ώστε να μην μπορεί να το σκάσει.

Ένας άντρας από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ συνελήφθη επειδή έθαψε ζωντανό τον σκύλο του και τον άφησε να πεθάνει, καθώς το ζώο δεν τα πήγαινε καλά με το γατάκι που υιοθέτησε προσφάτως.

Ο 24χρονος Richard Piquard δεν ήθελε πια τον Chico, ένα 18χρονο σκυλάκι, κι έτσι τον παράχωσε σε μια τρύπα στο πίσω μέρος του σπιτιού του και έφραξε την είσοδο με έναν βράχο, ώστε να μην μπορεί να το σκάσει.

Αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, βγήκε με εγγύηση 1.000 δολαρίων και θα επιστρέψει στο δικαστήριο για να δικαστεί για κακοποίηση ζώου. Εννοείται πως το γατάκι απομακρύνθηκε τάχιστα από τα χέρια του, μιας και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος Walter J. Warchol στην «Telegram & Gazette»: «Παρά τα 41 χρόνια που έχω στο σώμα, δεν έχω δει τίποτα σαν αυτό. Έχουμε δει άλλες μορφές κακοποίησης ζώων, αλλά το να θάψεις κάτι ζωντανό είναι πέρα από κάθε φαντασία».

Όσο για το άτυχο ζωάκι, μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Σχολή του Tufts University για τις πρώτες βοήθειες, μόνο που αποφασίστηκε τελικά να του κάνουν ευθανασία…


Πηγή : protothema.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένας κακός νόμος



Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένας κακός νόμος. Το ξέρετε όλοι σας. Όχι μόνο γιατί μειώνει τις συντάξεις, αλλά γιατί τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία. Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη; Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο; Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα -προσέξτε το αυτό, είναι πολύ σημαντικό, το συναντώ κάθε φορά που μιλάω με νέους-  αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ τελικά σύνταξη; «Προτιμώ να παίρνω τα μισά μαύρα, δεν με νοιάζουν τα ένσημα» μου είπε ένας νεαρός που δουλεύει σε καφετέρια.

Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Όμως, διατηρείται και η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη. Οι εισφορές πρέπει να μειωθούν. Το λένε όλοι. Και θα μειωθούν. Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%. Έτσι θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους μισθωτούς και θα διευκολύνουμε τις προσλήψεις για τους ανέργους.

Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι -προσέξετε αυτή τη θέση, διότι κάποιοι επιχείρησαν να τη διαστρεβλώσουν- αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η υποχρεωτική εισφορά του 7% διατηρείται. Ποια είναι η διαφορά όμως: ότι τα χρήματα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα μπορεί πια να επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν σε δημόσια ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όπως ήδη γίνεται σήμερα με τα αντίστοιχα επαγγελματικά ταμεία -έχουμε εξαιρετικά παραδείγματα, πολύ επιτυχημένα-  τα οποία θέλουμε να ενισχύσουμε. Όλα αυτά γίνονται με την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο νέος ασφαλισμένος, αυτός που σήμερα δεν πιστεύει ποτέ ότι θα πάρει σύνταξη, θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν έχει πια δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του.

Τέλος, όποιος επιθυμεί και  έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα- ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας. Είναι αυτονόητο ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο, όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήρθε η ώρα επιτέλους να γίνει το ίδιο και στην πατρίδα μας. Αλλά βέβαια κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αν η οικονομία δεν δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας σημαίνει νέες επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις.  


Νίμιτς σε Σκοπιανούς: Ψηφίστε τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί μπορεί ν' αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα




«Η ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής είναι επικίνδυνη», είπε μεταξύ άλλων ο Μάθιου Νίμιτς.

Να τοποθετηθούν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου κάλεσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς τους κατοίκους της πΓΔΜ, καθώς όπως είπε, υπάρχει περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα. 

O κ. Νίμιτς σε συνέντευξη του στο BIRN, συμβούλευσε όσους ζητούν περισσότερο χρόνο για τη συμφωνία, να βιαστούν.

«Η ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής είναι επικίνδυνη. Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται η ΕΕ, αν θα θέλουν ένα άλλο μέλος, εάν θα θέλουν τη χώρα σας, δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή της, δεν ξέρετε τι θα γίνεται στην ευρύτερη περιοχή και στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα επηρεάσει μια νέα διαπραγμάτευση».

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη του συνέντευξη ο κ Νίμιτς είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα γυρίσει 25 χρόνια πίσω αν δεν εγκριθεί η συμφωνία.


Πηγή : protothema.gr


Αγώνας δρόμου για τα σχολεία Ελληνικών στο εξωτερικό


Ήταν τέλη Ιουνίου, όταν κοντά στους 120 μαθητές όλων των ηλικιών στριμώχτηκαν στη μικρή αίθουσα της «Μιλιάς», του ελληνικού σχολείου γλώσσας στη Λυών, για την αποφοίτησή τους. Τα παιδάκια του νηπίου και του δημοτικού τραγούδησαν, τα μεγαλύτερα πήραν το δίπλωμά τους. Πολλά από αυτά είχαν γεννηθεί στη Γαλλία, άλλα είχαν έρθει εκεί σε μικρή ηλικία και παρότι στο σπίτι οι περισσότεροι γονείς τούς μιλούν ελληνικά, ξεκινώντας το γαλλικό σχολείο έβλεπαν σιγά σιγά την ελληνική γλώσσα να γίνεται για αυτά η δεύτερη, συχνά μια ξένη γλώσσα.

Ηταν ένα χαρούμενο απόγευμα, συγκινητικό για πολλούς από τους γονείς που έβλεπαν την πρόοδο των παιδιών τους. Για αυτό και η Κλειώ Μπουρνόβα, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων, στενοχωριόταν που με την ομιλία της ίσως θα χαλούσε το κλίμα. Ολο τον χρόνο προσπαθούσε να μην τους απασχολεί με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η «Μιλιά», αλλά η κατάσταση ήταν πλέον οριακή. «Η προσπάθειά μας μπορεί να σβήσει από στιγμή σε στιγμή», τους είπε. Πέρυσι είχε χρειαστεί να μετακομίσουν σε χώρο με υψηλότερο ενοίκιο και το υπουργείο Παιδείας δεν είχε καταφέρει να στείλει εκπαιδευτικό. Ετσι αναγκάστηκαν να ξοδέψουν όλες τις αποταμιεύσεις του συλλόγου για να πληρώσουν μια εκπαιδευτικό και να βγει η χρονιά. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εάν δεν μας στείλουν ούτε φέτος κάποιον από την Ελλάδα», τους είπε.

Παιδιά Ελλήνων μεταναστών μελετούν στη «Μιλιά» της Λυών.

Εκείνες τις ημέρες είχε επιβεβαιωθεί πως τον Σεπτέμβριο θα ερχόταν κάποιος, αλλά η κ. Μπουρνόβα, ίσως από προαίσθημα, ίσως λόγω της εμπειρίας της, δεν ήταν αισιόδοξη. Δυστυχώς η ανησυχία της βγήκε αληθινή: στις 13 Αυγούστου η φιλόλογος που θα ερχόταν απέσυρε την αίτησή της. «Κάνω τα πάντα για να μη μείνετε χωρίς καθηγητή», τους έγραφε η συντονίστρια εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες. Μια νέα προκήρυξη τώρα θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα βρεθεί κάποιος. Οι αποσπάσεις γίνονται πλέον με μειωμένα επιμίσθια, τα οποία καθυστερούν μήνες να καταβληθούν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Μιλιά» δεν είναι κάτι το ξεχωριστό – αυτή τη στιγμή, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) στο εξωτερικό καλούνται να διαχειριστούν ανάλογες δυσκολίες της κρίσης. Γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και στελέχη του υπουργείου Παιδείας μίλησαν στην «Κ» για τη μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν: από τη μια έχουν γίνει τεράστιες περικοπές, από την άλλη λόγω του brain drain έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νέων γονέων που επιθυμούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν μαθήματα Ελληνικών στο εξωτερικό για να μη χάσουν την επαφή με τη γλώσσα.

Η αξία της γλώσσας

Οταν το 2016 ο Βασίλης Γκιόκας ανακάλυψε πως ο 4χρονος γιος του θα μπορούσε να κάνει μαθήματα Ελληνικών στη «Μιλιά», ενθουσιάστηκε που το κράτος έστελνε εκπαιδευτικό από την Ελλάδα για να τον διδάξει: «Σκέφτηκα πως ίσως ήταν ο τρόπος τους να ξεπληρώσουν τις τύψεις και τις ενοχές που μας έδιωξαν από τη χώρα», λέει γελώντας. Μαζί με την οικογένειά του είχε φύγει το 2012. Εχοντας μείνει επί μήνες απλήρωτος, ένιωθε πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε πλέον κανένα μέλλον για εκείνον. Στο σπίτι τους στη Γαλλία, μιλούσαν εξαρχής αποκλειστικά ελληνικά, ο γιος τους καταλάβαινε τα πάντα, αλλά κάποια στιγμή είχε μπλοκάρει και δυσκολευόταν να μιλήσει. «Νομίζω πως αφότου φύγαμε από την Ελλάδα, κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η μητρική γλώσσα, πως ουσιαστικά δηλώνει τόπο. Σε εμένα οι λέξεις θυμίζουν στιγμές που έχω ζήσει, στον γιο μου αυτό δεν θα συμβεί», εξηγεί. Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό το να βάλει ο μικρός από τώρα γερές βάσεις στα Ελληνικά – είναι απαραίτητο για όλη την οικογένεια, αφού δεν έχουν αποκλείσει το να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Το να χάσει ο γιος τους την επαφή του με τη γλώσσα μπορεί να είναι αποτρεπτικό για μια τέτοια κίνηση.

Αυτό μοιάζει να είναι έγνοια των περισσότερων νέων γονιών που λόγω κρίσης έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Κυριαζής, που μένει από το 1999 στην Ολλανδία, τα τελευταία χρόνια αφιερώνει χρόνο στους «Nεοαφιχθέντες», ένα δίκτυο-δίχτυ προστασίας για όλους αυτούς που έρχονται μαζικά πλέον. Αυτό που βλέπει είναι πως όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς τον ρωτούν πού μπορούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας. Εκείνος τους καθοδηγεί σε ένα από τα πέντε ΤΕΓ της Ολλανδίας, αλλά όπως λέει, οι Ελληνες πλέον δεν μεταναστεύουν μόνο στα μεγάλα κέντρα: «Πλέον, μας βρίσκεις μέχρι και στο τελευταίο χωριό. Ξέρω περιπτώσεις γονέων που κάθε Σάββατο οδηγούν χιλιόμετρα για να κάνει μάθημα το παιδί τους», εξηγεί.

Επίσημη παρότρυνση να μάθουν... Ιταλικά

Η οικογένεια Βασιαρδή, λίγες εβδομάδες αφότου εγκαταστάθηκε στη μικρή πόλη Πουατιέ στη Γαλλία, επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο για να μάθει πώς θα μπορούσε ο γιος της να κάνει μαθήματα. Καταλάβαιναν πως δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχει Ελληνας καθηγητής σε κάθε χωριό της Γαλλίας, παρ’ όλα αυτά στενοχωρήθηκαν με τον τρόπο που αντιμετώπισαν την επιθυμία τους: «Μα γιατί δεν μαθαίνει Ιταλικά», επέμειναν. Τελικά το αγόρι παρακολουθεί κάθε Παρασκευή βράδυ δίωρο μάθημα Ελληνικών στη «Μιλιά» μέσω Skype. Και άλλοι γονείς, που μίλησαν στην «Κ», έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια μια αντίστοιχη αντίδραση από το επίσημο κράτος: «Νιώθουμε πως μπερδεύουν την επιθυμία μας για την εκμάθηση της γλώσσας με κάτι εθνικιστικό», εξηγεί η κ. Μπουρνόβα, η πρόεδρος του συλλόγου της «Μιλιάς». «Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πως δεν θέλουμε να κάνουμε ένα κρυφό σχολειό, θέλουμε να ενταχθεί η γλώσσα στη ζωή μας, στην πόλη που ζούμε, όχι να είναι περιθωριακή μόνο για τη γιαγιά και τον παππού τα καλοκαίρια».

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Γενεύης.

Το πρώτο βήμα

Η ίδια μαζί με άλλους γονείς δημιούργησε τη «Μιλιά» το 2004. Ο γιος της ήταν τότε στο δημοτικό και το μάθημα των Ελληνικών γινόταν αποκλειστικά από έναν ιεροδιδάσκαλο. Τα παιδιά βασικά έπαιζαν και μάθαιναν ελληνικές προσευχές. Οταν εκείνη, ούσα πανεπιστημιακός, θέλησε να βοηθήσει στην οργάνωση των τμημάτων και της διδασκαλίας, αντιμετώπισε αντιδράσεις: «Μπορεί να μιλάω αγγλικά, αλλά αυτό δεν με κάνει Αγγλο, μόνο μέσω της Ορθοδοξίας θα γίνουν τα παιδιά Ελληνες», της είχε πει ένας κληρικός. Οταν τελικά κατάφεραν να στήσουν τη «Μιλιά», είχαν διάφορα επίπεδα διδασκαλίας με τέσσερις εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από την Ελλάδα.

Με την κρίση όμως, έχασαν όλα όσα είχαν χτίσει με κόπο. Και δεν ήταν οι μόνοι: τον Νοέμβριο του 2011, με μια υπουργική απόφαση, από τα 1.000 αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας έμειναν 100. Δύο από αυτά που έχασαν τότε την αναγνώριση ήταν και τα ΤΕΓ της Λωζάννης και της Γενεύης. Ο Μανόλης Λαδουκάκης, εκπαιδευτικός εκεί, κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως το σχολείο που λειτουργούσε ήδη 40 χρόνια για τα παιδιά της ομογένειας ήταν θέμα χρόνου να διαλυθεί: «Δεν χάσαμε όμως ούτε ένα λεπτό», εξηγεί στην «Κ». «Με την οικονομική βοήθεια 15 οικογενειών, ξεκινήσαμε να οργανωνόμαστε ώστε το σχολείο να λειτουργήσει χωρίς τη βοήθεια του κράτους από την επόμενη κιόλας χρονιά. Οι χορηγοί αυτοί δεν είχαν απαραίτητα παιδιά στο σχολείο, θεώρησαν όμως σχεδόν ανήθικο, από τη στιγμή που μπορούσαν, να μη στηρίξουν το σχολείο». Επτά χρόνια μετά, νιώθουν πως δικαιώνεται η γρήγορη αντίδρασή τους: τα άλλα ΤΕΓ στη χώρα με δυσκολία συνεχίζουν τη λειτουργία τους βασιζόμενα σε ένα κράτος που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

«Να μη χάσουν τα παιδιά μας την επαφή τους με την Ελλάδα»

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης ο Μανόλης Αλεξάκης, τότε συντονιστής των ΤΕΓ με βάση τις Βρυξέλλες, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να μην κλείσουν τελείως ολόκληρα τμήματα σε πόλεις με πολλούς μαθητές. Ο ίδιος ήταν για χρόνια αποσπασμένος εκπαιδευτικός στη Γερμανία και ήξερε από πρώτο χέρι πως υπήρχε περιθώριο για συμμάζεμα. Και από εκεί ξεκίνησε. Κατ’ αρχήν βρήκε πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης όπου για παράδειγμα η ελληνική κοινότητα νοίκιαζε στο ΤΕΓ δική της αίθουσα σε τιμές εξωφρενικές ή τμήματα-φαντάσματα που λειτουργούσαν χωρίς μαθητές. Στη συνέχεια οργάνωσε τα προγράμματα των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερα από ένα τμήματα και σε άλλες πόλεις. Στη «Μιλιά», για παράδειγμα, μεσολάβησε και ζήτησε από τον καθηγητή που είχε αποσπαστεί στο Παρίσι να ταξιδεύει μια ημέρα την εβδομάδα με το τρένο στη Λυών. Παρακάλεσε τους γονείς να πληρώνουν τα έξοδα αυτά και εκείνοι το δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ανακούφιση. Την επόμενη χρονιά βέβαια δεν το κατάφερε και η «Μιλιά» επιβίωσε χάρη στη Σταυρίνα Δημητρίου, μια εκπαιδευτικό που είχε έρθει για μεταπτυχιακό και εθελοντικά έκανε μαθήματα. Συνεχίζει για τρίτη χρονιά και πλέον πληρώνεται από τους γονείς. Τόσο η ίδια όμως όσο και οι άλλοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μαθητών.

Πρόσκληση σε πάρτι μασκέ «διά χειρός» των μαθητών στην Ουτρέχτη.

Συνδετικός κρίκος

Ο κ. Αλεξάκης θυμάται χαρακτηριστικά πως το 2015 λίγο πριν φύγει από το πόστο του συντονιστή στις Βρυξέλλες, του έστειλαν τα νούμερα από τις νέες εγγραφές στην Ευρώπη. «Σε κάποιες χώρες, όπως π.χ. η Ελβετία, είχαν τετραπλασιαστεί τα νούμερα και μην μπορώντας να το πιστέψω μπήκα στο αυτοκίνητό μου και οδήγησα μέχρι εκεί για να διαπιστώσω τι πραγματικά συμβαίνει. Φτάνοντας στα σχολεία αυτά έπαθα πραγματικά σοκ. Συγκινήθηκα. Αντίκρισα ουσιαστικά μια νέα, πρώτη γενιά μεταναστών».

Η κ. Μπουρνόβα, πρόεδρος του συλλόγου γονέων της «Μιλιάς», επιμένει πως η προσπάθεια αυτή που γίνεται με τη γλώσσα είναι σημαντική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς: «Η γλώσσα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των γονιών και των παιδιών και ο δεσμός με τη χώρα τους», εξηγεί. Και πράγματι μέσα σε όλα αυτά τα σχολεία, τα παιδιά που καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα ζωή στο εξωτερικό και ενδεχομένως δυσκολεύονται, παίρνουν κουράγιο, κάνουν φιλίες, γίνονται κομμάτι μιας ελληνικής κοινότητας. Το ίδιο και οι γονείς τους.

Φέτος, για παράδειγμα, οι οικογένειες του ελληνικού σχολείου της Ουτρέχτης μαζεύτηκαν και πέρασαν μαζί την Κυριακή του Πάσχα – σούβλισαν αρνιά, χόρεψαν, γονείς και παιδιά ήρθαν κοντά.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πόλεις μέσω αυτών των σχολείων: Ανθρωποι με τελείως διαφορετικές διαδρομές δένονται. Τους συνδέει η αγάπη, ο νόστος για την Ελλάδα αλλά και η σκέψη πως ίσως κάποια ημέρα επιστρέψουν. Οπως είπε ο Γιάννης Κυριαζής, ο πατέρας της 8χρονης Αναστασίας που ζει στην Ουτρέχτη, μπορεί να χάθηκε η μάχη και να χρειάστηκε εκείνοι να μεταναστεύσουν, όμως η πρόκληση τώρα είναι να μη χάσουν τα παιδιά τους τη γλώσσα και τη σχέση τους με την Ελλάδα.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτείνω στους Έλληνες 6 μεγάλους εθνικούς στόχους για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας



Από τη  ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Το 2021, μόλις σε τρία χρόνια, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση που οδήγησε στη θεμελίωση του κράτους μας. Θέλω λοιπόν σήμερα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να προτείνω στους Έλληνες 6 μεγάλους εθνικούς στόχους για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας. 6 στόχοι που μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Μακριά από τις ταμπέλες του παρελθόντος που δεν λένε τίποτε, ειδικά στους νέους μας που βλέπουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.

Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης που έχουμε όλοι μας προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.  

Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις, όμως, αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση της δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με  χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει.  Και που αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.


Μαφιόζικη στοχοποίηση του Κώστα Συνολάκη από τον Παύλο Πολάκη


Καθηγητής Συνολάκης : Εκφοβισμούς, απειλές, πάσης φύσεως κουτσαβακίστικες και φασίζουσες συμπεριφορές και ιδιότυπες προγραφές σε βάρος εμού και της οικογένειάς μου δεν πρόκειται να ανεχθώ.

Μαφιόζικη στοχοποίηση τύπου Κορλεόνε από τον Παύλο Πολάκη που δυστυχώς είναι και αποτυχημένος πλήρως υπουργός υγείας της χώρας μας.

Ο Παύλος Πολάκης επέλεξε βάζοντας σε κίνδυνο τον καθηγητή κ. Συνολάκη και την οικογένεια του να αναρτήσει στο Facebook τη διεύθυνση του σπιτιού του. 

Ο Πολάκης στοχοποιεί εγκληματικά ένα άνθρωπο επειδή δεν του άρεσαν τα όσα τεκμηριωμένα και επιστημονικά απέδειξε που δείχνουν τις τεράστιες εγκληματικές κακουργηματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην τραγωδία στο Μάτι.

Οι αναρτήσεις που έκανε ο Παύλος Πολάκης για τον καθηγητή Συνολάκη ήταν δύο στην πρώτη επιχειρεί να απαξιώσει τον εγνωσμένου κύρους καθηγητή, και στην δεύτερη δίνει αέρα τη διεύθυνση του σπιτιού του επικαλούμενος δήθεν ένα φυτό που έχει αναρριχηθεί στο στύλο της ΔΕΗ και απειλώντας τον ευθέως.

Η ανάρτησή του Πολάκη :

«Κύριε Συνολάκη!!!!
Πριν κάνετε μαθήματα σε άλλους για τη φωτιά κανονίστε να καθαρίσετε το στύλο της ΔΕΗ έξω απο το σπίτι σας στη .........απο τα Φυτα και τις κρεββατινες σας γιατι κινδυνεύετε απο ηλεκτροπληξία σε περίπτωση βροχής η απο φωτιά σε περίπτωση ζέστης.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν ξερω αν θα προλάβετε να εκκενώςετε το σπίτι σας σε 30-55 λεπτά ......,,,»



Ο κ.Συνολάκης, πρόεδρος της τάξης των Φυσικών Επισημών της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, δήλωσε στο protothema.gr:
«Γνωρίζω προσωπικά τον κ.Μητσοτάκη και τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Οταν με κάλεσε και μου ζήτησε να προετοιμάσω μία έκθεση μαζι με μια ομάδα έγκριτων επιστημόνων για τα αίτια της ανείπωτης αυτής εθνικήςε τραγωδίας και για τα όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον για να μην ξαναθρηνήσει η πατρίδα μας τόσο άδικα, και τόσο αναίτια νεκρούς, ανταποκρίθηκα άμεσα. Το θεώρησα, ως ακαδημαϊκός, ως επιστήμονας και πρωτίστως ως Ελληνας πολίτης, χρέος προς την πατρίδα μου και κυρίως χρέος προς τους συνανθρώπους μας που τόσο αδόκητα έχασαν τους οικείους τους.

Εκφοβισμούς, απειλές, πάσης φύσεως κουτσαβακίστικες και φασίζουσες συμπεριφορές και ιδιότυπες προγραφές σε βάρος εμού και της οικογένειάς μου δεν πρόκειται να ανεχθώ. Βέβαια, είναι ίδιον τέτοιων ανθρώπων είτε να μην αντιλαμβάνονται το μήνυμα είτε να επιλέγουν να το αγνοούν, πυροβολώντας τον αγγελιοφόρο».


Καραμανλής - Σαμαράς με μηνύματα ενότητας δίπλα στον Μητσοτάκη



Ενωμένοι όλοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Μηνύματα ενότητας έστειλαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, κατά την είσοδό τους στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Καραμανλής είπε: Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Παράταξη προς όφελος των κοινωνικά αδύνατων.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε: Από την Μακεδονία μας που ούτε χαρίζεται στηρίζουμε την παράταξη για την μεγάλη νίκη


Νέοι προϊστάμενοι και επικεφαλής σε εισαγγελίες και Πρωτοδικεία



Εκλέχθηκαν οι νέοι προϊστάμενοι  και επικεφαλής στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Αθήνας για την επόμενη διετία.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, νέος προϊστάμενος στη θέση του απερχόμενου Ηλία Ζαγοραίου αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Ιωαννίδης, πρώην εισαγγελέας ΣΔΟΕ, ο οποίος έλαβε 59 ψήφους έναντι των 54 που έλαβε η συνυποψήφια του Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένη στην Ποινική Δίωξη.

Για την προεδρία του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου, οι δικαστές εξέλεξαν τον πρωτοδίκη Γεώργιο Γρίβα.

Στην Εισαγγελία Εφετών η κάλπη ανέδειξε τον εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Μωραϊτάκη, ο οποίος θα διαδεχθεί στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας τον Αντώνη Λιόγα. Ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών εξελέγη με 47 ψήφους, ενώ ο έτερος υποψήφιος εισαγγελέας Παντελής Στραγάλης έλαβε 34 ψήφους.

Τέλος, νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου, μοναδικός υποψήφιος στις αρχαιρεσίες, είναι ο πρόεδρος Εφετών Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Θεόδωρο Κανελλόπουλο.






Κυριάκος Μητσοτάκης: Tο σύνθημά μας στη Δ.Ε.Θ. είναι μια απλή λέξη: «μπορούμε»


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε εχθές το πρωί στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ύστερα από συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο και εργαζομένους της Δ.Ε.Θ. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ξενάγηση του από το περίπτερο του Άρη στο οποίο μάλιστα του δώρισαν και μία φανέλα της ομάδας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέρασε  από τo «Hall of Games», το περίπτερο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.



Συνέχισε τη βόλτα του στα περίπτερα των εφημερίδων. Συνομίλησε με δημοσιογράφους της εφημερίδας «Μακεδονία» και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο εγχείρημα επανέκδοσης της ιστορικής εφημερίδας της Βορείου Ελλάδος. Ακολούθως, πέρασε από το περίπτερο της Fraport, έκανε στάση στην έκθεση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και μίλησε και με τους ιθύνοντες της ομάδας του Ηρακλή οι οποίοι και του χάρισαν και αυτοί μία φανέλα της ομάδας τους. Κατόπιν, επισκέφθηκε το περίπτερο των πανεπιστημίων στο οποίο παρουσιάζεται μεταξύ άλλων το πρωτοποριακό έργο που κάνουν φοιτητικές ομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κατασκευάζουν βενζινοκίνητα και ηλεκτροκίνητα μονοθέσια αυτοκίνητα, τα οποία συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς έχοντας λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Στη συνέχεια, βρέθηκε στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που είναι και η τιμώμενη χώρα στη φετινή Δ.Ε.Θ. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο Πρέσβης των Η.Π.Α, κ. Τζέφρυ Πάϊατ, ο οποίος και τον συνόδευσε κατά την περιήγησή του στο περιπτερο. Αφού ενημερώθηκε για σειρά νέων εφαρμογών διαφόρων αμερικανικών εταιρειών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα, βράβευσε ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που ανέπτυξαν την πρωτοποριακή εφαρμογή icry2talk, η οποία και διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft.



 Μετά τη βράβευση, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχω τονίσει, εδώ και πολλά χρόνια, την ανάγκη να συνδέσουμε τους ακαδημαϊκούς μας φορείς με τον πραγματικό κόσμο, ιδίως με τον χώρο της τεχνολογίας. Για εμένα, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το υπαρκτό χάσμα ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την παραγωγή. Όπως ξέρετε, υπάρχει άφθονο ταλέντο στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μας γιατί δεν θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη στην Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε. Αλλά για να μπορέσουμε να το αλλάξουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε σε εσάς τη δυνατότητα να ιδρύσετε εταιρείες στη χώρα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την επόμενη στάση του στο περίπτερο του ΠΑΟΚ όπου τον υποδέχθηκε ο ιστορικός παίκτης της ομάδας, Γιώργος Κούδας και ο πρώην  Πρόεδρός της και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θοδωρής Ζαγοράκης. Ευχήθηκε καλή δύναμη στους παίκτες και δήλωσε πως στηρίζει απόλυτα την κατασκευή του νέου του γηπέδου.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε την περιήγησή του στην έκθεση, επισκεπτόμενος το περίπτερο Digital Greece, όπου και συνομίλησε σε πάνελ με εκπροσώπους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start up), όπου και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είμαι χαρούμενος που για πρώτη φορά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπάρχει μια οργανωμένη και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είπα πολλές φορές ότι η κρίση μας πλήγωσε όλους πολύ. Αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε από την κρίση, είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα “νομιμοποιήθηκε” και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης, μια πραγματική διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και να φτιάξουν την ζωή τους. Για όσους δεν το γνωρίζετε -ειδικά οι νεότεροι στην παρέα μας- εγώ προέρχομαι από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας. Πέρασα 7 χρόνια πριν μπω στην πολιτική, σε μια από τις πρώτες εταιρείες venture capital στην Ελλάδα. Σε μια εποχή όπου πασχίζαμε να πείσουμε νέους ανθρώπους ότι αξίζει τον κόπο να φτιάξεις την δική σου επιχείρηση. Και δεν σας κρύβω ότι τότε δεν είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Τα πράγματα, όμως από τότε έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει δραστικά. Άρα πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτό τον σπόρο της επιχειρηματικότητας να ριζώσει και να δώσει καρπούς».

Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα αλλά και εργαλεία χρηματοδότησης για τις start up επιχειρήσεις, ενώ έδωσε έμφαση στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση. «Πρέπει να προσεγγίσουμε τα πανεπιστήμιά μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ έρευνας και παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη εστίασε στο υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος που αποτρέπει εταιρείες από την πρόσληψη στελεχών. «Ξέρω πολύ καλά ότι πολλές επιχειρήσεις σήμερα, με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές χάνουν άξια στελέχη και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εσάς, ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιο στάδιο. Εμείς λέμε ξεκάθαρα μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20%, 5% στα μερίσματα και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 15% εντός μιας τετραετίας. Θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στη χώρα ανταγωνιστική».



Απευθυνόμενος στους ιδρυτές start up επιχειρήσεων είπε: «Πιστεύω σε εσάς, θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς ενδεχομένως να φύγετε αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και κρατήστε και ένα κομμάτι της δουλειάς σας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόκληση και αυτό θα ήθελα να πετύχω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας».

Στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις των start-uppers υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό για μένα σημαίνει τα εξής. Σημαίνει άλλη παιδεία σε επίπεδο Πανεπιστημίου και τεχνικής εκπαίδευσης, τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα. Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με τη παραγωγή, σημαίνει περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα. Μεγάλη πρόκληση, επίσης, είναι να φέρουμε πίσω κάποιους από όσους έφυγαν στο εξωτερικό. Έχουμε 400.000 νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα, πάρα πολλοί είναι στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, θέλουν να γυρίσουν πίσω και είναι ένα ανθρώπινο δυναμικό άμεσα αξιοποιήσιμο το οποίο πρέπει να γυρίσει αν, το τονίζω, αν πειστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα, ότι τα πράγματα θα πάνε γενικά προς το καλύτερο, ότι αξίζει το κόπο να πάρουν το ρίσκο να ξαναλλάξουν τη ζωή τους».

Αναφορικά με τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σημείωσε πως «για εμάς τουρισμός, πολιτισμός, πρωτογενής παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος, συνθέτουν ένα τετράγωνο το οποίο αποτελεί το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα και πάνω σε αυτή τη λογική θα έρθουν να πατήσουν πολλές καινούργιες επιχειρηματικές προσπάθειες οι οποίες θα αναπτυχθούν».

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή το βασικό αίτημα των start-uppers που δεν ήταν άλλο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι ειδικά για τις start up επιχειρήσεις, που δεν εμφανίζουν κέρδη, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δευτερευόντως της φορολογίας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι επιβαρύνσεις στην εργασία αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικές για να διατηρήσουμε το ταλέντο χώρα μας, και για αυτό και επιμένω στην ανάγκη μείωσης των εισφορών. Για τις μικρές εταιρείες αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, προχώρησε στην ανακοίνωση μια προγραμματικής δέσμευσης σχετικά με τις δομές επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί στο Υπουργείο Εξωτερικών; Διότι σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Άρα θα δημιουργήσουμε μία δομή σε μία ειδική γενική διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν διεσπαρμένες στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όλα μία δομή. Και οι διπλωματικοί μας θα αξιολογούνται πια και με βάση την επιτυχία την οποία φέρνουν, σε μετρήσιμους δείκτες που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις».

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Το σύνθημά μας φέτος στη Δ.Ε.Θ. είναι μια απλή λέξη: «μπορούμε». Και πραγματικά το πιστεύω ότι μπορούμε. Εσείς οι ίδιοι το έχετε αποδείξει στο εαυτό σας φτάνει τώρα να το πιστέψουμε συνολικά ως χώρα.

Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου συνομίλησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.


Μία καλύτερη Ελλάδα με τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη



Το συμβόλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κοινωνία το συνθέτουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων και μια οικονομία που δημιουργεί δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε άμεσα εφαρμόσιμες και κοστολογημένες προτάσεις, που αφορούν το σύνολο των Ελλήνων, τονίζοντας ότι η πολιτική του κόμματός τους δεν είναι ταξική αλλά εθνική.

Ξεκίνησε με την πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου

Τα άμεσα μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και την καταβολή του πλέον στους Δήμους και όχι στο Κράτος. 

Η πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίας αλλά και των Capital Controls προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις των Ελλήνων στην χώρα. 

Αναστολή Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9%, μείωση του εταιρικού φόρου στο 20%, μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15%.

Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% και μετά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Για ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” βασισμένη στην πρότασή μας για τη Δεύτερη Ευκαιρία που προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους Έλληνες χρωστούν, να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους. Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

Για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ο οποίος δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων.

 Χίλια ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών επί ΝΔ.

Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Χαρακτήρισε «συμφωνία ντροπή» τη συμφωνία των Πρεσπών που εκχωρεί για πρώτη φορά μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες,  είναι επίσης όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. «χυδαία» η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίζει όσους διαφωνούν ακροδεξιούς. 

Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία είτε τώρα είτε στην επομένη βουλή και τόνισε ότι αν καταψηφισθεί η συμφωνία η άλλη πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή.