Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Όταν δεν σε νοιάζει να ξεφτιλιστείς! Ο Κουβέλης τα γυρνάει τώρα για στρατιωτικούς: Επιτυχία Τσίπρα




Όταν έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας απλά και μόνο για να κρατήσεις την καρέκλα σου, και δεν σε νοιάζει πόσες φορές θα αλλάξεις αυτά που έχει πει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.

Από την συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη κρατάμε μόνο δύο που δείχνουν την κατρακύλα του ανθρώπου για την καρέκλα.

Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και κάνει τεράστια κωλοτούμπα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών λέγοντας, τώρα ότι η κυβέρνηση ήξερε και μάλιστα «Αυτό που συνέβη ήταν το αποτέλεσμα των συστηματικών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα».

Και αφού έγλυψε τον Αλέξη Τσίπρα νομίζοντας ότι είναι ηλίθιοι οι Έλληνες και μπορεί να λέει άλλα την μία μέρα και άλλα την άλλη, είπε να προκαλέσει ακόμα μία φορά και για την φωτιά στο Μάτι αποδίδοντας την τραγωδία με τους 96 νεκρούς στο «καιρικό φαινόμενο» που επικρατούσε την 23η Ιουλίου και στην «προσβολή της νομιμότητας αναφορικά με τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα»


Ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα δεν ήταν στην Πεντέλη το απόγευμα της φωτιάς

AP Photo/Thanassis Stavrakis


Τα δύο οχήματα που ήταν επιφορτισμένα με την επιτήρηση της Πεντέλης, είχαν σταλεί στην φωτιά στην Κινέτα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που έχει παραδώσει η Πυροσβεστική δείχνουν ταχεία άφιξη στο Νταού.

Ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα επιτήρησης δεν βρισκόταν στην Πεντέλη το απόγευμα της 23ης Ιουλίου όταν ξέσπασε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη η οποία κατέληξε στον θάνατο τουλάχιστον 96 ανθρώπων.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ τα δύο οχήματα που ήταν επιφορτισμένα με την επιτήρηση της περιοχής Ντράφι, στο Νταού Πεντέλης, είχαν σταλεί στην φωτιά στην Κινέτα και είχαν φτάσει στα Γεράνεια Όρη από τις 14:00 και τις 14:38 αντίστοιχα.

Παρά ταύτα, τα στοιχεία που έχει καταθέσει η Πυροσβεστική στους εισαγγελείς που ερευνούν την τραγωδία αναφέρουν πως το πρώτο όχημα έφτασε στο Νταού στις 16:57, δηλαδή λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Δικηγόροι συγγενών των θυμάτων και πραγματογνώμονες που μελετούν εμπρησμούς υποστηρίζουν πως αυτή αναντιστοιχία συνιστά την πρώτη ένδειξη πιθανής παραποίησης στοιχείων από εμπλεκόμενους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Σε μια ακόμα ένδειξη της σύγχυσης που επικρατούσε στην Πυροσβεστική, από τις καταγεγραμμένες καταγγελίες πολιτών στο 199 για καπνούς στην δυτική Αττική προκύπτει πως το τηλεφωνικό κέντρο απαντούσε πολλές φορές ότι πρόκειται για καπνούς από την φωτιά στην Κινέτα.

Οι εισαγγελείς που ερευνούν την τραγωδία επιδιώκουν να τελειώσουν τον πρώτο κύκλο συγκέντρωσης μαρτυριών και αξιολόγησης στοιχείων έως το τέλος Αυγούστου, και στη συνέχεια να δρομολογήσουν τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών.



Πηγή: skai.gr


Τουρκικά εμπόδια στην επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά των Οινουσσών



Σε νέα ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας προχώρησε σήμερα η Τουρκία, με αφορμή την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των Οινουσσών, μετά από ανατροπή λέμβου στην οποία επέβαιναν Ελληνοαμερικανοί.

Με την υποκρισία της τουρκικής πλευράς να αποδεικνύεται καθημερινά -ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση Μητρετώδη – Κούκλατζη, σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά- ακόμη μια προκλητική κίνηση έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες δεν εφησυχάζουν παρά τα όσα λέγονται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε δική της NAVTEX και NOTAM, μέσω της οποίας διεκδικεί αυτή το δικαίωμα και τον έλεγχο επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών, ενώ ήδη είχε αρχίσει μεγάλη επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Οι συντεταγμένες που εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός NAVTEX της Σμύρνης φτάνουν έως τις ακτές της Χίου, δεσμεύοντας την περιοχή.

Σύμφωνα, πάντως, με το Λιμενικό έως τώρα δεν έχει καταγραφεί καμία ενόχληση ή παρενόχληση από τουρκικά σκάφη στην περιοχή ευθύνης του, με την  ελληνική πλευρά να έχει εκδώσει δικές της ειδοποιήσεις για έρευνες από θαλάσσης και αέρος στην περιοχή του ναυαγίου.


Νωρίτερα, στο σημείο νεκρός εντοπίστηκε από αλιευτικό σκάφος ο ένας από τους δύο 68χρονους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμα άτομα επέβαιναν σε λέμβο που ανετράπη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, πρόκειται για τον πατέρα μιας 24χρονης Ελληνοαμερικανίδας που επέβαινε και αυτή στη λέμβο.

Η 24χρονη εντοπίστηκε τα ξημερώματα σώα στην ίδια θαλάσσια περιοχή από αλιευτικό σκάφος και ανέφερε ότι επέβαινε μαζί με τον 68χρονο πατέρα της, έναν φίλο του, επίσης 68 ετών, και τον 22χρονο αδελφό της από χθες το μεσημέρι στη λέμβο που ανετράπη.

Ο 68χρονος φίλος του πατέρα της εντοπίστηκε σώος και περισυνελέγη από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο 22χρονος αδελφός της.

Στην περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό του ενός αγνοουμένου συνεχίζονται από τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, τρία ιδιωτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.


Πηγή : in.gr


Αρθρο Κ. Ρέγκλινγκ στην «Κ»: Οι χειρισμοί της Αθήνας το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισαν έως 200 δισ. ευρώ



Θυμάμαι την ανακούφισή μου όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν στις 19 Αυγούστου 2015 και που επέτρεψε στη χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση και να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία μεταρρύθμισης. Είχαμε μόλις αποφύγει ένα «Grexit», για το οποίο πάντα προειδοποιούσα ότι θα ήταν η πιο ακριβή λύση για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη. Για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι θα περιελάμβαναν το οικονομικό χάος και την πολιτική αστάθεια σε μια περιοχή η οποία είναι γεμάτη γεωπολιτικές εντάσεις.

Καθώς βγαίνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα του ΕΜΣ, σκέφτομαι τις δύσκολες στιγμές που έχουν περάσει οι Ελληνες. Δυστυχώς, δεν εξεπλάγην όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με υπαρξιακά προβλήματα στο τέλος του 2009. Θυμάμαι έντονα τα πολύχρωμα γραφήματα του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ που μας παρουσίαζε τακτικά στις συνεδριάσεις του Eurogroup, μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτά έδειχναν ότι από το 1999 οι μισθοί αλλά και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ και ότι το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητά της, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέστη μη βιώσιμο. Οι επενδυτές τελικά αρνήθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα το 2009, σοκαρισμένοι από την τεράστια ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 15,6%.

Το υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και οι λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν εδώ και χρόνια, θα μπορούσαν να διορθωθούν μόνο μέσω οδυνηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση των μισθών, των συντάξεων και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αυτό ήταν απαραίτητο για να γίνει η Ελλάδα μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία ξανά. Λυπάμαι βαθύτατα που αυτές οι τεράστιες προσπάθειες από μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού –συχνά από τους πιο ευάλωτους– δεν αναγνωρίζονταν πάντοτε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

Πολλές φορές με ρωτούν γιατί χρειάστηκε η Ελλάδα οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα, ενώ Ιρλανδία, Πορτογαλία και η Κύπρος κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές μέσα σε τρία χρόνια και μόνο μετά ένα πρόγραμμα. Πρώτα απ’ όλα η έκταση των προβλημάτων στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού. Επίσης, η διοίκηση της χώρας και η ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στα προγράμματα προσαρμογής ήταν πολύ πιο αδύναμες. Τέλος, η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015. Το κόστος γι’ αυτό το επεισόδιο του 2015 τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ.

Στην αρχή ο βασικός σκοπός των προγραμμάτων διάσωσης ήταν να παρέχουν χρήματα. Βασιστήκαμε σε μεγάλο βαθμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην εμπειρία του στην επίλυση κρίσεων για περισσότερο από έξι δεκαετίες. Ομως, από το 2015, ο ρόλος του ΕΜΣ έχει εξελιχθεί και πλέον είναι πλήρες μέλος στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση των προγραμμάτων, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτό που ήταν πρώτα τρόικα, έγινε κουαρτέτο. Παρά τις περιστασιακές διαφορές απόψεων που είχαμε η συνεργασία ήταν καλή. Η εμπειρία μάς δίδαξε ότι θα μπορούσαμε πάντα να βασιζόμαστε στους πιο σημαντικούς Ελληνες συνομιλητές μας, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Με το ελληνικό πρόγραμμα αναπτύξαμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων που διαφέρει από αυτό του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα για περίοδο 10 ετών, με επιτόκια περίπου 4%. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα δάνεια που χορηγούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης. Τα δάνεια ύψους 204 δισ. ευρώ του ΕΜΣ και ΕΤΧΣ στην Ελλάδα λήγουν έπειτα από πολλές δεκαετίες, ενώ τα επιτόκιά μας είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά που πληρώνουμε στους επενδυτές των χρεογράφων μας που επί του παρόντος είναι περίπου στο 1%. Για τους λόγους αυτούς, η προσέγγιση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους –η οποία εξετάζει τον δείκτη του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών– πρέπει να συμπληρωθεί όταν εξετάζουμε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, το άθροισμα των ετήσιων πληρωμών τόκων και κεφαλαίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν κάτω από ένα όριο 15-20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, η Ελλάδα έλαβε μια απαράμιλλη στήριξη από τους εταίρους της στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το 2012 μείωσε το χρέος της Ελλάδας προς ιδιώτες επενδυτές περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Ηταν το μεγαλύτερο κούρεμα στην παγκόσμια ιστορία. Οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του EΤΧΣ και του EΜΣ, με μακροχρόνιες προθεσμίες λήξεων και αναβολής πληρωμής τόκων, επιτρέπουν στην Ελλάδα να εξοικονομήσει περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αναμένουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία χορήγησε ο ΕΜΣ τον Ιανουάριο του 2017, να μειώσουν το χρέος κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αναμένουμε να εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι, θα πρέπει να μειώσουν τα δύο αυτά στοιχεία κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες και οκτώ ποσοστιαίες μονάδες αντιστοίχως. Κάποιοι στην Ελλάδα υποτίμησαν πόσο πολιτικό κεφάλαιο αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έπρεπε να σπαταλήσουν για να πείσουν τους ψηφοφόρους και τα Κοινοβούλιά τους ότι αυτές οι προσπάθειες για την Ελλάδα ήταν και για το δικό τους συμφέρον.

Καθώς η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, είμαι σίγουρος για το μέλλον της. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, εφόσον συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να ανοίγει την οικονομία της. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μεταρρυθμιστές και με διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος ΕΜΣ.

Ο ΕΜΣ θα είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται. Επιθυμούμε η χώρα να είναι επιτυχημένη, όχι μόνο επειδή θέλουμε έναν ισχυρό εταίρο, αλλά και γιατί ευελπιστούμε να αποπληρωθούν τα δάνειά μας. Ο ΕΜΣ θα συνεργαστεί με την Ελλάδα μέχρι την πλήρη αποπληρωμή και του τελευταίου δανείου. Ολοι οι εταίροι της Ευρωζώνης στέκονται δίπλα στους Ελληνες. Στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη χώρα περαιτέρω σε περίπτωση που απροσδόκητα δυσμενείς εξελίξεις απειλούν το μέλλον της. Αυτή η μακροπρόθεσμη δέσμευση για την Ελλάδα, μαζί με όλα τα μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης των τελευταίων οκτώ ετών, είναι ο λόγος που νομίζω ότι είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στη μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

* Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είναι διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αυτοί οι τρεις άνδρες ασελγούσαν σε μικρά παιδιά εν γνώσει της μητέρας τους



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικών Διατάξεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βέροιας, οι οποίες επικυρώθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 3 ατόμων, κατηγορουμένων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Πρόκειται για τους:

Α) (επ) GEGA (ον) ALTIN του Gani και της Nafie , γεννηθέντα την 21-01-1994 στην Αλβανία.




Β) ΠΑΝΙΤΣΙΔΗ Δημήτριο του Αβραάμ και της Σοφίας, γεννηθέντα την 10-04-1935 στη Σκήτη Κοζάνης




Γ) (επ) BULICKO (ον) JORGO του Thanas και της Stela , γεννηθέντα την 18-09-1996 στην Αλβανία.




Σημειώνεται ότι οι παραπάνω κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, η οποία έχει ισχύ έως την 17 Νοεμβρίου 2018, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 23310-76653 και 23310-76655 του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον θάνατο του Κόφι Ανάν




O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του Ο.Η.Ε για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Αν και η ενασχόληση με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κέρδισε την εκτίμηση όλων μας. 

Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή. 

Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”».


Σεισμός 4,1 ρίχτερ στην Σαντορίνη




Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο και συγκεκριμένα στις 9 παρά τέταρτο το πρωί, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 41 χλμ ανατολικά της Σαντορίνης.





Μπούμερανγκ για Μαξίμου οι επιθέσεις Καρτερού κατά του «Ε.Τ.»



Μεγάλη αναστάτωση και έντονη κινητικότητα επικρατούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά το καίριο χτύπημα ενάντια στον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ., όπως αποδεικνύει η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το sms που εστάλη από το Μαξίμου προς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη με οδηγίες για το τι να λένε όταν εμφανίζονται στα ΜΜΕ για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Η ακραία αντίδραση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερού να εξαπολύσει απειλές και να ασκήσει πιέσεις στην ΕΣΗΕΑ για λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του Ελεύθερου Τύπου αφενός λειτούργησε ως επιβεβαίωση του δημοσιεύματος, αφετέρου φέρνει στο προσκήνιο και μια συζήτηση που εξελίσσεται εδώ και καιρό αλλά περιορίζεται εντός των τειχών και αφορά την αποτελεσματικότητα του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σε ό,τι φορά το επίμαχο δημοσίευμα, και μόνο το γεγονός ότι το περιεχόμενο του sms που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής την περασμένη εβδομάδα έχει χρησιμοποιηθεί κατά τμήματα ή στο σύνολό του από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα σε εμφανίσεις τους στις τηλεοράσεις ή τα ραδιόφωνα, που έγιναν μετά την αποστολή του, αποτελεί απόδειξη γνησιότητας και απαντά με επάρκεια στην αγωνιώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να το απαξιώσει και να το ακυρώσει.

Ακριβώς επειδή αποκάλυψε με ισχυρό και άμεσο τρόπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε ακόμα και μια εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς -και αγνοούμενους εκείνη την ώρα- με επικοινωνιακούς όρους. Προς ώρας, η τακτική του Θ. Καρτερού έχει αποτύχει πλήρως έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης, ακόμα και έναντι των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει όμως πετύχει να κλείσουν τα στόματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τακτικοί συνομιλητές μας για το ρεπορτάζ αρνούνται ακόμα και να σχολιάσουν την αντίδραση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού εναντίον του Ελεύθερου Τύπου.

Μας είπαν, ωστόσο, ότι έχει εξελιχθεί πλέον σε πολύ μεγάλο θέμα «που έχει φτάσει μέχρι το γραφείο του Τσίπρα», «έχει ενεργοποιήσει νέες εστίες κριτικής ενάντια στο επικοινωνιακό επιτελείο και τον Θ. Καρτερό». Εξηγούν δε ότι και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε διαρροή ενός άκρως απόρρητου κειμένου που διανέμεται σε έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων -που δεν ήταν και το πρώτο- σημαίνει και το «ξήλωμα του πουλόβερ». Και γι’ αυτόν το λόγο την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα φωνάζει προς τα έξω για σκευωρίες και προβοκάτσιες, θα λάβει σκληρά προληπτικά μέτρα και θα αναζητήσει και εξιλαστήρια θύματα που θα επιχειρηθεί να τους φορτωθεί η διαρροή. Ετσι εξηγούν και την ακραία αντίδραση του Θ. Καρτερού, την οποία διαβάζουν πρώτα ως μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την πολύ σημαντική θέση που κατέχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και δευτερευόντως να λειτουργήσει ως ασπίδα του πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι άνθρωποι μας εξηγούν πως δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα θέμα που καθιστά μείζον η επίσημη αντίδραση του Μαξίμου έχει εκδηλωθεί τέτοια απροθυμία στήριξης από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη. Με εξαίρεση την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου και κάποιους ακόμα μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, κανένα στέλεχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε να ακολουθήσει δημοσίως τον Θ. Καρτερό στην ακραία επίθεσή του ενάντια στον Ελεύθερο Τύπο ή ακόμα ακόμα και στην υπεράσπιση της άποψής του ότι το sms είναι «πλαστό», αποτελεί «κατασκεύασμα» κ.λπ. Ούτε καν όταν μπήκε στο παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοινώσεις της δεν υπήρξαν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, πέραν των λίγων φανατικών του πολύ στενού κύκλου. Τόσοι άνθρωποι που μιλούν όλες αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ με διάφορες αφορμές δεν έχουν πει κουβέντα για το sms του Μαξίμου ή έχουν περιοριστεί σε μία τυπική αναφορά, όταν σε άλλα θέματα είναι άκρως μαχητικοί και σηκώνουν το βάρος της πολιτικής και επικοινωνιακής αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και σύμβουλός του επί διπλωματικών θεμάτων Γιώργος Τσίπρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και τόσοι άλλοι βουλευτές και στελέχη μίλησαν αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ χωρίς να πουν ούτε λέξη για το περιβόητο sms. Αλλά ακόμα και όσοι δεν έχουν μιλήσει δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, εφόσον ήθελαν να στηρίξουν το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού;

Οι συγκάτοικοι του Θ. Καρτερού στο Μαξίμου, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σταθάκης, αναγνωρίσιμοι βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και τόσοι άλλοι, αν ήθελαν να καταθέσουν την άποψή τους και αυτή να καταγραφεί ως στήριξη Καρτερού, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν; Ανά πάσα στιγμή;

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το sms του Μαξίμου έδειξε και κάτι άλλο που ναι μεν είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του… ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Το γεγονός ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Καρτερός έχει λίγους φίλους και πολλούς εχθρούς εντός του κυβερνώντος κόμματος. Αρκετά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν το γεγονός ότι ο κ. Καρτερός έχει μια πολύ επιθετική πένα και επιτελικές ικανότητες που ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί στον πόλεμο που διεξάγει αλλά και αυτόν που έρχεται εν όψει εκλογών. Περισσότεροι όμως είναι εκείνοι που τον θεωρούν «πατέρα» τραγικών λαθών που ήδη έχουν γίνει και έχουν στοιχίσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα.

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ

Αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή διαχείριση

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το sms του Μαξίμου, πέραν της οργής της κοινής γνώμης, ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κριτικής εναντίον της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των εμπνευστών της και εντός των τειχών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα που επιχείρησε από την αρχή να οικοδομηθεί, ότι η φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν ήταν καν φονική, δηλαδή δεν υπήρχαν νεκροί ενώ υπήρχαν και η κυβέρνηση το γνώριζε ή ότι ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή των δυτικών ανέμων που ποτέ δεν φυσούν στην Αττική, όπως δήθεν έλεγε η έκθεση της Πυροσβεστικής, ή προσχεδιασμένη ενέργεια εμπρηστών που ποτέ δεν αποδείχθηκε, γύρισε μπούμερανγκ εναντίον της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κεντρικά επιχειρήθηκε να αλλάξει η αρχική γραμμή και υιοθετήθηκε η επόμενη, δηλαδή να εμφανιστούν ως βασική αιτία της καταστροφής τα αυθαίρετα που πρέπει να γκρεμιστούν, να εκδιωχθούν οι «υπεύθυνοι» από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία κ.λπ.

Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική συναντά ισχυρές αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ όπως και εκείνη που προσπαθεί να πείσει ότι το Μνημόνιο τελείωσε αλλά οι δεσμεύσεις μένουν και είναι και πιο αυστηρές από πριν, ότι βγαίνουμε στις αγορές οσονούπω αλλά το δεκαετές κινείται σταθερά πάνω από το 4%, ότι η ανεργία μειώνεται ενώ στην πραγματικότητα αυξάνεται η απλήρωτη part time εργασία ή ότι οι επενδυτές περιμένουν στην ουρά, η λαοπρόβλητη κυβέρνηση στηρίζεται από την πλειονότητα των Ελλήνων και όλα τα κακώς κείμενα προκύπτουν από τον πόλεμο των ΜΜΕ (ό,τι ακριβώς λέει και κάνει ο Τραμπ στις ΗΠΑ), φέρνει μέσα σε δάφνες και στέφανα τους αιχμαλώτους Ελληνες στρατιωτικούς μετά από 167 ημέρες κράτησής τους στην Ελλάδα μετά από αθόρυβες και μεθοδικές προσπάθειες, όταν οι ίδιοι παραδέχονταν δημοσίως ότι δεν ξέρουν πότε θα γυρίσουν στην Ελλάδα τα δύο παιδιά, ότι η σύλληψή τους ήταν προσχεδιασμένη από τον Ερντογάν και βασίστηκε σε πολιτικά κίνητρα, όταν λίγες ημέρες πριν η Αθήνα καταργούσε με υπογραφή της τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία σε μια κίνηση προφανούς πολιτικής διαμαρτυρίας…

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Λάσπη και φίμωση κάθε αντίθετης φωνής

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το sms του Μαξίμου ανέδειξε απλώς την καθημερινότητα αυτής της κυβέρνησης που παραμένει ο αδιάψευστος μάρτυρας. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή που έχει χαράξει από το ξεκίνημά της, δηλαδή να ελέγξει τον Τύπο, να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή. Οσο βαδίζουμε προς τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα σκληραίνει τη στάση της. Οι απειλές και οι επιθέσεις όπως και η λάσπη θα πολλαπλασιαστούν, ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί την περίοδο ως τον επόμενο Μάιο ή Οκτώβριο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την Σκάρλετ Γιόχανσον έβγαλε μέχρι και πλουζάκι



Ευσεβής πόθος για τον Τσακαλώτο η Σκάρλετ Γιόχανσον αφού έφτιαξε μέχρι και μπλούζα που τους παρουσιάζει ότι είναι ταίρι.

Στην Πρέβεζα κάνει τις διακοπές του εδώ και μία περίπου εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και έχει πάρει μαζί του νοητά και την ηθοποιό Σκάρλετ Γιόχανσον. 



Το prevezatoday.gr, παρουσιάζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να χαλαρώνει με φίλους σε στέκια της περιοχής και να επιδεικνύει την εμμονή του για την Σκάρλετ Γιόχανσον.



Στο «Σαϊτάν Παζάρ» του Στάθη Γουρνάρη όπου μαζί με φίλους του γευμάτισε σε χαλαρή διάθεση είχε πάρει και την φαντασίωση του μαζί αποτυπωμένη σε  t-shirt .



Η Κονιόρδου μας είπε και τι έγινε; Έφαγαν λάδι και ήρθαν βράδυ



Δεν είναι μόνο θέμα ανικανότητας, είναι και θέμα ηλιθιότητας για την πλειοψηφία των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Έφαγαν λάδι και ήρθαν βράδυ μας είπε η κ. Κονιόρδου και όλα καλά!!

Αυτό δείχνει η απάντηση που έδωσε για το περιστατικό που έλαβε χώρα, πριν μια εβδομάδα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, η υπουργός Πολισμού, κατά το οποίο κυρίες έριχναν λάδι σε αγάλματα, προκαλώντας μεταξύ άλλων και ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η Λυδία Κονιόρδου, στο Epsilon, είπε το απίστευτο χωρίς να ντρέπεται για την θέση της και χωρίς να σέβεται  «Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό»

Και γιατί βαριέται να συζητάει και άλλο το θέμα ποιος ξέρει τώρα τι έγινε : «Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε... δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε», είπε αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.