Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ο Μακρόν σπάει τις καταλήψεις – Ρημαδιό τα πανεπιστήμια



Η αστυνομία επενέβη νωρίς σήμερα το πρωί στο Παρίσι προκειμένου να άρει τον αποκλεισμό των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ, εμβληματικού σημείου των κινητοποιήσεων των φοιτητών στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης της πρόσβασης στη σχολή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 100 αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο της οδού Τολμπιάκ, έναν πύργο 22 ορόφων νότια του Παρισιού που τελούσε υπό κατάληψη από τις 26 Μαρτίου, ενώ γυάλινα μπουκάλια εκτοξεύονταν εναντίον τους εν μέσω μιας πολύ τεταμένης ατμόσφαιρας. Η περιοχή αποκλείστηκε στη συνέχεια από την αστυνομία. «Δεν προβάλαμε αντίσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους καταληψίες. «Προσωπικά, δεν κοιμόμουν. Έτσι έγινε, δεν έψαξαν να μάθουν ποιος έκανε τι, ποιος ήταν ποιος, και υπήρξε βία, εκφοβισμός» εκ μέρους της αστυνομίας, είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ χαιρέτισε με ανακοίνωσή του «την επιτυχία της επιχείρησης αυτής σε ένα ευαίσθητο πλαίσιο επέμβασης». «Στο εξής, η Τολμπιάκ θα ανακαταληφθεί από το Πανεπιστήμιο το οποίο θα κλείσει το κτίριο για λόγους ασφαλείας και αποκατάστασης έπειτα από τις ζημιές που προκάλεσαν οι καταληψίες», πρόσθεσε. Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ δήλωσε από την πλευρά της πως είναι «πολύ σημαντικό που τα πράγματα μπόρεσαν να επανέλθουν στην ομαλότητα». Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης είχε ζητηθεί από τις 9 Απριλίου από τον Ζορζ Χαντάντ, πρόεδρο του πανεπιστημίου Paris 1-Sorbonne, στο οποίο υπάγεται το κτίριο της οδού Τολμπιάκ, μετά τον εντοπισμό βομβών μολότοφ στο εσωτερικό του.

Αρχικά η διεύθυνση της αστυνομίας δεν αποδέχθηκε το αίτημα καταφυγής στη βία, επικαλούμενη μια «τεχνική αποτίμηση». Δεδομένης της «τοπογραφικής ιδιαιτερότητας» του κτιρίου, «είναι σχεδόν πιο επικίνδυνο να (παρέμβουμε) από το να μην παρέμβουμε», είχε εξηγήσει την Κυριακή στη διάρκεια μιας συνέντευξης ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να δικαιολογήσει την επιφυλακτικότητα της αστυνομικής διεύθυνσης.

Η φοιτητική ένωση UNI (που πρόσκειται στη δεξιά) χαιρέτισε την εκκένωση του κτιρίου και εξέφρασε την ελπίδα να κατατεθούν «μηνύσεις στα ποινικά δικατήρια» για τις «καταστροφές και την επιθετικότητα» που συνόδευσαν αυτή την κατάληψη. Η δεύτερη μεγαλύτερη φοιτητική ένωση, Unef, αντίθετα, καταδίκασε την προσφυγή στη βία που συνιστά, όπως είπε «περιφρόνηση» του φοιτητικού κινήματος.

Καταλήψεις και κινητοποιήσεις παντού

Εδώ και πολλές εβδομάδες τέσσερα γαλλικά πανεπιστήμια τελούν πλήρως υπό κατάληψη και σε άλλα δέκα περίπου (από 400) παρουσιάζονται προβλήματα λόγω της κινητοποίησης φοιτητών που αντιτίθενται σε έναν νόμο που αλλάζει την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά ένα «σύστημα επιλογής». Την Πέμπτη η ανακατάληψη της φημισμένης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση των φοιτητών σε υποστήριξη της κινητοποίησης στα πανεπιστήμια αν και 6.400 φοιτητές της σχολής είχαν ταχθεί κατά πλειοψηφία εναντίον αυτής της δράσης μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στις 9 Απριλίου αστυνομικοί επενέβησαν στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ, δυτικά του Παρισιού, για να άρουν την κατάληψη ενός κτιρίου.


Στο μεταξύ, σε «εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» αποτιμάται το κόστος των καταστροφών που προκλήθηκαν στη διάρκεια της κατάληψης της Τολμπιάκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Paris-1. «Οι ειδικοί έχουν ήδη λάβει εντολή να προβούν σε ακριβή υπολογισμό των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση του» κτιρίου, πρόσθεσε ο Ζορζ Χαντάντ. «Ενδιαμέσως το κτίριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας», διευκρίνισε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Σορβόννη. «Οι καταστροφές υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ είχαμε επενδύσει περισσότερα από 800.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια σε εργασίες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή», είπε. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο πανεπιστήμιο και στον φορολογούμενο», συνέχισε. «Είναι χρήματα του έθνους αυτά που σπαταλήθηκαν.» Πρόκειται για «καταστροφές κάθε είδους: πινακίδες, καταστροφή εκπαιδευτικού υλικού, εξοπλισμού ασφαλείας, κατεστραμμένες πόρτες».


Πηγή : newsit.gr


Ν.Δ.: Απευθύνουμε μια ακόμη έκκληση στην Κυβέρνηση να αναθεωρήσει έστω και τώρα την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας.




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
  
«Ο θάνατος του Αλέξανδρου Σταματιάδη, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από ληστές μέσα στο σπίτι του, συγκλονίζει κάθε πολίτη. Και υπογραμμίζει, δυστυχώς, με τον πιο τραγικό τρόπο την ανασφάλεια που νιώθουν πια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακόμη και μέσα στα σπίτια τους. 

Απευθύνουμε μια ακόμη έκκληση στην Κυβέρνηση να αναθεωρήσει -έστω και τώρα- την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας. Να καταργήσει τον καταστροφικό νόμο Παρασκευόπουλου με τον οποίο αποφυλακίστηκαν χιλιάδες εγκληματίες. Να αυξήσει τις περιπολίες των αστυνομικών στους δρόμους. Να ενισχύσει την ομάδα “Δίας” και να επανασυστήσει την Ομάδα “Δέλτα”. Να πράξει από τώρα, με απλά λόγια, όσα αυτονόητα πρέπει να γίνουν.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι ιερή υποχρέωση της Πολιτείας και προϋπόθεση ελευθερίας και δημοκρατίας».


Το κατάφεραν και αυτό οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποβλήθηκε η Unicef Ελλάδας από τον Διεθνή Οργανισμό





Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της διεθνούς επιτροπής της Unicef είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Η UNICEF διακόπτει την συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα. Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις.

Η UNICEF βρίσκεται κοντά στους Έλληνες πολίτες για σχεδόν 70 χρόνια. Τα προγράμματα μας στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946. Με τα χρόνια οι Έλληνες έγιναν ένθερμοι και γενναιόδωροι υποστηρικτές του Οργανισμού μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με ένα νέο φορέα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαντική δράση της UNICEF με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ως μέρος του πλάνου ανταπόκρισης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το οποίο υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και άλλους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών.


Λαγκάρντ: Δεν ζητήσαμε περικοπές, θέλουμε μεταρρυθμίσεις



Εν μέσω γερμανικών δημοσιευμάτων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε χθες ότι το ΔΝΤ «δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την Eλλάδα και να τη βοηθήσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, και θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, σύμφωνα με τις αρχές μας». Κατά την κυρία Λαγκάρντ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί ύστερα από οκτώ χρόνια εφαρμογής δύσκολων πολιτικών. Η ίδια στάθηκε στη μείωση του κόστους δανεισμού ως μια σημαντική ένδειξη ότι οι αγορές βλέπουν πιο ευνοϊκά την Ελλάδα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δείτε τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, χθες ήταν κάτω από το 4%, αυτό είναι σημαντικό, καθώς το ιδιωτικό χρέος θα κληθεί να αντικαταστήσει το χρέος από τον επίσημο τομέα και οι αγορές βλέπουν πολύ πιο ευνοϊκά την Ελλάδα απ’ ό,τι στο παρελθόν». Ωστόσο, τόνισε ότι κάποια από τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα αποδίδονται «σε δραστικά μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς απαραίτητα τη γνώμη του ΔΝΤ. Διότι δεν ζητήσαμε επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών, τόσες έχουν ήδη κοπεί». Η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πως «η δουλειά μένει να συνεχισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους. Οπως εξήγησε στην Κ, «αν και βρισκόμαστε σε καλό σημείο (στην ελληνική κρίση), είναι σημαντικό να ακούγεται ότι υπάρχουν ζητήματα που μένουν ακόμη να επιλυθούν, ώστε να αποτραπεί μια επάνοδος της κρίσης στο μέλλον». Μάλιστα, σε μια συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη με τη συμμετοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς και του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι η ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών και ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητη για να αποτραπεί μια νέα κρίση και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, το ΔΝΤ δηλώνει πλέον διαθέσιμο να εκταμιεύσει το 1,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του 2017 με την Ελλάδα, κάτι που φαίνεται πλέον να επιθυμεί το Βερολίνο, καθώς η νέα γερμανική κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή του και σε μελλοντικές κρίσεις της Ευρώπης.

Συμφιλιωτική διάθεση

Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, ακόμη και στη διένεξη για την Ελλάδα οι δύο πλευρές μοιάζουν να έχουν περισσότερο συμφιλιωτική διάθεση. Στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ δηλώνει την πρόθεσή του να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεισφέρει 1,6 δισ. ευρώ, στάση που Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν εποικοδομητική.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πέθανε ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης




Σήμερα Παρασκευή, έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης, τον οποίο τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου δύο κουκουλοφόροι ληστές σεσημασμένοι Αλβανικής εθνικότητας τον είχαν πυροβολήσει μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Το τραγικό είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δράστες είχαν αποφυλακιστεί και αυτοί όπως εκατοντάδες άλλοι σκληροί κακοποιοί με τον νόμο έγκλημα Παρασκευόπουλου, τον οποίο συντηρεί και διατηρεί στο ακέραιο ο συνεχιστής του στο έγκλημα Κοντονής 

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης, νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου «Γεννηματάς» όπου και κατέληξε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Απριλίου. 

Επί 18 ημέρες, ο Αλέξανδρος Σταματιάδης έκανε αγώνα να κρατηθεί στη ζωή, όμως τελικά λύγισε. 


ΟΟΣΑ: Στο φροντιστήριο 99 στους 100 μαθητές της Γ' Λυκείου στην Ελλάδα



Γιγάντωση των φροντιστηρίων και πανελλαδικές στις παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Υπό τον τίτλο «Εκπαίδευση για ένα λαμπρό μέλλον στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε χτες η έκθεση του ΟΟΣΑ, που αποτυπώνει την κατάσταση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για αναδιαρθρώσεις. Την έκθεση, η σύνταξη της οποίας αποτελεί και πρόβλεψη του μνημονίου σε ό,τι αφορά την Παιδεία, παρουσίασαν ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, η Gabriela Ramos, εκ μέρους του ΟΟΣΑ, και ο Frank Van Driessche, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ΟΟΣΑ στις διαπιστώσεις του αναφέρεται μεταξύ άλλων στη γιγάντωση των φροντιστηρίων και το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων, στην όξυνση των ανισοτήτων και επισημαίνει ότι η μείωση των δημόσιων δαπανών στην Εκπαίδευση κατά 36% την τελευταία 10ετία είχε επιπτώσεις στους διορισμούς, κάνοντας λόγο για «αρνητική επίπτωση στην ποιότητα που παρέχεται στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά». 

Το εντυπωσιακό εύρημα ότι οι 99 στους 100 μαθητές της Γ΄ Λυκείου παρακολουθεί είτε φροντιστήριο είτε ιδιαίτερο μάθημα είτε και τα δύο ενώ σημειώνεται ότι οι επόμενες δύο χώρες στη σχετική λίστα είναι η Κορέα με το 90% των μαθητών να καταφεύγουν στα φροντιστήρια και η Κίνα με 85%.

Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διδάσκουν λιγότερο απ΄ότι ο μέσος όρος της ΕΕ-22 και του ΟΟΣΑ ωστόσο ο συνολικός χρόνος εργασίας συμπεριλαμβανομένου και του διοικητικού έργου είναι στο μέσο όρο.

Παρουσιάζοντας την έκθεση η πρόεδρος του προσωπικού του ΟΟΣΑ  ζήτησε να υπάρξει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η αξιολόγηση και οι διαδικασίες θα πρέπει να δημιουργηθούν σε στενή συνεργασία με του καθηγητές και τα εργασιακά συνδικάτα ούτως ώστε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να μην τα βλέπουν ως μια τιμωρητική διαδικασία ή εργαλείο και δεν αναγνωρίζουν τις περιπλοκότητα και τις προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στο επάγγελμά τους».

Ο ΟΟΣΑ ζητά επίσης την ενίσχυση των θέσεων των διευθυντών στις σχολικές μονάδες επιμένοντας στη μεγαλύτερη αυτονομία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα με τον υπουργό Παιδείας να σημειώνει ότι για την πολιτική ηγεσία η αυτονομία ορίζεται ως μια σειρά αποφάσεων που λαμβάνει ο σύλλογος διδασκόντων.

Ο διεθνής οργανισμός ζήτησε επίσης να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση καθώς ο προϋπολογισμός για την παιδεία την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 36% ενώ ειδικά για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάμια εκπαίδευση ζητά αλλάγή ή ακόμα και κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων προτείνοντας ένα σύστημα στο οποίο οι μαθητές θα εξετάζονται παραπάνω από μια φορές κατά τη διάρκεια των σχολικών τους ετών και όχι μόνο σε μια εξέταση.

 Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει με έμφαση ως πρόβλημα ότι «οι σχολικές μονάδες έχουν διάσπαρτες και διάχυτες αρμοδιότητες και χρηματοδοτήσεις, περιορισμένη αυτονομία καθώς πολλές αποφάσεις και εντολές υπαγορεύονται απ' έξω». Η διεθνής εμπειρία ωστόσο δείχνει πως το αυτόνομο σχολείο είναι το διαφοροποιημένο ανάλογα με την τσέπη των γονιών σχολείο, που θα αναζητεί πόρους, θα έχει διαφοροποιημένο πρόγραμμα εντείνοντας τις ταξικές διαφοροποιήσεις. Για τον ΟΟΣΑ, «για την ευημερία κάθε σχολείου ξεχωριστά, η διακυβέρνηση και χρηματοδότηση πρέπει να συνδέονται», ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο ρόλο του διευθυντή. Επισημαίνεται πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προσανατολιστούν προς την κατεύθυνση της αύξησης της αυτονομίας των σχολείων και των διευθυντών τους, της δημιουργίας ενός στέρεου πλαισίου λογοδοσίας και μιας κουλτούρας που θα βασίζεται στην αξιολόγηση».

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα αφοσιωμένο σώμα εκπαιδευτικών με μέτριες επιδόσεις», εκτιμά ο ΟΟΣΑ, που αναφέρεται σε μέτρα που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό και γίνεται λόγος για «αξιολόγηση» με αναφορές σε «μη τιμωρητικό» χαρακτήρα.


Πηγή : thetoc.gr


Ποιος ήταν ο μπράβος της νύχτας με το ψευδώνυμο «Μπούμη»



Ο Γιώργος Λίτσας με το ψευδώνυμο «Μπούμη» , σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχει πλούσιο παρελθόν, ανήκε στην ίδια ομάδα μπράβων με τον Βασίλη Γρίβα, που δολοφονήθηκε την άνοιξη του 2017 έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά.

Το 2016 είχε γίνει ακόμη μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, σε εστιατόριο στους Αγίους Αναργύρους όταν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα δεν δίστασαν να πυροβολήσουν με καλάσνικοφ την ώρα που στο μαγαζί βρίσκονταν μικρά παιδιά.

Ένα από τα σενάρια που αναμένεται να εξεταστεί είναι η επίθεση στους Αγίους Αναργύρους να αποτελεί πράξη αντεκδίκησης για το φόνο με καταιγισμό πυρών του Στεφανάκου, τον Ιανουάριο στη λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι.

Το όνομά του Γιώργου Λίτσα συμπεριλαμβανόταν στην δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τους 217 νονούς της νύχτας και είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το 2015 σε κάθειρξη 13,5 ετών.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που εκκρεμούσαν εις βάρος του Γιώργου Λίτσα βρισκόταν και η αιματηρή ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην Αλόννησο το 2010, με λεία ύψους ενος εκατομμυρίου ευρώ και ακόμη μια αιματηρή ληστεία, αυτή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσε νεκρός ο ταμίας Δημήτρης Μαντούβαλος.

Είχε ακόμη κατηγορηθεί στις αρχές του 2010 και για προστασία σε μαγαζιά του Πειραιά.




Αδίστακτοι οι δήθεν "αριστεροί" της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται να φορολογήσουν και τους φοιτητές



Πρωτόγνωρα πράγματα για να μην αφήσουν ούτε ευρώ στις οικογένειες με φοιτητή για να μαζέψουν λεφτά για τον κομματικό τους στρατό.

Με τον κίνδυνο καταβολής φόρου εάν είναι δυνατόν βρίσκονται αντιμέτωποι φέτος χιλιάδες φοιτητές, σε περίπτωση που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό και ενοικιάζουν σπίτι, σύμφωνα με νέα οδηγία της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως αναφέρει η οδηγία της αδίστακτης δήθεν "αριστερής" ΑΑΔΕ, σε περίπτωση που εξαρτώμενο μέλος μισθώνει κατοικία ή οποιουδήποτε τύπου και για οσοδήποτε χρόνο κατάλυμα, διαφορετική από αυτήν της κύριας κατοικίας της οικογένειας (φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο, τέκνο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, κ.λπ.) και εφόσον δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε η κατοικία αυτή δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση. Ο γονέας θα πρέπει να αναγράψει στον Πίνακα 6 το καθαρό ποσό του ενοικίου που καταβάλλεται για την ενοικίαση κατοικίας ή άλλου καταλύματος, η οποία χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών κάθε παιδιού που σπουδάζει σε σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, εφόσον είναι εξαρτώμενο μέλος. 

Σε περίπτωση που ένας φοιτητής έχει στο όνομά του τραπεζικό λογαριασμό και πιστώθηκαν σε αυτόν κατά τη διάρκεια του 2017 έστω και ελάχιστα χρήματα από τόκους, προκύπτει στο όνομά του εισόδημα και έτσι πρέπει να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος. 

Από τη στιγμή λοιπόν που θα υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αν ενοικιάζει σπίτι, αυτό δεν θα μπορεί να δηλωθεί ως δευτερεύουσα κατοικία από τον γονέα.

Έτσι, ο φοιτητής θα εμφανίζεται με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το όριο των 3.000 ευρώ που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για τα «εξαρτώμενα» μέλη και ως εκ τούτου δεν θα θεωρείται πλέον «εξαρτώμενο» μέλος της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα να λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα για φόρο εισοδήματος.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ο εν λόγω φοιτητής δεν θα μπορεί να συνυπολογιστεί ως προστατευόμενο μέλος στην αίτηση Α21 για το νέο οικογενειακό επίδομα και οι γονείς του είτε θα χάσουν το επίδομα είτε θα το εισπράξουν σημαντικά μειωμένο.


με πληροφορίες από το emea.gr


Αυτές είναι οι γαλλικές φρεγάτες με τις οποίες ενισχύεται το πολεμικός μας ναυτικό



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι φρεγάτες τύπου FREMM αναμένονται έως τον Αύγουστο και θα ενταχθούν άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Θα παραχωρηθούν από τη Γαλλία με όλον τον εξοπλισμό τους και ουσιαστικά θα είναι επιχειρησιακά έτοιμες με την παραλαβή. Η κίνηση εκτός από τον συμβολισμό που έχει αποτελεί και μια ισχυρή αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.



Η παραχώρηση από τη Γαλλία γίνεται με χρονομίσθωση και υπολογίζεται ότι το κόστος είναι 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική



Κύριοι Πρόεδροι, αγαπητή Φώφη, αγαπητή Πρόεδρε του Κινήματος Αλλαγής, αγαπητοί περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αγαπητοί σύνεδροι, Κυρίες και κύριοι,

Θέλω, πρώτα από όλα, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το προεδρείο για την ευκαιρία που μου δίνετε να βρεθώ σήμερα μαζί σας, σε αυτό το πρώτο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός, επέλεξε να μην είναι παρών στις εκδηλώσεις αυτού του Συνεδρίου. Φαντάζομαι ότι, αν είχε ουσιαστικά πράγματα να πει για το πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της Αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο φόρουμ από το να τα εκθέσει. Νιώθω πως είμαι ανάμεσα σε συνεργάτες και φίλους που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Αυτά που μας ενώνουν, άλλωστε, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Μας συνδέουν κοινές αγωνίες για το αύριο αυτού του τόπου και κοινές ελπίδες για το μέλλον των πολιτών, όχι μόνο αυτών που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, αλλά και όλων των πολιτών που υπηρετούμε. Εμείς ως κεντρική εξουσία και εσείς ως Αυτοδιοίκηση.

Για μένα, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν «μπλε», «ροζ», «πράσινοι» ή «κόκκινοι» αυτοδιοικητικοί. Δεν υπάρχουν χρώματα, όπως δεν υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές. Διαχωριστική γραμμή υπάρχει μόνο με το παρελθόν, στο οποίο δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω. Γιατί θα πάμε μπροστά και γιατί θα δώσουμε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, δείχνοντας πίστη και αφοσίωση στη Δημοκρατία και στους θεσμούς. Το ξέρετε, άλλωστε, καλύτερα από όλους εσείς οι αυτοδιοικητικοί, πως η διάκριση ανάμεσα στη λεγόμενη «υψηλή» και στη λεγόμενη «χαμηλή» πολιτική είναι τελείως ξεπερασμένη και άστοχη. Είναι η φενάκη που συντηρεί διαχρονικά ένα Κράτος υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό. Η πολιτική κρίνεται στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Στη μάχη που οφείλουμε να δίνουμε για τα καλύτερα που αξίζουν οι συμπολίτες μας.

Είμαι πεπεισμένος πως στο κοινό αυτό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ μπορούμε όλοι μαζί να γράψουμε την δική μας ιστορία. Ιστορία όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά συνολικά για τη δημόσια διοίκηση και για το Κράτος. Να θέσουμε τις βάσεις για μια νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής Πολιτείας, που είναι προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας. Αρκεί να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, και, το ελπίζω, ειλικρινά και ισότιμα. Απελευθερωμένοι από ιδεοληψίες, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Επειδή μάλιστα παρακολουθώ τη συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση, εδώ και πολλά χρόνια, έχω διαπιστώσει πως όσο φουσκώνουν τα λόγια τόσο συνήθως ξεφουσκώνουν τα αποτελέσματα. Σήμερα, λοιπόν, θέλω να μιλήσω απλά και πρακτικά.

Κανονικά, το μόνο αντικείμενο της σημερινής συνάντησής μας θα έπρεπε να είναι η πορεία και η οργάνωση των Περιφερειών και των Δήμων μπροστά στις νέες ανάγκες των πολιτών και στις νέες απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση ήθελε άλλα. Αντί εγκαίρως να θέσει σε διαβούλευση ένα πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης, προτίμησε μισόλογα, επιλεκτικές διαρροές και συγκεχυμένες πληροφορίες. Η Κυβέρνηση δείχνει -και εδώ- όχι μόνο διοικητική ανεπάρκεια, αλλά και ξεκάθαρο πολιτικό κυνισμό. Επιλέγει το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κομματικούς τακτικισμούς και μάχες οπισθοφυλακών.

Με απλά λόγια -γιατί έτσι θα μιλήσω- η Κυβέρνηση θέλει να σας χρησιμοποιήσει για τα σχέδιά της και να σας εκμεταλλευτεί για τους στόχους της. Και επειδή ξέρει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ερείσματα δεν έχει, επιδιώκει πολύ απλά να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή αναστάτωση. «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Έτσι δεν το είπε η κυρία Δούρου και τώρα το επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του -αν θυμάμαι καλά, πηγαίνοντας στην Κίνα; Αυτή τη μεγάλη αναταραχή θέλει να την πετύχει αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα, αλλά παίζοντας και με το χρόνο των εκλογών.

Θα το ξαναπώ και από το βήμα του Συνεδρίου σας: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Θα το ξαναπώ και εδώ, όπως έχω κάνει και αλλού: Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς.  Δεν θα το επιτρέψουμε. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη: Είναι μια θέση -η οποία, αντιλαμβάνομαι και παρακολουθώντας τις εργασίες σας- απηχεί στη συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν σε αυτό το Συνέδριο.  Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης. Η απλή αναλογική θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος.

Τι θα συμβαίνει, άραγε, σε ανάλογη περίπτωση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας; Θα έχουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο; Προφανώς και όχι. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Άρα, τι πραγματικά θα γίνει;  Φοβούμαι ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι να σας δώσει παραπάνω αρμοδιότητες, αλλά να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά  όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Αυτός είναι ο στόχος. Εκεί σας πάνε.

Συνεπώς, ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Αυτό θέλουν. Όπως θέλουν και να ελέγξουν την Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που μπορούν με την απλή αναλογική ως εργαλείο. Έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι. Αλλά, πριν από μας θα βρει απέναντι ολόκληρη την κοινωνία. Η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει τελικά  να επιβάλει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Και δεν θα μπορέσει, γιατί θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο από την εξουσία πολύ πριν γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γι’ αυτό και σήμερα θα μου δοθεί η ευκαιρία να σας πω τί πιστεύουμε εμείς και τί θα κάνουμε στην Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Θα επαναφέρω άμεσα τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο. Στη συνέχεια, μέσα από ειλικρινή και εκτεταμένο διάλογο θα συναποφασίσουμε τις όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες τις μεθεπόμενες εκλογές. Καθαρά και δημοκρατικά.  Σε ό,τι αφορά το χρόνο που θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θέλω -κι εδώ- να είμαι σαφής: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές. 

Η ίδια η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές. Αυτό ήταν το επιχείρημα που άκουσα από τον κ. Σκουρλέτη διότι με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών. Αυτό προφανώς ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές. Επομένως, η αποδοχή από την πλευρά μας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο, τον Οκτώβριο του 2019, έχει ως προϋπόθεση από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν διεξαχθεί πολύ νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι πολύ καλοί αυτοδιοικητικοί που είναι σήμερα ανάμεσά μας και τιμούν τις θέσεις τους, έχουν τέτοιες ανησυχίες.  Μόνο ο κ. Τσίπρας...

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την Κυβέρνηση που βλέπει την Αυτοδιοίκηση ως οδόφραγμα για να εμποδίσει την επερχόμενη εκλογική της συντριβή, εμείς την αντιμετωπίζουμε στην αληθινή της διάσταση. Ως την πρώτη βαθμίδα της Δημοκρατίας μας και ως το πρώτο επίπεδο εξουσίας που εξασφαλίζει, όσο κανείς άλλος, την κοινωνική συνοχή. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έρχεται να συμβάλει με συγκεκριμένες πολιτικές και προγράμματα στον κεντρικό στόχο της ανάπτυξης. Να βοηθήσει αποτελεσματικότερα στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και να γεφυρώσει τις επιμέρους τοπικές προτεραιότητες με τον κεντρικό σχεδιασμό για τη χώρα. Από την πλευρά τους, οι Δήμοι αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο δημότης ενδιαφέρεται για την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, την ασφάλεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα πάρκα, τους χώρους άθλησης. Όλα αυτά δηλαδή, που βελτιώνουν την ποιότητα της δικής του καθημερινότητας, της οικογένειάς του και των παιδιών του.



Φίλες και φίλοι,

Ενώ είστε τόσο κοντά στους πολίτες και στις ανάγκες τους, παραδοσιακά η κεντρική πολιτική σκηνή επιδεικνύει καχυποψία, επιφυλακτικότητα, ακόμα και εχθρότητα ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αλήθεια είναι –και το βίωσα και εγώ ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όχι αρμόδιος, θέλω να θυμίσω, τότε, για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είστε όμηροι ενός συγκεντρωτικού Κράτους, το οποίο σας στερεί το οξυγόνο. Μου είπε κάποτε ένας Δήμαρχος και είμαι σίγουρος ότι αυτή η γνώμη απηχεί την άποψη πολλών από εσάς: «Φτάνουμε να λέμε πως δεν θέλουμε καμιά βοήθεια από την Κυβέρνηση, εμείς να μην μας πολεμάει θέλουμε».

Ο μεγάλος ασθενής στην Πατρίδα μας είναι το ίδιο το ελληνικό Κράτος. Ένα Κράτος γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο. Ένα Κράτος δαιδαλώδες και αναχρονιστικό, που δεν έχει ακόμα ενσωματώσει σύγχρονες τεχνολογίες, με κατακερματισμένη νομοθεσία και με ζούγκλα αρμοδιοτήτων. Ένα Κράτος που αδικεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Με πρώτους να το αντιλαμβάνονται όσοι εργάζονται γι’ αυτό και όσοι το υπηρετούν.

Σχεδιάζουμε ακόμα με όρους του 19ου αιώνα και  υλοποιούμε με εργαλεία από τα μέσα του 20ου αιώνα. Είναι ενδεικτικό, πως καθημερινά συναντώ φίλους αυτοδιοικητικούς σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι για το παραμικρό αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα, να προστρέξουν στον Ειδικό Γραμματέα, τον Γενικό Γραμματέα, τον Υφυπουργό, τον Υπουργό. Για την επίλυση έστω και ενός προβλήματος τόσο απλού που να απαιτείται μια και μόνο υπογραφή, με μόνο κόστος το μελάνι πάνω στο χαρτί, ανεβοκατεβαίνετε στην Αθήνα. Σπαταλάτε έτσι χρόνο και πόρους. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, συχνά βρίσκετε κλειστές πόρτες ή εισπράττετε κοροϊδία. Η νοοτροπία αυτή, ας είμαστε ειλικρινείς, έχει εμποτίσει βαθιά το πολιτικό μας σύστημα.  Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

Από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση, η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει βιώσει δραματικές περικοπές. Στη ΣΑΤΑ, τους Κ.Α.Π., το Π.Δ.Ε.. Σε ένα βαθμό, αυτό ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης και της οικονομικής στενότητας.  Δεν διστάζω να πω, όμως, πως ήταν και προϊόν πολιτικών επιλογών. Αν το ίδιο το κεντρικό Κράτος είχε εφαρμόσει για τον εαυτό του αυτή την αυστηρή πολιτική, τη δρακόντεια πολιτική, θα είχαμε αγγίξει το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ νωρίτερα. Το αποτέλεσμα είναι πως, σήμερα, οι εκτελούμενοι προϋπολογισμοί από τους Ο.Τ.Α., Α’ και Β’ βαθμού, σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης -το είχα πει και στο προηγούμενο συνέδριό σας- αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1/3 του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Και όμως! Γιατί υπάρχει μια διάσταση σε αυτή την ιστορία. Η ελληνική Αυτοδιοίκηση, παρά τον πόλεμο που έχει δεχτεί, στέκεται όρθια. Κολυμπάει ενάντια στο ρεύμα. Διαφήμισε τη χώρα σε όλο τον κόσμο με την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων. Βοήθησε -τολμώ να πω, έτρεξε- πρώτη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Άπλωσε ένα εντυπωσιακό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Παράλληλα, ειδικά οι Περιφέρειες  αξιοποίησαν με επιτυχία ευρωπαϊκούς πόρους και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, υλοποιήσατε μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Έμαθε, με άλλα λόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό το οποίο πρέπει να μάθει και το Κράτος: Να πετυχαίνει περισσότερα με λιγότερα. Και ανέδειξε καλές πρακτικές εφαρμοσμένης πολιτικής, όχι από πάνω προς τα κάτω, αλλά από κάτω προς τα πάνω.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει τις εξετάσεις της και αυτό δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Κι αν στο παρελθόν έχει υπάρξει κι αυτή -όπως όλο το ελληνικό Κράτος σπεύδω να προσθέσω- εστία διαφθοράς, σπατάλης και κακοδιαχείρισης, αυτό έχει πλέον κριθεί και θα κρίνεται και σε βάθος χρόνου. Η ίδια η πράξη απέδειξε πως η Αυτοδιοίκηση έχει κάνει την αυτοκριτική της και πως το πάθημα έχει γίνει μάθημα. Άλλωστε, το έργο ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας είναι εξ' ορισμού απτό και μετρήσιμο από το έργο της Κεντρικής εξουσίας.

Και σήμερα -ας μην κοροϊδευόμαστε- στην εποχή των social media, τα πάντα πλέον βρίσκονται στο μεγενθυντικό φακό όχι μόνο των ελεγκτικών μηχανισμών και της Δικαιοσύνης, αλλά των ιδίων των πολιτών στους οποίους άμεσα λογοδοτείτε. Τίποτε δεν μένει κρυφό. Στο σύνολό της, η Αυτοδιοίκηση σήμερα δεν έχει υπέρογκα χρέη, ούτε πλέον παράγει ελλείμματα. Σε αυτό βοήθησε τόσο το Παρατηρητήριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και η μείωση των δαπανών που επετεύχθη μετά το 2011.

Η αναμέτρησή μας, ωστόσο, δεν είναι μόνο με τα παλαιά προβλήματα, όσο με τις παθογένειες που παραμένουν και -κυρίως- με τις προκλήσεις του αύριο: Η νομοθεσία παραμένει κατακερματισμένη, οι αρμοδιότητες και η γραφειοκρατία ταλανίζουν τη σχέση Κράτους - Δήμων - Περιφερειών, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό, οι άνθρωποι που κρατάνε όρθια την Αυτοδιοίκηση, χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ρόλου του. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με μικρότερο, επιτελικό Κράτος και με ισχυρότερους Δήμους και Περιφέρειες. Και αυτή την επιλογή είμαι αποφασισμένος να προωθήσω. Σχέσεις εμπιστοσύνης και στενής δημιουργικής συνεργασίας, αλλά πρωτίστως σχέσεις εμπιστοσύνης με την Αυτοδιοίκηση. Το κείμενο κοινών θέσεων ΕΝΠΕ- ΚΕΔΕ είναι μια πολύ θετική βάση για να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς σε αυτό δεσπόζει η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που είχαμε συζητήσει από κοινού από το 2014.



Φίλες και φίλοι,

Για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις μας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ενδεικτικά, κάποιες από τις παρεμβάσεις μας σε τρία επίπεδα: άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα: Στις άμεσες ενέργειες αναφέρθηκα ήδη στην κατάργηση του εκλογικού νόμου με τον οποίο η Κυβέρνηση θέλει να καπελώσει την Αυτοδιοίκηση, αφού τη βάλει σε παραλυσία. Να σταθώ λίγο περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα εντός τριών έως έξι μηνών. Επισημαίνω δύο βασικά βήματα.

Βήμα πρώτο: Είναι, νομίζω, περιττό να περιγράψω σε σας τον ανορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με τον κατακερματισμό, τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τη νοσηρή γραφειοκρατία, την πολυνομία. Είστε και εσείς θύματα αυτού του τερατουργήματος. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, την κατάσταση αρχίζοντας από τον αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων. Τι κάνει το κεντρικό Κράτος, τι κάνουν οι αποκεντρωμένες, τι κάνουν οι Περιφέρειες, τι κάνουν οι Δήμοι. Επανεξετάζουμε συνολικά τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αλλά και τη μεταφορά από το κεντρικό Κράτος ζωτικών αρμοδιοτήτων, όπως -ενδεικτικά αναφέρω- του πολεοδομικού σχεδιασμού. Η σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι που να αλλάξει το Σύνταγμα, θα διατηρήσει μόνο τις απολύτως προβλεπόμενες, από το Σύνταγμα, αρμοδιότητες. Στερείται τελικά κάθε λογικής να λαμβάνει την τελική απόφαση για ένα σχέδιο πόλης ένα υπηρεσιακό στέλεχος ενός Υπουργείου και όχι το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ήδη επεξεργαζόμαστε σημαντικές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμες επιμέρους νομοθεσίες οι οποίες επηρεάζουν το έργο σας, όπως ο νόμος Σπίρτζη για τα δημόσια έργα. Δεν νοείται ένα έργο που θέλει δύο μήνες για να υλοποιηθεί, να χρειάζεται οκτώ μήνες για να φτάσει μέχρι τη συμβασιοποίηση.

Για να μην ξεχνιόμαστε: Πριν λίγες μέρες κλείσατε 3,5 χρόνια θητείας. Το μισό από αυτό το διάστημα δεν σας έχουν αφήσει να δημοπρατήσετε έργα. Με την αποχή των μηχανικών από το ασφαλιστικό του 2015, με τα capital controls, με τη διακοπή του ΕΣΠΑ, με τον ν.4412 που συνεχίζει να τροποποιείται συνεχώς και να ερμηνεύεται συνεχώς, με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που χρειάστηκαν 7 μήνες για να φτιαχτούν μητρώα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζετε. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να δημιουργούνται κίβδηλα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κακά τα ψέματα: Η ίδια η ζωή απαιτεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και με απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται προγραμματική σύμβαση με δύο συμβούλια, δύο ελέγχους νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και άλλα δέκα βήματα, για να αγοράσει, για παράδειγμα, μια Περιφέρεια έναν υπολογιστή ή ένας ακριτικός Δήμος έναν απινιδωτή για ένα κέντρο υγείας. Αυτά πρέπει επιτέλους να αλλάξουν. Και θα αλλάξουν και πολύ γρήγορα. Μπορούν να αλλάξουν.  

Βήμα δεύτερο: Βοηθάμε την Αυτοδιοίκηση για να βοηθήσει τον εαυτό της. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τη δημοσιονομική πραγματικότητα, όμως τα περιθώρια για στήριξη του έργου σας είναι υπαρκτά και σημαντικά. Εμείς θα προχωρήσουμε στη σύσταση του Ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θεσμοθετημένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Σε μια κίνηση εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση, αναθεωρούμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. Όπου -γνωρίζετε πολύ καλά- υπάρχουν στρεβλώσεις και  αδικίες. Θα διευκολύνουμε τους Δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας κατ’ αρχάς την ίδια την ακίνητη περιουσία τους. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε, με μια νέα λογική, όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, στηρίζοντας ενεργά και αποφασιστικά τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, που αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση παντού στον κόσμο, τις Περιφέρειες, τους μεγάλους Δήμους, με αυξημένο ενδιαφέρον.

Με απλά λόγια, θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα. Και αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται.  Εξάλλου, πολλοί από εσάς συνεργάζεστε ήδη επιτυχημένα με ιδιώτες σε εξαιρετικά ευαίσθητα αντικείμενα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, παρέχοντας στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, καθαρότερες πόλεις με χαμηλότερο κόστος.  Θέλουμε επίσης, να ενισχύουμε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική. Και θα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, κ. Πρόεδρε σε πρώτη φάση -ξέρω και την ευαισθησία σας για το θέμα αυτό- πιλοτική μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενίσχυση του ρόλου της στην κοινωνική πρόνοια.

Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσουμε πως όσον αφορά την άσκηση εποπτείας και ελέγχου των Ο.Τ.Α από το κεντρικό Κράτος, αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος.  Ο έλεγχος, όμως, θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Ο.Τ.Α. και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η σκοπιμότητα είναι δική σας υπόθεση. Γι’ αυτό εκλέγεσθε, για να παίρνετε ακριβώς αυτές τις αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επιβλέπεται και να εποπτεύεται από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από την εμπειρία μου, δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος, γιατί τα δύο αυτά Υπουργεία να είναι διακριτά. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης του Κράτους σε όλα του τα επίπεδα -αυτό που εσείς αναδεικνύετε, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση- πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε έναν και όχι σε δύο πολιτικούς προϊσταμένους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού των Ο.Τ.Α., αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες τους ίδιους, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει: Να τυποποιήσουμε και να διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου: άλλες οι ανάγκες ενός μεγάλου αστικού Δήμου, άλλες οι ανάγκες ενός νησιωτικού Δήμου. Με ξεκάθαρη περιγραφή διαδικασιών, αλλά και θέσεων εργασίας. Αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε στους Ο.Τ.Α. ένα σύστημα κινητικότητας με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων προς όφελος των πολιτών.  Δεν γίνεται να αποψιλώνουμε ειδικά τους μικρότερους Δήμους  -τους νησιωτικούς, τους ορεινούς, τους ακριτικούς Δήμους- από προσωπικό που τους είναι απολύτως απαραίτητο. Και δεν μπορεί να γίνει καμία κινητικότητα εάν δεν συμφωνήσει ο φορέας προέλευσης. Και σίγουρα, με σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες σας με διαφάνεια και να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες σας. Έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αδιαφανείς διαδικασίες, όπως αυτή της τελευταίας προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τη μονιμοποίηση των 8.000 συμβασιούχων. Γνωρίζετε, ότι έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση χιλιάδων άλλων υποψηφίων, που στην πραγματικότητα απορρίφθηκαν, εξαιτίας της αλλαγής των όρων της προκήρυξης μετά την έκδοσή της.

Δεν θα επεκταθώ στις σχετικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Τις γνωρίζετε όλοι. Έχουμε, όμως, υποχρέωση να καθορίσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Να εφαρμοστεί ο νόμος και το Σύνταγμα και να μπει επιτέλους ένα τέλος στη φάμπρικα των αλόγιστων παρατάσεων και ανανεώσεων συμβάσεων, που συνήθως οδηγούν σε αθρόες μονιμοποιήσεις, οι οποίες είναι εύθραυστες νομικά, κρατούν ομήρους όλους αυτούς τους συμβασιούχους χωρίς βέβαια να έχει γίνει καμία προηγούμενη μελέτη των πραγματικών αναγκών.

Αυτές οι παρεμβάσεις που σας περιέγραψα μπορούν να γίνουν άμεσα, μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας.  Θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο, όχι το δικό σας πια, αλλά των επομένων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Ταυτόχρονα, θα θέσουν τις βάσεις για να ξεκινήσει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, για την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση που αφορά την οργάνωση του Κράτους. Και δεν είναι άλλη από την πλήρη απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Δηλαδή, την πραγματική δημοσιονομική αποκέντρωση, με δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θέλει προσεκτικό σχεδιασμό. Θα είχε όμως σπουδαία αποτελέσματα, αφού πρώτα απ’ όλα, η Αυτοδιοίκηση θα είναι άμεσα υπόλογη στους δημότες για την παραμικρή δαπάνη. Και δεύτερον, θα ενίσχυε την αρχή της ανταποδοτικότητας με τους δημότες να γνωρίζουν πως τα χρήματά τους επιστρέφουν σε αυτούς με τη μορφή έργων ή υπηρεσιών.

Σε μια εποχή αμφισβήτησης και απονομιμοποίησης των θεσμών, αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Με αυτό το σκεπτικό, ως απόδειξη του πνεύματος συνεργασίας που μας διακρίνει και της εμπιστοσύνης που έχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζω ότι συνεργαζόμαστε -ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ομάδα Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας- ώστε να είναι ώριμες οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που σας περιέγραψα. Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς την Αυτοδιοίκηση - πόσω μάλλον ενάντια στην Αυτοδιοίκηση- δεν χωράνε στη δική μας αντίληψη. Αυτά είναι πράγματα που τελειώνουν με το ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια, θέλουμε να θεμελιώσουμε γέφυρες διαλόγου και για τα ειδικά μας τομεακά προγράμματα στην Ανάπτυξη, στο Περιβάλλον, στις Υποδομές, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πρωτογενή Τομέα και στον Τουρισμό. Και φυσικά, ειδικά στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, μαζί με τις Περιφέρειες, οι οποίες και τελικά σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος των έργων που συνδέονται με την περιφερειακή ανάπτυξη. Γιατί, φίλες και φίλοι, νομίζω πως είναι προφανής η διαφορά. Για μας η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμικός εταίρος, συνομιλητής και συνεργάτης.  Το έχω αποδείξει και προσωπικά στη διάρκεια της δικής μου πολιτικής διαδρομής, ως βουλευτή, ως Υπουργός, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τιμούμε την προσφορά της. Πιστεύουμε στις δυνατότητές της. Πιστεύω στις δυνατότητές σας. Σας εμπιστευόμαστε στην πράξη και όχι στα λόγια.  Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό θεσμικό περιβάλλον αρχών και κανόνων σε βάθος χρόνου. Ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ, η Αυτοδιοίκηση είναι πολιτικό όργανο προς εξαγορά και εκμαυλισμό. Τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές, όμως, είναι απαξιωμένες από το λαό και την Ιστορία.

Τελειώνοντας –και ευχαριστώντας σας και πάλι για την πρόσκληση– σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί. Μια πλατιά και ισχυρή συμμαχία, όχι κατ’ ανάγκη με κομματικά χαρακτηριστικά. Για μια νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας. Με την Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη και ελεύθερη. Στη θέση που της αξίζει. Εφόσον ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, η διακυβέρνησή μας θέλω να συμβολίσει μια νέα εποχή ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης και άριστης συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς.

Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μιζέρια και στο τέλμα που κυριαρχούν στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τους Έλληνες και να βάλουμε τέλος σε άγονους διχασμούς. Όσο κι αν η Κυβέρνηση δεν το αντέχει ψυχολογικά, η ώρα της πολιτικής αλλαγής πλησιάζει. Η ώρα για την αναγέννηση και για μια νέα Ελλάδα πλησιάζει. Και είμαι σίγουρος, σε αυτό τον ωραίο αγώνα θα είμαστε τελικά σύμμαχοι.

Αγαπητοί σύνεδροι, τα τελευταία λόγια μου μπορεί να ακούστηκαν λίγο ρομαντικά, αλλά δεν είναι. Το πρόγραμμά μας είναι φάρος που δείχνει το δρόμο για να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Γιατί κάθε σχέδιο, όσο κι αν είναι τεχνοκρατικά ακέραιο και πολιτικά ρεαλιστικό, πρέπει να εμπνέεται από μεγάλες ιδέες και φιλόδοξες στοχεύσεις για να μετατραπεί τελικά σε απτό αποτέλεσμα. Αυτό εξάλλου μας το δίδαξε, ένας πρωτοπόρος αγωνιστής της Αυτοδιοίκησης που χάσαμε έναν τέτοιον Απρίλη, πριν από 26 χρόνια: Ο Αντώνης Τρίτσης, στον οποίον αξίζει ν’ αφιερώσουμε την επιτυχία του σημερινού συνεδρίου.

Καλή δουλειά και καλά αποτελέσματα στις εργασίες σας. Σας ευχαριστώ!




Τον τρόμο έσπειρε ναρκομανής σε δασκάλες και παιδιά στο δημαρχείο της Λαμίας.




Χρήστης ναρκωτικών αναστάτωσε το ΚΔΑΠ στο δημαρχείο Λαμίας την ώρα του μαθήματος. Πρόλαβαν και κλείδωσαν την πόρτα οι δασκάλες στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα όταν ο νεαρός χρήστης βρέθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου εκεί όπου στεγάζεται το ΚΔΑΠ.



Για περισσότερο από μισή ώρα βρισκόταν στο σημείο, φώναζε, χτυπούσε την πόρτα και τον τοίχο του ΚΔΑΠ, ενώ για λίγα λεπτά έμεινε ξαπλωμένος στο τσιμέντο. 

Οι υπεύθυνες κυρίες του ΚΔΑΠ, είχαν κλειδώσει την πόρτα και ενημέρωσαν την αστυνομία αλλά και την αρμόδια αντιδήμαρχο Βίβιαν Αργύρη. Στο μεταξύ τα παιδιά είχαν τρομοκρατηθεί.

Αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης και του Τμήματος ασφαλείας Λαμίας έφτασαν στο δημαρχείο, ηρέμησαν τον νεαρό και τον προσήγαγαν στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας.

Στο μεταξύ είχε φτάσει και η αντιδήμαρχος που παρέμεινε εκεί μέχρι που οι αστυνομικοί απομάκρυναν τον ταραξία.


Πηγή : tvstar.gr


Ομολογία Λιάκου: Δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους ούτε το 2019



Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος λέγοντας πως το 2019 δεν θα υπάρχουν κατά πως φαίνεται επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Συγκεκριμένα μιλώντας σε συνέδριο για τη φορολογία, ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι οι ελαφρύνσεις των φορολογικών βαρών θα μετατεθούν για την διετία 2020-21, όταν η κυβέρνηση εκτιμά πως θα έχει περιθώριο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, είπε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως τις 21 Ιουνίου, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα που δεν θα έχουν κλείσει οριστικά έως το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ν.Δ. Από μια Κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της, δεν μπορούμε να αναμένουμε τίποτε θετικό στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί εν ώρα καθήκοντος στην ΑΣΟΕΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα ακόμη επεισόδιο επίθεσης σε αστυνομικούς, αυτή τη φορά έξω από την ΑΣΟΕΕ, επιβεβαιώνει ότι από μια Κυβέρνηση που είναι δέσμια των ιδεοληψιών της δεν μπορούμε να αναμένουμε τίποτε θετικό στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών».

Πλήρης δήλωση

«Την ώρα που ο κ. Τόσκας αποκαλεί “τσούρμο που πυροδοτούσε επεισόδια” τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, τα “δικά τους παιδιά”, εκμεταλλεύονται την ανοχή του Υπουργού και τις ιδεοληψίες της Κυβέρνησης, συνεχίζοντας ανενόχλητοι το “κοινωνικό” τους έργο.

Στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από την πολύπαθη ΑΣΟΕΕ, δύο περιπολικά που είχαν κληθεί να ελέγξουν σταθμευμένο αυτοκίνητο δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί από θαύμα γλύτωσαν τον τραυματισμό, ενώ τα οχήματα έπαθαν ζημιές. Εξυπακούεται ότι δεν υπήρξε η παραμικρή σύλληψη ή προσαγωγή. 

Οι βάνδαλοι, προφανώς, βρήκαν καταφύγιο στο πανεπιστημιακό άσυλο που ο νόμος Γαβρόγλου προσφέρει για κάθε ανομία. Οι καταγγελίες του Πρύτανη και των καθηγητών για κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου από πάσης φύσεως εξωπανεπιστημιακούς, είναι πολύ πρόσφατες.

Από μια Κυβέρνηση που είναι δέσμια των ιδεοληψιών της, δεν μπορούμε να αναμένουμε τίποτε θετικό στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών».


«Κυνήγι» στο Διαδίκτυο: Θα ψάχνουν τους φοροφυγάδες και μέσω... Facebook και social media



Στα σκαριά και ρύθμιση για μερική αποδέσμευση λογαριασμών με κάθε πληρωμή δόσης - Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ.

Έρευνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο "dark net" σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ακολουθώντας την εμπειρία ελεγκτικών αρχών άλλων κρατών, όπως η Ιταλία, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την στελέχωση ειδικής υπηρεσίας, που θα ερευνά στο Facebook και άλλα social media, στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

Η αρχή έχει γίνει ήδη με ενοικιάσεις κατοικιών μέσω AirBNB, αλλά και διαδικτυακές πωλήσεις από ιδιώτες που δεν έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στην εφορία. Μελλοντικά, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, μπορεί να γίνεται αναζήτηση οφειλετών που δηλώνουν ελάχιστα, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται να ζουν πλουσιοπάροχα (πχ ταξίδια, δεξιώσεις κλπ).

Εικόνες από το μέλλον, αν και τέτοιοι έλεγχοι ήδη γίνονται (πχ για παράνομο στοιχηματισμό κλπ). Μιλώντας στο 14ο Αthens Tax Forum του Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητηρίου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι έχει την πρόθεση να επεκτείνει τους φορολογικούς ελέγχους στο Διαδίκτυο.

Αναφέρθηκε επίσης σε αλλαγές που σχεδιάζονται στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους. Όπως είπε, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις τράπεζες ώστε να γίνεται «μερική και προοδευτική» αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, σε όσους οφειλέτες τηρούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις τους,

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο, που εξετάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα προβλέπει ότι για κάθε ποσό της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος-οφειλέτης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, δύο ή τρεις ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερη από το ύψος της μηνιαίας δόσης που πλήρωσε.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε επίσης ότι πλέον ξεκίνησαν να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων, αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι έγινε διακοπή λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών που έχει εγκατασταθεί. Ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κρούσματα λαθρεμπορίας καυσίων. Προανήγγειλε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους φορείς της αγοράς όπου θα εξεταστεί το θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανών προσφυγών στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, από τους φορολογούμενους που αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους έχει επιβάλλει η φορολογική Αρχή. 

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξουν μεγαλύτερες αλλαγές στην φορολογία. Ωστόσο προϊδέασε ότι αυτές θα γίνουν σταδιακά, και ιδιαίτερα από το 2020 και μετά.

Κωστής Πλάντζος


Σεντένο: Δεν συζητάμε μνημόνιο αλλά εποπτεία της Ελλάδας



Διέψευσε τα σενάρια περί συζητήσεων για επέκταση του ελληνικού μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, αναφέροντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την εποπτεία της χώρας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Ο κ. Σεντένο υποστήριξε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση ν’ αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο». 

Παράλληλα, τόνισε πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Eπισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα εκκρεμής απόφαση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας για την εποχή που θ’ ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, ο Μάριο Σεντένο είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πορεία εξόδου από το μνημόνιο, επισημαίνοντας την «εντυπωσιακή ικανότητα» που επέδειξε η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. 

Στο σημείο αυτό μάλιστα εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μοσκοβισί

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε απορρίψει νωρίτερα το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, προτρέποντας να μην αφήνονται να «πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες» σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

«Η ημερομηνία της 20ης (Αυγούστου) παραμένει εντελώς» διαβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. 

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: 

«Δεν τίθεται θέμα (…). Αυτή είναι η μοναδική ημερομηνία που πρέπει να έχουμε στο νου μας, η μοναδική που κινητοποιεί (mobilise)», υπογράμμισε. 

«Πιστεύω ότι είναι αξιόπιστη, ρεαλιστική και κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την επιτυχή και στην ώρα της έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε. 

«Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή αμφιβολίες που πραγματικά δεν χρειάζονται» τόνισε. 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters/NY Times, που παρέθεσαν αποσπάσματα από την ομιλία του κοινοτικού επιτρόπου στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσιγκτον, «θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – αλλά δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα που αποκρύπτεται».

Η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις-πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, εκτιμά ο επίτροπος.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η χώρα θ’ ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, απλώς υποβάλλοντάς την σε λιγότερο λεπτομερή ετήσιο έλεγχο στους πιστωτές, γνωστό ως επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον.

Εχουν γίνει βήματα για το χρέος

H Ελλάδα και οι πιστωτές της χώρας μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι αν και υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα» ακόμα, σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας, οι ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς διευθέτηση.

«Είμαστε σε καλή θέση να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα... Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο τραπέζι που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης ... Εχουμε συνεργασία με όλους τους θεσμούς ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι σαφώς και είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε αυτά τα κενά από ότι ήμασταν πριν».


ΤΑ ΝΕΑ


Και όμως ο Παρασκευόπουλος δηλώνει αμετανόητος για τον νόμο έγκλημα αποφυλακίσεων



Μόλις εχθές αποκαλύφθηκε ότι ο νούμερο ένα Γεωργιανός επικίνδυνος Μαφιόζος διεθνώς είχε συλληφθεί το 2012, είχε καταδικαστεί το 2013 σε 14 χρόνια κάθειρξης και είχε αποφυλακιστεί τις πρώτες ημέρες του νόμου έγκλημα Παρασκευόπουλου.

Με λίγα λόγια η δικαιοσύνη τον καταδίκασε και ο νόμος έγκλημα Παρασκευόπουλου, τον έστειλε απλά μερικούς μήνες διακοπές για ξεκούραση.

Με αφορμή την σύλληψη του μαφιόζου, για τον νόμο έγκλημα που φτιάχτηκε επί των ημερών του για την αποσυμφόρηση των φυλακών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις εχθές ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus της Θεσσαλονίκης.

Αμετανόητος ο πρώην υπουργός είπε λέγοντας ψέματα κιόλας ότι έχει καταρηγθεί: «Πρώτα από όλα, ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει καταργηθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο νέος νόμος που ισχύει είναι διαφορετικός. Εγώ ο ίδιος είχα πει ότι ο νόμος αυτός είναι μεταβατικός. Εξάλλου, πολλές περιπτώσεις απολύσεων κρατουμένων που αποδίδονται στον νόμο Παρασκευόπουλου, δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Κόσμος απολύεται συνεχώς από τις φυλακές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είχαν απολυθεί και χωρίς τον νόμο Παρασκευόπουλου. Το παρακολουθώ το θέμα, ακριβώς γιατί συνήθως συνδέεται με απειλές και ύβρεις στο πρόσωπό μου κι έτσι βλέπω για κάθε περίπτωση, αν όντως αυτός ο οποίος απολύθηκε, απολύθηκε λόγω του συγκεκριμένου νόμου».

Η πρόκληση κατά της κοινωνίας είναι όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε στο συγκεκριμένο νόμο, και ο αμετανόητος Παρασκευόπουλος απάντησε: «Αυτός ο νόμος είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα εκείνη την περίοδο στη χώρα και να βελτιωθεί η κατάσταση. Γιατί θα πρέπει να μετανιώσω για τον συγκεκριμένο νόμο; Επειδή μειώθηκε η εγκληματικότητα, π.χ., για τις ανθρωποκτονίες; Από εκεί που ήταν χίλιες, έγιναν πεντακόσιες. Γιατί θα πρέπει να μετανιώσω για τη μείωση της εγκληματικότητας; Ποσοστιαία μειώθηκαν και τα ειδεχθή εγκλήματα. Ο νόμος δεν αφορούσε όλους, ήταν αναλογικός και δεν αφορούσε όλες τις κατηγορίες».

Και όμως εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν το πάρει ζεστά οι αμετανόητοι και προκλητικοί Παρασκευόπουλος - Κοντονής θα μείνουν ατιμώρητοι για το έγκλημα αποφυλακίσεων σκληρών κακοποιών σε βάρος της κοινωνίας.




Ο Τόσκας κορόιδευε στην βουλή για μείωση της εγκληματικότητας αδιαφορώντας ότι 7 στους 10 πολίτες ανησυχούν



Ανησυχία για την αστυνόμευση εκφράζουν επτά στους δέκα πολίτες  σε δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ανάμεσα σε αυτούς και  περισσότεροι από τους μισούς που στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπιστεύονται τον Νίκο Τόσκα και την πολιτική της κυβέρνησης για την ασφάλεια των πολιτών.



Και ενώ παρουσιάζοταν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρουσιάζει στα ύψη την ανασφάλεια των πολιτών από την εγκληματικότητα, και για το επίπεδο αστυνόμευσης, ο κ. Τόσκας εμφανίστηκε ψυχρός στην βουλή για να εξαπατήσει με νούμερα δήθεν μείωσης, πολίτες και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης, η ερωτώσα βουλευτής της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στην Αθήνα. «Είναι απίστευτη η κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της χώρας. Υπάρχει όχι μόνο αίσθημα ανασφάλειας αλλά και απελπισίας. Η κλιμάκωση της βίας με ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Η πόλη είναι ανοχύρωτη» ανέφερε.

Απαντώντας, στην κ. Κεφαλογιάννη ο κ. Τόσκας υποστήριξε πως η εικόνα που περιέγραψε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» και παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ληστείες και οι κλοπές σε οικίες και εμπορικά καταστήματα έχουν μειωθεί κατά 30% το 2018 σε σχέση με πέρσι. «Το 2013 είχαμε 3.000 ληστείες, το 2014, 3.215 ληστείες και κλοπές. Από το 2015, υπάρχει μια πτωτική πορεία με σημαντική μείωση στο 30% μεταξύ του 2017 και 2018» .



Προβάδισμα 10 μονάδων της Ν.Δ.



Στις 10 ποσοστιαίες μονάδες δείχνει να παγιώνεται η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, η εικόνα που διαμορφώνεται, όσον αφορά την αξιολόγηση των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, είναι επικριτική, με τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν των θετικών.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς την είσοδό τους σε αυτή καταφέρνουν να εξασφαλίσουν, πέραν των δύο πρώτων, το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 9%, η Χρυσή Αυγή με 8% και το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%. Το σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης, όπου οι πολίτες, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής ψήφου, θεωρούν σε ποσοστό 55% ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 23% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τις εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό παραμένει το αίσθημα απαισιοδοξίας των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η χώρα, αλλά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Η γενική αίσθηση είναι ότι τα πράγματα το τελευταίο εξάμηνο πηγαίνουν περισσότερο προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό δηλώνουν σε ποσοστό 61% οι πολίτες. Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί ότι πηγαίνουν τα πράγματα το 28% των ερωτηθέντων.

Από τη δημοσκόπηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ζήτημα της σύλληψης και φυλάκισης στην Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στην πλειονότητά τους (ποσοστό 56%) οι πολίτες εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνηση στο εν λόγω ζήτημα. Το 32% αξιολογεί ως θετικούς ή μάλλον θετικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση υπάρχει και στον τομέα της ασφάλειας και της αστυνόμευσης. Σε ποσοστό 68% οι πολίτες δηλώνουν ότι είναι σίγουρα ή μάλλον όχι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις στον τομέα αυτόν. Σε ποσοστό 21% δηλώνουν σίγουρα ή μάλλον ικανοποιημένοι.

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για παραγκωνισμό της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας από το «αθηνοκεντρικό κράτος», στην πλειονότητά τους οι πολίτες (49%) θεωρούν ότι τα παράπονα που εκφράζονται σχετικά είναι σίγουρα ή μάλλον δικαιολογημένα, ενώ το 38% δεν συμμερίζεται αυτή τη θέση.



Οικονομία, ανάπτυξη

Οσον αφορά την επόμενη μέρα, οι πολίτες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της. Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης υπερισχύει του κ. Αλέξη Τσίπρα (με ποσοστό 31% έναντι 23%) όσον αφορά την αξιολόγηση της καταλληλότητάς του ως πρωθυπουργού. Πέραν αυτού, και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα οικονομία και ανάπτυξη στο μέλλον;», ερώτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης προεκλογικής διαμάχης, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται περισσότερο ικανός από το 32% των πολιτών, ενώ το 21% εμφανίζεται να προτιμά τον κ. Τσίπρα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ