Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Άρθρο-κόλαφος του Economist: Μαραθώνιος για την Ελλάδα η επιστροφή στην κανονικότητα



Έντονη κριτική στο κυβερνητικό αφήγημα για την «μεταμνημονιακή» εποχή ασκεί ο Economist σε άρθρο που τιτλοφορείται «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της».

Αναφέρεται σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για την ελάφρυνση του χρέους και τη σχεδιαζόμενη επιστροφή στις αγορές, το άρθρο σημειώνει ότι «τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία έχουν μίλια μπροστά τους πριν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση υπέγραψε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους: πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, στόχο που έχουν πετύχει μόνο μερικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια».

Το βάρος του χρέους που φτάνει το 180% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά είναι ευάλωτη σε στόχους που χάνονται, στην αργή ανάπτυξη ή στην άνοδο των επιτοκίων, επισημαίνει ο συντάκτης του Economist.

«Το 1/5 του εργατικού δυναμικού και τα 2/5 των είναι άνεργοι. Όσοι Έλληνες είναι τυχεροί να έχουν δουλειά, λαμβάνουν πετσοκομένους μισθούς ενώ η φορολογία αυξάναεται. Εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νέων ατόμων έχουν φύγει από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες» περιγράφει την πραγματικότητα στην Ελλάδα ο Economist.

Παρόλα αυτά στο άρθρο σημειώνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται «αν και σε αργούς ρυθμούς. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται λόγω της πτώσης των ονομαστικών μισθών – ένας επώδυνος τρόπος προσαρμογής αλλά ο μόνος πιθανός σε μια νομισματική ένωση με χαμηλό πληθωρισμό».

«Η ανάπτυξη είναι ακόμα απογοητευτική. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και αναμένεται να φτάσει περίπου στο 2% φέτος. Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις δυνατότητες της οικονομίας, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, ωστόσο, είναι ότι παραμένει δύσκολο να κάνεις δουλειά στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Καθυστερήσεις, διαφωνίες για τους όρους και έρευνες από περιβαλλοντικές υπηρεσίες έχουν καθυστερήσει την επένδυση» σημειώνει ο Economist.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μετέφεραν οι ακροαριστεροί Συριζαίοι τον Κουφοντίνα νομίζοντας ότι θα προλάβουν να τον αποφυλακίσουν



Ακροαριστερή αλητεία με πρώτο βιολί τον Κοντονή.

Έκαναν κρυφά και εγκληματικά όπως δρουν οι συμμορίες των αντιεξουσιαστών και των κακοποιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, την μεταγωγή του εκτελεστή 11 αθώων αρχιτρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, για νομίζουν ότι με το καθεστώς της αγροτικής φυλακής θα αποφυλακίσουν τον πλέον επικίνδυνο και αμετανόητο τρομοκράτη στην χώρα μας.

Στημένο το σχέδιο και σε γνώση του υπουργού δικαιοσύνης Κοντονή είχε γίνει αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές η οποία όπως προέβλεπε το ακροαριστερό σχέδιο έγινε δεκτή.

Ο κακοποιός εκτελεστής αμετανόητος δολοφόνος 11 αθώων, τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικασμένος 16 φορές ισόβια μετάγεται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου με ακροαριστερό σχέδιο των Συριζαίων, όπου οι κρατούμενοι διαβιούν, όπως προβλέπει ο νόμος, σε συνθήκες ανοικτής φυλακής δηλαδή εργάζονται κυκλοφορούν σε κτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ προβλέπεται σε αυτές τις φυλακές μία μέρα εργασίας μετράνε για δύο ημέρες κράτησης και σε δύο χρόνια όπως προβλέπει το ακροαριστερό σχέδιο του τρομοκράτη και τους Συριζαίους θα αποφυλακιστεί.

Ευτυχώς δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το ακροαριστερό σχέδιο τους γιατί ευτυχώς τελειώνει αυτή η επικίνδυνη ακροαριστεροδεξιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας και θα γυρίσει κάθε εκτελεστής τρομοκράτης εκεί που πρέπει να είναι, και μαζί του πολύ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιατί δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητοι για τα εγκλήματα τους κατά της χώρας.


Οργισμένη αντίδραση από Ντόρα Μπακογιάννη για την προκλητική μεταφορά Κουφοντίνα



Με μια οργισμένη ανάρτηση στο twitter απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην προκλητική μεταφορά του εκτελεστή τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα σε ανοικτές αγροτικές φυλακές.

Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη : 

Ανίκανοι να προστατέψετε τους πολίτες και να αντιδράσετε στοιχειωδώς στην καταστροφή, ικανότατοι στο να κάνετε τη μεγαλύτερη χαριστική ρύθμιση, μεταφέροντας σε φυλακές πολυτελείας τον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα.




Η απονομή δικαιοσύνης σε 12 χώρες μέσα από τα μάτια ενός σκιτσογράφου -Το σκίτσο του για την Ελλάδα



Ο σκιτσογράφος Γκουντούζ Αγκάγιεβ στηλιτεύει την έλλειψη δικαιοσύνης σε αρκετές χώρες του κόσμου, παρουσιάζοντας τη θεά Θέμιδα, να απειλείται, να δολοφονείται, να φυλακίζεται ή στην περίπτωση της Ελλάδας, να ζητιανεύει καθισμένη πάνω σε μία σημαία της ΕΕ.
Για την ολοκλήρωση του έργου του, ο Αγκάγιεβ χρειάστηκε περίπου 15 ημέρες όχι μόνο σχεδιασμού, αλλά και μελέτης της ιστορίας και της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κατάστασης της κάθε χώρας.
Οπως επισημαίνει, αυτές οι εικόνες απεικονίζουν τις πραγματικές συνθήκες των χωρών.
Ελλάδα
Ρωσία
Γερμανία
Ιράν
Κίνα
Βόρεια Κορέα
ΗΠΑ
Βρετανία
Τουρκία
Βραζιλία
Γαλλία
Αζερμπαϊτζάν


Πηγή : iefimerida.gr


Νέα ακροαριστερή αλητεία της κυβέρνησης επιβραβεύοντας τον πολύ ισοβίτη Κουφοντίνα



Απίστευτες ακροαριστερές πρακτικές μιας κυβέρνησης που δεν έχει κρύψει την συμπάθεια της σε τρομοκράτες και κάθε είδους ακροαριστερό κακοποιό με σκληρά εγκλήματα στην πλάτη του.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε κρυφά η μεταγωγή του καταδικασμένου ισοβίτη τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα με 11 φόνους στην πλάτη του στις ανοικτές αγροτικές φυλακές Βόλου, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ελέγχεται από τον Κοντονή.

Οι αγροτικές φυλακές αποτελούν ανοικτά και όχι κλειστά υψίστης ασφαλείας καταστήματα κράτησης, οι κρατούμενοι είναι εργαζόμενοι και συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν αγροτικές εργασίες εκτός φυλακής.

Είναι επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν την ενδιαφέρει να προκαλεί ευνοώντας τρομοκράτες και δείχνει ποιοι αλήτες κυβερνάνε την χώρα.

Ένα ακόμα ανησυχητικό είναι ότι η εργασία που κάνουν οι φυλακισμένοι μειώνει την ποινή τους, και αυτό είναι το σχέδιο για τον Κουφοντίνα ώστε να καταφέρει να αποφυλακιστεί και αυτό ευτυχώς φεύγοντας αυτή η αλητεία που έχουμε για κυβέρνηση δεν θα επιτευχθεί, και ας τολμήσει οποιοσδήποτε ακροαριστερός κακοποιός να διαμαρτυρηθεί.


Στους 88 οι νεκροί! Πέθανε και η μητέρα του 6 μηνών βρέφους



Κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα, η μητέρα του 6 μηνών βρέφους που είχε χάσει τη ζωή του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το 6 μηνών βρέφος, της άτυχης γυναίκας που βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα της φωτιάς, ήταν το παιδί ενός πυροσβέστη που εκείνη την ώρα επιχειρούσε στα πύρινα μέτωπα στο Μάτι.





Οργή Μητσοτάκη! Μετέφεραν κρυφά τον εκτελεστή Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές



Είναι απίστευτα αυτά που κάνει η προκλητικά και φιλικά προσκείμενη σε τρομοκράτες αντιεξουσιαστές και κάθε είδους κακοποποιό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Τη μεταγωγή του εκτελεστή τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία έγινε κρυφά κάτω από μυστικότητα και δείχνει το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η ακροαριστερή κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.
Η φυλακές αυτές σημειώνουμε ότι δεν είναι υψίστης ασφαλείας για τέτοιου είδους σκληρούς κακοποιούς εκτελεστές τρομοκράτες και αυτό προκαλεί ανησυχία στην κοινωνία.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας:

Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου.Κ. @atsipras ,την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί & οι πολίτες σας επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα,κυνισμό & συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;


Ιατροδικαστής: Οι 26 στο Μάτι εξαϋλώθηκαν - Αποτεφρώθηκαν και στα οστά



Συγκλονίζει η περιγραφή του ιατροδικαστή Ηλία Μπογιώκα, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους κλήθηκε να ταυτοποιήσει τα θύματα από τη φωτιά στο Μάτι.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο ιατροδικαστής είπε «το 90%-95% των θυμάτων που έφτασαν σε εμάς ήταν καμμένα και αποτεφρωμένα».

Η κατάσταση των σορών ήταν τέτοια που σημαίνει ότι «μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και κατά τόπους πρέπει να αυξήθηκε φοβερά η θερμοκρασία».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο οικόπεδο του θανάτου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τα 26 άτομα που βρέθηκαν αγκαλιασμένα ο κ. Μπογιώκας είπε ότι «εκεί που ήταν μαζεμένα τα 26 άτομα πρέπει να αναπτύχθηκαν φοβερές θερμοκρασίες γιατί βρήκαμε αποτεφρωμένα μέχρι και τα οστά. Για να γίνει αυτό με τους στροβιλισμούς που εγκλωβίζει την καύση πιθανότατα αύξησε τη θερμοκρασία πάνω από τους 200 βαθμούς. Η εικόνα που είδαμε είναι αναμενόμενη για έναν άνθρωπο που καίγεται για δύο ώρες π.χ. σε μια αποθήκη μέχρι να σβήσει η πυροσβεστική, εκεί ήταν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Τους εξαΰλωσαν. Έχασαν άμεσα τις αισθήσεις τους και τη ζωή τους» κατέληξε για το θέμα ο κ. Μπογιώκας

Αναφερόμενος, τέλος, στη διαδικασία ταυτοποίησης παρατήρησε ότι σε μια φωτιά όπως αυτή στο Μάτι «δεν είναι εύκολο να ταυτοποιήσεις τόσα πτώματα. Στο (σ.σ. αεροπορικό δυστύχημα του) "Ήλιος" είχαμε κατάλογο επιβατών».

Πηγή: voria.gr


Κοτζιάς - Τόσκας στα θύματα των πυρκαγιών: "Συγνώμη αλλά είχαμε άλλες δουλειές και δεν σας προσέξαμε"



Αυτοί είναι οι αριστεροί - ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ!!

Είναι προκλητικοί και αδίστακτοι, προκαλούν την κοινωνία αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Με μια στημένη και προκλητική επιστολή συγνώμης η Κίνηση Πράττω στην οποία ανήκουν οι δύο από τους ότι χειρότερο έχουμε στην χώρα υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αναλαμβάνει λέει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί, αλλά είχαν άλλες δουλειές και δεν μπορούσαν να τα κάνουν όλα, προκαλώντας τα θύματα των πυρκαγιών.

Με λίγα λόγια όπως απέτυχαν και με τα μνημόνια έτσι απέτυχαν να θωρακίσουν και την χώρα από εγκληματικότητα και πυρκαγιές.

«Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε"



Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε τώρα ότι άγνοια και ανικανότητα, κοστίζουν πολλές ζωές



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε σήμερα ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα και γι' αυτό είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. 
Προφανώς πληροφορήθηκε με καθυστέρηση ότι επί των ημερών του χάθηκαν 24 άνθρωποι στη Μάνδρα. Προφανώς πληροφορήθηκε με καθυστέρηση και την ύπαρξη θυμάτων το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, παρά τα επίσημα σήματα των συνεργείων διάσωσης. 
Τώρα που ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε  ότι η άγνοια, η ανικανότητα και η έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση κρίσεων κοστίζουν πολλές ζωές, είναι πολύ αργά για τους Έλληνες».



Πυρκαγιές: Το χρονικό της συγκάλυψης και η επιχείρηση προπαγάνδας




Στις 23 Ιουλίου 2018 η χώρα αντιμετώπιζε την πιο επικίνδυνη ημέρα του χρόνου για την εκδήλωση πυρκαγιών. Ο συνδυασμός ανάμεσα στον καύσωνα και τους ισχυρούς ανέμους, με ασυνήθιστη μάλιστα κατεύθυνση, έκανε τα πράγματα πολύ επικίνδυνα.
Ο πρωθυπουργός της χώρας επιλέγει να μεταβεί στη Βοσνία για να παραλάβει ένα βραβείο, όχι ιδιαίτερα γνωστό.
Λίγο μετά τις 12 ξεσπά η πυρκαγιά στην Κινέτα, είναι μεγάλη, επεκτείνεται γρήγορα απειλεί σπίτια και περνάει την εθνική οδό. Η περιοχή εκκενώνεται με πρωτοβουλία της τοπικής δημοτικής αρχής και ευτυχώς δεν θρηνούμε θύματα. Στην περιοχή πέφτει όλο το βάρος των διαθέσιμων μέσων του πυροσβεστικού σώματος.
Στις 16.49 η Πυροσβεστική ενημερώνεται για καπνούς στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ ισχυροί και η φωτιά κινείται προς τον Νέο Βουντζά μπαίνοντας στην κατοικημένη περιοχή. Για λόγους που μένει να διερευνηθούν η φωτιά δεν καθίσταται δυνατό να ελεγχθεί στην αρχική εστία. Περνώντας μέσα από τον Νέο Βουντζά φτάνει στη Λεωφόρο Μαραθώνος και στις 18.22 περνάει με πλήρη ορμή προς το Μάτι. Μέχρι τις 18.40 έχει φτάσει κοντά στη θάλασσα.
Αρχίζουν να υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες για τραυματίες και μετά τις 20.00 για ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις ακτές όπου κατέφυγαν. Ανάμεσα στις 20.00 και τα μεσάνυχτα, διαμορφώνεται η εικόνα μιας μεγάλης καταστροφής ενώ αρχίζουν να καταφθάνουν πληροφορίες για νεκρούς. Το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τους εργαζομένους παραλαμβάνει τους πρώτους νεκρούς μέχρι τις 11, όμως μετά ενεργοποιείται το «Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών» καθώς υπάρχει εκτίμηση για μεγάλο αριθμό απωλειών.
Ο πρωθυπουργός στο μεταξύ έχει ενημερωθεί και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα για να μεταβεί μετά τις 11 στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι. Εκτός από την αναφορά στους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες ούτε οι διάλογοι με τους επικεφαλείς της αστυνομίας ούτε η δήλωσή του αναφέρεται σε θύματα.
Ωστόσο, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση γνώριζε πια εκείνη την ώρα ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη και ότι υπήρχαν και ανθρώπινα θύματα. Η κυβέρνηση θα δικαιολογήσει την μη αναφορά του πρωθυπουργού σε θύματα στην απουσία επιβεβαίωσης.
Θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αυτός που θα ανακοινώσει πρώτος στις 2.45 π.μ. την ύπαρξη τουλάχιστον 20 νεκρών. Την άλλη μέρα, με τον εντοπισμό και των νεκρών στο οικόπεδο στο Μάτι η χώρα αρχίζει να αποκτά πραγματική εικόνα του μεγέθους της καταστροφής.

Ενεργοποιείται ο μηχανισμός επικοινωνιακής διαχείρισης

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά η κυβέρνηση ενεργοποιεί έναν μηχανισμό επικοινωνιακής διαχείρισης που εξαρχής έχει το στοιχείο της μετάθεσης ευθυνών.
Λίγο μετά τις 18.00 ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναφέρεται σε πυρκαγιές που «δεν είναι αθώες»: «Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».
Ο πρωθυπουργός ενώ βρίσκεται ακόμη στη Βοσνία αναφέρει σε δήλωσή του:
«Πληροφορήθηκα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική με τρία παράλληλα πύρινα μέτωπα. Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς από τους οποίους πληροφορούμαι ότι όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες επιχειρούν αυτή τη στιγμή. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες θα καταφέρουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά μας προβληματίζει.»
Η δήλωση αυτή αποτυπώνει την προσπάθεια να φανεί ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την εξέλιξη της καταστροφής και είναι ενήμερος ενώ η αναφορά στις «παράλληλες εστίες» ως γεγονός που «προβληματίζει», δείχνει ότι η πρώτη επιλογή, κατά τρόπο ανάλογο του χειρισμού που πήγε να κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή και ο Βύρων Πολύδωρας το 2007, είναι να αποδοθεί σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και σε προσπάθεια αποσταθεροποίησης.
Αυτό επιτείνεται από την παρουσία του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής. Η δήλωση που κάνει είναι χαρακτηριστική: «Εικόνα ασύμμετρου φαινομένου. Δύσκολη στιγμή για την Αττική, δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Πάνω από 600 άνδρες και γυναίκες της πυροσβεστικής επιχειρούν. Πάνω από 300 οχήματα επιχειρούν. Το ένα στον Κάλαμο βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Τα άλλα δύο δεν είναι υπό έλεγχο, αλλά ευτυχώς έχουν κοπάσει οι άνεμοι».
Ο πρωθυπουργός δεν σχολιάζει ερώτηση εάν πρόκειται για «σχέδιο αποσταθεροποίησης» λέγοντας ότι «αυτό δεν προέχει αυτή την ώρα».

Ανάμεσα στον εμπρησμό και τα αυθαίρετα η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της

Την επόμενη μέρα με το μέγεθος της καταστροφής να γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση αλλάζει κατεύθυνση ως προς τον επικοινωνιακό χειρισμό και εγκαταλείπει τη θεωρία συνωμοσίας που είχε δοκιμάσει να διακινήσει την προηγούμενη βραδιά και η οποία είχε τύχει οξύτατης κριτικής από τα ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός κηρύσσει τριήμερο πένθος, υπόσχεται βοήθεια στους πληγέντες και δεσμεύεται ότι θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα. Δεν αναλαμβάνει ούτε αποδίδει κάποια ευθύνη και δεν παραδέχεται λάθη.
Το τριήμερο πένθος, που γίνεται σεβαστό από την αντιπολίτευση δίνει και την ευκαιρία για μια «απόσυρση» των μελών της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία σε Μέσα Ενημέρωσης, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για επεξεργασία νέα γραμμής.
Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση βγαίνει τα χαράματα της 24ης Ιούλη, ώστε να προλάβει τυχόν παρουσίες σε πρωινές εκπομπές και αναφέρει χαρακτηριστικά: «το πρώτιστο μέλημα για τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής […] για αυτόν τον λόγο τις επόμενες κρίσιμες ώρες δεν θα συμμετάσχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις […] οι αναγκαίες ενημερώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς και τις Αρχές».

Για όλα φταίνε τα ΜΜΕ

Παρότι τα κόμματα αποφεύγουν τις πολιτικές δηλώσεις τα ΜΜΕ προσπαθούν να αναδείξουν τα κρίσιμα ερωτήματα που πληθαίνουν όσο συνειδητοποιούμε το μέγεθος της καταστροφής.
Και αυτό γιατί από πολύ νωρίς γίνεται σαφές ότι για να φτάσουμε σε μια τέτοια καταστροφή συνέπεσαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες με μια αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταποκριθεί σε μια τέτοια φυσική καταστροφή.
Ερωτήματα όπως το εάν εκτιμήθηκε έγκαιρα η εικόνα της καταστροφής, το εάν υπήρχε και εάν ενεργοποιήθηκε σχέδιο εκκένωσης, το γιατί χάθηκε η «μάχη της Μαραθώνος» κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα και απαιτούν απαντήσεις.
Η κυβέρνηση σε εκείνη τη φάση τα βάζει με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που θέτουν τα ερωτήματα. Ως αποδιοπομπαίος τράγος επιλέγεται ο Σκάι, που ήταν ο μόνο μη κρατικό κανάλι με πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα μέλη του θα μποϊκοτάρουν πλέον τις εκπομπές του συγκεκριμένου σταθμού:
«Με απόφαση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη χυδαία επίθεση στο πρόσωπο των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτέλεσε ο ΣΚΑΪ με αποκλειστικό στόχο να πλήξει το ηθικό των στελεχών και μελών των δύο Σωμάτων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν θα συμμετέχουν πλέον σε εκπομπές του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού. Ο ΣΚΑΪ θα έχει τη δυνατότητα να επιδίδεται στην ακατάσχετη προπαγάνδα, τις συκοφαντίες και τα ψεύδη του εναντίον της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς χωρίς τη δική μας παρουσία».
Ανάλογη απόφαση παίρνουν και οι ΑΝΕΛ.
Σε ανάλογο ο Θανάσης Καρτερός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και αρθρογράφος της «Αυγής» γράφει σε άρθρο με τίτλο «Να δώσουμε χώρο στο πένθος»:
«Να δώσουμε χώρο στο πένθος των δικών τους. Και όλων μας. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα καμένα σώματα των αθώων εργαλεία προπαγάνδας. Και ύστερα υπάρχει χρόνος για τα πώς, τα γιατί, τις αναλύσεις και τις αναπόφευκτες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Στη Δημοκρατία, μια τραγωδία όπως αυτή δεν θα ήταν δυνατόν να μην προκαλέσει έναν κύκλο από δύσκολες αντιπαραθέσεις. Αλλά όλα στην ώρα τους, κι όχι στην ώρα ΣΚΑΪ.»

Η πρώτη προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης

Η πρώτη προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης γίνεται σε δύο κύματα στις 25 και τις 26 Ιουλίου.
Αφενός έχουμε την ανακοίνωση των μέτρων για τις πληγείσες περιοχές, που όντως αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο μεγάλα σχετικά πακέτα μέτρων.
Αφετέρου δοκιμάζεται ξανά να μεταφερθούν οι ευθύνες αφενός στην αυθαίρετη δόμηση, αφετέρου στις ακραίες καιρικές συνθήκες και το «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών».
Τον τόνο αναλαμβάνει να δώσει και πάλι ο Θανάσης Καρτερός με το άρθρο του στην Αυγή:
«Χίλια λάθη να καταλογίσουν στον Τσίπρα, στον Τόσκα, στον Φούφουτο, αν παραμείνουν οι ίδιες συνθήκες δόμησης, πολεοδομίας, σχέσης κατοικίας και δάσους, απουσίας δρόμων και κοινόχρηστων χώρων της προκοπής, απλώς ετοιμάζουμε το επόμενο λάθος μας. Διότι είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει το ίδιο κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες παραμένουν ίδιες. Κάποια μποφόρ, κάποιοι εγκληματίες ίσως, που υπηρετούν Κύριος οίδε ποια ιδιοτελή συμφέροντα, και νά η επανάληψη του δράματος.»
Ας σημειώσουμε εδώ ότι το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης το είχαν αναδείξει εξαρχής τα ΜΜΕ με τεκμηριωμένο τρόπο ως παράμετρο της τραγωδίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ολιγώρησε να πάρει τα σχετικά μέτρα. Τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να το χρησιμοποιήσει ως μηχανισμό συγκάλυψης των δικών της ευθυνών.
Ο Πάνος Καμμένος είναι ο πρώτος που αναλαμβάνει να βγάλει αυτή τη γραμμή. Σε συνέντευξή του στο BBC υποστήριξε ότι η παράνομη δόμηση ήταν ένας από τους παράγοντες που συνεισέφεραν στην τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στην ανατολική Αττική. Όπως τόνισε, η κατασκευή σπιτιών μέσα σε δασώδεις περιοχές ήταν ένα «έγκλημα» που είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι οδοί διαφυγής. «Αυτό είναι ένα έγκλημα από το παρελθόν», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Αυτή η ακτή της Αθήνας, όλα αυτά τα ακίνητα, η πλειοψηφία τους είναι χωρίς άδεια, και έχουν κάνει κατάληψη στην ακτή χωρίς κανόνες».
Βέβαια όταν προσπάθησε να μιλήσει με τους ίδιους τους κατοίκους τα βρήκε λίγο σκούρα γιατί τον έφεραν αντιμέτωπο με το υπαρκτό πρόβλημα της απουσίας της κρατικής μηχανής τις κρίσιμες ώρες.
Σε ανάλογο τόνο απόδοσης της ευθύνης στην αυθαίρετη δόμηση και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος βέβαια όταν ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε τηλεοπτικές οδηγίες για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων:
«Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποιο λάθος στις εντολές που δόθηκαν, θα διαπιστωθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπίρτζης και προσέθεσε πως και οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών κινήθηκαν με βάση τις δυνατότητες που είχαν και τις αρμοδιότητές τους.
Ο υπουργός Υποδομών χαρακτήρισε «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής και διευκρινίζοντας την εντολή που έδωσε στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν τις αυτοψίες, να ελέγξουν τις άδειες όλων των κτηρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στην περιοχή έχουμε κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή με μάντρες κ.λπ. που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα εμποδίζοντας τη πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια, τόνισε.
Το ίδιο βράδυ έχουμε τη διαβόητη συνέντευξη Τζανακόπουλου και Τόσκα μαζί με τους επικεφαλείς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Η συνέντευξη ξεκινά με την επίδειξη χαρτών από τη… διαστημική υπηρεσία για να αποδειχτεί το σχέδιο οργανωμένου εμπρησμού (στα Γεράνεια κυρίως) και εν συνεχεία συνεχίζει με μια εντυπωσιακή προσπάθεια να δοθεί η εικόνα ότι όλα έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η έμφαση είναι στις ακραίες καιρικές συνθήκες που είχαν τις πιο μεγάλες ταχύτητες ανέμου, στην αντίθετη φορά του ανέμου, στη μεγάλη ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά και στο γεγονός ότι επειδή δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος ήταν αδύνατη η εκκένωση.
Η συνέντευξη στην πραγματικότητα πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα που είχε επιδιώξει η κυβέρνηση. Η εικόνα υπουργών και ανώτατων αξιωματικών να λένε διαρκώς ότι όλα έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ώρα που υπάρχουν δεκάδες νεκροί εξοργίζει, ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν παραιτήσεις. Μάλιστα, ο Νίκος Τόσκος δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του που δεν έγινε δεκτή, όχι επειδή θεωρούσε ότι υπήρξαν λάθη, αλλά για συνειδησιακούς λόγους.

Η επιστροφή Τσίπρα στο προσκήνιο και η «ανάληψη ευθύνης»

Η γραμμή για τον εμπρησμό περνάει κυρίως στα στενά φιλοΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Αυγή και Εφημερίδα των Συντακτών την αναπαράγουν, όμως στον υπόλοιπο Τύπο κυριαρχούν τα ερωτήματα για την ανεπάρκεια των κυβερνητικών χειρισμών.
Μάλιστα, η Αυγή επιμένει στο θέμα ότι ήταν αδύνατη η εκκένωση και περιλαμβάνει άρθρο με τον τίτλο «Ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί εκκένωση σε μιάμιση ώρα».
Από κοντά και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικης Αττικής Πέτρος Φιλίππου που δήλωσε στο Ρ/Σ Θέμα: «Τί να κάναμε; Να παίρναμε ντουντούκα μέσα στη φωτιά; Πώς θα γινόταν πρακτικά; Ποιοί θα έμπαιναν στη φωτιά; Και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι…». Για να προσθέσει την καινοφανή θεωρία ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι για… φυσιολογικές συνθήκες: «Σχέδια έχεις με φυσιολογικές συνθήκες»
Σε αυτό το πλαίσιο και με τη συνέντευξη να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη οργή και ενώ αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι πτυχές της τραγωδίας η σκυτάλη περνάει και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο στις 27 Ιουλίου δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία.
Βέβαια η προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης του πρωθυπουργού δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε την ευθύνη των λαθών της δικής του κυβέρνησης αλλά την ευθύνη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που του κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: «Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη και φορτωθήκαμε, εθελοντικά, τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών.»
Έτσι, ο πρωθυπουργός επιστρέφει και αυτός στο θέμα της «αυθαίρετης δόμησης» ως βασικής αιτίας της καταστροφής:
«Σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που, επί χρόνια, κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των πολιτών τους, των κατοίκων τους.»
Σε αυτό το πλαίσιο, η ισχνή αυτοκριτική του πρωθυπουργού είναι ότι επειδή ασχολήθηκαν με τα μνημόνια δεν έκαναν όσα έπρεπε για να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις που έρχονταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις:
«Μήπως, δηλαδή, διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε, όσο έπρεπε αποφασιστικά, τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις, βεβαίως, που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν.»
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδικασία για τη διερεύνηση ευθυνών και σφαλμάτων στο χειρισμό της κατάσταση έσπευσε να πει ότι επιχειρησιακά όλα πήγαν καλά: «Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική -κατά τη γνώμη μου- αυτή δεν αφορά στις επιχειρησιακές πλευρές της κολοσσιαίας αυτής προσπάθειας διάσωσης, απέναντι σε μια πρωτοφανή καταστροφή, που βιώσαμε το βράδυ της Δευτέρας.»
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις δύο βασικές κατευθύνσεις απόδοσης ευθυνών: Εμπρησμός και αυθαίρετη δόμηση.
Ως προς το πρώτο: «έχετε όλοι ενημερωθεί ότι οι ενδείξεις που έχουμε και που ερευνούν ήδη οι αρμόδιες αρχές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές, είχαμε εμπρησμούς.»
Ως προς το δεύτερο: «Και αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά» να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξουν συγκρούσεις, ας γίνει.».

Η διασπορά fake news

Επειδή μόνο τα διαγράμματα με τους «δορυφορικούς» χάρτες δεν αρκούσε δοκιμάζεται να γίνει διαρροή στοιχείων. Όμως, οι φωτογραφίες που υποτίθεται ότι έδειχναν τα υπολείμματα εμπρηστικών μηχανισμών και δόθηκαν σε φιλικά ΜΜΕ στην πραγματικότητα ήταν απλώς καμένα σκουπίδια από την Κινέττα.
Επιπλέον, η ίδια η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε πόρισμά της υποστήριξε ότι για την Πεντέλη η αρχή της φωτιάς ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ιδιώτη.

Ο Τσίπρας στο στόχαστρο: γνώριζε για νεκρούς τη Δευτέρα;

Το σενάριο του εμπρησμού υποχωρεί και η επικέντρωση είναι πλέον στα αυθαίρετα. Στις 30 Ιουλίου ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την περιοχή, χωρίς να ειδοποιηθούν τα ΜΜΕ και χωρίς να το ξέρουν οι κάτοικοι, δηλαδή μέσα σε απόλυτα προστατευμένες συνθήκες.
Και εδώ ο τόνος είναι πάλι στην αυθαίρετη δόμηση που οδήγησε στο θάνατο τόσων ανθρώπων.
Την ίδια στιγμή η δημόσια συζήτηση στρέφεται στα σοβαρά προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και χειρισμό της υπόθεσης.
Αρχίζουν και έρχονται στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όταν ο πρωθυπουργός πήγε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος τη μοιραία Δευτέρα ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι ήταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και για αυτό δεν υπήρξαν αναφορές.
Ο Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει να βγάλει τρελούς τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που καταδείκνυαν με στοιχεία από ποια ώρα και μετά ήταν γνωστή η ύπαρξη νεκρών.
Την ίδια στιγμή επανέρχεται και το ζήτημα της εκκένωσης. Η γραμμή «η εκκένωση ήταν ανθρωπίνως αδύνατη» εγκαταλείπεται και αρχίζει το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών. Τόσκας και Σκουρλέτης βγαίνουν και λένε ότι δεν δόθηκαν εντολές για εκκένωση αλλά δεν έφτασαν εκεί που πρέπει, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις ευθύνες στους δημάρχους.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιεί έναν ολόκληρο επικοινωνιακό μηχανισμό που σε όλα τα επίπεδα, από τους υπουργούς μέχρι διάφορους εμφανώς πλαστούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναλαμβάνουν να αναπαράγουν την κυβερνητική γραμμή και να συκοφαντούν όποιον κάνει κριτική.
Ο τόνος ταυτόσημος: όποιος κάνει κριτική κάνει «τυμβωρυχία» ή υλοποιεί τον «βρώμικο πόλεμο» της ΝΔ. Την ώρα που αναδεικνύονται ελλείμματα του κρατικού σχεδιασμού – και που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν πίσω π.χ. από κινήσεις όπως η εμφάνιση πρακτικών σύσκεψης συντονισμού σε επίπεδο περιφέρειας που μάλλον δεν συντόνισε ακριβώς την κατάσταση– η προσπάθεια είναι να διατηρηθεί στο προσκήνιο π.χ. η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στη βρεγμένη μπλούζα που κάποιος θα έπρεπε να φορά.
Άρθρα διαστρεβλώνονται και όλα παρουσιάζονται ως σχέδιο υπονόμευσης. Ο Θανάσης Καρτερός προσθέτει και έναν καινούριο όρο τον «μαρινακισμό», αρνούμενος πεισματικά να απαντήσει φυσικά στα ερωτήματα που έχουν τεθεί και προτιμώντας να γράφει κείμενα στα όρια του ακατανόητου παραληρήματος μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι δεν στέκει καμία κριτική απέναντι στην κυβέρνηση.

Η ώρα της μπουλντόζας

Την ίδια στιγμή με έναν σχεδόν κυνικό τρόπο όλες οι ευθύνες της κυβέρνησης αποσιωπώνται, ως μόνη αιτία προβάλλεται η αυθαίρετη δόμηση, σε αυτήν αποδίδονται τα θύματα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ως η μόνη που τολμά να δώσει λύση εφόσον με τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να κατεδαφιστούν άμεσα 3200 αυθαίρετα σε δάση και παραλίες στην Αττική.
Βέβαια αυτό που δεν απάντησε η κυβέρνηση ήταν γιατί τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως υπουργοί εσωτερικών είχαν υποβάλλει το 2015 αιτήματα για την αναστολή κατεδαφίσεων στην Ανατολική Αττική, όπως αποκάλυψε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Η αγωνία της συγκάλυψης

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναρωτηθεί γιατί επέλεξε έναν τέτοιο δρόμο η κυβέρνηση, ιδίως όταν ήξερε καλά από την εμπειρία προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τέτοιες πρακτικές τελικά έχουν μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.
Αναρωτιούνται έτσι γιατί από την αρχή ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός μετάθεσης ευθυνών σε οποιονδήποτε άλλο και δεν δοκιμάστηκε ένας δρόμος ανάληψης όντως της ευθύνης.
Γιατί, δηλαδή, δεν βγήκε εξαρχής ο πρωθυπουργός να παραδεχτεί ότι είναι σε εξέλιξη μια τραγωδία, ότι υπάρχουν νεκροί, ότι προέχει η μάχη της σωτηρίας των υπολοίπων, ότι έγιναν λάθη και θα αναζητηθούν οι ευθύνες «όσο ψηλά και εάν είναι».
Ο λόγος είναι γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκαν ότι χτυπήθηκε η αχίλλειος πτέρνα τους.
Αυτή δεν είναι, όπως αποδείχτηκε το 2015, ότι εφάρμοσε μνημόνια και συνθηκολόγησε με τους δανειστές. Αυτό υπό προϋποθέσεις το εκλογικό σώμα μπορεί και να το δεχτεί ως αναπόδραστο.
Αυτή ήταν ότι σε μια κρίσιμη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι δεν ήταν σε θέση πραγματικά να διαχειριστεί την κυβερνητική εξουσία. Ότι δεν μπορούσε να έχει πιο αποτελεσματική και ακέραιη άσκηση της εξουσίας από τα άλλα κόμματα. Ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών έναντι μιας φυσικής καταστροφής από αυτές για τις οποίες υποτίθεται ότι είχε κάνει όλη την προεργασία.
Και ήταν ο πανικός μπροστά σε αυτή τη συνειδητοποίηση που οδήγησε και οδηγεί σε αυτές τις αντιδράσεις.
Μόνο που ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος…
Πηγή : in.gr


Πυρκαγιές : Δέκα ολέθρια λάθη που στοίχισαν τη ζωή σε 87 ανθρώπους



Μια σειρά από τραγικά λάθη, αβελτηρίες, άστοχες αποφάσεις και κινήσεις πανικού προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο Μάτι. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, όμως, έχουν αρχίσει και ξεδιαλύνονται οι αιτίες που έφεραν, όχι την καταστροφή του Ματιού, αλλά κυρίως τη δραματική αύξηση των θυμάτων.

Τα λάθη, τα οποία βαρύνουν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια, την Αστυνομία, τη διοίκηση του δήμου Μαραθώνα, χωρίζονται όπως χωρίζεται ο Νέος Βουτζάς με το Μάτι. Στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Ο δρόμος που γράφτηκε η εθνική τραγωδία.

Το πρώτο λάθος ήταν το ξεκίνημα της πυρκαγιάς, στη περιοχή Νταού Πεντέλης. Υποτιμήθηκε η πυρκαγιά, οι πυροσβέστες που ήρθαν δεν ήταν η ενδεδειγμένη δύναμη κι όταν φούντωσε ήταν πια αργά. Η δύναμη ήταν μικρότερη από αυτή την Κινέτα που εκείνη την ώρα είχε πάει προς το βουνό και δεν απειλούσε κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά φούντωσε γρήγορα και η μάχη χάθηκε αφού δεν ελέγχθηκε στο βουνό.
Το δεύτερο λάθος ήταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων αλλά και την κατάθεση της περιφερειακής συμβούλου, Ι. Τσούπρα, η λανθασμένη εκτίμηση της Πυροσβεστικής για την κατεύθυνση της φωτιάς. «Μας είπαν ότι πάει προς τη Διώνη», καταγγέλλεται, αλλά τελικά ο ισχυρός άνεμος οδήγησε την πυρκαγιά προς το Μάτι. Οταν έγλειψε τη Λ. Μαραθώνος ήταν πολύ αργά πια.
Τρίτο λάθος ήταν το απίστευτο αλαλούμ των αστυνομικών αρχών. Οι διάλογοι από τον ασύρματο έδειξαν ότι δεν υπήρξε ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός κι επικράτησε ο πανικός. Η διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο και η εκτροπή των οχημάτων προς τους στενούς δρόμους του Ματιού, εγκλώβισε ακόμη περισσότερους πολίτες. Λειτούργησε από την ανάποδη η λογική του «μπουκαλιού». Εκατοντάδες αυτοκίνητα, και από την πλευρά της Νέας Μάκρης και από αυτήν της Ραφήνας, μπήκαν σε στενότερο μέρος από αυτό που βρίσκονταν, το ένα αυτοκίνητο μετά το άλλο ακινητοποιήθηκε και εγκλωβίστηκαν όλοι μέσα στις φλόγες. η συνέχεια είναι η γνωστή, με τους δεκάδες νεκρούς. Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες συνομιλίες που έφερε στο φως η «Καθημερινή», η εντολή του διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής προς τον επικεφαλής της Τροχαίας για διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Μαραθώνα δόθηκε τηλεφωνικά στις 18.12 και ενώ η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά.Ένα λεπτό αργότερα, στις 18.13, δίνεται εντολή μέσω ασυρμάτου σε μοτοσικλέτα και περιπολικό της Τροχαίας που πραγματοποιούσαν εκτροπές της κυκλοφορίας σε Νέο Βουτζά και Καλλιτεχνούπολη να μετακινηθούν και να κόψουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη συμβολή της με την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας), μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς Μαραθώνα. 

Πέντε λεπτά αργότερα, το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησιάζει τη λεωφόρο. Στις 18.18 υπάρχει καταγεγραμμένο το εξής μήνυμα: «Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή, είναι σταθμός (σ.σ. όχημα της Τροχαίας) εκεί να κόψει» και ένα λεπτό αργότερα, στις 18.19, δίνεται εντολή στο τμήμα Τροχαίας Αγίας Παρασκευής να στείλει ενισχύσεις.

Μετά τις 18.30 οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών αποτυπώνουν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. «Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός της φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», ακούγεται να διατάσσει ο επικεφαλής αξιωματικός τους αστυνομικούς που βρίσκονται στα μπλόκα.

Πέντε λεπτά αργότερα, η ένταση κλιμακώνεται, καθώς υπάρχει πληροφορία ότι ένα περιπολικό έχει εγκλωβιστεί στη φωτιά. Είναι 18.35, όταν ο διοικητής της Τροχαίας ακούγεται να ρωτά στον ασύρματο: «Το 10 είναι καλά; Άκουσα ότι έχει εγκλωβιστεί;». Η απάντηση που ακολούθησε ήταν καθησυχαστική: «Ναι, όλα καλά, έχει κατέβει στη διασταύρωση της Ραφήνας».

Υπάρχουν καταγγελίες για ακινητοποίηση οχημάτων της Αστυνομίας, λόγω μηχανικής βλάβης αλλά και ένας -δικαιολογημένος για την κατάσταση- πανικός που επικράτησε μεταξύ των αστυνομικών. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο κάτοικοι να κάνουν τον τροχονόμο και να ρυθμίζουν την κυκλοφορία σώζωντας ενδεχομένως πολλές ζωές.
Το πέμπτο λάθος έχει να κάνει με τον συντονισμό. Αποκαλύπτεται κατ’ αρχάς ότι το Συντονιστικό έκανε σύσκεψη στις 20.30 όταν όλα είχαν χαθεί. Ο δήμαρχος Ραφήνας ειδοποιήθηκε 4 λεπτά πριν από τις 8 να πάει, ενώ το γεγονός και μόνο ότι απουσίασε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δείχνει τον πλήρη αποσυντονισμό. Τα πρακτικά της συνεδρίασης αυτής επιβεβαιώνουν επίσης και το χάος που επικράτησε. Ελλιπής ενημέρωση, αποφάσεις που δεν είχαν κανένα νόημα εκείνη τη στιγμή, έλλειψη προετοιμασίας για μια τέτοια κατάσταση.

«Κάντε ό,τι νομίζετε». Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ένα ζευγάρι στο Μάτι, το οποίο απεγνωσμένα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία την ώρα που έβλεπε από το σπίτι όπου έμενε μαζί με το μωρό του ανησυχητικούς καπνούς. Οταν η φωτιά πέρασε στον οικισμό οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν είδαν ούτε έναν πυροσβέστη. Το «κατηγορώ» των συγγενών των δύο θυμάτων αφορά, όπως προκύπτει από τη μήνυση, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη. Επιπλέον στρέφουν τα πυρά τους κατά των υπευθύνων των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Μαραθώνα, των υπευθύνων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Στη μήνυση επισημαίνεται μάλιστα «ότι ούτε από πριν ούτε και κατά τις στιγμές εκείνες μας είχε πει κάποιος αρμόδιος της Περιφέρειας ή του Δήμου ή της Πυροσβεστικής ή και της Αστυνομίας κατά ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε σε ασφαλές μέρος».
Ετσι, πάνω στον μεγάλο πανικό τους, όπως περιγράφεται στη μήνυση, «ενεργήσαμε τελείως αυτοβούλως και αποφασίσαμε να πάμε στην παραλία έξω από τη θάλασσα».
Δεν υπήρξε μέσα στον οικισμό, την ώρα της φωτιάς κανείς για να βοηθήσει, να συντονίσει. Οι μηνυτές επικαλούνται τη μαρτυρία γείτονα του οποίου το σπίτι είναι πολύ κοντά στο δικό τους, ο οποίος τους είπε ότι «αυτός έμεινε στο σπίτι καθ’ όλο τον χρόνο της καταστροφής (από τη Δευτέρα 23/7 μέχρι την Τρίτη 24/7), και όμως κανένας, ούτε από την Περιφέρεια ούτε από τον Δήμο ούτε από την Πυροσβεστική ούτε και από την Αστυνομία, δεν πέρασε από το σπίτι του ούτε είχε άλλη ειδοποίηση περί του τι θα έπρεπε να κάνει. Μόνος του πήρε την πρωτοβουλία να μείνει στο σπίτι του και έτσι, ως εκ θαύματος, σώθηκε και αυτός και το σπίτι του. Επιμένει όμως ότι εκείνο το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς δεν εμφανίστηκε απολύτως κανένας, όχι μόνο στο σπίτι του, αλλά ούτε και στους δρόμους του Νέου Βουτζά».
Η περιγραφή του συμπίπτει με αυτή που είχαν από άλλη γειτόνισσα, η οποία «μας ενημέρωσε εκ των υστέρων ότι δεν πέρασε κανένας αρμόδιος για να τους καθοδηγήσει και λόγω του καπνού και της φωτιάς έφυγε όλη η οικογένειά της μέσω της β’ εισόδου και όταν πέρασαν από το σπίτι το δικό μας είδαν τη Μαρία Παγωμένου έξω από το σπίτι της και της είπαν να φύγει γρήγορα».
Καταγγέλλεται δραματική καθυστέρηση στην περισυλλογή κατοίκων που είχαν πέσει στη θάλασσα. Κάποιους τους πήραν ιδιωτικά σκάφη, κάποιοι άλλοι περίμεναν 3 και 4 ώρες μέχρι να κινητοποιηθούν οι πάντες. Και φυσικά δεν ήταν οι λίγοι εγκλωβισμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι που ενημέρωνε ο Τόσκας τον Τσίπρα στις 12 τα μεσάνυχτα.
Φυσικά το βασικό λάθος είναι πριν τη φωτιά. Η Πολιτική Προστασία απουσίασε εντελώς και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο εκκένωσης, ούτε καν προειδοποίησης σε περίπτωση μιας τέτοιας κατάστασης. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε σύγχρονα μέσα ειδοποίησης (SMS, μηνύματα στα social media) ούτε καν… οι καμπάνες της εκκλησίας στην περιοχή.
Εσχατο λάθος, κακή εκτίμηση, σκόπιμη επιλογή, ήταν η ωραιοποίηση της κατάστασης στις 12 τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Οι νεκροί είχαν αρχίσει από τις 10 να φτάνουν στα νοσοκομεία (το βρέφος) ή στις 11.03 στο Σισμανόγλειο, αλλά οι υπουργοί δεν ήξεραν τίποτε ή αποσιώπησαν την κατάσταση. Μια ολόκληρη κυβέρνηση εμφανίστηκε ψευδόμενη ή στην χειρότερη περίπτωση αδύναμη κι εκτός πραγματικότητας.


ΤΑ ΝΕΑ


Που τους έχουν βρεί; Ο αντιπρόεδρος της ΕΥΔΑΠ «βλέπει» επίθεση με ενεργειακά όπλα στην Ελλάδα!




Κανονικά δεν πρέπει να γελάμε αλλά να κλαίμε σαν χώρα με την κατάντια που κάναμε κυβέρνηση και με αυτούς που έχει τοποθετήσει στο δημόσιο για να διοικήσουν.

Δύο αναρτήσεις στο διαδίκτυο της στελεχάρας των ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης αντιπροέδρου της ΕΥΔΑΠ, Γιώργου Μαϊστράλη, ο οποίος, ανεβάζοντας ένα video από το youtube, μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα δέχεται επίθεση με ενεργειακά όπλα, έκανε τους Έλληνες να γελάνε ασταμάτητα.

Αυτό το ανέβασε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΔΑΠ για να δικαιολογήσει τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες ρίχνοντας τις ευθύνες στα έντονα καιρικά φαινόμενα αν και όπως λέει δεν τα υιοθετεί ευθέως.

Απολαύστε τον :







Νόσος των Λεγεωνάριων: «Καμπανάκι» του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα!



Κατά το έτος 2017, παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα λεγεωνάριων σε ταξιδιώτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο και στην πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα για την τουριστική περίοδο 2018, με δράσεις όπως:

Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε τουριστικούς προορισμούς για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης της νόσου των Λεγεωναρίων.


Εμφανίζεται με δύο μορφές:

– τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή και

– τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, που απαντάται στο υδάτινο περιβάλλον και δύναται να αποικίσει όλα τα συστήματα ύδρευσης, τόσο το δίκτυο παροχής θερμού όσο το δίκτυο παροχής κρύου νερού (ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού παρουσιάζονται στο δίκτυο διανομής νερού σε θερμοκρασίες από 20οC – 50οC).

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης.

Ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα.

Η νόσος των λεγεωναρίων δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει τα κρούσματα της νόσου μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες προκειμένου – όπου είναι απαραίτητο- να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ