Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Βολές των γιατρών ΕΟΠΥΥ για το νέο σύστημα στην Υγεία




«Αγαπητέ ασφαλισμένε, σήμερα ξεκινάει μία εξαιρετικά δύσκολη, υποβαθμισμένη και αβέβαιη πορεία του ασθενούς στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». Με αυτά τα λόγια η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, προειδοποιεί σε ενημερωτικό της σημείωμα τους ασφαλισμένους για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην εύρεση δωρεάν παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων οικογενειακών γιατρών αλλά και της άγνοιας του ίδιου συστήματος για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε πολίτης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση κάνει λόγο για τραγελαφική κατάσταση, η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου «με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό γιατρό έπειτα από απανωτά τηλεφωνήματα σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα». Σύμφωνα με την Ενωση, η συνέχεια της αναζήτησης στα κέντρα υγείας και στις τοπικές μονάδες υγείας όπου αυτές υπάρχουν, πολλές φορές αποβαίνει άκαρπη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό. «Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των συμβεβλημένων γιατρών, οι νέες συμβάσεις με οικογενειακούς ανέρχονται σε 465, ενώ επιπλέον 280 γιατροί υπηρετούν στις τοπικές μονάδες υγείας. «Λιγότεροι από 1.000 γιατροί για 11 εκατομμύρια Ελληνες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, καθώς και προσωρινή διαταγή κατά της μονομερούς κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, «λόγω της ύπαρξης σοβαρών δυνητικών κινδύνων για την ατομική και δημόσια υγεία των πολιτών και εξαιτίας καταχρηστικής και παράνομης συμπεριφοράς του Οργανισμού κατά των νόμιμων δικαιωμάτων των συμβεβλημένων γιατρών».


ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Είχαν κάνει άσκηση πυρόσβεσης στον τόπο του… εγκλήματος



Δια Πυρός η… Πεντέλη! Άσκηση που πέτυχε, πραγματικότητα που έκαψε ανθρώπους και περιουσίες.

Στην ιδανική… προσομοίωση ο Νέος Βουτζάς και το Μάτι σώθηκαν, στην αμείλικτη πραγματικότητα χάθηκαν από το χάρτη. Τραγική ειρωνεία, στις 8 Μαΐου 2018, ο τέως πλέον αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο -υπό παραίτηση- γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης είδαν μία «ιδανική» αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στη θέση Πύριζα της Πεντέλης.

Σκοπός της άσκησης «Διά πυρός 2018» ήταν να διαπιστωθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του, ο προσανατολισμός των υπηρεσιών στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης. Ολα τα παραπάνω απέτυχαν θανατηφόρα κάτω από πραγματικές συνθήκες, τα σχέδια της άσκησης τα πήρε ο άνεμος…

Η βελτιστοποίηση της ποιότητας συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ήταν ένας από τους στόχους της άσκησης, έγινε χείριστη και θανατηφόρα ερασιτεχνική την κρίσιμη στιγμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης δεν έκρινε σκόπιμη την επικοινωνία του με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα για την έγκαιρη ειδοποίησή του προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών, ακόμη και απομάκρυνσή τους από τις καιόμενες περιοχές. Ο,τι περισώθηκε από την Αστυνομία, ήταν από την πρωτοβουλία του ταξίαρχου Κωνσταντίνου Βουτσελά, ο οποίος υπηρετεί όλα τα υπηρεσιακά του χρόνια σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ είναι κάτοικος… Νέας Μάκρης, και του διοικητή του Β’ Τμήματος Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής Αργύρη Μπακαλώνη, οι οποίοι την τελευταία στιγμή, με το προσωπικό που διέθεταν, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι επιχείρησαν να κινηθούν στη Λ. Μαραθώνος τις κρίσιμες στιγμές.

Drone και «Θησέας»

Τότε υπήρχε «αρχική εκτίμηση κατάστασης», που στις 23 Ιουλίου ήταν ανύπαρκτη, «κινητοποίηση-ανάπτυξη δυνάμεων», που τη… «μαύρη» Δευτέρα ήταν υποτυπώδης ή αδύναμη να αντεπεξέλθει. Στη «Διά Πυρός», σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, βρέθηκε… ερπυστριοφόρο, πέταξαν Καναντέρ, ελικόπτερα, ακόμη και τετρακόπτερο drone, καθώς τα υπόλοιπα ηλεκτροκίνητα και βενζινοκίνητα, που αγοράστηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ, είναι στο… συνεργείο, ενώ εμφανίστηκε μία μοτοσικλέτα περιπολίας της ομάδας «Θησέας» που είναι σε «ύπνωση» από το 2014.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σαν αυτόν της «μαύρης» Δευτέρας 23 Ιουλίου, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο, για χρονικό διάστημα μίας ώρας περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον… τελικό έλεγχο, και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές. Στο Νταού Πεντέλης, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη θέση Πύριζα, όπου εξελίχθηκε η άσκηση, η φωτιά είχε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί θανατηφόρα, λόγω καιρού αλλά κυρίως λόγω ελλειμματικού κρατικού μηχανισμού.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΤΕ «ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ» ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Πύριζα η αναγγελία της πυρκαγιάς, δηλαδή ο εντοπισμός της, έγινε από τα ΣμηΕΑ. Τι είναι αυτό; Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών του Πυροσβεστικό Σώματος. Κατά τη διάρκεια πτήσης του βλέπει τη φωτιά και δίνει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), ανύπαρκτο στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Ακολουθεί τηλεφώνημα από διερχόμενο ποδηλάτη, ο οποίος αναφέρει ότι λευκό βαν κινείται ύποπτα στην περιοχή. Δίνεται διαταγή στο χειριστή του ΣμηΕΑ να το κατευθύνει βόρεια-βορειοανατολικά της θέσης Πύριζα και να προσπαθήσει να εντοπίσει το λευκό βαν, ενώ ειδοποιείται αμέσως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) να σπεύσει στο σημείο. Η ΔΑΕΕ μετά από έλεγχο ακινητοποιεί προς έλεγχο όχημα που μοιάζει με την περιγραφή που έχει δοθεί και στο εσωτερικό του βρίσκει ένα μπιτόνι με βενζίνη και στουπιά τα οποία κατάσχει και εν συνεχεία προβαίνει στη σύλληψη του οδηγού του οχήματος.

Στη… θλιβερή συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης 26 Ιουλίου, Τόσκας και Τζανακόπουλος στρατολογούν δορυφορικά συστήματα από… κλειστές πηγές και «ισχυρά τεκμήρια», για να αναδείξουν το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Ενας 65χρονος ύποπτος για εμπρησμό από αμέλεια, που έκαιγε σκουπίδια και κλαδιά στο Νταού, ακόμη δεν είναι κατηγορούμενος.

Το ΕΣΚΕ…, αξιολογώντας το συμβάν ως ιδιαίτερα σοβαρό, «λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, αλλά και των γενικότερων συνθηκών της περιοχής, κινητοποιεί σε πρώτη φάση τις πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις του Π.Σ. και Εθελοντικών Ομάδων, οι οποίες κινούνται για άμεση επέμβαση, ενώ στη συνέχεια κινητοποιούνται επιπλέον επίγειες δυνάμεις (οχήματα και πεζοπόρα τμήματα), εναέρια μέσα και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε συμβάντα αντίστοιχης κλίμακας». Στο Νταού δεν έγινε σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω, ενώ την κρίσιμη ώρα πέταξε μόνο ένα ελικόπτερο και τα υπόλοιπα ήρθαν ενώ η τραγωδία είχε εξελιχθεί, καθώς βρέθηκαν καθηλωμένα στα αεροδρόμια εξαιτίας των θυελλωδών δυτικών ανέμων.

Στην άσκηση ένας πυροσβέστης, που… τραυματίστηκε, επιβιβάζεται σε SUPER PUMA που τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Στο Νταού, τα SUPER PUMA έφθασαν μετά τις 19:00, καθώς το ένα από αυτά έσβηνε και προστάτευε τα… διυλιστήρια στα Μέγαρα. Στη «Διά Πυρός» η διακοπή της εξέλιξης της πυρκαγιάς επιτυγχάνεται από τις ρίψεις των αεροσκαφών και την ανάπτυξη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, στη φρικτή πραγματικότητα στο Μάτι τίποτα δεν αναπτύχθηκε…

Ο «Ολυμπος» και… 16 υπηρεσίες

Στην άσκηση είχε κάνει την εμφάνισή του και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ στο Μάτι… έκανε «guest» εμφάνιση την επόμενη μέρα, διαχείρισης των ανθρωπίνων απωλειών. Στη «Διά Πυρός» συμμετείχαν 16 κρατικές υπηρεσίες και τέσσερις εθελοντικές ομάδες. Συγκεκριμένα από τους: 12ο και 9ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, την Π.Υ. Νέας Μάκρης, την 1η ΕΜΑΚ, την ομάδα «ΘΗΣΕΑΣ», το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Ολυμπος», τη Διεύθυνση Εναερίων Μέσων, τα ΣμηΕΑ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη ΔΑΕΕ, την Περιφέρεια Αττικής, το ΓΕΕΘΑ, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, τον ΣΠΑΠ, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. για τον εντοπισμό της εστίας της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης, πυροσβεστικά αεροσκάφη (PZL-CL), ελικόπτερο του ΓΕΣ (CHINOOK) και τα ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA.

Το «γελοίο» της ιστορίας ήταν πως ήταν σε… ετοιμότητα και παρέμεναν κοντά στο πεδίο της άσκησης ένα ασθενοφόρο του Π.Σ. και το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος» σε… συνεργασία με το ΕΣΚΕ, που είχαν το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της άσκησης.

«Συγχαρητήρια»

Και στην άσκηση, αλλά και στη θλιβερή πραγματικότητα ο τέως πλέον αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε… ψάξει αλλά δεν είχε βρει επιχειρησιακά λάθη!

Στο σύντομο χαιρετισμό του είχε πει: «Δίνω συγχαρητήρια στο Πυροσβεστικό Σώμα για την πολύ καλά συντονισμένη, σχεδιασμένη, συγκροτημένη άσκηση. Είδατε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα, ακόμη και μέσα που βρήκαμε καταχωνιασμένα από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μη νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο -το είδατε στη πράξη- να συγκεντρώσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλα αυτά τα μέσα. Συγχαρητήρια στους εθελοντές, στην Περιφέρεια και στους δήμους που παρείχαν τα μέσα και τους ανθρώπους για τη διεξαγωγή της άσκησης. Καμία προσπάθεια δεν πετυχαίνει μόνο με ένα φορέα και η όποια προσπάθεια για να έχει καλό αποτέλεσμα πρέπει να συντονίζει και να συνδυάζει όλα τα μέσα και τους ανθρώπους. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και πιστεύουμε ότι, αν χρειαστεί, θα είναι και συντονισμένη η ενέργεια και θα έχει γρήγορο αποτέλεσμα, για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το φυσικό μας πλούτο».

Ολα τα παραπάνω διαψεύστηκαν οικτρά στην πράξη και στο συντονισμό. Επιβεβαιώθηκε ίσως στο γεγονός ότι ήταν δύσκολο, ακόμη και για άσκηση, να συγκεντρώσει τόσους ανθρώπους και μέσα, κάτι που φάνηκε στο Μάτι, πόσω μάλλον να συντονίσεις ένα «άτακτο στράτευμα» και τον πιο… στρεβλό μηχανισμό του Ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματικών, όπως είχε πει προφητικά κάποτε.

Ο κ. Τερζούδης, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, είχε ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες και είχε δηλώσει «ότι αυτή η άσκηση σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην οποία θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί τους προηγούμενους μήνες». Δεν εφαρμόστηκε τίποτα…

Οι θεατές

Τη «Διά Πυρός» είχαν παρακολουθήσει: ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ., ο μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης Σακελλαρίου, οι αντιπεριφερειάρχες Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, οι δήμαρχοι Πεντέλης ∆ημήτρης Στεργίου, Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Βριλησσίων Ξένοφων Μανιατογιάννης, Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, οι αντιδήμαρχοι Παλλήνης Μπάρμπας Ιωάννης και Πυργιώτης Αλέξανδρος, Ραφήνας Αντώνης Παλπατζής, η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Γιάννα Τσούπρα (σημαντική μάρτυρας για όσα συνέβησαν στο Μάτι), ο δασάρχης Πεντέλης Θανάσης Ρέππας, ο γενικός γραμματέας της Δ/νσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Αναστάσιος Καλπαξίδης, από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών ο Γεώργιος Βασιλόπουλος, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο πρόεδρος ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και του Δασαρχείου Πεντέλης.

Η εκκένωση στις κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης

Από τις μοναδικές «ηλιαχτίδες» συντονισμένης προσπάθειας κρατικού μηχανισμού καταγράφηκε στην εκκένωση των κατασκηνώσεων της ΕΛ.ΑΣ. στον Αγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης, όπου βρίσκονταν 370 παιδιά. Στις 29 Ιουνίου, με διαταγή του ο αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, είχε τονίσει το θέμα ασφάλειας των κατασκηνωτών, ομαδαρχών και του προσωπικού της κατασκήνωσης. «…τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ανευθυνότητας ή και δολιοφθοράς, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κυρίως στις δασώδεις περιοχές και όπου υπάρχουν θάμνοι, ξερά χόρτα και λειτουργούν κατασκηνώσεις, είναι πολύ αυξημένος. Την τελευταία εβδομάδα περίπου έχουν εκδηλωθεί τέσσερα περιστατικά πυρκαγιάς, εκ των οποίων τα τρία περιστατικά έλαβαν χώρα εντός παρακείμενης εγκατάστασης, σε απόσταση 300-400 μέτρων, σε ευθεία γραμμή από την κατασκήνωσή μας, και ένα σήμερα (29/06/2018) και ώρα 14.30 στην οδό Αγίας Μαρίνας, κοντά σε δασική έκταση, πλησίον της προαναφερθείσας εγκατάστασης και σε απόσταση 500 μέτρων από την κατασκήνωση», ανέφερε η σχετική διαταγή.

Επισημαίνεται ότι σε δύο από τις περιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο πυροπροστασίας, χωρίς τότε να απαιτηθεί η εκκένωση της κατασκήνωσης, ενώ οι θέσεις και ο τρόπος των πυρκαγιών παρέπεμπαν σε εμπρησμό. Το ίδιο σχέδιο αλλά με εκκένωση εφαρμόστηκε τη «μαύρη» Δευτέρα 23 Ιουλίου. Περίπου 400 παιδιά «ξέφυγαν» έγκαιρα και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία μέσω της Διονύσου στις σχολές της Αστυνομίας, όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους. Ηταν ένα παράδειγμα άσκησης που εφαρμόστηκε σωτήρια στην πράξη…


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με την άβυσσο – Ανασχηματισμός και… δεύτε τελευταίον ασπασμό



Πολύ βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την παραίτηση – απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Τσίπρας είναι για πρώτη φορά στριμωγμένος στα σχοινιά και δέχεται απανωτά χτυπήματα από εχθρούς και φίλους.

Η φωτιά που σκότωσε σχεδόν 100 ανθρώπους και κατέστρεψε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της Αττικής, έχει βάλει φωτιά και στην κυβέρνηση, εμφανίζονται τάσεις διάλυσης, για πρώτη φορά ίσως οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών είναι έντονες και αμφισβητούνται επιλογές και αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επέλεξε την «εξαφάνιση» τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μη μπει στο κάδρο των ευθυνών, τα μηνύματα που έρχονται από τη βάση έχουν τρομάξει το Μαξίμου.

Μπορεί οι περισσότεροι από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι καρφωμένοι στις καρέκλες τους, όμως, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα της αποχωριστούν βίαια.

Η μόνη λύση για να αλλάξει κάπως το κλίμα είναι ένας ριζικός ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και κόμμα. Ένα νέο ξεκίνημα που θα μπορούσε να συνδεθεί με το… νέο ξεκίνημα της οικονομίας, μετά τις 20 Αυγούστου.

Όπως αναφέρουν τα Νέα Σαββατοκύριακό, «η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι εκλογική» λένε οι μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, ενώ ακυρώνουν την όποια συζήτηση να προσφύγει ο Πρωθυπουργός σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγούν γνώστες των εσωτερικών συσκέψεων στο Μαξίμου, ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός και θα δοθεί χώρος σε ηλικιακά νέα πρόσωπα από τη γενιά του.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι λεγόμενοι «σωματοφύλακες» του Τσίπρα. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, μεταξύ 35-45 ετών, που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και θα είναι η εμπροσθοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές. Αναβάθμιση θα υπάρξει με βάση τις σημερινές συζητήσεις για τον Νάσο Ηλιόπουλο, νυν υφυπουργό Εργασίας και την προϊσταμένη του υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου που ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, εάν αποχωρήσει ο Σκουρλέτης. Στο νέο σχήμα θα αναβαθμιστεί πιθανότατα και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ίσως ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο Φώτης Κουρμούσης κ.ά., ενώ θα αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα, όπως ο Χρήστος Στάικος, ίσως ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά. Επίσης, στο νέο σχήμα θα τοποθετηθεί εκτός απροόπτου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο πλαίσιο του «ανοίγματος» που θέλει ο Τσίπρας προς την Κεντροαριστερά, ενώ πιθανότατα θα επανακάμψει ο Νίκος Φίλης.

Από αυτούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου, εκτός του Τόσκα, φαίνεται να είναι και ο… αναβαθμισμένος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Δ. Τζανακόπουλος που θεωρείται ο εμπνευστής της τραγικής συνέντευξης τύπου όπου με αλαζονικό ύφος μας ανακοίνωσε ότι όλα έγιναν καλώς καμωμένα παρά τους 90 νεκρούς. Σε περίπτωση μετακίνησης του Τζανακόπουλου σε άλλο πόστο, υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για την κεντρική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ θα είναι είτε ο Σκουρλέτης είτε ο Νίκος Παππάς.

Μαζί με τον Τόσκα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και πιθανότατα και του Λιμενικού. Στην έξοδο οδηγείται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα σκέψεις θα δημιουργηθεί είτε θέση υφυπουργού είτε αναπληρωτή υπουργού με αλλαγές στη δομή της πολιτικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπει κανείς δια γυμνού οφθαλμού είναι οι ανεπανόρθωτες ρωγμές που έχει υποστεί η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας. Κι όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα κυβερνητικά, θυμίζοντας τον Νίτσε: Αν κοιτάξεις για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος και η άβυσσος θα κοιτάξει εσένα.


ΤΑ ΝΕΑ


Το twitter ξεφτιλίζει τον Πάυλο Πολάκη!




Το twitter δίνει αυτό που του αξίζει του Πολάκη ξεφτιλίζοντας τον.

Κληρονομικο χάρισμα Πολακης-ΑΠΕ: αριστερό θολωμενος.. στις εκλογές θα γίνει μαυρισμενος
Στην πολιτικη
οταν ερχεται η στιγμη να φυγεις
καλο ειναι να μην ξεφτιλιζεσαι,
γιατι καθε σου αποφαση εκθετει και ντροπιαζει και τους ψηφοφορους που σε στηριξαν #
ο Πολακης τοσα χρονια γιατρος δεν εχει καταλαβει οτι κατι δεν παει καλα με την περιπτωση του
Έγραψε τόσες λέξεις για να μας πεί ότι αυτοί οι φαιδροί που κυβερνούν αντιλαμβάνονται την κριτική ΓΙΑ ΕΚΑΤΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης και ότι θα κάνουν τη φιέστα τους στις 21/8.
ΜΕ ΕΚΑΤΟ ΝΕΚΡΟΥΣ!

Ο Πολάκης είναι ο Τσίπρας, και ο Τσίπρας είναι ο Πολάκης.
Ο Πολακης μου θύμισε ένα παλιό άσμα του Στέλιου: «στο θολωμένο μου μυαλό».Ταλαι κουάλε.
Κοτό :
οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι «θολώνουν την εικόνα» για την αποτελεσματικότητα του κράτους

Είχε καπνίσει ακατέργαστο κρητικό μπάφο πάλι =
Ρε τσιπρα δεν είναι μόνο ο πολακης. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει εδώ και καιρό. Άν σου έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, κάνε εκλογές να τελειώνουμε.
Πολάκης: Το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά – Οι νεκροί «θολώνουν» την εικόνα!
Σαν να "χανω" εγω ασθενη και να λεω στους συγγενεις " λυπαμαι εγω εκανα τα παντα για να τον σωσω αλλα αυτος φταιει που δεν ηθελε να σωθει και πεθανε"
Ο κύριος Πολακης, αντί να ασχολείται με τα της αρμοδιότητας του στο χώρο της υγείας, τα βάζει ακόμη και με πεθαμένους επειδη "θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης". Τι άλλο να πει κανείς...
Εμας πάντως θα εξακολουθήσουν να θολώνουν τα μάτια μας όσο θα σκεφτόμαστε την τραγωδία των συνανθρώπων μας. Οι "Πολάκηδες" ευτυχώς είναι περαστικοί.
Πολάκης: «Το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά».Οταν το κράτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λειτουργεί αποτελεσματικά ,έχουμε:Εκατόμβη Νεκρών,Αγνοούμενοι,Χιλιάδες στρέμματα πευκοδασων καμμενα ,εκατοντάδες έως χιλιάδες σπίτια κατεστραμμενα και παραιτήσεις υπουργών.ΕΞΟΧΑ!Με ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ασφαλείς.
οι νεκροί θολώνουν την εικόνα του Συριζα...τα λέει χωρίς καμία ντροπή. Οι άνθρωποι ακομα πενθούν ρε φιλε
το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά με 100+ νεκρούς και αγνοούμενους λεει ο Πολάκης. Αν δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά μάλλον δεν θα υπήρχε Αττική. Κανένας σεβασμός στους νεκρούς
Τελικά στο Μαδουριστάν που ζούμε, δεν ξέρω τι είναι πιο τραγικό. Αυτό που είπε ο Πολάκης ή που το ΑΜΕ-ΜΠΕ άλλαξε τη λέξη για να το υποβαθμίσει;
Δηλαδή για να καταλάβω το τιμόνι το έχει αναλάβει Σκουρλέτης - Πολακης . Ούτε στο Δελφινάριο δεν ανεβαίνουν αυτά .
Αν ήταν ειλικρινής ο Πολάκης δεν θα έλεγε ότι ο αριθμός των νεκρών" θολώνει την εικόνα" αλλά μας χαλάει το αφήγημα.
Ο Πολάκης πιστεύει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά. Αυτό από μόνο του αρκεί για να αποδείξει το διαζύγιό του με την πραγματικότητα και τον πρωτοφανή κυνισμό του. Είτε με "θολώνει", είτε με "μαυρίζει".
η μόνη ασύμμετρη απειλή απεδείχθη οτι είστε εσείς και κάτι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από εσάς.....αβουλοι ανίκανοι μοιραίοι αλλά και θρασείς.....
- Το χειρουργείο ήταν άψογο, η επέμβαση πρωτοποριακή, ο γιατρός καταρτισμένος, οι νοσηλεύτριες αστέρια.
- Ο ασθενής;
- Δυστυχώς ΠΕΘΑΝΕ.

Παύλος Πολάκης, Υπουργός - Ιατρός
Αν υπήρχε δικαστήριο για κυνισμό, απανθρωπιά, αμοραλισμό, φαυλότητα, αχρειότητα, προστυχιά, ελεεινότητα, αθλιότητα και κάθε είδους ποταπότητα, τότε ο Πολάκης θα ήταν ήδη έγκλειστος με απαγόρευση να μιλάει

Απομένει στο λαό της Κρήτης να πράξει το καθήκον του στις επόμενες εκλογές
Οι νεκροί θολώνουν την εικόνα είπε ο Πολακης γιατι η αθλιότητα και η απάνθρωπια τους τους εμποδίζει να κατανοήσουν ότι οι νεκροί ΕΊΝΑΙ η εικόνα
Οι σχεδόν εκατό νεκροί 'θολώνουν την εικόνα', λέει ο Πολάκης. Ότι είναι τόσο μικροί πολιτικά, αυταπόδεικτο· ότι όμως είναι μισάνθρωποι, αδιανόητο.


Αφαιρέστε τους νεκρούς. Θολώνει το τζάμι από όπου έχουν θέα οι Ναζί.

Βλέπεις,καλύτερα τώρα, φον Πολάκη;
Σύντροφε Πολάκη, την καψούρα, την τσιπούρα και την θολούρα την πληρώνεις πάντα ακριβά. Στην περίπτωση σου το τίμημα θα είναι πολιτικό.
Το Μαξίμου συνεχίζει την βλακώδη επικοινωνιακή πολιτική με το " η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση" με πρωτοπαλίκαρο τον γνωστό "λαγό" Παύλο Πολάκη. Το πρόβλημα είναι ότι πατάνε στο αντικειμενικό σημάδι των καιρών πως η θρασύτητα επιβραβεύεται ενω η ευγένεια θεωρείτε δειλία.
Η δήλωση Πολάκη ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού θράσους.

Είναι γεγονός πως όποιο στέλεχος στοιχειωδούς σοβαρής κυβέρνησης έκανε τέτοια δήλωση θα είχε απομακρυνθεί το πρώτο λεπτό.

Συμπέρασμα: ο Πολάκης είναι ο εθνικός μας οπορτουνιστής...
Τα "θύματα θολώνουν την εικόνα" για τον Πολάκη και της Δούρου της "έκατσε στραβή στη βάρδια της".
Όσοι τους δικαιολογείτε είστε συνεργοί. Κάπου υπάρχουν και όρια, ακόμα κ αν πληρώνεσαι από αυτούς τους τύπους.
Άκου Πολάκη, το κράτος δρά αποτελεσματικά όταν προστατεύει τους πολίτες. Όταν υπάρχουν θύματα και μάλιστα νεκροί, σημαίνει ότι το κράτος ΔΕΝ ΈΔΡΑΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ επειδή ακριβώς ΔΕΝ προστάτευε τους πολίτες. Τις μπούρδες να τις λες στις τοπικές του Σύριζα. Οχι δημόσια, προκαλείς.
Σύμφωνα με τον πολακη αν δεν είχαμε νεκρούς θα ταν λέει όλα καλά! Το καμάρι της Κρήτης πρέπει να ναι αυτός, γιατί τον αφήνουν κ φεύγει από επαε δεν μπορώ να καταλάβω! Εγώ έξω απτα Σφακια πάντως δε θα τον άφηνα να βγει, δεν είναι να παίζεις με αυτά!
Συγκλονιστικό
Η καμένη μάνα να προσπαθεί μέσα στη θάλασσα να θηλάσει το μωράκι της ενώ ο πατέρας πυροσβέστης έδινε τη μάχη με τη φωτιά.
Και οι δύο δεν άντεξαν μας άφησαν...
Αυτή η εικόνα θολώνει το έργο σας Πολάκη?
Κι εκεί που λες ότι η δήλωση Πολάκη ότι "τα θύματα θολώνουν την εικόνα του κράτους που λειτούργησε σωστά", είναι όοοοοοτι πιο χυδαίο έχεις ακούσει στη ζωή σου, έρχεται και η Δούρου να σου πει ότι "της έκατσε η στραβή στη βάρδια".
«Αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων "θολώνει" την εικόνα»

Γι αυτό ρε αλήτη κάλυπτες την ύπαρξη νεκρών? Επειδή σου θόλωναν την εικόνα?
"Ο τελικός αριθμός των θυμάτων θολώνει την εικόνα.Το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά"κατά τον κ.Πολάκη.Αν αυτό δεν είναι "ιδιάζουσα θρασύτης και προσβολή της κοινωνίας",τι είναι;

Μια Εκατόμβη νεκρών Πολάκη, δεν θολώνει την εικόνα του κρατικού μηχανισμού. ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ.