Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Φωλιά κακοποιών τα Εξάρχεια! Σύλληψη 21 κακοποιών που διακινούσε ναρκωτικά στην περιοχή των Εξαρχείων



Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στα Εξάρχεια, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν (21) μέλη της οργάνωσης (13 υπήκοοι Αλβανίας, 4 ημεδαποί, 2 υπήκοοι Γεωργίας, υπήκοος Μολδαβίας και υπήκοος Βουλγαρίας) ηλικίας από (19 έως 37 ετών), εκ των οποίων έντεκα (11) αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν εντός των Εξαρχείων.

Την αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.).

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών και των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (5) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι όποιοι κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διάπραξη ληστειών και κλοπών.

Προσδιορίζεται ότι στο διάστημα αυτό διακίνησαν περισσότερα από (55) κιλά κάνναβης και (1,5) κιλό κοκαΐνης, αποκομίζοντας κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον διέπραξαν (4) ληστείες στα Εξάρχεια και τη Ν. Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ιλίον και τα Εξάρχεια.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

Η κεντρική ομάδα, με βασικό κορμό (11) μέλη, δρούσε με ορμητήριο και πεδίο δράσης τα Εξάρχεια, αποτελώντας τον πυρήνα του δικτύου και την κοινή συνισταμένη των λοιπών συνεργαζόμενων υποομάδων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διακριβώθηκε ότι βασικός προμηθευτής του δικτύου ήταν σημαίνον στέλεχος της ομάδας, που κινούταν στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη για ένοπλη ληστεία σε βάρος ιδιώτη στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η σύλληψη του δεν ανέστειλε τη δραστηριότητα της ομάδας, αφού τα μέλη της, επέκτειναν τη δράση τους και αναζήτησαν νέους προμηθευτές, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα ναρκωτικά που προμηθευόταν και διακινούσε η συγκεκριμένη ομάδα, αποθηκεύονταν σε «καβάτζα» της οργάνωσης που βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Το σημείο είχε επιλεγεί ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης τους, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, άλλα και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις εντοπισμού από τις διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της ομάδας των Εξαρχείων, αποσκοπώντας στην ευχερέστερη πραγμάτωση του εγκληματικού τους σκοπού, είχαν προβεί στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, αναθέτοντας σε συγκεκριμένα μέλη το ρόλο του συντονιστή της διακίνησης, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούσαν ως εκτελεστικά όργανα - «βαποράκια».

Τα «βαποράκια» παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα σημεία - πόστα τους, σε δρόμους πέριξ της πλατείας των Εξαρχείων, ενώ οι συναλλαγές με τους «πελάτες» - χρήστες πραγματοποιούνταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε προκαθορισμένα σημεία, στα οποία μετέβαιναν είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, κατά τρόπο που προσομοιάζει στις υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης («delivery»).

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των ναρκωτικών ουσιών, ως ελάχιστες τιμές λιανικής πώλησης είχαν καθοριστεί τα (5) ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και τα (55) ευρώ ανά γραμμάριο κοκαΐνης.

Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους σε δύο συγκεκριμένους χώρους στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ κατά τις επικοινωνίες - συναλλαγές τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Ενδεικτικά:

για ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν τι φράσεις «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα»
για ποσότητες κάνναβης «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα» ή «πράγματα, «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν», «πράσινα παντελόνια»,
για ένα κιλό κάνναβης: «μηχανή» ή «μηχανάκι» και «μπλούζα»,
για χρήματα σε ευρώ: «λεκ» (αλβανικό νόμισμα) και
για χρέος προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών: «γκολ».

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και της αποφασιστικότητας για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή αποτελεί ο ειδικότερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση απειλών, είτε από ανταγωνιστές, είτε από εξωτερικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα στην προσπάθειά τους να «ελέγξουν» τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος «ανταγωνιστών».






Στα πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν (25) έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και λοιπούς χώρους όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

(23) κιλά κάνναβη,
(200) γραμμάρια κοκαΐνη και ποσότητα ηρωίνης,
νοθευτικές ουσίες,
ζυγαριές ακρίβειας,
πιστόλια τύπου « airsοft»,
μαχαίρια και σουγιάδες
(2) αυτοκίνητα,
(2) μηχανές,
8.500 ευρώ καθώς και
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών του εγκληματικού δικτύου έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών, των ληστειών, των διακεκριμένων κλοπών και διαρρήξεων, ενώ σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού μέλους, είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ισόβιας κάθειρξης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών .


Στον εισαγγελέα Ορεστιάδας οι δύο Γερμανοί που συνελήφθησαν σε στρατιωτική περιοχή



Στον εισαγγελέα Ορεστιάδας οδηγούνται σήμερα οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι από περίπολο του ελληνικού στρατού, σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή του χωριού Πραγγί και παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές, στο Διδυμότειχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι εντοπίστηκαν να κινούνται σε περιοχή που απαιτείται ειδική άδεια από την XVI Μεραρχία Πεζικού. Οι δύο Γερμανοί εντοπίστηκαν σε μία έκταση όπου χρειάζεται κανείς να έχει ειδική άδεια από τον Στρατό. Μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα του Διδυμότειχου και σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι εργάζονται στο τηλεοπτικό κανάλι ARD και βρίσκονταν εκεί για να κάνουν ρεπορτάζ για μετανάστες. Δεν έχει γίνει γνωστό τι εξοπλισμό είχαν μαζί τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ισχυρίζονται ότι εργάζονται στο γερμανικό κανάλι ARD και βρέθηκαν στον Έβρο κάνοντας ρεπορτάζ για τους Τούρκους που επιστρέφουν από τη Γερμανία στην πατρίδα τους κρυφά μέσω του ποταμού Έβρου.

Άλλες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο Γερμανοί δημοσιογράφοι είχαν έρθει στη χώρα μας για να καλύψουν τα μεγάλα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ενώ υπάρχει προβληματισμός για την χρονική συγκυρία, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.



Πηγή


Τσαβούσογλου: Οι δικαστές θα μάθουν τι κρύβεται με τους στρατιωτικούς



Μιλώντας στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit , ρωτήθηκε για το πότε θα επιστρέψουν οι έλληνες στρατιωτικοί στη χώρα τους

«Το θέμα με τους έλληνες στρατιωτικούς αφορά τους εισαγγελείς και δικαστές. Πρέπει να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Συνέβη λάθος ή εσκεμμένα;», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit , ρωτήθηκε για το πότε θα επιστρέψουν οι έλληνες στρατιωτικοί στη χώρα τους. 

«Δεν ξέρω, πέρασαν παράνομα τα σύνορα… Αυτό το θέμα αφορά κι έχει σχέση με τους εισαγγελείς και δικαστές που πρέπει να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Συνέβη κατά λάθος η εσκεμμένα; Θέλουν να είναι σίγουροι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός. 

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανταλλαγής των ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, υποστήριξε πως «δεν θέλουμε τέτοιο παζάρι...».

Άλλωστε, είπε, «τους έλληνες στρατιωτικούς τους συλλάβαμε σε τουρκικό έδαφος και όχι ελληνικό. Όσον αφορά τους πιλότους, την έκδοσή τους τη ζητήσαμε από την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό». 


TO BHMA


Ουκρανή οικιακή βοηθός κατηγορείται ότι δολοφόνησε γριούλα



Η 55χρονη από την Ουκρανία συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή Πρωτοδίκων Ηλείας.

Σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης που υποτίθεται ότι φρόντιζε, βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση μια 55χρονη οικιακή βοηθός από την Ουκρανία, η οποία συνελήφθη με ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος της ο ανακριτής Πρωτοδικών Ηλείας!

Η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος, ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου, όταν ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα Πύργου ότι η 94χρονη μητέρα του είχε ξυλοκοπηθεί μέσα στο σπίτι της στην συνοικία Τραγανό. Μάλιστα, μια ημέρα μετά την καταγγελία, η άτυχη γριούλα ξεψύχησε από τις βαριές σωματικές βλάβες που είχε υποστεί!

Τα ευρήματα της έρευνας που έκαναν οι αστυνομικοί, οδήγησαν στην Ουκρανή που φρόντιζε σε καθημερινή βάση την ηλικιωμένη και διαπιστώθηκε ότι την είχε χτυπήσει το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου. Έτσι, εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης το οποίο εκκρεμούσε ως χθες, που εντοπίστηκε από αστυνομικούς του τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας στο Κακοτάρι, όπου κατοικεί μόνιμα με τον σύζυγό της. Η 55χρονη οδηγήθηκε στον ανακριτή και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί. 


Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Πήγαν να του κλέψουν το αυτοκίνητο και τους πλάκωσε στον ξύλο φορώντας το εσώρουχο του



Πριν από λίγες ημέρες, ο 33χρονος καθόταν με την σύντροφο του στο σαλόνι και κανόνιζαν τις τελευταίες ημέρες του γάμου τους, ο οποίος είναι σε τρεις εβδομάδες, όταν ξαφνικά άκουσαν φωνές και ένα δυνατό σπάσιμο.

Αμέσως κοίταξαν από το παράθυρο και είδαν δύο άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους να έχουν σπάσει το τζάμι από την Mercedes του και να προσπαθούν να την κλέψουν.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Stephen Canny κατέβηκε από το πρώτο όροφο του σπιτιού του στο Τσέλσι,  φορώντας μόνο το εσώρουχο του και ένα φανελάκι και τους πλάκωσε στο ξύλο, αποτρέποντας την κλοπή.




Καταγγελία Ρωμανιά: Ο Κουτεντάκης πρότεινε αύξηση εισφοράς για την υγεία



Σύμφωνα δε με τον εργατολόγο, η αύξηση στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις ήταν πρόταση της κυβέρνησης, όχι των δανειστών.

Σε καταγγελία ότι ήταν ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης που πρότεινε στους θεσμούς αύξηση της εισφοράς για την υγεία και στις επικουρικές συντάξεις προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Ρωμανιάς. 

Σύμφωνα δε με τον εργατολόγο, η αύξηση στις εισφορές για την υγεία στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις ήταν πρόταση της κυβέρνησης, όχι των δανειστών. 

«Tο πρώτο πεντάμηνο (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Κουτεντάκης (νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τέως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής) πήγαινε ως επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το ασφαλιστικό, η ομάδα με τον κ. Κουτεντάκη εισηγήθηκε να αυξηθεί η εισφορά για την υγεία και επί των επικουρικών συντάξεων από 0% στο 6%. Έγινε το 4% στις κύριες συντάξεις 6%, και το 0% έγινε 6% και στις επικουρικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

«Μου κάνει εντύπωση… Η ομάδα αυτή πήγαινε και έκανε διαπραγμάτευση, δεν είχε ιδέα για το ασφαλιστικό, και διαπραγματευόταν για το ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο κ. Ρωμανιάς.

«Πουθενά δεν ισχύει στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα δεν ίσχυε, ίσχυσε με πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. 



Πηγή: skai.gr


Απίστευτο πλιάτσικο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Τώρα βάζουν και φόρο ακινησίας



Τι άλλο θα σκεφτούν οι κατσαπλιάδες της κυβέρνησης για να πάρουν από τις περιουσίες των Ελλήνων επειδή απλά είναι ανίκανοι να λειτουργήσουν σωστά το κράτος, να φέρουν ανάπτυξη και γιατί θέλουν κάποιοι να πληρώσουν τις ασύστολες π[προσλήψεις και μισθούς στο δημόσιο που το φορτώνουν καθημερινά.

Όπως αποκαλύφθηκε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά σήμερα στον ΣΚΑΪ, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος φόρος ακινησίας για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες.

Ο νέος φόρος, αφορά εκείνους που δεν άντεξαν την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και προχώρησαν σε ακινησία του αυτοκινήτου τους καταθέτοντας πινακίδες.

Αυτοί οι άνθρωποι που είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο απ’ την αρχή της κρίσης ως σήμερα και τη ραγδαία αύξηση των τελών θα κληθούν,  να πληρώσουν φόρο ακινησίας.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις πινακίδες κυκλοφορίας και τα αυτοκίνητα που μπαίνουν σε ακινησία. Σε ό,τι αφορά τις πινακίδες κυκλοφορίας, κάθε μία που θα αφαιρείται θα καταχωρίζεται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών.

Για τα οχήματα σε ακινησία, μετά την πάροδο δύο ετών η αρμόδια ΔΟΥ θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας τους, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων, κατόπιν αίτησης του ιδιοκτήτη-κατόχου του οχήματος.

Σε περίπτωση όμως που ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου αποφασίσει να κινήσει το αυτοκίνητό του ξανά θα πρέπει να πληρώσει παράβολο 30 ευρώ.

Ειδικότερα: «Προβλέπεται η καταστροφή από την αρμόδια ΔΟΥ , σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, μετά την πάροδο διετίας από τη θέση του οχήματος σε κατάσταση ακινησίας ή από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης πινακίδων, σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατ’ εφαρμογή του Κ.Ο.Κ..

Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν καταστραφεί, κατά τα ανωτέρω, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) προβαίνουν σε αντικατάσταση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή ρυμουλκούμενων, ύστερα από αίτηση του κατόχου ή του ιδιοκτήτη. Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καταβάλλεται παράβολο, υπέρ του Δημοσίου, ύψους τριάντα (30) ευρώ».


Κυριάκος Μητσοτάκης :1 στα 3 νοικοκυριά ζει με λιγότερα από 10.000 ευρώ, 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν το 2017, σε σχέση με το 2016.



Ομιλία Κυριάκου Mητσοτάκη στη 2η Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κυρίες και κύριοι, κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Γιώργο,

Εύχομαι καλή επιτυχία στη 2η πολύ σημαντική Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Το έχουμε πει πολλές φορές: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας και χάρη σε αυτές, χάρη σε εσάς, η ελληνική οικονομία στέκεται ακόμη όρθια. Η ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπεί ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν 3 στους 4 εργαζομένους. Όπως γνωρίζετε, οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν σε εταιρίες που έχουν προσωπικό ως εννέα άτομα. Και είναι αλήθεια πως, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων είναι πολύ πιο προσωπικές και τα συμφέροντα εργοδοτών και εργαζομένων είναι πολύ πιο ταυτισμένα. Ξέρω πως όλοι εσείς ζείτε από πολύ κοντά τα καθημερινά προβλήματα της σημερινής Ελλάδας. Επικαλούμαι, αγαπητέ Πρόεδρε, την τελευταία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεσή σας, την οποία μελέτησα - αυτή που δημοσιεύσατε πριν λίγες εβδομάδες - για να αναφέρω ορισμένα από αυτά τα προβλήματα. Τα οποία, όπως σας είπα, γνωρίζετε πολύ καλά από την καθημερινή σας τριβή με το επιχειρείν:

Το επίπεδο, δυστυχώς, ευημερίας των νοικοκυριών σταθεροποιείται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και παρά την ισχνή ανάπτυξη, το 2017 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συνέχισε να μειώνεται. Ενδεικτικά, 1 στα 3 νοικοκυριά ζει με λιγότερα από 10.000 ευρώ, ενώ 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν το 2017, σε σχέση με το 2016.

Η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και η εγχώρια κατανάλωση παραμένουν ασθενικές. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1%. Κι αυτό εξηγεί κιόλας, γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 ήταν τελικά ο μισός από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Προβλέπαμε - ανοίγω παρένθεση - ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μας έλεγε μέχρι πριν από λίγους μήνες ότι θα γράφει 2 μπροστά η ανάπτυξη και κλείσαμε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης 1,4%. Δυστυχώς, την τελευταία τριετία η Ελλάδα συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, εκτός από εμάς, είδαν την οικονομία τους να τρέχει πολύ ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν. 

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι θετική, αλλά προέρχεται κυρίως από επισφαλείς θέσεις εργασίας, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, που οδηγούν σε πολύ χαμηλές αμοιβές και μαζί στην παγίδα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός εξακολουθεί να μειώνεται. Περίπου 630 χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με 327 ευρώ το μήνα. Τουλάχιστον αυτά δηλώνουν. Γιατί ξέρουμε πως η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι λίγο διαφορετική.

Η υπερχρέωση παγιώνεται, εξαιτίας της πολιτικής της υπερφορολόγησης που ακολουθεί η Κυβέρνηση, αλλά και της δυσκολίας των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, λόγω της οικονομικής στασιμότητας. Σχεδόν το 20% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σήμερα προς την εφορία, ενώ το 55% αυτών των οφειλετών έχει σήμερα υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση. Ήδη, στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών προς το Δημόσιο ξεπέρασαν το αστρονομικό ποσό των 100 δις ευρώ και έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για το Δημόσιο από 1η Μαΐου 2018.

Και, δυστυχώς, η σύνταξη – το επισημαίνετε στην Έκθεσή σας – παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά. Αντίθετα, τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, μόλις 6%. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να αναπτύξουν, σε αυτές τις συνθήκες, βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Και σαν να μην έφτανε η κρίση και η υποτονική εγχώρια ζήτηση, έχετε να αντιμετωπίσετε - ειδικά εσείς που δραστηριοποιείστε στο κέντρο της Αθήνας - και τους κατ’ επάγγελμα κουκουλοφόρους που καταστρέφουν συστηματικά το κέντρο της Αθήνας, αλλά τώρα βλέπουμε να επεκτείνεται αυτή η πρακτική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν απανωτά επεισόδια, στην Ερμού και την Πατησίων - σημαντικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας - με κουκουλοφόρους να χρησιμοποιούν ως ορμητήρια τα Πανεπιστήμια, προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντας τους πολίτες, καταστρέφοντας βιτρίνες και καταστήματα. Δυστυχώς, το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η κατάσταση πια, αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας, εξοικειωνόμαστε με αυτή τη βία. Λέμε «δεν τρέχει και τίποτα αν ξανασπάσουν τα καταστήματα». Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό μήνυμα το οποίο μπορεί να στέλνει σήμερα η χώρα μας. Ένα μήνυμα βανδαλισμών και ανασφάλειας. Καταλαβαίνω ότι αυτό το περιβάλλον είναι  για εσάς, ειδικά για τους εμπόρους, που δραστηριοποιείστε στο κέντρο της Αθήνας, ένα περιβάλλον σκοτεινό. Ειδικά σε μια εποχή, που προσβλέπουμε στην τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας και που έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για το πώς η Αθήνα μπορεί να γίνει σημαντικός τουριστικός προορισμός. Ήρθα να σας πω, λοιπόν, ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει.  Θα σας πω τι θα κάνω για να την αλλάξω.

Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει ένα οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα ανομίας. Το ελληνικό Κράτος δεν θα ανέχεται πράξεις ή απειλές βίας. Οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρηματίες θα προστατεύονται. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η Αστυνομία έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και των επιχειρήσεων. Θα της δώσουμε την απαραίτητη πολιτική κάλυψη για να επιτελέσει την αποστολή της. Οι φυλακές θα πάψουν να είναι άντρο όσμωσης ποινικών και τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες θα μεταφερθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι Έλληνες, ασχέτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, απαιτούν ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές τους. Δεν είναι ούτε αριστερά, ούτε κεντρώα, ούτε δεξιά αυτή η ατζέντα. Είναι μία ατζέντα κοινής λογικής. Είναι η αυτονόητη απαίτηση, την οποία έχει η μικρή και η μεσαία επιχειρηματική κοινότητα από μας, να προστατεύσουμε τις περιουσίες των πολιτών και των επιχειρηματιών.  Να μας έχετε, λοιπόν, εμπιστοσύνη ότι αυτό θα συμβεί.

Και πάμε τώρα στα ζητήματα της οικονομίας. Αναφορικά με την οικονομική καχεξία, αυτή σίγουρα δεν θα αλλάξει αν συνεχίσουμε την ίδια αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης, της στάσης πληρωμών, αλλά και της απέχθειας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και με αυτή την Κυβέρνηση δεν προοιωνίζεται τίποτα καλύτερο ούτε για την επόμενη μέρα, όπως συνηθίζουμε να λέμε την περίοδο μετά τη λήξη του 3ου Προγράμματος τον Αύγουστο 2018. Επιτρέψτε μου δυο σχόλια και γι’ αυτό.


Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να είμαι τελείως σαφής μαζί σας. «Καθαρή έξοδος» από το 3ο Μνημόνιο δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε νέα μέτρα λιτότητας, μετά τη λήξη του, ύψους 5,1 δις ευρώ, με μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Αυτά τα μέτρα αποτελούν ουσιαστικά αυτό το οποίο αποκαλούμε 4ο μνημόνιο. Είναι ψηφισμένα και θα εφαρμοστούν. Έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, επίσης, σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022 και σε συνεχή λιτότητα, ουσιαστικά, μέχρι το 2060. Έχει, με άλλα λόγια, δεσμευτεί για πολλά χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία, πολύ πιο αυξημένη από άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και, ενώ έχει δεσμευθεί για όλα αυτά η Κυβέρνηση, έρχεται ο μέχρι προχθές Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής να ξαναμοιράσει κυβερνητική κοροϊδία. Δήλωσε τα εξής: «θέλεις να έχεις μια φθηνή χρηματοδότηση και να αναλάβεις μια σειρά από πολιτικές δεσμεύσεις ή θέλεις να απελευθερωθείς από τις πολιτικές δεσμεύσεις, έστω κι αν ενδεχομένως αυτό σου κοστίσει;». Όπως είναι γνωστό, όταν τίθενται λανθασμένα ερωτήματα, λανθασμένες είναι και οι απαντήσεις. Τις δεσμεύσεις τις έχει ήδη αναλάβει η Κυβέρνηση και εκτείνονται μέχρι το 2022 και πέρα από αυτό. Σίγουρα δεν σταματούν τον Αύγουστο του 2018. Άρα, ποιόν κοροϊδεύουν ακριβώς;

Όσο για τη φθηνή χρηματοδότηση, η Κυβέρνηση κάνει μία συνειδητή επιλογή: να μην ζητήσει τα χρήματα του αδιάθετου κουμπαρά του 3ου Μνημονίου ύψους 27,4 δις ευρώ. Δεν ζητάει αυτά τα χρήματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα πάρουμε με χαμηλό επιτόκιο. Αντίθετα, οικοδομεί ένα «ταμειακό απόθεμα», αυτό το οποίο αποκαλείται cash buffer με πολλαπλάσιο επιτόκιο από τις αγορές, ξεζουμίζοντας ταυτόχρονα στους φόρους τους Έλληνες. Σας καλώ όλους να αναρωτηθείτε: αυτό το ακριβό και από τον κόπο σας χτισμένο ταμειακό απόθεμα, πόσο γρήγορα θα εξαφανιστεί άραγε, αν οι φωστήρες της Κυβέρνησης συνεχίζουν να μοιράζουν τόσο κούφιες, μουχλιασμένες και ψεύτικες υποσχέσεις; Υποσχέσεις, που όλοι - και κυρίως οι αγορές - θα εκλάβουν ως μια πρόσκληση σε ένα πάρτι κομματικών διορισμών και κομματικής κατασπατάλησης των δικών θυσιών σας. Η φθηνή χρηματοδότηση που αναντίρρητα έχει ανάγκη η χώρα είναι συνάρτηση της αξιοπιστίας της Κυβέρνησης και της ποιότητας του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου. Και δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα από αυτά. Καιρός, λοιπόν, να πάμε μπροστά.



Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων του οποίου θα έχουμε την ιδιοκτησία, εμείς οι Έλληνες, θα είναι δικό μας σχέδιο. Δεν θα κρυβόμαστε πίσω από τους δήθεν «κακούς ξένους», που μας επιβάλλουν μια συνταγή που δεν μας αρέσει. Εμείς πρέπει να σχεδιάσουμε το μείγμα πολιτικής που μπορεί να κάνει την οικονομία να πάρει γρήγορα μπροστά και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να το πετύχει η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να παραμένει δέσμια ιδεοληψιών και εσωτερικών αντιφάσεων, απεχθάνεται ουσιαστικά τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και κρατά την Ελλάδα ουραγό της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Για εμάς, κωδικοποιημένα, οι άμεσες προτεραιότητες είναι τρείς: Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ταυτόχρονα με παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν ένα λιτό και αποτελεσματικό Κράτος, γιατί πρέπει και τα δύο να γίνουν ταυτόχρονα. Επενδύσεις για να έρθουν νέες δουλειές και στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων. Το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι αποτυχημένο οικονομικά και απαξιωμένο στην κοινωνία. Γι’ αυτό, η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στην εργασία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία.

Έχω δεσμευθεί για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, εντός μίας διετίας, από το 29% που είναι σήμερα. Για μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%. Για καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9%. Έχουμε δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μίας διετίας και για αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, ώστε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε την ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Πέρα από τη μείωση των φόρων, ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις, με «υπεραποσβέσεις» που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 200% για νέες επενδύσεις παγίων. Διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη. Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον κατά 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Και βέβαια έχουμε αναπτύξει ένα πλαίσιο αναλυτικό για στήριξη στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις,  καθώς και στην αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών. Ανοίγω μία παρένθεση: Το κάνουν όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, δίνοντας δυνατότητα φορολογικής κατοικίας σε ξένους οι οποίοι επενδύουν και περνούν ένα προκαθορισμένο διάστημα στη χώρα στην οποία θα επιλέξουν να επενδύσουν. Θα το κάνουμε και εμείς. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη μεγάλη αγορά μόνο στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Όσον αφορά τη φορολογική νομοθεσία, που αποτελεί σήμερα βραχνά, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δαπανούν πολλά σε νομικούς και λογιστές για να μη χαθούν στο λαβύρινθο των συνεχών αλλαγών, ερμηνειών και αντιφάσεων. Γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεσμεύομαι ότι το φορολογικό πλαίσιο, όχι απλά θα σταθεροποιηθεί, αλλά θα απλοποιηθεί και άλλο, σημαντικά. Παράλληλα, εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων και θα αναδιατάξουμε τους στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους για να ελέγξουμε κατά προτεραιότητα τους πονηρούς και όχι τους αδύναμους.



Κυρίες και κύριοι,

Τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις αυτές, ιδίως για τις μειώσεις φόρων, τις ανέλαβα στη Δ.Ε.Θ. πριν από ενάμιση χρόνο, το 2016, λίγους μήνες μετά την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν 400 χιλιάδες συμπολίτες μας, εκλέγοντάς με Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Τις ανέλαβα γιατί τις πιστεύω. Γιατί είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία μας. Δεν τις «ανακάλυψα» ξαφνικά. Όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, που από αυτό ακριβώς το βήμα χθες, υποσχέθηκε ανάπτυξη. Ρωτώ, λοιπόν:  Το 2015, πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχαμε ύφεση. Είχαμε, βέβαια, και την καταστροφική περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, που κατά σημαντικούς ευρωπαίους αξιωματούχους, τον κ. Βίζερ, μας στοίχισε 200 δις. Αλλά είχαμε ύφεση το ’15.  Το 2016, είχαμε επίσης ύφεση. Το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν στο μισό του αρχικού στόχου παρά το εξαιρετικά ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον. Την τριετία αυτή, μόνο ως προς το Α.Ε.Π.,  χάθηκαν 30 δις ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις που όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί έκαναν στο τέλος του 2014. Και προσέξτε, αυτή η απώλεια είναι συνεχής απώλεια. Δεν είναι μια απώλεια για ένα χρόνο μόνο. Είμαστε πια σε μια διαφορετική καμπύλη ανάπτυξης, σε σχέση με αυτή που θα βρισκόμασταν αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι σας κάνει λοιπόν ή τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι μια Κυβέρνηση που τρία χρόνια τώρα έχασε κάθε αναπτυξιακό στόχο, θα τα καταφέρει στον τέταρτο και τελευταίο της χρόνο;

Μας είπε, επίσης, ο κ. Τσίπρας ότι θα μειώσει το φόρο στις επιχειρήσεις στο 26%. Σας θυμίζω ότι τόσο τον βρήκε! Αυτός τον αύξησε στο 29%. Και τώρα δήθεν το ξαναθυμήθηκε γιατί ξέρει ότι εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα μειωθεί ο φόρος στο 20%. Το πόσο αξιόπιστη είναι μια Κυβέρνηση που υπόσχεται να μειώσει τους φόρους που η ίδια αύξησε, το αφήνω στη δική σας κρίση. Ενδεικτικό του πόσο υποκριτικό είναι το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία, είναι το γεγονός ότι «ξέχασε» να πει μια λέξη για τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι εξοντωτικές. Και μάλιστα, φέτος θα αυξηθούν ενδεχομένως μέχρι και 38%, καθώς πλέον θα υπολογίζονται με βάση το συνολικό καθαρό και όχι το φορολογητέο εισόδημα. Αλλά δεν είναι μόνο ότι οι εισφορές είναι εξοντωτικές. Η ανταποδοτικότητά τους είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι νέοι ασφαλισμένοι - με τους οποίους συνομιλώ τακτικά - αμφιβάλλουν σήμερα, ότι θα πάρουν ποτέ, έστω και μια μικρή σύνταξη. Έχει διαρραγεί, με άλλα λόγια, η εμπιστοσύνη μεταξύ των γενιών, στην οποία στηρίζεται κάθε υγιές ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό συμβαίνει γιατί το σύστημα εξακολουθεί να γεννά ελλείμματα, να ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και να υποσκάπτει την εμπιστοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Το σύστημα τιμωρεί την εργασία. Το ξέρετε καλά εσείς. Όσο πιο επιτυχημένος είσαι, όσο περισσότερα δηλώνεις, τόσο περισσότερα πληρώνεις. Τόσο δυσανάλογα περισσότερα πληρώνεις. Ποιο είναι το κίνητρο, λοιπόν; Ή να δουλεύεις λιγότερο ή να φοροδιαφεύγεις και να εισφοροδιαφεύγεις. Και αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και με τη δική σας εμπιστοσύνη αυτό θα σταματήσει.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ένα σύστημα σύγχρονο, που θα αντλεί από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών. Στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα τέτοιο σύστημα, μπορούμε σταδιακά να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του συστήματος και να δώσουμε την επιλογή στον ασφαλισμένο - εφόσον το επιθυμεί- να έχει ιδιωτική, συμπληρωματική, ασφάλιση για να ενισχύσει τη σύνταξή του, όχι μόνο στον τρίτο, αλλά και στο δεύτερο πυλώνα. Το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι ένα τέτοιο μοντέλο ενισχύει την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Τονώνει την ίδια την ασφαλιστική αγορά, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης. Και βέβαια, αυξάνει σημαντικά την αποταμίευση. Μόλις 11 δις είναι τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών εταιριών σήμερα, τα οποία επενδύονται. Θα έπρεπε να είναι 80, 100 δις αν η ασφαλιστική αγορά η ιδιωτική ήταν εξίσου ανεπτυγμένη με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές αγορές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά το σημαντικότερο, μια τέτοια μεταρρύθμιση, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, συγκρατώντας τελικά χαμηλά το κόστος δανεισμού για όλη την οικονομία.

Πέραν των φόρων και των εισφορών, η ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες, είναι ίσως η πιο σημαντική και απαραίτητη μεταρρύθμιση για να γνωρίζει κάθε επενδυτής πού μπορεί να επενδύσει. Έχουμε προτείνει την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Και ταυτόχρονα, απλοποιούμε και την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών χρήσεων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καταργώντας υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Όλα αυτά - δεν θέλω να μπω σε μεγάλη λεπτομέρεια - τα έχουμε επεξεργαστεί στο πρόγραμμά μας, τα παρουσιάζουμε ήδη και θα τα παρουσιάζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση στην πορεία προς τις εκλογές. Είναι το πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας που θα υπογράψουμε με τους πολίτες.



Κυρίες και κύριοι,

Αντιλαμβάνομαι ότι, πολλοί από εσάς, ενώ πιστεύετε ότι το Σχέδιό μας είναι στη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθείτε ενδεχομένως να είστε δύσπιστοι. Το θεωρείτε αναγκαίο, αλλά ίσως όχι αρκετό. Και το πιστεύετε αυτό κυρίως, ειδικά οι μικρομεσαίοι, οι μικροί επιχειρηματίες, γιατί η κρίση βρήκε πολλούς από εσάς υπερχρεωμένους. Είχατε δανειστεί για να αναπτύξετε τις επιχειρήσεις σας. Είχατε βάλει μεγάλους και φιλόδοξους στόχους, αναλάβατε επιχειρηματικό ρίσκο, επενδύσατε, πήρατε δάνεια, προσλάβατε εργαζόμενους. Και δυστυχώς, για πολλούς από εσάς, ξαφνικά, είδατε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια σας. Ακόμη χειρότερα στις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις σας προς τις τράπεζες, προστέθηκε η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της ύφεσης, καθώς τα νοικοκυριά απώλεσαν κατά μέσο όρο 27% του εισοδήματός τους τα τελευταία 7 χρόνια. Και σε αυτό το ήδη συννεφιασμένο τοπίο προστέθηκε και η υπερφορολόγηση. Με άλλα λόγια, για πολλούς από εσάς, η φουρτούνα σας βρήκε μεσοπέλαγα. Επομένως, ακόμη κι αν αυξηθεί το Α.Ε.Π. με το Πρόγραμμα που σας παρουσίασα, κάποιοι από εσάς μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό δεν σας αφορά. Ότι δεν έχει να σας πει τίποτα μια αύξηση του Α.Ε.Π., του 2, του 3%, όταν κάθε νέο ευρώ που κερδίζετε, θα πηγαίνει στην αποπληρωμή οφειλών που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και όχι στην καλυτέρευση του παρόντος και στο πως θα αποκτήσετε μια προοπτική για το μέλλον. Επομένως, μπορεί να αισθάνεστε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας, αφορά άλλους και όχι εσάς. Αυτούς που θα τρέξουν μπροστά, ενώ εσείς θα παραμένετε κολλημένοι στην αφετηρία. Και επιβάλλεται εμείς, μαζί όμως με τους κοινωνικούς εταίρους, αυτό το κλίμα παραίτησης και απογοήτευσης να το αλλάξουμε.

Ο βασικός μου στόχος είναι να τονώσω ξανά την πίστη, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση  των Ελλήνων. Και θα το πετύχουμε με το σχέδιο που σας παρουσίασα, αλλά και τραβώντας μια ξεκάθαρη γραμμή με το παρελθόν. Κάνω το πρώτο βήμα. Περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες, 2,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, χρωστούν στην εφορία μέχρι 500 ευρώ, ενώ 4 στους 5 οφειλέτες χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ. Οι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οφείλουν μέχρι 50.000 ευρώ. Και σε αυτό το περιβάλλον, προστίθενται τα «κόκκινα δάνεια», περίπου 100 δις ευρώ, με τα 6 στα 10 να αφορούν επιχειρήσεις και 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια. Και δυστυχώς, παρά το μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, η προσβασιμότητα και η συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια ρυθμίσεων παρέμεινε, δυστυχώς, περιορισμένη. Η δε ουσιαστική συμβολή των ρυθμίσεων αυτών στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος του ιδιωτικού χρέους είναι αναποτελεσματική, όπως δείχνει και το πρόσφατο παράδειγμα, του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η συμμετοχή είναι πάρα πάρα πολύ μικρή. Το είχαμε επισημάνει ότι θα συνέβαινε αυτό. Αντίθετα, ο τεράστιος όγκος των οφειλών και η ανάγκη πολυετούς αγώνα για την οριστική λύση, οδηγούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά σε έξοδο από τη φανερή, νόμιμη, οικονομική δραστηριότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, μια ριζική, τολμηρή, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αποτελεί, ταυτόχρονα, αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση του υφιστάμενου παραγωγικού μηχανισμού, αντί της διάλυσής του και πώλησής του ως «σκραπ» σε όσους, λίγους, διατήρησαν νόμιμη ρευστότητα, αλλά και σε, περισσότερους, πονηρούς που εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες οικονομικής καχεξίας.

Για να εστιάσουμε όμως σε αυτούς που εκμεταλλεύονται το σύστημα εις βάρος των συνεπών, πρέπει, πρώτα από όλα, να ορίσουμε ποιοι είναι πραγματικά οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Μπορώ να σας πω ότι η εμπειρία των πολλαπλών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών, μας δίνει τη δυνατότητα πια να ορίσουμε, με αντικειμενικό τρόπο, ποιοι είναι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ώστε να πάψουν κάποιοι να λειτουργούν ως λαθρεπιβάτες. Ο στρατηγικός κακοπληρωτής δεν θα μπορεί να υπαχθεί σε καμία ρύθμιση και σε αυτόν θα στρέφονται, κατά προτεραιότητα, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Δεν θα εκμεταλλεύονται οι πονηροί το πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων. Ακολούθως, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Από τα 100 δις ευρώ που μέχρι το τέλος του 2017 οφείλονται στην Εφορία, το μεγαλύτερο μέρος δεν επιδέχεται είσπραξης. Αφορά πτωχευμένες επιχειρήσεις και «κουφάρια» από τα οποία δεν μπορούν να προέλθουν έσοδα. Επομένως, με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της ΑΑΔΕ, να διαγραφούν οι «ανείσπρακτες οφειλές». Και με διακομματική συναίνεση, αν αυτό είναι απαραίτητο. Για να μπορέσει η φορολογική διοίκηση να επικεντρωθεί ουσιαστικά στις νεότερες υποθέσεις. Όσες οφειλές χαρακτηριστούν ως εισπράξιμες, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις, σε συμφωνία με τους δανειστές. Και να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, μικρές οφειλές, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες, να χωριστούν σε δύο τμήματα. Να σπάσουμε αυτήν την οφειλή σε δύο κομμάτια. Το ένα από αυτά θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία - προσέξτε - και η τελευταία ρυθμισμένη δόση. Επιπλέον, για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ένταξη στη ρύθμιση να γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σήμερα, εκκρεμούν σε διοικητικό ή δικαστικό στάδιο περίπου 250.000 υποθέσεις. Αυτές μπορεί να επιλυθούν με ταχύτητα από ένα νέο Μηχανισμό Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών, μέσω πολυμελών Επιτροπών Επίλυσης. Η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον θα εξασφαλίζονται από τη σύνθεση της Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας θα είναι ανώτατος δικαστικός. Έτσι, θα αποσυμφορηθεί η φορολογική διοίκηση, αλλά και τα δικαστήρια και θα πάψει να τελεί σε καθεστώς ομηρίας ο φορολογούμενος. Αλλά θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.

Για τα «κόκκινα δάνεια» ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και η αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με εισδοχή νέων κεφαλαίων σε αυτές. Το επόμενο διάστημα θα επικαιροποιήσουμε την πρότασή μας για «δεύτερη ευκαιρία», ώστε να αποτελεί συμπληρωματικό πλαίσιο, στο γενικό πλαίσιο που σας παρουσίασα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.



Κυρίες και κύριοι,

Το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, είναι ένας καταλύτης για να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία μας. Αποφάσισα να δώσω εδώ σήμερα, το περίγραμμα αυτού του σχεδίου γιατί ξέρω καλά τη σημασία που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο θα εξειδικεύσουμε τους επόμενους μήνες, κυρίως για εσάς αγαπητέ Πρόεδρε, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί αισθάνομαι τη δυσκολία σας, αλλά βλέπω και την αποφασιστικότητα που καθρεφτίζεται στα πρόσωπά σας. Γιατί ξέρω ότι πολλοί από εσάς αντέξατε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Και θα ήταν πραγματικά αδικία τώρα που τα καταφέρατε και επιβιώσατε, να μην μπορέσετε εσείς να καρπωθείτε την ανάπτυξη την οποία εμείς προσδοκούμε να φέρουμε στον τόπο και να αφορά όλους.

Είμαι εδώ, λοιπόν, για να σας πω κλείνοντας ότι: Η Ελλάδα θα σταματήσει να μικραίνει και να φτωχαίνει. Θα πάψει να είναι μια «παράλογη χώρα» που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα. Οι μικρομεσαίοι θα ελευθερωθούν από τα δεσμά μιας στρεβλής φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής που τρώει ασκόπως συχνά τους κόπους τους. Είστε, αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, η καρδιά της αγοράς. Μια καρδιά που χτυπά δυνατά παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων χρόνων. Χαιρετίζω την πίστη σας σε ένα καλύτερο μέλλον και τιμώ το πείσμα και τις προσπάθειές σας. Ξέρω πόσο συμβάλλετε στην απασχόληση, αλλά ξέρω και πόσο πραγματικά νοιάζεστε για τους εργαζόμενούς σας, γιατί είστε μια οικογένεια εσείς και οι εργαζόμενοί σας. Ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Είμαι εδώ για να σας μιλήσω, αλλά και για να σας ακούσω στο πλαίσιο του συνεχόμενου διαλόγου που έχουμε. Και γνωρίζω ένα πράγμα: Αξίζουμε καλύτερα και θα πάμε πολύ καλύτερα. Με πρώτους εσάς που είμαι βέβαιος ότι θα τραβήξετε τη χώρα μπροστά.




Νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν: H Moody’s υποβάθμισε 14 τουρκικές τράπεζες



Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών. Οι προοπτικές 12 τραπεζών έγιναν σταθερές από αρνητικές και πέντε τραπεζών παρέμειναν αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο Moody’s σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody’s για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

Επίθεση Ερντογάν στη Moody’s: Υποβαθμίσατε εμάς και αναβαθμίσατε τους γείτονες;
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Moody’s για το γεγονός ότι υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.

Μάλιστα στην σκληρή κριτική του δεν άφησε έξω την Ελλάδα και τόνισε πως για την χώρα του ο συγκεκριμένος Οίκος απλά δεν υπάρχει και τα όσα λέει δεν έχουν σημασία.

«Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι και εσείς τους αναβαθμίσατε. Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε.  Σας ξέρουμε καλά αλλά να ξέρετε πως για εμάς δεν έχουν σημασία οι αριθμοί αλλά η ποιότητα των ανθρώπων μας», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης αίσθηση έκανε η ανάρτηση αρθρογράφου στην «Daily Sabah» με τίτλο «Η αγάπη της Moody’s για τον Φετουλάχ Γκιουλέν». Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έκθεση συντάχθηκε στο γραφείο του Γκιουλέν και ότι «ο στόχος της έκθεσης δεν είναι να απεικονίσει την τουρκική οικονομία αλλά να παραποιήσει τα στοιχεία».

Θυμίζουμε ότι ο οίκος Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο Ba2.

«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης», ανέφερε ο οίκος Moody’s.

Εν μέσω ενός αρνητικού θεσμικού περιβάλλοντος, η εξωτερική θέση της Τουρκίας, το χρέος και οι ανάγκες μετακύλισης συνέχισαν να επιδεινώνονται, ανέφερε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης. Ο Moody’s αναβάθμισε, ωστόσο, τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας σε «σταθερές» από «αρνητικές», ενώ τις είχε υποβαθμίσει σε «αρνητικές» τον Μάρτιο του 2017.

Οι τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές δεν φάνηκαν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από την υποβάθμιση, με τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης να κινείται νωρίτερα σε θετικό έδαφος. Ένας τραπεζίτης χαρακτήρισε την υποβάθμιση «απρόσμενη εξέλιξη» που θα μπορούσε να ασκήσει κάποιες πιέσεις στις τουρκικές αγορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πραγματική θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των βαθμίδων Ba1 και Ba2.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Στημένα» 2 στα 10 δηλωμένα ατυχήματα στις ασφαλιστικές!



Σε έξαρση το φαινόμενο υποτιθέμενων τροχαίων ατυχημάτων που δηλώνονται στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε δυσθεώρητα ύψη έχει φτάσει ο αριθμός των στημένων τροχαίων “ατυχημάτων” που δηλώνονται στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η κρίση, επισημαίνουν ειδικοί του κλάδου των ασφαλειών αυτοκινήτου, έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση της ασφαλιστικής απάτης. Όπως εξηγούν, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, ιδιαίτερα μάλιστα των τροχαίων ατυχημάτων που δηλώνονται “χωρίς επαφή”.

Όπως επισημαίνουν στο newsauto στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, περίπου δύο στα δέκα ατυχήματα είναι “στημένα”. Κάτοχοι αυτοκινήτων των οποίων τα οχήματα έχουν γρατζουνιές και βαθουλώματα, τα οποία ωστόσο είναι ικανά να “φτιάξουν” έναν διόλου ευκαταφρόνητο λογαριασμό ακόμη και από το συνεργείο της γειτονιάς, στήνουν δήθεν ατυχήματα, ώστε να επωμιστεί το κόστος της συνολικής αποζημίωσης, η ασφαλιστική εταιρεία.

Το φαινόμενο γνωρίζει… άνθηση σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και κυρίως και κατά κύριο λόγο εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά, αθίγγανοι και αλλοδαποί. Το λεκανοπέδιο ακολουθούν οι μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη, αλλά και μικρότερες περιοχές όπως η Αιτωλοκαρνανία.

“Πρωταθλητές” στις ασφαλιστικές απάτες, είναι το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, αλλά και η περιοχή της Βορειοδυτικής Αττικής.

Για να στηθεί ένα ατύχημα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί της ασφαλιστικής αγοράς, συνήθως χρειάζεται μελετημένη “οργάνωση” και εμπλοκή πολλών ανθρώπων. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκονται στελέχη της οδικής βοήθειας, τεχνικοί από συνεργεία αυτοκινήτων, δικηγόροι και πραγματογνώμονες που παρέχουν υπηρεσίες ως εξωτερικοί συνεργάτες των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τελευταία μάλιστα πληθαίνουν και τα κρούσματα στα οποία παρατηρείται η εμπλοκή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πελάτη τους, έστω και αν αυτό γίνεται με ζημιά της ασφαλιστικής εταιρείας.

Πάντως επειδή το φαινόμενο “στήνεται” με συγκεκριμένο… μοτίβο, πολλοί πελάτες που “φτιάχνουν” ατυχήματα βρίσκονται ενώπιον των δικαστικών αρχών. Ιδιαίτερα, στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει τις προσφυγές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσουν θύματα κάποιας απάτης. Συνήθως, το “στήσιμο” των τροχαίων ατυχημάτων γίνεται για μικροποσά, ακόμη και κάτω των 300 ευρώ, τα οποία όμως αθροιστικά δημιουργούν έναν “τζίρο” πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς καταλαβαίνει όμως κανείς ότι ένα τροχαίο ατύχημα είναι “στημένο”; Υπάρχουν συγκεκριμένα “σενάρια” που φτιάχνονται κατά περίσταση, εξηγούν άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς.

Περιστατικά που… μυρίζουν από μακριά απάτη, είναι τα λεγόμενα ατυχήματα “άνευ επαφής” (“μου έκλεισε το δρόμο και για να τον αποφύγω χτύπησα”), ατυχήματα μεταξύ συγγενών και φίλων, ατυχήματα με χρήση τρακαρισμένων αυτοκινήτων και αίτηση για χορήγηση αποζημίωσης που κατατίθεται ή αποστέλλεται σε περισσότερες από μία ασφαλιστικές εταιρείες.

Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρείες δεν πληρώνουν κάποια αποζημίωση καθώς θεωρούν το συμβάν στημένο.

Τέλος, να σημειώσουμε πως υπάρχουν και πιο «επαγγελματικά» στημένες καταστάσεις που απαιτούν πιο μεγάλη έρευνα από τις ασφαλιστικές αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πλέον αρκετά ισχυροί.


Πηγή : newsauto.gr


Σε άλλη γραμμή ο Καμμένος για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς



Αποκλίνουσα προσέγγιση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και κρατούνται ενόψει της δίκης τους σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, αναδεικνύουν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος, αναφερόμενος στην υπόθεση, χαρακτήρισε «ομήρους» του δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Η δήλωση του κ. Καμμένου ήρθε να διακόψει την απόσυρσή του από το προσκήνιο όλες τις προηγούμενες ημέρες, με εξαίρεση την τοποθέτησή του για την ενημέρωση των νατοϊκών ομολόγων του στις Βρυξέλλες. Απόσυρση, η οποία είχε γίνει δεκτή με ανακούφιση από το Μαξίμου και την υπόλοιπη κυβέρνηση. Αυτή την αίσθηση μετέδιδαν κυβερνητικά στελέχη όλη την εβδομάδα, απαντώντας σε ερωτήματα για την «εξαφάνιση» του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ενώ εξελίσσεται ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς του. Μάλιστα, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους εξέφραζαν την ελπίδα αυτή η «εξαφάνιση» να παραταθεί.

Η αποστασιοποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας από την επικαιρότητα (ενδεχομένως κατόπιν σχετικών παραινέσεων από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας), δεδομένης της παρορμητικής συμπεριφοράς που έχει κατά καιρούς επιδείξει και των όχι και τόσο ψύχραιμων τοποθετήσεών του, φάνηκε να εξυπηρετεί την κεντρική κυβερνητική επιλογή να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι σε σχέση με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών. Η κατάσταση αυτή αίφνης μεταβλήθηκε χθες. Από το Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Mιχάι Φίφορ, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Ενημέρωσα τον υπουργό Αμυνας της Ρουμανίας για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Ελληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Αμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών».

Η δημόσια αυτή δήλωση αποκλίνει από την κεντρική κυβερνητική θέση ότι το ζήτημα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης στη γείτονα και θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας. Αποκλίνει, επίσης, και από τις μόλις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Εκεί, ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε, αναφέρθηκε σε «ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο» και περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο Ελληνες στρατιωτική ως «μια διαδικασία η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι διαδικασία που προβλέπεται από το δικαιικό σύστημα της γείτονος». Πρόσθεσε, μάλιστα, αναφερόμενος στην παρότρυνση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να θέσει το θέμα στην τουρκική ηγεσία, ότι «δεν έχω καμία διάθεση και δεν θα το πράξω εγώ πρώτος να αναδείξω ένα σύνηθες, κατά την άποψή μου, μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα, που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Πάντως, κεντρικά στην κυβέρνηση, αν και δεν πέρασε απαρατήρητη η σε διαφορετικό μήκος κύματος δήλωση Καμμένου, εμφανίζονταν χθες να μην ανησυχούν ότι πρόκειται για προάγγελο κάποιας ευρύτερης διαφοροποίησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Εδειξαν μάλλον να την εντάσσουν ακριβώς στο στοιχείο υπερβολής που κάποιες φορές προβάλλει ο κ. Καμμένος και ως τέτοια η αναφορά του δεν αξιολογήθηκε ως κάτι πιο σοβαρό. Βεβαίως, παραμένει ζήτημα ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται με διαφορετικές γραμμές σε ένα θέμα για το οποίο ζητεί τη συνδρομή των διεθνών οργανισμών, των συμμάχων και εταίρων.

Χθες, επίσης, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μετακινήσεων του Στρατού Ξηράς, κοινοποιήθηκε η μετάθεση του υποστράτηγου Δημήτρη Μπονώρα και του ταξίαρχου Ανδρέα Φλωράτου, των δύο ανώτατων αξιωματικών που διοικούσαν τη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου και την 3η Ορεινή, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι», τις μονάδες, δηλαδή, στις οποίες υπάγονταν οι δύο στρατιώτες που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη. Ο υποστράτηγος Μπονώρας μετακινείται στον Δ΄ Κλάδο του ΓΕΣ, με πιθανότερη την αξιοποίησή του στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, ενώ ο ταξίαρχος Φλωράτος αναλαμβάνει τη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, έπειτα από την κοινοποίηση email από τις γαλλικές προξενικές υπηρεσίες προς τους Γάλλους –εν Ελλάδι– πολίτες, δημιουργήθηκε ένας αρχικός θόρυβος καθώς σε αυτό ενημερώνονταν το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση μείζονος κρίσης («en cas de crise majeure»). Σε κάθε περίπτωση, από τη γαλλική πρεσβεία τονιζόταν ότι πρόκειται για κάτι απολύτως σύνηθες, το οποίο αφορά τις φυσικές καταστροφές και ανανεώνεται τακτικά.


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τρόικα: Εκτοξεύθηκαν μέσα σε πέντε μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες



Το κράτος κατάφερε και «φέσωσε» κατά 4,7 δισ. ευρώ τους Έλληνες ιδιώτες σύμφωνα με την επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης.

Την ανιούσα έχουν πάρει και πάλι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους. Παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Κοινωνικό Μέρισμα που διένειμε η κυβέρνηση, παρά τα δάνεια που πήρε με αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου (προμηθευτές, εκκρεμείς συντάξεις κλπ) το κράτος κατάφερε και «φέσωσε» κατά 4,7 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 5 μήνες τους Έλληνες ιδιώτες που περιμένουν να τα χρήματά τους.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης (Compliance Report) την οποία συνέταξαν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι απεσταλμένοι των δανειστών, στο διάστημα Ιούλιος - Δεκέμβριος του 2017 τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους προς ιδιώτες μειώθηκαν κατά 7,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο η καθαρή μείωση ήταν μόλις 2,53 δισ. ευρώ καθώς δημιουργήθηκε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,68 δισ. ευρώ η οποία προστέθηκε σε αυτά που πληρώθηκαν. 


Στο τέλος Δεκεμβρίου, το υπόλοιπο οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες έφτανε σύμφωνα με την Εκθεση Συμμόρφωσης στα 3,97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 770 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.

Οι νέες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες ξεκίνησαν να δημιουργούνται τον Αύγουστο του 2017 (περίπου 1,3 δισ. ευρώ). Το Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε ο αύξησης (κυρίως με μαζικές επιστροφές φόρων αλλά και συμψηφισμούς πιστωτικών εκκαθαριστικών με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ) αλλά και έτσι ακόμα προστέθηκε «φέσι» ύψους 567 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα μήνα.

Στη συνέχεια όμως υπήρξε νέου κλιμάκωση των οφειλών κατά 845 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, κατά 828 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και κατά 770 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.


Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ.: Αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας με εκτόξευση της μερικής απασχόλησης και 8.310 λιγότερες προσλήψεις




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Συνεχίζονται και το Φεβρουάριο οι αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας. Στο 56,33% εκτοξεύτηκε η μερική απασχόληση στις νέες προσλήψεις για το μήνα Φεβρουάριο. Ανησυχητική είναι η εικόνα και στο ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης, με 8.310 προσλήψεις λιγότερες σε σχέση με το 2017»

Πλήρης Δήλωση

«Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Φεβρουαρίου 2018, καταδεικνύουν ότι οι αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας συνεχίζονται.

Η μερική απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται ανεξέλεγκτα, κυριαρχώντας απόλυτα της πλήρους απασχόλησης, που συνεχώς συρρικνώνεται. Ταυτόχρονα το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης υπολείπεται σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης. 

Επιπλέον, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης συνεχίζουν να αντικαθίστανται με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης: 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με “μισθούς βοηθήματα” των 327 ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ: 

I. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις Φεβρουαρίου, εκτινάχθηκαν στο 56,33%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο στο 43,67%! (Σχήμα 1). Επισημαίνεται η πλήρης αντιστροφή της τάσης: το μήνα Φεβρουάριο του 2014 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,16%, ενώ οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης περιορίζονταν στο 48,84%.



Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: μια αγορά εργασίας με πολύ χαμηλές προσδοκίες και προοπτικές για άνεργους και εργαζομένους».



Χαμός στην Προανακριτική για τη Novartis – Αποχώρησε το ΚΚΕ υπό σκέψη ΝΔ-ΔΗΣΥ



Στα… χαρακώματα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis και δεν αποκλείεται μετά το ΚΚΕ να αποχωρήσουν και άλλα από την διαδικασία. 

Η Νέα Δημοκρατία παραλίγο να αποχωρήσει με τον εισηγητή της Μάκη Βορίδη και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος να ζητούν ρητή δέσμευση του προεδρείου και της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την κλήτευση των 3 προστατευόμενων μαρτύρων που εμπλέκουν στην υπόθεση τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Για αποχώρηση και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προϊδέασε και το Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχολιάζοντας με νόημα ότι η στάση του κόμματος θα κριθεί από την απάντηση του προεδρείου και της πλειοψηφίας στις προτάσεις που θα υποβάλλει για τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Το ΚΚΕ επισήμως αποχώρησε με τον εισηγητή του Νίκο Καραθανασόπουλο, να κάνει λόγο για «εκφυλισμό» της διαδικασίας με μεθοδεύσεις για αποφυγή ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ «κάρφωσε» και ΝΔ-ΔΗΣΥ περί στήριξης της παρελκυστικής τακτικής μέσω των ενστάσεων μερί νομικής ακυρότητας της συγκρότησης της Επιτροπής.

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, μίλησε για επικείμενο «φιάσκο» αλα Επιτροπής Παπαντωνίου λέγοντας ότι: «η πλειοψηφία κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και τελικώς η Επιτροπή συνεχίζει να χάνει χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους αποφεύγοντας την ουσία».

«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή ακολουθεί το δρόμο της διαλεύκανσης. Εμείς ακολουθούμε ότι λέει το Σύνταγμα που είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μία δίκαιη κρίση», σχολίαζε ο Νίκος Παρασκευόπουλος εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Υπό τον κίνδυνο να τιναχτούν οι εργασίες της Επιτροπής στον αέρα,  ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η συζήτηση επί της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής θα συνεχιστεί και μετά την κλήση του Ευάγγελου Βενιζέλου την επόμενη Τρίτη, οπότε και θα μπουν στη διαδικασία προγραμματισμού των εργασιών, συνεπώς θα αποφασίσουν και για τους 3 μάρτυρες.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πρώτη η Νέα Δημοκρατία με πάνω από 10 μονάδες διαφορά σε νέα δημοσκόπηση



Στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε πανελλαδικά η Rass για το κανάλι Action 24, καταγράφεται διψήφια μεγάλη διαφορά της ΝΔ.

Τρίτη δύναμη το Κίνημα Αλλαγής με 10,2%, και τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 7,2%, με πέμπτο το ΚΚΕ με 6,3 %.

Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ στο 2,7% και του κ. Καμμένου στο 2,5%,


Η ΝΔ έρχεται πρώτη και στην παράσταση νίκης, με ποσοστό 73,3%.

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεύτερη η Φώφη Γεννηματά και τρίτος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, 

Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται έκτος στην δημοτικότητα.


Απαισιόδοξοι οι πολίτες σχετικά με το μέλλον της οικονομίας αφού το 75% θεωρεί πως δεν θα σηματοδοτήσει τίποτα θετικό η έξοδος από τα μνημόνια.



Οι πολίτες πιστεύουν πως η λύση που θα βρεθεί για τα Σκόπια, θα συμφέρει περισσότερο την γείτονα (57,1%), παρά την Ελλάδα (26,9%).