Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Λύγισαν και οι ιατροδικαστές: Αυτό που αντικρίζουμε με τα θύματα από τις πυρκαγιές είναι χειρότερο από το Helios



Έχουν γίνει 75 νεκροτομές, δήλωσε ο ιατροδικαστής Μπογιώκας που διενεργεί νεκροψίες-νεκροτομές στα θύματα των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. 

«Κάποια είναι καμένοι με εγκαύματα αλλά τα περισσότερα πτώματα είναι απανθρακωμένα» είπε ο κ. Μπογιώκας και συμπλήρωσε: «Βρίσκουμε σταυρουδάκια, βέρες αλλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, πρέπει να γίνει εξέταση DNA από τα εργαστήρια. Ήδη έχουν αρχίσει οι ταυτοποιήσεις, μπορεί να διαρκέσει ώρες και μέρες αφού έχει να κάνει με το υλικό, άλλο το καμένο άλλο από ιστό».


Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο των συγγενών έχει δώσει γενετικό υλικό.

«Για μένα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση στα χρόνια της δουλειάς μου. Δεν είχε καμία σχέση, το Helios ήταν ψυχολογικά αναμενόμενο επειδή ήταν αεροπορική τραγωδία. Εδώ μέσα σε ελάχιστη ώρα χάθηκαν τόσες ζωές… Ακούμε πως χάθηκαν συγγενείς και τα βλέπουμε. Θέλεις δεν θέλεις το ζεις. Είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, ζούμε το δράμα» είπε ο κ. Μπογιώκας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ευθύνες μόνο στον καιρό και σε εμπρηστές



Αποκλειστικά στη δράση εμπρηστών και στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική απέδωσε η κυβέρνηση την τραγωδία στο Μάτι, με τους 83 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς.

Χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη για την ολιγωρία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, χθες το βράδυ –σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μαζί με εκείνη της Πυροσβεστικής, χαρακτήρισαν «ενδεδειγμένη» την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά της Δευτέρας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας αποκάλυψε ότι υπάρχουν ευρήματα και μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα «εγκληματικής ενέργειας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι για «συνειδησιακούς λόγους» έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Στις ερωτήσεις εάν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο οι κύριοι Τζανακόπουλος και Τόσκας όσο και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας απήντησαν ότι η φωτιά διήνυσε μια απόσταση 4 χιλιομέτρων μέσα σε διάστημα μιας ώρας και 20 λεπτών και επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια για αποτελεσματικότερη αντίδραση των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων.

«Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε υπ’ ευθύνη του την περιοχή της Ανατολικής Αττικής προέτρεψε τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου να προχωρήσει σε εκκένωση της περιοχής. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρείχαν κάλυψη στον δήμαρχο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής από τα σπίτια τους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Η εκκένωση θέλει σχέδιο και η εφαρμογή του απαιτεί χρόνο», επεσήμαναν.

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες από δορυφόρους, από τις οποίες προκύπτει ότι τριάντα λεπτά μετά την εκδήλωση της αρχικής πυρκαγιάς στην Κινέτα, το πρωί της Δευτέρας, στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα 13 νέες εστίες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ενώ προς ενίσχυση των παραπάνω ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έγινε νέα απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες ότι η ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε τη λεωφόρο Μαραθώνος με συνέπεια να μην μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου μαινόταν η πυρκαγιά οι κάτοικοι στο Μάτι και στη Ραφήνα, ο αρχηγός του σώματος Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυκλοφορία διεκόπη για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς το μέτωπο της φωτιάς και όχι για όσα απομακρύνονταν από αυτό. «Είμαι περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της Αστυνομίας», δήλωσε ο κ. Τσουβάλας.

Αντίστοιχα, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, απαντώντας στην ερώτηση εάν το μέτωπο μπορούσε να ανακοπεί στη λεωφόρο Μαραθώνος, υποστήριξε ότι κατά μήκος της λεωφόρου υπήρχαν 40 πυροσβεστικά οχήματα και ότι οι φλόγες είχαν ύψος 30 μέτρων, με συνέπεια η φωτιά να μεταδοθεί από καύτρες προς το Μάτι.

Στο μεταξύ χθες, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε, στο πλαίσιο έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ενα από τα ζητούμενα που θα διερευνηθεί είναι εάν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής και πού κατευθύνθηκε ο κόσμος κατά τη διαφυγή του από το Μάτι Αττικής.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης και μίλησε στην «Κ» με τον όρο της ανωνυμίας, όσο η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά και δεν είχε περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου φέρεται να ενημερώθηκε για την πιθανή έκβασή της και να του ζητήθηκε από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων να απομακρύνει τους πολίτες.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε ότι κανείς δεν του ζήτησε να εκκενώσει το Μάτι. Είπε ακόμη ότι υπήρξε υποτίμηση στην έναρξη της φωτιάς γιατί ο άνεμος την κατηύθυνε προς τον Διόνυσο προτού αλλάξει διεύθυνση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σε γραμμή Καμμένου και ο Σπίρτζης: Ο μόνος που φταίει για την πυρκαγιά είναι η άναρχη δόμηση στο Μάτι



Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι, γιατί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν, την Κυριακή, η Ρένα Δούρου ήταν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

«Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποιο λάθος στις εντολές που δόθηκαν, θα διαπιστωθεί», είπε ο κ. Σπίρτζης και προσέθεσε πως και οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών κινήθηκαν με βάση τις δυνατότητες που είχαν και τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε μια ημέρα που υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση των ανέμων, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ξέσπασαν τόσες φωτιές σε τόσο μικρό διάστημα;

Αναφερόμενος στην έως τώρα στάση της ΝΔ και των στελεχών της, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν την ίδια στάση και τις επόμενες ημέρες και να μην παρασυρθούν από συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένα πρόσωπα που έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες από την πρώτη στιγμή, ενώ οι νεκροί δεν έχουν ταφεί ακόμα. Εκτός κι αν, συμπλήρωσε, «τα ΜΜΕ αυτά ήταν σε ανοικτή γραμμή με τη ΝΔ ή αν υπήρχε κάποιο σχέδιο μεταξύ τους».

Αυτοί που μας καταγγέλλουν είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονταν όταν προσλήφθηκαν 2.500 άτομα στη δασοπυρόσβεση, επισήμανε και διερωτήθηκε: «φανταστείτε να μην είχαν γίνει αυτές οι προσλήψεις».
Ο υπουργός Υποδομών που επισκέφτηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική, χαρακτήρισε «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

Διευκρινίζοντας την εντολή που έδωσε στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν τις αυτοψίες, να ελέγξουν τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στην περιοχή έχουμε κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή με μάντρες κ.λπ. που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα εμποδίζοντας τη πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια, τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι έλεγχοι των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που κινητοποιήσαμε τόσους πολλούς μηχανικούς». Όπως είπε, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της καμένης περιοχής. Σημείωσε ότι σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Μαγκλάρας του απέστειλαν τις ψηφιακές φωτογραφίες της περιοχής από τον δορυφόρο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για να εκδοθεί το ταχύτερο η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζει ποιες είναι πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Από 5.000.000€ έδωσαν τα Ιδρύματα Α. Ωνάση και Ιωάννη Σ. Λάτση



Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αριστοτέλη Ωνάση με την ευαισθησία που το διακρίνει πρόσφερε 5.000.000 ευρώ για την στήριξη των πυρόπληκτων.



Στο ίδιο μήκος κύματος και η προσφορά του του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με προσφορά 5.000.000 ευρώ για τη στήριξη τόσο των κατοίκων όσο και για την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές.

Στη σχετική ανακοίνωση το Εποπτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αναφέρουν: «Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τη συμπαράστασή του προς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική και Δυτική Αττική. 

Τα χρήματα των προσφορών θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν να υλοποιούνται μετά από συνεργασία του Ιδρύματος με την Πολιτεία. 




Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ.



Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Επισκέφθηκα και σήμερα τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι και τη Ραφήνα. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Μίλησα με εθελοντές οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλύνουν τον πόνο των συμπολιτών μας. Θέλω και δημοσίως να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά, όπως και τους διασώστες που συνάντησα. Τους είμαστε όλοι ευγνώμονες για όσα έκαναν την ώρα της καταστροφής χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο ακόμη και της δικής τους ζωής.

Έλαβα τρεις ακόμα πρωτοβουλίες:

Το μεσημέρι έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ με την οποία του ζητώ να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Ζήτησα επίσης από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας ενισχύοντας τις προτάσεις της ΝΔ με τις γνώσεις και την πείρα της ομάδας συνεργατών που θα συγκροτήσει. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή.

Τέλος, πριν από λίγο τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρα μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας. Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς.

Είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Θα διερευνηθούν. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι.

Θέλω και πάλι να συγχαρώ τους χιλιάδες συμπολίτες μας που δείχνουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στα θύματα της πρωτόγνωρης αυτής τραγωδίας. Σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την πατρίδα μας, η ανθρωπιά και το φιλότιμο των Ελλήνων απαλύνει τις πληγές της κοινωνίας μας και είναι μια αχτίδα ελπίδας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτό τον τόπο».


Ο Καμμένος προκλητικός δεν σεβάστηκε και πάλι τους "μόνο" 84 νεκρούς στο BBC




Προκλητικός ο Καμμένος ρίχνει ευθύνες στα αυθαίρετα της περιοχής, υποστηρίζοντας πως για την τραγωδία δεν μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω, καλύπτοντας  την Πολιτική Προστασία που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και την ξεφτίλα κυβέρνηση της χώρας.

Ο δημοσιογράφος του BBC τον ρώτησε για το ποιος έδωσε άδεια σε αυτούς τους κατοίκους  να κτίσουν έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη απαντώντας: «δεν τους το επιτρέψαμε εμείς».

«Αυτό είναι ένα έγκλημα του παρελθόντος, γιατί στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες» είπε ο Πάνος Καμμένος.

«Δηλαδή λέτε ότι το γεγονός ότι οι κάτοικοι έκτισαν σπίτια ανάμεσα στα πεύκα χωρίς άδεια ήταν ριψοκίνδυνο; Και αν ναι η επόμενη ερώτηση είναι πώς του επετράπη να το κάνουν;», ρώτησε ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Δεν το επιτρέπουμε», κατέληξε ο αντρόπιαστος υπουργός Άμυνας.

Λέγοντας επίσης «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, η αστυνομία και οι υπηρεσίες έδρασαν με σχέδιο την κατάλληλη στιγμή». θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει καταλάβει όλη η υφήλιος, ότι είναι ικανοί αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει για ακόμα μία φορά είναι παντελώς ανίκανοι και προκλητικοί.








Απέσυραν την ντροπολογία οι Γύπες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Κανένας σεβασμός στους νεκρούς



Μεγάλη ντροπή και κανένας σεβασμός στο εθνικό πένθος απο τους Γύπες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην άρον άρον απόσυρση της τροπολογίας για την κατά 60% αύξηση των μισθών ανώτατων στελεχών των ΔΕΚΟ του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή από κόμματα και πολίτες για την κατάθεσή της εν μέσω εθνικού πένθους για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών της Αττικής.

Την ξεφτίλα πήρε επάνω της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία, επικαλέστηκε "κακή διατύπωση" η οποία δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση και γι' αυτό θα την επαναφέρει σε καλύτερη μορφή.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την ώρα που οι Έλληνες θρηνούν τους νεκρούς τους, η Κυβέρνηση επιχείρησε να αυξήσει τις αποδοχές των, διορισμένων από την ίδια, επικεφαλής των ΔΕΚΟ έως και 2850 ευρώ.

Η απόσυρση της τροπολογίας, εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, είναι ομολογία ενοχής.

Η δε κατάθεση της, επιβεβαιώνει ότι ακόμη και αυτές τις στιγμές, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ νοιάζονται μόνο για τον κομματικό στρατό τους. Ντροπή!».

ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επανέλαβε τη μομφή "ντροπή" και απευθυνόμενος στην κ. Παπανάτσιου, σχολίασε αιχμηρά την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας εν μέσω εθνικού πένθους, και το γεγονός ότι την υπογράφουν συνολικά 11 υπουργοί διερωτώμενος γιατί δεν υπήρξε ένας που να αρνηθεί να την υπογράψει.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Σάκης Βαρδαλής από το ΚΚΕ :"Κυρία υπουργέ πραγματικά η τροπολογία που φέρατε δείχνει ότι σπάτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο - ξετσιπωσιάς. Μπορεί να την αποσύρατε, αλλά η λογική που σας έκανε να τη φέρετε παραμένει, να δίνετε δωράκια με ή χωρίς εισαγωγικά σε όσους υπηρετούν τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντιλαϊκή πολιτική σας".






Απίστευτα ξεφτιλισμένοι και αντρόπιαστοι ρίχνουν τις ευθύνες αλλού χωρίς ένα συγνώμη



Ούτε ένα συγνώμη για τους 84 νεκρούς!!!

Μόνο ντροπή ένιωσαν εχθές οι Έλληνες βλέποντας την συνέντευξη ξεφτίλα μιας άθλιας κυβέρνησης που έδωσαν οι Τόσκας - Τζανακόπουλος και αντί να ζητήσουν ένα συγνώμη και να απολογηθούν, έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον αποθέωναν χωρίς ίχνος ντροπής τους εαυτούς τος, δεν έκαναν λάθη και αυτός που φταίει είναι ο καιρός, οι εμπρηστές και η άναρχη δόμηση. 

Τραγικές φιγούρες δίπλα στις τραγικές φυσιογνωμίες του Τόσκα - Τζανακόπουλου ήταν οι αρχηγοί της πυροσβεστικής και της αστυνομίας οι οποίοι επίσης δήλωσαν υπερήφανοι για το έργο τους, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ξεφτιλίζοντας τις στολές τους και τα γαλόνια τους.

Δύο πράγματα κράτησε ο Ελληνικός λαός στην χθεσινή συνέντευξη παρωδία αυτό που είπε ο Τόσκας ότι μπορεί να έγιναν λάθη  αλλά όπως τόνισε ότι όσο και αν σκέφτηκε κατέληξε ότι δεν βρήκε μεγάλα επιχειρησιακά λάθη σε όλη αυτή την κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Και ότι είναι τόσο επιτυχημένος που υπέβαλε παραίτηση στον Τσίπρα και αυτός που κάνει τον πρωθυπουργό σε βάρος της χώρας δεν την δέχτηκε.

Προκαλώντας και δείχνοντας ανικανότητα ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος τόνισε ότι εισηγηθήκαμε την εκκένωση των περιοχών αλλά στην συνέχεια ο υπαρχηγός τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Για να πάρει τον λόγο ο Τζανακόπουλος ώστε να τα κάνει χειρότερα δείχνοντας ακόμα μία φορά την ανικανότητα που τους διακρίνει και να πει ότι δεν είναι ευθύνη της πυροσβεστικής η εκκένωση και στην συνέχεια τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση γιατί το φαινόμενο ήταν αστραπιαίο! «Δεν μπορούσε να εκκενωθεί μία πόλη 20.000 ανθρώπων. Θα θέλαμε να ήταν διαφορετικό θα θέλαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Οι κατασκηνώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με οικισμούς». 

Μάλιστα στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Τζανακόπουλος εκνευρισμένος απάντησε καθεστωτικά και ακροαριστερά όπως του αρμόζει λέγοντας «Θα πάρετε την απάντηση που θέλω να σας δώσω. Δεν θα συνεχίσουμε τον διάλογο».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ.