Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Γ. Βρούτσης : Στα 31,9 δις ευρώ εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκδοση της1ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2018, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Στα 31,9 δις ευρώ εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 585 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η “περιβόητη” ρύθμιση των 100 δόσεων και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέτυχαν παταγωδώς!».


Πλήρης δήλωση

«Τα στοιχεία της 1ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2018, αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση στην πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει δραματική, ενώ τα δήθεν σωτήρια μέτρα της ρύθμισης των 100 δόσεων και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέτυχαν παταγωδώς!

Ι. Πιο συγκεκριμένα, ο εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.216.873 συμπολίτες μας να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 31.869 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 585 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, συγκριτικά με το 2014, έχουν αυξηθεί κατά 131 %. Δηλαδή, από τα 13.767 εκατ. ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 31.869 εκατ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου 2018 (Σχήμα 1).

ΙΙ. Επιπλέον, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ αποκαλύπτουν ότι η πολυδιαφημισμένη εξαγγελία των 100 δόσεων (Ν.4321/2015), που χρησιμοποίησαν –ως προεκλογική σημαία- οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέτυχε παταγωδώς! Έτσι, από τους συνολικά 1.216.873 οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, ενεργοί με βάση τη ρύθμιση είναι μόλις οι 27.191!  Την ίδια στιγμή, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν.4469/2017), η δεύτερη πολλά υποσχόμενη και πολυδιαφημισμένη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει επίσης αποτύχει. Μέσα σε 1 χρόνο λειτουργίας της, έχουν υποβληθεί μόνο 724 αιτήσεις -συνολικού ύψους 71 εκατ. ευρώ- και έχουν διεκπεραιωθεί λιγότερες από 30. 

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν στην πράξη, μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΚΕΑΟ, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.  

Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ρεαλιστικής, υπεύθυνης και αναπτυξιακής, που θα στοχεύει στη μείωση των εξοντωτικών εισφορών, στη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, καθώς και στην αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».




Σοκ στο Μαξίμου: Το νέο Μνημόνιο φέρνει πρόωρες εκλογές



Επιστρέφει εξαιρετικά ενισχυμένο το σενάριο για τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μετά τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από την Κομισιόν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, κίνηση των Βρυξελλών που εξέθεσε την κυβέρνηση.

Ο,τι δεν έχουν μάθει οι Ελληνες πολίτες για την οικονομία και τις δεσμεύσεις καθ’ όλο τελευταίο διάστημα και δεν το έμαθαν ούτε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με ευθύνη της κυβέρνησης το έμαθαν από το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν καν ξημερώσει η Πέμπτη, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Η Κομισιόν αποκάλυψε στην ελληνική κοινή γνώμη ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα πριν αλλά και μετά το τυπικό τέλος του 3ου Μνημονίου στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ένα επί της ουσίας νέο Μνημόνιο που καμία σχέση δεν έχει με τα όσα παρουσιάζουν εδώ και μήνες για τη μεταμνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.

Ενδεικτικά:

Η μείωση των συντάξεων όχι μόνο δεν αποφεύγεται αλλά ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει να επανακαταθέσει το νόμο Κατρούγκαλου για να πει ακριβώς σε δανειστές και συνταξιούχους ποιες ακριβώς μειώσεις θα κάνει από 1ης.1.2019, επιπλέον των μειώσεων που θα προκαλέσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό το «μέχρι 30%» που έχει δηλώσει δημοσίως ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος.

Μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων η κυβέρνηση υπέγραψε την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από 1ης.1.2019 «αν το απαιτήσει το ΔΝΤ ως μέτρο υπέρ της ανάπτυξης», ενώ η αποκάλυψη της συμφωνίας στον τομέα της φορολογίας γονατίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις λόγω της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει σε αυτό το επικαιροποιημένο Μνημόνιο τα περίφημα «αντίμετρα» που χρησιμοποιούσε στη δημόσια αντιπαράθεση να μπορούν να εφαρμοστούν μόνο μετά από έγκριση των δανειστών και αυτό κατά περίπτωση.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και η αποκάλυψη των σκληρών δεσμεύσεων και όρων εποπτείας μετά τον Αύγουστο προκάλεσαν σοκ στο Μαξίμου και επαναφέρουν δριμύτερα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, τα οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί για άλλη μία φορά να διαψεύσει.

Στο κλίμα αυτό, ο κ. Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει, πέραν των απογοητευτικών δημοσκοπήσεων που έχουν προκαλέσει παράλυση στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ένα εμφανές εντός και εκτός συνόρων αντικυβερνητικό μπλοκ από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πολιτικής αλλαγής, δηλαδή της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Ο ίδιος δείχνει συνειδητοποιημένος ότι πηγαίνει για να δώσει έναν εκλογικό αγώνα στη λογική «μόνος του και όλοι τους», καθώς οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει κλίμα διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνεχιστούν. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής είναι να διχάσει το Κίνημα Αλλαγής, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ως συνομιλητή της Νέας Δημοκρατίας και κόμμα που απέχει από τη γραμμή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων και προσεγγίζοντας το Ποτάμι ως εν δυνάμει σύμμαχο, με προϋπόθεση τη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συνάψει τοπικές συνεργασίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού εν όψει και της προετοιμασίας των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προκαλέσει προβλήματα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, κυρίως όμως για να επιχειρήσει να υφαρπάξει τις ψήφους της Κεντροαριστεράς.

Η εκτίμηση ότι μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή οι πρόωρες εκλογές έρχονται πιο κοντά δεν είναι μόνο των εφημερίδων, όπως αρέσκεται η κυβέρνηση να λέει. Είναι κοινή εκτίμηση και ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ακόμα και υπουργούς, ότι με εφαρμογή μείωσης συντάξεων και το υπόλοιπο βαρύ πακέτο της συμφωνίας σε ισχύ, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές.

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία, όπου η κυβέρνηση εκτέθηκε και η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε, με βέβαιο το συμπέρασμα ότι η συμφωνία – πακέτο που θα υπογραφεί, όχι μόνο δεν θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά θα παραπέμπει σε συνέχεια του Μνημονίου.

Επιπροσθέτως, το κλίμα που διαμορφώνεται ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης είναι τέτοιο που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν επιτρέπει ασκήσεις συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά θέματα ή τα θέματα της οικονομίας. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ως βασικό σενάριο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το θετικό momentum των υπογραφών και των επαίνων των δανειστών για την τυπική έξοδο από το ισχύον πρόγραμμα, προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες με διακύβευμα τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Δεν έχει κλείσει η προληπτική στήριξη
Προχθές στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης, προσπαθώντας να στριμώξουν τον κ. Μητσοτάκη να πει αν είναι υπέρ της προληπτικής στήριξης ή όχι, την επανέφεραν με επίσημο τρόπο στο προσκήνιο.

Ο κ. Τσίπρας όταν είπε ότι για την προληπτική γραμμή «αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστος στόχος όπως απεδείχθη», στην προσπάθειά του να προβεί σε συγκρίσεις με το τέλος του 2014.

Ο κ. Δραγασάκης όταν κατά την ομιλία του είπε ότι «εμείς λέμε ότι μεταξύ των τριών δυνατοτήτων (οι άλλες δύο είναι νέο Μνημόνιο ή προληπτική γραμμή) η καλύτερη άμυνα έναντι των επερχόμενων κινδύνων είναι ένα δικό μας ισχυρό ταμείο».

Το θέμα αυτό συζητήθηκε έντονα στις τάξεις των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝ.ΕΛ. έλεγαν ότι αυτό που βγήκε από τη συζήτηση είναι ότι η προληπτική γραμμή δεν είναι θέμα που έχει οριστικώς αποκλειστεί. Στην ερώτηση τι μπορεί να σημαίνει αυτό, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απαντούσε ότι μάλλον πρόκειται για προσπάθεια σερβιρίσματος της λεγόμενης «υβριδικής λύσης», χωρίς να αποκλείει και την αποδοχή αυτής καθαυτής της προληπτικής γραμμής για την οποία πιέζει η ΕΚΤ, αν αυτό είναι το κλειδί για συμβιβασμό στη διευθέτηση χρέους με συμμετοχή στο πρόγραμμα και από το ΔΝΤ.

Γιάννης Καμπουράκης
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Ντόρα : Ο κ. Τσίπρας ανακυκλώνει λάσπη και διχάζει την κοινωνία



Συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, στη δημοσιογράφο, Κ. Γαλανού


1. Η χώρα πορεύεται μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης πολιτικής οξύτητας, κοινωνικής αποθράσυνσης, γενικευμένης ανοχής στην βία και την ανομία και οι εκλογές, που θεωρούνται από πολλούς ως βαλβίδα εκτόνωσης, μοιάζουν να είναι μακριά. Οι ευθύνες είναι μάλλον προφανείς αλλά το μείζον είναι αν μπορεί και πως να αναστραφεί αυτή η κατάσταση;

Την μπαγκέτα της ορχήστρας την κρατάει πάντα ο πρωθυπουργός. Το μεγάλο πρόβλημα  είναι ότι αυτή η οξύτητα και η τοξικότητα δεν μπορεί εύκολα να ξεριζωθεί. Ο επόμενος πρωθυπουργός, που θα έχει διαφορετική λογική και δεν θα επενδύει στο διχασμό, και τη συντήρηση ενός τοξικού κλίματος θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να αναστρέψει την κατάσταση. Δεν σας κρύβω ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση η επίθεση του κ. Τσίπρα στην ΝΔ μετά το  συμβάν  με τον Γιάννη Μπουτάρη. Παρά το ότι έχω υπάρξει θύμα τρομοκρατίας, δεν παρασύρθηκα ποτέ να χαρακτηρίσω ένα πολιτικό χώρο ως υπεύθυνο για τέτοιου είδους δράση. Δεν σας κρύβω ότι με τρόμαξε το θράσος του κυρίου Τσίπρα σε αυτή την υπόθεση. ‘Η δεν έχει συναίσθηση του βάρους των λόγων του ή δεν έχει ίχνος αισθήματος ευθύνης για τον διχασμό τον οποίο προκαλεί.

2. Ο διχαστικός και εμπρηστικός λόγος είναι απλώς στο πολιτικό dna του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ή εξυπηρετεί έναν πιο πολύπλοκο πολιτικό σχεδιασμό;

Ο κύριος Τσίπρας κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου του. Δεν έχει πειστικό αφήγημα και αφού διέψευσε όλες τις προσδοκίες των πολιτών,  διχάζει την ελληνική κοινωνία και ανακυκλώνει τη λάσπη προσπαθώντας να εγκλωβίσει ψηφοφόρους.  Η φράση του «ή τους τελειώνουμε η μας τελειώνουν» που ακούστηκε στην  προεκλογική περίοδο του 2015 ήταν το πρώτο εξαιρετικά ανησυχητικό δείγμα αυτής της λογικής. Μια λογική η οποία τελικώς κυριάρχησε τα τελευταία τριάμισι χρόνια  και βρίσκεται  σε ευθεία αντίθεση με τη δημοκρατία. Η περίφημη μεταπολίτευση κ. Γαλανού έχει κατηγορηθεί για πολλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε ως μεγάλο κεκτημένο την εμπέδωση και το  σεβασμό της δημοκρατίας, κάτι που σήμερα ευθέως αμφισβητείται από τους  ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

3. Την επομένη ημέρα της επίθεσης του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ ο Νίκος Παρασκευόπουλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι το «χειρότερο που κάνει ο Ρουβίκωνας είναι ότι μετατρέπει σε «αστυνομοκρατούμενη» τη χώρα; Αυτό τελικά κάνει ο Ρουβίκωνας;

Ξέρετε δεν είναι το μοναδικό θέμα για το οποίο έχω εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή του κ. Παρασκευόπουλου. Η ανεξέλεγκτη δράση του Ρουβίκωνα δημιουργεί ένα  αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες αλλά και ατιμωρησίας. Σε κάθε περίπτωση το ότι οι εκπρόσωποι του Ρουβίκωνα απειλούν ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν «ανοίγει μύτη» είναι εξαιρετικά ανησυχητικό δείγμα για τη δημοκρατία και την ασφάλεια στη χώρα μας.

4. Στη Ν.Υόρκη βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος επαφών για το Σκοπιανό υπό τον Νίμιτς. Η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» ήταν πυροτέχνημα ή παγίδα στην οποία έπεσε λόγω άγνοιας ο πρωθυπουργός;

Όταν άκουσα για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να συζητούν σοβαρά την ονομασία  «Μακεδονία του Ιλιντεν» σας ομολογώ ότι δεν το πίστευα. Έκανα μάλιστα δημόσια δήλωση ότι αποκλείεται αυτό να έχει βάση αληθείας. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση μπήκε στη συζήτηση για μια τέτοια ονομασία  η οποία αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού. Το 2008 το μεγαλύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης Καραμανλή, προκειμένου να ενισχύσουμε τη θέση μας στο Βουκουρέστι ήταν ένας χάρτης της «Μεγάλης Μακεδονίας» με το Γκρουέφσκι μπροστά κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης του Ιλιντεν. Με τρομάζει η επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται ευαίσθητα εθνικά θέματα.

5. Στην πολιτική αγορά διακινείται ότι αν ο Τσίπρας φέρει λύση στο Σκοπιανό θα καταφέρει και με τις ψήφους κάποιων απο τη ΝΔ να την περάσει στη Βουλή και αυτό θα οδηγήσει σε διάσπαση τη ΝΔ; Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Ακούστε, η επιλογή του κ. Τσίπρα να χειριστεί ένα εθνικό θέμα που αγγίζει την ψυχή των Ελλήνων με στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντιπολίτευση έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να πηγαίνει σε αυτή τη διαπραγμάτευση χωρίς εθνικό μέτωπο, χωρίς εθνική γραμμή. Αυτό είναι και το τεράστιο λάθος τους. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο στο οποίο αναφέρεστε είναι παντελώς  απίθανο.

6. Η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις προηγείται σταθερά και σε κάποιες αγγίζει ποσοστά αυτοδυναμίας. Τι πρέπει να προσέξετε στο δρόμο προς τις κάλπες αν μάλιστα ισχύσει η «πρόβλεψη» Βενιζέλου ότι η πορεία δεν θα είναι ευθύγραμμη;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με σοβαρότητα και αξιοπιστία να κερδίσει τη θετική ψήφο. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και σε αυτούς που πίστεψαν στον κ. Τσίπρα και σήμερα είναι απογοητευμένοι και δεν ελπίζουν  και χωρίς μεγαλοστομίες και ανεδαφικές υποσχέσεις τους πείθει κάθε μέρα και περισσότερο  ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική και ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Η μεγάλη κοινωνική συμμαχία που απαιτείται για να βγει η χώρα από το τέλμα είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

7. Τι περιθώρια υπάρχουν για τη ΝΔ να διορθώσει ως κυβέρνηση όσα θα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με τους δανειστές στο λεγόμενο «μεταμνημονιακό σχέδιο»;

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και δεν υπάρχουν και κουμπιά τα οποία θα πατήσουμε και αυτομάτως θα αλλάξουν τα πράγματα. Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά σοβαρών μεταρρυθμίσεων και κινήτρων και σε άμεση μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και προσώπων, έτσι ώστε να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και ταυτόχρονα να αποδείξουμε στους εταίρους μας ότι η σοβαρότητα και η αξιοπιστία επανήλθαν στην χώρα.

8. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ποια θεωρείτε ως την σημαντικότερη πολιτική παρακαταθήκη του, που να αντανακλά στα όσα συμβαίνουν σήμερα;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί για πολλά στην μακριά ζωή του. Ένα πράγμα του αναγνώρισαν όλοι. Ότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ποτέ δεν δίστασε  να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, έστω και εάν δικαιώθηκε 30 χρόνια μετά, ένας άνθρωπος ο οποίος έδωσε μάχη για τα πιστεύω του. Δεν κορόιδεψε ποτέ κανέναν, και είχε την μεγάλη διορατικότητα να βλέπει 20, 30 και 40 χρονιά μπροστά. Ξέρετε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πίστη στον ελληνικό λαό και τις δυνατότητές του, χωρίς να υποτιμά τα λάθη του. Πάντα δήλωνε ότι «αυτή η χώρα όσο γρήγορα γκρεμίζεται τόσο γρήγορα ξανασηκώνεται». Ποτέ δεν αντιμετώπισε την Ελλάδα σαν «Ψωροκώσταινα».


Τι κερδίζετε αν ξεκινάτε την ημέρα σας πίνοντας νερό με λεμόνι



Υπάρχουν πολλές συμβουλές και “μυστικά” υγείας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά θα έχουν φτάσει και στα δικά σας μάτια και θα είναι μάλλον... υπερβολές.

Αλλά το νερό με λεμόνι το πρωί δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Είναι μια εγγυημένη και δοκιμασμένη μέθοδος για γενικότερη βελτίωση στην υγεία σας.

Είναι απλό: Κατά το ξύπνημα, στύψτε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι, γεμίστε το με ζεστό νερό και πιείτε το. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από το να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μέχρι και να αυξάνει τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό σας.

Το νερό με λεμόνι είναι γεμάτο με βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι αναζωογονητικό και έχει και ευχάριστη γεύση.

Επιπλέον, τα λεμόνια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιοφλαβονοειδή, τα οποία καταστρέφουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν φλεγμονή. Παράλληλα, η αναζωογονητική μυρωδιά που έχει το νερό με λεμόνι θα σας “ξυπνήσει” καλά το πρωί.

Η ποσότητα του χυμού από λεμόνι που θα βάλετε στο ποτήρι σας εξαρτάται από το πόσο αντέχετε την ξινή του γεύση. Δοκιμάστε αρχικά να βάλετε τον χυμό από ¼ του λεμονιού σε ένα ποτήρι με νερό και αναλόγως με την γεύση που σας αρέσει, προσθέστε όσο παραπάνω λεμόνι θέλετε.

Ο οργανισμός απορροφάει το νερό πιο αποτελεσματικά το πρωί, όταν αυτό είναι ζεστό. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, μη διστάσετε να πιείτε νερό με λεμόνι σε θερμοκρασία ψυγείου, αν το προτιμάτε.
Θα σας κρατήσει ενυδατωμένους και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει ξεδιψάσετε χωρίς τις αχρείαστες θερμίδες από αναψυκτικά, ή άλλα ζαχαρούχα ποτά.

Υπάρχει ένα μειονέκτημα στο νερό με λεμόνι. Το οξύ στο λεμόνι μπορεί να διασπάσει το σμάλτο των δοντιών σας. Αν το κάνει, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν βαθιά στα δόντια και να προκαλέσουν τερηδόνα και οδοντικές κοιλότητες.

Αλλά είναι εύκολο να διορθωθεί: Αφού πιείτε νερό με λεμόνι το πρωί, ξεπλύνετε το στόμα σας με ένα άλλο ένα ποτήρι σκέτο νερό. Κάντε και μερικά μπουκώματα και φτύστε το. Αυτό θα απομακρύνει το οξύ που κάθεται πάνω στα δόντια.


www. health.com

Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Ο έρωτας είναι η υπέρβαση που μας βοηθά να δώσουμε νόημα στη ζωή


Από την Τατιάνα Τουζλούκωφ, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (MSc)

Όταν ρωτήθηκε ο Johnny Cash, ο δημοφιλής τραγουδιστής, τι είναι ο παράδεισος για... εκείνον, αυτός απάντησε "Ένα πρωινό μαζί της, να πίνουμε παρέα τον καφέ μας". Η ευτυχία γι' αυτόν είναι να μοιράζεται κάτι που απολαμβάνει, κάτι καθημερινό και απλό όπως ένας καφές, μαζί με τη γυναίκα που αγαπά.

Ίσως χρειαστεί να φτάσουμε στη μέση ηλικία για να συνειδητοποιήσουμε πόση πληρότητα μπορεί να μας προσφέρει μια συντροφική σχέση. Συντροφικότητα σημαίνει να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί, κάνοντας απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να μαγειρέψουμε, να φάμε το γεύμα μας παρέα, να πάμε μια βόλτα, να δούμε μια ταινία, να κάνουμε μια δραστηριότητα που τη χαιρόμαστε και οι δυο.
Και πόσο πιο κοντά θα νιώσουμε αν μιλήσουμε τρυφερά στον άνθρωπό μας. Αν του ανοίξουμε την καρδιά μας και μοιραστούμε τα συναισθήματά μας, τα όνειρά μας, αλλά και αυτά που μας δυσκολεύουν. Να τον ακούσουμε με τη σειρά μας προσεχτικά, να κατανοήσουμε πώς νιώθει, να του συμπαρασταθούμε εκεί που το χρειάζεται.  Να του πούμε πόσο σημαντικός είναι για μας και να του το δείξουμε με μικρές πράξεις φροντίδας. Να τον πάρουμε αγκαλιά, να τον χαϊδέψουμε,  να κοιμηθούμε ακουμπώντας ο ένας τον άλλον.

Φυσικά χρειάζεται να υπάρχει μια αλληλεπίδραση σε όλα τα παραπάνω. Ίσως στην αρχή χρειάζεται να κάνουμε εμείς τα πρώτα βήματα, ώστε να βοηθήσουμε το σύντροφό μας να αφεθεί στη σχέση ή να τον μυήσουμε στην αγάπη. Αν όμως εκείνος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, τότε χρειάζεται ν' αναρωτηθούμε αν αυτός ο άνθρωπος είναι ικανός για μια καλή συντροφική σχέση.  Δεν μπορεί ο ένας να προσφέρεται στη σχέση και ο άλλος μόνο να απολαμβάνει.

Σημαντικό επίσης είναι να μοιραζόμαστε και τις δυσκολίες της ζωής. Μια σχέση δεν είναι μόνο για να μοιραζόμαστε τη χαρά, κι όταν έρχονται τα δύσκολα να το βάζουμε στα πόδια. Όταν αγαπάς και νοιάζεσαι για κάποιον δεν τον εγκαταλείπεις όταν του χτυπά την πόρτα η αρρώστια ή όταν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ίσα ίσα, τα δύσκολα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και η φροντίδα σε κάνει ν' αγαπάς ακόμα περισσότερο αυτόν που φροντίζεις.

Μην ξεχνάμε βέβαια, ότι το ζητούμενο σε μια σχέση δεν είναι να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς το σύντροφό μας. Το να έχει ο καθένας κάποιο προσωπικό χώρο και χρόνο, να πάει για καφέ με έναν φίλο, να χει μια δική του δραστηριότητα ή να θέλει να μείνει για λίγο μόνος, εμπλουτίζει τη σχέση.  Τον πρώτο καιρό δεν θέλουμε να ξεκολλάμε ο ένας απ' τον άλλον. Όσο περνάει όμως ο χρόνος και αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη στη σχέση, νιώθουμε ασφαλείς να απομακρυνθούμε και να ξαναγυρίσουμε πίσω με εμπειρίες απ' τον έξω κόσμο. Έτσι ανανεώνεται η σχέση μας. Χρειάζεται όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο σύντροφός μας, μια και όταν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει.

Όσοι από εμάς είμαστε μόνοι, ας ανοιχτούμε σε νέες γνωριμίες, ας ρισκάρουμε να μπούμε σε μια νέα σχέση, κι ας έχουμε πληγωθεί, κι ας νιώθουμε μεγάλοι για έρωτες. Ας επιλέξουμε συντρόφους που μπορούμε να χαρούμε μαζί τους τα καθημερινά απλά πράγματα, που μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια, να τους αγκαλιάσουμε, να τους ψιθυρίσουμε σ' αυτί, και όχι να τους βλέπουμε σε οθόνες.

Όσοι από μας είμαστε δεσμευμένοι, ας τολμήσουμε να ξαναερωτευτούμε, να δώσουμε ένα χάδι, ένα φιλί, μια αγκαλιά, μια βόλτα χέρι χέρι, ας κάνουμε κάτι όμορφο μαζί. Κι ας νιώθουμε θυμωμένοι ή αποξενωμένοι με το σύντροφό μας. Ας παλέψουμε να ξαναβρούμε την ερωτική αγάπη. Κι αν δεν μπορούμε με κανένα τρόπο ν' αναστήσουμε τη σχέση, ας ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό ή στην χειρότερη περίπτωση, ας πάρουμε την απόφαση να δώσουμε ένα τέλος.

Ο έρωτας στη ζωή είναι το αλατοπίπερο, είναι η υπέρβαση που μας βοηθά να δώσουμε νόημα στη ζωή, είναι η συγκολλητική ουσία που μας φέρνει πιο κοντά με το σύντροφό μας. Ο έρωτας είναι πάντα αμοιβαίος και μπορεί να μας οδηγήσει στην αγάπη που είναι η ουσία της ύπαρξής μας. Οι άνθρωποι που συντροφεύονται, που μοιράζονται τα καλά και τα δύσκολα, που αγαπούν και αγαπιούνται, ζούνε τη ζωή πιο ολοκληρωμένα. Ας γίνουμε εμείς αυτοί οι άνθρωποι...


Πηγή


ΕΤ : Το μπάχαλο ως κανονικότητα


Στο πρόσφατο διαφημιστικό τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι επί των ημερών του η χώρα επανήλθε στην κανονικότητα. Ο πολιτικός που έκανε τα πάντα για να διαλύσει την οικονομία και την πολιτική ζωή της χώρας αυτοδιαφημίζεται ως εκφραστής μιας υποτιθέμενης κανονικότητας που μόνο ο ίδιος βλέπει.

Ας δούμε όμως τι έγινε στη χώρα μόνο τις τελευταίες ημέρες. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξυλοκοπήθηκε, ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν ως απλοί θεατές. Ο «Ρουβίκωνας» εισέβαλε στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ώρα που οι δικαστές συνεδρίαζαν για το θέμα των συντάξεων, χωρίς να γίνει η παραμικρή σύλληψη. Η ίδια οργάνωση απείλησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τους βρει μπροστά του και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωναν την άποψη ότι αυτό μπορεί να μη συνιστούσε απειλή, αλλά πολιτικό σχόλιο!

Η διαπραγμάτευση για το ζήτημα των Σκοπίων εξελίσσεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς η άλλη πλευρά έβαλε στο τραπέζι μια ονομασία με καθαρά αλυτρωτικό περιεχόμενο και χωρίς να έχει αποδεχθεί την αλλαγή του Συντάγματός της, ώστε να εγκαταλείψει τις συγκεκριμένες θέσεις της.

Στην οικονομία, το περίφημο τέλος των Μνημονίων, που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας, χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες με την παρουσίαση ενός επικαιροποιημένου τέταρτου Μνημονίου, στο οποίο επιβεβαιώνονται οι μειώσεις στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η – 1 – 2019, ενώ ξαναμπαίνει το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019, αντί του 2020.

Η μόνη κανονικότητα που μπορεί να δικαιολογήσει το σποτ του πρωθυπουργού είναι ότι οι υπερωρίες των μετακλητών του Μαξίμου εξακολουθούν κάθε μήνα να προεγκρίνονται, ώστε οι Καρανίκες και οι λοιποί σύμβουλοι να λαμβάνουν εγκαίρως τις αποζημιώσεις για υπερωρίες, νυχτερινά, εκτός έδρας κ.λπ.

Η χώρα δεν αντέχει άλλη τέτοια κανονικότητα. Οι βανδαλισμοί των δημόσιων χώρων, οι ευθείες απειλές και οι ξυλοδαρμοί πολιτικών, τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που πλήττουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ψέματα περί δήθεν τέλους της λιτότητας, μαζί με τις αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα, όλα αυτά παραπέμπουν σε μια κυβέρνηση που διανύει τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας και όχι στην ομαλή οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Το καθημερινό μπάχαλο από τους διάφορους εξτρεμιστές και αναρχοαυτόνομους που απολαύουν ασυλίας από διωκτικές Αρχές και κυβερνητικούς παράγοντες μπορεί κάποτε να το οραματίστηκαν ορισμένοι στα κουτούκια των Εξαρχείων, αλλά αποτελεί φαινόμενο βαθιάς κρίσης που παραπέμπει σε περιόδους παρακμής και καθεστώτα υπό κατάρρευση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η συνάντηση με τον Κιμ στις 12 Ιουνίου


Πηγή: REUTERS/Carlos Barria


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη δήλωση της Βόρειας Κορέας ότι παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες, μετά την ακύρωση της αναμενόμενης συνάντησης των δύο ηγετών που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου. 

«Πολύ καλά νέα να λαμβάνω τη θερμή και παραγωγική δήλωση από τη Βόρεια Κορέα. Θα δούμε σύντομα πού θα οδηγήσει, ελπίζω σε μακρά και διαρκή ευημερία και ειρήνη. Μόνο ο χρόνος (και το ταλέντο) θα δείξει!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου, όπως είχε οριστεί αρχικά. 

«Θα δούμε τι θα γίνει. Είμαστε σε επικοινωνία (σσ. με τη Βόρεια Κορέα). Η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις 12 Ιουνίου. Είναι κάτι που θα θέλαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κίνηση την οποία η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή».

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον Αμερικανό Πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική Σύνοδος Κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ», τόνισε ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA.

«Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.


Πηγή : cnn.gr





Λεωφορεία σε αχρηστία, απουσία ελέγχων, μείωση δρομολογίων



Η οικονομική στενότητα των συγκοινωνιακών φορέων έχει φέρει έντονα σημάδια παρακμής στο τοπίο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πέραν των περιορισμένων πόρων και των ελλείψεων σε προσωπικό παρατηρείται και μια αδιαφορία από πλευράς διοικήσεων, η οποία συνδέεται με τις ανύπαρκτες σχεδόν προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου φαίνεται ότι έφερε σημαντική αναστάτωση όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και σε διοικήσεις και εργαζομένους στις συγκοινωνίες. Το γεγονός ότι ο μηχανισμός ήταν ανέτοιμος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κοινού όσον αφορά το νέο σύστημα κομίστρου, σε συνδυασμό με την εικόνα παρατημένων οχημάτων, καταδεικνύει ότι οι συγκοινωνίες της Αθήνας βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής αιμορραγίας και καθοδικής πορείας.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η πλειονότητα των επιβατών μετατρέπεται σε τζαμπατζήδες. Η ανυπαρξία ελέγχων και η άρνηση των οδηγών να επισημαίνουν στους επιβάτες ότι οφείλουν να επικυρώνουν όλους τους τύπους κομίστρου έχουν καθιερώσει την ανομία στα λεωφορεία.

Η κατάσταση του περιορισμένου, πλέον, στόλου είναι δραματική. Τα οχήματα είναι βρώμικα, πολλές από τις φθορές δεν επιδιορθώνονται, ενώ εξακολουθεί κανείς να συναντά παλιά επικυρωτικά μηχανήματα που δεν έχουν ξηλωθεί. Οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) σήμερα διαθέτουν 2.023 λεωφορεία, εκ των οποίων μόλις τα 950 εκτελούν δρομολόγια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, καθώς στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να επισκευαστούν ελλείψει ανταλλακτικών. Σε αυτά τα δεδομένα προστίθενται και οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό καθιστώντας τη συντήρηση των οχημάτων, που εξυπηρετούν περίπου 400 εκατ. μετακινήσεις στην Αθήνα σε ετήσια βάση, διαδικασία πολυτελείας.

Οι ΟΣΥ αδυνατούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια να προχωρήσουν σε μαζικές παραγγελίες ανταλλακτικών, που θα μείωναν σημαντικά την τιμή μονάδας. Αποτέλεσμα είναι μεγάλη μερίδα των οχημάτων να είναι σε ακινησία, ενώ θα μπορούσαν να τροφοδοτούν το δίκτυο καλύπτοντας κενά στα προγραμματισμένα δρομολόγια. Διότι η δραματική αυτή κατάσταση αντανακλάται και στο συγκοινωνιακό έργο, το οποίο έχει περιοριστεί κατά 30% περίπου την τελευταία τριετία. Αποτέλεσμα είναι ο χρόνος αναμονής στις στάσεις να είναι πλέον εφιαλτικός για τους επιβάτες, καθώς ο περιορισμένος στόλος δεν επιτρέπει την εκτέλεση ούτε των –ήδη μειωμένων– δρομολογίων. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά βλαβών στα λεωφορεία, τα οποία παθαίνουν ακόμα και εκρήξεις εν κινήσει.

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων των ΟΣΥ διαμορφώνεται περίπου στα 13 έτη. Τα 2.031 θερμικά λεωφορεία, που είχε η εταιρεία στα τέλη του 2015, μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίνητων τρόλεϊ διαμορφώνεται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων των ΟΣΥ. Το παλαιότερο όχημα που διαθέτουν οι ΟΣΥ σήμερα αποκτήθηκε το 1993, ενώ το νεότερο το 2011.

Παλαιάς τεχνολογίας

Τα στοιχεία θέλουν την πλειονότητα των οχημάτων να είναι παλαιάς τεχνολογίας, καθώς το 43,1% των λεωφορείων είναι τεχνολογίας EURO II (χρονολογούνται μεταξύ 1998 και 2002), ενώ το 19,8% είναι EURO III (μεταξύ 2004 και 2005). Υπάρχει, όμως, και ένα 10% των οχημάτων που είναι παλαιότατης τεχνολογίας, EURO I. Πρακτικά, αυτά τα 230 οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στον «μεγάλο δακτύλιο», καθώς εκπέμπουν περίπου 0,7 γραμμάρια οξείδιο του αζώτου ανά χλμ., ή 95% περισσότερα σωματίδια σε σχέση με τα νεότερης τεχνολογίας (EURO V).


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χαρακόπουλος : Ο κ. Τόσκας δεν απαλλάσσεται από τις τεράστιες ευθύνες του για την ανομία και την έξαρση της εγκληματικότητας



Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη νέα άρνηση -για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα- του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, να προσέλθει στη Bουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για την ανομία στα Εξάρχεια, αλλά και την απροθυμία προσδιορισμού, εδώ και τρεις μήνες, της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξαρση της εγκληματικότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τρίτη συνεχόμενη Πέμπτη, ο κ. Τόσκας εφευρίσκει προφάσεις για να μην προσέλθει στην επίκαιρη ερώτηση που έχουμε καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες των κατοίκων των Εξαρχείων για την έξαρση των φαινομένων ανομίας στην περιοχή τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η θέση του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μετά και την απαράδεκτη απόπειρά του να δικαιολογήσει τον Ρουβίκωνα, την ώρα που μέλη του εισβάλλουν στο ΣτΕ, με στόχο να εκφοβίσουν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, και απειλούν ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, να γνωρίζει ότι θα επιμένουμε μέχρι να λάβουμε πειστικές απαντήσεις. Γιατί η Κυβέρνηση επιδεικνύει σκανδαλώδη ανοχή σε ομάδες που ασκούν βία και τρομοκρατία; Γιατί δεν αφήνει τις αστυνομικές δυνάμεις ελεύθερες να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ανομίας εντός των Εξαρχείων; Γιατί προτιμά να αφήνει ομήρους τους κατοίκους της περιοχής, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες τους;

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για την ανομία και την έξαρση της εγκληματικότητας είναι τεράστιες. Ας έχει, λοιπόν, υπόψη του ότι με το να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στους βουλευτές δεν απαλλάσσεται ούτε από τις ευθύνες του, ούτε από τις συνέπειες των επιλογών του.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, έχουν αποδεδειγμένα θέσει σε αμφισβήτηση την τήρηση του νόμου και της τάξης. Αντί, λοιπόν, να καταφεύγουν σε αήθεις κατηγορίες εναντίον της Νέας Δημοκρατίας ότι δήθεν βρίσκεται πίσω από εκδηλώσεις βίας, όπως εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ας σταματήσουν να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες και ας φροντίσουν, επιτέλους, να αποκαταστήσουν άμεσα τον νόμο και την τάξη στη χώρα».


Δικογραφία σε βάρος 21χρονου αλλοδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 21χρονου αλλοδαπού, για πορνογραφία και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε έγκληση, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης προσέγγισε ανήλικη και κατόπιν συνομιλίας απέσπασε βίντεο με ασελγείς πράξεις.

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και αλληλογραφία με την εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψε η διεύθυνση κατοικίας του 21χρονου σε περιοχή της Αττικής.

Ακολούθως σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 21 Μαΐου 2018, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην κατοικία του διαπιστώθηκε ότι, ο 21χρονος μετοίκησε μόνιμα στην Κύπρο.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι Κυπριακές Αρχές για τις δικές τους ενέργειες, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR


Πυρπόλησαν έξω από Τμήμα αυτοκίνητα-πειστήρια εγκλήματος



Αυτοκίνητα που αποτελούσαν πειστήρια εγκλήματος πυρπόλησαν άγνωστοι την Παρασκευή έξω από το αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου.

Οι δράστες περιέλουσαν τα οχήματα με εύφλεκτο υλικό και έβαλαν φωτιά.

Καταστράφηκαν δυο αυτοκίνητα, που είχαν κατασχεθεί ως πειστήρια, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε σε τρία ακόμη προκαλώντας ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Τμήμα είχε ζητηθεί η μεταφορά και φύλαξη των οχημάτων στον ΟΔΔΥ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Πηγή : in.gr


Κοντεύουν 6 ημέρες από την επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ και ούτε μία σύλληψη



Λαλίστατος για την επίθεση Μπουτάρη ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας και το γνωστό επικοινωνιακό σώου εχθές στην Θεσσαλονίκη αλλά ούτε μία αναφορά για τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα. 

Έως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία σύλληψη, όπως δεν έγινε και την ίδια ημέρα της επίθεσης ειδικά όταν 35 αστυνομικοί, ορατοί ή κρυφοί, βρίσκονταν σε υπηρεσία στην περιοχή του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ώρα της εφόδου του «Ρουβίκωνα» ήταν όλοι εκεί, αλλά κανένας υποτίθεται δεν αντελήφθη την επίθεση των αντιεξουσιαστών.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση για τις εντολές που έχει η ΕΛ.ΑΣ. απο την πολιτική ηγεσία για την αντιμετώπιση των αντιεξουσιαστών είναι ότι σε μικρή απόσταση από την έδρα του ανώτατου δικαστηρίου βρισκόταν διμοιρία των ΜΑΤ με δύναμη 25 ανδρών, ενώ στους γύρω δρόμους βρίσκονταν τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας.

Η Αστυνομία έχει συλλέξει το υλικό από κάμερες ασφαλείας γύρω από το ΣτΕ, όμως, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, τα πλάνα είναι άχρηστα, καθώς οι δράστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη.

Έμπειροι αστυνομικοί λένε ότι εάν ήθελαν να τους ταυτοποιήσουν θα το έκαναν, γιατί από το ΣτΕ μέχρι να γυρίσουν πίσω στα Εξάρχεια οι αντιεξουσιαστές, υπάρχει πολύ υλικό από κάμερες που θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν κάποιους εάν όχι όλους.










«Ναυάγιο» στο Σκοπιανό



Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μεταξύ του Νίκου Κοτζιά, του Νικολά Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα, είπε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί».




Εντεκάχρονο κοριτσάκι καρφώθηκε σε κάγκελο στο Άργος




Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αργά το βράδυ της Παρασκευής 25 Μαΐου ένα εντεκάχρονο κοριτσάκι στην περιοχή της Δαλαμανάρας του Δήμου Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα και κάτω από άγνωστες συνθήκες έπεσε απάνω σε κάγκελο σε σχήμα ξιφολόγχης.

Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε άμεσα η Π.Υ. Άργους οι οποίοι έκοψαν το κάγκελο και απελευθέρωσαν το παιδί. 

Με το υπόλοιπο κάγκελο στο χέρι το παιδί μεταφέρθηκε από πλήρωμα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείου Άργoλίδας και πιθανότητα θα μεταφερθεί στην Αθήνα.


Πηγή : argolikeseidhseis.gr


Οχτώ μήνες με αναστολή στον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Κέρκυρας


Με ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το τριμελές πλημμελειοδικείο Κερκύρας, ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Σπύρος Ασπιώτης, για την κατηγορία της παράβασης περιβαλλοντολογικών διατάξεων, μετά τη μήνυση που τους ασκήθηκε την περασμένη Κυριακή, από τον πολιτιστικό εξωραϊστικό σύλλογο Τεμπλονίου. 

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, έδωσαν εντολή σε υπάλληλο του δήμου καθαριότητας να επιρρίψει απορρίμματα στο ήδη κλειστό κύτταρο β΄ του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.




Τρόμος στο Πόρτλαντ! Αυτοκίνητο χτύπησε πεζούς



Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα τρία θύματα στο Πόρτλαντ είναι γυναίκες. Χτυπήθηκαν από το όχημα καθώς περπατούσαν σε ένα πεζοδρόμιο στη λεωφόρο Southwest Avenue. Οι πληροφορίες, παράλληλα, αναφέρουν πως υπάρχει και τέταρτος τραυματίας.

Υπάρχει μαρτυρία στο CBS πως ένα SUV χτύπησε τρεις γυναίκες και απομακρύνθηκε με ταχύτητα. Δύο από αυτές φέρουν σοβαρά τραύματα και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Αστυνομία αναζητά τον οδηγό ενός SUV χρώματος σκούρου μπλε. Με βάση τα όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, το χτύπημα ήταν εσκεμμένο.

Η τοπική αστυνομία, πάντως, δεν το επιβεβαιώνει προς το παρόν.



Πηγή : newsit.gr


Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός για διαρρήξεις-κλοπές από σούπερ μάρκετ



Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 23-5-2018 στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καλλιθέας, 27χρονος ημεδαπός για κλοπές από καταστήματα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, από τον περασμένο Απρίλιο, ο δράστης μαζί με δύο συνεργούς του που αναζητούνται, εντόπιζαν σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής και με τη χρήση μεταλλικών φρεατίων, προέβαιναν στη θραύση των υαλοπινάκων τους, εισέρχονταν σε αυτά και αφαιρούσαν αλκοολούχα ποτά.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί δέκα (10) περιπτώσεις από σούπερ μάρκετ στην Καλλιθέα, στον Νέο Κόσμο, στην Νέα Σμύρνη και στο Παλαιό Φάληρο.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Ανήλικοι επαίτες αναζητούν προστασία



Τις σκέψεις του οδηγού όσο περιμένει στο φανάρι διακόπτει μια λεπτή φωνή. Στο παράθυρο ξεπροβάλλει ένα παιδί με προτεταμένο χέρι. Ελαφρώς αιφνιδιασμένος, ο οδηγός άλλοτε του δίνει χρήματα, άλλοτε το ρωτάει πώς λέγεται ή το επιπλήττει που δεν είναι στο σχολείο. Η σκηνή, οικεία από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, επαναλαμβάνεται εσχάτως στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό όλων, άπαξ και το φανάρι «πρασινίσει» και εμείς έχουμε απομακρυνθεί, είναι ποια στάση οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να κρατήσουμε έναντι ενός ανήλικου επαίτη.

«Εδώ και πέντε χρόνια η παιδική επαιτεία έχει επανεμφανιστεί», σημειώνει ο κ. Αντώνης Αντωνίου, συντονιστής του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της «Αρσις», που υλοποιεί για τα παιδιά του δρόμου το πρόγραμμα «mobile school». Οι κίνδυνοι για τα παιδιά που εκτίθενται στον δρόμο είναι περισσότεροι από τους προφανείς, καθώς συχνά η επαιτεία αποτελεί προθάλαμο για το μικροέγκλημα και την πορνεία. «Στις αρχές του 2000 είχε γίνει συστηματική παρέμβαση, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας», υπενθυμίζει. Μεταξύ άλλων, είχε τότε υπογραφεί διακρατική συμφωνία με την Αλβανία και είχαν εξαρθρωθεί ορισμένα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών. «Σήμερα είναι κυρίως οι βιολογικοί τους γονείς που τα ωθούν στην επαιτεία, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι συχνά υπάρχει πραγματικό βιοποριστικό πρόβλημα», προσθέτει η Ελένη, ακτιβίστρια που εργάζεται επί χρόνια στο πεδίο. «Πολλοί είναι Ρομά από τα Βαλκάνια που έρχονται να δουλέψουν στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ε.Ε., με την πεποίθηση ότι οι απολαβές τους θα είναι καλύτερες». Οι συνθήκες της προηγούμενης ζωής τους είναι πολλές φορές τόσο κακές, «που, αν και τους τείνουμε χείρα βοηθείας, αρνούνται να βγουν από τον ρόλο του θύματος-επαίτη».

Επέμβαση αστυνομίας

Συχνά, οι διερχόμενοι ενημερώνουν την αστυνομία. «Εστω ότι οι αστυνομικοί πάνε στο υποδεδειγμένο σημείο, μπορεί να μη βρουν κανέναν γιατί έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν», περιγράφει η ίδια, «άλλοτε βρίσκουν μεν τα παιδιά, αλλά, αν δεν τα εντοπίσουν τη στιγμή που επαιτούν, μπορούν εκείνα να ισχυριστούν ότι δεν το πράττουν».

Τότε, η διαδικασία σταματά. Ακόμα, όμως, και όταν συλληφθούν, καθώς ο αστικός κώδικας θεωρεί την επαιτεία πταίσμα, περνούν αυτόφωρο μαζί με τους κηδεμόνες τους, πληρώνουν περί τα 100 ευρώ και την επομένη πηγαίνουν πάλι στο πόστο τους. Για τα ασυνόδευτα παιδιά προβλέπεται η φιλοξενία τους, «ωστόσο, λόγω παντελούς έλλειψης ξενώνων και με χιλιάδες ασυνόδευτους αλλοδαπούς ανηλίκους σε αναμονή, τα παιδιά καταλήγουν στο Νοσοκομείο Παίδων». Τα νοσοκομεία, όμως, δεν είναι φυλασσόμενοι χώροι. «Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας “αρπαγής” παιδιού μέσα από τον θάλαμο από αυτοαποκαλούμενους συγγενείς», θυμάται η ίδια.

«Η αστυνομία δεν έχει επιχειρησιακή επάρκεια ούτε κατάρτιση», παρατηρεί η Συνήγορος του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου, «απουσία χώρων προσωρινής φιλοξενίας, τα παιδιά μεταφέρονται σε νοσοκομεία ή δίδονται για προστατευτική φύλαξη με όρους που προσομοιάζουν σε κράτηση». Η ίδια δέχεται πολλά αιτήματα, «που διαχειριζόμαστε από κοινού με την εισαγγελία και τότε αναδεικνύεται η έλλειψη ενιαίου πρωτοκόλλου».

«Μόνον μια ενδυναμωμένη κοινωνία των πολιτών μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων», υποστηρίζει ο δρ Ηρακλής Μοσκώφ, ο εθνικός εισηγητής καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, «η ανοχή της κοινωνίας θρέφει τέτοιες καταστάσεις». Εξ ου και δεν δίνουμε ποτέ χρήματα στα παιδιά – για να σπάσει ο φαύλος κύκλος.


Ιωάννα Φωτιάδη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει εργάτης στο Βερολίνο



Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά, ο οποίος ακολούθησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΛΑΕ και δεν εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015.

Είχε ήδη προκαλέσει αίσθηση στη βουλή με τις αριστερές απόψεις του. Είχε γίνει γνωστό ότι πρόσφερε κάθε μήνα το μισθό του, από τη θέση που κατείχει στον ιδιωτικό τομέα, στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια "Φλόγα".

Αρχικά, μάλιστα, είχε αρνηθεί να παραλάβει βουλευτικό αυτοκίνητο και δεν δέχτηκε ούτε την προσωπική φρουρά που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Αντ' αυτού, ζήτησε με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, οι δύο προβλεπόμενοι για την ασφάλειά του αστυνομικοί να προστεθούν στη δύναμη του Α.Τ. Αλιάρτου.

Σήμερα, ο Γιάννης Σταθάς, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του μέλος της ΛΑΕ στο Twitter, πλέον ζει και εργάζεται ως βιομηχανικός εργάτης στη Γερμανία.

«Ο σύντροφος μας ο Γιάννης Σταθάς βιομηχανικός εργάτης, μετανάστης στο Βερολίνο, για να τα βγάλει περα ...που να παρατήσουν άλλοι υπουργεία, μισθούς κ βουλευτικές καρέκλες για να βγουν στο μεροκάματο; Θέλει να χεις ψυχή κ την λέξη αξιοπρέπεια να τη γράφεις με τη ζωή σου...» αναφέρει η ανάρτηση.





Πηγή: iefimerida.gr