Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Αποτελέσματα στοχευμένου προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας «Παράβαση της εβδομάδας»



Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος «παράβαση της εβδομάδας», που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων, σε όλη την επικράτεια.

Την προηγούμενη βδομάδα (από 6 έως 12 Αυγούστου) κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας, ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, “δίνοντας προτεραιότητα” στη μη χρήση προστατευτικού κράνους και τη στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, από 785 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, ελέγχθηκαν συνολικά 14.871 οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 2.375 παραβάσεις, 1.710 για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 665 για τη στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν, στο οδικό δίκτυο, του Ηρακλείου (350), της Αττικής (272), του Ρεθύμνου (181), των Δωδεκανήσων (113), των Κυκλάδων (97), της Κεφαλληνίας (88), των Χανίων (79) και της Θεσσαλονίκης (63).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Περισσότερες συμβουλές και ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές/Τροχαία-Οδική ασφάλεια».


Αρπάζουν την επιστροφή φόρου! Ποιοι χάνουν τα χρήματα



Από τη μια τσέπη τα βγάζει στην άλλη τα βάζει το κράτος τα χρήματα που είναι να δώσει στους πολίτες. Κάπως έτσι η επιστροφή φόρου πάει περίπατο. Τα χρήματα που είναι να δώσει η εφορία τα παίρνει πίσω...

Όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου θα έχουν μια δυσάρεστη έκπληξη στην περίπτωση που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ΕΝΦΙΑ.

Ο αυτόματος συμψηφισμός ουσιαστικά δεν επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν εκείνη χρήση των χρημάτων από την επιστροφή φόρου. Το κράτος τα παρακρατεί χωρίς να ρωτήσει…

Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός και φτάνει η ώρα για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τόσο περισσότεροι θα γίνουν όσοι δεν θα λάβουν ποτέ επιστροφή φόρου.

Η κάμψη στα έσοδα λόγο φορολογικής κόπωσης των φορολογουμένων έθεσε σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό που αναζητά χρήματα με όλα τα μέσα και έτσι μπαίνει στο στόχαστρο και η επιστροφή του φόρου…


Πηγή : newsit.gr


Σχεδόν 350 διεθνή ΜΜΕ καταγγέλλουν τον «βρώμικο πόλεμο» του Τραμπ κατά του Τύπου



«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που φαίνεται να έχει μια σταθερή και συνεχή πολιτική υπονόμευσης και ποινικοποίησης της δουλειάς του Τύπου», αναφέρει σε άρθρο του, ο Guardian.

Σχεδόν 350 διεθνή δημοσιογραφικοί οργανισμοί, κάνουν λόγο, στα κύρια άρθρα τους για ελευθεροτυπία με αφορμή της επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Τύπου.

Η εφημερίδα Boston Globe ξεκίνησε μία εκστρατεία την περασμένη εβδομάδα, όπου παρότρυνε τα αμερικανικά ΜΜΕ να καταγγείλουν μαζικά τον «βρώμικο πόλεμο» του προέδρου κατά των Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #EnemyOfNone -απάντηση στον χαρακτηρισμό «εχθροί του λαού» που επιφυλάσσει συχνά ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Μέχρι το πρωί της τετάρτης, 343 εφημερίδες και ειδησεογραφικοί ιστότοποι είχαν δηλώσει συμμετοχή στην εκστρατεία, ανάμεσά τους οι Νew York Times, οι Chicago Sun Times, η Philadelphia Inquirer και η Miami Herald.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ο πρώτος πρόεδρος που "επιτίθεται" στον Τύπο ή που αθσθάνεται ότι τα ΜΜΕ δεν είναι δίκαια με αυτόν. Ωστόσο είναι ο πρώτος πρόεδρος που φαίνεται να έχει μια σταθερή και συνεχή πολιτική υπονόμευσης και ποινικοποίησης της δουλειάς του Τύπου», αναφέρει σε άρθρο του, ο Guardian.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις του στα ΜΜΕ. Σε πρόσφατη συγκέντρωση οπαδών του στην Πενσυλβάνια έδειξε προς το μέρος των δημοσιογράφων που κάλυπταν την εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς τους «ψεύτικες, αηδιαστικές ειδήσεις».

Ο απερχόμενος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα Ζεϊντ Ραάντ αλ Χουσεϊν λέει ότι τα σχόλια του Τραμπ κατά του Τύπου «δεν απέχουν πολύ από την προτροπή στη βία», ενώ επισημαίνει:

«Τέτοιου είδους ρητορική θα μπορούσε εύκολα να βλάψει τους δημοσιογράφους οι οποίοι κάνουν τν δουλείά τους και πιθανόν να οδηγήσει και σε αυτο-λογοκρισία».


Πηγή : protothema.gr


Αμεση Ανάλυση: Γιατί τους απελευθέρωσε;



Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παραμονή του δεκαπενταύγουστου υπήρξε εντελώς αιφνιδιαστική. Το γεγονός έφερε ανακούφιση στις οικογένειές τους και σκόρπισε χαρά και συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα λόγω του μεγάλου συμβολισμού που έφερε η πολύμηνη και καθ’ όλα άδικη κράτησή τους αλλά και η λύτρωσή τους παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τί όμως συνέβη και το καθεστώς Ερντογάν αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους;

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν προς το ότι η ευτυχής εξέλιξη συνδέεται άμεσα με το θέμα της συνεχιζόμενης κρατήσεως του αμερικανού πάστορα Μπράνσον και της συνεπακόλουθης εντάσεως μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Εκτός από τον Μπράνσον, στις τουρκικές φυλακές κρατούνται αμερικανοί, γερμανοί και γάλλοι υπήκοοι. Εδώ και λίγες ημέρες οι ΗΠΑ δεν ζητούν μόνον την αποφυλάκιση του πάστορα. Απαιτούν πλέον την απελευθέρωση όλων όσων σχετίζονται με αμερικανικά συμφέροντα (αμερικανοί αλλά και τούρκοι υπάλληλοι σε αμερικανικά προξενεία) και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. 

Η περίπτωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών διέφερε ως προς τις άλλες υποθέσεις ξένων υπηκόων διότι δεν τους κατηγορούσαν για συνεργασία με τους Γκιουλενιστές ή τους αυτονομιστές του ΠΚΚ. Κατά τα λοιπά υπήρχαν πολλές ομοιότητες. Όλοι έχουν κρατηθεί επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Όταν γίνονται γνωστές οι κατηγορίες, διαπιστώνεται ότι δεν συνοδεύονται από ισχυρά στοιχεία. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται περί ομηρίας, όπου η τουρκική πλευρά περιμένει να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα για να τους αφήσει ελεύθερους.

Με την αιφνιδιαστική του κίνηση ο Ερντογάν ήθελε να περάσει διάφορα μηνύματα:

•Προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη: Το καθεστώς δεν είναι απόλυτο και μονολιθικό. Υπάρχει ελπίδα σύντομης απελευθερώσεως του αμερικανού πάστορα και ίσως και άλλων.

•Προς τις ΗΠΑ: Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αφέθησαν μετά από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Επομένως και η υπόθεση του πάστορα πρέπει να περάσει τυπικώς μέσα από την τουρκική δικαιοσύνη. Ήδη ένας τούρκος δημοσιογράφος, ο Αμπντουκαντίρ Σεβί, γνωστός για τις στενές του σχέσεις με το κυβερνών ισλαμικό κόμμα, έγραψε ότι η απελευθέρωση του πάστορα είναι θέμα χρόνου, εάν οι ΗΠΑ παρουσιάσουν στοιχεία για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην ψυχική του υγεία η σχεδόν διετής παραμονή στις φυλακές.

•Προς τις διεθνείς αγορές: Η απελευθέρωση είναι σημάδι επιστροφής της Τουρκίας σε μία πιο λογική στάση. Οι αγορές που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε σχετικές κινήσεις ελπίζεται ότι θα το καταγράψουν και θα μειωθούν οι διεθνείς οικονομικές πιέσεις προς την τουρκική λίρα.

Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών θα πρέπει να συνδυασθεί και με την ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 31 Ιουλίου 18 ηγέτες θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται οι μειονότητες «είναι ελεύθερες να ζήσουν σύμφωνα με την πίστη τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα σύμφωνα με τις παραδόσεις τους. Δηλώσεις που αναφέρουν ή υπονοούν καταπίεση είναι εντελώς αναληθείς». Η ανακοίνωση αποτελούσε απάντηση στα σχόλια του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς που είχε πει ότι δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Ουδέποτε ο Ερντογάν θα κατέφευγε σε μία τέτοια κίνηση από ανθρώπους που θεωρεί κατώτερους (γκιαούρηδες), εάν δεν αισθανόταν ότι βρίσκεται υπό τρομερή πίεση. Αυτό δηλώνει και η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Εάν επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες ότι δεν πρόκειται περί τακτικού ελιγμού του Ερντογάν για να κερδίσει χρόνο, θα έχουμε μία ακόμη απόδειξη του απίστευτου ρεαλισμού του, όταν πιέζεται.

Επίσης, είναι βέβαιον ότι ο Ερντογάν θα σπεύσει να χρησιμοποιήσει τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα για το θέμα. Εάν οι ανακοινώσεις είναι τμήμα της συμφωνίας για την απελευθέρωση, καλώς να γίνουν αλλά να είναι συγκρατημένες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη ένταση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δηλώσεις αποπροσανατολιζουν τη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, αυτό που συνέβη με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, τον πάστορα, τους αμερικανούς και γερμανούς κρατουμένους δείχνει την επιλογή της Τουρκίας κατά την τελευταία διετία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους ως ομήρους σε διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς αυτή την αντίληψη επιβεβαίωσε η Γερμανία που εντελώς λανθασμένα αποδέχθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γιουκσέλ -γερμανικής και τουρκικής ιθαγένειας- με αντάλλαγμα την πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ισχύει η αρχή ότι δεν διαπραγματεύεσαι ούτε με τρομοκράτες ούτε με κράτος που ακολουθεί τέτοιες πρακτικές. Ορθότατη υπήρξε η επιλογή της Ελλάδος να μην μπει στη λογική διαπραγματεύσεων. Αυτό αναφέρεται διότι η Ελλάδα γειτνιάζει με την Τουρκία και μπορεί η τελευταία να υιοθετήσει εκ νέου τέτοιες τακτικές.


ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία : Οι εξελίξεις στην Τουρκία επιδρούν αρνητικά στην ελληνική οικονομία




Δήλωση Τομεάρχη Οικονομικών Ν.Δ. κ. Χρ. Σταϊκούρα για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την επίδραση τους στην ελληνική οικονομία :

«Η άμεση επίδραση της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, ότι με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για τη διασφάλιση χαμηλού κόστους δανεισμού. Με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Εάν η Κυβέρνηση είχε υλοποιήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, εάν είχε εξαλείψει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εάν είχαν ληφθεί έγκαιρα γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχε ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε, με δεδομένη και την υψηλή διεθνώς διαθέσιμη ρευστότητα, τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν ήδη χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα. Όπως ακριβώς συνέβη με την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγήκαν εγκαίρως και οριστικά από τα μνημόνια. 

Τα τελευταία γεγονότα, που απέδειξαν δυστυχώς πόσο ανοχύρωτη παραμένει η ελληνική οικονομία, επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουν πια όλοι οι πολίτες: Η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση, με βούληση και σχέδιο, που θα υλοποιήσει με αποφασιστικότητα όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάταξη της χώρας. Με απλά λόγια, χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή».


Η κυβέρνηση κάνει ότι ήταν δικιά της επιτυχία η αποφυλάκιση ο Κουβέλης τους διαψεύδει




Ξεμπρόστιασε την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο ο Φώτης Κουβέλης στον ΑΝΤ1.

Η κυβέρνηση με non paper προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών ως δικιά της επιτυχία, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης αναφέρει ότι εκτίμησή του ήταν ότι «ο χρόνος απελεύθερωσης των δύο στρατιωτικών θα ήταν μακρύτερος», εξηγώντας ότι «η εκτίμησή μου αυτή ήταν στη βάση συγκεκριμένων γεγονότων και στοιχείων».

«Οι όποιες απαισιόδοξες προβλέψεις γίνονταν, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν ήταν σε θέση εξαιρετικά έντονη στο βαθμό όπου ήθελε τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής του πολιτικής» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης δείχνοντας έτσι την αλήθεια ότι κανένας από την κυβέρνηση δεν ήξερε πότε και εάν θα αποφυλακίζονταν οι δύο στρατιωτικοί μας.

Δεν παρέλειψε επίσης να διαψεύσει ακόμα μία φορά τον Πάνο Καμμένο λέγοντας, ότι «δεν έχω τεκμήρια περί απαγωγής» σε αντίθεση με τα όσα έχει πει ο Υπουργός Άμυνας περί απαγωγής τους.




Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες - Αυστηρότερο το πλαίσιο για τα δικηγορικά γραφεία



Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με σκοπό να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις». Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ήδη, ενώ η επόμενη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η ομάδα δουλεύει σε πέντε βασικές ενότητες. Ειδικότερα: 1) Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR): Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 2) Δικηγορικές εταιρείες 3) Πεδίο εφαρμογής του ν. 3789/2009 4) Διάφορα θέματα όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α. και 5) Νομοτεχνική βελτίωση του νόμου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες). Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων και σε δικηγόρους - δικηγορικές εταιρίες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν ακραίες συμπεριφορές εις βάρος των οφειλετών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018. Συνολικά έχουν επιβληθεί 21 διοικητικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, που κυρίως αφορούν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών -καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους-, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες  από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αποφυλάκιση των στρατιωτικών ώς επιτυχία της κυβέρνησης



Μόνο αφελείς και ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπορούν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πέτυχε να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιωτικοί μας.

Φυσικά και δεν είναι ικανή η κυβέρνηση Τσίπρα να επιτύχει κάτι τέτοιο και δεν θα ήταν ποτές εφικτό να πειστεί ο Ερντογάν από τον Τσίπρα που δεν τον έχει σε καμία εκτίμηση ο σουλτάνος, να αποφυλακίσει τους δύο στρατιωτικούς.

Εάν ο ίδιος ο σουλτάνος δεν ήθελε να το κάνει για άλλους όμως λόγους όπως η πίεση που νιώθει από την Αμερική, οι δύο στρατιωτικοί μας θα ήταν ακόμα στις φυλακές της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση έχοντας αποτύχει σε όλα τα επίπεδα και παντού προσπαθεί να πιαστεί από κάπου και να εκμεταλλευτεί αυτό το ανέλπιστο δώρο που έκανε ο Ερντογάν και να το παρουσιάσει ως δικός της επίτευγμα.

Στο  non paper του Μαξίμου με τίτλο «Το πλαίσιο και οι ενέργειες που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» γίνεται προσπάθεια να περάσει η ακροαριστερή προπαγάνδα και να πιστέψουν οι Έλληνες ότι ήταν οι μεθοδικές προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και η πολιτική αυτής της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας από το 2015 που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Δεν αναφέρουμε τι γράφει ακριβώς το non paper γιατί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, θα είναι σαν να αναπαράγουμε την ακροαριστερή προπαγάνδα της κυβέρνησης που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και θα ξεφτιλιστούμε μαζί τους.


Νέα δεδομένα για την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης



Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της αρχαίας Θήρας (Σαντορίνης), γνωστή και ως «μινωική», μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο κατά τα τελευταία 4.000 χρόνια, έγινε μετά το 1600 π.Χ., μερικές δεκαετίες πιο πρόσφατα σε σχέση με τις έως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Εδώ και χρόνια, επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία έκρηξης του ηφαιστείου, η οποία έγινε αισθητή έως την Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία, επειδή αποτελεί ορόσημο και σημείο αναφοράς για τη χρονολόγηση πολλών άλλων προϊστορικών συμβάντων και αρχαιολογικών ανακαλύψεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα ιστορικά-αρχαιολογικά δεδομένα «δείχνουν» μια ημερομηνία μετά το 1600 π.Χ., περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα, ενώ άλλα επιστημονικά δεδομένα, όπως η δενδροχρονολόγηση, έως τώρα τοποθετούσαν τη φυσική καταστροφή λίγο παλαιότερα, κατά το τέλος του 17ου αιώνα. Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο ως πιο ακριβής η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ενός κλαδιού ελιάς που θάφτηκε στη Θήρα από την τέφρα και, με βάση το οποίο, η ημερομηνία της έκρηξης τοποθετείται μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ., με πιο πιθανό το διάστημα μεταξύ 1613 και 1614 π.Χ..

Όμως η νέα αμερικανοβρετανική έρευνα, που βασίζεται σε νέες αναλύσεις δενδροχρονολόγησης, εκτιμά ότι η μινωική έκρηξη είναι κάπως πιο πρόσφατη, μετά το 1600 π.Χ.. Είχε προηγηθεί προ ημερών μια ισραηλινή μελέτη δενδροχρονολόγησης που κατέληγε σε ανάλογο συμπέρασμα, ότι η έκρηξη έγινε 40 έως 50 χρόνια αργότερα σε σχέση με την εκτίμηση για 1627-1600 π.Χ..

Aν όντως ισχύουν οι νέες εκτιμήσεις, τότε για πρώτη φορά η δενδροχρονολόγηση και η αρχαιολογία μιλάνε την ίδια περίπου «γλώσσα». Κάνοντας νέες μετρήσεις στον ραδιενεργό άνθρακα-14 εντός των δακτυλίων των δέντρων, τα οποία ζούσαν την ίδια εποχή με την έκρηξη του ηφαιστείου, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η τελευταία συνέβη μεταξύ του 1600 και του 1525 π.Χ.. Αυτή η περίοδος επικαλύπτεται με τις ιστορικές-αρχαιολογικές εκτιμήσεις ότι η έκρηξη έγινε μεταξύ του 1570 και του 1500 π.Χ. (με βάση γραπτά κείμενα στην Αίγυπτο, κεραμικά από ανασκαφές κ.ά.).

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Αριζόνα, Queen's Μπέλφαστ και Σέφιλντ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δενδροχρονολόγησης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Σαρλότ Πίρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", ανέλυσαν την ετήσια ανάπτυξη των δακτυλίων 200 αιωνόβιων πεύκων που ζούσαν στις ΗΠΑ μεταξύ του 1700 και του 1500 π.Χ. και άλλων 85 βελανιδιών που ζούσαν στην Ιρλανδία την ίδια περίοδο. Επειδή τα δέντρα αυτά προσθέτουν ένα δακτύλιο κάθε χρόνο, αποτελούν ένα περιβαλλοντικό «αρχείο» μέσα στους αιώνες.

Η τρομερή έκρηξη της Θήρας θεωρείται δεδομένο ότι εκτόξευσε τόσα πολλά υλικά στην ατμόσφαιρα, που ψύχρανε όλη τη Γη για ένα διάστημα, πράγμα το οποίο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στους δακτυλίους ακόμη και δέντρων μακρινών περιοχών, κάνοντάς τους πιο στενούς λόγω του ψυχρότερου κλίματος. Αυτό ακριβώς βρήκαν οι ερευνητές σε τέσσερις ξεχωριστούς δακτυλίους τεσσάρων διαφορετικών ετών οι επιστήμονες, κάτι που τους οδήγησε στις νέες εκτιμήσεις τους για τη μινωική έκρηξη.

«Η χρονολόγηση της έκρηξης της Θήρας μπορεί να δημιουργήσει ένα χρονολόγιο για την αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα, Τουρκία και την υπόλοιπη Μεσόγειο σε μια τόσο κρίσιμη καμπή του αρχαίου κόσμου. Αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι τα στοιχεία του ραδιενεργού άνθρακα είναι πια συμβατά με τα αρχαιολογικά στοιχεία για την έκρηξη της Θήρας τον 16ο αιώνα», δήλωσε η Πίρσον.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απελευθερώθηκε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία



Άνοιξαν οι φυλακές για την απελευθέρωση και άλλων άδικα και παράλογα κρατούμενων από την τουρκική κυβέρνηση.

Αποφασίστηκε από την τουρκική δικαιοσύνη και η αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, του τοπικού προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας, μια σύλληψη και φυλάκιση που είχε προκαλέσει ανησυχία για τις επιδόσεις της Άγκυρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο  Τανέρ Κιλίτς βρισκόταν στη φυλακή έναν χρόνο με την κατηγορία της υποστήριξης προς τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. 


Έρχεται φοροκαταιγίδα 24 δισ. για να βγουν το πλεόνασμα και ο μποναμάς



Τι περιμένει τους πολίτες μετά την ανάπαυλα των διακοπών και ως τον Ιανουάριο για να πιαστούν οι στόχοι της κυβέρνησης - Καθυστερούν τον ΕΝΦΙΑ για να μη χαλάσουν τις «φιέστες».

Σε δρόμο γεμάτο από φορολογικές παγίδες θα μπουν οι πολίτες μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Αυγούστου καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει όχι μόνο τα χρήματα για να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και να "κλειδώσει" το υπερ-πλεόνασμα που θα της επιτρέψει να μοιράσει το επικοινωνιακό "κοινωνικό μέρισμα" για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 

Η λογική είναι "σου παίρνω 10 για να σου δώσω πίσω 1", με τη μορφή μποναμά, και το λογαριασμό θα τον πληρώνουν και φέτος οι φορολογούμενοι. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα δεν υπερβαίνουν τον στόχο (είναι αυξημένα μόλις κατά 1,3%) και γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση, για να καταγράψει υπερπλεόνασμα 1 δις ευρώ πάνω από το στόχο στο επτάμηνο, έκοψε 691 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους (πέραν του στόχου του Προϋπολογισμού) και 757 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπονομεύοντας την ανάπτυξη. 

Από εδώ και εμπρός περιμένει από τους συνεπείς φορολογούμενους να συμπληρώσουν τα 24 περίπου δισεκατομμύρια που λείπουν για το πλεόνασμα και τον επικοινωνιακό μποναμά. 

Τα χρήματα αυτά θα αναγκαστούν να τα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους κατά το β΄εξάμηνο του 2018. 

Εκτός από τον Αύγουστο, ο οποίος προσφέρεται πράγματι για "φιέστες" καθώς φέρνει τις μικρότερες φορολογικές υποχρεώσεις μέσα στην χρονιά (μόλις 4 δισ. ευρώ) κάθε άλλος μήνας μετά "το τέλος των Μνημονίων" και τις εξαγγελίες για ελαφρύνσεις, θα αποδεικνύεται ιδιαίτερα «καυτός» αφού θα φέρνει όχι μόνον ένα, αλλά δύο ή τρία έως και 5 νέα «κτυπήματα» στους φορολογούμενους.

Έως τέλος της χρονιάς προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει εφέτος από άμεσους και έμμεσους φόρους τουλάχιστον 51,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης και πληρωμές δόσεων, κατασχέσεις αλλά και συμψηφισμοί υποχρεώσεων με επιστροφές φόρων που δικαιούνται -αλλά δεν θα λάβουν στην τσέπη τους ποτέ- εκατομμύρια δικαιούχοι. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα χάσουν όλοι 24 δισ. ευρώ. 

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. 

Τον Αύγουστο οι απαιτήσεις χαλαρώνουν. Και ενώ πέρυσι τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, φέτος κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, που πέφτουν στα 4,155 δισ. ευρώ.

Το βάρος πέφτει όμως έτσι στους επόμενους αμέσως μήνες:

- τον Σεπτέμβριο θέλει να εισπράξει 5,852 δισ. ευρώ

- τον μήνα Οκτώβριο θέλει 4,741 δισ. ευρώ

- τον μήνα Νοέμβριο θα ζητήσει 4,864 δισ. ευρώ

- τον Δεκέμβριο υπολογίζει να εισπράξει περίπου 5,2 δισ. ευρώ. 

Άλλα 400-500 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν σαν ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο, που θα μετρήσουν σαν έσοδα Δεκεμβρίου, ανεβάζοντας τον λογαριασμό ακόμα περισσότερο.

Το «ημερολόγιο» των φόρων

Ο… γολγοθάς των φορολογουμένων μετά το καλοκαίρι ξεκινά από τον Σεπτέμβριο με την εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης των φόρων που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

Επιπλέον ως το τέλος Αυγούστου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσουν την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Ακολουθούν άλλες 4 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018.

Υπάρχουν ακόμα οι φόροι για την ακίνητη περιουσία του 2018, αλλά και τα τέλη για τα οχήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι το 2019.

‘Ετσι, τον Σεπτέμβριο και –ειδικά- τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένους έως και 4 φόρους συνολικά:

- τον φόρο εισοδήματος, με τον οποίο συνεισπράττονται και άλλοι 4 φόροι (προκαταβολή φόρου 2018, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο διαβίωσης).

- τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

- τα τέλη κυκλοφορίας

- τις δόσεις για παλαιά χρέη στο δημόσιο.

Και όλα τα παραπάνω, ενώ κάθε μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα των φορολογουμένων προς το δημόσιο, ενώ «τρέχουν» και οι εισφορές ΕΦΚΑ, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα χρέη στις τράπεζες.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα. Τα ραβασάκια από την εφορία θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς, πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως είναι τυχόν μηνιαίες δόσεις που προέρχονται από την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, εξωδικαστικό συμβιβασμό κά.


Αγωνία για τον ΕΝΦΙΑ

Σειρά θα πάρουν τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Λόγω της φιέστας όμως για την «καθαρή έξοδο» στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχέδια έτσι ώστε τα ραβασάκια του φόρου να σταλούν μετά την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και στην περίπτωση αυτή όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός των 8 δισ. άμεσων φόρων για τα νοικοκυριά και μόνον, έχει ως εξής:

1. Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος: Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι που θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη ήταν μέχρι τις 31 Ιουλίου και ακολουθούν η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

2. Εισφορά αλληλεγγύης: Στα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος ενσωματώνεται και μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι. Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται να πληρώσουν περίπου 1 δισ. ευρώ.

3. Τέλος επιτηδεύματος: Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επαγγελματίες, μαζί με τις δόσεις φόρου εισοδήματος, φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Άλλα 250 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν επίσης και για τέλος επιτηδεύματος νομικών προσώπων.

4. Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: όσοι έκαναν έναρξη δραστηριότητος το 2017 -ακόμα αγρότες που άλλαξαν καθεστώς- καλούνται να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο, προκαταβολικά και για τα εισοδήματα του 2018 που δεν τα έχουν ακόμα εισπράξει.

5. Φόρος Πολυτελούς διαβίωσης: Αφορά όσους κατέχουν ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη. Πληρώνεται μαζί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

6. ΕΝΦΙΑ: Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019. Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

7. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2019: Ο χορός με τις μεταμνημονιακές πληρωμές θα κλείσει με τα τέλη κυκλοφορίας που θα σταλούν τέλος Νοεμβρίου στους ιδιόκτητες των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


To video με τους δύο στρατιωτικούς που εξηγούν πώς τους συνέλαβαν



Στο βίντεο μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί λίγο μετά την απελευθέρωσή τους συζητούν με τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ και περιγράφουν το πώς έγινε η σύλληψή τους στις Καστανιές του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο.




Οικογενειακή τραγωδία στο Βόλο! Έπνιξε τη γυναίκα του και προσπάθησε να αυτοκτονήσει



Ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου, στο Βόλο.

Ένας 80χρονος άνδρας, έπνιξε την 72χρονη γυναίκα του, ενώ κοιμόταν και στη συνέχεια έκανε αποτυχημένη απόπειρα ανθρωποκτονίας, παίρνοντας χάπια. Ο δράστης, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, συνελήφθη με την κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι σκέφτονταν από καιρό, να δώσει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από τον 5ο όροφο του διαμερίσματος, καθώς θεωρούσαν ότι η ζωή τους δεν είναι καλή. Ο 80χρονος άνδρας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διακατέχονταν από διάφορες έμμονες ιδέες για παθήσεις σχετικά με την υγεία του.

Τα ξημερώματα ο ηλικιωμένος ξύπνησε και, όπως ισχυρίστηκε, επειδή δεν ήθελε η σύζυγός του να ταλαιπωρηθεί ή να πονέσει, την έκλεισε το στόμα και τη μύτη με το χέρι του, προκαλώντας της ασφυξία.

Στη συνέχεια, ο 80χρονος έγραψε ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο φέρεται να ανέφερε ότι προχώρησε σε αυτή την πράξη, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και δεν ήθελε να αφήσει μόνη την 72χρονη σύζυγό του.

Ενημέρωσε τον κουνιάδο του

Ο δράστης τηλεφώνησε στον αδερφό της συζύγου του, ο οποίος μένει στη Σουηδία, όπως και τα δύο παιδιά του τραγικού ζευγαριού και είχε έρθει για λίγες μέρες στο Ριζόμυλο, όπου διέμενε.

Ο 80χρονος ενημέρωσε τον αδερφό της γυναίκας του, ότι η αδερφή του είναι νεκρή κι έχει αφήσει το κλειδί έξω από την πόρτα. Ο κουνιάδος του, συνειδητοποίησε ότι ο 80χρονος δεν ήταν καλά και ειδοποίησε άμεσα την Αστυνομία.

Μετά από 20 λεπτά, ο 80χρονος ξανατηλεφώνησε στον αδερφό της γυναίκας του και του είπε ότι είναι στο Νοσοκομείο.

Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο Νοσοκομείο, όπου βρήκαν στον 80χρονο στην ανάνηψη, καθώς είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα διαφόρων χαπιών.

Ο συζυγοκτόνος παραμένει στο Νοσοκομείο Βόλου φρουρούμενος, ενώ εκτιμάται ότι αύριο ή μεθαύριο θα λάβει εξιτήριο και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.


Πηγή: Magnesianews
newsit.gr


Deutsche Welle: Προσωρινή η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια;



Ο Ντιρκ Μίλερ ή «Mr. Dax» όπως αποκαλούν στη Γερμανία τον «γκουρού» του γερμανικού χρηματιστηρίου μίλησε στη Deutsche Welle για την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια και τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και διαδοχικών μνημονίων που επέφεραν ριζικές αλλαγές και ανατροπές στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας οι οποίες ήταν συχνά επώδυνες για τους πολίτες, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.

Με δεδομένη την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τις επόμενες δεκαετίες όμως, κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο, ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα ανακτά από την ερχόμενη Δευτέρα την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία είναι προφανώς εσφαλμένος. Ο στενότατος κορσές πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060 δεν αφήνει ουσιαστικά μεγάλα περιθώρια απόκλισης από τις επιταγές των διεθνών πιστωτών. Το γεγονός δε ότι τα τελευταία χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ψαλιδίζει τις όποιες ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον.

Έξοδος στις αγορές αλλά με αστερίσκους

Με τη θέση αυτή εν γένει συμφωνεί και ο γερμανός χρηματιστής Ντιρκ Μίλερ. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον η 20η Αυγούστου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης και των μνημονίων, ο «γκουρού» του γερμανικού χρηματιστηρίου είναι αρκετά επιφυλακτικός:

«Ας πούμε ότι είναι το προσωρινά τελευταίο πακέτο διάσωσης. Να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει επ΄ουδενί. Το χρέος είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Η οικονομία βρίσκεται 20% κάτω από τα επίπεδα του 2008. Έκτοτε έχουν αλλάξει όμως σημαντικά οι συνθήκες. Για την Ελλάδα όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά άσχημη. Η ανεργία και ειδικά η νεανική ανεργία είναι δραματικά υψηλή. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γενικευμένης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, με τη διεθνή οικονομία να αναπτύσσεται σημαντικά. Για την Ελλάδα όμως δεν διακρίνω κάποια αισθητή βελτίωση της κατάστασης».

Ο γερμανός ειδικός δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου. Εντούτοις βάζει έναν σημαντικό αστερίσκο: «Μπορώ να φανταστώ ότι η έξοδος στις αγορές θα λειτουργήσει. Αλλά αν λειτουργήσει, τότε μόνον επειδή οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι αν κάτι πάει στραβά, θα υπάρξουν και πάλι τα πακέτα διάσωσης για να τους σώσουν, όπως έγινε και στο παρελθόν. Το ‘φρέσκο' χρήμα που έπαιρνε κάθε φορά η Ελλάδα από τα ταμεία διάσωσης αξιοποιήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους ιδιώτες. Ως εκ τούτου αναμένει κανείς ότι έτσι θα είναι και στο μέλλον. Το ρίσκο για τους επενδυτές λοιπόν είναι σχετικά περιορισμένο καθώς μπορεί να στηριχθεί στην ΕΕ, η οποία στην εσχάτη θα παρέμβει εκ νέου».

«Δεν θα αγόραζα ελληνικά ομόλογα»

Θα συμβούλευε όμως ο ίδιος -ως άνθρωπος των αγορών που διαχειρίζεται μάλιστα δικό του επενδυτικό ταμείο- δυνητικούς επενδυτές να επενδύσουν στην παρούσα φάση στην Ελλάδα και σε ελληνικά ομόλογα;

«Ασφαλώς όχι. Διότι προτιμώ σοβαρές επενδύσεις, καλές επιχειρήσεις που έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι μπορούν. Θεωρώ ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συνιστούν μια καλή επένδυση. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά. Αλλά πρέπει να το κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Είναι δύσκολο να επιχειρείς να το επιβάλεις αυτό από έξω».

Όσον αφορά την προσφάτως συμφωνηθείσα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πάντως, ο Mr. Dax όπως αποκαλείται στη Γερμανία, φαίνεται να συμφωνεί με τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης αλλά και πολλούς οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα συνιστούν ουσιαστικά ένα κρυφό ή υφέρπων κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Στην πραγματικότητα αυτό είναι. Όταν παρατείνεις την περίοδο χάριτος για άλλα δέκα χρόνια, όταν δεν πληρώνεις ουσιαστικά τόκους επειδή με κάποιον τρόπο σου επιστρέφονται, όταν παρατείνεται η περίοδος ωρίμανσης των δανείων, τότε ουσιαστικά πρόκειται για αναδιάρθρωση χρέους. Μπορείς να το κάνεις με διάφορους τρόπους. Αντί για 10, την επόμενη φορά μπορεί να δοθεί παράταση 100 χρόνων, να οριστεί μηδενικό επιτόκιο ή και επιστροφή τόκων. Επισήμως μπορεί να λέγεται ότι συνεχίζεις να έχεις χρέος, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν υφίσταται πια. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για μια κρυφή απομείωση του χρέους».

Στο βιβλίο του, Showdown, που κυκλοφόρησε το 2013 στο απόγειο της ελληνικής κρίσης (μεταφράστηκε και στα ελληνικά και κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη υπό τον τίτλο «Σύγκρουση»), ο Ντιρκ Μίλερ επιχείρησε να προσεγγίσει και να διαφωτίσει το πρόβλημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στα γεωπολιτικά του συμφραζόμενα. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι υπήρξε στοχευμένη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας το διάστημα 2008/2009 που πέρα από την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση τρίτων στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Γιατί ενώ έχει περάσει τόσο δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα συνεχίζει να μην εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, πολλώ δε μάλλον που σχετικές εκτιμήσεις ειδικών συγκλίνουν στο ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα, διερωτάται ο γερμανός χρηματιστής.

Πηγή: DW


Διεθνής Τύπος: Τι γράφει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών



Η είδηση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών μετά από 167 μέρες εγκλεισμού σε φυλακές της Αδριανούπολης έγινε όπως ήταν φυσικό πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Το AFP σημειώνει επίσης πως η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στην Άγκυρα για την «άδικη» κράτηση των δύο στρατιωτικών και πως οι δικηγόροι τους είχαν ζητήσει τουλάχιστον έξι φορές την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ Τούρκων καταδρομέων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.

Στην αντιπαράθεση των δύο χωρών για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αναφέρεται στην αγγλόφωνη έκδοσή του και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτο θέμα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όπου συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτη είδηση και στον ιστότοπο του CNN Turk.

Στη Γαλλία, την είδηση αναμεταδίδουν ήδη στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες Le Point και Le Figaro.

Πρώτο θέμα και στα γερμανικά μέσα

Η είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, δημοσιεύεται ήδη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Γερμανίας.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.

Οι ανταποκρίσεις αναφέρονται διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

«Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μιλούσε για ομηρεία. Διότι στην Ελλάδα βρίσκονται οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τους οχτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Η ελληνική Δικαιοσύνη είχε τους περασμένους μήνες επανειλημμένα απορρίψει την παράδοσή τους, με την αιτιολογία ότι στην Τουρκία τους περίμενε μια μη-δίκαιη διαδικασία. Σε τρεις από τους στρατιωτικούς έχει στο μεταξύ χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει από την αρχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση της σύλληψης και φυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν και Γερμανούς πολίτες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες. Οι υποθέσεις αυτές έχουν επιβαρύνει και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρομοίασε αυτές τις περιπτώσεις με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα και τόνισε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», καθώς έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.


ΤΟ ΒΗΜΑ


25χρονος βρέθηκε νεκρός στον λόφο του Φιλοπάππου- Είχε προηγηθεί ληστεία σε βάρος του




Ένας 25χρονος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στα βράχια του λόφου του Φιλοπάπου. 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ μαζί του ήταν και μια 23χρονη κοπέλα και πριν βρεθεί νεκρός τα δύο παιδιά είχαν πέσει θύματα ληστείας από αγνώστους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, υπό την απειλή μαχαιριού τους άρπαξαν χρήματα και προσωπικά έγγραφα. 

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.