Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Γερμανικός Τύπος: Ανέφικτη η «καθαρή έξοδος» για την Ελλάδα



«Το ελληνικό δράμα συνεχίζεται» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην εφημερίδα Rheinische Post του Σαββατοκύριακου που αναφέρεται στην προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως σημειώνεται «τον Αύγουστο η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει μετά από οκτώ χρόνια το πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι τότε θα λάβει τα τελευταία δάνεια. Ωστόσο οι δυσκολίες δεν έχουν επ΄ ουδενί ξεπεραστεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το τεράστιο βάρος του χρέους».

Ελάφρυνση χρέους με αυστηρή επιτήρηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεδομένου ότι το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 179,8% του ΑΕΠ από 126,7% πριν την κρίση «[…] δεν μπορεί να γίνεται λόγος για το τέλος του ‘ελληνικού δράματος του χρέους’. Το χρέος είναι υψηλότερο παρά ποτέ. Και τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κομισιόν, υπό μη ευνοϊκές συνθήκες το ποσοστό του χρέους μπορεί να εκτιναχθεί μέχρι το 2060 στο 244%. Στόχος της ελάφρυνσης είναι να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Στις 27 Απριλίου το θέμα μπαίνει στην ατζέντα του Eurogroup. Οι τεχνικές προεργασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφέροντας ότι στο τραπέζι υπάρχουν περίπου δέκα διαφορετικές προτάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων, παράταση της ωρίμανσης των δανείων, πάγωμα των επιτοκίων αλλά και σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Το ότι η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους είναι σχεδόν βέβαιο. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι οι λεπτομέρειες και οι όροι. […] Βέβαιο είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους θα συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους. Με τον τρόπο αυτό οι πιστωτές θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά και προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία. Μπορεί προσφάτως και στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Τσίπρας να αναφέρθηκε στην προοπτική ‘καθαρής εξόδου’ από το πρόγραμμα ‘χωρίς νέες δεσμεύσεις’. Ωστόσο εάν θέλει ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορέσει να τηρήσει αυτή την υπόσχεση».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει τον «εξοπλιστικό ανταγωνισμό»
Υπό τον τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία εξοπλίζονται» η οικονομική Handelsblatt αναφέρεται στον «εξοπλιστικό ανταγωνισμό» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η υπερχρεωμένη Ελλάδα.

«[…] Οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες ήταν ένα από τα αίτια της κρίσης χρέους. Από τη δεκαετία του 1970 οι δυο εχθρικά διακείμενες χώρες επιδόθηκαν σε έναν ανταγωνισμό αγοράς αμυντικού εξοπλισμού που απέβη καταστροφικός για την Ελλάδα. Κατά διαστήματα η Αθήνα δαπανούσε σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της για το στρατό, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ. Οι εξοπλιστικές δαπάνες χρηματοδοτούνταν με νέα δάνεια. Υπό το βάρος της κρίσης η Αθήνα αναγκάστηκε να κόψει σχεδόν στο μισό τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Οι ένοπλες δυνάμεις μειώθηκαν από 128.000 σε 106.000 στρατιώτες. Ενώ το 2009 η Αθήνα δαπανούσε εννέα δις δολάρια για το στρατό, πέρσι ήταν μόλις 4,7 δις. Ο αριθμός αντιστοιχεί όμως στο 2,36% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ δεν ξεπερνά το 1,46%. Η Τουρκία ξόδεψε μεν 12,1 δις δολάρια, ωστόσο ο αριθμός αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι αριθμοί καταδεικνύουν πόσο άνισος είναι αυτός ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο χωρών αλλά και ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να τον κερδίσει».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συρία: Τουλάχιστον 60 άνθρωποι πέθαναν από την επίθεση με χημικά, αναφέρει οργάνωση



Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για χημική επίθεση εναντίον της πόλης Ντούμα, τελευταίου θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα, στη Συρία. Ο ΟΑΧΟ «πραγματοποίησε προκαταρκτική ανάλυση των πληροφοριών για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων μόλις δημοσιοποιήθηκαν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού. Επιπλέον στοιχεία θα συγκεντρωθούν «προκειμένου να προσδιοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», πρόσθεσε.

Οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γούτα της Συρίας, δήλωσε σήμερα μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Σχολιάζοντας την επίθεση με χημικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι την χαρακτήρισε «αποκρουστική» συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα και να υπάρξει απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία η οποία καταδίκασε την επίθεση «δείχνοντας» ως υπεύθυνο το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ. «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Τα γεγονόταν δείχνουν ως υπεύθυνο το καθεστώς του Ασαντ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σημείωσε ότι «ότι είναι επικίνδυνο να βγάλουμε συμπεράσματα για την επίθεση με χημικά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και χωρίς να υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα στοιχεία».



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Eurostat: Κατά 138% αυξήθηκαν τα άτομα που πήραν την ελληνική ιθαγένεια μέσα σε έναν χρόνο



Εξ αυτών, το 86% ήταν Αλβανοί πολίτες, το 1,5% Ουκρανοί και το 1,2% Ρώσοι.

Την ελληνική ιθαγένεια πήραν το 2016 συνολικά 33.210 άτομα, 138% περισσότερα σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Εξ αυτών, το 86% ήταν Αλβανοί πολίτες, το 1,5% Ουκρανοί και το 1,2% Ρώσοι.

Συνολικά, το 2016, περίπου 995.000 άτομα απέκτησαν την ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από 841.000 το 2015 και 889.000 το 2014) εκ των οποίων το 12% ήταν πρώην πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ η πλειοψηφία ήταν πολίτες χωρών εκτός ΕΕ ή απάτριδες.

Η μεγαλύτερη ομάδα που έλαβε υπηκοότητα ήταν πολίτες του Μαρόκου (101.300 άτομα, εκ των οποίων το 89% απέκτησε την ιθαγένεια της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Γαλλίας), πολίτες της Αλβανίας (67.500, το 97% των οποίων απέκτησαν την ιθαγένεια της Ιταλίας ή της Ελλάδας), πολίτες της Ινδίας (41.700, το 60% των οποίων απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα), πολίτες του Πακιστάν (32.900, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς έλαβαν βρετανική υπηκοότητα), Τούρκοι πολίτες (32.800, περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα) και Ουκρανοί πολίτες (24.000, εκ των οποίων το 60% απέκτησαν τη γερμανική, ρουμάνικη, πορτογαλική ή ιταλική υπηκοότητα).

Μαροκινοί, Αλβανοί, Ινδοί, Πακιστανοί, Τούρκοι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί αντιπροσώπευαν μαζί το ένα τρίτο (33%) του συνολικού αριθμού των ατόμων που απέκτησαν την ιθαγένεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ το 2016. Οι Ρουμάνοι (29.700) και οι Πολωνοί (19.800) ήταν οι δύο μεγαλύτερες ομάδες πολιτών της ΕΕ που απέκτησαν την ιθαγένεια άλλου κράτους-μέλους.

Όλα τα κράτη μέλη -πλην τριών- χορήγησαν ιθαγένεια σε περισσότερα άτομα το 2016 από ό,τι το 2015. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κροατία (το 2016 χορήγησε ιθαγένεια σε τριπλάσια άτομα από ό,τι το 2015 (αύξηση 232%, από 1.196 άτομα σε 3.973), στην Ελλάδα (ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε από 13.933 σε 33.210 ή + 138%) και στη Μάλτα (από 646 σε 1.495 ή + 131%).

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση σε σύγκριση με το 2015 στην απόκτηση ιθαγένειας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ο αριθμός των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που απέκτησαν την ιθαγένεια άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε το 2016 (από 2.478 σε 6.555 άτομα ή + 165%). Ακολουθούν οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας (από 133 σε 277 ή + 108%), της Νικαράγουας (από 715 σε 1.423 ή + 99%), του Μπουτάν (από 72 σε 143 ή + 99%) και της Παραγουάης (από 2.046 σε 3.468 ή + 70%).

Τέλος, το 2016, τα υψηλότερα ποσοστά πολιτογράφησης σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα καταγράφηκαν στην Κροατία (9,7 ιθαγένειες ανά 100 αλλοδαπούς κατοίκους), στη Σουηδία (7,9) και στην Πορτογαλία (6,5), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία και η Ελλάδα (και οι δύο 4,2), η Φινλανδία και η Ιταλία (4,1). Αντίθετα, ποσοστά πολιτογράφησης χαμηλότερα του 1% σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών κατοίκων, καταγράφηκαν στην Αυστρία, τη Λετονία και τη Σλοβακία (0,7), την Εσθονία και τη Λιθουανία (0,9) και την Τσεχική Δημοκρατία (1,0).


ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : prorothema.gr


Γιλντιρίμ: Γιατί ο Τσίπρας δεν αναφέρεται στους 8 Τούρκους γκιουλενιστές;




Από την Καμπούλ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Τούρκος Πρωθυπουργός προχώρησε σήμερα εκ νέου σε εξίσωση (έμμεση) του ζητήματος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν αιτηθεί ασύλου στη χώρα μας.

Από την Καμπούλ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Τούρκος Πρωθυπουργός προχώρησε σήμερα εκ νέου σε εξίσωση (έμμεση) του ζητήματος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν αιτηθεί ασύλου στη χώρα μας. 

Χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε: «Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρεται σε αυτό το θέμα; (σ.σ εννοεί τους Τούρκους αξιωματικούς). Συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Σκότωσαν ανθρώπους και τραυμάτισαν τη χώρα. Τώρα κρατούνται αυτοί οι Έλληνες στρατιώτες και θα δικαστούν. Η δικαιοσύνη θα πράξει αυτό που πρέπει. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη». 



Πηγή:skai.gr


Μαρμαρίδα: Συνελήφθη σε σκάφος με ελληνική σημαία ιμάμης ύποπτος για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν



Στη σύλληψη ενός ύποπτου για διασυνδέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν προχώρησαν οι τουρκικές αρχές σε γιοτ που έφερε ελληνική σημαία, στην πόλη Μαρμαρίδα, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, o συλληφθείς είναι ο 48χρονος Μουράτ Ελμάς, ιμάμης του «τρομοκρατικού δικτύου» του Γκιουλέν, ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλα πέντε άτομα.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, ο Ελμάς δίδασκε θρησκευτικά στο δίκτυο των σχολείων του Φετουλάχ Γκιουλέν και σχεδίαζε να διαφύγει στην Ελλάδα.

Στην κατοχή του, αναφέρει το Anadolu, βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα που είχαν εγκατεστημένα το ByLock, μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν και οι πραξικοπηματίες της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2016.

Η σύλληψη του Ελμάς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu,θεωρείται σημαντική για την εξάρθρωση του τοπικού δικτύου της οργάνωσης του Γκιουλέν (FETO)


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνελήφθη κτήνος που κτύπησε σκυλάκι στην Λάρισα



Άλλο ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου και μάλιστα ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα έλαβε χώρα στην περιοχή της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, το συμβάν έγινε στο Συκούριο εκεί όπου άνδρας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η τοπική φιλοζωική, χτύπησε κουτάβι με λοστό στο κεφάλι!

Αυτόπτης μάρτυρας επενέβη στο περιστατικό και ειδοποίησε την αστυνομία με αποτέλεσμα τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη, ενώ από την πληροφόρηση που δίνει η φιλοζωική, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για κακοποίηση ζώου, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως με τη συνδρομή των αστυνομικών του τμήματος Τεμπών το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε άμεσα στη Λάρισα για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από κτηνίατρο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.




Πηγή: onlarissa.gr


Μαφιόζικο χτύπημα στον Άγιο Παντελεήμονα – Τον πυροβόλησαν στη μέση του δρόμου



Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα σημειώθηκε το μαφιόζικο χτύπημα κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα. Άγνωστος πυροβόλησε στη μάση του δρόμου έναν 35χρονο και εξαφανίστηκε.

Ο 35χρονος που δέχθηκε το μαφιόζικο χτύπημα κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα νοσηλεύεται τραυματισμένος στο πόδι.

Όλα έγιναν λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ο 35χρονος, Αλβανός στην καταγωγή προχωρούσε στον δρόμο όταν έναν άγνωστος τον πλησίασε και τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση.

Ο δράστης αμέσως μετά την πράξη του έσπευσε να απομακρυνθεί τρέχοντας από το σημείο και παρά την κινητοποίηση της αστυνομίας κατάφερε να εξαφανιστεί.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποιον καυγά ή για κάποιο διαπληκτισμό πριν το περιστατικό και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ατόμων της νύχτας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πηγή : newsit.gr