Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

"Όχι" ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων



Να μην προχωρήσει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων απαιτεί από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αυτό θα πλήξει την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας.

Πρόκειται για μια από τις βασικές συστάσεις του Ταμείου προς την Αθήνα, που αποκτά ιδιαίτερο νόημα εν όψει της επικείμενης ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Στην έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν για να συνεχίσει η χώρα μας να βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης με τη διαφύλαξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Πιο συγκεκριμένα στις συστάσεις του Ταμείου προς την Ελλάδα περιλαμβάνεται:

-Η μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας. Αυτό που ζητείται ουσιαστικά είναι να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και να γίνουν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και του δικαιώματος της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock-out). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ήδη θεσπιστεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

-Η επιτάχυνση και η περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση στους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους. Το ΔΝΤ ουσιαστικά ζητά την άρση των όποιων εμποδίων παραμένουν στην ελεύθερη άσκηση των επαγγελμάτων αυτών αλλά και την ευκολότερη είσοδο νέων επαγγελματιών σε αυτά.

-Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση των ανταγωνισμού στην αγορά. Γίνεται ειδική αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και στο εμπόριο δομικών υλικών. Το Ταμείο αναγνωρίζει πάντως ότι στο ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχει προκύψει συνταγματικό κώλυμα μετά από πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή της πρόσφατης μεταρρύθμισης για την αδειοδότηση των επενδύσεων. Αυτό πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα σε 24 τομείς των οποίων η διευκόλυνση αδειοδοτήσεων εκκρεμεί. Επίσης, συστήνεται η οριστικοποίηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.


Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr


Ξεφτιλίζει την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα με τα σενάρια κατασκόπων



Πρακτικές καθεστώτων που βλέπουν γύρω τους εχθρούς και όχι τα αποτελέσματα των πράξεων τους, βλέπει η καταστροφική και επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα είπε στο πρακτορείο TASS ότι η χρονική στιγμή δεν είναι πλέον κατάλληλη για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπ Εξ στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τον περασμένο μήνα τον Λαβρόφ να επισκεφθεί τη χώρα μας, αλλά οι διμερείς σχέσεις διέρχονται κρίση μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε επίσης  ότι η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες χωρίς να αναφέρει ημερομηνίες : «Έχουμε ήδη πει ότι θα υπάρξουν αντίμετρα. Δεν ξέρω πότε και τον ακριβή αριθμό αλλά σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική θα υπάρξουν αντίποινα».





Νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου



Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που καταγράφονται στη χώρα μας. Εως και χθες στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν δηλωθεί για φέτος 12 περιστατικά σε ανθρώπους, τρία εκ των οποίων καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα. Από τους ασθενείς, οι 11 εμφάνισαν συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Και όπως έχουν καταδείξει επιστημονικές μελέτες, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, οι οποίοι είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε έχουν αναπτύξει ήπια συμπτωματολογία.

Στην πλειονότητα των περιστατικών οι ασθενείς εκτέθηκαν στον ιό στην Αττική. Ειδικότερα, σε οκτώ περιπτώσεις ως πιθανός τόπος έκθεσης αναφέρονται τα Μέγαρα και σε μία η Ηλιούπολη. Ο δήμος Τανάγρας Βοιωτίας και ο δήμος Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές στις οποίες εκτιμάται ότι μολύνθηκαν από τον ιό οι υπόλοιποι ασθενείς. Δύο ασθενείς με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος παρέμεναν έως και χθες νοσηλευόμενοι. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος του κοινού κουνουπιού, που σημαίνει ότι η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα και στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, αλλά και η εφαρμογή μέτρων όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Σημειώνεται ότι κατά τη φετινή περίοδο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί επίσης στην Ιταλία, την Αυστρία και τη Σερβία.

Εν τω μεταξύ, η ιλαρά συνεχίζει να απασχολεί τα συστήματα υγείας της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Μάιο του 2017 στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 3.220, εκ των οποίων τα 14 δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς εντός του 2018, μετά τη Ρουμανία και τη Γαλλία.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χάνουν τις πινακίδες τους όσοι τις έχουν καταθέσει πάνω από 18 μήνες



Όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες πριν το 2017 και δεν τις έχουν πάρει πίσω, θα τις χάνουν και αν τις αναζητήσουν ξανά, θα πρεπει να κάνουν αίτηση για έκδοση καινούργιας πινακίδας, πληρώνοντας και παράβολο στο Δημόσιο.

Μια νέα διάταξη που ψηφίστηκε στην Βουλή πριν λίγους μήνες, γίνεται πλέον πράξη, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν ξανά στο Κράτος, εάν σταμάτησαν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες πριν το 2017 και δεν τις έχουν πάρει πίσω, θα τις χάνουν και αν τις αναζητήσουν ξανά, θα πρεπει να κάνουν αίτηση για έκδοση καινούργιας πινακίδας, πληρώνοντας και παράβολο στο Δημόσιο.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ (ΠΟΛ.1136/2018) ενημερώνει τις εφορίες για όσα προβλέπει ο νόμος 4530 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, επιβάλλεται η καταστροφή και ανακύκλωση, με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τελούν σε κατάσταση ακινησίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους δεκαοχτώ (18) συνεχόμενους μήνες.

Η διάταξη ισχύει και αναδρομικά για όλα τα οχήματα, των οποίων οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν ήδη κατατεθειμένες στις Δ.Ο.Υ. κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή την 30η Μαρτίου 2018. Ουσιαστικά καταλαμβάνει δηλαδή όσες πινακίδες είχαν κατατεθεί 18 μήνες, δηλαδή από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και πριν. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών έχουν δηλαδή ξεπεράσει ήδη το όριο και χάνουν τις πινακίδες τους.

Ισχύει όμως φυσικά και για όσα οχήματα έχουν τεθεί -ή θα τεθούν σε ακινησία- μετά την 30η Μαρτίου 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας είναι η συμπλήρωση συνεχούς παραμονής τους στη Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μηνών. Δηλαδή το μέτρο πιάνει σήμερα όλους όσους έχουν καταθέσει πριν τον Ιανουάριο του 2017 και, ουσιαστικά, όλους όσους έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους στα χρόνια της κρίσης, από το 2008 ως το 2016, για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Τι πληρώνουν

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις εφορίες θα χορηγούν, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Όσοι θελήσουν έτσι, εκ των υστέρων, να προβούν σε άρση ακινησίας ή να θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία οχήματα των οποίων οι πινακίδες θα καταστραφούν, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, θα πρέπει να ζητούν πλέον την αντικατάστασή τους υποβάλλοντας σχετική αίτηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καταθέτοντας την σχετική βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, αλλά καταβάλλοντας και παράβολο υπέρ του Δημοσίου αξίας τριάντα (30) ευρώ.

Αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας και αφορούν ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των δεκαοκτώ (18) μηνών, για την επανέκδοση αυτών δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 ευρώ, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Πώς θα γίνει η καταστροφή των πινακίδων

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα καθορισθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας. 

Μέχρι τότε όμως, οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να προβούν άμεσα στον διαχωρισμό των πινακίδων που υπερβαίνουν το όριο των 18 μηνών, ώστε αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν στην καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας που έχουν συμπληρώσει έως την 30.3.2018 συνεχή παραμονή τους στη Δ.Ο.Υ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 18 μηνών.

Γλιτώνουν πρόστιμα σεισμόπληκτοι και πυρόπληκτοι

Με τον ίδιο νόμο, απαλλάσσονται από πρόστιμα οι ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων τα οποία υπέστησαν καταστροφή λόγω φυσικών καταστροφών, σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο κείμενο του νόμου (πχ Σαντομέρι, Χαραυγή, Άρλα, Φώσταινα, Ελαιοχώριο και Πετροχώριο στη Δυτική Αχαΐα) να υποβάλλουν, εντός ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, ήτοι έως την 30.4.2018, αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού καταστροφής και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.

Η αίτηση, συνοδευομένη από βεβαίωση του οικείου Δήμου στον οποίο ο αιτών δηλώνει την κατοικία του ή πιστοποιείται ότι εκεί αποδεδειγμένα ασκεί εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση, υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας. Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής, με ημερομηνία τις παραπάνω αναφερόμενες ημερομηνίες φυσικής καταστροφής ανά τόπο όπου συνέβη αυτή και εξαιτίας της οποίας καταστράφηκε/αχρηστεύθηκε το όχημα. Σαφές είναι ότι τα τέλη κυκλοφορίας δεν οφείλονται από την ημερομηνία διαγραφής του οχήματος, που τίθεται κατά τα ως άνω, και εντεύθεν. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόμους για κληρονομηθέντα οχήματα μετά την δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, καθώς και από συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Τέλος, δίνεται και η δυνατότητα και στους ιδιοκτήτες φορτηγών ΙΧ κατηγορίας Ν1 με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 4.3.2004, τα οποία δεν βρίσκονται στην κατοχή τους διότι δόθηκαν για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως την ίδια ημερομηνία (4.3.2004), να υποβάλλουν στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας, υπεύθυνη δήλωση - αίτηση διαγραφής από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος.


Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr


Δήθεν καβγάς Κοτζιά-Ζουράρι για το Σκοπιανό ενώ και οι δύο υποστήριξαν την συμφωνία



Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει βαλθεί να τρελάνει τον κόσμο με τις εσωτερικές κόντρες μεταξύ των δύο κομμάτων την ώρα που βαδίζουν χέρι-χέρι ψηφίζοντας ό,τι ψηφίζεται.

Τελευταίο παράδειγμα ο δήθεν καβγάς μεταξύ του αντιπροέδρου της Βουλής προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι και του υπουργού Εξωτεριών, Νίκου Κοτζιά σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ. Εκεί ο κ. Ζουράρις σχολιάζοντας την συμφωνία στο Σκοπιανό δήλωσε πως: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ακρωτηριασμένοι και εγώ και οι Μακεδόνες αισθανόμαστε ως δωρηταί σώματος και οργάνων».

«Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής», δήλωσε αφότου είχε πάρει τον λόγο από τον Νίκο Κοτζιά με το ζόρι, αφού δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει. «Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.



Το στραβό όνομα, προειδοποίησε ο Κώστας Ζουράρις, προκαλεί δυστυχίες. Τη στιγμή που πήρε το λόγο ο κ. Ζουράρις, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν έτοιμος να κλείσει η συζήτηση.

Ο κ. Κοτζιάς αντέδρασε σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι Βουλή εδώ», και τονίζοντας ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε. «Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπαναχωρεί για να μην δοθεί έκταση στην αντιπαράθεση.

Ζουράρις: Δεν ρίχνω αριστερή κυβέρνηση

Ωστόσο ο «Μακεδονομάχος» Κώστας Ζουράρις έχει επιδείξει το προηγούμενο διάστημα τι θεωρεί πιο σημαντικό. Ανάμεσα στην βιωσιμότητα της κυβέρνησης και την Μακεδονία, ο πρώην υπουργός επέλεξε το πρώτο ψυχή τε και σώματι.

Αφού αρχικά καταψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην Βουλή και κατ επέκταση εξουσιοδότησε τον κ. Κοτζιά να υπογράψει την συμφωνία και εν συνεχεία σε δηλώσεις του στις 3 Ιουλίου είπε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξει αριστερή κυβέρνηση».

Τότε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε σχολιάσει την θητεία της κυβέρνησης λέγοντας πως: «Βεβαίως έχει πιθανότητα να εξαντλήσει τη θητεία της η κυβέρνηση», τονίζοντας ωστόσο ότι «εγώ, που είμαι αριστερός, δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δέν βάζει μυαλό ο Μπουτάρης : Σύγκρινε το «Βόρεια Μακεδονία» με Βόρεια Ιρλανδία και Βόρεια Κορέα



Προκλητικός και αμετανόητος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, και σύγκρινε την περίπτωση των Σκοπίων φέρνοντας ως τις χώρες  παράδειγμα Βόρεια Ιρλανδία και η Βόρεια Κορέα και τις σύγκρινε με την ονομασία, «Βόρεια Μακεδονία».

Ο Μπουτάρης δήλωσε στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ΤV 100 : «Εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από αυτούς, εάν τελικά έχουμε μια διάθεση καλή και οι αναγκαίες υποχωρήσεις που έγιναν και από τα δύο μέρη είναι τέτοιες, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα εξομαλυνθούν και δεν θα αισθανόμαστε ούτε εμείς ηττημένοι, ούτε αυτοί ηττημένοι».

Επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα, για τις 4.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στην επωνυμία τους ή στα προϊόντα τους και πρέπει να κατοχυρώσουν τον τίτλο ή την επωνυμία τους σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.




Συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη στο τοπικά Μ.Μ.Ε. της Κρήτης




Κ. ΖΟΥΛΑΣ:
Να καλησπερίσω και τους τηλεθεατές από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου κάναμε σήμερα μία περιοδεία με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σε αυτήν την άτυπη προεκλογική περίοδο που, θα έλεγα, έχει ξεκινήσει. Θα ήθελα να είναι σύντομες οι ερωτήσεις σας, είναι συνάδελφοι σχεδόν από όλο το νησί. Θα ξεκινήσουμε με ερωτήσεις γενικού περιεχομένου και μετά θα πάμε σε τοπικού περιεχομένου.

ΡΑΝΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ (Κρήτη TV):
Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε, θα ξεκινήσω με την τρέχουσα επικαιρότητα. Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών αλλά και της ανακοίνωσης για ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών.

Με όσα γνωρίζετε μέχρι τώρα, πιστεύετε ότι έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί; Εσείς πώς θα χειριζόσασταν μία τέτοια υπόθεση; Και το λέω αυτό γιατί πέρα από τα διπλωματικά υπάρχει και άλλη μία παράμετρος, όπως για παράδειγμα τι πρόκειται να συμβεί με το 1-1,5 εκατομμύριο τουρίστες που βρίσκονται, έρχονται στη χώρα ολόκληρη κάθε χρόνο, κάθε τουριστική σεζόν, αρκετοί από αυτούς και στην Κρήτη που βρισκόμαστε σήμερα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κυρία Μωραΐτη, σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Δεν μπορώ να σας την απαντήσω με ακρίβεια διότι δεν γνωρίζω όλα τα δεδομένα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και κατά συνέπεια η πληροφόρηση την οποία έχουμε είναι η πληροφόρηση η οποία είναι δημόσια διαθέσιμη. Από αυτά τα οποία γνωρίζουμε, σε περίπτωση που πράγματι υπήρξε μία παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είναι προφανές ότι η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα.

Από εκεί και πέρα, εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει μία περαιτέρω αδικαιολόγητη κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας και εύχομαι επίσης να μην επιδιώξουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Διότι βλέπω ότι υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης αυτής της υπόθεσης -για την οποία όπως σας είπα δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο από αυτά τα οποία γνωρίζετε και εσείς- με τις κατά την άποψή μας δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ας μην μπλέκουμε λοιπόν τα δυο ζητήματα. Προφανώς και η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι  υποκινούμενη από κανέναν.  Αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι μια κακή συμφωνία, επειδή ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς εκχώρησαν τη «μακεδονική» εθνότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική χώρα η οποία πανηγυρίζει για αυτό και κατά συνέπεια μπορώ να καταλάβω απόλυτα γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία.

Εμείς θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους, χρησιμοποιήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης μομφής, και οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι έδωσαν στήριξη επί της ουσίας στην Κυβέρνηση συνυπέγραψαν ο καθένας προσωπικά τη συμφωνία των Πρεσπών και φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΕΛΕΔΗΜΟΥ (ΣΚΑΙ Κρήτης):
Καλησπέρα και από εμένα, καλώς ήρθατε. Μιας και αναφερθήκατε ήδη στη συμφωνία των Πρεσπών, θέλω να βάλω στην κουβέντα μας τη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με τους πολίτες να φαίνονται διχασμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα στο οποίο ετοιμάζεται να πάει ο κ. Ζάεφ.
           
Την ίδια ώρα ο κ. Ζάεφ ξεκινά την προεκλογική καμπάνια και θέλω να σας ρωτήσω καταρχάς την εκτίμησή σας, αν υπάρχει μια τέτοια, για την έκβαση του δημοψηφίσματος και πώς ένα όχι στο δημοψήφισμα εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση εδώ στη χώρα μας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το τι μπορεί να συμβεί ή τι δεν μπορεί να συμβεί στο δημοψήφισμα που προγραμματίζει η γειτονική χώρα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία. Εξηγήσαμε με απόλυτη σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή εφόσον αυτή φτάσει στην ελληνική Βουλή.

Από εκεί και πέρα, το τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα δεν θέλω να το σχολιάσω, θα πω μόνο ότι ο κ. Ζάεφ συστηματικά χρησιμοποιεί το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας για να προσδιορίσει τη χώρα την οποία εκπροσωπεί, και επενδύει πάρα πολλά στο ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας, της μακεδονικής εθνότητας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις σοβαρές μας επιφυλάξεις. Για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση εκχώρησε τη γλώσσα και την εθνότητα στη γειτονική χώρα δίνοντας ταυτόχρονα και το πράσινο φως για να ενταχθεί αυτή στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα, κανένα περαιτέρω σχόλιο για το τι γίνεται στη γειτονική χώρα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ (Ανατολή):
Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως υπονοήσατε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει την κινητικότητα στα εθνικά θέματα. Αλλά βλέπουμε μια κινητικότητα και των κυβερνητικών παραγόντων ανά τη χώρα.  Μια κινητικότητα που υποδηλώνει προεκλογική περίοδο. Χθες σας άκουσα στην πολιτική επιτροπή να λέτε ότι η Κυβέρνηση έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και δεν έχει σε τίποτα το να την παίξει και στην ρουλέτα για τις εκλογές.

Την ίδια ώρα βλέπουμε στο Ποτάμι μια έντονη αντιπαράθεση του κ. Ψαριανού με τον κ. Μαυρωτά, ένα προεκλογικό κλίμα. Βλέπετε κοντινή εξέλιξη εκλογική;  Και θέλω και ένα σχόλιο για την κινητικότητα στο Ποτάμι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η επιθυμία μας είναι να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό. Η χώρα έχει μπει σε μια άτυπη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν θα βγει ωφελημένη από αυτήν. Η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει στη χώρα και όσο πιο σύντομα προκηρύξει εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Όποτε και να το κάνει, η εκτίμησή μου είναι ότι θα χάσει: είτε επιλέξει να το κάνει το φθινόπωρο είτε επιλέξει τις τετραπλές εκλογές, ένα σενάριο το οποίο διακινείται έντονα, ταυτόχρονες δηλαδή ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019. Ίσως πιστεύει ότι με κάποιο τρόπο η οργή του κόσμου θα επιμεριστεί. Θα διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα αν το πιστεύει αυτό, θα υποστεί μία βαριά ήττα σε όλα τα μέτωπα.
           
Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μία δυναμική επανεκκίνηση, χρειάζεται μια καινούργια πολιτική πρόταση ανάπτυξης, μία πρόταση η οποία θα θέτει τις επενδύσεις, τις δουλειές και το διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει αυτή την πρόταση, είναι μία πρόταση τεκμηριωμένη, την έχω παρουσιάσει αναλυτικά σε πολλές ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί, θα έχω τη δυνατότητα να την επαναλάβω και να την κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές,  όποτε και αν αυτές γίνουν, θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της χώρας.

Η μία αντίληψη, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση σε ένα μεγάλο, σπάταλο και εν πολλοίς κομματικό κράτος το οποίο συντηρείται από μία υψηλή φορολογία την οποία πληρώνει και καταβάλλει η παραγωγική Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόταση την οποία κομίζει ο κύριος Τσίπρας.

Και η άλλη πρόταση, η οποία δεν δίνει τόση έμφαση στα επιδόματα όσο στις ευκαιρίες, μία πρόταση η οποία έχει στον πυρήνα της την προσέλκυση επενδύσεων, θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας και το συμμάζεμα της κρατικής μηχανής. Αυτή είναι η πρόταση την οποία κομίζει η Νέα Δημοκρατία. Είμαι σίγουρος, έχοντας γυρίσει πια όλη την Ελλάδα -και τα βιώματά μου και σήμερα από την πολύ ωραία περιοδεία την οποία έκανα στο Λασίθι είναι τα ίδια βιώματα με αυτά τα οποία παίρνω παντού όπου και αν βρίσκομαι- ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και θα μας δώσουν στις επόμενες εκλογές την ευκαιρία να κάνουμε το σχέδιό μας πραγματικότητα.

Για το Ποτάμι δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν μπορώ να σχολιάσω εξελίξεις σε κανένα άλλο κόμμα, δεν είναι πρέπον, δεν είναι δόκιμο να σχολιάζω το τι γίνεται σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι η Νέα Δημοκρατία, πώς θα διευρύνουμε την απήχησή μας, πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι κινούνται σε αυτό το ο οποίο αποκαλούμε μεσαίο, κεντρώο χώρο, καθώς και πώς θα κάνουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές τον κύριο Τσίπρα αλλά απογοητεύτηκαν, να ακούσουν την πρότασή μας και να μας εμπιστευτούν και αυτοί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ (ΕΡΤ):
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ασχοληθούμε λίγο με το θέμα των συντάξεων, ένα ζήτημα το οποίο καίει χιλιάδες συνταξιούχους. Η νέα εγκύκλιος που φέρει ήδη την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών του κυρίου Χουλιαράκη, περιέχει τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης για το πώς θα καταρτίσουν εκείνοι τους προϋπολογισμούς τους και περιέχει ήδη τις ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις με ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2019. Θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτό το θέμα το οποίο, επαναλαμβάνω, καίει πάρα πολύ κόσμο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κύριε Τρουπή, εδώ και πολύ καιρό, έχουμε ισχυριστεί ότι ο κύριος Τσίπρας έχει επί της ουσίας υπογράψει ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο. Γιατί το λέμε αυτό;  Διότι έχει ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία εκτείνονται πέραν του ορίζοντα λήξης του τρίτου προγράμματος. Μέτρα για το 2019, για το 2020: τα μέτρα του 2019 αφορούν φυσικά τις επιπλέον περικοπές των συντάξεων, τα μέτρα του 2020 αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε αυτά τα μέτρα, είναι μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.  Η Νέα Δημοκρατία πριν από δύο εβδομάδες κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο μία τροπολογία με την οποία καταργούνται επί της ουσίας, εάν ψηφιζόταν, εάν στηριζόταν από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι μειώσεις των συντάξεων τις οποίες ο κύριος Τσίπρας νομοθέτησε.

Το κάναμε για να καταδείξουμε το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι διακινούνται διάφορες φήμες ότι η Κυβέρνηση έχει την δυνατότητα ή την πρόθεση ενδεχομένως να αναστείλει ή να καταργήσει τις περικοπές των συντάξεων. Εάν μπορεί να το κάνει ας το κάνει. Να στηρίξει λοιπόν την τροπολογία που εμείς καταθέσαμε. Κανείς δεν θέλει και κανείς δεν κρίνει σήμερα -σίγουρα δεν το κρίνει η Νέα Δημοκρατία- ότι οι περικοπές αυτές των συντάξεων είναι απαραίτητες, αλλά ας σταματήσουμε επιτέλους να κοροϊδεύουμε τους συνταξιούχους. Να τους πούμε την αλήθεια, εφόσον η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες και εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο απευκταίο σενάριο οι συντάξεις να κοπούν, να ενημερώσει με εντιμότητα του συνταξιούχους, να γνωρίζουν τουλάχιστον οι άνθρωποι τι τους περιμένει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΙΩΤΑΚΗΣ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Κρήτης):
Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε και από εμένα.  Τα εκλογικά σενάρια είναι στην πρώτη γραμμή.  Θέσατε ουσιαστικά και το κόμμα το δικό σας, σε ένα προεκλογικό momentum για να είστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν αυτές οι εκλογές.

Είχαμε σήμερα και την υπόθεση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας, μάλιστα υπήρξε και ένα σχετικό σποτ το οποίο βγήκε από την Κυβέρνηση όπου αναφέρεται ο Πρωθυπουργός για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Θα θέλαμε το δικό σας σχόλιο και σε σχέση με την κατάτμηση και σε σχέση με το αν όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ξορκίζουμε τις εκλογές τις φέρνουν όλο και πιο κοντά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Όπως σας είπα, όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Είπαμε μάλιστα και στην πολιτική μας επιτροπή ότι συνιστώ στον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές πριν τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Θα βρει και ένα βολικό άλλοθι να μην ανέβει στη βόρειο Ελλάδα.

Το κόμμα είναι σε εκλογική ετοιμότητα, είναι σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και καιρό.  Προσωπικά δεν έχω σταματήσει να γυρνώ όλη την Ελλάδα, να ακούω τους πολίτες, να συνομιλώ μαζί τους, να συνομιλώ με τους παραγωγικούς φορείς και με αυτό τον τρόπο να συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους πολίτες το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα. Κατά συνέπεια η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη. Και αύριο να γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις μιας εκλογικής αναμέτρησης. Πραγματικά βρίσκω ειρωνικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε με ένα ακόμα βίντεο -μετά το ατυχές κατά την άποψή μου βίντεο των Πρεσπών- να διαφημίσει την πρωτοβουλία του για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Παραβιάζει ανοιχτές θύρες.

Θέλω να θυμίσω ότι για το ζήτημα αυτό έχω τοποθετηθεί από το 2004 όταν εκλέχθηκα τότε πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθηνών με 150.000 σταυρούς.  Είχα πει από τότε ότι οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες πρέπει να σπάσουν για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ευνοούν, δεν ενθαρρύνουν την απευθείας επικοινωνία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού με τους πολίτες.

Κατά συνέπεια, εμείς είμαστε σε αυτή τη γραμμή εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Όμως είχαμε συμπληρώσει την πρότασή μας και με ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο ο κος Τσίπρας επιμελώς απέκρυψε από το βίντεό του. Ποιο είναι αυτό: μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών να δώσουμε επιτέλους τη δυνατότητα στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ένα αίτημα το οποίο κατά γενική ομολογία είναι απολύτως δικαιολογημένο. Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες που κατοικούν εκτός των συνόρων τους να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ο κος Τσίπρας επέλεξε για αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να μην πει στο βίντεό του ούτε μια κουβέντα. Παρέπεμψε το θέμα σε κάποια επιτροπή, το παρέπεμψε στις καλένδες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν πρόκειται να φέρει καμιά νομοθετική ρύθμιση η οποία να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν στις επόμενες εκλογές.  Και το κάνει αυτό διότι προφανώς φοβάται την ετυμηγορία τους.

Θέλω όμως να πω εδώ πέρα ότι αυτή η πολιτική εκτός από άδικη είναι και βαθιά ταξική. Μου έκανε πολύ εντύπωση πως ένα κόμμα της Αριστεράς την υπερασπίζεται.  Κάποιος έχει λεφτά και περιουσία και οικονομική δυνατότητα, ναι, μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Αθήνα ή στην Κρήτη να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτός όμως ο οποίος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εθνικές εκλογές.  Ξεκαθαρίζω λοιπόν για άλλη μια φορά και εδώ πέρα από την Κρήτη, το δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους θα αποτελέσει μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.

Όπως γνωρίζετε, για να περάσει αυτή η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές. Και τότε όλοι οι βουλευτές της επόμενης Βουλής θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους. Δεν θα μπορούν να κρύβονται ούτε να παραπέμπουν την επίλυση του ζητήματος αυτού στις καλένδες. Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά κοροϊδεύει αυτούς τους Έλληνες τους οποίους και αυτός -όχι μόνο αυτός αλλά και αυτός με τις πολιτικές του- έδιωξε από την Ελλάδα. Σήμερα, υπάρχουν 400.000 νέοι άνθρωποι που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό για την πατρίδα μας. Πρέπει να τους πείσουμε με κάποιον τρόπο να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση με την Ελλάδα. Και κάποια στιγμή να επιστρέψουν και να φέρουν τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις τους, τα βιώματα τους και να τα θέσουν στην υπηρεσία της Ελληνικής κοινωνίας και της Ελληνικής οικονομίας.
           
Άρα, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα κοινά. Ας έρθουν, λοιπόν, όλοι αυτοί, ας κάνουν τον κόπο να έρθουν να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και δεσμεύομαι ότι είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να το κάνουν.

ΡΑΝΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ (Κρήτη TV):
Για την απλή αναλογική έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένως. Σας άκουσα και νωρίτερα από την Ιεράπετρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει όμως αν δεν έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές; Οπότε πάμε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική, οπότε πάμε σε δεύτερους γύρους. Τι θα γίνει στην περίπτωση που χρειαστεί να υποστηρίξετε ή να στηρίξετε κάποιον; Είπατε λίγο νωρίτερα ότι κάνετε ένα άνοιγμα στο κέντρο. Σε περιφέρειες ή σε δήμους που θα έχουμε υποψήφιους περιφερειάρχες ή δημάρχους και έχουν προκύψει, για παράδειγμα, από το ΚΙΝΑΛ και δεν έχετε δικούς σας υποψηφίους, θα τους στηρίξετε; Είστε εγγύτερα στο κέντρο, τουλάχιστον από τα αριστερά.
           
Όπως, επίσης, αν ισχύει και το αντίστροφο, εάν δεν ισχύει. Εάν, δηλαδή, έχει περάσει κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία, τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ; Εν ολίγοις, έχετε κάποια συζήτηση αυτή τη περίοδο; Συζητάτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: 
Προτεραιότητά μας είναι οι εθνικές εκλογές. Και ένας ακόμα λόγος γιατί οι εκλογές, οι εθνικές, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ακριβώς διότι αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνουν με απλή αναλογική. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σκουρλέτης, επιλέγουν να θέσουν τους εαυτούς τους απέναντι στη μεγάλη, στη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των περιφερειαρχών, οι οποίοι διαφωνούν με αυτή τη ρύθμιση. Και πιστεύω ότι διαφωνούν για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι αυτή η ρύθμιση θα καταστήσει επί της ουσίας τους δήμους μη κυβερνήσιμους, μη κυβερνήσιμες τις περιφέρειες. Θα ευνοεί η απλή αναλογική τη συναλλαγή και τον τελικό τον λογαριασμό, το μάρμαρο, θα τον πληρώσουν οι πολίτες, οι δημότες. Διότι αν ένας Δήμος δε μπορεί να παίρνει στο Δημοτικό του Συμβούλιο αποφάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τον Δήμαρχο τότε ο Δήμος αυτός εκ των πραγμάτων θα παραλύσει.
           
Και θα δούμε σύντομα τις επιπτώσεις από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι τον φωτισμό και από τις κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι την ίδια τη λειτουργία των δήμων. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε απέναντι στην απλή αναλογική. Και εύχομαι πραγματικά να γίνουν οι εθνικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο.
           
Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία, όπως γνωρίζετε, έχει συστήσει μια επιτροπή προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπό την Προεδρία του Νικήτα του Κακλαμάνη, Αντιπρόεδρου της Βουλής και τέως Δημάρχου Αθηνών. Θα περιμένω με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις αυτής της Επιτροπής. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως είναι ότι εκ των πραγμάτων η αναμέτρηση στο δεύτερο βαθμό στις περιφέρειες έχει πάντα πιο έντονο πολιτικό ή και κομματικό χρώμα από την αναμέτρηση στον πρώτο βαθμό. Δε θα πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα θα κουβεντιάσουμε στην ώρα τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΤΙΝΑΚΗΣ (cretalive.gr):
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα εδώ στην Κρήτη και για πρώτη φορά να πρωτεύσει σε όλους τους νομούς. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος στην Κρήτη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Συναισθηματικά σίγουρα θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για εμένα. Αλλά δεν έχω πάρει ακόμη τις τελικές μου αποφάσεις και δεν κρίνω κατ’ ανάγκη ότι η υποψηφιότητα μου σε κάποια από τις 4 εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να έρθει η Νέα Δημοκρατία πρώτη στη Κρήτη και να είναι στο χάρτη το βράδυ των Εκλογών η Κρήτη γαλάζια. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο έχω αναλάβει ως Κρητικός. Ξέρω ότι έχουμε μεγάλη απόσταση να καλύψουμε. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι ο Κρητικός λαός είναι ένας λαός ο οποίος είναι μετριοπαθής, ένας λαός ο οποίος εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό τον κ. Τσίπρα στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.  Και ένας λαός, ο κρητικός λαός ο οποίος έχει κάθε λόγο να είναι εξαιρετικά καχύποπτος πια απέναντι σε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος υποσχέθηκε πολλά πράγματα και έκανε τα ακριβώς ανάποδα.

Φαντάζομαι ότι στη συνέχεια στις ερωτήσεις που θα μου κάνετε θα μου δοθεί και η δυνατότητα να μιλήσω και για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης.  Αλλά ποιο είναι το αποτύπωμα ακριβώς αυτής της Κυβέρνησης στα μεγάλα έργα υποδομής του νησιού;  Ανύπαρκτο είναι. Και πιστεύω ότι όλα αυτά οι Κρητικοί όταν έρθει η ώρα θα τα θυμηθούν.  

Εγώ δεν θα επικαλεστώ τη κρητική μου ταυτότητα για να ζητήσω από τους Κρητικούς να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία. Θα επικαλεστώ όμως την προσωπική μου αξιοπιστία, τη συμφωνία αλήθειας την οποία θέλω να συνάψω με τον ελληνικό λαό, το συγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε για τις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης, αυτά θα θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού και θα ζητήσω και από τους Κρητικούς να εμπιστευθούν εμένα, να μου δώσουν εμένα για πρώτη φορά την ευκαιρία, τη δυνατότητα να κυβερνήσω τη χώρα και να μην δώσουν μια τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΚΗΣ (TV CRETA):
Κύριε Πρόεδρε, εάν γίνουν εκλογές και είσαστε Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια διαγωνιστική διαδικασία για το βόρειο οδικό άξονα. Τι θα κάνετε με αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, θα τη συνεχίσετε ή όχι;  Και επειδή σας άκουσα το μεσημέρι να μιλάτε για βόρειο οδικό άξονα από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία, σας άκουσα να λέτε για μαύρη τρύπα των υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα όταν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι οδικοί άξονες και δεν έχει ολοκληρωθεί ο βόρειος οδικός άξονας, αυτοκριτική ως κόμμα κάνετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κάνουμε και την αυτοκριτική μας.
Χ. ΛΕΟΝΤΑΚΗΣ:
Σας έχω ακούσει να μιλάτε για τους οδηγούς της Κρήτης, δεν σας έχω ακούσει να μιλάτε για την αυτοκριτική σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ε, αυτό κάνουμε τώρα.  Θα αναλάβω τις ευθύνες οι οποίες αναλογούν στο κόμμα μου για τα χρόνια που κυβέρνησε. Από την άλλη δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην Κρήτη. Αν δεν πάμε κάποια χρονιά πίσω, επιτρέψτε μου αυτή την αναφορά η οποία μπορεί να είναι και λίγο συναισθηματικά φορτισμένη, γιατί αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου θα πάω σε  μια πολύ  όμορφη εκδήλωση στο Δήμο Μαλεβιζίου, μια ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου του Δήμου προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει συνδέσει το έργο του με τις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης.  Και φυσικά δεν εξέφρασε κάποια άλλη παράταξη, υπήρξε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός με τη Νέα Δημοκρατία.  Το λέω αυτό γιατί στην αυτοκριτική μας πρέπει να θυμόμαστε και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι προσέφεραν ουσιαστικά στην Κρήτη.

Από εκεί και πέρα, έχω μιλήσει όπως ξέρετε αναλυτικά για το ΒΟΑΚ και έχω μπροστά μου μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Σπίρτζη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για την δημοπράτηση του έργου. Καμία από τις δεσμεύσεις αυτές μέχρι στιγμής δεν έχει τηρηθεί. Επιτρέψτε μου λοιπόν να έχω μια αμφιβολία και μια βασική έλλειψη γνώσης για το ποιος είναι τελικά ο κεντρικός σχεδιασμός για το ΒΟΑΚ και ποια είναι τα εργαλεία χρηματοδότησης ενός έργου το οποίο όπως γνωρίζουμε έχει πολύ μεγάλο κόστος.

Εγώ έχω μιλήσει -και στην παρουσίαση που έκανα για την οδική ασφάλεια- για την ανάγκη να υπάρχει μια στρατηγική μελέτη συνολική για το ΒΟΑΚ, που θα εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης. Να μην γίνει αυτό το έργο δηλαδή σπαστά σε κομμάτια με μικρές εργολαβίες δεξιά και αριστερά.  Να το δούμε συνολικά ως έργο, να δούμε τι δυνατότητες χρηματοδότησης έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα το έργο να γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή, αν όχι, να δούμε τι άλλες επιλογές χρηματοδότησης έχουμε για το έργο αυτό αλλά να μπορούμε επιτέλους να έχουμε μια κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για το πώς θα γίνει το έργο και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Όλα αυτά από την Κυβέρνηση δεν τα έχω ακούσει.  Το μόνο το οποίο έχω δει είναι μια σειρά από δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν θέσει ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, κανένα από τα οποία δεν έχει τηρηθεί.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΡΙΓΩΝΗΣ (Νέα Δράσις):
Καλησπέρα σας.  Ο αριθμός των τουριστών στην Κρήτη όπως και σε όλη την Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όμως το οικονομικό επίπεδο των επισκεπτών μας είναι χαμηλό.  
Τι θεωρείτε λοιπόν ότι πρέπει να γίνει για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Το να μετράμε την επιτυχία μιας τουριστικής σεζόν μόνο με τον αριθμό των αφίξεων είναι λάθος. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι το εισόδημα το οποίο τελικά αφήνουν οι επισκέπτες στη χώρα μας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας επισκέπτης μπορεί να ισοδυναμεί με δέκα, είκοσι, πενήντα επισκέπτες χαμηλής οικονομικής δυνατότητας. Αποτελεί κεντρική βούληση της Νέας Δημοκρατίας η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει νέες επενδύσεις στο τομέα του τουρισμού και σημαίνει, ταυτόχρονα, και την σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό αλλά και με τον αγρο-διατροφικό τομέα. Αυτό το τρίγωνο το οποίο έχει στις κορυφές του τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αγρο-διατροφικό τομέα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν μια κεντρική στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα.
           
Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετές επενδύσεις, οι οποίες δρομολογούνται σήμερα, στη Κρήτη και είναι αυτό απολύτως δικαιολογημένο διότι η Κρήτη παραμένει ένας εξαιρετικά ελκυστικά τουριστικός προορισμός. Υπάρχουν όμως δυο σημαντικά έργα υποδομής τα οποία μακροπρόθεσμα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου η Κρήτη να μπορεί να αναπτύξει πλήρως τη δυνατότητα της. Και αυτός φυσικά είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Δυο μεγάλα έργα υποδομής τα οποία τα χρειάζεται η Κρήτη για τα επόμενα 50, για τα επόμενα 100 χρόνια.
           
Έχω μιλήσει αναλυτικά και έχω παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για το πως αντιλαμβανόμαστε την προσέλκυση επενδύσεων και το τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει η χώρα ελκυστική στον τομέα αυτό. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ένα διαφορετικό πλαίσιο φορολογίας αλλά και στη δραστική απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών έτσι ώστε ο κάθε ένας ο οποίος θέλει να επενδύσει σε αυτή τη χώρα, είτε είναι ντόπιος, είτε είναι ξένος, να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια ποιες είναι οι διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει και ποιος είναι ο χρόνος τον οποίο αυτές οι διαδικασίες θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν.

Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο ονομάζαμε Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει επί της ουσίας να μετατραπεί σε ένα Υπουργείο Επενδύσεων, το οποίο θα έχει ως κεντρικό του σκοπό την διευκόλυνση των επενδυτών και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πιστεύω πολύ, εκτός από τις νέες επενδύσεις, και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού δυναμικού των ξενοδοχείων, τα οποία πολλά από αυτά έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Και έχω παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κίνητρα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ξενοδοχείων, με αντάλλαγμα πρόσθετο συντελεστή δόμησης. Το τελικό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι αναμφίβολα θετικό. Και υπάρχει κίνητρο σήμερα από τους ξενοδόχους να αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά παλιές ξενοδοχειακές μονάδες, να τις κάνουν πιο σύγχρονες, πιο ελκυστικές στους επισκέπτες και θα είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μικρές αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους, εκεί που πονάνε πολλά παλιά ξενοδοχεία.

Ήμουν στη σύσκεψη την οποία έκανα στην Ιεράπετρα. Μιλήσαμε με εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου. Συζητήσαμε, παραδείγματος χάρη, το ζήτημα της λειψυδρίας και το πώς τα ξενοδοχεία, πολλά από αυτά σήμερα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πλαίσιο κινήτρων προχωρούν σε επενδύσεις αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού το οποίο προέρχεται από βιολογικούς καθαρισμούς. Κάτι το οποίο ακόμα, κανονιστικά, είναι γκρίζο και πρέπει και αυτό να επιλυθεί. Σε τέτοιες πρωτοβουλίες αναφέρομαι. Έχουμε την δυνατότητα, λοιπόν, να δώσουμε περισσότερα κίνητρα ώστε όχι μόνο να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις αλλά να μπορούμε και παλιές ξενοδοχειακές μονάδες να τις εκσυγχρονίσουμε και τις κάνουμε πιο ελκυστικές στους επισκέπτες μας.
           
Και βέβαια, για μένα η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, και σε ένα ενιαίο υπουργείο, είναι κάτι για το οποίο έχω μιλήσει και έχω δεσμευθεί και σε παρέμβαση την οποία έκανα στο ΣΕΤΕ, είναι κεντρική προτεραιότητα. Διότι η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, κάτι για το οποίο μιλάμε εδώ και δεκαετίες στη Κρήτη, δε μπορεί να γίνει παρά μόνο εάν προσφέρουμε ένα εναλλακτικό προϊόν τους μήνες του χειμώνα. Αυτό το εναλλακτικό προϊόν μπορεί να είναι η αξιοποίηση του ορεινού όγκου, κάτι στο οποίο, προσωπικά, πιστεύω πάρα πολύ. Αλλά πρέπει σίγουρα να είναι η ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Κρήτη. Κατά συνέπεια, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προβάλλουμε την χώρα μας θα πρέπει να γίνει με μεγάλη έμφαση στο πολιτισμό.

            Άμα δούμε και σήμερα ακόμα τις επισκέψεις των ξένων επισκεπτών μας στη χώρα, στους αρχαιολογικούς μας χώρους, στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με τον αριθμό που επισκέπτονται την πατρίδα μας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια στρατηγική επιλογή να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Και βέβαια ο αγρο-διατροφικός τομέας δε μπορεί να μείνει έξω από αυτή την εξίσωση. Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα η Κρήτη διαθέτει πάρα πολλά. Θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να συνδεθούν και με το ίδιο το τουριστικό μας προϊόν. Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες για τροφοδοσία των ξενοδοχείων με τοπικά προϊόντα. Συναντούν, όμως αυτές οι προσπάθειες ακόμα σημαντικές δυσκολίες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα η οποία δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΩΡΑΚΗΣ (Πατρίδα):
Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μιλήσαμε για υποδομές, δε μιλήσαμε όμως, νομίζω, πολύ αναλυτικά για αυτές και θα ήθελα εδώ, όχι να σας φέρω προ των ευθυνών σας, αλλά να σας ρωτήσω κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ο Υπουργός ο κ. Σπίρτζης έχει μιλήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έχοντας παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ήτοι ΒΟΑΚ, ολοκλήρωση μέχρι το 2023, δρόμος Ηράκλειο-Μεσσαρά, ολοκλήρωση αναγκαστικά, μέχρι το Μάρτιο του 2019. Έναρξη εργασιών για το αεροδρόμιο του Καστελίου στις αρχές του 2019. Και μάλιστα σας κατηγόρησε, εμμέσως και αμέσως, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Και ήρθε και μίλησε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ρωτώ, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία λέει ο Υπουργός δεν ισχύουν;
Και δεύτερον, αν αυτά δεν ισχύουν ποιο είναι το δικό σας χρονοδιάγραμμα και ποιο είναι το δικό σας σχέδιο, ειδικότερα για το Βόρειο Οδικό Άξονα, επειδή δεχτήκατε σοβαρότατες επικρίσεις ότι ένας σχεδιασμός ή ένας στρατηγικός σχεδιασμός από την Κίσσαμο μέχρι και την Σητεία είναι ουτοπία και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς που σας επέρριψαν ως κόμμα. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Εντάξει, να μιλάνε αυτοί οι οποίοι 3,5 χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα το θεωρώ ολίγον πρόκληση. Διότι άμα δείτε την ιστορία του αεροδρομίου στο Καστέλι και τα χρονοδιαγράμματα τα οποία τέθηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό, η ίδια η πραγματικότητα δίνει απαντήσεις. Τι ακριβώς έγινε στο Καστέλι τα τελευταία 3,5 χρόνια και γιατί υπάρχουν αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις;
           
Για το ζήτημα του ΒΟΑΚ, ωραίο το χρονοδιάγραμμα το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός αλλά μπορεί να μας πει πώς θα χρηματοδοτηθεί ο δρόμος; Σ’ αυτή την απλή ερώτηση, την οποία έχω κάνει και δημόσια, δεν έχω πάρει απάντηση. Ποιος είναι ο μηχανισμός χρηματοδότησης ενός δρόμου του οποίου το κόστος ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ; Το έχουμε εξασφαλίσει; Υπάρχει αυτή η χρηματοδότηση; Και αν ναι από πού; Επομένως, αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πόροι συγκεκριμένοι, τότε όλα αυτά τα χρονοδιαγράμματα είναι στον αέρα.

Και να σας πω κάτι; Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δε θα είναι στη θέση του. Δεν θα είναι Υπουργός. Ένα κόμμα το οποίο έταξε τα πάντα στον Ελληνικό λαό όταν ήξερε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, και αναφέρομαι στην περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015, δεν θα έχει καμία δυσκολία να τάξει τα πάντα και τώρα, πόσο μάλλον όταν γνωρίζει ότι θα χάσει. Άρα, ο κ. Σπίρτζης ας φροντίσει να απολογηθεί πρώτα για το δικό του μη έργο αυτά τα 3,5 χρόνια και μετά να ζητάει τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία. Και ας μην πανηγυρίζει και τόσο πολύ για την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γιατί ήταν οι παλινωδίες της δικιάς του κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησαν τελικά στο να αυξηθεί το κόστος και ο λογαριασμός για τον Έλληνα φορολογούμενο κατά 500.000.000 ευρώ.

Έχει, λοιπόν, βαριές ευθύνες ο κ. Σπίρτζης. Δεν έχει να πει απολύτως τίποτα στους πολίτες της Κρήτης για την καθυστέρηση στα μεγάλα έργα υποδομής αλλά δε θα χρειαστεί να τον ρωτάμε και για πάρα πολύ καθώς σύντομα δε θα βρίσκεται στην θέση του και θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη να διεκπεραιώσουμε αυτά τα σημαντικά έργα.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ (Φωνή Μαλεβιζίου):
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Καλώς ήρθατε. Εγώ θα αναφερθώ σε ένα τοπικό θέμα το οποίο όμως είναι στρατηγικής σημασίας. Αφορά στο ενεργειακό της Κρήτης. Σε συνδυασμό με ένα άλλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το μέσο που εκπροσωπώ. Τα Λινοπεράματα και οι εγκαταστάσεις οι υπόλοιπες που βρίσκονται εκεί, η ΔΕΗ, τα τσιμεντάδικα και όλα αυτά, αποτελούν ένα αγκάθι για την περιοχή καθώς βρίσκονται μέσα σε μια τουριστική περιοχή, που είναι και ανεπτυγμένη αλλά είναι και αναπτυσσόμενη αυτή τη περίοδο. Διαχρονικά και επιτακτικά έχει τεθεί το θέμα από τις Δημοτικές Αρχές αλλά και από τους φορείς της περιοχής για μετεγκατάσταση των Λινοπεραμάτων σε άλλο χώρο και αυτό περιλαμβάνεται και στο χωροταξικό της Κρήτης.

Πρόσφατα όμως, επειδή σχετίζεται με το ενεργειακό, δεν έχουμε καλές εξελίξεις στο ενεργειακό. Είχαμε το ναυάγιο της συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Euro-Asia και το καλώδιο φαίνεται να βρίσκεται για άλλη μία φορά στον αέρα. Πιστεύετε ότι οι χειρισμοί της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ είναι στη σωστή  κατεύθυνση και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το θέμα του ενεργειακού, -καθώς κινδυνεύουμε και με μπλακάουτ, είναι γνωστό- και να μετεγκατασταθούν στο τέλος και τα Λινοπεράματα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεγάλη διασύνδεση, είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για την Κρήτη αλλά και για την ευστάθεια και για το μέλλον του συστήματος διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για λόγους τους οποίους γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα. Οι τελευταίες εξελίξεις πράγματι ήταν δυσάρεστες. Έχω ζητήσει από τους συμβούλους μου και από τους αρμόδιους τομεάρχες να μου προτείνουν λύσεις και επιλογές για το πώς θα αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Λύσεις είναι δύο κατά πώς φαίνεται, είτε ο ΑΔΜΗΕ να κατασκευάσει ο ίδιος το έργο είτε το έργο να γίνει ως έργο με μορφή ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα πρέπει να εξετάσουμε και τις δύο επιλογές.

Αυτό πάντως που δεν είναι επιλογή είναι να μην γίνει το έργο αυτό. Διότι με αυτό τον τρόπο η Κρήτη θα παραμείνει ενεργειακά εκτεθειμένη και εξαρτημένη από παλιές μονάδες οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να αποσυρθούν και χωρίς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν πρόκειται να μειωθεί και το κόστος των ΥΚΩ για όλα τα τιμολόγια τα οποία βαραίνουν σήμερα τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά δεν μπορεί και η Κρήτη να εκμεταλλευτεί το πολύ μεγάλο και σε εν πολλοίς αναξιοποίητο ακόμα δυναμικό το οποίο διαθέτει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν η Κρήτη γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτό δεν θα καλύψει μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά προφανώς θα συμβάλλει και στην εξαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέσα από το μεγάλο καλώδιο.

Άρα είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, δεν είμαι έτοιμος και δεν θέλω αυτή τη στιγμή να επιρρίψω ευθύνες στο τι έχει γίνει, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να βάλουμε κάτω τις επιλογές και να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε.

ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΗΣ (Εφημερίδα των Συντακτών):
Ευχαριστώ. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, και από εμένα. Θέλω να σας ρωτήσω για ένα θέμα που απασχολεί βεβαίως την Κρήτη: για το αεροδρόμιο Καστελίου. Είστε απόλυτα βέβαιος για το έργο αυτό; Υπάρχουν πολύ σοβαρές φωνές που μιλούν για ένα αεροδρόμιο που ενδεχομένως να κάνει κακό τελικά στην Κρήτη. Οι ίδιοι τουριστικοί πράκτορες μιλούν για ένα ακριβό αεροδρόμιο, όχι μόνο λόγω των αυξημένων τελών αλλά λόγω της απόστασης, του παραπάνω κόστους των πτήσεων που θα τα πληρώσουν τελικά οι επιβάτες και οι Κρητικοί.

Υπάρχουν οι φωνές οι περιβαλλοντικές που λένε ότι θα υπάρχει καταστροφή στην περιοχή, εσείς μιλάτε για αγροδιατροφική σύμπραξη ενώ το αεροδρόμιο προβλέπει 200.000 ελιές να αφαιρεθούν από εκεί και να αφαιρεθεί και ένα πολύ σοβαρό αγροτικό εισόδημα. Υπάρχουν πολύ σοβαρά επιχειρήματα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο εδώ στην Κρήτη, υπάρχουν φωνές και στο δικό σας χώρο που τάσσονται κατά του αεροδρομίου. Και ως εναλλακτική προβάλλουν ότι με το 1/4 του κόστος που υπολογίζουμε για το Καστέλι, μπορούμε να φτιάξουμε λοξό διάδρομο στο Νίκος Καζαντζάκης και να αναβαθμίσουμε το υπάρχον αεροδρόμιο ώστε να δεχθεί τους τουρίστες που υπολογίζουμε και για το Καστέλι. Θα ήθελα, λοιπόν, την θέση σας αν είστε απολύτως σίγουρος για αυτό το έργο. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η απάντηση είναι είμαι σίγουρος. Είμαι σίγουρος διότι δεν εκτιμώ ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Κρήτης για τον επόμενο αιώνα. Όταν φτιάχνει κανείς ένα τέτοιο έργο υποδομής πρέπει να κοιτάει πολύ μπροστά. Γνωρίζετε ποια είναι η  κατάσταση στο αεροδρόμιο σήμερα. Παρά τα μπαλώματα τα οποία έγιναν -καλοδεχούμενα- το Καζαντζάκης δεν είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει την Κρήτη και το Ηράκλειο ως κεντρική πύλη εισόδου για το νησί. Τους ίδιους προβληματισμούς κάποτε είχαμε και όταν συζητούσαμε τη δημιουργία του καινούριου αεροδρομίου στην Αθήνα. Υπήρχαν φωνές που έλεγαν γιατί πρέπει να φύγει το αεροδρόμιο από το Ελληνικό, μια χαρά είναι, να αναβαθμίσουμε αυτό. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι παλιές υποδομές, όπως αυτές, τελικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν όταν μιλάμε με ορίζοντα δεκαετίες. Και η Κρήτη είναι απολύτως εξαρτημένη από τα αεροδρόμιά της ως πύλη εισόδου για τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών που έρχονται στο νησί μας.

Και κατά συνέπεια ναι, κρίνω ότι ένα καινούριο, ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο όπως αυτό που σχεδιάζεται στο Καστέλι, μακροπρόθεσμα θα είναι απολύτως απαραίτητο για την Κρήτη. Έχω υπόψη μου τους προβληματισμούς αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι η εναλλακτική λύση η οποία προκρίνεται είναι ικανοποιητική. Είναι ένα μπάλωμα, είναι ένα μερεμέτι, δεν θα λύσει τα προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ:
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ και τους τηλεθεατές που μας παρακολούθησαν μέσω της Ε.Ρ.Τ. για την προσοχή τους.

Καλό σας βράδυ.