Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 61χρονου, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 61χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κάποια από τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση που είναι καταχωρημένη στην οικία του 61χρονου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, στην οικία του 61χρονου, σε περιοχή της Αττικής, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στη υπό έρευνα υπόθεση και συνελήφθη.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά μέσα, βρέθηκε πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

O συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR


Νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί από ΑΑΔΕ για φοροφυγάδες



Σε οργανωτική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του ρόλου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) προέβη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η απόφαση αναδιοργάνωσης ελήφθη ύστερα από τη θετική συμβολή των ως άνω υπηρεσιών στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, την καλλιέργεια κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης και στόχο έχει την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριών, καθώς και την περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης τους.

Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων συστάθηκαν αρχικά ως μια ενιαία υπηρεσία τον Απρίλιο του 2014, ενώ η παραγωγική λειτουργία της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Τον Νοέμβριο του 2015 διαχωρίστηκαν σε τέσσερις (4) περιφερειακές δομές επιπέδου διεύθυνσης με έδρα την Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ επιμέρους υποδιευθύνσεις και τμήματα καλύπτουν επιχειρησιακά όλη την επικράτεια. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών, ως επιτελική υπηρεσία η οποία ανέλαβε τον συντονισμό και την εποπτεία των ΥΕΔΔΕ, των οποίων επιχειρησιακοί στόχοι αποτελούν οι έρευνες και οι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για την αποκάλυψη και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της λαθρεμπορίας.

Σημειώνεται ότι η δράση των συγκεκριμένων υπηρεσιών διαφοροποιείται αισθητά από τους συνήθεις ελέγχους των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών της φορολογικής διοίκησης, αφού αποτελούν κατά κύριο λόγο τις βασικές υπηρεσίες ερευνών (investigation units) της ΑΑΔΕ. Ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στη συνήθη διασταύρωση της ορθότητας των υποβληθεισών φορολογικών δηλώσεων με βάση τα δεδομένα των λογιστικών αρχείων (auditing), αλλά αποσκοπεί στον εντοπισμό οντοτήτων (φυσικών και νομικών προσώπων) για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ή πληροφορίες ανάμιξής τους σε εκούσια φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, με στόχο την απόκρυψη της πραγματικής φοροδοτικής τους ικανότητας. Οι έλεγχοι/έρευνες δύνανται να διενεργούνται αιφνιδιαστικά, στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τόσο των υπό έρευνα οντοτήτων, όσο και των συναλλασσομένων με αυτές, ακόμη και στις οικίες (κατόπιν εισαγγελικής εντολής) φυσικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση πράξεων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Κατά τη διάρκεια της τριετούς λειτουργίας τους έχουν σταδιακά αναπτύξει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξειδικεύσεις, αφού:

* Αποτελούν τον πλέον ευέλικτο και ταχείας επέμβασης ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ.

* Λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, όλες τις ημέρες της εβδομάδος, χωρίς χωρικούς ή άλλους περιορισμούς αρμοδιοτήτων.

* Προβαίνουν σε συντονισμένες δράσεις, ταυτόχρονα, σε διάφορα σημεία της χώρας.

* Συνεργάζονται και εμπλέκονται σε κοινές δράσεις με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, εντός και εκτός της ΑΑΔΕ, όπως τα Τελωνεία, την Οικονομική Αστυνομία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις Λιμενικές Αρχές, τις Εισαγγελικές Αρχές κ.λπ.

* Αξιολογούν και αξιοποιούν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται η ικανότητα των υπηρεσιών να αξιοποιούν τα ευρήματα των προληπτικών ελέγχων που οι ίδιες διενεργούν, μετατρέποντάς τα σε επιχειρησιακά σχέδια δράσης, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο νέες τάσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

* Το προσωπικό τους δύναται να προβαίνει ταυτόχρονα σε ελέγχους τόσο στα νομικά όσο και στα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν ή συναλλάσσονται με αυτά.

* Έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους και έρευνες σε κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση ή μεταφορικό μέσο, να προβαίνουν σε δεσμεύσεις λογαριασμών, σε κατασχέσεις εγγράφων, ψηφιακών αρχείων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και όποιου άλλου στοιχείου κρίνεται απαραίτητο, όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

* Έχουν αποκτήσει εξειδικεύσεις σε σημαντικούς τομείς έρευνας, όπως η κυκλική απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ. (carousel fraud) και στον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων (missing traders).

Αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των υπηρεσιών
Στην τριετή πορεία τους έχουν καταγράψει σημαντική ανοδική πορεία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους, αφού:

– Έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 32.500 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, ελέγχους διακίνησης και έρευνες.

– Έχουν εντοπίσει παραβάσεις σε περισσότερες από 15.700 επιχειρήσεις.

– Η αποτελεσματικότητα των ελέγχων τους παρουσιάζει σημαντική αύξηση από έτος σε έτος, εντοπίζοντας υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, που το 2017 υπερέβησαν το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.

– Η εξειδικευμένη δράση τους στα κυκλώματα απάτης ενδοκοινοτικού ΦΠΑ έχει οδηγήσει στον εντοπισμό 222 εξαφανισμένων εμπόρων, αναστέλλοντας τη δράση τους και την περαιτέρω απώλεια δημοσίων εσόδων, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας απενεργοποίησης του ενδοκοινοτικού τους ΑΦΜ.

– Οι έρευνες που διενεργούν έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό κυκλωμάτων έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, στον εντοπισμό σημαντικών ποσών αδήλωτων εισοδημάτων, καθώς και στην ανάδειξη περιπτώσεων φορολογουμένων με σημαντική προσαύξηση περιουσίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση των Υπηρεσιών μπορεί να αναζητηθεί κανείς στον Ετήσιο Απολογισμό που έχουν υποβάλει για το έτος 2017 και έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ( aade.gr), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2018 θα διενεργηθούν τουλάχιστον 12.200 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και έλεγχοι διακίνησης, καθώς και τουλάχιστον 420 έρευνες, σύμφωνα με τον καθορισμό στόχων έτους 2018 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών
Η απόφαση αναδιοργάνωσης ελήφθη ύστερα από τη θετική συμβολή των ως άνω υπηρεσιών στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, την καλλιέργεια κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης. Στόχους της αναδιάρθρωσης αποτελούν η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριών, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής τους δράσης.

Η αναδιάρθρωση λαμβάνει υπόψη τα μέχρι σήμερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν αναπτύξει οι ανωτέρω υπηρεσίες, τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας και βασίζεται: α) στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριών στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, β) στην αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού δυναμικού μέσω της δημιουργίας εξειδικεύσεων σε τομείς και είδη ελέγχου και γ) στην αποφυγή κατακερματισμού του ελεγκτικού έργου μέσω της διατήρησης των εξειδικεύσεων και της διάχυσης των πληροφοριών που αυτές παράγουν, εντός των υπαρχουσών οργανωτικών δομών.

Οι τρείς βασικοί πυλώνες της αναδιοργάνωσης περιλαμβάνουν:
* Tην καλύτερη οργάνωση της ΔΙΠΑΕΕ δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου της ως υπηρεσίας αξιοποίησης πληροφοριών, δημιουργίας στοχεύσεων και ανάπτυξης επιχειρησιακών σχεδίων, παράλληλα με τον εποπτικό και συντονιστικό της ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό: α) δημιουργείται εξειδικευμένο γραφείο Μελετών, Στοχεύσεων και Ανάπτυξης Επιχειρησιακών Σχεδίων, το οποίο μεταξύ άλλων θα αναζητεί, συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί δεδομένα και πληροφορίες από διάφορες πηγές και βάσεις και θα αναπτύσσει επιχειρησιακά σχέδια δράσης με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, β) επανακαθορίζεται η διαδικασία Συλλογής , Αξιολόγησης και Διαχείρισης Πληροφοριών και Δεδομένων με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους, γ) δημιουργείται αυτοτελές γραφείο Πληροφορικής Υποστήριξης με στόχο τη σταδιακή απόκτηση τεχνογνωσίας και παροχή συνδρομής στις ΥΕΔΔΕ ως προς την ανάγνωση, την αποκωδικοποίηση και τη λήψη αντιγράφων ψηφιακών αρχείων με ασφαλείς διαδικασίες.

* Tη δημιουργία διακριτών Υποδιευθύνσεων Ερευνών στις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με αποκλειστική ενασχόληση τη διερεύνηση και τον εντοπισμό σημαντικών υποθέσεων, της ποινικά κολάσιμης φοροδιαφυγής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 66 του ΚΦΔ. Τέτοιες υποθέσεις περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων που αποσκοπούν στην εκτεταμένη απώλεια δημοσίων εσόδων από φόρους και τέλη, την έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν ή που προέρχονται από λαθρεμπορία, την αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, την επεξεργασία ανεπίσημων εγγράφων και λοιπών στοιχείων που σχετίζονται με μη δηλωθείσες συναλλαγές κ.ο.κ. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδεται στην ενίσχυση της έρευνας για τον εντοπισμό και αποκάλυψη κυκλωμάτων απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ. με τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων εντός των υποδιευθύνσεων αυτών. Παράλληλα διατηρούνται διακριτά τμήματα ερευνών στις ΥΕΔΔΕ ΠΑΤΡΑΣ και ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη των ερευνών.

* Tη δημιουργία διακριτών υποδιευθύνσεων και τμημάτων μερικού επιτόπιου (προληπτικού) ελέγχου σε όλες τις ΥΕΔΔΕ αποσκοπώντας στη συνεχή και συστηματική παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά, ενισχύοντας την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, την εθελουσία συμμόρφωση και την εμπέδωση κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, οι υποδιευθύνσεις και τα τμήματα διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων θα διενεργούν ενδεικτικά: ελέγχους πρόληψης εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας εντός και εκτός των επιχειρήσεων, ελέγχους στους παρακρατούμενους και στους επιρριπτόμενους φόρους με έμφαση στον ΦΠΑ, ελέγχους στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, στον εφοδιασμό και στη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και σε ελέγχους για τον εντοπισμό αδήλωτης εργασίας με αντίστοιχη ενημέρωση των αρμόδιων αρχών. Παράλληλα, θα μπορούν να προβαίνουν σε κατασχέσεις ανεπίσημων βιβλίων, εγγράφων και λοιπών στοιχείων, ενώ θα παρέχουν συνδρομή και θα συνεργάζονται με άλλες υπηρεσίες (Τελωνειακές, Φορολογικές, κ.λπ.) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την αποτελεσματικότερη δίωξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.


ΤΑ ΝΕΑ


Συνελήφθη 43χρονος που έβαζε φωτιές σε κτήριο κατοικιών στην Αθήνα



Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, αλλοδαπός 43 χρονών, πολωνικής υπηκοότητας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από πρόθεση σε κτίριο κατοικιών. 

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες σε διαμέρισμα 2ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Αίγλης του δήμου Αθηναίων.

Ο ανωτέρω θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.




Απίστευτος θάνατος 37χρονου ενώ έπλενε το αυτοκίνητο του στην Λούτσα



Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Αρτέμιδα Αττικής, επί της οδού Αγίας Τριάδος, όταν ένας 37χρονος που έπλενε το αυτοκίνητο βρέθηκε νεκρός δίπλα στο ΙΧ.

Ο άνδρας είχε τραύμα 2 εκατοστών στο κεφάλι του, που δεν φαίνεται να προκλήθηκε από εγκληματική ενέργεια, αλλά όπως εικάζεται κάποια στιγμή σηκώθηκε απότομα και χτύπησε με το κεφάλι στην κλειδαριά του πορτ μπαγκάζ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.









Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Σμηναγό της Γιώργο Μπαλταδώρο


Στις 12 έφτασε στον ιερό ναό του χωριού Μορφοβούνι Καρδίτσας, η σορός του άτυχου πιλότου, για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.΄Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει στο μικρό χωριό για να αποχαιρετήσει τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, στον προάυλιο χώρο της εκκλησίας υπάρχουν δεκάδες στεφάνια. 


Η μητέρα της γυναίκας του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου δεν άντεξε και λύγισε., λιποθύμισε και μεταφέρθηκε με φορείο από την εκκλησία σε ασθενοφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο ίδιο ασθενοφόρο θα παραμείνει και η σύζυγος του για προληπτικούς λόγους μέχρι την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας η οποία θα τελεστεί στις 2 το μεσημέρι.


Η ποινή, η μερική δικαίωση και το νέο μεγάλο ερωτηματικό για τον μικρό Διονύση



Εν μέρει δικαιωμένοι αισθάνονται οι γονείς του μικρού Διονύση που έχασαν το παιδί τους σε ηλικία 3 ετών και 9 μηνών πριν από 4 χρόνια στο γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου. Μετά από έξι συνέχειες στην εκδίκαση της υπόθεσης του τελευταίους τρεις μήνες, εν τέλει σήμερα αποφάνθηκε για την υπόθεση σε μια μαραθώνια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 το βράδυ.

Αθώες κρίθηκαν από Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, οι δύο πρώτες κατηγορούμενοι παιδίατροι, καθώς και η τρίτη αθώα με πλειοψηφία 2 προς 1, ενώ στην τελευταία, την τέταρτη, επιβλήθηκε ποινή δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή.

Σήμερα η εισαγγελέας για δύο εκ των 4 κατηγορουμένων παιδιάτρων είχε προτείνει την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες και την αθώωσή τους, ενώ για τις έτερες δύο, πρότεινε την ενοχή τους, με το ελαφρυντικό ωστόσο της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις παιδίατροι στις απολογίες τους ανέφεραν όλα όσα έπραξαν τις τελευταίες μέρες και ώρες πριν φύγει από τη ζωή ο μικρός Διονύσης, τονίζοντας ότι και τώρα δε θα έπρατταν κάτι το διαφορετικό, βάσει των στοιχείων που είχαν, όπως και ότι «έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους».

Ωστόσο κατά την απολογία της τέταρτης κατηγορούμενης παιδιάτρου, που περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές πριν φύγει από τη ζωή το αγγελούδι, βούρκωσαν ακόμη και οι δικαστές της έδρας και το ακροατήριο στο άκουσμα των όσων συνέβησαν μέχρι που ο μικρός Διονύσης έφυγε από τη ζωή.

Η σημερινή, τελική πρωτοβάθμια δικαστική διαδικασία ήταν μαραθώνια και με κλιμακούμενη ένταση. Τη διαδικασία των αγορεύσεων ξεκίνησε ο συνήγορος της πολιτικής σε μια απόπειρα να υπενθυμίσει τα βασικά ιατρικά στοιχεία της υπόθεσης που οδήγησαν στο θάνατο του μικρού παιδιού, όπως και αποδόμησης των επιχειρημάτων των 4 συνηγόρων υπεράσπισης των ισάριθμων κατηγορουμένων παιδιάτρων. Αντίστοιχα και οι συνήγοροι υπεράσπισης αποδόμησαν τα επιχειρήματα της πλευράς της οικογένειας, ωστόσο σε κάποιο σημείο της αγόρευσης ενός εκ των τεσσάρων συνηγόρων υπεράσπισης, υπήρξε λογομαχία και με την εισαγγελέα που είχε προτείνει την αθώωση των δύο πρώτων παιδιάτρων χρονικά που χειρίστηκαν το περιστατικό και την ενοχή των έτερων, δεύτερων χρονικά παιδιάτρων στον χειρισμό του περιστατικού.

Αυτό ήταν και το χρονικό σημείο με τη μεγαλύτερη παύση του δικαστηρίου. Η απόγνωση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των δικαστών της έδρας. Με ανησυχία και άγχος υποβαστούσαν το κεφάλι τους με αγωνία για την έκβαση της δίκης στην οποία οι ίδιοι θα αποφαίνονταν λίγες ώρες αργότερα…

Όλες οι πλευρές βίωναν την τραγικότητά τους, όμως αυτό που αναδείχθηκε ως μια εν είδει και τηρουμένων των αναλογιών κοινή συνισταμένη, ήταν η ελλιπής ιατροδικαστική εξέταση. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες κατά του ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του μικρού Διονύση, καθώς το χωρίς γνωμάτευση, πόρισμά του που ανέφερε ως αδιευκρίνιστη την αιτία θανάτου, ήταν που άφησε τους γονείς με το γιατί και τους γιατρούς στη δικαστική αίθουσα. Αυτό ήταν το κομβικό σημείο στη σημερινή δικαστική διαδικασία, η αναγνώριση με τον πιο εύγλωττο τρόπο από συνήγορο υπεράσπισης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετά βεβαιότητος κάποιο πόρισμα πια για την αιτία του θανάτου του Διονύση, αφού πχ για να διαπιστωθεί μυοκαρδίτιδα θα έπρεπε να γίνουν 20 τομές στην καρδιά, ενώ έγιναν συνολικά σε ολόκληρο το σώμα 20 δειγματοληψίες κατά την ιατροδικαστική πράξη.

Οι γονείς αισθάνθηκαν ως μερικώς δικαιωμένοι και ότι έφυγε από πάνω τους το βάρος του γιατί, αφού αποδόθηκε ως αιτία θανάτου από το δικαστήριο η ελλιπής ενυδάτωση, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους παριστάμενους γιατρούς που χειροκρότησαν ειρωνικά την εισαγγελέα και τους δικαστές κατά την αναχώρησή τους από την αντίθετη πλευρά του δικαστικού μεγάρου. Ικανοποιημένοι οι γονείς του μικρού αγοριού από το ότι αποδόθηκε μια αιτία στο θάνατό του, όμως παράλληλα και σε επαγρύπνηση για τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης, όπως και ανακουφισμένοι, νιώθοντας ότι πια φάνηκε και η δική τους προσπάθεια να κρατήσουν το παιδί τους στη ζωή, αφού όπως δήλωσαν, είχαν δεχθεί κοινωνική κατακραυγή και οι ίδιοι.

Οι ιατρικοί κύκλοι που έδωσαν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα όλο αυτόν τον καιρό, ανησυχούσαν για την διαπόμπευση της ιατρικής πράξης, για την ποινικοποίηση αυτής και ανέφεραν ότι θα έπρεπε, στα πρότυπα των γερμανόφωνων χωρών, να θεσμοθετηθούν συμβούλια εμπειρογνωμόνων ανά υγειονομική περιφέρεια που θα επιλαμβάνονται αντίστοιχων περιπτώσεων, ώστε να μην διασύρονται οι γιατροί στα δικαστήρια.

Από τους συνολικά 7 παιδιάτρους που εξέτασαν τον μικρό Διονύση κατά τις τελευταίες μέρες της ζωής του, οι 4 κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με χρονική σειρά διαχείρισης του περιστατικού: η ειδικευόμενη παιδίατρος του νοσοκομείου που αθωώθηκε, η ιδιώτης παιδίατρος που αθωώθηκε, η παιδίατρος με 40 χρόνια καριέρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που κρίθηκε αθώα με 2 προς 1 και η ειδικευμένη παιδίατρος που ήταν σε υπηρεσία τη στιγμή του τραγικού περιστατικού που έμελλε να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων και που κρίθηκε ένοχη, με τους συγγενείς της να ξεσπούν σε κλάματα άμα τη ακροάσει της απόφασης, όπως έπραξαν και οι συνάδελφοί της…



Πηγή : cretedoc.gr



Καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρούν το ένα τρίτο των Οικολόγων Πράσινων



Το ένα τρίτο των μελών των Οικολόγων Πράσινων αποχώρησαν την παραμονή του συνεδρίου τους διαφωνώντας με την συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική Τσιρώνη.

Βασική αφορμή για την αποχώρηση στάθηκε το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα, με τους 80 συνυπογράφοντες την κοινή ανακοίνωση αποχώρησης να εξαπολύουν ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργου Δημαρά.

«Η ιδεολογική τους υποταγή στο ισχύον πολιτικό σύστημα και η προοδευτική τους απορρόφηση από τις οπισθοδρομικές λογικές της κομματοκρατίας, με καθοδηγητές τους Βουλευτές και τον Αν.Υπουργό, Τσιρώνη και Δημαρά, οδήγησαν το κόμμα σε ένα απομεινάρι «σκιάς του εαυτού του». αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων στην ανακοινωσή τους.

«Οδεύοντας προς το τέλος μιας 3ετίας «εταίρων» της κυβέρνησης της «Αριστεράς», διαπιστώνουμε ότι η καταστροφική πορεία των Οικολόγων Πράσινων δεν είναι αναστρέψιμη» γράφουν στην επιστολή αποχώρησής τους τα μέλη του κόμματος και προσθέτουν: «Η ιδεολογική τους υποταγή στο ισχύον πολιτικό σύστημα και η προοδευτική τους απορρόφηση από τις οπισθοδρομικές λογικές της κομματοκρατίας, με καθοδηγητές τους Βουλευτές και τον Αν.Υπουργό, Τσιρώνη και Δημαρά, οδήγησαν το κόμμα σε ένα απομεινάρι «σκιάς του εαυτού του»».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οδεύοντας προς το τέλος μιας 3ετίας «εταίρων» της κυβέρνησης της «Αριστεράς» – του ΣΥΡΙΖΑ, του εκλιπόντος ιδεαλισμού, του εκβιομηχανισμού και των πετρελαίων, της εκποίησης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων και της δήθεν παραγωγικής ανασυγκρότησης – θα οφείλονταν να κατατεθεί ένας ειλικρινής πολιτικός απολογισμός επιτυχιών και αποτυχιών, προσπαθειών και ενσυνείδητης ή και υποχρεωτικής καταστρατήγησης πάγιων θέσεων και θεσμών του κόμματος, να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις τους στην σημερινή πολιτική, οργανωτική και οικονομική του πτώχευση, αλλά και να αξιολογηθεί η προβολή τους στην εικόνα που έχει εδραιωθεί στον κοινωνικό περίγυρο για το παρόν και το μέλλον της Πολιτικής Οικολογίας. Αυτό δεν έγινε, δεν γίνεται και αυτό είναι και η αιτία της παρούσης επιστολής.

Οι όροι και οι τρόποι εκποίησης της «Οικολογίας» στην «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν καταλυτικοί για την συνέχεια του αφηγήματος της 3ετίας. Σε ουσιαστική πολιτική, οργανωτική και οικονομική πτώχευση μετά από σειρά σκληρών εσωτερικών τριβών και των επακόλουθων εκλογικών αποτυχιών, oι Οικολόγοι Πράσινοι άρπαξαν κυριολεκτικά τη μοναδική «σανίδα σωτηρίας» που τους προσφέρονταν, ως «στήριξη των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ» στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ωραιοποιημένης μέσω της υποτιθέμενης συγγένειας πολιτικής οπτικής μεταξύ των δύο πολιτικών υποκειμένων : «Αριστερά και Οικολογία». Οι διαδικασίες «εκποίησης» που προσφέρθηκαν απλόχερα στο κόμμα από την τότε Εκτελεστική Γραμματεία, με πρωτεργάτη τον συντονιστή της και σημερινό Αν.Υπουργό ΥΠΑΑΤ, Τσιρώνη, ήταν ταχύτατες, συνοπτικές και αδιαφανείς και επισφραγίστηκαν:

– από ένα 2σέλιδο ηλεκτρονικό μήνυμα από την μεριά του κόμματος της «Αριστεράς» προς την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, με τους εκλογικούς και οικονομικούς της όρους – το οποίο κρύφτηκε επιμελώς από τα μέλη του μέχρι πρόσφατα,

– από ένα κείμενο τήρησης 22 προγραμματικών σημείων – κόκκινων γραμμών και επιγραμματικής σύνοψης πάγιων θέσεων του πλούσιου πολιτικού προγράμματος του κόμματος – το οποίο δεν «υπογράφηκε» ποτέ από την μεριά της «Αριστεράς»,

– και από τις περίφημες δημόσιες δηλώσεις Τσίπρα, σε όλη την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου 2015, ότι η «εκποίηση» δεν αποτελεί παρά «μια στρατηγική συμμαχία που δεν αποβλέπει μονάχα στις επικείμενες εκλογές, αλλά κυρίως προσβλέπει στην από κοινού διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα».

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο ενός κόμματος με το πληρέστερο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα – βαθιά αντιμνημονιακό – αλλά θεσμικά παντελώς ανέτοιμου να αντιμετωπίσει την μετεξέλιξη του σε κυβερνητικό: το θεσμικό του οπλοστάσιο στο πεδίο της ρύθμισης των πολιτικών σχέσεων με άλλους πολιτικούς φορείς ήταν άδειο και ήταν σχεδόν άδειο σε εκείνο των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με αιρετούς, μετακλητούς και διορισμένους στην κυβερνητική μηχανή.

Με αυτούς τους όρους και κάτω από αυτές τις συνθήκες, το κόμμα βρέθηκε μετέωρο στη δίνη μη συμφωνημένων και μη θεσμικά διαχειρίσιμων, κυβερνητικών επιλογών, αντίθετων στις πάγιες αρχές και θέσεις του, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και στο επίπεδο των 2 Βουλευτών και του ενός Αν.Υπουργού που του «δώρισε» απλόχερα το μύθευμα «Αριστερά και Οικολογία».

Οι ελάχιστες επιτυχίες «in vitro» των δύο Οικολόγων Πράσινων της κυβέρνησης – δίχως το απαραίτητο κοινωνικό αντίκρισμα εφαρμογής στην πράξη – επισκιάστηκαν ευθύς εξαρχής αφενός από τις μη συμφωνημένες, μνημονιακές και αντι-οικολογικές, επιλογές των κυβερνώντων που, εκούσια ή ακούσια, τους υποχρέωσαν να «συνθηκολογήσουν» ενάντια στις πάγιες θέσεις του κόμματος και αφετέρου από τις προσωπικές και πολιτικές επιλογές του Αν.Υπουργού Τσιρώνη – πρώτα ΥΠΕΝ και μετέπειτα ΥΠΑΑΤ – που έφεραν το κόμμα μπροστά σε δραματικά τετελεσμένα αμφισβήτησης του θεσμικού του πλαισίου, των θέσεων και των αρχών του, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των μελών του σε αυτό και το οδήγησαν σε μια σκληρή κοινωνική και πολιτική δοκιμασία.

Αναφορικά με την σχέση του Αν.Υπουργού Τσιρώνη με το κόμμα, τις θέσεις του, τα μέλη του και το θεσμικό του πλαίσιο, ενδεικτικά:

– Οι πάγιες θέσεις του κόμματος προβλέπουν το ασυμβίβαστο μεταξύ Υπουργού και Βουλευτή, μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Εδώ και 2,5 περίπου χρόνια ο Τσιρώνης κατέχει και τις δύο.

– Ευθύς μετά τον ορισμό του ως Αν.Υπουργός ΥΠΕΝ δήλωσε στο Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος ότι θα καταβάλλει σε αυτό το 50% των μηνιαίων αποδοχών του. Είναι αμφίβολο εάν κατά την περίοδο που κατείχε μόνο την θέση του Αν.Υπουργού κατέβαλλε εν τέλει το 15-20%.

– Απέφυγε συστηματικά την υιοθέτηση των αποφάσεων των οργάνων αναφορικά με την διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ κόμματος Υπουργείου και Βουλευτών.

– Υποτίμησε και λοιδόρησε συστηματικά τα νόμιμα εκλεγμένα όργανα και τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Κατά την τελευταία δε θητεία τους, ο Αν.Υπουργός του οποίου η Πολιτική Κίνηση απαριθμεί γύρω στα 15 περίπου μέλη, εκκίνησε μία συστηματική εκστρατεία διάλυσης της συνοχής τους, αγνοώντας επιδεικτικά τις αποφάσεις τους, προτρέποντας μέλη τους σε μη συμμετοχή και λοιδορώντας, κατηγορώντας και συκοφαντώντας άλλα.

Ως προς τις πολιτικές επιλογές και την κυβερνητική πολιτική του Βουλευτή και Αν.Υπουργού, πρώτα ΥΠΕΝ και μετά ΥΠΑΑΤ, Τσιρώνη, ενδεικτικά:

– Οι πάγιες προγραμματικές θέσεις του κόμματος περί οικονομίας κινούνται στο πεδίο των περιβαλλοντικών οικονομικών και είναι γνήσια αντιμνημονιακού χαρακτήρα. Ως Βουλευτής, ο Α.Υπουργός, υπερψήφισε όλα τα νομοσχέδια οικονομικού χαρακτήρα της κυβέρνησης, δίχως δισταγμό και δίχως αμφιβολίες.

– Οι πάγιες προγραμματικές θέσεις του κόμματος περί Δημοκρατίας και Θεσμών προβλέπουν την άρση του ορίου του 3% για την είσοδο στην Βουλή. Παρά ταύτα, ο Αν.Υπουργός ως Βουλευτής υπερψήφισε την διατήρηση του ορίου στο πλαίσιο της ψηφοφορίας του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης.

– Στις πάγιες προγραμματικές θέσεις του κόμματος περιλαμβάνεται ένα ηχηρό «όχι» στις φαραωνικές τουριστικές επενδύσεις και στα περίφημα 5άστερα της εποχής fast-track. Ως Αν.Υπουργός ΥΠΕΝ, υπέγραψε την έγκριση τουλάχιστον τεσσάρων από τα πλέον γνωστά στην Ίο, στο Κάβο-Σίδερο της Κρήτης, στον Ερημίτη της Κέρκυρας και το περίφημο τερατώδες Αταλάντη Χιλς στην Φθιώτιδα.

– Στις πάγιες προγραμματικές θέσεις του κόμματος περιλαμβάνεται η πλήρης απαγόρευση του κυνηγιού. Παρά ταύτα, για να διευκολυνθεί η λήψη κάποιων σημαντικών αποφάσεων το κόμμα συνέταξε μία σειρά θέσεων τις οποίες διαβουλεύτηκε επί μακρόν με τον Αν.Υπουργό ο οποίος τις αγνόησε συστηματικά σε όλες τις διαχειριστικές θήρας από το 2015 και μετά.

– Στις πάγιες προγραμματικές θέσεις του κόμματος περιλαμβάνεται ένα ηχηρό «όχι» στην μνημονιακή εκμετάλλευση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Παρά ταύτα, η άποψη του Αν.Υπουργού άλλαξε ριζικά από την στιγμή της ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων του: από κατήγορος των προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς το θέμα, έγινε θερμός συνήγορος της τωρινής για το ίδιο θέμα.

– Στο πεδίο των δικαιωμάτων των ζώων – συντροφιάς και παραγωγικών – έδωσε σκληρή μάχη εναντίον του κόμματος, των θέσεων του αλλά και της κοινωνίας των φιλόζωων, για την θεσμοθέτηση της σφαγής χωρίς αναισθησία πρώτα και την σύνταξη του γνωστού νομοσχεδίου τροποποίησης των Ν.4039/2012 και 4135/2014 έπειτα. Παρόμοια, αδιαφόρησε πλήρως για την επίλυση του προβλήματος του δελφινάριου του Αττικού Πάρκου, παρά τις πάγιες θέσεις του κόμματος, τις επανειλημμένες οχλήσεις των μελών της σχετικής Θεματικής Ομάδας του και τις σχετικές αποφάσεις της δικαιοσύνης και της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Μοναδικές στάθηκαν, επίσης, οι τροπολογίες του για τα αυθαίρετα και την τροποποίηση των Ν.4039/2012 και 4135/2014, οι οποίες αποσύρθηκαν πάραυτα, μοναδική η πολιτική του συμπεριφορά απέναντι στο θέμα της οριοθέτησης του ρέματος της Πικροδάφνης, μοναδική η άποψη του περί «φορολόγησης» του δενδρυλλίου κάνναβης που θα μπορούσε να έχει ατομικά ο κάθε πολίτης, μοναδική η άποψη του για τις οικιστικές πυκνώσεις και για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, κουβέντα για τις δραματικές επιπτώσεις της τριτοκοσμικής χωροταξίας των ιχθυοκαλλιεργειών – της αρμοδιότητας του – κουβέντα για την δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στο λιμάνι του Πειραιά και τις καταστροφικές επενδύσεις, όπως η επέκταση του λιμανιού στο νότο και η τεράστια «μπαζοποίηση» που θα συντελεστεί εκεί – υποχρεωτικές βάσει της παραχώρησης και επιδοτούμενες από το ΕΣΠΑ – κουβέντα για την επαναλειτουργία των «καζανιών» στο Πέραμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αν.Υπουργός Τσιρώνης πρέπει να αποτελεί μοναδική περίπτωση ως προς τον αριθμό των προσφυγών στην Δικαιοσύνη που έχει δεχτεί συνολικά το πολιτικό του έργο.

Όσον αφορά τον δεύτερο από τους Οικολόγους Πράσινους που συγκροτούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Αριστεράς», Βουλευτή Γιώργο Δημαρά, η παντελής του απουσία από το πεδίο της ουσιαστικής διεκδίκησης των οικολογικών προταγμάτων του κόμματος – τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και επίπεδο διακυβέρνησης, πέρα από πατερναλιστικά λόγια του αέρα – η αντικομματική του στάση του στις ψηφοφορίες των μνημονιακών επιταγών και η δειλή του στάση σε καταλυτικές ψηφοφορίες/αποφάσεις για το πολιτικό πρόταγμα των Οικολόγων Πράσινων και της πολιτικής οικολογίας – όπως εκείνες για τις συμβάσεις για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων – σε συνάρτηση με την έντεχνη σιωπή του στις κατά καιρούς προσπάθειες διάλυσης των οργάνων και του κόμματος, όπως οι πρόσφατες από μέρους του Αν.Υπουργού Τσιρώνη, τον καθιστούν έναν από ηθικούς υπεύθυνους για ότι θα ακολουθήσει.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,

Παρόλες τις φιλότιμες 3ετείς προσπάθειες, οι πάγιες προγραμματικές θέσεις των Οικολόγων Πράσινων δεν επηρέασαν την κυβερνητική πολιτική περισσότερο από όσο θα την επηρέαζαν αν προβάλλονταν με κινηματικούς όρους. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική ασφυξία που βιώνει έντεχνα σήμερα το κόμμα δεν εξυπηρετεί παρά σκοπιμότητες πολιτικής ομηρίας, αδυναμίας οργανωτικής ανάπτυξης και τελικά ουσιαστικής κατάργησης της αυτονομίας του.

Σε αντίθεση με τη λογική της χρησιμότητας της επικοινωνιακής στήριξης των υπουργών και των πολιτικών παραγόντων κατά κύριο λόγο, η κοινωνία επιβραβεύει το πραγματικό έργο και την ουσιαστική σχέση και σύνδεση μαζί της. Μέσω της επικοινωνιακής κυριαρχίας των δύο διορισμένων από τον πρωθυπουργό Bουλευτών – μελών του κόμματος – η συλλογική λειτουργία των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων ακυρώνεται την ίδια στιγμή που υποσκάπτεται η εσωκομματική δημοκρατία.

Το κόμμα έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τον κυβερνητισμό και έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και τα κινήματα. Η επιδίωξη της κατάργησης του ασυμβίβαστου μεταξύ κυβερνητικών θέσεων και μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίηση του κόμματος, με αποτέλεσμα την ταύτιση των αμειβόμενων με δημόσιο χρήμα – που έχουν επιλέξει ως βοηθούς ο Αν.Υπουργός και οι Βουλευτές – με τα μέλη των οργάνων, έτσι ώστε να συμπίπτουν οι κυβερνητικές επιλογές με αυτές του κόμματος και να εξουδετερωθεί η κομματική, ίσως διαφορετική, πολιτική άποψη.

Δεδομένων των παραπάνω, η διαχρονική επιδίωξη του οικολογικού κινήματος να εκπροσωπηθεί κοινοβουλευτικά και να έχει Υπουργό Περιβάλλοντος, αναδεικνύεται ως συντελεστής συρρίκνωσης του κόμματος, απαξίωσης των λειτουργιών του και απομόνωσης του από την κοινωνία των πολιτών, τις κοινωνικές, αλληλέγγυες, εναλλακτικές, περιβαλλοντικές, φιλοζωικές και τοπικές οργανώσεις, από τις πρωτοβουλίες και από τα κινήματα.

Μολονότι οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπίστωναν ήδη από το 2014 την αδυναμία του κόμματος της «Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, αποφάσισαν την προεκλογική συνεργασία μαζί του αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τη διαφορά και να εξασφαλίσουν ευρύτερη αποδοχή από τους πολίτες. Οδεύοντας προς το τέλος μιας 3ετίας κυβερνητικών «εταίρων» της «Αριστεράς», όχι μόνον εισέπραξαν την κυβερνητική φθορά από την ανακολουθία λόγων και έργων, όχι μόνο δείχνουν να έχουν ενσωματωθεί στις λειτουργίες και τις πολιτικές σκοπιμότητες ενός άλλου κόμματος αλλά και η απήχησή τους στην κοινωνία και στους παραδοσιακούς υποστηρικτές των οικολογικών προταγμάτων έχει σχεδόν μηδενιστεί. Και αντί να γίνουν κινήσεις αποστασιοποίησης από το φθαρμένο πολιτικό σύστημα και τις κατεστημένες νεοφιλελεύθερες και αναπτυξιακές συνταγές που οδήγησαν τη χώρα στην πολύπλευρη κρίση, στην κατεύθυνση της επιτυχούς διαφοροποίησης των Οικολόγων Πράσινων σε σοβαρά θέματα όπως στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, η αδυναμία του κόμματος να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για μια νέα συνεργασία με την «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά σημαντική αλλαγή, άλλωστε, δεν μπορεί να συμβεί στις όποιες κυβερνητικές πολιτικές της χώρας χωρίς την ύπαρξη ενός δυναμικού οικολογικού κινήματος , χωρίς τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του χώρου των πράσινων ιδεών και των εναλλακτικών λύσεων, χωρίς την ειλικρινή ανασυγκρότησή του.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μερικούς ακόμη παράγοντες της πολιτικής αλλά από μια άλλη πολιτική, οικολογική κοινωνική και οικονομική ελπίδα, από ένα χώρο που να στηρίζει έμπρακτα τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής, τα συλλογικά αγαθά και τη δημόσια περιουσία, την προστασία της φύσης, τα δικαιώματα των ζώων, τη δια-γενεακή αλληλεγγύη, την πλανητική συνείδηση, την ανατροπή του καταναλωτικού και αδηφάγου μοντέλου «ανάπτυξης», την οικολογική και αποκεντρωμένη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας, τη φορολόγηση του πλούτου και της εκκλησιαστικής-μοναστηριακής περιουσίας, τον εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, τη χρηματοδότηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, τον έλεγχο και τη συμπίεση των τιμών, τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τα καρτέλ, την κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, τη διαφάνεια και την εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης, τη συμμετοχική διακυβέρνηση, τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και γενικά όλα αυτά που η Πολιτική Οικολογία προτάσσει και διακηρύσσει.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Πολιτικής Οικολογίας στη χώρα, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας, δεδομένου ότι η οικολογία δεν μπορεί να είναι υπό εκποίηση σε άλλους πολιτικούς χώρους, σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, με διαφορετικές προτεραιότητες.

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, οφείλουμε να επιδιώξουμε η επανασυσπείρωση του χώρου της πολιτικής οικολογίας στη βάση των προταγμάτων που τον ενώνουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, βάσει αυτών που είχαν συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης και στην εδραίωσή του, που είχαν επιτυχημένη αυτόνομη κοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική δράση και εμπειρία διοίκησης σε Περιφέρειες της χώρας τους, πριν συμμετάσχουν σε κυβερνήσεις, ώστε να μπορέσουν έτσι να επιβάλλουν απόλυτα ξεκάθαρους όρους σε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας. Όποιος δεν καθορίζεται από προσωπικές στρατηγικές αλλά ατενίζει ειλικρινά την διάσωση του μέλλοντος του χώρου της Πολιτικής Οικολογίας, διαβλέπει ότι η διαφαινόμενη «πρόσδεση» των Οικολόγων Πρασίνων για άλλη μια φορά στα ψηφοδέλτια άλλου κόμματος, δεν θα σημάνει μόνο την πλήρη εξαφάνιση τους αλλά θα αποτελέσει πλήγμα στην πολιτική αξιοπιστία του χώρου γενικότερα.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

«Η ιστορική αδυναμία των Πράσινων και των περιβαλλοντικών και οικολογικών κινημάτων να αποτελέσουν σταθερό παράγοντα προαγωγής μιας, έστω μερικής, διαδρομής οικολογικής μεταστροφής της κοινωνίας», γράφαμε πριν από καιρό, «έγκειται στο γεγονός ότι δεν στάθηκαν ικανά να συλλάβουν το αίτημα προοδευτικής, αλλαγής του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού μοντέλου, μακριά από τις νεοφιλελεύθερες και αναπτυξιακές επιλογές… Τα περιβαλλοντικά και τα οικολογικά κινήματα που αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο εθελοντικής προσπάθειας στο πεδίο της χάραξης του δρόμου προς την οικολογική μεταστροφή, πέρασαν στο παρασκήνιο με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, ενώ οι Πράσινοι – το όχημα της θεσμικής τους εκπροσώπησης δίχως την όποια θεσμική «εξουσιοδότηση» – έχασαν γρήγορα την εναλλακτική τους οπτική από την στιγμή της ιδεολογικής τους υποταγής στο ισχύον πολιτικό σύστημα και της επακόλουθης προοδευτικής τους απορρόφησης από τις οπισθοδρομικές λογικές της κομματοκρατίας».

Οδεύοντας προς το τέλος μιας 3ετίας «εταίρων» της κυβέρνησης της «Αριστεράς», διαπιστώνουμε ότι η καταστροφική πορεία των Οικολόγων Πράσινων δεν είναι αναστρέψιμη. Η ιδεολογική τους υποταγή στο ισχύον πολιτικό σύστημα και η προοδευτική τους απορρόφηση από τις οπισθοδρομικές λογικές της κομματοκρατίας, με καθοδηγητές τους Βουλευτές και τον Αν.Υπουργό, Τσιρώνη και Δημαρά, οδήγησαν το κόμμα σε ένα απομεινάρι «σκιάς του εαυτού του». Το κόμμα που μας ενέπνευσε να αγωνισθούμε για την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας, με σκληρό προσωπικό κόστος, έχει εκπνεύσει. Είμαστε σίγουροι ότι στο κόμμα παραμένουν φίλοι πιστοί στην Πολιτική Οικολογία και στον αγώνα για την πραγμάτωση των προταγμάτων της, που δεν αισθάνονται έτοιμοι να αποδεσμευθούν από ένα όνειρο που κατέληξε σε εφιάλτη. Είμαστε σίγουροι ότι με αυτούς θα ξανασμίξουμε σύντομα τους δρόμους μας.

Πασχαλίδης Γιώργος, συντονιστής Εκτελεστικής Γραμματείας, μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου, πρώην μέλος ΔΣ ΑΜΚΕ «Πράσινο Ινστιτούτο»
Δημητρίου Γιώργος, μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου, πρώην μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας, πρώην αντιπρόεδρος ΑΜΚΕ «Πράσινο Ινστιτούτο»
Δελής Ιωάννης, συντονιστής Γραμματείας Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Γεροστεργίου Αικατερίνη, περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Αν.Μακεδονίας-Θράκης
Δραγούμης Φίλιππος, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου, πρώην μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
Χόρτη Καίτη, μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου, μέλος ΔΣ ΑΜΚΕ «Πράσινο Ινστιτούτο»
Κούτσικος Κώστας, μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Ξενικού Δώρα, ιδρυτικό μέλος κόμματος
Πράπας Αλκιβιάδης, μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Σμεράιδου Σοφία, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Αγγελής Στέλιος, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Πανάρετος Αναστάσιος, μέλος Γραμματείας Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής, μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής
Δουζίνα Αγγελική, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Κεφάλας Θανάσης, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου, πρώην μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής
Ρομπάκης Οδυσσέας, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου, πρώην βοηθός ταμία
Πατσός Χρήστος, μέλος Γραμματείας Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής
Παναγιωτίδης Στέλιος, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Χαραλαμπάκη Χριστίνα, πρώην μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου
Ζαρρής Δημήτρης
Χατζηκωνσταντής Ιωάννης
Κόκκινου Ελένη
Damiani Oliva
Γεωργάκης Χρήστος
Τέγος Βασίλειος
Γεωργάκης Απόστολος
Περαντινού Ιωάννα Φωτεινή
Τσιμουρλάς Αθανάσιος
Κήκου Αικατερίνη
Χόρτης Ιωάννης
Νοτσέρα Οντέτα
Χριστοδούλου Ιωάννα, έχει ήδη δηλώσει αποχώρηση
Καραβασίλης Δημήτριος
Στρουζάκης Δημήτρης
Αστερής Ελευθέριος
Καραβασίλης Κωνσταντίνος
Αθανασοπούλου Μαίρη, έχει ήδη δηλώσει αποχώρηση
Ροδίτου Φραντζέσκα
Γούναρης Δημήτρης
Καμάριας Δημήτρης
Δελή Νικολέτα
Zaimi Belot
Βερούχη Ιωάννα
Βούλγαρης Πέτρος
Δελή Δήμητρα
Αποστολλέλης Νίκος
Ασωνίτης Κωνσταντίνος
Δελής Ιωάννης
Κυριακάκη Ουρανία
Μπάμπαλη Αγγελική
Ευφραιμίδης Ιωσήφ
Φίλιππα Χριστίνα
Νίκου Λίλιαν
Νέστορας Ιωάννης
Παγώνη Σοφία
Πολύζου Μαρία
Σακοράφα Χρυσούλα
Σμεραίδου Χριστίνα
Τάσση Βιολέττα
Τσιπούρας Κυριάκος, αποστασιοποιημένος από καιρό, δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές για «εθνικούς λόγους»
Τάσση Βασιλική
Πασχαλίδης Γεροστεργίου Ιάσωνας
Τηγάνη Ευσταθία
Δραγούμη Ελένη
Τιτόνη Χρυσούλα
Τσαλιάγκος Ευάγγελος
Πετρίδου Ολυμπία
Χρηστακίδης Δημήτρης
Παντελή Ειρήνη
Λιάκουρα Εμμανουέλα
Βέντης Θεόδωρος
Αντιμαχιτής Ανδρέας
Αστζόγλου Κωνσταντίνα
Παχουλάς Αθανάσιος
Τσιρογιάννη Ανδρονίκη
Λέου Γεωργία
Χουτουριάδη Φωτεινή
Φραγκούλης Βασίλης
Πασχαλίδης Αθανάσιος
Πατσός Παναγιώτης
Μπουρκέλλης Ιωάννης


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Δεν επικύρωσε το Δικαστικό Συμβούλιο την απαγόρευση εξόδου για τον Β. Μαρινάκη



Ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ομόφωνα αποφάσισε να μην επικυρώσει τη διάταξη που εξέδωσε προ ημερών η εισαγγελέας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το Δικαστικό Συμβούλιο επίσης αποφάσισε ομόφωνα να μην επικυρώσει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και για τα άλλα τρία πρόσωπα (τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital, Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη) που ελέγχθηκαν από την εισαγγελέα.

Το Δικαστικό συμβούλιο στο σκεπτικό του εικαλείται πλούσια νομολογία, ασχολήθηκε με όλα το φάσμα των θεμάτων και αποφάνθηκε ότι η εισαγγελική διάταξη δεν ήταν αιτιολογημένη ούτε ως προς τις αποχρώσες ενδείξεις ενοχής ούτε ως προς τους λόγους δημοσίου συμφέροντος για την έκδοση ενός τέτοιου δικονομικού μέτρου και υπό αυτά τα δεδομένα δεν επικύρωσε την απαγόρευση εξόδου.


TO BHMA


Σοκαριστικό βίντεο – Προσπάθησε να την βιάσει ενώ δούλευε – Μετάνιωσε την ώρα και τη στιγμή




Σοκ προκαλεί ένα βίντεο που είδε το "φως" της δημοσιότητας, στο οποίο διακρίνεται ένας άνδρας που υπό την απειλή μαχαιριού προσπαθεί να βιάσει 28χρονη ενώ εργαζόταν.

Το αποτρόπαιο περιστατικό έλαβε χώρα στην Ρωσία, στην πόλη Krasnoyarsk, με τον δράστη να απροκάλυπτα να επιτίθεται στην άτυχη γυναίκα που έζησε τονβ τρόμο.

Στο βίντεο διακρίνεται να μπαίνει μέσα στην εταιρεία, όπου πιθανότατα η 28χρονη να εργάζεται ως ρεσεψιόν. Στην αρχή φαίνεται να συνομιλεί χαλαρά μαζί της και να πηγαίνει πάνω κάτω στον χώρο, πιθανόν για να δει αν βρίσκεται κανείς εκεί.

Αφού διαπίστωσε πως είναι μόνοι, έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να την απειλεί, προκειμένου να την βιάσει. Η κοπέλα αντιστεκόταν σθεναρά και ο δράστης φαινόταν να μην μπορεί να ικανοποιήσει τα αρρωστημένα πάθη του.

Κάπου εκεί η όποια τύχη του τελείωσε, μιας και ένας περαστικός είδε τα όσα συνέβαιναν και επενέβη, με τον δράστη να μετανιώνει την ώρα και τη στιγμή.




Πηγή : newsit.gr


Αυτοί είναι οι 2 αλλοδαποί που διέπρατταν κλοπές από σταθμευμένα οχήματα των Νοτίων προαστίων



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο (2) αλλοδαπών, που διέπρατταν κλοπές από σταθμευμένα οχήματα και συνελήφθησαν στις 13-3-2018 από το Τμήμα Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα :

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, μεσημβρινές ώρες της 13-3-2018, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ένας 20χρονος υπήκοος Αλγερίας και ένας 26χρονος υπήκοος Τυνησίας, να επιχειρούν να διαρρήξουν σταθμευμένα οχήματα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες, από τον περασμένο Φεβρουάριο, προέβαιναν συστηματικά σε διαρρήξεις σταθμευμένων αυτοκινήτων, είτε παραβιάζοντας τις κλειδαριές είτε προβαίνοντας στην θραύση των υαλοπινάκων και στη συνέχεια εισέρχονταν στο εσωτερικό τους και αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, έγγραφα και τιμαλφή.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί δεκατέσσερις (14) περιπτώσεις κλοπών από οχήματα, σε διάφορες περιοχές των Νοτίων προαστίων (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

(επ) SOUFI (ον) AISSA του ABDAKADER και της LALIA , γεννηθέντα στις 3-3-1998 στην Αλγερία



(επ) ABEDELLAOUI (ον) HAMZA του ARBI και της HAYETE , γεννηθέντα στις 17-4-1992 στην Τυνησία



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωση της πολιτείας για τον κολασμό ομοειδών αδικημάτων καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9673358 του Τμήματος Ασφάλειας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Καταδίκη τριών υπαλλήλων ιδρύματος για κακοποίηση παιδιών με αναπηρία



Υπόθεση κακοποίησης τριών τροφίμων σε ίδρυμα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014, εκδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έκρινε ένοχους τρεις υπαλλήλους του ιδρύματος, ενώ αθώωσε μία συνάδελφό τους. Πρόκειται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για το παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «Άγιος Δημήτριος» που βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο τιμώρησε με συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών έναν υπάλληλο εκείνης της περιόδου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος με τον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας για την κακοποίηση των τριών τροφίμων με νοητική υστέρηση. Για παράβαση καθήκοντος καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, η καθεμία, η τότε αναπληρώτρια προϊσταμένη περίθαλψης και μία νοσοκόμα, ενώ στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισε και δεύτερη νοσοκόμα, η οποία κρίθηκε αθώα.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο για τον βασικό κατηγορούμενο «με την ιδιότητα του θαλαμηπόλου χτύπησε βιαίως με άγνωστο αντικείμενο τρεις περιθαλπόμενους του Κέντρου» που λόγω «της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν» ενώ «δια αλλεπάλληλων χτυπημάτων προκάλεσε (σ.σ. στα θύματα) πολλαπλές εκχυμώσεις και μελανιές στην περιοχή των μηρών».

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δικάστηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεσης κακοποίησης τροφίμων του ίδιου ιδρύματος που εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια, αλλά για την οποία έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά με την ποινή της απόλυσης από την υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τις τρεις συγκατηγορούμενές του, το κατηγορητήριο καταλόγιζε σ' αυτές ότι δεν ενημέρωσαν άμεσα και έγκαιρα τους προϊσταμένους του Κέντρου για τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι τρόφιμοι. Οι ίδιες αρνήθηκαν την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν αντιλήφθηκαν τις κακώσεις.

Το Πλημμελειοδικείο ανέστειλε (επί τριετία) τις επιβληθείσες ποινές, ενώ όσοι καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. Το ίδιο δικαστήριο έδωσε εντολή να ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, δια των πρακτικών της δίκης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εις βάρος του γιατρού του ιδρύματος καθώς και μίας ακόμη νοσηλεύτριας.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη ο συγκεκριμένος γιατρός ανέφερε πως όταν έγιναν αντιληπτά τα τραύματα «θεωρήσαμε ότι οφείλονται σε αψιμαχίες μεταξύ των τροφίμων» κάτι, που -σύμφωνα με τον ίδιο- «είναι σύνηθες», καθώς, στον θάλαμό τους τα παιδιά «είναι αρκετά ζωηρά και επιθετικά».

Κατά την εξέτασή του, η προεδρεύουσα του δικαστηρίου χαρακτήρισε «φρικτό» το γεγονός της κακοποίησης των τροφίμων κι όταν ο γιατρός είπε ότι λόγω της υστέρησής τους δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να αποκαλύψουν τι τους είχε συμβεί, η πρόεδρος του απάντησε: «εάν μπορούσαν να μιλήσουν ξέρετε που θα ήσασταν τώρα;».

Εκτός από την επίδικη απόφαση και το δεύτερο περιστατικό κακοποίησης που ήδη έχει πάρει τον δρόμο του ακροατηρίου, στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι εργαζόμενη του ιδρύματος καταδικάστηκε από Κακουργιοδικείο της Περιφέρειας για υπόθεση ασέλγειας εις βάρος τροφίμου του ίδιου Κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της, αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις, σχολίασε ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση η όλη λειτουργία του ιδρύματος».

ΑΜΠΕ
Πηγή : naftemporiki.gr


Φύλακες - όμηροι στον Κορυδαλλό



Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε πριν από μερικές ημέρες πως σωφρονιστικός υπάλληλος είχε πέσει θύμα μαστιγώματος από κρατούμενο στις φυλακές του Κορυδαλλού (περιστατικό που είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 12 Μαρτίου). Και όμως, η πρωτοφανής επίθεση συνέβη. Ο εν λόγω υπάλληλος είχε αποφασίσει πως δεν θα την ανέφερε επισήμως, αλλά το υπουργείο ήταν ενημερωμένο για το περιστατικό (καθώς και για τις προθέσεις του υπαλλήλου) και απλά επέλεξε, αρχικά, να το αγνοήσει.

Η επίθεση συνέβη όταν κάποιοι κρατούμενοι αλβανικής καταγωγής αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους ώστε να κλείσει η πτέρυγα για το βράδυ. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία μπορεί να πάρει και ώρες. Οι πτέρυγες, άλλωστε, μέσα στην ημέρα σπάνια κλείνουν λόγω της άρνησης των κρατουμένων που διαμαρτύρονται για πάγια αιτήματά τους.

Εκείνο το βράδυ, ο φύλακας κατάλαβε πως σε ένα συγκεκριμένο κελί υπήρχε ιδιαίτερη ένταση και διάθεση για καβγά. Την προηγούμενη ημέρα μια ομάδα σωφρονιστικών είχε κάνει εκεί έρευνα και είχε εντοπίσει κινητά και ένα πάκο με 250 κάρτες SIM. «Ας έρθει αυτός να κλείσει το κελί αν τολμάει» του είπαν, εννοώντας έναν υπαρχιφύλακα που είχε συμμετάσχει στην έρευνα. Ο υπάλληλος μετέφερε το μήνυμα και ο υπαρχιφύλακας ανέβηκε στον πρώτο όροφο της πτέρυγας όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο κελί. Μπαίνοντας μέσα, δέχθηκε απειλές με μαχαίρι. Τελικά τον χτύπησαν με αυτοσχέδιο μαστίγιο.

Εμεινε αβοήθητος

Ο 35χρονος σωφρονιστικός κατέβηκε τρέχοντας στο θυρωρείο και επικοινώνησε με δύο αρχιφύλακες ζητώντας βοήθεια. Ο ένας του είπε πως ήταν μακριά, ο άλλος του είπε πως κάτι έκανε και δεν μπορούσε να έρθει. Η βοήθεια τελικά δεν ήρθε από συναδέλφους του αλλά από κρατουμένους που κατάφεραν να ρίξουν τους τόνους και να κλείσει η φυλακή. Ο υπαρχιφύλακας την επομένη επέστρεψε στον Κορυδαλλό νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Φανερά ενοχλημένος, εξιστόρησε το συμβάν στους συναδέλφους του και εξέφρασε στους προϊσταμένους του την απογοήτευση και τον θυμό του για τη στάση τους το προηγούμενο βράδυ. Εκείνοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν και τελικά τον έπεισαν να μην αναφέρει το περιστατικό: «Πρέπει να σκεφτούμε τα αντίποινα και άλλωστε πώς θα δικαιολογήσουμε στο υπουργείο ότι στις 10.30 το βράδυ οι πτέρυγες ήταν ανοικτές;», λέγεται πως του είπαν.

Το υπουργείο είχε ενημερωθεί ανεπίσημα για το συμβάν, αλλά μόνο όταν το θέμα δημοσιεύθηκε στην «Κ» ζητήθηκε ο πειθαρχικός έλεγχος του κρατουμένου (πήρε τελικά την ανωτάτη ποινή δέκα ημερών εγκλεισμού σε απομόνωση). Οταν ο υπάλληλος επέμεινε πως δεν ήθελε να κάνει αναφορά, το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση κατηγορώντας την αντιπολίτευση για παραπληροφόρηση και για αδυναμία διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών επί των ημερών τους.

Η αλλαγή

Πράγματι εντάσεις ακόμα και βίαιες συμπεριφορές κρατουμένων προς σωφρονιστικούς συνέβαιναν και στο παρελθόν. Υπήρχαν περίοδοι και επί προηγούμενων κυβερνήσεων που στο υπουργείο δέχονταν συνεχώς αιτήματα υπαλλήλων που ζητούσαν να αλλάξουν πόστο λόγω φόβων για αντίποινα. Αυτό, όμως, που φαίνεται να έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι τόσο η συχνότητα ή η ένταση αυτών των περιστατικών, αλλά η στάση του υπουργείου. Σωφρονιστικοί αλλά και στέλεχος της διεύθυνσης των φυλακών εξηγούν στην «Κ»πως βρίσκονται πλέον σε μια διαρκή κόντρα με το υπουργείο, τη στιγμή που η ηγεσία του έχει μπει σε έναν πρωτοφανή διάλογο με τους κρατουμένους. Το μαστίγωμα –αλλά και ο τρόπος διαχείρισης του περιστατικού από το υπουργείο– είναι ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί.

Αντίστοιχα, χαρακτηριστική είναι και η ιστορία που είχε αποκαλύψει η «Κ» πριν από μερικούς μήνες για τους εκβιασμούς, το κύκλωμα προστασίας και των απαγωγών μέσα στις φυλακές. Eνας κρατούμενος, προφυλακισμένος για εμπόριο ναρκωτικών, είχε μεταφερθεί στον Κορυδαλλό για να δικαστεί. Oταν αγνόησε αίτημα της αλβανικής μαφίας για χρήματα, δέχθηκε μια νυχτερινή επίσκεψη στο κελί του. Ο συγκάτοικός του εξαφανίστηκε και όλο το βράδυ ο κρατούμενος έμεινε εκεί όμηρος και αβοήθητος: με την απειλή ενός μαχαιριού, τον χτυπούσαν και του ζητούσαν χρήματα. Οι φύλακες γνώριζαν τι συνέβαινε αλλά δεν επενέβησαν. Oπως εξηγούν στην «Κ», ο άγραφος κανόνας είναι πως ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις μένουν παρατηρητές από φόβο για τη ζωή τους.

Κάποιος συγκρατούμενος ενημέρωσε την οικογένειά του και εκείνοι προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τις φυλακές. Oταν το επόμενο πρωί κατάφεραν να μιλήσουν με τη διεύθυνση, τους καθησύχασαν πως όλα ήταν υπό έλεγχο. Aργότερα όμως, έμαθαν πως εκείνη την ώρα οι απαγωγείς τον είχαν μεταφέρει –χωρίς κανένας να τους σταματήσει– σε άλλη πτέρυγα όπου η ομηρία του συνεχίστηκε. Από τα μεγάφωνα τον φώναζαν για να κατέβει στο αρχιφυλακείο και να μιλήσει στην οικογένειά του αλλά οι απαγωγείς δεν τον άφηναν. Για καλή τύχη της οικογένειας, ένα φιλικό τους πρόσωπο με ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, προσφέρθηκε να τους βοηθήσει. Επικοινώνησε με το υπουργείο –το οποίο όπως διαπίστωσε ήδη γνώριζε για την υπόθεση– και μόνο τότε, μετά την παρέμβασή του, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα.

Οι φόβοι

«Εάν οι ίδιοι οι φύλακες φοβούνται, τότε πώς πρέπει να νιώθουν οι κρατούμενοι;», σχολίασε στην «Κ» συγγενής του συγκεκριμένου κρατουμένου μετά την είδηση για το μαστίγωμα του σωφρονιστικού. Η οικογένειά του αλλά και ο ίδιος αγωνιούν για το τι θα συμβεί όταν χρειαστεί να ξαναέρθει στον Κορυδαλλό για το επόμενο δικαστήριο. Ξέρουν πως ο μόνος λόγος που «γλίτωσε» ήταν η παρέμβαση του φίλου τους στο υπουργείο. Από την πλευρά τους, οι σωφρονιστικοί που μίλησαν στην «Κ», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι κρατούμενοι νιώθουν πλέον πιο δυνατοί από εμάς και αυτή τη δύναμη την έχουν πάρει από την πολιτική ηγεσία. Αν αυτό δεν αλλάξει, η κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια ολοένα θα χειροτερεύει. Μέσα αλλά και έξω από τη φυλακή» προειδοποιούν.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας στη Συρία – Ρωσία: Θα υπάρξουν συνέπειες



Επίθεση στη Συρία εξαπέλυσαν, στις 04.00 ώρα Ελλάδος, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Χτυπήθηκαν επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Καταρρίψαμε 13 πυραύλους, μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση. «Θα υπάρξουν συνέπειες» ανέφερε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

«Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ασαντ», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Μάτις

Σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο, τόνισε.

Ηρθε η ώρα να «ενωθούμε» για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

«Δεν ενημερώσαμε τη Μόσχα, αποφύγαμε τις ρωσικές δυνάμεις»
Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο στρατηγός, ο οποίος μίλησε από το Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή την στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν ν’ αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

Τα πλήγματα αυτά «τελείωσαν» στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε ο στρατηγός Ντάνφορντ, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

Ρωσία: Θα υπάρξουν συνέπειες

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ανέφερε στο Facebook ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ.

«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», τόνισε ο Αντόνοφ.

«Ολη η ευθύνη γι’ αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι»,


Συρία: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι «καταδικασμένη ν’ αποτύχει», ενώ τη χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η εξέλιξη της επίθεσης

Τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Δαμασκό και σύννεφα καπνού φαίνονταν πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετωπίζουν επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Για πολλές δυνατές εκρήξεις έκανε λόγο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι χτυπήθηκαν επιστημονικό κέντρο έρευνας και στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό.

Η συριακή εθνοφρουρά και η τέταρτη μεραρχία, που αποτελούν επίλεκτα τμήματα του συριακού στρατού, έγιναν στόχος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Συνολικά χτυπήθηκαν τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα, δυο στη Δαμασκό και ένα στη Χομς, εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα, μετέδωσε η ίδια πηγή.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα.

Το βρετανικό υπουργείο Aμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν «στρατιωτικό συγκρότημα» κοντά στη Χομς, στη δυτική Συρία.

«Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Καταρρίψαμε 13 πυραύλους»
Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε δεκατρείς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις των δυτικών χωρών που συμμετέχουν στην επίθεση κατά της Συρίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κισουάχ, νότια της 

Τηλεοπτικό διάγγελμα Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 04.00 ώρα Ελλάδος, τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την τιμωρία, όπως είπε, του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών στην πόλη Ντούμα.

«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χρήσης χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, από τη Λίμα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της Αμερικής, άλλαξε ξαφνικά το πρόγραμμά του και επέστρεψε στο ξενοδοχείο του.




Πηγή : in.gr