Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Γιατί αυτοκτόνησε ο Καρυωτάκης



Σαν σήμερα, πριν από 90 χρόνια αυτοκτονεί στην Πρέβεζα ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Οι συνθήκες της αυτοκτονίας του και κυρίως η αφορμή που τον οδήγησε σε αυτή την πράξη θα παραμείνουν πάντα ένα μυστήριο. Γιατί σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα ο Καρυωτάκης δεν αυτοκτόνησε από κατάθλιψη, ούτε εξαιτίας της μετάθεσής του στην Πρέβεζα, παρόλο που και οι δύο αυτοί λόγοι οπωσδήποτε επηρέασαν σοβαρά την ψυχική του διάθεση. Η αποχαιρετιστήρια επιστολή του προβλημάτισε και συζητήθηκε σχεδόν όσο κανένα άλλο κείμενο Έλληνα λογοτέχνη. 

Ο ποιητής βρίσκεται με δυσμενή απόσπαση στην Πρέβεζα, με μια απειλητική κατηγορία να τον βαραίνει.  

Η αλληλογραφία του με συγγενείς δείχνει την απέχθεια του προς την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας και τον επαρχιώτικο τρόπο ζωής. Η απόφαση είχε παρθεί. Στις 21 Ιουλίου του 1928, αγόρασε ένα περίστροφο και επισκέφθηκε ένα τοπικό καφενείο. Πέρασε ώρες μόνος του, καπνίζοντας (Μια μέρα πριν, είχε επισκεφθεί το Μονολίθι και αποπειράθηκε, μάταια, επί 10 ώρες να πνιγεί). Φεύγει αποφασισμένος από το καφενείο και καταλήγει στη παρακείμενη παραλία του Άγιου Σπυρίδωνα. Κάθεται κάτω από έναν ευκάλυπτο και δίνει τέλος στη ζωή του. Στη τσέπη του βρέθηκε ένα σημείωμα που έγραφε:

«Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περισσότερες, να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία όμως πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ. Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική. Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους, ή εθεώρησαν την ύπαρξη τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές!!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος. Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέση την οικογένειά μου, στο θείο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, οδός Μονής Προδρόμου, πάροδος Αριστοτέλους, Αθήνας

Υ.Γ.] Και για ν' αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Ολη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ηπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου.

Οι στίχοι του, κομμάτια της ζωής του

Στον Καρυωτάκη έχουν προσδώσει διάφορους χαρακτηρισμούς όπως μισάνθρωπος, πεσιμιστής και άλλα διόλου τιμητικά. Επιφανειακά και μόνο, κρύβεται μια αλήθεια σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Ο Καρυωτάκης σε αρκετές περιπτώσεις αποξενώθηκε, όχι όμως επειδή μίσησε τους ανθρώπους αλλά επειδή μίσησε την εποχή του. Ζητούσε την επανάσταση ακόμα και αν ήξερε πως «το λεύτερο που εσκέφτηκε τραγούδι ποτέ δε θα ειπωθεί». Η ζωή του ήταν μια συνεχής μάχη με την άρρωστη νοοτροπία εκείνης της περιόδου.

Βίωσε την Ελλάδα της «βρομιάς», του χαμηλού επιπέδου ζωής, των αξιοθρήνητων και οκνηρών δημοσίων υπαλλήλων που «παίρνουν κάστανα, σκέπτονται τους νόμους, σκέπτονται το συνάλλαγμα, τους ώμους σηκώνοντας οι καημένοι». Ο ίδιος υπήρξε δημόσιος υπάλληλος και αυτό τον τσάκισε. Ο Καρυωτάκης ήθελε να αποτραβηχτεί από τη κοινωνία του, και αυτή συχνά του θύμιζε πως ζει μέσα της. Έπρεπε πρώτα να έρθει σε ρήξη με τον ίδιο του τον εαυτό.

«Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό, ανδρείκελα, στης Μοίρας τα τυφλά δυο χέρια χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό, άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ' αστέρια» γράφει στο ποίημα του Ανδρείκελα. Δεν παραιτήθηκε από τη ζωή. Πάλεψε να γλεντήσει τη καθημερινότητα ακόμα και αν αυτή, φάνταζε οδυνηρή «Είναι το βράδυ απόψε θλιβερό κι εμείς θα το γλεντήσουμε το βράδυ,όσοι έχουμε το μάτι μας ογρό και μέσα μας τον άδη».

Ο έρωτας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η πρώτη του αγάπη ήταν η Άννα Σκοδρύλη, την οποία γνώρισε ως έφηβος στα Χανιά. Η δεύτερη, και πιο γνωστή, ήταν η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Με τη τελευταία συνδέθηκε ενώ ακόμα δεν είχε ξεχάσει τη πρώτη. Η Πολυδούρη, σε μια απόδειξη απόλυτης αγάπης του ζητάει να παντρευτούν ενώ γνώριζε πως ο Καρυωτάκης έπασχε από σύφιλη.

Υπήρχαν όμως και οι γυναίκες που του δημιουργούσαν αποστροφή «Ζωή σας όλη τα ωραία σας μάτια. Στα χείλη μόνο οι λέξεις των παθών. Ένα έχετ' όνειρο: τον αγαθόν άντρα σας και τα νόμιμα κρεβάτια». Η ποίηση του σκοτεινή, καταραμένη, όπως των ποιητών που αγάπησε «των Πόε των δυστυχισμένων και των Μπωντλαίρ που εζήσανε νεκροί».

«Φθονούσε» την αθανασία τους, πίστευε πως «μάταια στιχουργούσε» όμως ο Κώστας Καρυωτάκης άλλαξε μια για πάντα την Ελληνική ποίηση. Όσοι μέσα από τους στοίχους του ένιωσαν τι θα πει «νηπενθές» του έδωσαν μια θέση δίπλα στους ήρωές του.


Πηγή
cretalive, BHMA,tvxs, TA NEA, Καθημερινή
cretalive.gr


Μετά τις φιέστες εξόδου και ΔΕΘ τα φουσκωμένα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ




Μετά τους πανηγυρισμούς που σχεδιάζει να στήσει η κυβέρνηση για το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο και ενδεχομένως μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θα μάθουν οι ιδιοκτήτες τι θα πληρώσουν για τα ακίνητα που διαθέτουν. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη δημοσιοποιηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πριν από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει, αλλά σε κάθε περίπτωση ο σχετικός φόρος θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δηλαδή ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα βεβαιωθεί στα μέσα Αυγούστου, θα κοινοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στους 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί η πρώτη δόση στα τέλη του ίδιου μήνα.

Φέτος μάλιστα, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αφενός ότι ο λογαριασμός της εφορίας αυξάνεται, αφετέρου ότι έχουν λίγες μέρες μπροστά τους για να πληρώσουν την πρώτη δόση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι νέες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία κυρίως άνω των 250.000 ευρώ.


Από την ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών προκύπτει ότι σε πολλά προάστια της Αττικής, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές εκτινάχθηκαν στα ύψη και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερο φόρο που φθάνει ακόμα και τα 1.500 ευρώ. Μπορεί για τους περισσότερους εξ αυτών ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το περυσινό έτος, ωστόσο εκτοξεύεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η κυβέρνηση μεταφέρει για μία ακόμα φορά το βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα ακίνητα που βρίσκονται στις λαϊκές γειτονιές.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για πλασματικές αξίες που δημιουργήθηκαν με χειρουργικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έτσι ώστε να επιτευχθεί η είσπραξη 2,65 δισ. Δηλαδή, η κυβέρνηση με χειρουργικές παρεμβάσεις αύξησε και μείωσε τις αξίες κατά 50 ή 100 ευρώ στις χαμηλές ζώνες για να μην προκύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις, διευρύνοντας ταυτόχρονα και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, η Νέα Ερυθραία, το Ελληνικό, ή ακόμη και το Περιστέρι ή η Κερατέα, θα κληθούν να πληρώσουν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παρεμπιπτόντως κρίθηκε ανεπαρκής και ήδη προαναγγέλθηκε μέσω της έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν η εκ νέου αναπροσαρμογή των αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020. Προφανώς οι θεσμοί έκαναν τα στραβά μάτια όχι μόνο για τη διαδικασία που ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως για το αποτέλεσμα που προέκυψε και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι:

1. Από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών προκύπτουν τα εξής:

• Σε 2.122 μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες.
• Σε 4.302 έμειναν σταθερές και
• Σε 3.792 που αντιστοιχεί στο 37,11% της επικράτειας αυξήθηκαν.

2. Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ για 946.671:

• Αύξηση από ένα έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 φυσικά πρόσωπα.
• Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων.
• Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 46.891 φυσικών προσώπων.

3. Μειωμένα για 1.470.962 φυσικά πρόσωπα.

• Μείωση από 50 έως 100 ευρώ στα εκκαθαριστικά τους θα δουν 351.090 φορολογούμενοι.
• Μείωση από 100 έως 500 ευρώ θα δουν 213.483 άτομα.
• Μείωση πάνω από 500 ευρώ θα δουν 13.357 φορολογούμενοι.

4. Αμετάβλητα για 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μαξίμου: Γιορτές και πανηγύρια για να αλλάξει το κλίμα



Ύστατη επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης - Προγραμματίζουν φιέστες με υψηλούς προσκεκλημένους σε Πνύκα, Καστελόριζο και ΔΕΘ - Και δωράκια-ψίχουλα μπροστά στον φορολογικό Γολγοθά που περιμένει τους πολίτες το επόμενο επτάμηνο.

Η κυβέρνηση δίνει την ύστατη επικοινωνιακή μάχη, προκειμένου να πείσει τον ελληνικό για το τρίπτυχο: «κερδίσαμε τη μάχη, πετυχαίνοντας εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενοι», «ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία» και «σύντομα οι πολίτες θα δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους». 

«Σαράντα ημέρες και σήμερα», λένε χαριτολογώντας στο Μαξίμου, αναφερόμενοι στο διάστημα που απέμεινε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Τουλάχιστον την επικοινωνιακή, καθώς η ουσιαστική απ’ ότι φαίνεται αργεί ακόμα. Αυτό δεν αποκαρδιώνει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι ένοικοι του, άλλωστε, γνωρίζουν πως η πολιτική είναι κατά βάση επικοινωνία. Γι’ αυτό εξάλλου, το φετινό καλοκαίρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και οι στενότεροι συνεργάτες του αρκούνται σε διήμερες αποδράσεις. Ακόμα και ο Αύγουστος που παραδοσιακά επιδεχόταν ανάσες ανάπαυσης, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, καθώς περιλαμβάνει μία σειρά «εορταστικών εκδηλώσεων». Η κυβέρνηση έχει ήδη εισέλθει σε πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να πανηγυρίσει «την έξοδο από τα μνημόνια» στις 21 Αυγούστου, σχεδιάζοντας μία φιέστα «θετικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης», όπως την χαρακτήρισε κυβερνητικό στέλεχος.

Η γραβάτα και το Ζάππειο ήταν μόνο μία πρόγευση. Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν στην Πνύκα και θα ολοκληρωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι που θα μετατραπεί σε μία αποθέωση του κυβερνητικού έργου και του ίδιου του πρωθυπουργού, σηματοδοτώντας, μάλιστα, και την αρχή της άτυπης προεκλογικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός, το επιτελείο του Μαξίμου και η επικοινωνιακή ομάδα έχουν αφοσιωθεί στον σχεδιασμό αυτής της εκστρατείας, η οποία, ελπίζουν, να αντιστρέψει το κλίμα, προσφέροντας στους πολίτες μία τονωτική ένεση αισιοδοξίας. Εξάλλου, η κυβέρνηση μοιάζει να ειδικεύεται στις φιέστες, όπως έδειξε και πρόσφατα με τη συμφωνία των Πρεσπών, και με την απόφαση του Eurogroup για το χρέος.

«Το σκεπτικό είναι πολύ απλό. Το Μαξίμου θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα απελευθερώθηκε από τα δεσμά των μνημονίων κι ότι μπορεί ελεύθερα και χωρίς παρεμβάσεις να αποφασίζει», λέει υπουργός της κυβέρνησης. Τι και αν το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λείψει η συγκριτικά με άλλες χώρες πιο στενή εποπτεία. Τίποτα, ωστόσο, δεν φαίνεται ικανό να πτοήσει το Μαξίμου που έχει στρατηγικά επιλέξει να σηματοδοτήσει την περίοδο αυτή σαν την περίοδο απαλλαγής της Ελλάδας από τα μνημόνια, καλλιεργώντας προσδοκίες. Χαρακτηριστικό δείγμα η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή δύο μήνες νωρίτερα ότι «τον Αύγουστο του 2018, τα Μνημόνια θα είναι οριστικά παρελθόν για τον τόπο»! 

ΔΕΘ με παίκτες κλειδιά Βερναρδάκη και Τσακαλώτο

Η φετινή ΔΕΘ πρωταγωνίστησε στην τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί εκεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου και οι πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Μαξίμου έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στην οικονομία. Γι’ αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή σε όλα τα υπουργεία να βρουν πόρους. Ενδεικτικό της πίεσης η φράση μίας υπουργού μετά από συνάντησή της με τον Βερναρδάκη: «Να τα γεννήσουμε παιδιά; Στύβουμε, στύβουμε και τίποτα δεν βγαίνει». Ο συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος και θα συλλέξει τα δωράκια/παροχές που θα μοιράσει η κυβέρνηση, προλειαίνοντας το έδαφος για τις επόμενες εκλογές. Ήδη, με επιστολή του, ο υπουργός Επικρατείας έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να αποστείλουν τις προτάσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Αν και συνήθως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο άνθρωπος που γειώνει την άκρατη αισιοδοξία του Μαξίμου, αυτή την φορά είναι απόλυτα σύμφωνος με την χαρασσόμενη στρατηγική, αντιλαμβανόμενος το διακύβευμα.  Ας έκανε και αλλιώς… Ακόμα, άλλωστε, του καταλογίζουν την αναφορά που έκανε στους Financial Times ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι, οι έλεγχοι των δανειστών όχι μόνο θα συνεχιστούν. Θα έχει, μάλιστα, και αυτός πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να καθοριστούν οι παρεμβάσεις, τις οποίες αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλο προβληματισμό, όμως, προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν έξω από το Βελλίδειο  για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη. Ένα κομμάτι της πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, χαλώντας το κλίμα και παρουσιάζοντας μία απομονωμένη κυβέρνηση. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως σ’ αυτό το ζήτημα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και η Πνύκα στο σκηνικό 

Στην Αθήνα, η εκδήλωση της κυβέρνησης πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στην Πνύκα. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. Στόχος, μάλιστα, της κυβέρνησης είναι να παρευρεθούν στην εκδήλωση αυτή κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ενδεχομένως και πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών. Στην Πνύκα θα δοθεί και το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Τσίπρας θα παρουσιάσει το όραμά του για την εκτός μνημονίων Ελλάδα, δίνοντας υπόσχεση στους Έλληνες ότι θα δουν καλύτερες ημέρες. Ενδεχομένως να αναφερθεί και στη Συνταγματική Αναθεώρηση που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κομβικό σημείο στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει. Στην εκδήλωση στην Πνύκα, λένε οι πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, φυσικά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οριστικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Ζεσταίνεται το σενάριο για το Καστελόριζο

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται το ακριτικό Καστελόριζο ως ένα από τα μέρη που η κυβέρνηση θα επιλέξει για να γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια. Τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει από εκεί: «Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία. Σας ευγνωμονούμε». Πράγματι, υπήρξε εισήγηση να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας, ακριβώς από το σημείο που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Υπάρχουν, όμως, κυβερνητικά στελέχη που επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί και στο Καστελλόριζο για να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων με έναν συμβολισμό. Εξάλλου, όλες οι προετοιμασίες γίνονται με μία ανεξήγητη μυστικότητα.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η δυσφορία μίας μερίδας του κόμματος για τις φιέστες. Σε αυτή, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα στελέχη της τάσης των «53+» και όχι μόνο. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι δεν ταιριάζει στην πραγματική κατάσταση της κοινωνίας οποιοδήποτε είδος πανηγυριού. Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι μαζί με τον πρωθυπουργό στους εορτασμούς θα είναι και οι κινηματογραφιστές του για να χρησιμοποιήσουν πλάνα στα προεκλογικά σποτς.

Νεφέλη Λυγερού
Πηγή : protothema.gr


Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που φρουρούν το ακατοίκητο σπίτι του Φλαμπουράρη



Αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν εχθές το βράδυ επίθεση έξω από το ακατοίκητο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη που φρουρεί κακός μια διμοιρία των ΜΑΤ.

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι του συντρόφου Φλαμπουράρη, στην οδό Βασιλείου Βουλγαροκτόνου, στα Εξάρχεια, αντιεξουσιαστές εκτόξευσαν «βροχή» από βόμβες μολότοφ, κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.




Απίστευτη πρόκληση Καμμένου! Τον γιούχαραν τρία άτομα και ζήτησε να συλληφθούν



Την σύλληψη 3 προσώπων στον Τύμβο προκάλεσε το γιουχάισμα κατά του Πάνου Καμμένου και δείχνει καθεστωτική νοοτροπία για να φιμώσουν όσους διαμαρτύρονται κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του sigmalive.comόλα όλα συνέβησαν χθες βράδυ, γύρω στις 09:10 στην Κύπρο, όταν η Αστυνομία έλαβε καταγγελία ότι τρία πρόσωπα προκαλούν ανησυχία και εξυβρίζουν τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, ο οποίος παρευρίσκετο στην εκδήλωση.

Όντως, μέλη της Αστυνομίας που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν τα τρία πρόσωπα, ηλικίας 40, 43 και 56 ετών, όλοι Ελλαδίτες, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εναντίον του 40χρονου διερευνάται το αδίκημα της ανησυχίας, ενώ εναντίον του 43χρονου και του 56χρονου διερευνάται το αδίκημα της δημόσιας εξύβρισης.

Οι τρεις φέρονται να εξύβριζαν τον Πάνο Καμμένο, κάτι, όμως, που οι ίδιοι δεν παραδέχθηκαν κατά την κλήτευσή τους στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου.




Προκαλεί ψυχρά και πάλι τους Έλληνες ο Κοτζιάς : Οι υπερπατριώτες είναι προσκυνημένοι



Είναι ένας ακροαριστερός, αμετανόητος, επικίνδυνος και ακατάλληλος να χειρίζεται, τα διεθνή θέματα και αντί να διορθώνει τα λάθη του προκαλεί τους Έλληνες πολίτες.

Τήν ώρα που κρυφά διαπραγματεύεται και με την Αλβανία για να ξεπουλήσει και εκεί κομμάτια της βόρειας Ελλάδας, ο Νίκος Κοτζιάς καλεί από την "εφημερίδα των συντακτών" όσους διαφωνούν με τη συμφωνία για το Σκοπιανό να την μελετήσουν καλύτερα.

Ο Κοτζιάς αντί να ντρέπεται για τα όσα έχει κάνει και να ετοιμάζεται μόλις ξεκουμπηστεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ποινικές του ευθύνες, κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση και της Ελλάδας και των Σκοπίων πως έχουν προσκολληθεί στο χθες και σε πολλά θέματα επιλέγουν την αδράνεια, ενώ και στις δύο χώρες χρησιμοποιούν από κοινού τη ρητορική του μίσους, καλλιεργώντας το πολιτικό μίσος τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διακρατικές σχέσεις.

«Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες είναι στην πραγματικότητα προσκυνημένοι» είπε προκλητικά ο αμετανόητος, επικίνδυνος και ακατάλληλος υπουργός εξωτερικών. 

Είναι λίγοι οι μήνες του στο υπουργείο και σίγουρα μετά θα αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη για όλες τις πράξεις εναντίον της κυριαρχίας της Ελλάδας.


Als-100: Αυτή είναι η ελληνικής σχεδίασης φρεγάτα




Η κορβέτα/ελαφρά φρεγάτα Als Class 100 αποτελεί προϊόν ελληνικής σχεδίασης, στην οποία έχουν ενσωματωθεί το σύνολο των απαιτήσεων του ΠΝ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις ιδιαιτερότητες του αρχιπελάγους του Αιγαίου, όπου αναμένεται να επιχειρεί κατά κύριο λόγο, όσο και την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει χαμηλό ακουστικό, θερμικό και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος (χαρακτηριστικά stealth) και σε κάθε περίπτωση το πλοίο θα μπορεί να εκπληρώνει το σύνολο των απαιτούμενων αποστολών και καθηκόντων ενσωματώνοντας μια σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων και οπλισμού, όπου έχει προβλεφθεί η προσφορά εναλλακτικών επιλογών ανάλογα με τις ανάγκες του ΠΝ.

Ο τύπος Als Class 100 έχει εκτόπισμα 2.655 τόνων, ολικό μήκος 105,67 m και πλάτος 15,46 m, με ενδιαιτήσεις για 105 μέλη πληρώματος και 32 επιπλέον εφεδρικές, ενώ το σύστημα πρόωσης αποτελεί συνδυασμό πετρελαιοκινητήρων και αεριοστρόβιλου (CODAG/Combined Diesel and Gas), συνολικής ισχύος 37 ΜW με δύο προπέλες μεταβλητού βήματος, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων, ακτίνα ενεργείας 4.000 ναυτικών μιλίων (με ταχύτητα 15 κόμβων) και αυτονομία εν πλω 21 ημερών.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σε μεγάλο βαθμό παρέχεται από την Thales NL και περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS με 14 κονσόλες χειριστή πολλαπλής λειτουργίας MOC Mk3, ραντάρ επιτήρησης SMART-S Μk2 σε συνδυασμό με δύο ραντάρ ελέγχου πυρός STIR 1.2 ή εναλλακτικά τον ιστό I-Mast 400 με ενσωματωμένο ραντάρ επιτήρησης Sea Master (ζώνης συχνοτήτων «S»/2-4 GHz), ραντάρ επιφανείας Sea Star (ζώνης συχνοτήτων «Χ»/8-12 GHz) και ραντάρ καταύγασης διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (Phased Array Illuminators), σύστημα ESM Vigile 100/200 σε συνδυασμό με ECM Scorpion 2L, ναυτικό σύστημα προειδοποίησης λέιζερ (NLWS) της Saab, σύστημα EO-IR Artemis, σόναρ τρόπιδας UMS 4132 Kinglip, σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS Nano και δύο ραντάρ ναυτιλίας.

Ο οπλισμός του πλοίου αποτελείται από:

το κύριο πυροβόλο Super Rapid των 76 mm/62 cal (ταχυβολίας 120 β.α.λ.) με περίβλημα χαμηλής διατομής ραντάρ (RCS) ή της έκδοσης STRALES
δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων ναυτικής κρούσης (με εναλλακτικές επιλογές τα MBDA Exocet MM40, Saab RBS15 Mk3, Boeing Harpoon Block 2 και Kongsberg NSM)
σύστημα κάθετης εκτόξευσης VLS (Mk41 ή SYLVER A43/50 με 16 θύλακες για 64 συνολικά βλήματα ESSM ή 16 Aster 15/30 & MICA αντίστοιχα
σύστημα εγγύς άμυνας (CIWS) RAM, SeaRAM ή Millennium
δύο τηλεχειριζόμενα αυτόματα πυροβόλα γενικής χρήσης των 27 mm ή των 30 mm (Rheinmetall MLG ή OTO Melara Marlin αντίστοιχα)
δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα των 12,7 mm Hitrole της OTO Melara
δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 των 324 mm
σύστημα αντιμέτρων τορπιλών της WASS/Leonardo
σύστημα αναλώσιμων αντιμέτρων MASS της Rheinmetall με δύο μονάδες εξαπόλυσης αερόφυλλων/φωτοβολίδων
κατάστρωμα πτήσης με υπόστεγο για υποδοχή και μεταφορά ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου βάρους έως και 10 τόνους ή VTOL UAV και δύο πνευστές λέμβους άκαμπτης γάστρας (RHIB).

Έχουμε λοιπόν ένα πλοίο ελληνικής σχεδίασης και προσαρμοσμένο στις αντίστοιχες επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για το ΠΝ, με πολύ καλές προοπτικές εγχώριας κατασκευής, όχι μόνο για τις ελληνικές ανάγκες αλλά και για εξαγωγικούς πελάτες. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του τύπου λογικά κινείται στο ίδιο επίπεδο με αυτό των Damen SIGMA και DCNS Gowind 2500, ενώ πιθανότατα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία τόσο για τη σταδιακή ανανέωση των κύριων πολεμικών πλοίων του ελληνικού στόλου όσο και για την ανάκαμψη του χειμαζόμενου ναυπηγικού τομέα στη χώρα μας.

Συμπεράσματα

Όπως καταδείχθηκε ανωτέρω, η κατηγορία των ελαφρών φρεγατών περιλαμβάνει πλοία που, αφενός εκπληρώνουν το σύνολο των αποστολών που αναλαμβάνουν και οι φρεγάτες μεγαλύτερου εκτοπίσματος, αφετέρου έχουν σαφώς μικρότερο κόστος απόκτησης και χρήσης σε σχέση με αυτές. Ταυτόχρονα, η ναυπήγηση τέτοιων πλοίων μπορεί άνετα να αναληφθεί από τα εγχώρια ναυπηγεία. Ακόμη και αν ευοδωθούν οι επιδιώξεις του ΠΝ για την απόκτηση αντιτορπιλικών αεράμυνας κλάσης Arleigh Burke, όταν αυτά καταστούν πλεονασματικά στις τάξεις του US Navy (ή έστω καταδρομικών Ticonderoga, έντεκα εκ των οποίων είχε προγραμματιστεί να αποσυρθούν σταδιακά, αρχής γενομένης το 2019), θα υφίσταται και πάλι η ανάγκη για προμήθεια νέων πλοίων για την αντικατάσταση των έξι εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου «S» σε χρονικό ορίζοντα 10-15 ετών. Προς το παρόν, βέβαια, το πρόγραμμα που έχει επείγοντα χαρακτήρα είναι ο Εκσυγχρονισμός/αναβάθμιση Μέσου Ζωής (Mid-Life Upgrade/MLU) των φρεγατών κλάσης «Ύδρα».

Σε κάθε περίπτωση το ΠΝ πρέπει να σχεδιάζει το μέλλον του έχοντας κατά νου τόσο τη γιγάντωση της εξ ανατολών απειλής όσο και το γεγονός ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της χώρας θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμη, ώστε η απόκτηση φρεγατών της κατηγορίας των BELHARRA, FREMM, PPA, MEKO A200 (η νέα έκδοση του συγκεκριμένου τύπου) κ.τ.λ. να θεωρείται πρακτικά αδύνατη. Υπό αυτήν την έννοια, πλοία όπως το Damen SIGMA, το Gowind 2500/3000, το Als Class 100 (ή παρόμοια διαφορετικής σχεδίασης και προέλευσης) θα παρέχουν τη μοναδική ίσως επιλογή που θα έχει το ΠΝ.

Μόνο έτσι θα μπορέσει ο ελληνικός στόλος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πραγματική «καταιγίδα» ναυπηγήσεων νέων πλοίων του TDK που ξεκινούν από παράκτια περιπολικά και φτάνουν έως την κατηγορία των πλοίων αποβατικής κρούσης (Landing Helicopter Dock/LHD, L-400 Anadolu), με ικανότητα μεταφοράς ελικοπτέρων και (ίσως) αεροσκαφών βραχείας απογείωσης/κάθετης προσγείωσης F-35B ή και «καθαρόαιμου» αεροπλανοφόρου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (βλ. δηλώσεις του στις 3/7/2017), που έχει ως βασικό στόχο τη μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη, απειλώντας με δραματική ανατροπή του ισοζυγίου ισχύος τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και τους υπόλοιπους Κλάδους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.


Πηγή : onalert.gr


Αυτοί είναι οι 5 που έκλεβαν με τη μέθοδο της απασχόλησης



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες πέντε (5) ημεδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας, που διέπρατταν κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης και εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Χαλανδρίου.

Ειδικότερα, τα μέλη της εν λόγω σπείρας, προσποιοιούμενοι υποψήφιους ενοικιαστές ή υπαλλήλους του Δήμου ή τεχνικούς υπαλλήλους εταιρείας παροχής ενέργειας, προσέγγιζαν τα θύματα τους και κάποιοι εκ των δραστών τα απασχολούσαν, ενώ οι υπόλοιποι ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρήματα και τιμαλφή.
Από την έρευνα, εξιχνιάσθηκαν τρείς (3) περιπτώσεις κλοπών στο Χαλάνδρι.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

1) ΣΑΜΠΑΝΗ Σπυρίδωνα του Βασιλείου και της Ανδριανής, γεννηθέντα την 6-3-1988 στην Αθήνα





2) ΣΑΪΝΗ Χρήστο του Ελευθερίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 10-5-1980 στην Αθήνα





3) ΛΙΑΤΙΦΗ Ιωάννη του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, γεννηθέντα την 1-5-1991 στην Αθήνα



4) ΣΟΥΡΑ Βασιλική του Στυλιανού και της Δήμητρας, γεννηθείσα την 7-3-1999





5) ΣΑΜΠΑΝΗ Ιωάννη του Βασιλείου και της Ανδριανής, γεννηθέντα την 3-8-1984 στην Αθήνα



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας μέχρι 19-12-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό του παραπάνω αδικήματος και ομοειδών αδικημάτων που τυχόν αποκαλυφθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6816317 και 210-6899793 του Τμήματος Ασφάλειας Χαλανδρίου και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Κ. Μητσοτάκης στην εφημερίδα SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Τo κράτος θα γίνει μικρότερο και αποτελεσματικότερο χωρίς απολύσεις




Την ανάγκη να γίνουν το ταχύτερον δυνατόν εκλογές  μετά τις 20 Αυγούστου που εκπνέει το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τονίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι  «η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτα» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση που θα την οδηγήσει στο μέλλον».

Στέλνοντας επίσης ένα διεθνές μήνυμα για τον τρόπο που θα κυβερνήσει η ΝΔ, προαναγγέλλει ότι «θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τους φόρους», ότι «θα δημιουργήσει ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερα κράτος χωρίς απολύσεις, αλλά προσλαμβάνοντας λιγότερους υπαλλήλους από όσους θα συνταξιοδοτούνται» και αναδεικνύει ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ αυτήν της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, για την οποία δεν έχει κάνει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Καταλογίζοντας, τέλος, τεράστιες ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για τους χειρισμούς τους στο μεταναστευτικό, όσο και στα εθνικά θέματα, επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει την κακή συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη βουλή, αλλά αν τελικώς η συμφωνία αυτή ψηφιστεί τόσο από το σκοπιανό όσο και από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να τη σεβαστεί.  

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη: 

ΣΖ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά σήμερα με πλειοψηφία μόνο δύο ψήφων στο κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε νέες εκλογές;

KM:Εμείς λέμε ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με εξαίρεση τον  τομέα του τουρισμού. Και κανείς δεν μιλά για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, από 80 δισ. σε 130. Αναφέρομαι στα χρέη των πολιτών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα.

ΣΖ: Πώς θα αντιληφθούν οι πολίτες ότι τελείωσαν τα μνημόνια;

KM: Οι άνθρωποι δεν θα αισθανθούν καμία πραγματική αλλαγή. Οι φόροι ήταν και  παραμένουν πολύ υψηλοί. Οι συντάξεις θα περικοπούν για άλλη μια φορά. Το έχει άλλωστε συμφωνήσει αυτό ο κ. Τσίπρας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία. Εάν η κατάσταση ήταν τόσο καλή όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει, τότε γιατί οκτώ στους δέκα Έλληνες πολίτες ισχυρίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος, θα συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδος από τους πιστωτές.

ΣΖ: Και αυτό είναι καλό ή κακό για την Ελλάδα;

KM: Όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία έχουμε, τόσο καλύτερο είναι για εμάς. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Εάν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει, τότε δεν θα χρειαζόταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός επιτήρησης. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδία και της Κύπρου δεν υπήρχε αυτή η επιτήρηση.

ΣΖ: Υπόσχεστε μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα. Πώς θα μπορέσετε να βρείτε τους απαιτούμενους πόρους εντός ενός τόσο αυστηρού και προκαθορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου;

ΚΜ:Θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αλλά υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας. Θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, έχει αυξήσει το μισθολογικό κόστος κατά 500 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία. Ο δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολογώντας την οικονομία, συσσώρευσε το υπερπλεόνασμα. Είναι δίκαιο να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Έπληξαν τη μεσαία τάξη με τους υψηλούς φόρους οι οποίοι υποσκάπτουν την ανάπτυξη και ευθύνονται για την φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, εάν ζητήσεις από κάποιον να σου βάψει το σπίτι, θα δεχθεί μόνον αν δεν σου κόψει απόδειξη. Διότι οι φόροι και οι εισφορές είναι τόσο υψηλοί που δεν έχει κίνητρο να δουλέψει αλλιώς. Για αυτό και είναι σύνηθες να σου προτείνουν να δουλέψουν χωρίς απόδειξη, διότι αυτό -θα σου πουν- συμφέρει οικονομικά και τους δύο. Αλλά φυσικά αυτό είναι κακό για το κράτος. Αυτόν τον φαύλο κύκλο θέλουμε να σπάσουμε. 

ΣΖ: Τι προτίθεστε να κάνετε γι 'αυτό;

ΚΜ:Θα μειώσω φόρους και θα αναμένω μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Και έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα σε σχέση με το παρελθόν να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία ήταν μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν ανέτρεψε.

ΣΖ: Μικρότερο κράτος, αυτό σημαίνει  και άλλες απολύσεις;

ΚΜ:Όχι. Σήμαινει ότι θα προσλαμβάνουμε λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Και θα μειώσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων. 

ΣΖ: Το Βερολίνο και η Αθήνα διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια διμερή συμφωνία για τον επαναπατρισμό προσφύγων που έχουν καταγραφεί από την Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;

ΚΜ:Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το πρόβλημα του μετανάστευτικού πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αναγνωρίζω στην Καγκελάριο ότι προσπαθεί ώστε όλα τα μέλη της ΕΕ να μοιραστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Άλλωστε αυτή θα αφορά μικρό αριθμό ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την προστασία των συνόρων της ΕΕ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αριστερές του καταβολές ή  στο γεγονός ότι είναι όμηρος συγκεκριμένων αριστερών ομάδων. Συνεπώς, δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ. Ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία, αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν και να δεχτούν πρόσφυγες στην επικράτεια τους. Έτσι, η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος. 

ΣΖ: Τι πρέπει να γίνει στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες;

ΚΜ: Πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Και αυτό δεν συνιστά απειλή για την Πολωνία ή για την Ουγγαρία. Αλλά εκ των πραγμάτων όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

ΣΖ: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία του Δουβλίνου η οποία ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα όπου καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά;

ΚΜ:Η συμφωνία του Δουβλίνου έχει χρεοκοπήσει. Χρειαζόμαστε μια νέα. Όμως, θα πρέπει και εμείς να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου καθώς αυτή είναι πολύ χρονοβόρα. Έτσι, οι πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά αβεβαιοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Πρέπει η διαδικασία να επιταχυνθεί σημαντικά. Σε όποιον χορηγείται άσυλο, είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Όσοι, όμως, δεν το λαμβάνουν θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.

ΣΖ: Ο κ. Τσίπρας κατέληξε σε μία συμφωνία για ένα ζήτημα που ήταν αντικείμενο διαμάχης εδώ και 25 χρόνια. Έτσι ο βόρειος γείτονας σας θα ονομάζεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία. Όμως, ο δεξιός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη συμφωνία και για αυτό είναι και τόσο επισφαλής. Ακόμα και εσείς, εναντιώνεστε στη συμφωνία την οποία η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ιστορική καθ’ότι ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πως μπορείτε να εξηγήσετε τη στάση σας στους Ευρωπαίους Εταίρους σας; 

ΚΜ:Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

ΣΖ: Θα προτιμούσατε να γίνουν οι εκλογές μετά την κύρωση της συμφωνίας;

ΚΜ:Όχι. Αλλά αν είχαμε διαπραγματευθεί εμείς, θα αναζητούσαμε διαφορετική λύση. Η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον βόρειο γείτονα μας κάτι που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: να αναγνωρίσει  «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι  η χώρα θα ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό είναι παράδοξο.

ΣΖ: Αλλά ο όρος μακεδονική γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί στα έγγραφα του ΟΗΕ από το 1977.

ΚΜ:Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το σκοπιανό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι. Επίσης, εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο "μακεδονικό" για τα προϊόντα τους. Δεν θα μας πείραζε αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι η Σλαβομακεδονική, αλλά όχι η Μακεδονική. Στη γειτονική μας χώρα θα γίνει δημοψήφισμα και πιστεύω ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία τύχη [να περάσει η συμφωνία]. Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει δημοψήφισμα διότι πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίζει για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κ. Τσίπρας δεν μας συμβουλεύτηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Θέλει να χρησιμοποιήσει το σκοπιανό για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του.  Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ενωμένη και σύντομα να συγκροτήσει μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

ΣΖ: Η Ελλάδα είναι από καιρό υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και για τη  δική της ασφάλεια. Αλλά δεν μπορεί να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα;

ΚΜ:Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κρατάει ομήρους τους δύο Έλληνες που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος μία ομιχλώδη μέρα του Μαρτίου. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο έντιμο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με τον κ. Ερντογάν. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζονται δύο.

ΣΖ: Η σύλληψη των αξιωματικών έγινε σε αντίποινα για τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικού που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια; 

ΚΜ:Οι δυο αυτές περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν θα μπούμε σε μία λογική να κάνουμε παζάρια.

ΣΖ: Σε αντίθεση με τους Τούρκους στη Γερμανία, οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΚΜ:Θέλω να το αλλάξω αυτό αλλά για αλλαγές που αφορούν τον εκλογικό νόμο, απαιτούνται 200 ψήφοι στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει διότι φοβάται ότι όσοι ζουν στο εξωτερικό είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Κυβέρνηση. Τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, πάνω από  400 χιλ. νέοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης. Και μια αριστερή κυβέρνηση τους λέει: Εάν έχετε χρήματα, αγοράστε ένα εισιτήριο και ψηφίστε. Αλλά αν είστε φτωχοί, αφήστε το. Αυτό είναι παράλογο.


Φωτιές ανάβει δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Κόσοβο για το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία



Φωτιές ανάβει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στη διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος, αν και πριν από μήνες είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσόβου.

Αυτήν τη φορά, σε ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβία-Κοσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας απέφυγε να απαντήσει ευθέως και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. […] Δεν ομιλώ, διότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας εσωτερικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσοβο όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψη του».

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίηση τους, ενώ επανέλαβε ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου παραμένει σταθερή από την πλευρά των ΗΠΑ: «Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έτσι και δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Γιορτάζουμε τα καλά νέα μ αυτόν τον τρόπο».

Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία, για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου-LDK, Λούτφι Χαζίρι.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στα υπονοούμενα του Αμερικανού πρέσβη, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο».

Ο Χαραντινάι υπογράμμισε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στη διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» επεσήμανε.


Πηγή : enikos.gr


Νέος γύρος αποκαλύψεων για την εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα



Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να μην απαντά για τα έργα και τις ημέρες της «Δίοδος» που ανήκε στον Δημήτρη και της Ζανέτ Τσίπρα, αντιθέτως υβρίζει και απειλεί με μηνύσεις.

Νέος γύρος αποκαλύψεων για την υπόθεση της εταιρείας των αδερφών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να βάλουν φωτιά εκ νέου στο πολιτικό σκηνικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να μην απαντά για τα έργα και τις ημέρες της «Δίοδος» που ανήκε στον Δημήτρη και της Ζανέτ Τσίπρα, αντιθέτως υβρίζει και απειλεί με μηνύσεις. Ωστόσο, η περίπτωση της διπλής πλαστογραφίας ασφαλιστής ενημερότητας για την ανάληψη έργου 1,1 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για χαριστική ρύθμιση χρέους της εταιρείας, έχουν «κηλιδώσει» το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Παραπολιτικά φέρνει στο φως το Σάββατο νέα στοιχεία για το «Τσίπρας Gate», αυτή τη φορά για ρύθμιση ενός άλλου δανείου το οποίο αρχικά ήταν 850 χιλ. ευρώ, το οποίο είχε ληφθεί και χωρίς ουσιαστική εγγύηση.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το δάνειο αυτό αναδιαρθρώθηκε όπως και το προηγούμεν,ο με αποτέλεσμα οι δόσεις που πληρώνονται να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Απαντήσεις

Τώρα το Μέγαρο Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να αφήσει κατά μέρος τις απειλές και τις επιθετικές ανακοινώσεις και να δώσει στοιχεία για τα συγκεκριμένα δάνεια, αν υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις, αν υπήρξαν παρεμβάσεις στις τράπεζες κι αν τελικά η υπόθεση της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας έπρεπε να έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.Οι απαντήσεις είναι επιβεβλημένες ώστε τα… αδέρφια του Καίσαρα και να είναι και να φαίνονται τίμια.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να «ξεφουσκώσει», καθώς εκτιμά ότι αποκαλύφθηκε η φενάκη του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά της οικογένειας Τσίπρα.

Τη σκυτάλη της επίθεσης προς την κυβέρνηση πήρε την Πέμπτη ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε ότι «η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να ανασύρει τη δικογραφία για τη χρήση πλαστού εγγράφου (ασφαλιστικής ενημερότητας) από τα αδέλφια του Πρωθυπουργού, προκειμένου να λάβουν δημόσιο έργο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω έρευνα σε ποινικό επίπεδο, για να διερευνηθεί τι έγινε και με την υπόθεση της πλαστογραφίας αλλά και ενδεχομένως της απόπειρας απάτης.

Η ερώτηση στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε το θέμα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για το αν τελικά είναι χαριστική η σχετική ρύθμιση και επομένως είναι σκάνδαλο και αν ασχολείται ήδη η Δικαιοσύνη με το θέμα.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει: «Στα πολιτικά χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση και ιδιαίτερη ένταση κυριαρχεί στην μεταξύ τους πολιτική αντιπαράθεση, για τον τραπεζικό δανεισμό της τεχνικής εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ των αδελφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη ρύθμισή του. Ο πολιτικός «πόλεμος» έχει δημιουργήσει ερωτήματα στη κοινή γνώμη και βαριά είναι η «σκιά» μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», για τη ρύθμιση το 2016 ενός δανείου των αδελφών του πρωθυπουργού ύψους 243.544 ευρώ.

» Παρ’ ότι στο θέμα της ρύθμισης του δανεισμού της εταιρείας παρενέβη η Τράπεζα Πειραιώς τονίζοντας ότι ρυθμίζει ετησίως πάνω από 7 δις. ευρώ σε επιχειρηματικές οφειλές και μάλιστα χρησιμοποιώντας μια πλειάδα λύσεων σύμφωνα με τις πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και με όρους υποστηρίξιμους από τους δανειολήπτες, εξακολουθούν να υφίστανται τα παρά κάτω ερωτήματα και τα οποία καλείσθε εσείς να απαντήσετε:

1. Είναι σύννομη και συνήθης η πρακτική της Τράπεζας Πειραιώς να ρυθμίζει δάνεια με περίοδο χάριτος δύο χρόνων και σε βάθος 35 χρόνων και μετά τον θόρυβο αληθεύει ότι ήδη κλιμάκιο επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος ελέγχει τις καταγγελίες;

2. Με την υπόθεση ασχολείται η Δικαιοσύνη και έχει καλέσει την ΤτΕ να απαντήσει εάν πρόκειται για ρύθμιση σκάνδαλο;»

Ο πρωθυπουργικός θείος

Όμως, ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμιά αναφορά και σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τη δράση του αδερφού του πατέρα του κυρίου Τσίπρα, του Ηρακλή Τσίπρα.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο «Βηματοδότης», ο Φοίβος Ιωαννίδης πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πρώην διοικητής του ΙΚΑ, ήταν κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας αρχηγός της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Κρήτης) με έντονη αντιστασιακή δράση.

Μάλιστα, είχαν συζητήσει στην οργάνωσή του (αλλά ουδέποτε το πήραν στα σοβαρά, όπως ο ίδιος λέει) την απαγωγή του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και της τότε βασίλισσας Αννας Μαρίας προκειμένου να πιέσουν τους επίορκους χουντικούς συνταγματάρχες να επαναφέρουν τη Δημοκρατία: «Η απαγωγή του τέως βασιλιά ήταν στα λόγια και απείχε πολύ από τις πράξεις» λέει σήμερα ο κ. Ιωαννίδης, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι ο μόνος όμως επιζών από την αντιστασιακή αυτή οργάνωση της Κρήτης και αναφέρει και κάτι άλλο σημαντικό. Για τον θείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ηρακλή Τσίπρα, που από το Στρατοδικείο βρέθηκε σε κορυφαίο πόστο του Παναθηναϊκού με την έγκριση του αρχιπραξικοπηματία Ασλανίδη…

«Είναι μια μπερδεμένη ιστορία» λέει ο κ. Ιωαννίδης. «Η περίπτωση ωστόσο του Ηρακλή Τσίπρα είναι υπαρκτή. Ηταν ενεργό μέλος της οργάνωσής μας. Εμένα με συνέλαβαν σ’ ένα μοναστήρι στο ανατολικότερο μέρος της Κρήτης, ενώ ο Ηρακλής Τσίπρας δεν συνελήφθη. Ηταν φυγόδικος, ήρθε στην Αθήνα, τα βρήκε με τον Ασλανίδη και απέκτησε κορυφαίο ρόλο στον Παναθηναϊκό. Το μυστήριο είναι ότι ενεφανίσθη την παραμονή στο Στρατοδικείο και ενώ είχε βαρύτατες κατηγορίες απηλλάγη».

Και ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι «όλα τα άλλα που λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι αυτή είναι η πραγματικότητα». Οπως πραγματικότητα είναι ότι όλα τα μέλη της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης συνελήφθησαν, σαν κάποιος να τους «έδωσε».


Πηγή : in.gr


Ομολόγησε ο δολοφόνος του 25χρονου Ολυμπιονίκη -Τον μαχαίρωσε για να του κλέψει τους καθρέφτες του αυτοκινήτου

Ο Ντένις Τεν (Φωτογραφία: AP/ David J. Phillip)


Δύο άτομα συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Ντένις Τεν και ο ένας τους ομολόγησε ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 25χρονο «χάλκινο» Ολυμπιονίκη του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Ο άτυχος αθλητής μαχαιρώθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αλμάτι, την Πέμπτη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου επί δύο ώρες οι γιατροί έδιναν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά τελικά υπέκυψε εξαιτίας της ακατάσχετης αιμορραγίας.

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τους Αρμάν Κουνταιμπεργκένοφ και Νουράλι Κιγιάσοφ για το έγκλημα. Ο δεύτερος ομολόγησε την ενοχή του, παρουσία δικηγόρου.

Οι δύο άνδρες προσπαθούσαν να κλέψουν τους καθρέφτες του αυτοκινήτου του Τεν, όταν του επιτέθηκαν. «Ο Ντένις Τεν ήταν ένας σπουδαίος αθλητής και πρεσβευτής του αθλήματός του. Ενας γοητευτικός άνθρωπος. Τόσο τραγικό να τον χάσουμε τόσο νέο», δήλωσε για τον 25χρονο ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Πηγή: Reuters
iefimerida.gr 


Στο Δρομοκαΐτειο η γυναίκα που χαράκωνε μωρά



Στο Δρομοκαΐτειο νοσηλεύεται η 55χρονη γυναίκα που κατηγορείται ότι χαράκωνε μωρά σε εμπορικά κέντρο των νοτίων προαστίων. 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έδωσε εντολή για την διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στην οποία υποβλήθηκε η γυναίκα η οποία κατηγορείται για απρόκλητες σωματικές βλάβες και αντίσταση κατά της αρχής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του Δρομοκαΐτειο έκριναν ότι η 55χρονη χρήζει νοσηλείας και για το λόγο αυτό αποφάσισαν τον εγκλεισμό της.

Η δίκη της 55χρονης αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της συνηγόρου πολιτικής αγωγής των τριών μητέρων που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στο Δικαστήριο η 55χρόνη να υποβληθεί σε συμπληρωματικές εξετάσεις  προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από κάποιο μεταδοτικό νόσημα.




Οι ‘‘συλλογικότητες’’ του κ. Τόσκα απέδειξαν ποιος έχει τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων!




Ο αναπληρωτής Tομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα νέα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Πολυτεχνείου και που προκάλεσαν την εσπευσμένη φυγή εκατοντάδων θεατών από το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το British Council, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά, οι ‘‘συλλογικότητες’’ του κ. Τόσκα πέτυχαν, με μολότοφ και πετροπόλεμο, να αποδείξουν ποιος έχει τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Στον ακήρυχτο πόλεμο που παρακολουθούμε επί χρόνια, σειρά είχαν τώρα να κινδυνεύσουν εκατοντάδες ανυποψίαστοι θεατές που προσήλθαν στο φεστιβάλ κινηματογράφου που διεξάγεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι συμπολίτες μας, που έφυγαν τρομοκρατημένοι προσπαθώντας να διασωθούν, εν μέσω εκρήξεων και δακρυγόνων, αντιλήφθηκαν στην πράξη πόση αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις του κατ’ ευφημισμόν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η ανοχή της κυβέρνησης στη βία και σε κάθε είδους μπαχαλάκηδες έχει δημιουργήσει τεράστιες ζώνες ανομίας, όπου αποκλείεται η ελεύθερη οικονομική ή πολιτιστική δραστηριότητα. Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, απόλυτα η αγωνία που εξέφρασαν στην πρόσφατη επιστολή τους οι κάτοικοι των Εξαρχείων, στην οποία καταγγέλλεται η απουσία των οργάνων της Πολιτείας. Οι μόνοι που συνεχίζουν πεισματικά να αρνούνται να παραδεχθούν το μέγεθος του προβλήματος και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους είναι οι αρμόδιοι της κυβέρνησης. Για τη Νέα Δημοκρατία, ο νόμος και η τάξη έχουν καθολική ισχύ, και ως κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται παντού».  


Διπλωματία για… Όσκαρ: Διπλό «χαστούκι» στην κυβέρνηση από Ρωσία και Μέρκελ στην Ελλάδα



Μία κόκκινη και μία κίτρινη κάρτα, η πρώτη από τη Ρωσία και η άλλη από τη Γερμανία, πήρε χθες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., δείχνοντας ότι δεν καταφέρνει να χειριστεί ούτε τα εθνικά θέματα αλλά ούτε και τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να έδωσε εντολή στον κ. Κοτζιά να υπάρξουν κινήσεις που θα οδηγήσουν άμεσα σε εκτόνωση τις ελληνορωσικές σχέσεις κατά την έκτακτη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι χθεσινές εξελίξεις οδηγούν σε νέα επιδείνωση. Χθες εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε ήπιους τόνους, αλλά δεν υπήρξε κάποια ένδειξη ότι οι Ρώσοι θα κάνουν πίσω στην απόφασή τους να απελαθούν Ελληνες διπλωμάτες, σε απάντηση της ελληνικής ενέργειας.

Διαψεύσεις

Οπως έγινε και προχθές, όπου οι Ρώσοι διέψευσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όταν υποστήριξε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα ζητήθηκε από τη Μόσχα, δημοσιοποιώντας δήλωση του κ. Κοτζιά που έλεγε ακριβώς το αντίθετο, έτσι και χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χθεσινή συζήτηση με τον Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα διεξήχθη σε πιο έντονο κλίμα από αυτό που υποστήριζε η Αθήνα: «Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έλεγε η ανακοίνωση της Μόσχας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε πως «οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού προς την Ελλάδα».

Νωρίτερα, πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα είχε αναρτήσει στο twitter τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά: «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική». Ανησυχία στην Αθήνα, αλλά χωρίς αντίδραση ως αργά χθες, προκάλεσαν ν και οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Μέρκελ και συγκεκριμένα η απάντηση που έδωσε για το θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Το οποίο έχει αναφέρει ως δεδομένο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πριν από περίπου ένα μήνα είχε απασχολήσει τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία το συνέδεσαν με τις αποφάσεις που ελήφθησαν αργότερα σε επίπεδο Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις που θέλουν το Βερολίνο και την Αθήνα να έχουν συμφωνήσει για την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή στα νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων, η κ. Μέρκελ είπε: «Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Εχω συζητήσει εντατικά μαζί του (ενν. τον κ. Τσίπρα) ότι δεν θα συνδέσουμε επ’ ουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυο μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων».

Όλα ανοιχτά

Με αυτή τη δήλωση η κ. Μέρκελ αφήνει ανοιχτό το ζήτημα αλλά δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει απόφαση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, όπως έχει πει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ασχολίαστα άφησε η κυβέρνηση και τα όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για το τέλος του προγράμματος: «Η 20ή Αυγούστου είναι μια σημαντική ημέρα», δήλωσε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, διευκρινίζοντας ότι η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα. «Πιστεύω ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πιστεύω -και έχω μιλήσει για αυτό με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- ότι είναι μια σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την ημέρα και για αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Αρα, βλέπω περισσότερο μια απόδειξη εμπιστοσύνης ότι δίνουμε στην Ελλάδα για δεκαετίες επιπλέον χρόνο, προκειμένου να βγει από μια δύσκολη κατάσταση».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ