Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Υποχρεωτικά όλοι με οικογενειακό γιατρό από τον Ιούνιο! Ποιοι εξαιρούνται



Με τον οικογενειακό τους γιατρό θα πρέπει να πορευτούν από τον Ιούνιο και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας, καθώς τίθεται σε άμεση εφαρμογή το νέο σύστημα, αλλά με εξαιρέσεις.

Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν ακόμη οι περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στη χώρα μας, προκειμένου να επιλέξουν και να εγγραφούν στον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες με ΑΜΚΑ, θα πρέπει να επιλέξουν μέσα στον Ιούνιο έναν γιατρό που θα αναλάβει την ιατρική τους φροντίδα τόσο σε περιπτώσεις ανάγκης όσο και σε θέματα πρόληψης.

Η ρύθμιση αφορά και στους ανασφάλιστους που κάνουν χρήση της ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η εγγραφή των πολιτών σε όλη τη χώρα και εντός του Ιουνίου θα πρέπει και οι υπόλοιποι να έχουν επιλέξει τον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτική εγγραφή εξαιρούνται μόνο όσοι ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες υγείας που να διαθέτουν Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς ή Παιδιάτρους.

Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα συνεχίζουν να επισκέπτονται κανονικά τις δημόσιες Μονάδες για την περίθαλψή τους και δεν θα απαιτείται ειδικό παραπεμπτικό για να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό ή νοσοκομείο.

Οι υπόλοιποι αφού θα διαθέτουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό θα είναι υποχρεωμένοι να τον επισκέπτονται είτε για να μπορέσουν να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο, είτε για να επισκεφθούν εξειδικευμένο ιδιώτη γιατρό.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτός που θα χορηγεί και το σχετικό παραπεμπτικό, διαφορετικά οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τις επισκέψεις σε ιδιώτες εξειδικευμένους γιατρούς από την τσέπη τους, αφού η κοινωνική ασφάλιση δε θα τους καλύπτει.

Το νέο σύστημα παραπομπών όπως ονομάζεται η υποχρεωτική επίσκεψη πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν από κάθε άλλη ενέργεια, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θεωρούν ότι δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Μάλιστα πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να μην προχωρήσουν σε συνεργασία είτε με τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τους κανόνες που έχουν ορισθεί: «Τέλος οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών με τον οικογενειακό γιατρό»

Πάντως και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε, προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) με τη συμβολή των οικογενειακών γιατρών από τον Μάιο του 2018, ενώ σταδιακά μέσα στο χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου συστήματος (gatekeeping).

Εξαιρέσεις και σε ειδικότητες

Πάντως το νέο σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού έχει και κάποιες εξαιρέσεις.
Από το σύστημα των παραπομπών εξαιρούνται όλες οι δημόσιες δομές. Δηλαδή οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν κανονικά όποτε θέλουν σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία ή Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Το παραπεμπτικό από τον οικογενειακό τους γιατρό απαιτείται μόνο όταν θέλουν να επισκεφθούν ιδιώτες ειδικούς γιατρούς.

Όμως από τις παραπομπές εξαιρούνται οι Οφθαλμίατροι, οι Γυναικολόγοι και οι Οδοντίατροι τους οποίους οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται όποτε το κρίνουν απαραίτητο χωρίς προηγουμένως να πρέπει να δουν τον οικογενειακό τους γιατρό.
Η ιατρική εξέταση στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα καλύπτεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης από τις τακτικές επισκέψεις για παραπεμπτικό εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό μόνο μία φορά το χρόνο.

Παράλληλα εξαιρούνται τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς άλλη διαδικασία τον ιδιώτη γιατρό που χρειάζονται ή κάποιο νοσοκομείο.

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Πηγή : healthreport.gr






Φυλακές Διαβατών: Επίθεση σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους από έγκλειστο



Σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που επιχείρησαν να τον ελέγξουν στο κελί του, επιτέθηκε με τη χρήση σωματικής βίας τριαντατετράχρονος έγκλειστος στις φυλακές Διαβατών, χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί η μεταφορά κάποιου εκ των εμπλεκομένων σε νοσοκομείο.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 8 το βράδυ χθες, ενώ οι λόγοι της επίθεσης παραμένουν άγνωστοι. Στην κατοχή του άντρα, υπήκοου Καζακστάν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, κάρτες SIM και αυτοσχέδιο μαχαίρι.

Οι Αρχές ερευνούν τον τρόπο εισαγωγής των αντικειμένων στις φυλακές. Προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.



Πηγή: cnn.gr


«Κεραυνοί» ΠΟΕΔΗΝ: «Ενορχηστρωτής σε κυβερνητική βιομηχανία ποινικών διώξεων ο Πολάκης»



Ανοιχτή επιστολή προς τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός της Χρυσής Αυγής, δημοσίευσε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ. Σε αυτήν ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων από κάθε αντιπολιτευτικό φορέα με σκοπό "τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης". Όπως καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ, "η κυβέρνηση στήνει βιομηχανία ποινικών διώξεων κατά της ΠΟΕΔΗΝ με τους Διοικητές Νοσοκομείων. Ενορχηστρωτής ο κος Πολάκης"!

Η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ:

Επιστολή στους αρχηγούς των Κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής.

Ζητάμε την παρέμβασή τους για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση στήνει βιομηχανία ποινικών διώξεων κατά της ΠΟΕΔΗΝ με τους Διοικητές Νοσοκομείων. Ενορχηστρωτής ο κος Πολάκης.

Για τους δικούς τους ανθρώπους που με τα λάθη τους και τις παραλείψεις τους θρηνήσαμε θύματα ή κινδύνεψαν ζωές ασθενών υπάρχει το ακαταδίωκτο.

ΠΡΟΣ: Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων της Αντιπολίτευσης πλην Χρυσής Αυγής
Κύριε Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,

Κυρίες, κύριοι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων της ελάσσονος Αντιπολίτευσης,

Σήμερα εκδικάστηκε (ανεβλήθη για 4 Δεκεμβρίου 2018) στα Δικαστήρια της Ζακύνθου μήνυση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Ζακύνθου κατά της ΠΟΕΔΗΝ. Κατηγορείται η ΠΟΕΔΗΝ επειδή ανέδειξε την επικινδυνότητα των χειρουργείων Ζακύνθου που στοίχισαν τη ζωή σε μια γυναίκα και κινδύνεψαν άλλοι τέσσερεις ασθενείς από μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από εγχειρήσεις ρουτίνας. Είναι η δεύτερη Μηνυτήρια Αναφορά της Διοικήτριας του Νοσοκομείου που εκδικάζεται σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ.  Οι δικές μας, των συγγενών της γυναίκας που πέθανε, των γιατρών κινούνται με αργούς ρυθμούς στην Ανακριτική διαδικασία.

Έχουμε να κάνουμε με μία Κυβέρνηση που δεν σέβεται ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της χώρας. Όποιος ενοχλεί με τη στάση του, την δράση του, ψάχνουν τρόπους να τον τσακίσουν.

Δεν αντέχουν την κριτική για τις Πολιτικές που εφαρμόζουν. Με επιχειρήματα παρελθοντολογικού χαρακτήρα διχάζουν. Προσπαθούν να στριμώξουν όσους αναδεικνύουν τις ανάλγητες πολιτικές που ασκούν. Κυρίως χρησιμοποιούν τη δύναμη που τους παρέχει η εξουσία και προσπαθούν να κάνουν κακό σε όποιον αντιδράει.

Όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν την εικόνα κατάρρευσης της Δημόσιας Υγείας, των Νοσοκομείων, κάτι που και η ΠΟΕΔΗΝ με εμπεριστατωμένες έρευνες και στοιχεία αναδεικνύει.

Γι’ αυτό εξάλλου ευαισθητοποιούνται μεγάλα Ιδρύματα της χώρας τα οποία προσπαθούν με δωρεές να καλύψουν τα κενά και την ανυπαρξία της Κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα της χώρας κατοχυρώνει την Συνδικαλιστική ελευθερία και δράση.

Οι Υπουργοί Υγείας χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς του Κράτους για να φιμώσουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα, την ΠΟΕΔΗΝ, κυρίως τους πολίτες που θίγονται από τις πολιτικές που ασκούν. Ποιος να το φανταζόταν αυτό, από μία Κυβέρνηση που τα στελέχη της όταν ήταν στην Αντιπολίτευση έκαναν αίσχη. Προπηλάκιζαν πολιτικούς αντιπάλους, συνδικαλιστές ακόμη και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την συνδικαλιστική δράση στο παρελθόν Υπουργών του Σύριζα, ειδικά του Αν. Υπουργού Υγείας κου Πολάκη;  Έλουζαν με διάφορα υγρά, εκσφενδόνιζαν αντικείμενα, φρούτα, αυγά, εναντίον των τότε Κυβερνητικών Στελεχών, συνδικαλιστών,  έσπαγαν πόρτες Υπουργείων. Όλα καλά όμως.

Κανείς ακόμη και για τέτοιες ακραίες πράξεις δεν σκέφτηκε να τους υποβάλει μηνυτήριες αναφορές για βιοπραγία, φθορά ξένης περιουσίας. Εάν το είχαν πράξει ο Πολάκης θα ήταν κάθε ημέρα κατηγορούμενος στα Δικαστήρια. Τώρα τι γίνεται;

Με ενορχηστρωτή τον κο Πολάκη, κατόπιν εντολών του, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων υποβάλουν κατ’ εξακολούθηση μηνυτήριες αναφορές κατά της ΠΟΕΔΗΝ ανακαλύπτοντας ποινικά αδικήματα επειδή αναδεικνύουμε την ταλαιπωρία, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που εφαρμόζει ο κος Πολάκης και η Κυβέρνησή του στα Νοσοκομεία.

Πως μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε το δίκιο μας με τέτοια καθεστωτική νοοτροπία που διακατέχεται η Κυβέρνηση; Είμαστε ανήσυχοι και για ένα επιπλέον λόγο. Ο κος Πολάκης έπαψε να κάνει επιθέσεις στους Δικαστές!!!

Δεν μπορούμε να δώσουμε λογική εξήγηση σε αυτά που συμβαίνουν. Πως είναι δυνατόν οι μηνυτήριες αναφορές των Διοικήσεων σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ (Προέδρου, Γ. Γραμματέα) για ανακοινώσεις που αναδεικνύουν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, τις ζωές ασθενών που χάθηκαν τσάμπα, να εκδικάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακαλύπτοντας συκοφαντική δυσφήμιση, διασπορά ψευδών ειδήσεων, βία σε βάρος Υπουργών, εν’ αντιθέσει με τις δικές μας και των πολιτών που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους για ανθρώπους που έχασαν, οι οποίοι ταλαιπωρούνται χρόνια με τους αργούς ρυθμούς που διευρύνονται οι υποθέσεις στην Δικαιοσύνη.

Τι άλλο θα δούμε;

Αγνοείται η τύχη δικών μας αναφορών ή μηνύσεων στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος αμέσως τις έχει αναθέσει σε ανακριτές για την διερεύνησή τους. Υποθέσεις για ασθενείς που ταλαιπωρήθηκαν, κινδύνεψαν ή έχασαν τη ζωή τους από τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες του συστήματος.

Πως είναι δυνατόν να προσδιορίζεται δικάσιμος (αναβλήθηκε) για ψευδή  καταμήνυση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Ζακύνθου κατά της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία προκλήθηκε από αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Ζακύνθου η ΠΟΕΔΗΝ για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της Διοίκησης του Νοσοκομείου και η εν’ λόγω αναφορά να βρίσκεται χαμένη στα συρτάρια των Ανακριτών;

Συγκεκριμένα

Έως τώρα, κατ’ εντολή Πολάκη προσδιορίστηκαν δικάσιμοι ή διερευνούνται οι κάτωθι μηνυτήριες αναφορές  Διοικητών Νοσοκομείων σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ασφαλώς υπάρχουν και πολλές άλλες που ακόμη δεν μας γνωστοποιήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές.

·         Μηνυτήρια αναφορά security του Υπουργείου Υγείας για σωματική βία σε βάρος του από συγκεντρωμένους εργαζόμενους της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας!!! Δικάζονται ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ. Φανταστικό γεγονός

·         Δύο μηνυτήριες αναφορές της Διοικήτριας του Γ.Ν. Ζακύνθου για τα γεγονότα των χειρουργείων. Πέθανε μια γυναίκα από μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από εγχείρηση ρουτίνας,  κινδύνεψαν άλλοι τέσσερις ασθενείς και φταίμε εμείς που αναδείξαμε το ζήτημα και όχι η Διοικήτρια και οι Υπουργοί Υγείας. Θυμηθείτε το χειρουργικό σόου Πολάκη με τα χειρουργεία της Ζακύνθου από περιφερόμενους ασθενείς, γιατρούς και χειρουργικά υλικά.

Προσδιορίστηκαν και εκδικάσθηκαν (ανεβλήθησαν) εν αντιθέσει με τις δικές μας και των συγγενών της τραγικής γυναίκας που έχασε τσάμπα τη ζωή της. Γιατί;

·         Μηνυτήρια αναφορά του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την ανάδειξη της κατάστασης της αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου. Ο κίνδυνος για την υγεία των ασθενών βεβαιώνεται  με έγγραφο της Διευθύντριας Ιατρού του αιματολογικού τμήματος λόγω υπεράριθμων ασθενών. Ασθενής της αιματολογικής Κλινικής που ήταν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, έθεσε δημόσια στους Υπουργούς Υγείας κατά την επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο, τους  κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω ράντζων. Ο Διοικητής παραδέχτηκε τα προβλήματα ενώπιον των Υπουργών!!!

·         Μηνυτήρια αναφορά των Υπουργών Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την χολέρα στο Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που επιβεβαιώνεται με έγγραφα της Επιτροπής Λοιμώξεων και του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου. Ακόμη οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται σε καραντίνα. Εάν τα εργαστήρια του Νοσοκομείου λένε ψέματα, ποιος φταίει;

Επίσης ενημερωθήκαμε από τοπικούς Συνδικαλιστές ότι και άλλοι Διοικητές Νοσοκομείων υπέβαλαν μηνύσεις σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ και δεν μας γνωστοποιήθηκαν ακόμη.

Αντιθέτως οι δικές μας αναφορές στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρότι ανατέθηκαν σε ανακριτές, καμία ακόμη δεν κατέληξε σε ακροαματική διαδικασία σε βάρος των Διοικήσεων, παρότι έχουμε ασθενείς που έχασαν τζάμπα τη ζωή τους.

·         Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις  λίστες αναμονής ΜΕΘ λόγω ελάχιστων λειτουργούντων κλινών από τα παιχνίδια στο ΚΕΕΛΠΝΟ του κου Πολάκη.

·         Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα έκτακτα περιστατικά που χάθηκαν από την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ.

·         Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ασθενή που έχασε τη ζωή του στα χειρουργεία της Ζακύνθου και τους άλλους τέσσερις που κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από μετεγχειρητικές επιπλοκές στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Το χειρουργικό σόου του κου Πολάκη. Βρίσκονται στα συρτάρια των ανακριτών όπως και των συγγενών της τραγικής γυναίκας που πέθανε και ζητάμε απαντήσεις γιατί; Αντίθετα προσδιορίσθηκε και δικάσθηκαν, οι μηνυτήριες αναφορές της Διοικήτριας για διασπορά ψευδών ειδήσεων!!! Πέθανε μία γυναίκα έκλεισαν 4 μήνες τα χειρουργεία και είναι ψευδείς οι ειδήσεις.

·         Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις διώξεις, παράνομες καρατομήσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων.

·         Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό καρκινοπαθών από ακτινοθεραπείες.

·         Αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ασθενών στο ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, λόγω της χολέρας που εμφανίστηκε όχι με δικά μας στοιχεία, αλλά με Γνωματεύσεις του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου.

·         Αναφορές στους κατά τόπους Εισαγγελείς από γιατρούς ή Σωματεία για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού (Σαντορίνη, Ζάκυνθο, ΣΩΤΗΡΙΑ, Κεφαλονιά κλπ)

·         Αγωγή αποζημίωσης κατά του κου Πολάκη. Ακόμη περιμένουμε την Απόφαση.

Απορίας άξιον είναι γιατί κινείται η δικαιοσύνη με πολύ αργούς ρυθμούς για περιστατικά που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν από την ανεπάρκεια των Νοσοκομείων και αναδείχτηκαν από την ΠΟΕΔΗΝ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γιατρούς, τοπικά Σωματεία Για περιστατικά που κατήγγειλαν οι ίδιοι οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους. Πώς γίνεται οι δικοί τους άνθρωποι να έχουν ασυλία. Πέθανε ένα κοριτσάκι στην Κρήτη λόγω υπερβολικής δόσης αναισθησίας και η γιατρός ξαδέλφη του κου Πολάκη έπεσε στα μαλακά. Ακόμη οι γονείς του παιδιού αγωνίζονται να βρουν το δίκιο τους. Το ίδιο  και οι συγγενείς της γυναίκας που πέθανε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Κες, Κοι Πρόεδροι, των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής,

Ζητάμε τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο της Κυβέρνησης. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα μας αναγκάσουν να σωπάσουμε. Θα αναδεικνύουμε καθημερινά τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας.

Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία. Η ποινικοποίηση της Συνδικαλιστικής δράσης ξεσκεπάζει τις πρακτικές της κυβέρνησης.


Πηγή : iatropedia.gr


Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, οι οποίοι μετέφεραν οργανωμένα με δύο οχήματα, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιώ



Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας , οδήγησαν στη σύλληψη δυο ημεδαπών, ηλικίας 50 και 51 χρονών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, 29-05-2018 το πρωί, συνελήφθησαν στην Επαρχιακή Οδό Φιλιατών – Κεραμίτσας Θεσπρωτίας (διασταύρωση Φοινικίου), οι δύο προαναφερόμενοι.

Ειδικότερα, ο 60χρονος μετέφερε με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο προς το εσωτερικό της χώρας, -167- ανισοβαρή δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -198- κιλών και -980- γραμμαρίων καθώς και ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), βάρους -69- γραμμαρίων, ενώ ο 51χρονος, ως οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, λειτουργούσε ως προπομπός του πρώτου οχήματος και ενημέρωνε τον 60χρονο για το ενδεχόμενο επικείμενων αστυνομικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, για υποθέσεις ναρκωτικών, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.




Συνολικά κατασχέθηκαν:

-198- κιλά και -980- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
-69- γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
δύο οχήματα,
τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.


ΟΟΣΑ: Στο 2% η Ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2018, αν σταματήσει η υπερβολική λιτότητα


«Ξηλώνεται και άλλο το πουλόβερ» και χωρίς να έχει προσμετρηθεί η ιταλική κρίση «Ψαλιδίζει» ο ΟΟΣΑ τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% το 2018, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός -αλλά μέχρι το φθινόπωρο και ο ίδιος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 

Στην έκθεσή του για τις Οικονομικές Προοπτικές (Interim Economic Outlook) που δημοσίευσε την Τετάρτη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στα επίπεδα του 2% και στα επίπεδα του 2,3% (αντί 2,5% που προέβλεπε προ μηνών) για το 2019.

Τις ίδιες ακριβώς προβλέψεις είχε διατυπώσει ο ΟΟΣΑ και στην έκθεσή του για την Ελλάδα, την οποία ενεχείρισε προ μηνός στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Άνχελ Γκουρία. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψιν τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς για αυτήν προβλέπει ανάπτυξη 1,4% φέτος και 1,1% το 2019, ενώ το φθινόπωρο προέβλεπε ανάπτυξη μόλις 1% και για τα δύο έτη.

Επιπλέον όμως, στηρίζει την πρόβλεψή του για Ανάπτυξη στην Ελλάδα, στην υπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να επιδιώκει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μνημονιακές προβλέψεις. Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο για την Ελλάδα:

- "Η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα στηρίξει την ανάκαμψη". Εμμέσως δηλαδή επικροτεί την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, σε σχέση με την κρίση που προκάλεσε η διαπραγμάτευση του 2015.

- "Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 και το 2019 καθώς η ανάκαμψη διευρύνεται σε ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις, η οποία θα υποστηριχθεί το 2019 από το μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού".

Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να επιδιώκει πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% του ΑΕΠ όπως το 2016 και 2017, τα οποία ήταν έως και τριπλάσια του δημοσιονομικού στόχου, θα αφήσει περιθώρια και εισοδήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για μεγαλύτερη κατανάλωση.

Επιπλέον, μιλώντας για «επενδύσεις», ο ΟΟΣΑ υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στοχεύει σε ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ επισημαίνει και κινδύνους, όπως η βραδύτερη από ό, τι αναμενόταν πρόοδος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων» δανείων, που θα μειώσει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Επιπλέον το γεγονός ότι τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 το 3ο Πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονοίας, θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά και την εμπιστοσύνη, άρα και την ανάπτυξη.

Ο ΟΟΣΑ θέτει έτσι ως όρους την προσήλωση στην δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, ενώ θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει και πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγαλύτερη ασφάλεια και για να βελτιωθεί η πρόσβαση στη αγορές χρήματος.





Πηγή : protothema.gr


Μαχαίρωσε το παιδί της και έπεσε για ύπνο – Ξύπνησε και όταν είδε ότι είναι ζωντανό το αποτελείωσε!


Θύμα ο 7χρονος Ercan Kaya που εδέχθη 17 μαχαιριές σε κοιλιά και στέρνο από την ίδια του την μάνα η οποία είχε καταληφθεί από εκδικητικό αμόκ εναντίον του εν διαστάσει συζύγου της - Συγκλονίζουν οι νέες λεπτομέρειες για την παιδοκτόνο 36χρονη Τουρκοκύπρια - Ο παππούς του παιδιού μόλις πληροφορήθηκε τα καθέκαστα κατέρρευσε από καρδιακή προσβολή και εξέπνευσε στο ασθενοφόρο - Η 36χρονη ενημέρωσε για την αποτρόπαια πράξη της μέσω "what's up" συνάδελφο του εν διαστάσει συζύγου της.

Μια από τις πλέον σοκαριστικές παραμέτρους της υπόθεσης που εκτυλίχθηκε το βράδυ της 26ης προς 27η Μαΐου, είναι τα όσα η ίδια η παιδοκτόνος μητέρα κατέθεσε στο λεγόμενο «Δικαστήριο» των κατεχομένωνχθες το πρωί, όπου φέρεται να μαχαίρωσε επανειλημμένα τον ανήλικο γιο της στο στήθος, ενώ το άτυχο αγοράκι της κοιμόταν, ενώ κυριευμένη από αμόκ συνέχισε να του καταφέρνει μαχαιριές κρατώντας το εκ παραλλήλου ακινητοποιημένο στο έδαφος, ενώ το παιδάκι είχε πλέον χάσει τις αισθήσεις του από τα απανωτά καρφώματα που είχε δεχθεί.

Η ίδια αυτομαχαιρώθηκε αρχικά επιπόλαια, σε μια προσπάθεια να κάνει κακό στον εαυτό της, ωστόσο, ο 7χρονος γιος της παρέμενε βαρύτατα τραυματισμένος, αλλά όχι νεκρός δίπλα της για όλο το βράδυ. Όταν η μητέρα αντιλήφθηκε το επόμενο πρωί ότι το παιδάκι της ζούσε, άρπαξε ένα άλλο μαχαίρι, αποτελειώνοντάς το με επιπλέον μαχαιρίες, ενώ πλέον επανέλαβε το ίδιο «τελετουργικό», κάνοντας εκ νέου κακό στον εαυτό της, κόβοντας τους καρπούς της και άλλα μέρη του σώματός της.

Ο θάνατος του παιδιού εκ πρώτης φαίνεται να έχει επέλθει περί τις 22:18 όταν η παιδοκτόνος έστειλε μήνυμα μέσω του WhatsApp σε συνάδελφο «αστυνομικό» του εν διαστάσει συζύγου της. Αυτός πρώτος άκουσε από τα χείλη της ότι είχε κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί, λέγοντάς του ότι υποφέρει. Τότε, ο «αστυνομικός» κατατρομαγμένος και χωρίς να έχει πλήρως πιστέψει τα όσα είχε μόλις ακούσει, ενημέρωσε τον πατέρα του παιδιού και συνάδελφό του, αλλά και την άλλη τραγική φιγούρα τον παππού και πατέρα της 36χρονης παιδοκτόνου. Πρώτος στην σκηνή έφτασε ο παππούς και η γιαγιά του παιδιού, γονείς της 36χρονης, οι οποίοι αντικρίζοντας το διαμέρισμα μέσα στα αίματα, υπέστησαν ισχυρό σοκ, ενώ ο παππούς, ενώ διακομιζόταν στο νοσοκομείο, υπέστη καρδιακό επεισόδειο και εξέπνευσε, διευρύνοντας έτι περαιτέρω το μέγεθος της ανείπωτης αυτής οικογενειακής τραγωδίας.

Μια ανάρτηση του εν διαστάσει συζύγου στο Facebook όπλισε το χέρι της μητέρας
Η «Αστυνομία» στα κατεχόμενα συνεχίζει τις έρευνες και λαμβάνει καταθέσεις από τον περίγυρο της οικογένειας, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες θα εκδιδόταν το διαζύγιο της μητροκτόνου με τον πατέρα του 7χρονου και μια ανάρτηση στο Facebook του πρώην άντρα της φέρεται να την εξαγρίωσε, ωθώντας την σε αυτή την απονενοημένη πράξη.

Σύμφωνα με την κατάθεση της 36χρονης Τουρκοκύπριας, Μπιλγκέ Λορντ Κουντουρατζί, η οποία ομολόγησε με ψυχραιμία το έγκλημά της στις «αστυνομικές αρχές» των κατεχομένων, ανέφερε πως θέλησε να εκδικηθεί τον εν διαστάσει σύζυγό της ο οποίος διεκδικούσε την κηδεμονία του παιδιού και σκοπός της ήταν να σκοτωθεί κι η ίδια μετά την φρίκη που διέπραξε.

Η 36χρονη μετά το έγκλημα ομολόγησε την πράξη της, στέλνοντας μήνυμα από το What’s App στον συνάδελφο του συζύγου της στο οποίο έγραφε: «Σκότωσα τον Ερκάν, είμαι κακιά». Η 36χρονη, σύμφωνα με τον τ/κ τύπο μεταφέρθηκε τη Δευτέρα το βράδυ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο για ιατρικό έλεγχο αλλά και περιποίηση των τραυμάτων της, ενώ ενδεικτικά οι εφημερίδες έχουν εστιάσει και στο μώλωπα που φέρει στο ένα της μάτι, προφανώς από χτύπημα αστυνομικού κατά την σύλληψη ή την ανάκριση της παιδοκτόνου, η οποία όμως εμφανίστηκε ενώπιον «δικαστηρίου» εξαιρετικά ψύχραιμη.

Εξάλλου, χθες το άτυχο 7χρονο αγοράκι και ο παππούς του κηδεύτηκαν σε ξεχωριστές κηδείες. Ο 7χρονος Ερτζιάν Καγιά Κουντουρατζί κηδεύτηκε στο Τρίκωμο απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του, Ερτζιάν, και διαμένει η οικογένεια του πατέρα του.


Πηγή : newsit.com.cy


Αφού έχει ξεσκίσει η Αχτσιόγλου μισθωτούς και συνταξιούχους προκαλεί με αναρτήσεις της



Δεν περίμενε κανένας έλληνας πολίτης εργαζόμενος η συνταξιούχος ότι η Αχτζιόγλου θα είχε ηθική και δεν θα λειτουργούσε όπως η ακροαριστεροί σύντροφοι της, αλλά να ξεσκίζεις τον κόσμο και να κάνεις ανάρτηση "ευτυχώς που δεν κυβερνά ο Μητσοτάκης" το λες και ακροαριστερή παράνοια.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αφού δεν κατάλαβε τίποτα από ότι είπε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αντί να ακούσει προσεκτικά εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για απάντηση στα όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Μέσω ανάρτησης στο facebook, η κ. Αχτσιόγλου χωρίς να έχει καταλάβει τι είπε ο Μητσοτάκης γιατί η ακροαριστερή της καταβολή δεν της το επιτρέπει να αντιλαμβάνεται το σωστό, σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιό του για την εργασία «το οποίο, είναι φτηνοί και απροστάτευτοι εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας», συνέχισε μην έχοντας καταλάβει γρι, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, «τοποθετούμενος κυνικά ως η τελευταία γραμμή άμυνας των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει την αναβίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά ως “ιδεοληψίες” τη βελτίωση της θέσης και της διαπραγματευτικής ικανότητας των εργαζομένων, ενώ δήλωσε ότι θα ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση».

«Δυστυχώς, για τους εργαζόμενους της χώρας, τα μέτρα που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτά που εφαρμόστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης του κόμματός του. Ευτυχώς, για τους εργαζόμενους της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά και δεν μπορεί να ανακόψει ούτε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ούτε την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας», είπε η πλήρως αποτυχημένη υπουργός εργασίας της ακροαριστερής κυβέρνησης που έχει ξεσκίσει εργαζόμενους και συνταξιούχους με συνέργεια του προκατόχους της Κατρούγκαλου.


«Σεισμός» στη Βουλή: Κορυφαίος πολιτικός έγινε τσακωτός με τη γραμματέα του



Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για άλλο σκάνδαλο οικονομικού τύπου, έβγαλαν λαβράκι και μηνύματα ερωτικού περιεχομένου μεταξύ πασίγνωστου πολιτικού και της γραμματέας του. 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Espresso οι έρευνες των διωκτικών Αρχών έπεσαν εντελώς τυχαία πάνω στα τηλεφωνικά μηνύματα του συγκεκριμένου πολιτικού ο οποίος είναι παντρεμένος αλλά δεν διστάζει να διατηρεί και εξωσυζυγική σχέση. 

Μάλιστα σε κάποια από αυτά τα μηνύματα ο πολιτικός φέρεται να ζητάει από τη συνεργάτιδά του να του φέρει και το μπλε χαπάκι που βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις του!

Και βεβαίως της επισημαίνει να μην ξεχάσει να αγοράσει και προφυλακτικά.

Μάλιστα. σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος το τελευταίο διύστημα εμφανίζεται ανήσυχος όχι μόνο για τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου.

Ο φόβος του είναι μεγαλύτερος στο ενδεχόμενο να διαρρεύσει η παράνομη σχέση του, αφού οι αντιδράσεις της συζύγου του θα είναι απρόβλεπτες.



Πηγή: Espresso εφημερίδα 

Το διαβάσαμε στο newsbomb.gr


Αυτές είναι οι δύο γυναίκες αστυνομικοί που δολοφόνησε ο 36χρονος τρομοκράτης της Λιέγης



Δύο γυναίκες αστυνομικοί ήταν ανάμεσα στα τρία θύματα του δράστη της επίθεσης στη Λιέγη στο Βέλγιο την Τρίτη.

Πρόκειται για την 45χρονη Λουσίλ Γκαρσία και την 53χρονη Σοράγια Μπελκασέμι. Οι δύο ένστολες βρέθηκαν στο δρόμο του δράστη, ο οποίος μετά από συμπλοκή μαζί τους κατάφερε να τους αφαιρέσει τα υπηρεσιακά τους όπλα και να τις πυροβολήσει. Η Λουσίλ είχε μόλις παντρευτεί τον αρχηγό του αστυνομικού τμήματος στο οποίο υπηρετούσε, ενώ η Σοράγια ήταν μητέρα δύο εφήβων αγοριών.


Σύμφωνα με τον ιστότοπος sudinfo.be ο 36χρονοςτρομοκράτης Μπένζχαμιν Χερμάν είχε στήσει θανάσιμη ενέδρα στους αστυνομικούς και την ώρα που πυροβολούσε αδιάκριτα προς το μέρος τους φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ο Χερμάν βρισκόταν στη λίστα των βελγικών Αρχών με τους υπόπτους για δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες αφού, όπως είχε γίνει γνωστό, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσα στη φυλακή. 
Ο άνδρας βρισκόταν στη φυλακή από το 2003 και είχε βγει αρκετές φορές με άδεια τα τελευταία χρόνια.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Το Πεδίον του Άρεως εκχωρείται στην ανομία. Τα πάρτι για ενίσχυση συντρόφων


Αυθαίρετες ολονύχτιες συναυλίες από αντιεξουσιαστικές ομάδες, απειλές προς τους κατοίκους που διεκδικούν την αναγέννηση του Πάρκου, εμπόριο ναρκωτικών και εγκατάλειψη των δομών που θα έδιναν «κανονικότητα» στο Πάρκο (παιδικές χαρές, κιόσκια, τουαλέτες κ.α.) συνθέτουν την εικόνα ενός μεγάλου δημόσιου χώρου που μέρα με την ημέρα εκχωρείται στην ανομία.

Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Λόφου του Στρέφη από τα «πάρτι» των αντιεξουσιαστικών ομάδων και τη γενικευμένη ανομία που απαγορεύει στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων να προσεγγίσουν την περιοχή, στο στόχαστρο γνωστών και άγνωστων ομάδων των Εξαρχείων έχει μπει η πλατεία Πρωτομαγιάς του Πεδίου του Άρεως όπου κάθε Παρασκευή και Σάββατο διοργανώνονται «πάρτι» συνήθως για την «οικονομική ενίσχυση φυλακισμένων συντρόφων». 

Τα «πάρτι» στήνονται υπό το φως του ήλιου και διεξάγονται όλη τη νύχτα, προκαλώντας τεράστια όχληση σε χιλιάδες περιοίκους. Οι διοργανωτές, χωρίς την άδεια της Περιφέρειας Αττικής (στην ευθύνη της οποίας υπάγεται ο χώρος), στήνουν από το πρωί ανενόχλητοι εξέδρες, τεράστια ηχοσυστήματα που μεταφέρουν με φορτηγά και παράνομα μπαρ όπου πωλούν παρανόμως ποτά. Η ηλεκτροδότηση γίνεται με την παραβίαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στο Πάρκο. 

Στις συνεχείς κλήσεις των περιοίκων στο «100» για την ένταση της μουσικής που μετά τις τρείς τα μεσάνυχτα ακούγεται ακόμα πιο δυνατά, η απάντηση είναι ότι «καταγράφηκε το περιστατικό. Για να γίνει αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να παρθεί απόφαση από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και την αρμόδια αρχή του χώρου (Περιφέρεια Αττικής)». Η απόφαση ποτέ δεν λαμβάνεται… 

Ήδη στον χώρο έχει κάνει «πάρτι» η «Κατάληψη Βανκούβερ» και το Περιοδικό «Άπατρις», ενώ για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα έχουν αναγγελθεί με αφίσες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο οι εξής εκδηλώσεις: 

Παρασκευή 1η Ιουνίου: συναυλία από το «Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο», την «Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)», και άλλες οργανώσεις. 

Σάββατο 2 Ιουνίου: ολονύχτιο πάρτι με τίτλο «Winter Is Over» για «την οικονομική ενίσχυση συντρόφων που διώκονται με βάση τον νόμο 187α». 

Παρασκευή 8 Ιουνίου: «Συναυλία Οικονομικής Ενίσχυσης του αναρχικού Μ.Σεισίδη και του Ταμείου Αλληλεγγύης διωκόμενων αγωνιστών». 

Σάββατο 9 Ιουνίου προς Κυριακή 10 Ιουνίου: Ολονύχτιο πάρτι από το «Κενό δίκτυο» μέσα στο Πεδίον του Άρεως.


Κάποια από τα «πάρτι» στην πλατεία Πρωτομαγιάς διοργανώνονται από την «Κατάληψη Βανκούβερ». Πρόκειται για την κατάληψη νεοκλασικού κτηρίου στη συμβολή των οδών Μαυρομματαίων και Δεριγνύ, ιδιοκτησίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από μία ομάδα που αυτοπροσδιορίζεται ως «ενεργό κομμάτι του αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού χώρου». Το κτήριο φέρει αγκαθωτό συρματόπλεγμα περιμετρικά ώστε να αποθαρρύνει περαστικούς να το πλησιάζουν. 

Οι αυθαίρετες και παράνομες συναυλίες του αντιεξουσιαστικού χώρου μαζί με τις απειλές του «Αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ» (στεγάζεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και του «Αυτοδιαχειρόμενου Στεκιού Αρχιτεκτονικής» (στεγάζεται στο Πολυτεχνείο) εναντίον των κατοίκων που διεκδικούν την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως με την εκδίωξη των εμπόρων ναρκωτικών και τη λειτουργία των δομών του Πάρκου (παιδικές χαρές, κιόσκια, τουαλέτες κ.α.), επιτείνει την εικόνα της γενικευμένης ανασφάλειας στον χώρο του Πεδίον του Άρεως και την προοδευτική defacto εκχώρησή του στην ανομία. 


Πηγή: skai.gr


Ακροαριστεροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν να σαμποτάρουν στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ με καδρόνια και αυγά



Λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, περίπου 20 ακροαριστεροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με αυγά και πέτρες για να προβοκάρουν την συγκέντρωση.


Οι αναρχικοί φώναζαν «Αλήτες, Εργατοπατέρες». Η επίθεση κράτησε μόλις λίγα λεπτά και αμέσως μετά οι αναρχικοί εξαφανίστηκαν ανενόχλητοι αφού έσπασαν το πόντιουμ που θα γίνονταν οι ομιλίες και πέταξαν τρικάκια με το σύνθημα «Καμία Συμμαχία με την Εργοδοσία».


Την ξεπούλησε και την Μακεδονία η ακροαριστερή κυβέρνηση Τσίπρα



Διέλυσε την χώρα με την πλήρη ανικανότητα του και την αμορφωσιά του, τώρα θα ξεπουλήσει και την ιστορία μας με το να χαρίσει το όνομα Μακεδονία σε ένα λαό που δεν έχει σχέση με την ιστορία της.

Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» φαίνεται ότι είναι, η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έπειτα από την τελευταία συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. 

«Βόρεια Μακεδονία» είναι, σύμφωνα και με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το όνομα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. 

Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή Severna Makedonia ή στην αγγλική North Macedonia.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιθαγένεια θα είναι Citizen of Northern Macedonian και η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο όρος θα παραμείνει αμετάφραστος.

Με λίγα λόγια δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στα μόλις 4 χρόνια που κυβέρνηση με απάτη την χώρα η κυβέρνηση της ακροαριστερά, με στήριγμα ένα κόμμα της ακροδεξιάς.



Επίθεση κουκουλοφόρων στον σταθμό «Ειρήνη» ! Έσπασαν μηχανήματα και έφυγαν ανενόχλητοι



Επίθεση στο σταθμό Ειρήνη του Ηλεκτρικού πραγματοποίησε εχθές το βράδυ ομάδα δεκαπέντε κουκουλοφόρων που έσπασαν μηχανήματα χρησιμοποιώντας ρόπαλα και λοστούς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 20:30 και αμέσως μετά οι δράστες ανενόχλητοι τράπηκαν σε φυγή, με την αστυνομία να κάνει ότι τους ψάχνει.




Ακόμα 3 άτομα ταυτοποιήθηκαν για επίθεση σε Μπουτάρη! Καμία ταυτοποίηση αντιεξουσιαστή για ΣτΕ



Εάν η αστυνομία δεν είχε άλλες εντολές και έδειχνε τον ίδιο ζήλο για τις ανεξέλεγκτες επιθέσεις αντιεξουσιαστών και μελών του Ρουβίκωνα τότε θα αισθανόμασταν πιο ασφαλείς.

Τρία ακόμη άτομα ταυτοποιήθηκαν για το επεισόδιο σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στις 19 Μαΐου.

Πρόκειται για τρεις Ελληνες, ηλικίας 19, 20 και 24 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και εξύβρισης.

Συνολικά για την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη έχουν ταυτοποιηθεί 15 άτομα ενώ για την του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ ούτε ένας.


Κ.Μητσοτάκης στον ΣΕΒ : Σας το λέω λοιπόν όσο πιο καθαρά μπορώ. Δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είναι χαρά μου να βρίσκομαι για άλλη μια χρονιά μαζί σας στη Γενική σας Συνέλευση. Είναι πάντα μια ευκαιρία απολογισμού του χρόνου που παρήλθε, αλλά και προγραμματισμού του χρόνου που έρχεται. Και καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες εκλογές έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει, μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να μιλήσω καθαρά ενώπιον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για το τι μπορεί να περιμένει από μια κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και από εμένα προσωπικά, αλλά και τι περιμένω εγώ από εσάς. Γιατί -όπως σωστά είπατε κ. Πρόεδρε- μαζί πρέπει να πορευθούμε το δρόμο της ανάπτυξης.

Η κοινωνία πια, μετά από οχτώ χρόνια κρίσης, αναγνωρίζει μια αυτονόητη πραγματικότητα. Ότι πλούτος παράγεται όταν οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρα να επενδύσουν. Και όταν οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως συνοδοιπόροι κι όχι ως αντίπαλοι στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση. Η συγκυρία στην οποία διεξάγεται η Γενική σας Συνέλευση είναι κρίσιμη για το μέλλον όχι μόνο της Πατρίδας μας, αλλά και της Ευρώπης. Το 3ο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, όμως πολλές αβεβαιότητες παραμένουν. Η χώρα έχει ήδη δεσμευθεί σε βαριά μέτρα μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος. Οι νέες μειώσεις των συντάξεων και η δραστική μείωση του αφορολόγητου συνιστούν επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

Όλοι πια, όλη η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα θα υπόκειται σε ένα καθεστώς πολύ αυστηρής μεταπρογραμματικής εποπτείας, που καμιά σχέση δεν έχει με το τι συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Την ίδια ώρα, η κρίσιμη εξίσωση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμα λυθεί. Κι αυτό προσθέτει σημαντικούς βαθμούς ανασφάλειας στη δυνατότητα της χώρας μας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ευρωζώνη εισέρχεται σε νέο κύκλο αστάθειας. Οι εξελίξεις στην Ιταλία, που μονοπωλούν την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, είναι για εμάς τους Έλληνες ένα ιδιότυπο deja vu. Είναι σαν να ξαναζούμε νοερά, βλέποντας τους γείτονές μας, τι μπορεί να συμβεί όταν το τέρας του λαϊκισμού σπάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και υπόσχεται ανεδαφικές λύσεις σε πραγματικά, όμως, προβλήματα.  

Δυστυχώς, τρία χρόνια τώρα, η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού στα αντίστοιχα επίπεδα χωρών του ευρωπαϊκού νότου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την έξοδο στις αγορές με αυτοπεποίθηση. Αλλά -το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα ενώπιόν σας- το πρόβλημα της χώρας παραμένει κατά βάση πολιτικό. Πρόβλημα αξιοπιστίας. Πρόβλημα εμπιστοσύνης. Πρόβλημα ασυνέπειας λόγων και έργων. Από την άποψη αυτή, μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν δεν είναι χωρίς αξία. Η περσινή σας γενική συνέλευση γινόταν -θυμάμαι- ενώ έτρεχε η δεύτερη αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου. Θέλω να σας θυμίσω τους πέντε στόχους που έθετε τότε ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία την οποία έκανε ενώπιόν σας: Γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. Συμφωνία για μείωση του χρέους. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% για το 2019 και σε 2% για το 2020. Το αποτέλεσμα το ξέρετε. Μηδέν στα πέντε.

Η δεύτερη αξιολόγηση καθυστέρησε 16 μήνες και για να κλείσει, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Μέτρα τα οποία δεν ζητούσε κανείς προηγούμενα και μέτρα τα οποία φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται, επαναλαμβάνω δεν συμπεριλαμβάνονται, στο τρίτο Μνημόνιο. Η ευκαιρία του QE χάθηκε. Η ανάπτυξη -εσείς ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης, το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα- αντί για 2,7% που προβλεπόταν, έκλεισε στο αναιμικό 1,4%. Κι αυτό, παρά το εξαιρετικά θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον: Ιστορικά χαμηλά επιτόκια, χαμηλές τιμές πετρελαίου, ισχυρή ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο για το χρέος, ας μην το αναφέρουμε καν. Αυτοί που θα το διέγραφαν μονομερώς, το μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα. Σήμερα, βρίσκεται στο 180% του Α.Ε.Π., δηλαδή 60 μονάδες πάνω από εκεί που βρισκόταν πριν από το 1οΜνημόνιο. Και βέβαια η κυβέρνηση, υπογράφοντας ένα  τέταρτο μνημόνιο, αποδέχεται ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο υπερβολικά ψηλό 3.5% μέχρι το 2022. Ένα δημοσιονομικό κοστούμι εξαιρετικά σφιχτό που περιορίζει τους βαθμούς ελευθερίας της χώρας.  

Αυτό που σας περιέγραψα είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Δεν τον εμπιστεύονται ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι δεν θα αυξήσει το Δημόσιο με αχρείαστες προσλήψεις και για αυτό δένουν τη χώρα χειροπόδαρα για πολλά χρόνια. Φτάσαμε, στο σημείο η Κομισιόν, να προβλέπει σήμερα ότι το Α.Ε.Π. της χώρας θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στα 183 δισ. ευρώ. Το 2014 προέβλεπε 217 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 34 δισ. ευρώ χαμένα. Ή, αν θέλετε, 8.220 ευρώ μείον από το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού.

Την τριετία 2015-2017, η Ιρλανδία αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 13%. Η Κύπρος αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 9.3%. Η Πορτογαλία κατά 6.1%. Η Ελλάδα κατά 0.9%. 4 αριθμοί, μια σκληρή αλήθεια. Η Ελλάδα, αντί να συγκλίνει, αποκλίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό δημιουργεί νέες ωρολογιακές βόμβες. Με σημαντικότερη αυτή για την οποία δεν μιλάμε συχνά, αυτή του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα 102 δισ. ευρώ στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 100 δισ. στις τράπεζες. Εάν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ΔΕΚΟ και στους Δήμους, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών φτάνουν τα 240 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, εμβληματικές επενδύσεις είναι παγωμένες και οι αποκρατικοποιήσεις γράφονται και ξαναγράφονται στα μνημόνια, αλλά υλοποιούνται με ρυθμούς χελώνας. Οι μόνες αποκρατικοποιήσεις που ουσιαστικά έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν αυτές που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε λυσσαλέα όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Από την COSCO μέχρι την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και από τον Ο.Τ.Ε. μέχρι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Την ίδια ώρα, μια πρωτοφανής κομματική επιδρομή φορτώνει το Δημόσιο, πότε με την ίδρυση θέσεων-φαντάσματα για φίλους και συγγενείς και πότε με διορισμούς-ρουσφέτια για εκλογικούς πελάτες. Σύμφωνα με την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2017 οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 28.000, οι συμβασιούχοι κατά 14.000 και οι μετακλητοί κατά 500 άτομα, δηλαδή περίπου 30%. Έτσι -κρατήστε το αυτό έχει τη σημασία του- το 2017 οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, έναντι του 2016, ενώ η αύξηση φτάνει το 1,5 δισ. την περίοδο 2018-2021. Το φάντασμα του πελατειακού κράτους επιστρέφει. Το πληρώνουμε όλοι από τους απίστευτους φόρους -άμεσους και έμμεσους- που καλούμαστε να καταβάλλουμε.

Κυρίες και κύριοι, ασφαλώς και όλα αυτά τα γνωρίζετε. Μιλώ σε ανθρώπους της αγοράς που βρίσκονται στην αιχμή της πραγματικής οικονομίας. Περιττεύει, συνεπώς, να περιγράψω άλλο την παρούσα κατάσταση και ιδιαίτερα την κατάσταση του ιδιωτικού τομέα που αγωνίζεται να σηκώσει κεφάλι. Σε τελική ανάλυση, έχετε και εσείς τις ίδιες εμπειρίες με όλους τους Έλληνες. Τα χρόνια της κρίσης, όμως, ήταν διδακτικά και για την επιχειρηματική κοινότητα. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν αυτά τα χρόνια, είναι σήμερα περισσότερο ανταγωνιστικές και καλύτερα προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα. Έχετε μειώσει το κόστος σας και εστιάσει τη στρατηγική σας στα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα. Έχετε γίνει πιο εξωστρεφείς. Έχετε επενδύσει στην ψηφιακή σας αναβάθμιση.  Και κυρίως, έχετε στηρίξει τους εργαζομένους σας, αντιλαμβανόμενοι ότι το μέλλον των επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Την ίδια ώρα, όμως, ένας ούριος άνεμος πνέει και στον κόσμο της νέας επιχειρηματικότητας. Η κρίση οδήγησε πολλούς νέους ανθρώπους μακριά από τη σιγουριά του Δημοσίου. Και στα φόρα των start-ups, στις μέρες καριέρας, που συχνά επισκέπτομαι, στους διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν ένα μικρό δάνειο από προγράμματα μικροπιστώσεων. Σε όλους αυτούς βλέπει κανείς το σπόρο μιας νέας Ελλάδας, δυναμικής, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Που ατενίζει τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα.  Που θέλει να ανταγωνιστεί ισότιμα σε μια παγκόσμια αγορά. Που αυτό που ζητά από εμάς τους πολιτικούς είναι απλά να μην τρέχει σε αυτόν τον αγώνα με τα πόδια δεμένα. Δεν περιμένει ολιστικά σχέδια ανάπτυξης που ανακυκλώνουν τετριμμένα κλισέ, πασπαλισμένα με λίγη παλαιοαριστερή χρυσόσκονη. Αλλά ένα συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πλαίσιο πολιτικών, που θα απελευθερώσει την υγιή επιχειρηματικότητα, θα μειώσει δραστικά το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία, θέτοντας ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για το κράτος και την επιχειρηματική κοινότητα. Ένα κράτος που θα αποπνέει σοβαρότητα και εμπιστοσύνη και μία επιχειρηματικότητα που θα ενστερνίζεται αξίες, που θα πηγαίνουν πέρα από το επιχειρηματικό κέρδος. Αυτήν τη σχέση πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί.

Κυρίες και κύριοι, όπως σας είπα και στον πρόλογο, στη σημερινή σας συνέλευση θα ήθελα με απόλυτη ειλικρίνεια να σας περιγράψω σύντομα τι μπορείτε να περιμένετε από εμένα, αλλά και τι θα περιμένω εγώ από εσάς, αν οι πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους. Με είκοσι λέξεις θα το έλεγα  «όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές. Ναι, όμως, και σε μια πραγματικά υγιή επιχειρηματικότητα». Είναι γνωστή η δέσμευσή μου για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, στα μερίσματα και στον ΕΝΦΙΑ. Δεν περιορίζομαι, όμως, μόνο εκεί. Για εμένα η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει κατεξοχήν αναπτυξιακό πρόσημο. Κίνητρα, τα οποία έχουμε συζητήσει πολλές φορές από κοινού, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία. Αλλά και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για έσοδα από προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις, που πολλοί από εσάς σχεδιάζετε, σήμερα, όμως, λιμνάζουν σε ένα καθεστώς φορολογικής αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom μπορεί να φέρει στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πρόκειται να παρακολουθεί  απαθής όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, να προσελκύουν σημαντικά κεφάλαια και εμείς να μην κάνουμε τίποτε. Έχουμε το πιο ωραίο οικόπεδο στον κόσμο και θα προσφέρουμε φορολογικά κίνητρα σε αλλοδαπούς για αγορά κατοικίας στην Πατρίδα μας. Η φορολογική συμμόρφωση θα ενισχυθεί με μείωση φόρων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι στο οποίο προσωπικά πιστεύω πολύ. Και βέβαια, μειωμένοι συντελεστές σημαίνει και βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση από μέρους σας. Η δημόσια διοίκηση έχει πια όλα τα δεδομένα για να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να τους τιμωρήσει αμείλικτα. Οι έλεγχοι θα μπορέσουν, όμως, να είναι στοχευμένοι μόνο αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απελευθερωθούν από τα συσσωρευμένα βάρη του απώτατου παρελθόντος. Τρία εργαλεία για αυτό είναι η διαγραφή, επιτέλους, των ανείσπρακτων οφειλών, η πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ για 5ετή παραγραφή και ένα ακέραιο Όργανο Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί η διοίκηση και τα δικαστήρια από το τεράστιο στοκ των παλαιών εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που -αν δεν κάνω λάθος- ξεπερνά τις 250.000. Με άλλα λόγια, κάνουμε μια νέα αρχή. Με νέους κανόνες για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης.  

Έρχομαι στο ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους. Σε συνομιλίες που έχω συχνά μαζί σας, μου λέτε ότι, όσο σημαντική είναι η μείωση των φόρων, άλλο τόσο -και ενδεχομένως και περισσότερο- είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών. Και έχετε δίκιο. Το ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα, μετά τις πολλές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δεν εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών, μετατρέπει πολλές συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και ναρκοθετεί την ανταγωνιστικότητα των συνεπών επιχειρήσεων. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχω ήδη δεσμευθεί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο και θα παρουσιάσω αναλυτικά τους αμέσως επόμενους μήνες. Το κλειδί είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και στον τομέα της συμπληρωματικής σύνταξης, αλλά και της υγείας, πάντα υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους. Έτσι, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τις εισφορές, θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και ο ασφαλισμένος, αν το επιθυμεί, θα έχει τα κίνητρα που χρειάζονται για να έχει ιδιωτική, συμπληρωματική ασφάλιση.

Κυρίες και κύριοι, με λίγα λόγια σας έδωσα την οπτική μας για τη φορολογία και το Ασφαλιστικό. Επιτρέψτε μου σύντομα να αναφερθώ λίγο στις επενδύσεις. Αποδίδω μεγάλη σημασία στη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου των οικονομικών δραστηριοτήτων, ώστε να γνωρίζει κάθε επενδυτής πού μπορεί και πως μπορεί να επενδύσει. Προτείνουμε, λοιπόν, την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε 4 πεδία: Κατοικία, Παραγωγικές δραστηριότητες, Ειδικές χρήσεις, Τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε και την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καταργώντας κριτήρια που αποδείχθηκαν παντελώς ανεπαρκή, όπως το τελείως απαρχαιωμένο «επίπεδο όχλησης». Αναμορφώνουμε πλήρως το πλαίσιο των βιομηχανικών περιοχών ώστε να ενθαρρύνουμε τη συγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας σε οργανωμένους υποδοχείς.      

Η εξασφάλιση ρευστότητας μέσω μόχλευσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ και των κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Και ναι, θα δώσουμε έμφαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας: Τουρισμός και δεύτερη κατοικία, προϊόντα με ονομασία προέλευσης του πρωτογενούς τομέα, επενδύσεις στην ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές, logistics και συνδυασμένες μεταφορές, μεταποίηση -επιμένω σε αυτό- με έμφαση στις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Αλλά -γιατί δεν θέλω να το ξεχνάμε- και βέβαια υψηλή τεχνολογία σε όλο της το φάσμα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Παρουσίασα πριν από λίγες εβδομάδες στον ΣΕΠΕ το σχέδιό μου για το συνολικό και δραστικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Αλλά το επενδυτικό κενό που πρέπει να γεφυρωθεί στη χώρα μας -το έχουμε εντοπίσει στα 100 δισ. τα επόμενα 6 με 7 χρόνια- δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από ξένες επενδύσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα «διπλό σοκ» εμπιστοσύνης και αποταμίευσης», ώστε να αυξηθούν οι ελληνικές Ιδιωτικές επενδύσεις. Εσείς να εμπιστευθείτε και πάλι τον τόπο και τις δικές σας επιχειρήσεις και να επενδύσετε περισσότερο στην Πατρίδα μας. Ελληνικές επενδύσεις, που θέλω να θυμίσω συρρικνώθηκαν από τα 46 δισ., το 2008, μόλις στα 11 δισ. ευρώ το 2017.

Το υπόστρωμα όμως για μια επενδυτική έκρηξη υπάρχει. Χαμηλές τιμές κινητών και ακίνητων αξιών, βελτιωμένες υποδομές, πολλές ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές συμπράξεις, και κυρίως ένα καταρτισμένο, πρόθυμο εργατικό δυναμικό εντός -και κυρίως εκτός- Ελλάδας, δημιουργούν τις προοπτικές για μια δυναμική ανάκαμψη που θα στηρίζεται περισσότερο στις επενδύσεις και λιγότερο στην κατανάλωση. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική σταθερότητα και μία Κυβέρνηση αποτελεσματική και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και οι επόμενες εκλογές έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Σε μια εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το τέρας του λαϊκισμού -εμείς έχουμε ήδη πληρώσει το τίμημα αυτής της σύγκρουσης με το ψέμα και τις αυταπάτες- είναι μια μοναδική ευκαιρία για εμάς να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντί σας. Όπως σας εξήγησα τι πρέπει να περιμένετε από εμένα, έτσι θεωρώ αναγκαίο να σας πω σήμερα τι περιμένω και εγώ από εσάς. Η ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα έρθει, θα πρέπει να αφορά όλους. Όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα συστήματα εξουσίας, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Και βέβαια, όχι μόνο τους μετόχους των επιχειρήσεων, αλλά και όλο τον κόσμο της εργασίας. Είμαι αποφασισμένος να μην επιτρέψω να αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Μια επιχειρηματική ελίτ, εν πολλοίς κρατικοδίαιτη, που λειτούργησε σε μια κλειστή οικονομία προστατευμένη από τον ανταγωνισμό, εκμεταλλευόμενη πελατειακές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία.

Αυτό το μοντέλο -πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι- δεν έχει θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και, επιτρέψτε μου: δεν θα βρει καμία θέση με την επόμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες. Αυτή είναι η πρόσκληση που απευθύνω σήμερα για την επόμενη μέρα. Κοινούς κανόνες καταρχάς για όλους. Δεν θα ανεχθώ οι συνεπείς να νιώθουν ότι αδικούνται. Η παραβατικότητα θα σταματήσει να θεωρείται όρος επιβίωσης ή ακόμη και «μαγκιά». Θα καταδικάζεται και θα τιμωρείται ως αυτό που είναι: αντικοινωνική συμπεριφορά και νάρκη στις κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον. Κάποιοι στο παρελθόν φόρτωσαν το κόστος της δικής τους αποτυχίας στις πλάτες των εργαζόμενων, των τραπεζών των φορολογούμενων, διατηρώντας ανέπαφη την προσωπική τους περιουσία. Το λέω ξεκάθαρα σήμερα: Αυτοί δεν έχουν θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μειώσει -σας το είπα- φόρους και εισφορές. Αλλά θα το κάνει ακριβώς για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, να μειωθεί η αδήλωτη εργασία και να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή. Η συμφωνία μας πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια, να ισχύει αμοιβαία και να τηρείται στο όνομα της Πατρίδας μας. Και θα τη συνοψίσω σε πρώτο ενικό πρόσωπο γιατί -πιστέψτε με- είναι ένα αδιαπραγμάτευτο προσωπικό μου στοίχημα η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους το επιχειρηματικό μοντέλο που της αξίζει.

Σας το λέω λοιπόν όσο πιο καθαρά μπορώ. Δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα. Αλλά και εσείς, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας. Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο τελευταίο στοιχείο αυτής της συμφωνίας αλήθειας, καθώς στην κοινωνία της γνώσης οι εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και στο δικό τους πρόσωπο πρέπει να καθρεφτίζεται κάθε επιτυχημένη επιχείρηση. Μικρή ή μεγάλη.

Σε αυτό το πλαίσιο: Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Ανήθικες εργοδοτικές μεθοδεύσεις, όπως η συμπίεση μισθού με την απειλή απόλυσης, είναι αδιανόητες. Καθυστερήσεις δεδουλευμένων ή απασχόληση πέραν του νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται. Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας, απλά δεν επιτρέπεται. Αλλά δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Οραματίζομαι την Ελλάδα μια αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης, με ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Γι’ αυτό ακριβώς είμαι έτοιμος να συζητήσω κάθε ιδέα προς αυτήν την κατεύθυνση: Για παράδειγμα, προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock-options ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών, τονώστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα, που δεν είναι ούτε «δεξιά» ούτε «αριστερή», αλλά καταλύτης προόδου και ευημερίας της κοινωνίας. Και κάτι τελευταίο. Αν υπάρχει ένα πεδίο όπου αποκαλύπτεται θεαματικά το ψεύτικο πρόσωπο της Κυβέρνησης Τσίπρα, αυτό είναι σίγουρα η αγορά εργασίας. Εκεί η κυβερνητική ατζέντα παραμένει σταθερά αντιδραστική, αντι-αναπτυξιακή και επί της ουσίας αντεργατική. Διότι αν η αγορά εργασίας δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τότε δεν υποστηρίζει και την απασχόληση.

Εμείς γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε και πού δεν θέλουμε να επιστρέψουμε. Έχουμε κατανοήσει πλήρως τις παρενέργειες που προκαλούσε στην παραγωγικότητα ιδίως της ελληνικής μεταποίησης, αλλά και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ο προβληματικός συνδυασμός τριών παραγόντων: Της άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Αυτό το τρίπτυχο -το ξέρετε καλά- καθιστούσε εξαιρετικά άκαμπτη την αγορά εργασίας, σε βάρος τελικά των ίδιων των εργαζομένων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή Κυβέρνηση. Πρωτίστως, διότι δεν υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Δηλαδή τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης. Αντίθετα, ανατρέπουν τα μέτρα εκείνα που κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη θηριώδη ανεργία. Είναι σίγουρο ότι η ανεργία θα ξαναπάρει την ανιούσα με τυχόν εφαρμογή όσων εξάγγειλε η Κυβέρνηση. Επιπλέον, διότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδος που παράγει, που θέλουμε να είναι ισχυρή και ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές.

Η μόνη «βιομηχανία» που υπηρετεί το σχέδιο Τσίπρα-Αχτσιόγλου για επαναφορά των εργασιακών στα προ-κρίσης δεδομένα, είναι η «βιομηχανία των εργατολόγων». Που πλεονάζουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν πλουτίσει καταχρώμενοι ένα σύστημα που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της οικονομίας και της εργασίας, αλλά μόνον το προσωπικό τους όφελος. Εγώ δεσμεύομαι ότι η Κυβέρνησή μου θα δει με μεγάλη προσοχή όλα αυτά τα ζητήματα. Χωρίς τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και με αυτήν την ατζέντα, που υποστηρίζει τα συμφέροντα της παραγωγικής Ελλάδας, τότε, ναι, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε και τη συζήτηση για μια λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Εξάλλου τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι. Ναι, μπορούμε να πετύχουμε μια win-win συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών. Που θα διασφαλίσει από τη μια πλευρά την παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Και θα προσφέρει, από την άλλη, προοπτική και αληθινή ελπίδα στους εργαζόμενους. Αυτό το νέο συμβόλαιο είναι η δική μου πρόταση προς εσάς και προς τον κόσμο της εργασίας. Διότι αυτή είναι η πραγματική διαφορά μας με την Κυβέρνηση Τσίπρα:  Εμείς δουλεύουμε για να υπάρχουν νικητές και από τις δύο πλευρές του φράχτη. Εκείνοι ασχολούνται αποκλειστικά με τον ταξικό διχασμό και την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, αλλά και των ιδεολογικών τους αντιπάλων.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις: Η πολιτική δεν γίνεται με λόγια, αλλά με έργα. Έχουμε σχέδιο και αντίληψη για τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ξέρουμε πού πρέπει να πάμε τη χώρα. Γνωρίζουμε τι Ελλάδα θέλουμε. Όλα αυτά δεν θα γίνουν μόνο με νομοθετήματα και διοικητικά μέτρα. Θα γίνουν μαζί με την κοινωνία. Οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, δεν ψάχνουν για φιλοδωρήματα και ευεργεσίες. Θέλουν καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά τους, καλές δουλειές, ποιοτική παιδεία, ασφαλή διαβίωση, δίκαιες αμοιβές και μεταχείριση, αξιοπρεπή περίθαλψη, δίκαιη και χαμηλή φορολογία, σπίτι για την οικογένειά τους και ευκαιρίες για μια νέα επιχειρηματικότητα. Κι εδώ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της κοινωνίας εξακολουθεί να είναι απαισιόδοξη. Βλέπει κλειστό τον ορίζοντα προς το μέλλον. Οι νέοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Οι οικογένειες νιώθουν πως δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα καθώς τα βάρη αυξάνονται διαρκώς. Οι μεγαλύτεροι νιώθουν πικρία γιατί βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. Αυτήν την ατμόσφαιρα πρέπει να την αλλάξουμε.

Την κοινωνία πρέπει να την εμπνεύσουμε και να την ενεργοποιήσουμε ξανά. Και θα το κάνουμε παρά το γεγονός ότι αυτοί που κυβερνούν χρησιμοποιούν ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους για να δηλητηριάσουν τη δημόσια ζωή. Η χώρα διανύει μια πρωτοφανή περίοδο με το κράτος Δικαίου να μη λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάκριση των εξουσιών παραβιάζεται επανειλημμένα από μια Κυβέρνηση που ψεύδεται, όταν δεν εκβιάζει. Που καταπατά τη νομιμότητα όταν δεν προσπαθεί να επαναφέρει στη χώρα το διχασμό και τη μισαλλοδοξία εποχών που τις αφήσαμε για πάντα πίσω μας. Μου είναι αδιανόητο, όταν η χώρα πρέπει να κοιτάζει μόνον το μέλλον της, να βλέπω έναν πρωθυπουργό, που τάχα καμώνεται τον νέο, να επιδιώκει να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω. Δηλαδή σε εποχές που ούτε εγώ, ούτε πόσο μάλλον εκείνος έζησε. Επικαλούμενος δήθεν τη σημασία της ιστορικής μνήμης. Δεν θα τον ακολουθήσω. Γιατί απλούστατα το στοιχειώδες -και το σημαντικότερο- μάθημα που μας διδάσκει η ιστορία είναι να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη της. Και γι’ αυτό είμαι αποφασισμένος να περάσουμε μέσα από όλα αυτά, μέσα από την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό και την παρακμή, και να αποκαταστήσουμε το μεγάλο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης: Την ομαλότητα και την κανονικότητα. Άλλωστε, στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο με τρεις εκλογές στον ορίζοντα των επόμενων δεκαέξι μηνών. Είναι η ψήφος που θα φέρει κάθαρση και θα αποτελέσει ευκαιρία επανεκκίνησης. Είναι επίσης η στιγμή που οι ζωντανές δυνάμεις θα απελευθερώσουν την προοπτική μιας Ελλάδας που αξίζει καλύτερα. Με κεφάλαιο την αλληλεγγύη και τη δημιουργικότητα, την πίστη και την ικανότητα των Ελλήνων για το καλύτερο. Και με εσάς, τις υγιείς επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους συμμάχους στην οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας. Σας ευχαριστώ πολύ.