Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Έτοιμοι να φορολογήσουν και το τσίπουρο οι ανεξέλεγκτοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ




Την επιβολή φόρου 6 ευρώ ανά λίτρο στο τσίπουρο ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί μελετάει η Κυβέρνηση.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Τύρναβο, τονίζεται ότι ο κ. Αποστόλου με πρόσχημα την καταπολέμηση της νοθείας στο χύμα τσίπουρο ανακοίνωσε τη φορολόγησή του από τα 55 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο, ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί.

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή τη δήλωση του κ. Αποστόλου περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να καταργήσει επιτέλους τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ο ίδιος και η Κυβέρνησή του, φέρεται να μιλά από τον Τύρναβο για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο από τα 55 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο, που θα λειτουργήσει ως δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και στους αποσταγματοποιούς της χώρας μας, αφού, η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας μη ανταγωνιστικά στην αγορά.

Και αυτό τη στιγμή που ο εν λόγω κλάδος είναι κατά βάση εξαγωγικός, στηρίζει δυναμικά την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και περισσότερες από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το νέο αυτό πλήγμα στον κλάδο έρχεται ύστερα από άλλη ακόμη μια διαπραγματευτική αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δηλαδή την κατάργηση της υποχρέωσης εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης, στο πλαίσιο της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά.

Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη της αμπελουργίας και των παραδοσιακών μας ποτών αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

- Αντί να προβαίνει σε καταστροφικές για τον κλάδο δηλώσεις, να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς και των υπολοίπων παραδοσιακών ποτών μας.

- Να καταργήσει επιτέλους τον άδικο και αναποτελεσματικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά κυβερνητική επιλογή -όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Επίτροπος Pierre Moscovici».


Με καθυστέρηση θα πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα γιατί το ΥΠ.ΕΣ. δεν είχε υπογράψει



Συμβαίνει πρώτη φορά και δείχνει ότι τίποτα δεν πάει καλά στην χώρα.

Το ΥΠΕΣ επιτέλους και μετά από καθυστέρηση μίας εβδομάδας σήμερα υπεγράφη η απόφαση και κατανέμει, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό 114.938.397,28 € για την εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού, στους Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους αυτών, που αφορούν στους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο έτους 2018 καθώς και στην παράταση χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 8 του Ν. 4237/2014(ΦΕΚ 36 Α).

Επισημαίνεται ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις ημερομηνίες καταβολής που θα γίνουν όπως ακούγεται από 15 Μαΐου πρώτη ημέρα και μετά. Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να μειωθεί η καθυστέρηση ώστε να καταβληθούν τα απαραίτητα στα ΑΜΕΑ προνοιακά με μόνο μία δύο ημέρες καθυστέρησης.




Θρίλερ! Το φάντασμα του Ωνάση στοιχειώνει τον Σκορπιό: Η απόκοσμη φιγούρα κι οι μαρτυρίες σοκ



Ένα ανεξήγητο μυστήριο που συμβαίνει στον επίγειο παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση, στον Σκορπιό, προκαλεί ανατριχίλα στους εργαζόμενους αλλά και στους ψαράδες, που κάνουν λόγο για μία απόκοσμη φιγούρα, η οποία πλανάται πάνω από το νησί και μοιάζει με σκιά του Αριστοτέλη Ωνάση.

Πραγματικότητα ή μύθος; Ό,τι κι αν είναι, η βαριά ιστορική κληρονομιά του Σκορπιού που αγγίζει τα όρια της κατάρας, από τα μία, και διάφορα μεταφυσικά περιστατικά που διαδραματίστηκαν αμέσως μετά την απόκτησή του από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, από την άλλη, γιγαντώνουν το θρύλο.

Τα περιστατικά με τις θεάσεις της μορφής του Έλληνα κροίσου στους χώρους όπου βρίσκονται στην περίφημη ροζ βίλα και ο δρόμος που οδηγεί στους αμπελώνες κόβουν την ανάσα.

Τα εκμυστηρεύτηκε ένας Ασιάτης, μέλος της ασφάλειας του Ριμπολόβλεφ που είχε προσληφθεί όταν ο Σκορπιός πέρασε στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα και άνηκε στα έμπιστα άτομα της οικογένειας.

Τη μαρτυρία του ενισχύει και αυτή ενός ψαρά από το Νυδρί, ο οποίος βρέθηκε στον Σκορπιό και έκπληκτος διέκρινε στο δρόμο που οδηγεί στη ροζ βίλα στους αμπελώνες του νησιού μας μαυροφορεμένη μορφή, η οποία έμοιαζε με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

«Είδα δύο φορές μία μαύρη φιγούρα που κρατούσε πούρο»

Ο Ασιάτης σεκιούριτι του Ριμπολόβλεφ, ο οποίος δεν γνώριζε πολλά για την ιστορία του νησιού προχώρησε σε μία ανατριχιαστική αποκάλυψη. Ο άνδρας της ασφάλειας του Ρώσου μεγιστάνα υποστήριξε πως είδε μία μαύρη απόκοσμη φιγούρα και μάλιστα δύο φορές. Παράλληλα, μίλησε και για ένα περίεργο περιστατικό με τα φώτα στη ροζ βίλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, όταν πριν από δύο χρόνια έκανε βάρδια και επιτηρούσε τους εξωτερικούς χώρους γύρω από τη ροζ βίλα είδε μπροστά του μία ανδρική φιγούρα την οποία δεν είχε ξαναδεί ποτέ.

Στην περιγραφή που έδωσε η φιγούρα έμοιαζε απόλυτα με τις αμέτρητες φωτογραφίες του Έλληνα κροίσου που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Φορούσε μαύρο κουστούμι, περπατούσε σκυφτός, κρατούσε πούρο στο ένα χέρι του και το άλλο το είχε στην τσέπη του παντελονιού του. Ώσπου να πλησιάσει για να δει ποιος ακριβώς ήταν, ο άνδρας με το χαρακτηριστικό βάδισμα είχε εξαφανιστεί από μπροστά του.

Όταν ρώτησε αν κάποιος είχε επισκεφθεί το σπίτι χωρίς εκείνος να το γνωρίζει, η αρνητική απάντηση που έλαβε τον έβαλε σε σκέψεις.

Το ίδιο ακριβώς περιστατικό θα συμβεί άλλη μία φορά μπροστά του και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό τον έπεισε να αναζητήσει την ιστορία του προηγούμενου ιδιοκτήτη του νησιού. Μόλις είδε τις αμέτρητες φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ωνάση, διαπίστωσε πως η ανδρική φιγούρα που έβλεπε να περπατά σκυφτά είχε πλέον για εκείνον «ταυτότητα».

«Ξαφνικά είδα να τρεμοσβήνουν τα φώτα»

Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα, ακόμη ένα περιστατικό τον συντάραξε. Την ώρα που έκανε περιπολία είδε τα φώτα μέσα στη ροζ βίλα να τρεμοσβήνουν και αμέσως έτρεξε στο σημείο για να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν, όμως, μπήκε στο σπίτι, όλα έδειχναν ήσυχα. Τα φώτα δεν είχαν κανένα πρόβλημα, αλλά δεν υπήρχε και κανείς που θα μπορούσε να πειράζει τους διακόπτες.

Μάλιστα, όταν ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του, κλήθηκε στο νησί ηλεκτρολόγος, ο οποίος έλεγξε εξονυχιστικά τα πάντα και δεν βρήκε καμία απολύτως βλάβη.

Αυτό για τον σεκιουριτά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θορυβημένος από όλα όσα είχε ζήσει, αποκάλυψε τα πάντα στους προϊσταμένους του και ζήτησε ευγενικά να φύγει από το νησί.

Το φάντασμα του Αριστοτέλη Ωνάση είχε στοιχειώσει το νησί

Οι εκμυστηρεύσεις του Ασιάτη έφτασαν και στο Νυδρί, όπου άρχισαν να συζητιούνται έντονα, με αποτέλεσμα να τις ακούσει ένας ντόπιος ψαράς, που αποφάσισε να εξιστορήσει και αυτός τη δική του μεταφυσική εμπειρία.

Όπως διηγήθηκε, είδε τη μαυροφορεμένη μορφή του Αριστοτέλη Ωνάση να ανεβαίνει το δρόμο που οδηγεί στη ροζ βίλα στους αμπελώνες του Σκορπιού.

Τότε νόμιζε πως τον γελούσαν τα μάτια του, όμως μετά και τη μαρτυρία του Ασιάτη είναι σίγουρος ότι το φάντασμα του Αριστοτέλη Ωνάση είχε στοιχειώσει το νησί.



Πηγή : newsbomb.gr


Κραυγή αγωνίας για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Πηγή φωτό : Eurokinissi


Αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εικόνας της Σαντορίνης, τα γαϊδουράκια του νησιού, περιμένουν καρτερικά, με σκυμμένο το κεφάλι, για να έρθει η σειρά τους να μεταφέρουν τον επόμενο αναβάτη στα λιθόστρωτα σοκάκια του νησιού.

Σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης κάνουν τέσσερις με πέντε φορές την ίδια διαδρομή, ανεβαίνοντας τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια που οδηγούν από το λιμάνι στα Φηρά. Η ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται τα ζώα στη «βάρδιά» τους που κρατά 8 με 10 ώρες, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις τους γίνονται υπό ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ενδεικτικό του βασανιστηρίου τους είναι το γεγονός ότι κάποια από αυτά σταματούν την άνοδό τους προς τα Φηρά για να γλύψουν κάποια πέτρα που δεν την έχει δει ο ήλιος για να δροσιστούν και να αντλήσουν την απαραίτητη δύναμη για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεδιψάσουν, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις για την προστασία των ζώων επισκέφθηκαν το νησί την περασμένη εβδομάδα, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες για τα ζώα, ενώ ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες τους για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των ζώων εξαιτίας των κουραστικών διαδρομών που κάνουν καθημερινά, διανύοντας 60 μίλια κατά τη διάρκεια μιας σεζόν.

Αν και στο τέλος της διαδρομής έχουν δημιουργηθεί σκιερά μέρη για την ξεκούρασή τους, δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, με αποτέλεσμα τα πανιά που είχαν τοποθετηθεί να έχουν αποκολληθεί.

«Δεν βρίσκονται στη σκιά καθώς περιμένουν τον επόμενο επιβάτη, απλώς στέκουν μέσα στη λιακάδα και τη ζέστη», λέει ο Tim Wass, διευθυντής της οργάνωσης Safe Haven for Donkeys, στο Ισραήλ, και συμπλήρωσε πως «τα γαϊδουράκια υποφέρουν μυϊκά, σκελετικά ενώ και οι σύνδεσμοί τους παθαίνουν μεγάλη ζημιά, εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν και των σκαλοπατιών που ανεβαίνουν».


Πηγή : Cnn.gr


Άγρια επεισόδια στην Θεσσαλονίκη: Τραυματισμοί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων



Άγρια επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, στα Λαγκαδίκια στην Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 2:30 τα ξημερώματα, όταν ομάδα Αλγερινών παρενόχλησε γυναίκες Κούρδων προσφύγων από τη Συρία. Οι Κούρδοι εξαγριώθηκαν και επιτέθηκαν με ξύλα και μαχαίρια εναντίον των νεαρών Αλγερινών. Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονται στο φυλάκιο του κέντρου φιλοξενίας κάλεσαν ενισχύσεις και προσπάθησαν να γλιτώσουν τους Αλγερινούς από τη μανία των εξοργισμένων Κούρδων. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Οι Αλγερινοί αποχώρησαν από τον χώρο φιλοξενίας, βρίσκοντας καταφύγιο σε παρακείμενη δασική έκταση. Από εκεί συνέχισαν να προκαλούν τους Κούρδους πετώντας πέτρες για αρκετή ώρα.


Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ, περιπολικά, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να δώσουν τέλος στη σύρραξη. Τρεις ώρες αργότερα οι πρόσφυγες επέστρεψαν στα δωμάτιά τους. Πέντε από τα άτομα που προκάλεσαν το επεισόδια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλινδοίων. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ένας από τους τραυματίες έφερε χτυπήματα από μαχαίρι και έχασε αρκετό αίμα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.


Αλγερινοί και Μαροκινοί μετανάστες προκαλούν προβλήματα

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα προβλήματα προκαλούνται συνήθως από Αλγερινούς και Μαροκινούς που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα και δήλωσαν ότι προέρχονται από τη Συρία. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν ζητήσει από τις ΜΚΟ και την Αστυνομία να μην τους φέρνουν σε επαφή με τέτοια άτομα.

Στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων των Λαγκαδικίων βρίσκονται κυρίως οικογένειες Κούρδων. Οι Αραβόφωνοι από την Αλγερία και το Μαρόκο διαμένουν στα δικά τους οικήματα, σε διαφορετικό χώρο από εκείνα όπου διαμένουν οι οικογένειες από τη Συρία. «Είμαστε φιλήσυχοι και δεν πειράζουμε κανέναν. Αραβόφωνοι από την Αλγερία και το Μαρόκο έρχονται εδώ, ακόμη και χωρίς να είναι γραμμένοι στο camp, και παρενοχλούν τις οικογένειές μας. Φέρνουν εδώ μέσα ναρκωτικά, καπνίζουν χασίς και δεν ξέρουν τι κάνουν. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις οικογένειες μας και γι’ αυτό δεν θέλουμε τέτοια άτομα εδώ» τόνισε στο thestival.gr πρόσφυγας από τη Συρία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Χαροπαλεύει έφηβη που την βίασαν και έπειτα της έβαλαν φωτιά στην Ινδία



Άλλη μία έφηβη στην Ινδία δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, μετά τον βιασμό που υπέστη αλλά και την προσπάθεια πυρπόλησης της από τους δράστες. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη υπόθεση που σημειώνεται στη χώρα σε διάστημα μερικών ημερών.

«Το κορίτσι έχει υποστεί εγκαύματα πρώτου βαθμού στο 70% του σώματός της», δήλωσε ο Σαϊλέντρα Μπαρνουάλ, αξιωματούχος της αστυνομίας της περιοχής Πακούρ στο κρατίδιο Τζαρχάντ στην ανατολική Ινδία.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία υπήρξε μια ανάλογη επίθεση σε άλλη περιοχή του ίδιου κρατιδίου, η οποία προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη.

Στην περιοχή Τσάτρα του κρατιδίου Τζαρχάντ μια 17χρονη εξακολουθεί να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς ο δράστης που της επιτέθηκε αφού τη βίασε, της έβαλε φωτιά για να την κάψει ζωντανή.

Το θύμα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, δήλωσε ο αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας Ακίλες Κουμάρ Τζα, προσθέτοντας ότι ένας ύποπτος έχει συλληφθεί.



Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα φωτογράφιση του Καρανίκα σε τρυφερή στιγμή με τρανσέξουαλ



Δεν είναι η πρώτη φορά και όπως καταλαβαίνουμε δεν είναι και η τελευταία που ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού  του Αλέξη Τσίπρα φωτογραφίζεται με τρανσέξουαλ. Selfie με την drag queen Τάνια Κέλλη έβγαλε αυτή την φορά Νίκος Καρανίκας.

Στη φωτογραφία, η οποία σύμφωνα με την ίδια την τρανσέξουαλΤάνια Κέλλη, τραβήχτηκε πριν από μερικές ημέρες, ο Νίκος Καρανίκας κοιτάει κατάματα τον φακό ενώ η drag queen στέλνει φιλάκια.

Η τρανσέξουαλ δήλωσε στην Espresso ότι «είμαστε φίλοι, τον αγαπώ, τον εκτιμώ, είναι καλός άνθρωπος και μου αρέσουν οι απόψεις του».

Είναι η τρίτη φορά που κυκλοφορεί φωτογραφία του Νίκου Καρανίκα  με τρανσέξουαλ








Και τι έγινε που οι μειώσεις συντάξεων είναι ψηφισμένες η Φωτίου κοροϊδεύει τους συνταξιούχους



Μπόλικο ψέμα από τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χωρίς ίχνος ήθους και ψεύτικες κυβερνητικές υποσχέσεις δήθεν ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου παρά τον ψηφισμένο νόμο.

Σήμερα ήταν η σειρά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώ Φωτίου που βγήκε στον ΣΚΑΙ και με γνωστό ύφος τη, συνέστησε στους συνταξιούχους να «κάνουν λίγο υπομονή» και να «σπεύδουν βραδέως», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα θέματα «δεν είναι τελειωμένα».

Όπως είπε, με την γνωστή συνταγή παραπλάνησης υπάρχει μεν ο ψηφισμένος νόμος αλλά συνάμα «είμαστε σε μία κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική που θα φέρει και άλλα πράγματα».

Δεν ξέρω εάν το καταλάβαμε όλοι; Συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές στην Ελλάδα όπως είπε η τραγική κυρία Φωτίου και γέλαγαν και τα καλώδια από τις κάμερες.

Η κ. Φωτίου δήλωσε ότι υπάρχει και συντηρείται ένα κλίμα τρομοκράτησης των συνταξιούχων από μέσα ενημέρωσης και για «εφιαλτικά τρέιλερ των καναλιών».

Σημειώνουμε ότι η κ. Φωτίου πριν ξεφτιλιστεί θα έπρεπε να έχει παρακολουθήσει τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτο, που είπε καθαρά ότι δεν είναι ακόμα ώρα η Αθήνα να θέσει θέμα μη μείωσης συντάξεων και θα κοπούν οι συντάξεις.






Πέρασε η επέτειος του εγκλήματος της MARFIN και ούτε λέξη από το Μαξίμου και τον Τσίπρα



Ποιος δεν καταδικάζει ένα έγκλημα; Μόνο αυτός που νιώθει ενοχές και θέλει να κρυφτεί λέει ο λαός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν βγάζει μια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς της MARFIN και αυτό λέει πολλά.

Οκτώ χρόνια έχουν περάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταδικάσει ούτε μία φορά το έγκλημα από κουκουλοφόρους με τρεις νεκρούς και ένα έμβρυο.  

Η ενοχική «σιωπή» στην μαύρη επέτειο της τραγωδίας της Marfin, εξόργισε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και καταγγέλλει με ανάρτηση του στο διαδίκτυο 

Η ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

«Χθες το συνήθως λαλίστατο πρωθυπουργικό γραφείο δεν βρήκε να πει μια λέξη για τα οκτώ χρόνια που πέρασαν από τη δολοφονία των τριών εργαζομένων της Marfin».

Δημοσιεύσεις
Χθες το συνήθως λαλίστατο πρωθυπουργικό γραφείο δεν βρήκε να πει μια λέξη για τα οκτώ χρόνια που πέρασαν από τη δολοφονία των τριών εργαζομένων της #Marfin.



Υψηλοί φόροι, εισφορές εξαφάνισαν τη μεσαία τάξη



Για να εισπράττει ένας μισθωτός 1.500 ευρώ τον μήνα καθαρά σε 12μηνη βάση ή 18.000 ευρώ σε ετήσια βάση, πρέπει ο εργοδότης του να πληρώνει 2.610 ευρώ τον μήνα ή περισσότερα από 31.300 ευρώ σε ετήσια βάση.

Για να βγάζει το ίδιο καθαρό ποσό ένας ελεύθερος επαγγελματίας –δηλαδή περίπου 18.000 ευρώ τον χρόνο– πρέπει να τιμολογεί και να εισπράττει τουλάχιστον 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση, προκειμένου να καλύψει τις επαγγελματικές δαπάνες, τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οσο για τον νέο συνταξιούχο, καθαρό εισόδημα 1.500 ευρώ τον μήνα ή 18.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορέσει να αποκτήσει μόνο αν εργαστεί αδιάκοπα για τέσσερις δεκαετίες εξασφαλίζοντας μέσες αποδοχές άνω των 2.400 ευρώ τον μήνα για το σύνολο του εργασιακού του βίου.

Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ειδικά την τελευταία τριετία με τις αυξήσεις των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης και με την επιβολή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ουσιαστικά περιορίζει δραματικά τις πιθανότητες να μπορέσει να διατηρήσει κάποιος μηνιαίες αποδοχές σε ένα ανεκτό επίπεδο. Ηδη, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν διαρκή συρρίκνωση της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Από το σύνολο των περίπου 8,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση πέρυσι (ατομική ή κοινή), ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ (ή 1.500 ευρώ τον μήνα) εμφάνισαν μόλις 450.000. Το 2010, ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 840.000, δηλαδή ήταν σχεδόν ο διπλάσιος.

Η τάση «εξαφάνισης» της μεσαίας τάξης αναμένεται να συνεχιστεί τόσο για φορολογικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους.

Ενας εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο κόστος αν προσλάβει 5 ή 6 ημιαπασχολούμενους που θα του προσφέρουν αθροιστικά 20-24 εργατοώρες σε σχέση με το να απασχολεί έναν καλά αμειβόμενο των 1.500 ευρώ καθαρά μηνιαίως, ο οποίος θα εργάζεται 8 ώρες.

Ειδικά σε κλάδους όπου δεν απαιτείται προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης (λιανεμπόριο, τουρισμός) η τάση αντικατάστασης καλά αμειβόμενων θέσεων έχει ήδη φανεί. Στις τάξεις των αυτοαπασχολουμένων, η υπερφορολόγηση αναμένεται ότι θα μειώσει ήδη από φέτος τον αριθμό όσων θα δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο. Οσο για τους συνταξιούχους, ήδη οι πρώτες εκδόσεις συντάξεων με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού αποδεικνύουν ότι οι πιθανότητες να εξασφαλίσει κάποιος ατομικό μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ από σύνταξη είναι πλέον μηδαμινές, ενώ θα γίνονται ακόμη λιγότερες με την πάροδο του χρόνου.

Ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.500 ευρώ στοιχίζει στον εργοδότη 2.600€

Ο ιδιωτικός υπάλληλος που θα θελήσει να εξασφαλίσει ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 1.500 ευρώ τον μήνα –ή 14 μισθούς των 1.285 ευρώ αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα– θα πρέπει να βρει εργοδότη πρόθυμο να πληρώνει 2.610 ευρώ τον μήνα εκ των οποίων τα 1.500 ευρώ θα καταλήγουν στην τσέπη του υπαλλήλου και τα 1.110 ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Για έναν εργοδότη, ένας υπάλληλος των 18.000 ευρώ ετησίως κοστίζει 31.324 ευρώ τον χρόνο, ένα πόσο το οποίο έχει αυξηθεί πάνω από 1.000 ευρώ κατά τη μνημονιακή περίοδο και με ευθύνη κυρίως της σημερινής κυβέρνησης, η οποία διόγκωσε και φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.

Πριν μπει η Ελλάδα στην περιπέτεια των μνημονίων, για να εισπράξει ένας εργαζόμενος ετήσιο καθαρό εισόδημα 18.000 ευρώ τον χρόνο, αρκούσε να έχει μεικτές αποδοχές 23.762 ευρώ, με τον εργοδότη να πληρώνει τελικώς 30.287 ευρώ. Σήμερα, για το ίδιο καθαρό ποσό χρειάζονται 25.047 ευρώ μεικτών αποδοχών, ενώ ο εργοδότης πρέπει να πληρώνει 31.324 ευρώ μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές. Οπως προκύπτει και από τους σχετικούς υπολογισμούς που έκανε η «Κ» για όλη τη μνημονιακή περίοδο, το «κόστος» κορυφώθηκε το 2012 φτάνοντας σε 32.189 ευρώ, ενώ το 2014 έγινε μια προσπάθεια μείωσης κυρίως μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η οποία και επανέφερε την κατάσταση περίπου στα προ μνημονίου επίπεδα (30.555 ευρώ το κόστος ενός καθαρού μισθού 1.500 ευρώ το 2015 έναντι 30.287 ευρώ που ήταν το 2009). Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη ανεβάσει τον «λογαριασμό» για τον εργοδότη σε 31.324 ευρώ, καθώς προχώρησε και σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (0,5% για εργοδότη και 0,5% για εργαζόμενο) και σε αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Μάλιστα, εκτιμάται ότι με τη μείωση του αφορολογήτου, το συνολικό κόστος θα ανέβει κατά επιπλέον 650 ευρώ, πλησιάζοντας στα «ιστορικά υψηλά» του 2012 εκτός και αν ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα και το πακέτο με τα φορολογικά «αντίμετρα».

Οταν ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα με 31.324 ευρώ να εξασφαλίσει την εργασία… έξι ημιαπασχολουμένων, οι οποίοι θα μπορούν να του καλύπτουν διαδοχικά ολόκληρο το 24ωρο, είναι προφανές ότι ο εργαζόμενος των 1.500 ευρώ θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες στο να πείσει ότι δικαιούται να πληρώνεται με αυτό το ποσό, ειδικά αν πρόκειται να καλύψει μια θέση που δεν απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση. Πράγματι, η σύγκριση είναι αποκαλυπτική: ένας εργαζόμενος 4ωρης απασχόλησης κοστίζει 5.418 ευρώ τον χρόνο ή περίπου 451 ευρώ τον μήνα, όταν ένας εργαζόμενος των 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα, κοστίζει πάνω από 2.600 ευρώ, δηλαδή περίπου τα εξαπλάσια. Ή πιο απλά, με το ίδιο κόστος που εξασφαλίζει ένας εργοδότης 8 ώρες εργασίας ενός ανθρώπου, μπορεί να εξασφαλίσει 24 ώρες εργασίας από 6 ανθρώπους.

Προφανώς αυτή η «αντικατάσταση» ενός καλύτερα αμειβόμενου εργαζόμενου ο οποίος εργάζεται με πλήρες ωράριο από ημιαπασχολούμενους οι οποίοι θα εισπράττουν το «βασικό», δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους. Ωστόσο, για θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης (π.χ. λιανεμπόριο, τουρισμός κλπ.) η συγκεκριμένη πρακτική είναι ήδη μια πραγματικότητα στην αγορά.


40 έτη εργασίας και αποδοχές 2.000€ για καλή σύνταξη

Καθαρό εισόδημα 1.500 ευρώ τον μήνα από συντάξεις προκύπτει με βάση τη «συνταγή» του νόμου Κατρούγκαλου μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες «φανερής» εργασίας και μάλιστα με πολύ υψηλές μέσες αποδοχές, οι οποίες ανέρχονται τουλάχιστον στο επίπεδο των 2.400 ευρώ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης, σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης, καθιστά πρακτικά «άπιαστο όνειρο» το συγκεκριμένο επίπεδο αποδοχών, καθώς πολλοί λίγοι θα κατορθώνουν τα επόμενα χρόνια να συνδυάζουν και περισσότερες από 11.000-12.000 ημέρες εργασίας και υψηλές μέσες αποδοχές. Τα ευρήματα από το ύψος των συντάξεων που «βγάζει» ο νόμος Κατρούγκαλου είναι αποκαρδιωτικά:

1. Με μέσον όρο συντάξιμων αποδοχών της τάξεως των 2.700 ευρώ (σ.σ. κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος μισθός θα πρέπει να διαμορφωθεί σε αυτό το επίπεδο για όλο τον εργασιακό βίο) και 35 χρόνια ασφάλισης, ο συνταξιούχος εξασφαλίζει κύρια σύνταξη 1.295 ευρώ και επικουρική σύνταξη 435 ευρώ.

Δηλαδή το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών θα είναι 1.731 ευρώ.

Στον υπολογισμό έχει ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγείας της τάξεως του 6%. Επί των 1.731 ευρώ, θα επιβάλλεται βέβαια και φόρος και εισφορά αλληλεγγύης με το άθροισμα να διαμορφώνεται στα 246 ευρώ. Ετσι, το καθαρό ποσό που θα απομένει στον συνταξιούχο δεν θα ξεπερνά τα 1.485 ευρώ. Και αυτό χωρίς να ληφθεί υπόψη η επικείμενη μείωση του αφορολογήτου.

2. Με 40 χρόνια εργασίας, άθροισμα αποδοχών από κύρια και επικουρική σύνταξη μπορεί να προκύψει και με μέσο όρο αποδοχών της τάξεως των 2.300 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Η κύρια σύνταξη θα ανέλθει στα 1.369 ευρώ μετά την αφαίρεση των εισφορών υγείας, η επικουρική θα διαμορφωθεί στα 424 ευρώ (σ.σ. η καταβολή της οποίας δεν είναι βέβαια εγγυημένη) και το σύνολο των αποδοχών θα ανέλθει στα 1.793 ευρώ. Φόρος και εισφορά αλληλεγγύης ανέρχονται στα 267 ευρώ και τελικώς το καθαρό ποσό που απομένει είναι 1.525 ευρώ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων είναι αντίστροφα προοδευτικός, που σημαίνει ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια εργασίας και οι συντάξιμες αποδοχές, τόσο μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης, δηλαδή το ποσό επί των συντάξιμων αποδοχών που θα αποτελέσει τη σύνταξη. Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με την επιβολή του φόρου εισοδήματος, την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου αλλά και τις διπλές εισφορές αλληλεγγύης (προέρχονται και από την ασφαλιστική και από την φορολογική νομοθεσία) θα έχουν ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ να είναι στο μέλλον λιγότεροι από 2-3 στους 100.


Με έσοδα άνω των 50.000 ευρώ ετησίως θα δουν εισόδημα 1.500 ευρώ μηνιαίως οι επαγγελματίες

Εσοδα άνω των 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση πρέπει να τιμολογεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας, προκειμένου να έχει πιθανότητες να του απομείνει ένα καθαρό εισόδημα της τάξεως των 18.000 ευρώ τον χρόνο ή 1.500 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και αν είναι ιδιαιτέρως εγκρατής στα επαγγελματικά του έξοδα –ενοίκια, τηλέφωνα, μετακινήσεις, υλικοτεχνική υποδομή– θα έρθουν οι ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης για να ενισχύσουν το συναίσθημα του κατά γενική ομολογία «επιτυχημένου» επαγγελματία (δεδομένου ότι σε κανέναν κλάδο δεν είναι πλέον εύκολο να έχει κάποιος εξοφλημένα τιμολόγια της τάξεως των 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση) ότι… δουλεύει για τους άλλους. Και πώς να μην είναι δικαιολογημένο όταν από το χρήμα που θα «τζιράρει» θα του μείνει τελικώς στην τσέπη περίπου το ένα τρίτο.

Ο επαγγελματίας που θα έχει εισπράξει περίπου 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση θα θεωρηθεί εξαιρετικά εγκρατής αν κατορθώσει να περιορίσει τα ετήσια έξοδά του στις 16.000 ευρώ. Αντιστοιχούν σε περίπου 1.330 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα πρέπει να φανούν αρκετά για να πληρωθεί το ενοίκιο του γραφείου, οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου κ.λπ., ένα επαγγελματικό όχημα με τα καύσιμα, ένας βοηθός, αλλά και η υλικοτεχνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων αποσβέσεων ή δόσεων δανείων. Δεν είναι άλλωστε και πολλές οι ειδικότητες που καταφέρνουν στην πράξη να δουλέψουν με περιθώριο κέρδους της τάξεως του 70% εν μέσω κρίσης. Ακόμη και αν ο επαγγελματίας απομείνει με καθαρό προ φόρων κέρδος της τάξεως των 34.000 ευρώ, από την 1/1/2019 θα έχει να αντιμετωπίσει στην τελική του μορφή των εφιάλτη των φόρων και των εισφορών. Με το νέο έτος, καταργείται το μεταβατικό καθεστώς του 2018 για τις εισφορές και η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Από τις 34.000 ευρώ, οι 6.800 ευρώ θα πρέπει να δίδονται κάθε χρόνο για εισφορές κύριας σύνταξης και οι 2.363 ευρώ για εισφορές υγείας: σύνολο εισφορών 9.163 ευρώ και αυτό είναι το καλό σενάριο όπου δεν υπάρχει αναγκαιότητα κάλυψης για επικούρηση και εφάπαξ, κάτι που ανεβάζει τον συντελεστή υπολογισμού των εισφορών από το 26,95% στο 34%.

2. Επί των 24.837 ευρώ που θα απομείνουν θα επιβληθεί ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος θα διαμορφωθεί στις 5.803 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης των 418 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Ετσι, θα απομείνουν οι 17.966 ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 ευρώ τον μήνα καθαρά για να καλυφθούν τα προσωπικά και οικογενειακά έξοδα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο δράμα του επαγγελματία; Ακόμη και να περικόψει στο μισό της επαγγελματικές του δαπάνες –δηλαδή κατά 8.000 ευρώ τον χρόνο ή κατά 666 ευρώ τον μήνα– το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει το καθαρό του εισόδημα κατά 313 ευρώ τον μήνα. Τα υπόλοιπα 353 ευρώ, θα τα πάρουν η εφορία και ο ΕΦΚΑ.


ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Καμηλοπάρδαλη σκότωσε κινηματογραφιστή



Ένας Νοτιοαφρικανός διάσημος κινηματογραφιστής σκοτώθηκε από μια καμηλοπάρδαλη την ώρα που τη βιντεοσκοπούσε σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ.

Η καμηλοπάρδαλη σκότωσε τον Κάρλος Κάρβαλχο χτυπώντας τον στο κεφάλι, στο πάρκο Glen Afric Country Lodge που βρίσκεται στην επαρχία Νορθ Ουέστ.


Η καμηλοπάρδαλη, που ονομάζεται Τζέραλντ, «δεν έκανε κάτι κακό», είπε ο ιδιοκτήτης του πάρκου.

Από την πλευρά της, η νοτιοαφρικανική εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Callacrew διευκρίνισε ότι ο άτυχος κινηματογραφιστής πέθανε την Τετάρτη το βράδυ.

Ο Κάρλος έκανε γυρίσματα στο Glen Afric, ήταν πατέρας δύο παιδιών.


Έρχονται αυστηρές ποινές για όσους κλέβουν ρεύμα



Αυστηρές ποινές με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της ρευματοκλοπής, που κοστίζει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στους καταναλωτές, σχεδιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο (πρόστιμα και ποινικές διώξεις) για όσους εντοπίζεται να κλέβουν ενέργεια από το δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την ΡΑΕ, από το 2019 ένα μέρος του κόστους θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του φαινομένου.

Παρά την ένταση των ελέγχων και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται, οι ρευματοκλοπές συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της ΡΑΕ, που κατανέμουν το κόστος στο σύνολο των καταναλωτών, οι «μη τεχνικές απώλειες» (δηλαδή η διαφορά της ενέργειας που εισήχθη στο δίκτυο από εκείνην που τιμολογήθηκε) έφθασαν το 2016 στο 4,2% του συνόλου, από 3,2% ένα χρόνο πριν.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου ενώ υπογραμμίζει ακόμη τον τετραπλασιασμό, σε μια πενταετία, των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν (11.528 το 2016 έναντι 3.226 το 2011) και τον δεκαπλασιασμό των μηνύσεων (2.971 στο δεκάμηνο του 2017 έναντι 324 το 2015).

«Ωστόσο, παρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού των εντοπισμένων κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την επίσπευση των διαδικασιών και τη συστηματική υποβολή μηνύσεων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, το φαινόμενο δεν φαίνεται να ανακόπτεται», τονίζεται από τον Διαχειριστή, ο οποίος αποδίδει το πρόβλημα στην οικονομική κρίση και στις ελλείψεις (μέχρι πρόσφατα) του θεσμικού πλαισίου.

Στόχος των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ είναι η ένταση της προσπάθειας για την πάταξη του φαινομένου, δεδομένου ότι το κόστος των ρευματοκλοπών κατανέμεται στους προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), δηλαδή τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ενέργεια που εκλάπη από το δίκτυο ήταν το 2016 περί τις 1800 γιγαβατώρες και η αξία της στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας ήταν της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ σύμφωνα με τις οποίες «το μέσο κόστος ενέργειας (ενεργειακό σκέλος ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων) για έναν μέσο τυπικό οικιακό καταναλωτή χαμηλής τάσης (τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 kWh) για το 2016 υπολογίζεται σε 148,59 Euro/ΜWh», το κόστος υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής είναι η επέμβαση στον μετρητή με στόχο την αλλοίωση της μέτρησης. Εντοπίζονται όμως και περιπτώσεις παράκαμψης του μετρητή (απευθείας σύνδεση του πίνακα με το δίκτυο), αυθαίρετης επανενεργοποίησης παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί λόγω χρεών, ή μετά από αίτημα των ίδιων των καταναλωτών που ζητούν οικειοθελώς την διακοπή της παροχής και στη συνέχεια συνδέονται απευθείας στο δίκτυο χωρίς να έχουν σύμβαση με προμηθευτή.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ
Πηγή : newsit.gr


Στην κορυφή της Ευρώπης η ΑΕΚ, 100-94 τη Μονακό



Σε ευρωπαϊκό θρόνο, έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια, επέστρεψε η ΑΕΚ, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια του Basketball Champions League, ενώπιον 18.000 κόσμου. 

Η Ένωση επικράτησε με 100-94 της Μονακό, στον τελικό του φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ.

Έτσι, ο δικέφαλος πρόσθεσε στην ευρωπαϊκή τροπαιοθήκη την τρίτη κορυφή στην ιστορία του συλλόγου (1968 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2000 Κύπελλο Σαπόρτα, 2018 Basketball Champions League)



ΑΕΚ: Γκριν 19 (1), Χάρις 9 (4/13 σουτ, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Τζέιμς 13 (4 ριμπάουντ), Σάκοτα 16 (5/8 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 3/4 βολές), Ξανθόπουλος 2, Χάντερ 10 (4 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 8, Μαυροειδής 7, Πάντερ 16 (3), Βασιλόπουλος.

ΜΟΝΑΚΟ: Κούπερ 8 (1), Έβανς 6 (2/9 σουτ), Κικάνοβιτς 12 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λακόμπ 12 (3/8 δίποντα, 6/8 βολές, 6 ριμπάουντ), Ρόμπινσον 13, Κραφτ 9 (5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκλαντίρ 19 (4/7 τρίποντα), Τζόζεφ, Ρούντεζ, Σι 8 (2/7 σουτ), Τραορέ 8.




Video σοκ με κρουαζιερόπλοιο να γεμίζει νερά εν πλώ



Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, ο πανικός προήλθε από λάθος στο σύστημα πυρόσβεσης του Carnival Dream, ενώ αυτό βρισκόταν εν πλω ήδη για πέντε ημέρες.

Υπεύθυνος της εταιρίας Carnival Cruise Line έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο δηλώνοντας πως οι επιβάτες δεν διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο, ενώ δεν υπήρχε πιθανότητα ναυαγίου.

«Το πλήρωμα καθάρισε αμέσως τα νερά που προέρχονταν από το σύστημα πυρόσβεσης. Ευχαριστούμε για την κατανόηση των επιβατών και ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για την ταραχή που προκλήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κρουαζιερόπλοιο και οι επιβάτες έφτασαν τελικά σώοι, μετά την περιπέτεια, στη Νέα Ορλεάνη.




Το Μαξίμου ετοιμάζει τώρα (και) σπάσιμο της Β΄Αθηνών στα τρία



Οι εμπνευστές του σχεδίου στην Κουμουνδούρου κλείνουν το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής. Ολα τα σενάρια κατάτμησης σε τρεις εκλογικές περιφέρειες - Ποιο προβάλλει ως επικρατέστερο - Ποιους θα επηρεάσει.

Σχέδιο για την κατάτμηση της Β’ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας και του Υπόλοιπου Αττικής θέτει επί τάπητος το Μαξίμου όπως γράφει «Η Αυγή της Κυριακής».

Σύμφωνα με όσα άφησε να διαρρεύσουν μέσω του δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας το επιτελείο του Πρωθυπουργού, η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας αποτελείται από τέσσερα βασικά σενάρια:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς: Βόρειο, Δυτικό, Νότιο, Κεντρικό. Το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο, Ανατολική και Δυτική. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η Α’ Αθηνών, που ταυτίζεται με τον δήμο Αθηναίων, δεν θίγεται.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθηνών σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς, ακολουθώντας τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το Υπόλοιπο σε δύο περιφέρειες, κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι, Βόρειος, Δυτικός και Νότιος Τομέας παραμένουν ως έχουν και στο προηγούμενο σενάριο, ενώ στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών προστίθεται και ο δήμος Αθηναίων, άρα η Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Στο επόμενο σενάριο, που μοιάζει να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει, προβλέπεται η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Με βάση αυτό το σενάριο ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών. Προστίθενται όμως οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα, ενώ οι δήμοι Βύρωνα, Ζωγράφου, Δάφνης Υμμητού, Ηλιούπολης και Καισαριανής, τα λεγόμενα «ανατολικά», προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Το τελευταίο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς όπως και στο προηγούμενο. Διαφέρει ωστόσο στο ότι οι Δήμοι Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, αντί της εκλογικής περιφέρειας του Βόρειου Τομέα, εντάσσονται σε αυτή του Δυτικού Τομέα.

Κατά την «Αυγή», το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να προκρίνει το τρίτο σενάριο. Στην περίπτωση αυτή και αν ληφθούν ως βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2015, από την ανακατανομή των εδρών φαίνεται να επηρεάζονται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και το Ποτάμι, που διατηρούν όλες τις έδρες που καταλαμβάνουν σε Β’ Αθήνας και Υπόλοιπο Αττικής.

Ανοιγμα Σκουρλέτη στο Κίνημα Αλλαγής

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι «η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το σχόλιο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας όπου επισημαίνεται με νόημα ότι το σπάσιμο της Β’ Αθηνών αποτελούσε παλαιότερη διεκδίκηση του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι επί διακυβέρνησης Σημίτη, ο τότε αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης ήταν έτοιμος να προχωρήσει με σχετικό νόμο. Μπροστά όμως στις έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του Κινήματος που εκλέγονταν στη Β’ Αθήνας, ο όλος σχεδιασμός είχε άδοξο τέλος.


Πηγή : protagon.gr


Μέσα σε 6 ημέρες πέρασαν 1.200 μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου



Πριν τρεις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην Μυτιλήνη, με τους κατοίκους του νησιού να είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι για την κατάσταση με τις συνεχείς προσφυγικές ροές. 

Και σήμερα το πρωί περίπου 270 μετανάστες πέρασαν στην Μυτιλήνη, με τον συνολικό αριθμό της ημέρας να ξεπερνά τους 300 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε τέσσερα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, εκ των οποίων ένα στην πλαζ της πόλης, έφτασαν 226 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν και καταγράφονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Επίσης σε ένα περιστατικό το οποίο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Συκαμινιάς στη βόρεια Λέσβο πέρασαν περίπου 45 άτομα τα οποία και δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στο ΚΥΤ. Αλλοι περίπου 80 πέρασαν σήμερα στη Χίο.

Από την Πρωτομαγιά και χωρίς να προσμετρηθούν οι σημερινές αφίξεις, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφτασαν συνολικά 831 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 554 πέρασαν στη Λέσβο, 218 στη Χίο και 50 στη Σάμο.

Συνολικότερα με τις σημερινές αφίξεις ο αριθμός των μεταναστών τις τελευταίες έξι μέρες, που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου αγγίζει τους 1.200, με τους αρμοδίους να εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεχής ροή με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη στα ελληνικά νησιά, την ώρα που ξεκινά ο καλοκαιρινός τουρισμός.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Στα άκρα η προεκλογική προπαγάνδα Ερντογάν: Στη δημοσιότητα τα απόρρητα κείμενα της Συνθήκης της Λωζάνης


Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να… ξαναγράψει την Ιστορία, όπως θέλει!

Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων εμφανίζεται ανήσυχη για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. 

Παράλληλα εφτά στους δέκα πολίτες είναι οργισμένοι από τη συνεχή προκλητικότητα των Τούρκων και απογοητευμένοι από τη στάση που κρατά η εγχώρια πολιτική ηγεσία. Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Τους φόβους αυτούς ενισχύουν δηλώσεις, όπως αυτή το Βασίλη Λεβέντη για σχέδιο της Τουρκίας να πάρει νησιά και εδάφη στον Έβρο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Είναι θήραμα. Η Τουρκία θέλει τους οκτώ για να μας δώσει πίσω τους Έλληνες στρατιωτικούς. Ούτε μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να τους αφήσουν ελεύθερους».

Επιπλέον, τη σκιά του άφησε και το τελευταίο ναυτικό «ατύχημα». Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, κερδίζει έδαφος στην ελληνική πλευρά η εκτίμηση πως επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια. Εντύπωση έχει προκαλέσει και η απόφαση για άμεση αντικατάσταση του κυβερνήτη της ελληνικής κανονιοφόρου, ο οποίος κανονικά θα έπαιρνε μετάθεση σε υπηρεσία ξηράς το καλοκαίρι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, εν μέσω προεκλογικού πυρετού, δεν λέει να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει εδώ και μήνες. Αυτή τη φορά και παρ’ ότι η Αθήνα παρέδωσε χωρίς καθυστέρηση τον Τούρκο πολίτη που είχε συλληφθεί, όταν πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν στη συνθήκη της Λωζάνης, «για να μάθει επιτέλους ο τουρκικός λαός την αλήθεια».

Αυτές τις πληροφορίες δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και υποστηρίζει πως η Άγκυρα συγκεντρώνει, μέσω της Γαλλίας, όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν στη συνθήκη της Λωζάνης. Με τον τρόπο αυτό στρέφεται εναντίον της κεμαλικής παράδοσης, με σκοπό να μετατρέψει σε μπούμεραγκ τις επιθέσεις που δέχεται από την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, εγείρει και ζήτημα αναθεώρησης της ιστορικής Συνθήκης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερντογάν δεν διστάζει να παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα, προσπαθώντας να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η ψήφος προς το πρόσωπό του αποτελεί μονόδρομο για μια «ευημερούσα και ισχυρή Τουρκία». Έφθασε στο σημείο να ισχυρισθεί ότι το 1922 τη Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες!

Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ , χωρίς να είναι σαφές ακόμα σε πιο θαλάσσιο οικόπεδο. Αποφεύγει, ωστόσο, να παρενοχλήσει κινήσεις της αμερικανικής Exxon Mobil και της γαλλικής Total.

Σ’ αυτό το τοπίο έρχεται να προστεθεί και η κλιμακούμενη ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, την οποία η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ προσοχή, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τη δυναμική του και να προβλέψει τις συνέπειες στην περιοχή. Το τελευταίο αμερικανικό πλήγμα-προειδοποίηση έρχεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πληροφορίες σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018-2019 δείχνουν μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, η αρμόδια Επιτροπή ζητά από το υπουργείο Άμυνας να δώσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης θα «παγώσει» η πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «παράλογη» την πρόταση των Αμερικανών βουλευτών για την επιβολή κυρώσεων στον τομέα της άμυνας. Σημείωσε δε ότι «η αμερικανική προσέγγιση δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας». Επιφυλάσσεται να απαντήσει με αντίποινα σε περίπτωση που υιοθετηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. «Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις σε μας ή κάνουν κάποιο τέτοιο βήμα, θα αντιδράσουμε οπωσδήποτε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλειφθεί αυτό το αμερικανικό σχέδιο», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ούτε η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση διάγει την θερμότερη περίοδο, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ. Σε συνέντευξή του τονίζει ότι η Άγκυρα του Ταγίπ Ερντογάν απέχει πολύ από την προοπτική ένταξης στην ΕΕ και θεωρεί πως, στην παρούσα συγκυρία, δεν υπάρχει ευκαιρία για να ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Παρ’ όλα αυτά, τάσσεται κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς χάριν των πολλών φιλοευρωπαίων, κυρίως νέων, στη γειτονική χώρα.


Νεφέλη Λυγερού
protothema.gr