Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Αιφνίδιος θάνατος για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Αυτό επιδιώκουν;



Στις 31/5/2018 η Ελληνικό Α.Ε με επιστολή της ζητά την εκκένωση του χώρου που στεγάζεται το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού μέχρι 30 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της παράδοσης στον αγοραστή όλου του χώρου από κατοχή τρίτων.

Η επιστολή κοινοποιείται προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, τον γενικό γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου κ. Παπαγιαννάκο, το Γραφείο Συντονίστριας Έργου Αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού κ. Πέρκα, την γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, με λίγα λόγια την Ελληνική κυβέρνηση.

Επισημαίνουν από το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού:

Ουσιαστικά χωρίς να δίδεται κάποια εναλλακτική λύση μετεγκατάστασης, ζητούν την παύση λειτουργίας του παρά το ότι  είναι απόλυτα γνωστό εντός και εκτός Ελλάδος  το τεράστιο κοινωνικό έργο, που η αμιγώς εθελοντική  δομή, χωρίς καμία χρηματοδότηση κρατική ή άλλη, επιτελεί από το 2011 μέχρι σήμερα αδιαλλείπτως και το οποίο ιδίοις όμμασι έχουν διαπιστώσει εκατοντάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, πανεπιστημιακές ομάδες κ.α που μας έχουν επισκεφτεί.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στηρίζει τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο. Αυτούς που η κρίση και οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν σε βίαιη φτωχοποίηση, σε κοινωνική περιθωριοποίηση, στην έλλειψη στέγης, στην ανεργία και μαζί με αυτό σε αδυναμία κάλυψης της όποιας συμμετοχής στην φαρμακευτική τους δαπάνη. Αυτούς που οι μειώσεις στις συντάξεις και τα πολλαπλά τους προβλήματα δεν τους επιτρέπουν να ανταπεξέλθουν σε έξοδα αγοράς φαρμάκων ή αναγκαίων υλικών και όχι μόνο. Κάθε ασθενής μας έχει και μια δραματική ιστορία να πει.

Το έργο

Συνολικά μέχρι σήμερα, από τον Δεκέμβριο του 2011, 7,366 άτομα έχουν ωφεληθεί σε 64,025 περιπτώσεις και εκατοντάδες δομές και φορείς από όλη τη χώρα έχουν ζητήσει και λάβει υποστήριξη σε φάρμακα ή υλικά, είτε πρόκειται για άλλα κοινωνικά ιατρεία, Δημόσια Νοσοκομεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ιδρύματα ΑΜΕΑ, Δομές στήριξης παιδιών, μονάδες φροντίδας, Κέντρα φιλοξενίας Προσφύγων, Δομές αστέγων κλπ., ο κατάλογος είναι πραγματικά τεράστιος.  Όλοι όμως και όλες βρήκαν ανοικτές πόρτες και άμεση υποστήριξη από τους εθελοντές του ΜΚΙΕ και τους δωρητές του.  Τους χιλιάδες δωρητές και υποστηρικτές του έργου του εντός και εκτός Ελλάδας.

Ως εθελοντές  με γνώμονα τον άνθρωπο και την αλληλεγγύη και με δεδομένη την αναγκαιότητα  λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, στη  Γενική Συνέλευση αποφασίσαμε ότι χωρίς να υπάρχει λύση για την ομαλή λειτουργία της δομής, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους ασθενείς και ωφελούμενούς μας και να δηλώσουμε παραίτηση. Δεν πρόκειται να κλείσουμε εμείς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού.  Εφόσον δεν δίδεται εναλλακτική λύση η επιλογή της μη λειτουργίας του ανήκει στην Ελληνικό Α.Ε, την κυβέρνηση και σε όλους αυτούς που με τα άθλια μέτρα που απαιτούν ουσιαστικά εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

Αυτοί όλοι που αποφάσισαν τον αιφνίδιο θάνατο του ΜΚΙΕ ας αναλάβουν την ευθύνη.

Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε από τον χώρο του ιατρείου και τα όποια μέτρα αποκλεισμού μας από εκεί θα σημάνουν την ουσιαστική καταστροφή κόπων και δουλειάς 7 ετών και επίσης φαρμάκων και άλλων υλικών, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς μας, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Θα σημάνουν επίσης την στέρηση των φαρμάκων των ασθενών μας με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους.

Στις 14 Ιουνίου 2018 θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου με όλα τα στοιχεία λειτουργίας του ιατρείου, την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου αυτού για την κοινωνική συνοχή.


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Ν.Δ.: Ο Τουρισμός, το μόνο που μπορεί να περιμένει από τον κ. Τσίπρα, είναι φόρους δίχως τέλος και χωρίς λογική



Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Τουρισμός μας το μόνο που έχει να περιμένει από τον κ. Τσίπρα είναι η συνέχιση του παραλογισμού της υπερφορολόγησης. 

O Πρωθυπουργός των φόρων δεν θέλησε να αναλάβει καμία δέσμευση -όση αξία τέλος πάντων μπορούν να έχουν οι δεσμεύσεις του- για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στον Τουρισμό που ο ίδιος έχει επιβάλλει εδώ και τρία χρόνια. Φορολογικών επιβαρύνσεων δίχως τέλος και χωρίς λογική.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας:

- Αύξησε το Φ.Π.Α. στη διαμονή από το 6,5% στο 13%.
- Αύξησε το Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 24%.
- Αύξησε το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%.
- Κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά.
- Επέβαλε ένα νέο ειδικό φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Αύξησε τον ΕΝΦΙΑ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Αύξησε την προκαταβολή φόρου στο 100%.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα είναι οι φόροι, η επιλογή όμως της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μείωση των φόρων. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν:

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
-Σταδιακή μετάβαση σε ένα ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α. 11% για όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον Τουρισμό».


Συλλάβισε την ελληνική λέξη κοινωνία και κέρδισε 40.000 δολάρια (vid)



Ο μαθητής συλλάβισε σωστά τη λέξη και έτσι βρέθηκε στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω την 12χρονη Naysa Modi, με την οποία είχε αναμετρηθεί -και χάσει- στο παρελθόν σε τοπικό επίπεδο

Συλλαβίζονταςτην ελληνική λέξη κοινωνία ο νεαρός Karthik Nemmani κατάφερε να διακριθεί σε έναν εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας στις ΗΠΑ και να κερδίσει το ποσό των 40.000 δολαρίων.


Ο μαθητής συλλάβισε σωστά τη λέξη και έτσι βρέθηκε στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω την 12χρονη Naysa Modi, με την οποία είχε αναμετρηθεί -και χάσει- στο παρελθόν σε τοπικό επίπεδο.

Ο Nemmani στο διαγωνισμό μεταξύ άλλων ανταποκρίθηκε σωστά στις λέξεις «aver», «ankyloglossia» και «koinonia», με την οποία μάλιστα κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση.

Η συγκεκριμένη λέξη ήταν το τελευταίο τεστ για το μαθητή, ο οποίος με περηφάνια έλαβε το έπαθλό του το οποίο εκτός των 40.000 δολαρίων ήταν και ένα κύπελλο, μερικές εγκυκλοπαίδειες και ένας λογαριασμός αποταμίευσης με καταθέσεις 2.500 δολαρίων.



Πηγή: Cbsnews, skai.gr


Αυτές οι χώρες υποστήριξαν το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη Διακυβερνητική της UNESCO




«Για πρώτη φορά, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αναγνωρίζει, στο κείμενο της Σύστασης, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ιδιαίτερης επίσης σημασίας είναι και το γεγονός ότι η Επιτροπή και σε άλλη απόφασή της εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και το σκεπτικισμό της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα».

Τα παραπάνω αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάσταση τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 30 και 31 Μαΐου.

Oπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ένθερμα με παρεμβάσεις τους Κίνα, Τουρκία, Ιαπωνία, Αρμενία, Μεξικό, Ιράκ, Κορέα, Αίγυπτος, Αργεντινή, Κύπρος, Ζάμπια κ.ά., ενώ η Γαλλία για πρώτη φορά τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μέσω της συνεργασίας των δύο μερών. Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και τη νομικό σύμβουλο Α της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Άρτεμη Παπαθανασίου.

«Οι ανωτέρω εκπρόσωποι τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον αγώνα της για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μέρα αυτή δεν μπορεί να είναι μακριά, όπως καταδεικνύει η θερμή στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, ακόμη και της βρετανικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Βράζει» το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: 36 βουλευτές ζητούν να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για το πολυνομοσχέδιο



Ζητούν ενημέρωση για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Αναβρασμός επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς βουλευτές να εκφράζουν την δυσαρέσκιά τους για την έλλειψη ενημέρωσης που έχουν από τα στελέχη που βρίσκονται στην κυβέρνηση, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από αίτημα 36 βουλευτών, που ζητούν άμεση ενημέρωση για τα μέτρα που θα ψηφιστούν στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποφασιστεί η συνεδρίαση της ΚΟ, ωστόσο οι πιέσεις των βουλευτών επισπεύδουν την ημερομηνία.

Με επιστολή τους, οι βουλευτές αναφέρουν ότι ζητούν την ταχύτερη δυνατή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς και για το σχετικό πολυνομοσχέδιο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου. 

Μεταξύ των υπογραφών είναι αυτές των κ.κ. Φίλη, Μπαλτά, Ξυδάκη, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Αννέτας Καββαδία κ.ά.


Πηγή : protothema.gr


Μπακογιάννη: Πρόκληση η μη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το Σκοπιανό


«Πρόκληση» χαρακτήρισε το γεγονός ότι «οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου ενημερώνονται από τα σκοπιανά sites και τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ» για το Σκοπιανό και όχι από την κυβέρνηση, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην τηλεόραση του "Ε", ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση, υπογράμμισε πως «είναι ντροπή του κ. Τζανακόπουλου να δηλώνει τέτοια πράγματα».

«Το ελάχιστο, το μίνιμουμ σοβαρότητας και υπευθυνότητας απαιτούσε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να έχουν πλήρη ενημέρωση. Δεν νοείται να ενημερώνονται όλα τα σκοπιανά κόμματα και τα ελληνικά κόμματα να τελούν εν αγνοία. Να καλούμαστε να τοποθετηθούμε επί ενός θέματος που δεν γνωρίζουμε. Εγώ αρνήθηκα χθες να τοποθετηθώ στη Ρόδο και αρνούμαι και σήμερα. Εκφράζω απλώς την οργή μου για την έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας, την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση για ένα θέμα που αγγίζει κάθε Έλληνα πολίτη, την ψυχή του και την καρδιά του», τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ.

«Το ελάχιστο που έχει να κάνει ο κ. Τσίπρας πριν συμφωνήσει», πρόσθεσε, «είναι να ενημερώσει και να συζητήσει με την αντιπολίτευση», καθώς «δεν υπάρχει συριζαϊκό-καμμενικό ή δεν ξέρω τι Σκοπιανό, είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες».

Σε ό,τι αφορά τα όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως αυτό το οποίο είπε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι «αν δεν υπήρχε το καλοκαίρι του 2015, η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, η Ελλάδα σήμερα θα βρισκόταν χωρίς ευρώ και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε ακόμα πως «αυτή η θέση που τότε, με την ψήφο μας αποδείξαμε ότι αυτό πιστεύουμε, σήμερα έχει δικαιωθεί πλήρως σε αντίθεση με τη θέση του κ. Τσίπρα, ο οποίος προχώρησε μετά τις εκλογές αυτές, που είπε ότι δεν θα τις κάνει, σε μια λογική ακραίου διχασμού του ελληνικού λαού, την οποία συνεχίζει και μέχρι σήμερα στην προσπάθειά του να κρατήσει συσπειρωμένο ένα κομμάτι της βάσης του».

Σύμφωνα, επίσης, με την τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, σήμερα το αίτημα για εκλογές είναι κυρίαρχο καθώς «το ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα εκλογές φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, πλέον».

Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πολύ μεγάλη ανησυχία της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Ευρωπαίος σήμερα, ο οποίος να μην κοιτάζει στην Ιταλία με πάρα πολύ μεγάλο φόβο και με πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία. Είναι βέβαιο ότι μετά την Ελλάδα, η δεύτερη χώρα που περνάει σε λαϊκίστικη κυβέρνηση είναι η Ιταλία. Κάθε φορά -και η εμπειρία της Ελλάδας το έχει διδάξει και δυστυχώς φαίνεται ότι οι φίλοι μας οι Ιταλοί δεν το κατάλαβαν- φαίνεται ότι αυτός ο λαϊκισμός, ο οποίος εκφράζεται προεκλογικά και κυρίως τους πρώτους μετεκλογικούς μήνες, όπως έγινε επί αλήστου μνήμης Βαρουφάκη-Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο, έχει τελικώς ένα πολύ μεγάλο κόστος για τον λαό».

Εκτίμησε, δε, ότι «εμάς μας αγγίζει διπλά γιατί ακόμα είμαστε ο αδύναμος κρίκος μέσα στην Ευρώπη» και εξήγησε: «Ο κ. Τσίπρας βγαίνει και φωνάζει και μιλάει περί καθαρής εξόδου. Καθαρή έξοδος με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολη και αμφισβητήσιμη και γι' αυτό όλος ο σώφρων κόσμος τού λέει ότι χρειαζόμαστε ένα δίχτυ ασφαλείας διότι δεν είναι δυνατόν να βγούμε με επιτόκια τρελά. Αυτή η έλλειψη σοβαρότητας που επιδεικνύουμε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, απλώς δυσκολεύει τα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία και το κλίμα στη γειτονική χώρα κατά την προεκλογική περίοδο, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για μια «πολύ δύσκολη συγκυρία», καθώς «έχουμε έναν ανταγωνισμό εθνικισμού μεταξύ των δύο κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Τουρκία», γι' αυτό και «χρειάζεται, από τη δική μας πλευρά, αυξημένη επαγρύπνηση και αυξημένη σοβαρότητα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έλα εμφανίστηκε ο Παπαχριστόπουλος και μας τρέλανε πάλι: Ο Καμμένος είναι άρχοντας


Πραγματικά μας έκανε να αναρωτηθούμε που είναι ο Παπαχρηστόπουλος τόσο καιρό και παίζει μπάλα με την βλακεία, την προπαγάνδα και την υπερβολή μόνο ο Μπλιάγας, η Αυλωνίτου, η Καφαντάρη, ο Μπαλάφας και τα άλλα νούμερα του τσίρκου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Εμφανίστηκε λοιπόν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος στο Ραδιόφωνο 24/7, για να δικαιολογήσει το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στο Μονακό και όπως κάνει πάντα ξεφτιλίστηκε λέγοντας :  «Το σπίτι του δεν τον έβλεπε, ξημεροβραδιαζόταν στα στρατόπεδα. Αποφάσισε να πάει ένα ιδιωτικό ταξίδι στο Μονακό. Δεν είναι έγκλημα αυτό. Έχει ένα κτίριο στη Συγγρού που θα μπορούσε να βγάλει εκατομμύρια και το έχει παραχωρήσει στο κόμμα. Είναι άρχοντας ο Πάνος Καμμένος. Αν θέλουν να ποινικοποιήσουν τον πλούτο, τι να πω, κάνουν λάθος».

Έλα Παπαχρηστόπουλε και μας έλειψες!!!


Ισπανία: Τέλος ο Ραχόι, νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ



Με 180 βουλευτές υπερψήφιστηκε η πρόταση μομφής του ηγέτη των Σοσιαλιστών - Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Με 180 ψήφους υπερ και 169 κατά υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πρόταση μομφής κατά του απερχόμενου πλέον πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι τη θέση του καταλαμβάνει άμεσα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ήταν και αυτός που υπέβαλε τη σχετική πρόταση μομφής κατά του Ραχόι.

Η αποπομπή Ραχόι προήλθε μετά την απόφαση του κόμματος των Βάσκων να στηρίξει την πρόταση Σάντσεθ εξασφαλίζοντάς του έτσι την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 και πλέον βουλευτών. Μέχρι την ανακοίνωση των Βάσκων ο ηγέτης των Σοσιαλιστών  είχε 175 (98 Σοσιαλιστών, αλλά και των βουλευτών του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, των αυτονομιστών της Καταλωνίας και μικρότερων, τοπικών κομμάτων).

Το αποτέλεσμα είχε εξάλλου αποδεχθεί και ο ίδιος ο Ραχόι όταν στη σύντομη ομιλία του πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχε πει: «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης».

«Είναι τιμή μου να αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβα. Ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και σας εύχομαι καλή τύχη» πρόσθεσε ο κ. Ραχόι.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Ραχόi γίνεται ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που χάνει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από το 1975 και τη μετάβαση της Ισπανίας σε δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Πέδρο Σάντσεθ,ο ηγέτης του αρχαιότερου κόμματος της Ισπανίας (ιδρύθηκε το 1879), αναλαμβάνει τα ηνία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Κατάφερε να εκτοπίσει τον ηγέτη του Λαικού Κόμματος από την πρωθυπουργία της ιβηρικής χώρας κλέβοντάς του δύο βασικούς του συμμάχους: τους Βάσκους και τους Ciudadanos.

Ο 46χρονος Σάντσεθ δηλώνει μεταρρυθμιστής, εχθρός της λιτότητας α λα γερμανικά και υπέρμαχος ενός σοσιαλισμού που δεν θα υποκύψει στον λαϊκισμό.

Έτεινε χείρα φιλίας στα εναλλακτικά αριστερά σχήματα και τελικά τα κατάφερε. «Έσκαψε το λάκκο» στο Ραχόι αφού πήρε με το μέρος του αυτά τα κόμματα που άλλοτε τον είχαν στηρίξει.

Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν πολιτικό ιδιαίτερα φιλόδοξο που δεν το βάζει εύκολα κάτω. Γέννημα-θρέμμα και βουλευτής Μαδρίτης από το 2009, ο Σάντσεθ ήταν καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί για την Ευρωβουλή και για τον ΟΗΕ στη Βοσνία. Μένει σε δυάρι και οδηγεί ένα παλιό Peugeot 407. Προς μεγάλη απογοήτευση των θαυμαστριών του, είναι παντρεμένος, με δύο κόρες.

Ο Σάντσεθ είναι ωραίος, φιλόδοξος αν και προτού αναλάβει τα ηνία των κόμματός του ήταν σχεδόν άγνωστος.

Για το γυναικείο φύλο, ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ηθοποιός. Δεν είναι περίεργο που στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE),το 2014, ο Σάντσεθ είχε δηλώσει: «Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση».


Πηγή : protothema.gr


Νέα υπόθεση φρίκης με Πατριό που βίαζε τις ανήλικες θετές του κόρες και τα ζώα του στην περιοχή του Έβρου



Από ότι φαίνεται πολλά γίνονται λίγα μαθαίνονται αφού μετά το σοκ της Λέρου ήρθε στο φως, άλλη μία περίπτωση κακοποίησης ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, πριν από δύο χρόνια σε χωρίο του Έβρου πατριός βίαζε επί σειρά ετών, όχι μόνο τις ανήλικες θετές κόρες του αλλά και τα ζώα του και το πιο ανησυχητικό είναι ότι και σε αυτή περίπτωση η κοινωνία γνώριζε και δεν μιλούσε.

Αυτές τις ημέρες εκδικάστηκε η υπόθεση κακοποίησης, και το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον τέρας του Έβρου και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 18 ετών. 

Το επίσης περίεργο είναι ότι ο παρά τα τόσο σοβαρά εγκλήματα του δράστη που σοκάρουν και δείχνουν το πόσο επικίνδυνος για την κοινωνία είναι το δικαστήριο του χορήγησε, ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση που υπέβαλε κι έτσι παρέμεινε ελεύθερος έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.


Κατάπτυστη δήλωση πρόκληση Μπγιάλα «Τι να ενδιαφέρει έναν 17χρονο σήμερα ποιον σκότωσε ο Κουφοντίνας;»



Σε μια απίστευτη προκλητική δήλωση προκειμένου για να καλύψει τα αίσχη Καμμένου προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας που έδειξε το πόσο ανήθικος είναι και ότι δεν έχει ίχνος ντροπής.

«Τι να ενδιαφέρει έναν 17χρονο σήμερα ποιον σκότωσε ο Κουφοντίνας;» είπε με θράσος ο κ. Μπγιάλας προκαλώντας την κοινή γνώμη την μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας και τις οικογένειες των θυμάτων τρομοκρατίας.

Δείτε τον στον ΣΚΑΪ και τον παραδίνουμε στην κρίση σας:






Απίστευτες σκηνές με "άντρα" να δέρνει την γυναίκα του στην μέση του δρόμου! Το περιέλαβαν περαστικοί



Στις σοκαριστικές εικόνες με ένα δήθεν "άντρα" να χτυπά επανειλημμένα την πρώην σύζυγό του στο κεφάλι με ένα ρόπαλο από χαρτιά.

Η άτυχη γυναίκα από τα χτυπήματα του δήθεν "άντρα" κατέρρευσε στον δρόμο και ζητούσε βοήθεια, ώσπου του επιτέθηκαν περαστικοί μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει 

Όπως φαίνεται στο video ένας περαστικός έπεσε επάνω του τον έριξε κάτω και μετά του έδειξαν πώς συμπεριφέρεται σε τέτοιου είδους ¨άντρες" και οι υπόλοιποι που μαζεύτηκαν γύρω του.





Συζήτηση Κ. Μητσοτάκη με τον Γ. Πολίτη στο πλαίσιο της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ


Γ. Πολίτης: Θα γίνει μία χαλαρή συζήτηση αλλά θα υπάρξουν απαντήσεις. Θα είναι συζήτηση επί της ουσίας για όλα τα θέματα που σας απασχολούν.

Επειδή ασχολούμαι με την πολιτική, λέτε: «Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;» Να ξέρετε ότι έχω δεχθεί φροντιστήρια επί 3 συναπτά έτη. Ξέρω τα πάντα για τον τουρισμό και δάσκαλός μου είναι ο κύριος Ανδρεάδης, ο οποίος είναι προσωπικός μου φίλος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κύριε Πρόεδρε καλή σας μέρα.

Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα.

Γ. Πολίτης: Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει απογειωθεί. Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε γι’ αυτό και είναι αποτέλεσμα μιας συγκυρίας, επειδή οι γείτονές μας δεν πάνε καλά και επειδή η Ελλάδα είναι πανέμορφη και όλο περισσότεροι την ανακαλύπτουν; Η Κυβέρνηση δεν έχει βάλει ένα πετραδάκι σε όλη αυτήν την αύξηση;

Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που -για άλλη μια φορά κύριε Πρόεδρε- που μου δίνεται η δυνατότητα να παρευρεθώ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, σε έναν χώρο, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικά οικείο. Να σας συγχαρώ για τη δουλειά την οποία έχετε κάνει αυτόν τον πρώτο χρόνο, η οποία βέβαια πατάει πάνω σε πολύ στέρεα θεμέλια.
           
Να σας συγχαρώ και για την ερευνητική δουλειά την οποία κάνετε ως ΣΕΤΕ, τροφοδοτώντας και εμάς τους πολιτικούς, με εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία. Και να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας δημόσια τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θόδωρου Βασιλάκη, ενός ανθρώπου που -πέραν του ότι τον γνώριζα προσωπικά- τον εκτιμούσα και τον σεβόμουν πάρα πολύ.
           
Ήταν ένας επιχειρηματίας ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στον ελληνικό τουρισμό αλλά κυρίως ένας άνθρωπος με αξίες, με οράματα, ο οποίος απέδειξε ότι με σκληρή δουλειά, με σχέδιο, με πρόγραμμα δεν υπάρχει όριο στις φιλοδοξίες, τις οποίες μπορεί να θέτει κανείς για τον ίδιο, για την επιχείρησή του, για τους εργαζομένους του, τους οποίους πάντα φρόντιζε και είχε ως πρώτο του μέλημα.
           
Το λέω αυτό διότι και οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού πρέπει να είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Δεν είμαι εδώ κύριε Πολίτη, για να κάνω μηδενιστική αντιπολίτευση. Είμαι πρωτίστως εδώ για να μιλήσω για το μέλλον. Για τις προκλήσεις και για το σχέδιο το οποίο πρέπει να έχουμε για να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
           
Τα τελευταία τρία χρόνια, πράγματι, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του τουρισμού, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον ίδιο τον τουριστικό κλάδο. Οφείλονται σε μία διεθνή ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία, η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πάντα και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να συζητήσουμε και στη συνέχεια. Και νομίζω ότι πολύ λίγο οφείλεται στη συνολική πολιτική παρέμβαση της Κυβέρνησης. Διότι ο κλάδος του τουρισμού είναι και αυτός θύμα μίας πολιτικής η οποία υπερφορολογεί σήμερα την παραγωγική οικονομία και στερείται ουσιαστικά μακροχρόνιου σχεδίου για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματική ανάπτυξη στη χώρα.
           
Αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα για να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέω. Την αύξηση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 26% στο 29%, την αύξηση της προκαταβολής και την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στον τουρισμό, από την 1/1/2018.

Αλλά και την απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό -κάτι το οποίο γνωρίζω πολύ καλά πόσο σας προβληματίζει- που μπορεί μεν να είναι αποτέλεσμα κάποιων δικαστικών αποφάσεων, όμως ουσιαστικά η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να μπορέσει να αντιστρέψει αυτήν  την αρνητική πραγματικότητα.

Με το να ερχόμαστε και να παρουσιαζόμαστε ως χώρα, απλά στις τουριστικές εκθέσεις και να δίνουμε το φυσικό μας παρόν, δεν χαράσσουμε ουσιαστική τουριστική πολιτική. Άρα, νομίζω ότι τα θετικά οφέλη, τα οποία έχετε εντοπίσει και εσείς, ως προς τον τουρισμό, οφείλονται πρωτίστως στη δράση των ανθρώπων του τουρισμού. Δευτερευόντως στις θετικές γεωπολιτικές συγκυρίες και πολύ λιγότερο στην πολιτική της Κυβέρνησης.

Γ. Πολίτης: Ξέρετε, κατάγομαι από ένα μέρος, και μου αρέσουν οι προσωπικές ιστορίες, που, όπως είπε ο Πρόεδρος, ζει κυρίως από την τουρισμό. Είμαι από τη Λευκάδα, από το Μεγανήσι. Εκεί όλοι πια ζούμε από τον τουρισμό. Βλέπουμε, όμως, ότι ενώ κάθε χρόνο αυξάνεται ο κόσμος, οι υποδομές γίνονται όλο και χειρότερες, γιατί δεν γίνεται τίποτα καινούριο στις υποδομές. Και ταυτόχρονα, η γκρίνια είναι καθημερινή για την υψηλή φορολόγηση.

Και επειδή αυτό που πουλάμε έξω είναι τελικά η διανυκτέρευση, δεν είμαστε πια καθόλου ανταγωνιστικοί από άλλους που κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά μ’ εμάς, όπως οι Ισπανοί.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο εκπρόσωπος, κύριε Πρόεδρε, μιας μεγάλης Δανέζικης εταιρείας που εκμεταλλεύεται τη Λευκάδα: «Παιδιά, προσέξτε, έτσι και φτιαχτεί λίγο η Τουρκία, θα σας πάω 20%-30% κάτω. Και μ’ αυτόν τον φόρο που έχετε, δε θα αντέξετε».

Μ’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, κύριε Πρόεδρε.

Κ. Μητσοτάκης: Έχω θέσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο επίκεντρο της πολιτικής μας πρότασης. Το κάνω, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, όπως έχει διαμορφωθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση, είναι εσφαλμένο.

Είναι ένα μείγμα, το οποίο υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα. Τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους, επιβραβεύει τους ασυνεπείς φοροφυγάδες. Δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά τα οποία μας ζητούσαν οι πιστωτές μας, τα οποία στη συνέχεια αναδιανέμονται με πελατειακά κριτήρια εξακολουθώντας να συντηρούν ένα Δημόσιο, το οποίο παραμένει μεγαλύτερο από ό,τι χρειάζεται και σίγουρα πολύ πιο αναποτελεσματικό από ό,τι πρέπει.

Έχουμε περιθώρια, την επόμενη μέρα, να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές. Τι θα κάνουμε, λοιπόν, για να είμαστε συγκεκριμένοι: Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%, εντός μίας διετίας. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός μίας διετίας. Άμεση μείωση του φόρου στα μερίσματα, στο 5%, κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όχι απλά τις μεγάλες, αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έχουμε δεσμευτεί να το εξετάσουμε, κι εφόσον έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, να δούμε τα αποτελέσματα του ειδικού πρόσθετου φόρου του τέλους διανυκτέρευσης. Και έχουμε δεσμευτεί ότι κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επανεξεταστεί.

Γ. Πολίτης: Μπορεί και να καταργηθεί. Συγγνώμη που διακόπτω.

Κ. Μητσοτάκης: Μπορεί και να καταργηθεί, εφόσον έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ως προς τους έμμεσους φόρους. Κοίταζα λίγο τη σύγκριση των συντελεστών Φ.Π.Α., σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας.

Και έχω σημειώσει εδώ τα εξής στοιχεία: Κροατία και Ιταλία, ενιαίος συντελεστής, μειωμένος, για εστίαση και διαμονή, στο 10%. Ισπανία, ενιαίος συντελεστής διαμονής και εστίασης, στο 13%. Κύπρος, στο 9%. Η μόνη χώρα η οποία διαφοροποιείται ως προς την εστίαση και τη διαμονή είναι η Τουρκία.

Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Φ.Π.Α. στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον χαμηλό συντελεστή. Το κάναμε, ως Κυβέρνηση το 2013, μονομερώς, θέλω να θυμίσω. Τα δε δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν πολύ λιγότερο αρνητικά από αυτά τα οποία προέβλεπε η Τρόικα. Και εκτιμώ ότι και τώρα, εφόσον γίνει, το δημοσιονομικό αποτύπωμα αυτής της μείωσης θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, σε συνδυασμό με μια επιθετική πολιτική -την οποία ούτως ή αλλιώς σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τις τράπεζες- για σημαντική διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο θα δώσει μια αυτόματη ανακούφιση στο ίδιο το τουριστικό προϊόν και δεν θα έχει ουσιαστικό αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα όπως δεν είχε, θέλω να το τονίσω αυτό, το ’13 και το ’14 όταν το επιβάλλαμε.

Γ. Πολίτης: Κύριε Πρόεδρε, θα πάμε στο 13% σε όλα δηλαδή;

Κ. Μητσοτάκης: Στην εστίαση.

Γ. Πολίτης: Στην εστίαση.

Κ. Μητσοτάκης: Και ο τελικός μας προγραμματισμός αφορά δυο ενιαίους συντελεστές Φ.Π.Α. 22% και 11%.

Γ. Πολίτης: Στο 11% θέλω να σταθούμε.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα. Θα έρθει σε δεύτερο στάδιο, αλλά η τελική στοχοθεσία θα είναι να έχουμε δυο φορολογικούς συντελεστές στο Φ.Π.Α. στο 22% και στο 11%.
           
Άμεσα, όμως, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την εστίαση εκεί που την αφήσαμε.

Γ. Πολίτης: Το 11% ωστόσο είναι είδηση κύριε Πρόεδρε. Γιατί μας βάζει στο χάρτη των ανταγωνιστών μας, μας βάζει δίπλα.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι κάτι που δεν έχω ξαναπεί κύριε Πολίτη. Θέλω να θυμίσω ότι και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν περιέγραψα μακροχρόνια την εξέλιξη της φορολογικής πολιτικής είπα ότι ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε δυο συντελεστές 22% και 11%. Ενιαία το τουριστικό πακέτο, δηλαδή εστίαση και διαμονή, να είναι στο 11%.   

Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος, δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής.

Γ. Πολίτης: Μπορούμε να το βάλουμε σε ορίζοντα διετίας πάντως;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι κάτι που θα το εξετάσουμε ανάλογα με την δημοσιονομική επίδοση της οικονομίας, ανάλογα με τις δυνατότητές μας.  Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στην εστίαση εκεί που βρισκόταν.

Γ. Πολίτης: Πάντως, κύριε Πρόεδρε, όχι μόνο για τον τουρισμό, γενικά πιστεύετε ότι οι μικρότεροι φόροι θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους;  Αυτή η πίστη σας είναι βέβαιη;

Κ. Μητσοτάκης: Οι μικρότεροι φόροι αυτή τη στιγμή είναι συνθήκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Οι μικρότεροι φόροι δεν αυξάνουν αυτόματα τα έσοδα του Κράτους, ειδικά αν μιλάμε για φόρους με μεγάλη εισπραξιμότητα όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ.
           
Δημιουργούν, όμως, αναπτυξιακή δυναμική ώστε το Κράτος να μπορεί στη συνέχεια να εισπράττει περισσότερους φόρους από μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα.

Και κάτι ακόμα στο οποίο επιμένω πολύ: βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση.  Είχα την ευκαιρία να μιλήσω πριν από δυο μέρες στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και να καταθέσω μια ειλικρινή συμφωνία αλήθειας την οποία θέλω να συνυπογράψω με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Και την οποία συμμερίζομαι και μαζί σας διότι είστε κεντρικός πυλώνας της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Θα μειώσω φόρους και εισφορές, θα συζητήσουμε στη συνέχεια για το πώς θα διευκολύνω το αδειοδοτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα, θα βελτιώσω, με άλλα λόγια, όλους τους συντελεστές αυτού που αποκαλούμε doing business στη χώρα, το πώς ασκεί κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι περιμένω από εσάς;  Να είστε απολύτως συνεπείς στις φορολογικές σας υποχρεώσεις. Να είστε διαθέσιμοι να επενδύσετε σημαντικούς πόρους στην τουριστική ανάπτυξη -θα μιλήσουμε στη συνέχεια και για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία ως κίνητρο για να μπορούμε να δρομολογούμε επενδύσεις-, να φροντίζετε τους εργαζόμενούς σας. Και χαίρομαι που στον κλάδο του τουρισμού υπάρχει, όχι απλά εργασιακή ειρήνη, αλλά καλή συνεργασία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Πρέπει, όμως, να πάμε και ένα βήμα παραπέρα για το πώς οι επιχειρήσεις θα κάνουν τους εργαζόμενους πραγματικούς συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία.

Θα φροντίζετε το περιβάλλον, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την διατηρησιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο έρχεται και συνδέεται και με τον χωροταξικό σχεδιασμό και με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα.

Και βέβαια, θα είστε πιο θαρραλέοι σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης διότι σήμερα δεν νοείται επιχειρηματική δράση η οποία δεν επιστρέφει κάτι από τα επιχειρηματικά κέρδη είτε στην τοπική κοινωνία είτε στη χώρα συνολικά.

Αυτή λοιπόν είναι μια ειλικρινής συμφωνία η οποία πιστεύω ότι μπορεί να τηρηθεί και από τις δυο πλευρές, και από το Κράτος και από την επιχειρηματική κοινότητα, και είναι μια συμφωνία win-win.  Είναι μια συμφωνία που πιστεύω ότι θα την αγκαλιάσει η επιχειρηματική κοινότητα, θα δρομολογήσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, θα δημιουργήσει νέο πλούτο.

Και είμαι απολύτως αποφασισμένος να κάνω εγώ το πρώτο βήμα, να δώσω τα πρώτα δείγματα γραφής και να τηρήσω την πλευρά της συμφωνίας που αφορά το Κράτος και την Κυβέρνηση.

Γ. Πολίτης: Κύριε Πρόεδρε, εάν θεωρήσουμε ότι η δέσμευσή σας για τους φόρους είναι δεδομένη, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Και πάλι θα πω ένα μικρό παράδειγμα.
           
Στην πατρίδα μου ένας μακρινός μου ανιψιός επιχείρησε να κάνει το σπίτι του ξενώνα. Το πατρικό του σπίτι 200 ετών. Του είπαν ότι σε 20 μέρες ξεμπερδεύει.

Εφτά μήνες του πήρε η γραφειοκρατία για να κάνει ένα παραδοσιακό σπίτι ξενώνα. Φανταστείτε, λοιπόν, οι άνθρωποι που είναι εδώ να κάνουν μία επένδυση -και επειδή έχουμε πολλά παραδείγματα από το παρελθόν μεγάλης ταλαιπωρίας, μεγάλης σπατάλης και δαπάνης του χρόνου που χρειάστηκε για να γίνει η επιχείρηση- έχετε να μας πείτε κάτι δραστικό για αυτή τη μάστιγα;

Γιατί ακούμε τον εκάστοτε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δεσμεύεται ότι θα τελειώσει με αυτή τη γάγγραινα του Κράτους, όμως είμαστε πάλι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία.

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Είναι μία αρκετά λεπτομερής άσκηση και την απόδειξη θα πρέπει να τη δει κανείς στην πράξη.
           
Όμως, για να μιλήσουμε ουσιαστικά για γραφειοκρατία και περίπλοκες αδειοδοτικές διαδικασίες στον τουρισμό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκα πριν, που αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό.
           
Αν δεν μπορεί κανείς να ξέρει που θα χτίσει, τι θα χτίσει και με τι όρους θα χτίσει, θα βρίσκεται μονίμως εγκλωβισμένος στα γρανάζια μιας γραφειοκρατίας. Εξαρτημένος από περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, τα οποία σήμερα είναι εμφανώς ανεπαρκή, ως προς τις προβλέψεις που κάνουν για την τουριστική ανάπτυξη.
           
Άρα, για εμάς αυτή είναι απόλυτη προτεραιότητα: Ένα σύγχρονο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο θα ισορροπεί -νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε- μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και μίας τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι συμβατή με το που πηγαίνει το τουριστικό προϊόν σήμερα. Ειδικά το τουριστικό προϊόν της υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι κατ’ εξοχήν ένα τουριστικό προϊόν το οποίο πρέπει να αναπτύσσεται σε σεβασμό με το περιβάλλον. Και εκεί είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με τον κλάδο του τουρισμού με έξυπνες ιδέες για το πώς μπορούμε να πετύχουμε λύσεις που θα βοηθήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων. Με αντάλλαγμα μικρές αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης, ειδικά όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο κίνητρο σε ξενοδοχεία, για να πετύχουν ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση και να μπουν στον κόπο να κάνουν αυτήν την επένδυση.
           
Διότι όπως γνωρίζετε, έχουμε και ένα ξενοδοχειακό στοκ, το οποίο χρήζει εκσυγχρονισμού. Έχουμε μεγάλα ζητήματα με την κλιματική αλλαγή, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε σε μακροχρόνια βάση. Διότι θα απασχολήσουν άμεσα το τουριστικό μας προϊόν, αν σκεφτούμε ότι μπορεί σε 20 – 30 χρόνια πολλές από τις παραλίες μας απλά να μην υπάρχουν, διότι θα έχουνε εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων ή από τη διάβρωση των παραλιών.
           
Δεν μπορούμε μακροχρόνια να είμαστε αδιάφοροι σε αυτές τις πρακτικές, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε λύσεις, που όχι απλά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά που το συνολικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα θα είναι θετικό. Τις λύσεις αυτές θα τις αγκαλιάσει ο κλάδος του τουρισμού και θα μπορέσουμε να πετύχουμε σημαντικές επενδύσεις ενεργειακού εκσυγχρονισμού υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, με λελογισμένες αυξήσεις στο συντελεστή, ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις ανάγκες του τουριστικού προϊόντος.

Γ. Πολίτης: Μιλάτε για επενδύσεις κύριε Πρόεδρε. Όμως έχουμε γίνει περίγελος στη Διεθνή Κοινότητα με αυτή τη διαβόητη επένδυση του Ελληνικού. Όλο ξεκινάει και όλο κάπου σκοντάφτει, ενώ τα μεγέθη του οφέλους της ελληνικής οικονομίας είναι προφανή και πολλαπλάσια. Θα κάνετε κάτι δραστικό εάν εκλεγείτε, για να ξεκινήσει άμεσα αυτό, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους συμβολικούς;

Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλες συμβολικές επενδύσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αλλαγή της εικόνας της χώρας. Πράγματι, το Ελληνικό είναι μία εμβληματική επένδυση μεικτής χρήσης.
           
Θα αναβαθμίσει συνολικά την Αττική και θα στείλει και ένα σημαντικό μήνυμα στο εξωτερικό, ότι αν κάποιος θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ταλαιπωρείται χρόνια ή και δεκαετίες για να μπορέσει να τη φέρει εις πέρας.
           
Το Ελληνικό θα προχωρήσει και θα γίνει. Και θα γίνει, διότι απλά θα υπάρχει η απόλυτη πολιτική βούληση της επόμενης Κυβέρνησης να το υλοποιήσει.
           
Διότι σήμερα η μισή Κυβέρνηση μπορεί να θέλει να γίνει αυτή η επένδυση και η άλλη μισή να μη  θέλει. Τέτοιους είδους διαφοροποιήσεις στην επόμενη Κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, δεν πρόκειται να υπάρχουν. Η έμφαση που θα δίνεται στην προσέλκυση, στην υλοποίηση επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα είναι απόλυτη, αδιαμφισβήτητη και μη διαπραγματεύσιμη.

Και φυσικά, αυτό θα εκφραστεί και στο Ελληνικό, αλλά όχι μόνο στο Ελληνικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι το τουριστικό προϊόν της Αθήνας, της Αττικής συνολικά, αναβαθμίζεται σημαντικά. Και πιστεύω ότι πράγματι, σε 3-4 χρόνια από τώρα, εφόσον ολοκληρωθούν επενδύσεις, οι οποίες ήδη δρομολογούνται, θα μιλάμε για μία άλλη πόλη. Μια πόλη, η οποία θα μπορεί να προσφέρει, ως αυτόνομος προορισμός, τελείως διαφορετικού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες, από αυτές που προσέφερε μέχρι σήμερα.

Θα ανοίξει ξανά η Αθήνα προς τη θάλασσα, θα εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του παραλιακού μετώπου. Θα μιλάμε για μία διαφορετική πόλη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα.

Και βέβαια, αυτό πρέπει να αφορά συνολικά όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις και τη Θεσσαλονίκη, η οποία πρέπει να προχωρήσει με την αναβάθμιση του αεροδρομίου, καθώς και με τα μεγάλα έργα υποδομής. Αντίστοιχα, όμως, και μικρότερες πόλεις, οι οποίες εκμεταλλευόμενες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και την αναβάθμιση των Περιφερειακών αεροδρομίων, θα μπορούν να γίνουν προορισμοί για city breaks όλον τον χρόνο. Διότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου -κάτι το οποίο συζητάμε και συζητάτε συνέχεια- είναι πια μη διαπραγματεύσιμη συνθήκη, για να μπορέσει να διακριθεί ο ελληνικός τουρισμός και να πατήσει στα πόδια του σε βάθος χρόνου.

Και για μένα, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό -το είχα αναφέρει και πέρυσι στην ομιλία μου και για μένα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα- είναι η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

Αν δείτε συνολικά τους αριθμούς των επισκεπτών στα ελληνικά μουσεία και κάνετε τη σύγκριση με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα, θα διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας καλοκαιρινός προορισμός ήλιου και θάλασσας. Όταν έχουμε αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει.

Δε λέω ότι θα εγκαταλείψουμε το βασικό μας προϊόν. Αλλά η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και η ανάδειξη της Ελλάδας ως ενός πολιτιστικού προορισμού που θα μπορεί να την επισκέπτεται κανείς ανεξάρτητα από την καλοκαιρινή περίοδο, θα διευκολύνει πολύ στο να μπορέσουμε να κάνουμε τον τουρισμό μας λιγότερο εποχικό και θα μας ανοίξει τελείως καινούριες αγορές.

Και πρέπει να ξέρουμε, επίσης, ότι υπάρχουν μεγάλες αγορές, όπως οι αγορές της Κίνας, ή οι αγορές της Ινδίας ή της Ιαπωνίας, που δεν ενδιαφέρονται τόσο για το προϊόν ήλιος και θάλασσα, αλλά ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το πολιτιστικό μας προϊόν.

Άρα, το πώς θα κάνουμε αυτήν τη σύνδεση, πώς θα εμπλέξουμε περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και σε ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική διαχείριση -αναφέρω συχνά το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους, είναι αδιανόητο ότι το έργο αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί- είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε από κοινού. Και θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να συνδέονται και με κάποια εμβληματικά έργα ανάδειξης του πολιτιστικού μας προϊόντος.  Με σημαντικότερο το έργο αυτό της δραστικής αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο αποτελεί για μένα ένα έργο - σημαία για το κέντρο της Αθήνας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο και πρέπει να αποκτήσει τη δυναμική που πραγματικά του αρμόζει. Με διπλασιασμό των εκθεσιακών του χώρων, με διαχείριση του κτηρίου του Πολυτεχνείου και με μία συνολική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου να αποτελέσει και μία ευκαιρία μεγάλης αστικής ανάπλασης για το κέντρο της Αθήνας. Αν συζητούμε, δηλαδή, για ένα έργο πιλότο, φάρο για μένα, για την επόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στον τομέα του πολιτισμού, αυτό είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Γ. Πολίτης: Κύριε Πρόεδρε, με πήγατε σ’ ένα θέμα επίμαχο. Εάν περπατήσουμε τώρα μαζί στο κέντρο της Αθήνας και φαντάζομαι ότι το έχετε κάνει, γιατί δεν είστε κλεισμένος στη γυάλα, είστε άνθρωπος που κινείται και περπατάτε, θα δείτε έξω από κάθε παλιό ή λιγότερο παλιό κτήριο να γίνονται δουλειές.

Ένα-δυο διαμερίσματα κάθε κτηρίου κάθε βδομάδα γίνονται Airbnb. Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε κάποτε ρομαντικά στην Ευρώπη. Τώρα, όμως, είναι ευχή και κατάρα. Μπορεί να γίνει μάστιγα για τον τουρισμό, όχι μόνο τους επιχειρηματίες που είναι σήμερα εδώ και επενδύουν, να τους φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Αλλά στο τέλος εάν αυτά τα καταλύματα δεν πληρούν και τις προϋποθέσεις και την ασφάλεια -που πολλά δεν τα πληρούν- να είναι και δυσφήμιση.
           
Και στο κάτω-κάτω της γραφής και από αυτό το Κράτος τι εισπράττει;  Πόσοι πληρώνουν φόρους από αυτές τις ενοικιάσεις;  Αυτό είναι ένα θέμα που θέλει βαθιά έρευνα και θέλει κανόνες.

Κ. Μητσοτάκης: Και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.  Αφορά όλο τον κόσμο, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια είναι μια τάση η οποία δεν θα αντιστραφεί.  

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό που αποκαλούμε sharing economy είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει.

Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι με ίσους κανόνες. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τον ΣΕΤΕ και πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο φορολόγησης και ρύθμισης αυτής της δραστηριότητας που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα έχει ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση έναντι των επαγγελματιών του τουρισμού.

Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Και είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τους φορείς του τουρισμού και τις λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης. Αλλά δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Είναι μια πραγματικότητα η οποία συμπληρώνει σήμερα το τουριστικό μας προϊόν. Δημιουργεί ή δίνει δυνατότητες σε ανθρώπους να επενδύσουν στα ακίνητά τους, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

Εμείς μάλιστα προτιθέμεθα, στα πλαίσια της συνολικής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ασχέτως αν κάποιος θέλει ή όχι να νοικιάσει το σπίτι του, να δώσουμε γενναία φορολογικά κίνητρα ώστε οι ιδιώτες -οι οποίοι έχουν την ταμειακή δυνατότητα- να μπορούν να έχουν έκπτωση φόρου εάν αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια τους έτσι ώστε και ένα μεγάλο κομμάτι της επισκευαστικής διαδικασίας να φύγει από τη μαύρη οικονομία και να αποτυπωθεί οικονομικά ώστε να εισπράξουμε και φόρους από εκείνη την πλευρά.

Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κάνουμε ούτως ή αλλιώς.  Έχουμε το παλαιότερο κτιριακό απόθεμα σήμερα στην Ευρώπη. Τα κτίρια μας σε λίγο θα αρχίσουν να καταρρέουν και φυσικά αυτό δημιουργεί και πολύ σημαντικές επιβαρύνσεις σημαντικά στο περιβάλλον.

Άρα ένα νέο απλό κατανοητό πλαίσιο φορολόγησης και ρύθμισης της δραστηριότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε με ειλικρίνεια με τον κλάδο του τουρισμού.

Γ. Πολίτης: Κύριε Πρόεδρε, έχω δυο ερωτήματα ακόμη. Επειδή τα τελευταία χρόνια -θα το ακούτε και εσείς ιδιαίτερα όταν πηγαίνετε στην επαρχία- λέγεται: «έλα μωρέ η Ελλάδα έχει τουρισμό, να μην φοβόμαστε τίποτα». Είναι αρκετή η δραστηριότητα του τουρισμού, όσο καλά και αν πάει και ακόμη κι αν δεν υπάρξει διόρθωση, μείωση τα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστεί άνοδος κάθε χρόνο, είναι αρκετός ο τουρισμός για να πάρει μπροστά η οικονομία;  Ή πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι και κάτι άλλο χρειάζεται παράλληλα με αυτό;

Κ. Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ότι ο τουρισμός είναι αναγκαίος, αλλά όχι ικανός. Αλλά είναι ο κλάδος ο οποίος συνεισφέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο Α.Ε.Π. της χώρας. Όπως, δε, αναφέρθηκε και από τον πρόεδρο, υπάρχουν τρεις περιφέρειες της χώρας που είναι απολύτως εξαρτημένες από τον τουρισμό και είναι και οι πιο πλούσιες της χώρας. Ειδικά στον τόπο μου, την Κρήτη, βλέπει κανείς το θετικό οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού.

Άρα, ο τουρισμός θα είναι πάντα η προμετωπίδα της ανάπτυξης, αλλά όχι ο  τουρισμός έτσι όπως τον ξέραμε.  Ένας τουρισμός -θα πω πράγματα τα οποία τα γνωρίζετε πολύ καλά και τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές- ο οποίος θα αναβαθμιστεί, θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, θα είναι τουρισμός 12 μήνες το χρόνο, θα διευρύνει το τουριστικό προϊόν, θα συνδέεται με τον πολιτισμό, θα συνδέεται - και χαίρομαι που το επισημάνατε κύριε Πρόεδρε ως προτεραιότητα - με τον αγροδιατροφικό τομέα. Διότι οι συνέργειες είναι προφανείς, όταν φιλοξενούμε 30 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα, αυτοί καταναλώνουν προϊόντα και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων την επόμενη μέρα στο εξωτερικό.

Δεν είναι σήμερα η ώρα και ο χώρος να μιλήσουμε συνολικά για το αναπτυξιακό μας σχέδιο διότι θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η ανάπτυξη της χώρας είναι μονοθεματική. Αλλά για τον τουρισμό ειδικά πρέπει να θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους. Και πρέπει να συμφωνήσουμε κιόλας μεταξύ μας πως μετράμε την επιτυχία στον τουρισμό.  Είναι οι αφίξεις;  Έχω τις αμφιβολίες μου. Η τελική επιτυχία είναι το οικονομικό αποτύπωμα, το πόσα χρήματα αφήνει ο τουρισμός. Μπορούμε να έχουμε καλύτερο οικονομικό αποτύπωμα ενδεχομένως και με λιγότερες αφίξεις. Αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα και με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
           
Όμως -και επιμένω πολύ σε αυτό  ένας επισκέπτης που πληρώνει ένα πακέτο των 500 ευρώ και έρχεται για μία εβδομάδα, θα καταναλώσει το ίδιο νερό, θα καταναλώσει την ίδια ηλεκτρική ενέργεια, θα παράγει ενδεχομένως τα ίδια σκουπίδια, με έναν επισκέπτη ο οποίος μπορεί να πληρώσει 10, 20 ή 30 φορές αυτό το ποσό. Άρα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η συγκέντρωση μεγάλων αριθμών τουριστών σε συγκεκριμένους προορισμούς για λίγους μήνες το χρόνο, δημιουργεί και μία σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, την οποία πρέπει, αυτή τη στιγμή, με κάποιο τρόπο, να μπορούμε να διαχειριστούμε. Άρα, την επιτυχία στον τουρισμό, δεν πιστεύω ότι πρέπει να τη μετράμε μόνο με τον αριθμό των αφίξεων. Είναι ένας δείκτης, αλλά δεν είναι ο μόνος δείκτης ο οποίος έχει σημασία.
           
Οι στόχοι μας για τον τουρισμό πρέπει να είναι φιλόδοξοι. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Μπορεί να ακούγεται απλό, μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, αυτό είναι όμως. Εάν πιστεύουμε -όπως νομίζω ότι όλοι το πιστεύουμε- ενδεχομένως και με μία δόση δικαιολογημένου «σωβινισμού», ότι έχουμε την ωραιότερη χώρα στον κόσμο, η οποία συνδυάζει ομορφιά, ασφάλεια και πολιτισμό, θα πρέπει το τουριστικό μας προϊόν να είναι το καλύτερο. Να είμαστε το νούμερο ένα brand, ο νούμερο ένα προορισμός στον κόσμο, με ό,τι σημαίνει αυτό. Και πρέπει να το πούμε ανοιχτά, ότι αυτός είναι ο στόχος μας και να μη το φοβηθούμε. Και να βάλουμε φιλόδοξους στόχους και να τους μετρήσουμε  διότι, υπάρχουν τρόποι να τους μετρήσουμε. Και ναι, οι επισκέπτες μας όταν φεύγουν, να λένε: αυτή ήταν η καλύτερη εμπειρία που είχα ποτέ μου και θέλω και εγώ να ξανάρθω και οι φίλοι μου να ξανάρθουν. Έτσι θα μετρήσουμε την επιτυχία. Και αυτός είναι ο στόχος που προσωπικά θέτω για τον τουρισμό και για τον κλάδο. 

Γ. Πολίτης: Κ. Πρόεδρε, θέλω να τελειώσω με ένα ερώτημα λίγο διαφορετικό. Σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε, ότι οι ευκατάστατοι άνθρωποι αυτής της χώρας πρέπει να προσφέρουν σε αυτή τη συγκυρία. Μάλιστα έχετε μιλήσει για την προσφορά του εκλιπόντα Βασιλάκη, έχετε μιλήσει για το Ίδρυμα Νιάρχου. Πείτε μου κάτι: Πως μπορεί μία κυβέρνηση, η σημερινή, η ενδεχόμενη δική σας μελλοντική ή κάποια άλλη, να δώσει κίνητρο -να υποχρεώσει δεν μπορεί- σε κάποιον ευκατάστατο άνθρωπο να γίνει εθνικός ευεργέτης; Αυτή η χώρα έχει αναπτυχθεί από ευεργέτες τον περασμένο αιώνα. Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους ευεργέτες σε αυτή τη χώρα;

Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, θα πω ότι η μεγαλύτερη προσφορά και η πρώτη προσφορά ενός επιχειρηματία, είναι να επενδύσει στην επιχείρησή του με καλές εργασιακές σχέσεις και να δημιουργεί πολλές καλές θέσεις απασχόλησης.            Είναι η πρώτη ευθύνη, αλλά όχι μόνο ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Ναι, πιστεύω πολύ στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Και πιστεύω στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, όχι ως μία τυπική υποχρέωση να εκδίδει μία εταιρεία έναν απολογισμό για να λέει ότι έκανε κάποια πράγματα, απλά επειδή μπορεί να το ζητούσαν οι μέτοχοι ή επειδή έτσι επιβάλλεται από το καθώς πρέπει της επιχειρηματικής δράσης. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε κάποια βήματα πιο πέρα σε αυτή τη λογική. Και είμαι διατεθειμένος να δώσω και φορολογικά κίνητρα για αυτό. Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν. Ειδικά για μεγαλύτερες, πιο οργανωμένες δωρεές, οι οποίες θα έχουν ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα. Και θα ζητούσα -το είπα και στο Σ.Ε.Β., το λέω και σε εσάς- συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πάρτε ας πούμε 3 νοσοκομεία να πείτε, ότι εμείς ερχόμαστε εδώ ως κλάδος συνολικά, αθροίζουμε και κάνουμε αυτό, προσφέρουμε, αυτή είναι η συνεισφορά μας σε επίπεδο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
           
Σίγουρα η δουλειά που έχει γίνει από το Ίδρυμα Νιάρχος είναι μοναδική και πάρα πολύ σημαντική και κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και με πολύ μεγάλα ποσά. Αλλά ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, πιστεύω ότι πρέπει να σκέφτεται για το τι παραπάνω μπορεί να κάνει σήμερα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα. Και ναι, η επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά η επιτυχημένη επιχειρηματική κοινότητα του τουρισμού, έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
           
Νομίζω ότι όταν γίνεται οργανωμένα και κεντρικά, είναι καλύτερο. Διότι μπορεί να θέτει κανείς ένα στόχο και να αφήνει ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα από το να κάνει διάφορες δράσεις διάσπαρτες. Και είναι σίγουρα κάτι το οποίο περιμένω και το οποίο αποτελεί ευθύνη της επιχειρηματικής κοινότητας να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη συστηματικότητα. Και εγώ είμαι διατεθειμένος αυτό να το υποστηρίξω.

Γ. Πολίτης: Είναι πολύ σημαντικό. Επιτρέψτε μου, θυμήθηκα τώρα που βλέπω απέναντί μου τον κύριο Ανδρεάδη, μια κουβέντα που κάναμε προ διετίας. Λέγαμε τότε, το Μαϊάμι -το δανειζόμαστε ως λέξη, γιατί έχουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά- ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να περνούν έξι μήνες το χρόνο στην Ελλάδα. Αυτό που λέμε, για να ανοίξουμε τη σεζόν. Είναι πάρα πολλοί. Γάλλοι, Άγγλοι, Γερμανοί, κυρίως. Στην πατρίδα μου τώρα έρχονται και πολλοί Ολλανδοί και Δανοί, που ψάχνουν να φτιάξουν κάτι, για να έρχονται 6-7 μήνες τον χρόνο. Ξέρετε τι θέλουν, όμως; Να είναι μέσα σε μία οργανωμένη μονάδα. Να είναι 30, 40 σπίτια μαζί, με μία υποδομή, για να μπορούν να περνάνε εδώ τη μισή τους ζωή. Αυτό είναι κάτι που θα το ενισχύσετε; Είναι αναπτυξιακό εργαλείο, επίσης;

Κ. Μητσοτάκης: Η δεύτερη κατοικία είναι κεντρική προτεραιότητα για τον τουρισμό. Είτε είναι ανεξάρτητη, είτε είναι συνδυασμένη με ξενοδοχειακές υποδομές. Εκεί πηγαίνει το τουριστικό προϊόν. Και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε. Και να χρησιμοποιήσουμε και εργαλεία, τα οποία υπάρχουν σήμερα, ιδιωτικής πολεοδόμησης, τα οποία δυστυχώς δεν τα πιστεύει πολύ η σημερινή Κυβέρνηση, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και για σημειακές χωροθετήσεις, για τέτοιου είδους αναπτυξιακά projects. Είναι κάτι το οποίο μπορεί και το οποίο πρέπει να γίνει.

Χρειάζεται, όμως, και κάτι ακόμα. Μπορούμε να δώσουμε και φορολογικά κίνητρα για κατοίκους εξωτερικού. Για φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Το είπα στο ΣΕΒ, το επαναλαμβάνω κατ’ εξοχήν σ’ εσάς. Δεν μπορούμε αυτήν την στιγμή να βλέπουμε την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Κύπρο να κάνουν αυτά τα πράγματα κι εμείς να λέμε «δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αυτά, δεν μας αφορούν».

Θα μπούμε και εμείς για τα καλά σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Δε θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Κάτι αντίστοιχο θα κάνουμε με αυτό που κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά θα θέλουμε να προσελκύσουμε κατοίκους για μόνιμη φορολογική κατοικία πια στην Ελλάδα, εφόσον αγοράζουν ακίνητη περιουσία και κατοικούν έξι μήνες τον χρόνο στην πατρίδα μας.

Και να πω και κάτι; Ποιο Μαϊάμι; Έχετε πάει στο Μαϊάμι το καλοκαίρι, να δείτε πώς είναι; Η χώρα μας προσφέρει τη δυνατότητα σ’ αυτούς τους ανθρώπους να περνάνε κατ’ εξοχήν τον χειμώνα τους, δηλαδή και το καλοκαίρι τους, ό,τι επιλέξουν. Και να μπορέσουν να τονώσουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες. Ήδη γίνεται. Χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να αισθανθούν, κατ’ αρχάς, ότι είναι κάτι το οποίο μπορούν να το κάνουν εύκολα, ότι διευκολύνονται. Και, με κάποια φορολογικά κίνητρα, να αισθάνονται ασφαλείς, να αισθάνονται ότι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Πολύ σημαντικό αυτό.

Αυτό μας φέρνει και στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού, το οποίο δεν το ακουμπήσαμε, αλλά νομίζω ότι είναι μία μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για τη χώρα μας. Και ήδη αρχίζει και αναπτύσσεται με τη δική του δυναμική.

Και χρειάζεται, βέβαια -να το πω και αυτό- να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές του τουρισμού. Και θα ήθελα εδώ να αναφέρω τι είναι αυτό το οποίο εννοώ. Έχουμε δυο μεγάλα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμα και αφορούν την Κρήτη. Είναι το καινούριο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και ο βόρειος οδικός άξονας, ο οποίος αν δεν ολοκληρωθεί, η Κρήτη απλά θα μείνει πίσω αναπτυξιακά, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Έχουμε το ζήτημα των λιμανιών μας και του πώς θα ιδιωτικοποιήσουμε υποδομές, έτσι ώστε να έχουμε home port για την κρουαζιέρα, με υποδομές στα έξι βασικά λιμάνια της χώρας. Και το ίδιο βέβαια αφορά σε μικρότερη έκταση και τις μαρίνες μας.

Έχουμε και το ζήτημα της επέκτασης της σύμβασης στο Ελευθέριος Βενιζέλος, έτσι ώστε να υπάρχει μία προβλεψιμότητα, ως προς το οικονομικό αποτύπωμα κυρίως για την Αθήνα. Και αυτό αφορά και τις δικές μας αεροπορικές εταιρείες. Κυρίως την Aegean, τον -ουσιαστικά- εθνικό μας αερομεταφορέα, αλλά και όποιον πετάει στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αν ολοκληρωθεί αυτό το βασικό πακέτο, σε συνδυασμό -θα το πω, γιατί είναι σημαντικό, δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά αφορά και τον τουρισμό- με τα μεγάλα έργα που αφορούν τις περιβαλλοντικές μας υποδομές (βιολογικοί καθαρισμοί και διαχείριση των απορριμμάτων) το ζήτημα των δημοσίων επενδύσεων θα έχει ολοκληρωθεί.

Και μετά θα μπορούμε να μιλάμε πια για τα επόμενα πράγματα τα οποία πρέπει να κάνουμε. Αλλά η ολοκλήρωση -να το τονίσω αυτό- των αυτοκινητοδρόμων σημαίνει ότι περισσότερες περιοχές της χώρας πια θα είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά για τα δικά σου μέρη.

Γ. Πολίτης: Πάω Λευκάδα πια σε 3,5 ώρες.

Κ. Μητσοτάκης: Και βέβαια έχουμε και το μόνιμο ζήτημα για τη Λευκάδα της υποθαλάσσιας ζεύξης το οποίο μου τίθεται μετ’ επιτάσεως κάθε φορά που πάω. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης και με ένα κόστος το οποίο προφανώς δεν θα επιβαρύνει και τους Λευκαδίτες.  Είναι σημαντικό έργο, είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής που αφορά τη Λευκάδα για να πούμε κάτι για τον τόπο σου, να μην πεις ότι δεν είπαμε τίποτα.

Γ. Πολίτης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε και συγκρατώ από όλα τα σημαντικά που είπατε, που είναι σημαντικό για όλους μας και όχι μόνο για τους ανθρώπους της τουριστικής αγοράς, το στόχο σας για το 11% στον ΦΠΑ, που δεν είναι άμεσος, είναι το επόμενο στάδιο, είναι όμως 11% και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Κ. Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό, αλλά θέλω να συγκρατήσουμε και το πού βάζουμε τον πήχη όλοι μαζί. Και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό. Πρέπει να είμαστε πολύ φιλόδοξοι στον τουρισμό. Και πρέπει να μπορέσουμε να δουλέψουμε με τους ανθρώπους του τουρισμού. Να δώσουμε εμείς τα σωστά κίνητρα. Και στη συνέχεια, δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι εσείς θα κάνετε τη δουλειά σας. Την ξέρετε εξάλλου τη δουλειά πάρα πολύ καλά.  Ξέρετε να την κάνετε. Το έχετε αποδείξει επανειλημμένως. Και από εκεί και πέρα η ιδιωτική οικονομία με τη σωστή κρατική παρέμβαση και τα σωστά κίνητρα θα κάνει τη δουλειά της.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Γ. Πολίτης: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.




Η δίκη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: 51 αθωώσεις και 7 καταδίκες


Με 51 αθωώσεις και επτά καταδίκες έκλεισε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ.

Με 51 αθωώσεις και επτά καταδίκες έκλεισε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ την περίοδο 2008 έως και 2010

Με την ομόφωνη αθώωση της συντριπτικής πλειονότητας των κατηγορούμενων και την καταδίκη επτά πρώην συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ έπεσε η αυλαία της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων της, τα έτη 2008, 2009 και 2010 για την οποία δικάστηκαν συνολικά 58 κατηγορούμενοι.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώους 51 κατηγορουμένους στην υπόθεση, πρώην προέδρους και στελέχη της ΔΕΗ, ενώ έκρινε ενόχους 7 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, της επίμαχης περιόδου, για το αδίκημα της απάτης, απαλείφοντας την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που τους είχε αποδοθεί με την άσκηση δίωξης.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές που ξεκινούν από 3 χρόνια φυλάκιση έως τα 5 χρόνια κάθειρξη. Σε όλους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και είναι ελεύθεροι.

Για την υπόθεση λογοδότησαν πρώην πρόεδροι και στελέχη της ΔΕΗ όπως και συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, σχετικά με χρηματοδοτήσεις που αφορούν συνολικά ποσά που φέρεται να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ανά περίπτωση οι κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ'εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ.

Η δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε μετά από εισαγγελική έρευνα με αφορμή πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αφορά χρηματικά ποσά που εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν από την ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ τα οποία φαίνεται είτε να μην χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν είτε να αφορούσαν υπερκοστολογημένες δραστηριότητες. Στο παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση περιλαμβάνεται επίσης και δάνειο της Επιχείρησης προς το συνδικαλιστικό σωματείο, ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο κατά την δικογραφία, δεν επεστράφη στην ΔΕΗ. Το ποσό φέρεται να έχει επιστραφεί τελικά στην ΔΕΗ λίγο πριν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.

Η σημερινή ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν αντίθετη στην πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας που ζήτησε την ενοχή των 56 εκ των κατηγορουμένων.


Πηγή : thetoc.gr


Εισαγγελική παρέμβαση για το Πεδίον του Αρεως




Παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο σημειώθηκε μετά από αναφορά κατοίκων της περιοχής του Πεδίου του Αρεως οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγώνα ευαισθητοποίησης για τα χάλια του πάρκου και έχουν στοχοποιηθεί για τις δράσεις τους με αφίσες που έχουν κυκλοφορήσει στην περιοχή.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μετά την αναφορά των κατοίκων που συνοδεύεται από αφίσσα αναρχικής ομάδας στην οποία υπάρχει η φωτογραφία της γνωστής ηθοποιού Μιμής Ντενίση ( μετέχει στις πρωτοβουλίες των κατοίκων για το πάρκο) αλλά και το όνομα του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Στόχος της εισαγγελικής παρέμβασης να διερευνηθούν τα καταγγελόμενα από τους κατοίκους, μεταξύ άλλων ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στο πάρκο, παρεμπόριο και η κατάσταση του χώρου είναι άθλια από πλευράς καθαριότητας και λοιπά.

Και παράλληλα να ερευνηθούν ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ η έρευνα θα στραφεί και στο χώρο στοχοποίησης της ηθοποιού και του Γιώργου Πατούλη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στην φυλακή οι γονείς-τέρατα στην Λέρο – «Έφριξαν» με τις περιγραφές τους



Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν  απόψε με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Κω και του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Κω, οι δύο Λεριοί γονείς, ηλικίας 52 και 47 ετών, κατηγορούμενοι για αποπλάνηση παιδιού, που δεν έκλεισε τα 12 και 14 έτη κατά μονάς και κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια κατ’ εξακολούθηση στην πράξη αυτή, τελεσθείσα με παράλειψη από υπαίτιο που είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, για κατάχρηση σε ασέλγεια με ανήλικο κατά μονάς και κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια στην πράξη αυτή, για ασέλγεια μεταξύ συγγενών κατά μονάς και κατά συναυτουργία, κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και για απλή συνέργεια στην πράξη αυτή.

Νωρίτερα ο  δικηγόρος που ανέλαβε την υπεράσπιση των δύο παιδιών ανέφερε: «Βιασμούς και ξυλοδαρμούς μέχρι λιποθυμίας περιέγραψαν στις καταθέσεις τους τα παιδιά- θύματα των τεράτων της Λέρου. Θα τα κυνηγούν πάντα οι εφιάλτες». Μιλώντας στη Δημοτική τηλεόραση ο κ.Παναγιώτης Αβρίδης, που ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση των παιδιών με εντολή των θείων τους επισήμανε ότι χρειάζονται περίθαλψη, καθώς «δεν πρόκειται ποτέ η ψυχή τους να ηρεμήσει. Θα τα κυνηγούν πάντα οι εφιάλτες…»

Ως συνηγόρους των γονέων ο εισαγγελέας όρισε με εντολή του τον Πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Κω Μανώλη Χατζηάμαλλο και το μέλος Αντώνη Ζαμάγια.

Τα τέρατα της Λέρου κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση της Κω και από ώρα σε ώρα αναμένεται να περάσουν και πάλι την πόρτα της ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθούν. Με εντολή της ανακρίτριας ορίσθηκαν δύο δικηγόροι για την υπεράσπισή τους.


Ωστόσο, ανατριχίλα προκαλούν τα όσα έχουν περιγράψει τα παιδιά στην ανακρίτρια, παρουσία παιδοψυχολόγου. Είπαν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο σπίτι αυτό , τόσο για τους ξυλοδαρμούς που όπως έλεγαν τα ίδια τα παιδιά , λιποθυμούσαν από το πολύ το ξύλο αλλά και τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκαν από τον πατέρα , παρουσία της μητέρας και με τη συναίνεσή της και μάλιστα και οι δυο γονείς έχουν παραδεχτεί όλα αυτά που συνέβαιναν , λέγοντας μάλιστα τη χαρακτηριστική φράση ότι «το απολαμβάναμε».

Ο 27χρονος, μεγαλύτερος γιος έχει φύγει από την Κω και έχει πάει στη Λέρο προκειμένου να συνοδεύσει τον 24χρονο αδελφό του, ο οποίος πάσχει από νοητική υστέρηση και επίσης έχει κληθεί από την ανακρίτρια στην Κω για να καταθέσει. Τα τρία αδέλφια , ο 27χρονος, η 13χρονη κοπέλα και το 10χρονο αγόρι κατέθεταν χθες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα παρουσία παιδοψυχολόγου μετά και την εντολή που δόθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ξένια Δημητρίου για συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την εισαγγελία της Κω.

«Αν είχαν πάει από την αρχή στο Χαμόγελο του Παιδιού, δεν θα είχαν επιστρέψει πίσω. Έχουμε ευθύνες ως κοινωνία και θα πρέπει να αναζητηθεί για το πώς αυτά τα παιδιά επέστρεψαν μετά την εξέτασή τους, πέρυσι, πως επέστρεψαν σπίτι. Θα δω αύριο τον 24χρονο και θα μπορώ να πω περισσότερα και σε ποιο περιβάλλον θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του γιατί τα τραύματα όλων των παιδιών είναι μεγάλα»λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος των παιδιών κ.Αβρίθης.

Αυτή τη στιγμή τα δυο μικρότερα παιδιά μαζί με τη θεία τους και με δυο αστυνομικούς που τα συνοδεύουν βρίσκονται σε παραλία της Κω για να περάσουν λίγες ξέγνοιαστες στιγμές.

Αύριο πρόκειται να πάει κλιμάκιο από το Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να πάρουν τα δυο μικρά παιδιά και τον 24χρονο στην Αθήνα για να αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένους ανθρώπους .


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ