Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η Ελλάδα του Ομήρου μαγεύει τον κόσμο – Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πήλινη πλάκα με το κείμενο της Οδύσσειας στην Αρχαία Ολυμπία!



Παγκόσμιο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την ανακάλυψη μιας πήλινης πλάκας επί της οποίας βρίσκονται 13 στίχοι από τη ραψωδία Ξ της Οδύσσειας.

Το ΒΒC αναφέρει τις εκτιμήσεις του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις οποίες η πήλινη αυτή επιγραφή ίσως να συνιστά το αρχαιότερο γραπτό αρχείο του ομηρικού έπους που έχει ποτέ βρεθεί στην Ελλάδα.

Στην εκτίμηση των αρχαιολόγων ότι το εύρημα ίσως συνιστά το αρχαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της Οδύσσειας του Ομήρου εστιάζει και το Reuters που εξηγεί ότι στην πλάκα βρίσκονται χαραγμένοι 13 στίχοι από τη 14η Ραψωδία της Οδύσσειας όπου ο Οδυσσέας απευθύνεται στον επιστήθιο φίλο του Εύμαιο. 




Το ραδιοτηλεοπτικό βελγικό δίκτυο RTBF κάνει λόγο «Η ανακάλυψη της πλάκας του 3ου αιώνα στην Ελλάδα, είναι ίσως το παλαιότερο γραπτό δείγμα της Οδύσσειας».

«Η παλαιότερη εκδοχή της Οδύσσειας του Ομήρου» είναι ο τίτλος της ισπανικής «La Vanguardia», η οποία αναφέρεται στο περιεχόμενο των στίχων οι οποίοι περιγράφουν την ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο.

Η μεγάλη ανακάλυψη 3 χρόνια μετά

Μετά από έρευνες τριών ετών βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή που διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο).

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η πλάκα χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, πιθανών από τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: 

Κατά την διεξαγωγή της επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder,  Andreas Vött και Hans- Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και  Frankfurt am Mainz, εντοπίστηκε και συνελέγη ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα.

Συγκεκριμένα, σε θέση παρακείμενη του ιερού της Ολυμπίας με κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής, βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συντήρησής της στο εργαστήριο της ΕΦΑ Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με προέδρους επιμελητηρίων



Με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας συναντήθηκε σήμερα  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την επιζητούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με τον ρόλο των επιμελητηρίων, με την συντριπτική πλειονότητα των προέδρων να επισημαίνουν ότι παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει ζοφερή και τα προβλήματα εντείνονται αντί να λύνονται.

Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των προέδρων των επιμελητηρίων ήταν: 

Η επιτακτική ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η υιοθέτηση τολμηρών αλλαγών για να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο απλό και -κυρίως- σταθερό φορολογικό σύστημα.

Η δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς, όπως τόνισαν οι περισσότεροι πρόεδροι «δεν είναι δυνατόν μία επιχείρηση να καταβάλει το 70% ή και το 75% των εσόδων της σε φόρους και εισφορές».

Η απλούστευση του αδειοδοτικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.

Η ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο, όπως τονίστηκε, πνίγει σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική έναντι των άλλων χωρών που έχουν ανάλογη παραγωγή.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, εξήγησε ότι το σύνολο των κεντρικών αυτών αιτημάτων, έχουν ήδη περιληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ απάντησε και σε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Μεταξύ άλλων επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για τη δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, συμφωνώντας ότι «το άθροισμα της επιβάρυνσης φόρων και εισφορών είναι σήμερα μη διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Δημοσιοποίησε επίσης την πρόθεσή του να εξαγγείλει το αμέσως επόμενο διάστημα μία τολμηρή και οριστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με κεντρικό στόχο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους που ασφυκτιούν από χρέη.

Παράλληλα δεσμεύθηκε και για την άμεση επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ώστε η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Και επειδή, όπως είπε, οι πολιτικές που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να είναι οριζόντιες, προανήγγειλε ότι ο υπουργός της Ν.Δ. που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, θα έχει ως έδρα το Μαξίμου, όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους 42 προέδρους των επιμελητηρίων τις αμέσως επόμενες ημέρες να του στείλουν από τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που ο καθένας ιεραρχεί ως  σημαντικότερες για να βελτιώσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων ανά κλάδο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά και το σημαντικότερο έργο υποδομής που κατά την άποψή τους πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ανά νομό. Δεσμεύθηκε μάλιστα η χθεσινή ανταλλαγή απόψεων να θεσμοθετηθεί και να συναντάται με τους προέδρους των επιμελητηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε εδώ στο Μοσχάτο, σε αυτήν τη συνάντηση εργασίας, η οποία έχει ως κύριο σκοπό να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς, τις ανησυχίες σας για το τι συμβαίνει  πραγματικά σήμερα στην αγορά, ποιές είναι οι προκλήσεις τις οποίες  αντιμετωπίζετε, ποιές είναι οι προοπτικές που βλέπετε για το μέλλον. Η εικόνα την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία είναι αρκετά διαφορετική από την ωραιοποιημένη κατάσταση, την οποία παρουσιάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία  και οι μηχανισμοί προπαγάνδας της Κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει χάσει 3 χρόνια αναπτυξιακής προοπτικής από τραγικές επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να έχει ουσιαστικά παραλύσει και οι επιχειρήσεις να βουλιάζουν κάτω από την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη ρευστότητας. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία εγώ τουλάχιστον  ακούω, όπου πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα. Μια πραγματικότητα αρκετά ζοφερή η οποία, ταυτόχρονα, αδικεί τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τις οποίες εσείς κατεξοχήν εκφράζετε. Πιστεύω ότι σήμερα αδημονούν για μια άλλη πολιτική. Μια άλλη πολιτική, την οποία κατεξοχήν μπορεί να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία. Μια πολιτική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την απλοποίηση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρείτε, την τόνωση της ρευστότητας. Έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαια, τα οποία χρειάζεστε, για να μπορείτε αύριο να αναπτυχθείτε. Και πιστεύω ακράδαντα ότι καταλύτης για αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, την οποία οραματιζόμαστε, είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη για τον τόπο έτσι ώστε να μην βουλιάξουμε σε ένα καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Είναι αλήθεια ότι τυπικά το τρίτο πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου του 2018. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση θα μας συνοδεύουν για αρκετά χρόνια ακόμα.

Και είναι επίσης αλήθεια ότι, δυστυχώς, η χώρα μας υποβάλλεται -και θα υποβάλλεται- σε ένα καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, το οποίο δεν μοιάζει με αυτό το οποίο επιβλήθηκε σε άλλες χώρες, που βγήκαν από Μνημόνια. Είμαστε, δηλαδή, περιορισμένοι ακόμα για αρκετά χρόνια, ως αποτέλεσμα των εσφαλμένων επιλογών αυτής της Κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα -και αυτό είναι που θέλω να συζητήσω μαζί σας και γι’ αυτό και με ενδιαφέρουν και οι δικές σας απόψεις, ιδίως ενόψει της Δ.Ε.Θ. που αποτελεί πάντα την ευκαιρία για τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για την οικονομία- ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και αυτόν το δρόμο τον υπηρετεί η δική μας η πολιτική. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βάζει πάντα στο επίκεντρο τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αν οι δικές σας επιχειρήσεις δεν πατάνε καλά στα πόδια τους, δεν θα μπορέσετε εσείς να επενδύσετε αύριο. Αν αισθάνεστε ότι βουλιάζετε κάτω από χρέη τα οποία έχετε μεγάλη δυσκολία να εξυπηρετήσετε, θα βλέπετε μόνο το παρόν και δεν θα βλέπετε το μέλλον. Αν αισθάνεστε ότι για κάθε πρόσθετο ευρώ το οποίο κερδίζετε ένα μεγάλο κομμάτι πηγαίνει στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, το κίνητρο γι’ αυτήν την πρόσθετη εργασία πολύ απλά δεν θα υπάρχει.

Η οικονομική πολιτική την οποία εκφράζει η Νέα Δημοκρατία είναι μια πολιτική η οποία θέλει να βρεθεί κοντά στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς. Και θέλουμε να συνεισφέρουμε και εμείς ώστε να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Να στηρίξουμε εκείνες τις δυνάμεις της αγοράς που εσείς κατεξοχήν εκφράζετε, εδώ στην Αθήνα, αλλά κατεξοχήν στην ελληνική περιφέρεια, ώστε να μπορέσετε να αναπτυχθείτε, να δημιουργήσετε θέσεις απασχόλησης, να παράγετε πλούτο για εσάς, για τους εργαζόμενούς σας, αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Θέλω να σταματήσω εδώ, γιατί θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς και να απαντήσω σε ερωτήσεις, τις οποίες ενδεχομένως να έχετε. Θέλω να ξέρετε ότι ο οργανωμένος δίαυλος επικοινωνίας σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του θεσμού των επιμελητηρίων υπάρχει, είναι ισχυρός, είναι ανοιχτός και θέλω να ενταθεί κι άλλο. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες μου τις περιοδείες μου δίνεται πάντα η ευκαιρία να συναντιέμαι με τα κατά τόπους επιμελητήρια και να ακούω τοπικούς προβληματισμούς. Και θέλω αυτές οι προτάσεις και οι σκέψεις σας για τα τοπικά ζητήματα τα οποία σας απασχολούν να φτάνουν μέχρι τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μπορούν να φιλτράρονται και να εντάσσονται στα κατά τόπους περιφερειακά και τοπικά προγράμματα τα οποία καταρτίζονται. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ».




Πρόεδρος ΣΕΒ: Η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές



«Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο» είπε ο Θεόδωρος Φέσσας.

Σε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης προχωρά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ μία ημέρα μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Σύνδεσμος απ' τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, σε συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε σήμερα, κάνει μεταξύ άλλων λόγο για διγλωσσία, πόλωση και ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή. 

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας προειδοποιεί πως «την στιγμή που η χώρα αναζητά επενδύσεις και συνεννόηση, η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ένα τελευταίο παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που συζητείται σήμερα στην Βουλή, με διατάξεις που βρίσκουν αντίθετους εργοδότες και εργαζόμενους. Ταυτόχρονα», συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, «επιχειρείται να διχασθεί η επιχειρηματικότητα σε "καλούς" και "κακούς"».

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα «οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας ΓΣ του ΣΒΒΕ εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΕΒ συνδέοντας τον με τη ΝΔ. Είχε πει μεταξύ άλλων: «Θα συμβούλευα τον ΣΕΒ να μην εκτίθεται, υιοθετώντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης και εκφράζοντας θέσεις αμιγώς πολιτικές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Πηγή: newmoney.gr


Αυτό το κτήνος πλήρωνε τη μητέρα για να ασελγεί σε ανήλικη



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 23χρονου ημεδαπού , ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικης και συνελήφθη δυνάμει σχετικού εντάλματος.

Ειδικότερα :

29-06-2018, εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης περίπτωση αποπλάνησης ανήλικου κοριτσιού, στην περιοχή της Νεάπολης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα δυνάμει σχετικών Ενταλμάτων, μεταξύ αυτών και η μητέρα της ανήλικης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για αποπλάνηση παιδιών όπου η παθούσα συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, για βιασμό, για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και για μαστροπεία κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, 23χρονος ημεδαπός προέβαινε κατ’ επανάληψη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικης, σε διαμέρισμα στο οποίο διέμενε με την 45χρονη μητέρα του και τον 54χρονο σύντροφό της, εν γνώσει τους, καθώς και εν γνώσει της μητέρας της ανήλικης, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Πρόκειται για τον:

ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΗ Αλέξανδρο του Γρηγορίου και της Ευθυμίας, γεν.1995 στη Θεσσαλονίκη



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 10-08-2018, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης , στα τηλέφωνα 2310-388456, 2310-388457 και 2310-388458. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.


Αίσιο τέλος για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους στην Ταϊλάνδη



Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από την σπηλιά της Ταϊλάνδης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και από το μεσημέρι της Τρίτης, τόσο τα παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όσο και ο προπονητής τους είναι ξανά στην επιφάνεια.

 23 Ιουνίου ξεκίνησαν όλα, όταν και εγκλωβίστηκαν, το τελευταίο μέρος της επιχείρησης, στο οποίο συμμετείχαν 19 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, ξεκίνησε εχθές λίγο μετά τις 10:00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00, έχοντας προλάβει την νύχτα και τις επερχόμενες βροχές που αναμένονταν στην περιοχή.


Η… φορολογική μεταγραφή του Ρονάλντο στην Ιταλία



Νόμος του δίνει το δικαίωμα να πληρώνει «μόνο» 100.000 ευρώ φόρους το χρόνο για τα κέρδη από τις διαφημίσεις.

Στις οικονομικές συνέπειες της συμφωνίας του Κριστιάνο Ρονάλντο με την Γιουβέντους, αναφέρεται με άρθρο της η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, ο Πορτογάλος άσσος της μπάλας μπορεί να επωφεληθεί της ιταλικής ευνοϊκής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ότι για τους ζάμπλουτους πολίτες που με επιλέγουν ως τόπο κατοικίας τους την Ιταλία, η ανώτατη φορολογική κλίμακα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ το χρόνο.

Η La Repubblica εξηγεί ότι οι απολαβές από την Γιουβέντους, θα υπάγονται στην ίδια φορολόγηση όλων των άλλων πολιτών, αλλά η «συμφέρουσα» νομοθεσία θα αφορά τον μεγάλο αριθμό διαφημίσεων και προϊόντων που ο παίκτης έχει συνδέσει με το όνομά του.

Η ευνοϊκή αυτή διάταξη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έχει διάρκεια 15 ετών και προβλέπει ότι και οι συγγενείς του εκατομμυριούχου που αποφασίζει να μεταφερθεί στην Ιταλία, θα πληρώνουν το πολύ 25.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, πρόκειται για ένα κύριας σημασίας στοιχείο, το οποίο μπορεί να έπεισε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μετακομίσει στο Τορίνο και να δεχθεί την πρόταση του Αντρέα Ανιέλλι.


Πηγή : newsbeast.gr


Φιάσκο οι υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής



Πολιτικές ευθύνες και στη σημερινή κυβέρνηση βλέπει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης για ακύρωση των ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ λόγω σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ που παραδέχθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

«Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την αξιοποίηση των λιστών αυτών από το 2010 έως σήμερα. Πρέπει να αποδοθούν οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των λιστών», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6».

Εξηγώντας τόνισε ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν είχαν επιταχυνθεί όσο έπρεπε οι διαδικασίες ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα. «Το 2017 και το 2018 δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε», είπε. Αμφισβήτησε μάλιστα και το αφήγημα κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για είσπραξη 40 δισ. από τη λίστα Λαγκάρντ και άλλων ανάλογων λιστών. «Οσοι τα έλεγαν αυτά, ας έρθουν τώρα να απολογηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως είπε ο πρώην υπουργός, «έχουμε κάνει πολλά σαν κυβέρνηση. Δεν λέω ότι έγιναν τέλεια, υπάρχουν ευθύνες, αλλά κάναμε περισσότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Μία μέρα νωρίτερα σε ακρόασή του στη Βουλή ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων παραδέχθηκε ότι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ «είναι πια αδύνατη». Οπως τόνισε, πλέον ο έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών. Δηλαδή π.χ. το 2005 να είναι το χαρτοφυλάκιο X και το 2006 Χplus και να είναι τόσο σημαντική η διαφορά ώστε να έχει και ποινικό ενδιαφέρον.

Τους ελέγχους, όπως είπε, έχει ακυρώσει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η συνέχιση των ελέγχων για φοροδιαφυγή μετά τα πέντε χρόνια αν δεν προκύψουν νέα στοιχεία που δεν είχε υπ’ όψιν της η φορολογική αρχή ώστε ο χρόνος των ελέγχων να παραταθεί από τα πέντε στα 10 χρόνια. Μάλιστα, όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις. Για τις 71 βγήκαν εντολές και σε φάση ολοκλήρωσης είναι 4.

Ετσι λοιπόν μια πολυδιαφημισμένη προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία έγινε μεγάλη πολιτική σπέκουλα, μπαίνει οριστικά και με τη σφραγίδα της ΑΑΔΕ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα στοιχεία της περίφημης λίστας, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι για 629 ΑΦΜ από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, για τα οποία έχει βγει εντολή ελέγχου, οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ, τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών και 30 ΑΦΜ. που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα. Τα συνολικά ΑΦΜ είναι 807. Τα υπόλοιπα 920 επεστράφησαν στην οικονομική εισαγγελέα.

Συνολικά από τη Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ μέχρι τον Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας, δηλαδή αλλά 1.228 ΑΦΜ. Ομως οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ άφησε μάλιστα και μια περίεργη αιχμή, λέγοντας πως τα 298 ΑΦΜ της λίστας βρέθηκαν χωρίς καμία πληροφορία (δεν υπήρχε ποσό στα χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας: «απ’ ό,τι ξέρω, το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του».

Τέλος, για τη λίστα Μπόργιανς και τις υπόλοιπες λίστες, είπε πως η Αρχή έχει προχωρήσει σε ελέγχους για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα Δημοκρατία για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;  

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».


Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα



Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ