Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα Δημοκρατία : Οι πειραματισμοί στην Παιδεία δεν έχουν τέλος.




Δήλωση της Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας & Θρησκ. της Ν.Δ. κ. Ν. Κεραμέως για τις αλλαγές στο Λύκειο & το νέο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ένα δήθεν νέο σχέδιο χωρίς καμία προωθητική πνοή και χωρίς τις μείζονες τομές που χρειάζεται σήμερα η εκπαίδευση στη χώρα μας. Εάν, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, το σχέδιο αυτό κατατεθεί στη Βουλή, είναι προφανές πως θα το καταψηφίσουμε».

Πλήρης Δήλωση:

«Έχει περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος αντικρουόμενων δηλώσεων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στελέχη της Κυβέρνησης περί κατάργησης ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, και ακόμη οι πειραματισμοί στην παιδεία δεν έχουν τέλος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Τόση αναμονή, λοιπόν, για να βρεθούμε αντιμέτωποι με τη μεγαλειώδη κυβίστηση της Κυβέρνησης, και από την ολική κατάργηση των πανελλαδικών να επιστρέψουμε στις 4 δέσμες, σε ένα παλιό δηλαδή σύστημα, “στολισμένο” αυτή τη φορά με την ιδεολογική πατίνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σχέδιο γεμάτο προβληματικά σημεία. 

Ενδεικτικά:

Πρώτον, με τον διαχωρισμό σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης και σε σχολές “κατόπιν εξετάσεων”, στην ουσία αυτό που επιτυγχάνουν είναι η “κατηγοριοποίηση” των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης. 

Δεύτερον, η αδιαβλητότητα του συστήματος τίθεται εν αμφιβόλω. Το νέο σύστημα θα οδηγεί σε απολυτήριο δύο ταχυτήτων, καθώς, χωρίς τράπεζα θεμάτων, στην οποία ιδεολογικά αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα διασφαλίζεται η ομοιογένεια και ο κοινός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων από περιοχή σε περιοχή; 

Τρίτον, προτείνεται ένα σύστημα που δεν εξασφαλίζει καμία αναβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, παρά τους δύο Εθνικούς Διαλόγους που πραγματοποιήθηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, καθώς η Α’ και η Β’ Λυκείου θα εξακολουθήσουν να είναι προθάλαμοι για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. 

Τέταρτον, τα κλασικά γράμματα βάλλονται σφοδρά εκ νέου, αυτή τη φορά με την πλήρη κατάργηση της Λατινικής Γλώσσας και Γραμματείας. Ενώ διεθνώς η παρουσία της κλασικής παιδείας στα προγράμματα σπουδών αναβαθμίζεται, εμείς πάλι καινοτομούμε καταργώντας την.

Πέμπτον, το σχέδιο χαρακτηρίζεται από πολυδαίδαλη δομή, αφήνει πολλά σημεία αδιευκρίνιστα και γκρίζες ζώνες ερμηνείας. Και όλα αυτά θα φανούν αμέσως, με την πρώτη εφαρμογή, που ο Υπουργός φιλοδοξεί να γίνει από την φετινή κιόλας χρονιά, δηλαδή, αυτή που ξεκινά σε λιγότερο από μια εβδομάδα! Ας μας απαντήσουν, λοιπόν, με ποιο τρόπο "σε λίγες μέρες", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός, μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών, τα οποία θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές της Β' Λυκείου φέτος, θα γίνεται η αντιστοίχιση και κατόπιν θα δίνεται η σχετική κατεύθυνση προς τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης ή τις άλλες με εισαγωγή μέσω πανελλαδικών; Πώς θα γίνεται η καθοδήγηση, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός δυστυχώς δεν έχει την θέση που του αρμόζει;

Ακόμη μια φορά, παρακολουθήσαμε έναν αμήχανο και απροετοίμαστο Υπουργό Παιδείας -με περισσή αλαζονεία- να προσπαθεί να δικαιολογήσει εις μάτην το αλαλούμ στις κυβερνητικές εξαγγελίες και τον επί μακρόν εμπαιγμό σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για να καταλήξει στην ανακοίνωση ενός δήθεν νέου σχεδίου χωρίς καμία προωθητική πνοή και χωρίς τις μείζονες τομές που χρειάζεται σήμερα η εκπαίδευση στη χώρα μας. Εάν, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, το σχέδιο αυτό κατατεθεί στη Βουλή, είναι προφανές πως θα το καταψηφίσουμε».


Περικοπές ακόμη και πάνω από 30% σε συντάξεις χηρείας



Δραματικές είναι οι περικοπές των συντάξεων χηρείας για χιλιάδες επιζώντες συζύγους, καθώς βάσει της εφαρμοστικής εγκυκλίου που ακολουθεί ο ΕΦΚΑ, η παροχή θεωρείται νέο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επανυπολογίζεται σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένη ακόμη και πάνω από 30%. Ο επανυπολογισμός θίγει, σύμφωνα με τις καταγγελίες, 80.000 συνταξιούχους χηρείας και οι απώλειες για τις οικογένειες των θανόντων εκτιμάται ότι αγγίζουν, έως και σήμερα, τα 175 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά και σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ περικόπτουν παράνομα τις συντάξεις χηρείας δικαιούχων που πεθαίνουν από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου). Το  ΕΝΔΙΣΥ έχει στη διάθεσή του αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, βάσει των οποίων εκτιμά πως οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος. Το δίκτυο υποστηρίζει δηλαδή ότι ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει πως ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα. Ετσι, στην περίπτωση της μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου που συντελέστηκε μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι υπηρεσίες δεν υπολογίζουν το 50% του αρχικού ποσού σύνταξης του θανόντα αλλά το 50% του νέου ποσού που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.

Για παράδειγμα, ενώ η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης του θανόντα προβλέπει σύνταξη 1.519,92 ευρώ και σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ η απόφαση θα έπρεπε να βγει με το 50% της σύνταξης, ήτοι 759,96 ευρώ, με τον παράνομο επανυπολογισμό η αρχική απόφαση μειώνεται σε 1.024,84 ευρώ, και το 50% που προκύπτει ως σύνταξη χηρείας είναι 512,42 ευρώ. Συνεπώς, υποστηρίζει το δίκτυο των συνταξιούχων, η απώλεια για τον δικαιούχο είναι 247,54 ευρώ. Ποσό, το οποίο στερούν από τον δικαιούχο για τουλάχιστον 27 μήνες (από 1/6/2016 έως και σήμερα) και το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 6.683,58 ευρώ (για το συγκεκριμένο παράδειγμα). Το ΕΝΔΙΣΥ ζητεί από το υπουργείο Εργασίας να τροποποιήσει όλες τις εκδοθείσες πράξεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από τις 13/5/2016 και μετά, καθώς και να επιστραφούν άμεσα οι διαφορές στους δικαιούχους.

Βέβαια, από το υπουργείο Εργασίας, μέσω και της σχετικής εγκυκλίου, έχει ξεκαθαριστεί ότι οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, που συνέβη από τις 13/5/2016 και μετά, θεωρούνται νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις και χορηγούνται με βάση τον Ν. 4387/16.

Το αίτημα μετέφεραν στο υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας παράλληλα την άρση των ηλικιακών κριτηρίων –αίτημα το οποίο εξετάζει το υπουργείο–, την επαναφορά του ποσοστού της σύνταξης στο 70% και τη μείωση της απαιτούμενης διάρκεια έγγαμου βίου για τη χορήγηση της σύνταξης χηρείας.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Διπλωματικό επεισόδιο Κοτζιά-Τσαβούσογλου



Τόν περίμενε τον Κοτζιά ο Τσαβούσογλου και μόλις τον είδε του είπε «Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα» και αναφερόταν για τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μίλησε πρώτος λέγοντας: «Εμείς βλέπουμε τη συνεργασία και το διάλογο ως λύση και δεν θα επιτρέπαμε σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας».

Με τον Κοτζιά να απαντά: «Εμείς σταθήκαμε στο πλευρό της Τουρκίας στο πραξικόπημα».



Ν.Δ. : 42 ημέρες από την εθνική τραγωδία, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος




Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Μάτι.

«42 ημέρες από την εθνική τραγωδία, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Όχι για να ζητήσει συγγνώμη για την ανικανότητα της Κυβέρνησής του που οδήγησε σε 98 νεκρούς και στην ερήμωση μιας περιοχής. Αλλά για να κρύψει και πάλι τις ευθύνες του σε μία ακόμη θλιβερή επικοινωνιακή παράσταση, ανάλογη εκείνης της τραγικής νύχτας. Περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες και μεταφερόμενους κομπάρσους, θέλησε να ξεπλύνει τις ενοχές του, με ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους. 

Ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα: Το Μάτι είναι και θα είναι η ταυτότητα της καταστροφικής ανεπάρκειας και του απάνθρωπου κυνισμού του».


Θαλασσινός: «Στην ΕΡΤ οι συνδικαλιστές δεν εργάζονται, οι διευθυντές δεν έχουν πτυχίο, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη»



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Δημόσια καταγγελία εναντίον του τρόπου διοίκησης της ΕΡΤ και συγκεκριμένα των διαδικασιών που ακολουθούνται για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης του νέου οργανογράμματος, έδωσε στη δημοσιότητα ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ.

Ο Γιώργος Θαλασσινός με δημόσια παρέμβαση του που φέρει τον ειρωνικό τίτλο «ΕΡΤ- Επιστροφή στις ρίζες» καταλογίζει στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Β. Κωστόπουλο παράτυπες διαδικασίες, αποκλεισμό ικανών στελεχών, έλλειψη λογοδοσίας και κυρίως έλλειψη στρατηγικού οράματος για τη Δημόσια Τηλεόραση.

Αφορμή, στάθηκε η διαδικασία επιλογής Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, με τελική επιλογή του Δ.Σ. την τοποθέτηση του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου Β. Κωστόπουλου. «Οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σ’ ένα μεγάλο και έμπειρο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό σε βάθος χρόνου και τα επιχειρήματα που προσφέρονται σε όσους τον επιβουλεύονται», σημειώνει.

Η επιστολή του Γιώργου Θαλασσινού, έχει ως εξής:

ΕΡΤ – Επιστροφή στις ρίζες..

Γιώργου Θαλασσινού, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου ΕΡΤ

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Βασίλης Κωστόπουλος, διά του γραφείου τύπου της εταιρείας, επέλεξε να κάνουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και δημόσια. Κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι τα ψέματα και οι δικολαβίες.

Γι αυτό ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

Ο Β. Κωστόπουλος δεν εξηγεί, πώς ένα πενταμελές ΔΣ οδηγείται σε έλλειψη απαρτίας με έναν απόντα. Αρα δεν ισχύει ότι έλειπε μόνο ένας !

Δεν εξηγεί επίσης γιατί ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ και υπεύθυνος, με απόφαση του ΔΣ, για τη Ραδιοφωνία, με 20ετή επιτυχημένη πορεία στο ραδιόφωνο και τα ΜΜΕ, ήταν ακατάλληλος να επιλέξει προϊσταμένους προγραμμάτων της ΕΡΑ, ενώ ο ίδιος, χωρίς την ελάχιστη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, είναι ο κατάλληλος.

Ο Β. Κωστόπουλος δεν εξηγεί με βάση ποια κριτήρια και με ποιά διαδικασία αποφάσισε να κηρύξει άγονη την διαδικασία προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, ώστε να καταλήξει να αυτοπροταθεί για τη θέση. Λίγες οι 10 υποψηφιότητες; Έλειψαν τα πτυχία; Η εμπειρία; Όχι βέβαια. Ο εκλεκτός του δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα. Οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας..

Δεν μας εξηγεί γιατί δεν ζήτησε προτάσεις από τον υπεύθυνο για το Ραδιόφωνο ΠΡΙΝ ορίσει τους νέους προϊσταμένους της ΕΡΑ. Και γιατί θα φέρει στο ΔΣ τις αποφάσεις του για..διαβούλευση και όχι για απόφαση.

Με τέτοιες δικολαβίες και υποσχέσεις απέσπασε 3 υπέρ και 1 κατά, στην ψηφοφορία στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΡΤ για τον αυτοδιορισμό του, ενώ απειλήθηκε και το 2-2.

Με έωλες –στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων».

Έτσι οδηγούμαστε αισίως σε μία ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας.

Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά.

Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ, που την «εκσυγχρονίζουν» ακατάλληλοι άνθρωποι με φθαρμένα υλικά, ενώ θέτουν το μεγάλο μέρος του δυναμικού της σε αδράνεια.

Οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σ’ ένα μεγάλο και έμπειρο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό σε βάθος χρόνου, τα επιχειρήματα που προσφέρονται σε όσους τον επιβουλεύονται.

Και όσοι αυτή τη στιγμή οδηγούν την ΕΡΤ σε πλήρη παρακμή, ας αναλογιστούν τι είναι ευκολότερο : Να πλήξεις έναν ισχυρό, σύγχρονο, απαραίτητο στην κοινωνία οργανισμό ή μία ΕΡΤ που την παρακολουθούν λίγοι και ακόμη λιγότεροι την σέβονται »;

Απάντηση της ΕΡΤ στον κ. Γ. Θαλασσινό

Σε απάντηση στην επιστολή του κ. Γιώργου Θαλασσινού σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΡΤ, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το πενταμελές ΔΣ της ΕΡΤ οδηγήθηκε πολλές φορές σε έλλειψη απαρτίας, διότι μαζί με τον κ. Γιώργο Θαλασσινό αποχωρούσε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Αυτό ευτυχώς έπαψε να ισχύει για το καλό της εταιρείας στην τελευταία συνεδρίαση.

Δεν τέθηκε ποτέ - ούτε άλλωστε ήταν δυνατόν να τεθεί - θέμα καταλληλότητας του κ. Γιώργου Θαλασσινού να επιλέξει αυτός τους προϊσταμένους διευθυντές της Ραδιοφωνίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Γιώργος Θαλασσινός είναι μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, ενώ οι προϊστάμενοι της ΕΡΑ επιλέγονται κατά νόμο μόνο από τον Γενικό Διευθυντή αυτής.

Σε πείσμα των ισχυρισμών του κ. Γιώργου Θαλασσινού ότι δήθεν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ δεν εξήγησε με βάση ποια κριτήρια κρίθηκε άγονη η διαδικασία επιλογής Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, υφίσταται λεπτομερής εισήγηση του κ. Β. Κωστόπουλου, η οποία περιέχει πρόταση για τη μόνη εφικτή λύση να ενταχθεί επιτέλους και η Ραδιοφωνία στο Οργανόγραμμα της εταιρείας με την προσωρινή ανάληψη καθηκόντων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής και την επιλογή στη συνέχεια των προϊσταμένων όλων των βαθμίδων της Ραδιοφωνίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία της.

Ο κ. Γιώργος Θαλασσινός όχι απλώς δεν έλαβε τον λόγο επί της εισηγήσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, αλλά αποχώρησε από το ΔΣ (κατά τη συνήθη τακτική του).

Είναι λυπηρό ότι ο κ. Γιώργος Θαλασσινός δεν γνωρίζει ότι η επιλογή των προϊσταμένων της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας δεν ανήκει στο ΔΣ της εταιρείας, αλλά στον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, υπό την ιδιότητα του ασκούντος προσωρινά καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, υπέβαλε πρόταση προς το ΔΣ, η οποία και έγινε δεκτή, να υπάρξει σχετική διαβούλευση πριν την επιλογή των άνω προϊσταμένων.

Οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του κ. Γιώργου Θαλασσινού που αφορούν σε ζητήματα λειτουργίας της ΕΡΤ είναι γνωστοί και τον εκθέτουν σοβαρά. Οι επανειλημμένες απουσίες του από το Διοικητικό Συμβούλιο, με σοβαρή βλάβη των συμφερόντων της ΕΡΤ, συνδέονται και με πρόσφατες απαράδεκτες θέσεις του κατά της απόφασης για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων της Super League, κάνοντας λόγο για παροχές σε “κατάδικους και υπόδικους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ”. Φαίνεται ότι ο κ. Θαλασσινός διαφωνεί κάθετα με το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση έπειτα από πολλά χρόνια –ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς- σε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προϊόντα. Αλήθεια, η υψηλή τηλεθέαση των αγώνων κάνει τον κ. Θαλασσινό να νιώθει δικαιωμένος;



Πηγή: iefimerida.gr 


Με αποδοκιμασίες ο Τσίπρας κάνει τα επικοινωνιακά του κόλπα στο Μάτι




Κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα εκτός από κάποια στημένα χειροκροτήματα οπαδών και όχι κατοίκων στο Μάτι ακούστηκαν και αποδοκιμασίες από γνήσιους κατοίκους στο Μάτι.

Με μέτρα ασφαλείας δρακόντεια ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε με την Ρένα Δούρου που δεν είχε πατήσει ούτε για μιά ώρα το πόδι της στο Μάτι και το έκανε σήμερα με την κάλυψη της ασφάλειας.



Με στημένη ομιλία για να καλύψει το επικοινωνιακό του κόλπο ο Αλέξης Τσίπρας είπε : «Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή».


Η Γεροβασίλη μετά την στήριξη και κάλυψη σε Τρομοκράτες και Αντιεξουσιαστές μας κάνει και μαθήματα δημοκρατίας



Δεν άρεσε της Όλγας Γεροβασίλη το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για τις πρακτικές Μαδούρο και Ερντογάν που χρησιμοποιούν τα φερέφωνα της κυβέρνησης και η ίδια η κυβέρνηση για να φιμώσουν την αντιπολίτευση. Είπε λοιπόν η Όλγα Γεροβασίλη  μετά τις προχθεσινές της αναφορές που κάλυψαν προκλητικά τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές αφήνοντας άφωνη την κοινωνία, να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τη Νέα Δημοκρατία ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η εποχή που οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έδιναν εντολές για συλλήψεις έχουν παρέλθει. Ας μην κρίνουν στη ΝΔ εξ ιδίων τα αλλότρια.

Η προσπάθεια εμπλοκής της κυβέρνησης στη διένεξη ενός ιδιώτη με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τουλάχιστον ατυχής.

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στη μικροπολιτική της διολίσθηση».

Ποια η Όλγα Γεροβασίλη!!!


Ν.Δ.: Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι ο βραχίονας λάσπης της κυβέρνησης



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά ο  βραχίονας λάσπης της κυβέρνησης. Σε ένα κράτος δικαίου η πολιτική κρίση δεν ποινικοποιείται. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην μεταπολιτευτική ιστορία η αστυνομία να επιχειρεί να συλλάβει την εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υ.Γ.  Παραπέμπουμε την κ. Γεροβασίλη σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σε αυτό ο “ιδιώτης” Βαξεβάνης πανηγυρίζει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με όλη την παρέα του Μαξίμου».




Ο Τσίπρας έκανε έγκλημα ξεπουλώντας την Μακεδονία στους Σκοπιανούς



Λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks σχετικά με την στρατηγική που είχαν χαράξει τα Σκόπια ήδη από το 2008 σχετικά με το ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει που κατάφερε να πάρει από την Ελλάδα που κυβερνά ο Τσίπρας αυτό που δεν θα του έδιναν ποτέ καμία άλλη κυβέρνηση στην χώρα και είναι η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Ο Ζάεφ σε ομιλία του υπενθύμισε στους συμπολίτες του ότι, «η γλώσσα τους είναι η πατρίδα τους» λέγοντας ότι. «Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», με λίγα λόγια το ξεπούλημα Τσίπρα θα μείνει στην ιστορία για το μεγαλύτερο έγκλημα κυβέρνησης κατά της χώρας μας.




Νευρική ανορεξία: ΟΛΑ τα αίτια και συμπτώματα – Μην τα αγνοείτε!



Ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο του ασθενούς ότι θα παχύνει και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το κατάλληλο σωματικό βάρος.

Οι άνθρωποι με νευρική ανορεξία δίνουν μεγάλη αξία στον έλεγχο του βάρους και στην σιλουέτα τους, ενώ χρησιμοποιούν ακραίες μεθόδους για να το πετύχουν αυτό, οι οποίες παρεμβαίνουν σημαντικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην ζωή τους.

Για να αποφύγουν την παραμικρή αύξηση βάρους ή για να συνεχίσουν να χάνουν βάρος, οι άνθρωποι με ανορεξία συνήθως περιορίζουν σοβαρά την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν. Μπορούν να “ελέγχουν” την πρόσληψη θερμίδων κάνοντας εμετό μετά το φαγητό ή με την κατάχρηση καθαρτικών, διατροφικών συμπληρωμάτων, διουρητικών, ή ακόμα και κλυσμάτων. Μπορούν επίσης να προσπαθούν να χάσουν βάρος με την υπερβολική άσκηση.

Νευρική ανορεξία: Αίτια

Η ακριβής αιτία της νευρικής ανορεξίας είναι άγνωστη. Όπως και με πολλές ασθένειες, είναι πιθανώς ένας συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Βιολογικοί παράγοντες: Αν και δεν είναι ακόμη σαφές το ποια ακριβώς γονίδια εμπλέκονται, μπορεί να υπάρχουν γενετικές αλλαγές που κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στη νευρική ανορεξία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γενετική τάση προς την τελειομανία, την ευαισθησία και την επιμονή, χαρακτηριστικά που συνδέονται πάντα με την ανορεξία.

Ψυχολογικοί παράγοντες: Μερικά συναισθηματικά χαρακτηριστικά μπορεί να συμβάλλουν στην ανορεξία. Οι νεαρές γυναίκες μπορεί να έχουν ψυχαναγκαστικές τάσεις στον χαρακτήρα τους που τις καθιστούν πιο επιρρεπείς σε “αυστηρές” δίαιτες και στον εκούσιο περιορισμό της κατανάλωσης τροφής. Μπορεί, επίσης, να έχουν μια ακραία τάση για τελειομανία, η οποία τις οδηγεί στο να νομίζουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετά αδύνατες.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η σύγχρονη δυτική κουλτούρα δίνει έμφαση στο να είναι κανείς πολύ αδύνατος ή/και γυμνασμένος. Η επιτυχία και η ατομική αξία ενός ατόμου συχνά ταυτίζεται με το να είναι αδύνατος ή όχι. Η πίεση που ασκείται μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθυμία να είναι κανείς πολύ αδύνατος, κάτι που εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ των νεαρών κοριτσιών.

Ναυρική ανορεξία: Συμπτώματα

Τα φυσικά συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας σχετίζονται με την πείνα, αλλά η διαταραχή περιλαμβάνει επίσης συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με μια μη ρεαλιστική αντίληψη του σωματικού βάρους.

Σωματικά συμπτώματα
Ακραία απώλεια βάρους
Πολύ λεπτή σιλουέτα
Μη φυσιολογικές τιμές στις εξετάσεις αίματος
Κούραση
Αϋπνία
Ζάλη ή λιποθυμία
Μπλε χρωματισμός των δακτύλων
Μαλλιά που λεπταίνουν, σπάνε ή πέφτουν
Απώλεια εμμήνου ρύσεως
Δυσκοιλιότητα
Ξηρό ή κιτρινωπό δέρμα
Δυσανεξία στο κρύο
Ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό
Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Αφυδάτωση
Οστεοπόρωση
Διόγκωση/πρήξιμο των χεριών ή των ποδιών

Συμπεριφορικά συμπτώματα

Υπερβολικός περιορισμός της κατανάλωσης τροφής μέσω δίαιτας, ή νηστείας και υπερβολικής άσκησης
Υπερφαγία και επακόλουθη πρόκληση εμετού που μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση καθαρτικών και κλύσματος

Νευρική ανορεξία: Άλλα συμπτώματα

Ανεξήγητη ενασχόληση με τις τροφές και τις θερμίδες τους
Άρνηση να φάει
Άρνηση ότι πεινάει
Φόβος ότι θα παχύνει
Ψέματα σχετικά με το πόσο έχει φάει
Καμία εναλλαγή στην ψυχική διάθεση (έλλειψη συναισθημάτων)
Κοινωνική απόσυρση
Ευερεθιστότητα
Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
Καταθλιπτική διάθεση
Σκέψεις αυτοκτονίας

Μετάφραση/απόδοση www.mayoclinic.org

Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


Τάμπλετ-ρολό που τυλίγεται και ξετυλίγεται σαν αρχαίος πάπυρος



Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν το MagicScroll, τον πρώτο υπολογιστή-ταμπλέτα με οθόνης αφής, που διπλώνει σαν ρολό, θυμίζοντας αρχαίο πάπυρο (εξ ου και το όνομά του).

Η νέα εφεύρεση ωθεί ακόμη παρά πέρα τα όρια της τεχνολογίας εύκαμπτων συσκευών, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων.


Η συσκευή, δημιούργημα μηχανικών του Πανεπιστημίου Queen’s, διαθέτει μία εύκαμπτη οθόνη 7,5 ιντσών με υψηλή ανάλυση 2Κ, η οποία μπορεί να τυλιχτεί και να ξετυλιχτεί γύρω από έναν κεντρικό κυλινδρικό άξονα, ο οποίος παράγεται μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή και περιέχει τον επεξεργαστή και τα άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή.

Δύο περιστροφικοί κύλινδροι στα δύο άκρα του κεντρικού κυλίνδρου επιτρέπουν στον χρήστη να τυλίγει ή να ξετυλίγει την οθόνη αφής. Χάρη στο ελαφρύ βάρος της, η συσκευή είναι πιο εύχρηστη από ένα παραδοσιακό τάμπλετ. Όταν η οθόνη είναι τυλιγμένη στον κύλινδρο, το τάμπλετ χωράει μέσα σε μία τσέπη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως «έξυπνο» τηλέφωνο ή ως δείκτης (pointer).

«Εμπνευστήκαμε από τον σχεδιασμό των αρχαίων παπύρων, καθώς και των παλαιών συστημάτων αρχειοθέτησης με κάρτες τύπου «ρόλοντεξ»», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ρόελ Βερτεγκάαλ, ειδικός σε θέματα αλληλεπίδρασης ανθρώπων-υπολογιστών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Πολυμέσων του βρετανικού πανεπιστημίου.

Το MagicScroll διαθέτει, επίσης, μία κάμερα που επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το τάμπλετ (με τυλιγμένη την οθόνη) ως χειριστήριο ελέγχου μέσω χειρονομιών, όπως π.χ. το Wiimote της Nintendo.

Ο επόμενος στόχος των ερευνητών, όπως ανέφεραν, είναι να σμικρύνουν τόσο τη συσκευή, ώστε να μην ξεπερνά το μέγεθος ενός στιλό.


Πηγή : in.gr


Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση Φλώρου




Στον εισαγγελέα Διαφθοράς καταθέτει αυτοβούλως γιατρός της Α’ ΜΕΘ του Ευαγγελισμού για την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο γιατρός που καταθέτει πιθανώς είναι ο διευθυντής του Ευαγγελισμού, Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος έχει ισχυριστεί ότι η γνωμάτευση του Φλώρου δεν φέρει τη δική του υπογραφή.

Ο κ. Ζακυνθινός δεν έχει τη γνωμάτευση, ενώ δεν υπάρχει ούτε στο αρχείο του Ευαγγελισμού, ούτε στο ΚΕΠΑ, καθώς το ΚΕΠΑ έστειλε τη γνωμάτευση της κας Λάμπρου στον Ευαγγελισμό για να εξακριβώσει την εξέταση.

Από την έρευνα προκύπτει μάλιστα ότι κάποιες εξετάσεις δεν είναι βέβαιο ότι αντιστοιχούν στον Αριστείδη Φλώρο.

Παράλληλα, πολλά ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι από το ΚΕΠΑ επισκέφθηκαν τον Αριστείδη Φλώρο, εξέτασαν τα έγγραφά του και τα έκαναν αποδεκτά, παρά το γεγονός ότι η κα Λάμπρου που τα υπογράφει δεν είναι γιατρός του ΕΣΥ.


Πηγή: skai.gr



Φρενάρει η ανάπτυξη: Περιορίστηκε στο 1,8% το β΄ τρίμηνο



Eπιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 1,8% για το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι ρυθμού 2,5% στο 1ο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα η αναχαίτιση του ρυθμού ανάπτυξης γίνεται πιο εμφατική δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου (στο 2,5% έναντι 2,3% της ανακοίνωσης του Ιουνίου).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη σε ετήσια βάση των μεγεθών που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ έχει ως εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο εφέτος), ενώ ειδικά η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο) και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2% (από οριακή αύξηση 0,1% το α' τρίμηνο).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5,4% (από μείωση 10,3% το α' τρίμηνο).

-Αύξηση 9,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από αύξηση 8% το α' τρίμηνο). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 7,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,2%.

-Αύξηση 4,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από μείωση 3,1% το α' τρίμηνο). Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,2%.

-Σε τριμηνιαία σύγκριση (β' τρίμηνο 2018 προς α' τρίμηνο 2018), οι μεταβολές έχουν ως εξής:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5%.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.

-Αύξηση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,5%.

-Αύξηση 4,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%

Σημειώνεται τέλος, ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,8% το β' τρίμηνο 2018 σε σχέση με το β' τρίμηνο 2017.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ασθενής σεισμική δόνηση στην Αθήνα




Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν από τις 12:30  εχθές την νύχτα 3/9 στην Αθήνα. Ο σεισμός ήταν 2,9 Ρίχτερ αλλά επιφανειακός με εστιακό βάθος μόλις 2,7 χιλιόμετρα. 

Το επίκεντρο βρίσκεται στη Ν. Μάκρη (ανάμεσα στο Μάτι και τον Μαραθώνα), 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.