Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Μήνυμα Βερολίνου προς Αλέξη Τσίπρα : Κατεβάστε τα παντελόνια σας για Σκόπια «Μακεδονικό»



Με λίγα λόγια το μήνυμα του Βερολίνου προς τον Αλέξη Τσίπρα που είναι εύκολος στο να ξεπουλάει τα πάντα στην Ελλάδα είναι κατέβασε τα παντελόνια σου και μην φέρεις μαία αντίρρηση.

«Μην βάζετε κόκκινες γραμμές! Καθίστε μαζί!», τόνισε με νόημα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ αναφερόμενος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα «Friedrich Ebert», με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. 

Προειδοποίησε μάλιστα εναντίον του κινδύνου να κλείσει το «παράθυρο ευκαιρίας», που είναι ανοιχτό αυτήν την περίοδο και εννοούσε την ευκαιρία Αλέξη Τσίπρα που εκτελεί εντολές και ξεπουλάει για την καρέκλα τα πάντα.

Είπε ο κ. Ρότ αγνοώντας ότι μιλάει για τα πάτρια εδάφη μιας άλλης χώρας με τεράστια ιστορία, που προσπαθεί να κλέψει και να καπηλευτει μια άλλη χώρα κλέβοντας ακόμα και την ιστορία της : «Σας είμαι πολύ ευγνώμων για τις χειρονομίες δημιουργίας εμπιστοσύνης απέναντι σε μία χώρα για την οποία νοιάζομαι ιδιαιτέρως, την Ελλάδα. Αυτός ο καυγάς - κάποτε τον είχα αποκαλέσει έτσι προκλητικά - τον οποίο εκτός από την Ελλάδα και την πΓΔΜ δεν καταλαβαίνει κανένας, αυτή η διένεξη πρέπει να λυθεί. Και κάνατε πολλά, τα οποία προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν. Και παρακαλώ - το λέω χωρίς θέλω να ακουστώ υπεροπτικός, με τις δικές μου περιορισμένες πολιτικές εμπειρίες: Μην βάζετε "κόκκινες γραμμές"! Καθίστε μαζί!. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι ικανά να οδηγήσουν αυτή την διαδικασία, με την δική σας εποικοδομητική στήριξη και την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια επιτυχή ολοκλήρωση. Τώρα το παράθυρο ευκαιρίας είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά θα μπορούσε να κλείσει μετά από λίγο», δήλωσε ο κ. Ροτ κι εξέφρασε την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να βοηθήσει αν και όπου κριθεί απαραίτητο.




Ο Νίκος Βούτσης εχθές με απαράδεκτη καθεστωτική στάση νόμιζε ότι θα τον φοβηθούν



Πήγε να πιέσει και να αποστομώσει όσους μιλούσαν ο Νίκος Βούτσης, αλλά δεν του βγήκε μετά το κράξιμο από την πλειοψηφία της βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ήταν απαράδεκτος και η στάση του ήταν ντροπή για τον κοινοβούλιο. Η ένταση φάνηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε έναν έντονο διαπληκτισμό την ώρα της ομιλίας του με τον Νίκο Βούτση στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για τη Novartis.

Η μεγάλη διάρκεια της ομιλίας του κ. Σαμαρά ανάγκασε τον κ. Βούτση να τον διακόψει και να τον ρωτήσει πόσα λεπτά χρειάζεται ακόμα για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του. Ο κ. Σαμαράς έδειξε να ενοχλείται έντονα από την ερώτηση του κ. Βούτση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλετε έναν πρώην πρωθυπουργό και μου βάζετε πεντάλεπτα; Θα κατέβω όταν τελειώσω.

 Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι κακώς τον ρώτησε ο κ. Βούτσης για τον χρόνο με τον Νίκο Βούτση να ζητά να το πάρει πίσω. «Δεν το παίρνω πίσω, κάκιστα ρωτήσατε», είπε φανερά εκνευρισμένος με την στάση Βούτση ο κ. Σαμαράς.

Τότε, ο κ. Βούτσης ανέβασε τον τόνο της φωνής του λες και θα τον φοβόταν κανένας και είπε: «Σοβαρά ; Δηλαδή μπορείτε να μιλάτε μέχρι το πρωί; Υπάρχει μια διαδικασία. Και σας παρακαλώ πολύ όχι αυταρχισμό επί της έδρας. Μιλήσετε όσο θέλετε αλλά μετά από άδεια δική μου».

Ο κ. Σαμαράς τον αγνόησε επιδεικτικά και συνέχισε την ομιλία του.


Σαφάρι από την ΑΑΔΕ: 100.000 φοροέλεγχοι & άνοιγμα θυρίδων



Σαφάρι ελέγχων και κατασχέσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2018- Αναζητούνται... 65 δισ. Τι θα ισχύσει για τα Airbnb

Η επικαιροποίηση του πλαισιού υπό το οποίο οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να δεσμεύουν ακόμη και το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων, η διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών «οχλήσεων» σε φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία αποπληρωμής μιας φορολογικής υποχρέωσης, η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού στους 6 στους 10 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ στην εφορία αλλά και το «φακέλωμα» τηλεφώνων, email και αριθμών τραπεζικού λογαριασμού του συνόλου των φορολογουμένων της χώρας φιγουράρουν μεταξύ των στόχων της εφορίας για το 2018.

Ο μακροσκελής κατάλογος των στόχων, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» βάσει του οποίου θα κινηθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέσα στους επόμενους μήνες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και θετικά: διαγραφή μικροοφειλών προς την εφορία –εκατοντάδες χιλιάδες εμφανίζονται χρωστούν μικροποσά έως 10 ευρώ- αλλά και πλήρη τακτοποίηση των επιστροφών φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος Αυγούστου κάτι που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση.

Μεταξύ των «προαπαιτούμενων» της ΑΑΔΕ για το 2018 ξεχωρίζουν:



1. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη δήλωση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έως το τέλος Μαρτίου. Τα εισοδήματα δηλώνονται υποχρεωτικά στην εφορία από 1/1/2018 και θα φορολογηθούν με την κλίμακα των εισοδημάτων από ενοίκια.



2. Ο διαχωρισμός οφειλετών σε βιώσιμους και μη βιώσιμους έως 31/03. Ο διαχωρισμός αυτός έχει να κάνει με τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και στο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

3. Η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (τηλέφωνο IBAN, email) έως 30/04

4. Η επικαιροποίηση εντύπων φορολογικής δήλωσης έως 31/05. Δεδομένου ότι ακόμη και η αποστολή των στοιχείων για τα εισοδήματα από μισθούς, μπλοκάκια κλπ προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, είναι πλέον απορίας άξιο το πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.  Προγραμματισμός έκανε λόγο για την 1η Απριλίου αλλά φαίνεται ότι θα πάμε μετά το Πάσχα.

5. Εκκαθάριση όλων των αιτήσεων επιστροφής φόρου έως 31/08. Σε αυτή τη φάση, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανέρχονται στο ένα δις. ευρώ.

6. Εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων έως 30/09. Πριν από λίγο, η ΑΑΔΕ εξέδωσε και αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα. Οι οδηγίες απευθύνονται κυρίως σε όσους οδηγούς δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αποφύγουν το παράβολο που φτάνει έως και τα 250 ευρώ.

7. Νέο πλαίσιο για τις τραπεζικές θυρίδες έως 31/12. Το νέο πλαίσιο θα διέπει το πλαίσιο υπό το οποίο οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν ακόμη και στο άνοιγμα των θυρίδων.

8.Μελέτη νομοθετικής ρύθμισης για τη διαγραφή μικροοφειλών έως 31/1. Το πλαίσιο δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο διαγραφής μικροοφειλών έως και 10 ευρώ προκειμένου να  μειωθεί και ο αριθμός των φορολογουμένων που εμφανίζονται ως οφειλέτες της εφορίας.

Το πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 550 ελέγχων σε πλούσιους (φορολογούμενους μεγάλου πλούτου) με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018 και 450 ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις για τη συγκέντρωση 700 εκατ. ευρώ. Οι εφορίες θα πρέπει να διενεργήσουν τουλάχιστον 15.500 ελέγχουν για να συλλέξουν 1,5 δις. ευρώ ενώ προγραμματίζονται και 70.000 επιτόπιοι έλεγχοι αλλά και 100.000 τηλεφωνικές «υπενθυμίσεις» σε όσους δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες της εφορίας. Από όσους χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 500 ευρώ –περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα-  τουλάχιστον το 59% θα πρέπει να βρεθούν μέχρι το τέλος του έτους με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό. Οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να διενεργήσουν τουλάδιστον 55.000 ελέγχους και να κατασχέσουν:

1.    350 εκατομμύρια τσιγάρα

2.    240 χιλιάδες λίτρα αλκοόλ

3.    100 χιλιάδες λίτρα καύσιμα


Πηγή : thetoc.gr


Έσφαξε την αδελφή του και αυτοκτόνησε – Σοκ στο Άγιο Δημήτριο – Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία



Η είδηση προκαλεί σοκ. Ένας άνδρας έσφαξε την ίδια του την αδελφή και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Η τραγωδία ήρθε στο φως όταν συγγενείς πήγαν στο σπίτι που έμεναν τα αδέλφια για να δουν τι έχει συμβεί.

Όλα έγιναν στην οδό Πελοπίδος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 65χρονος άνδρας υπέφερε από πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά.

Φαίνεται ότι πίστεψε ότι θα πεθάνει. Λέγεται ότι έτρεφε παθολογική αγάπη για την 63χρονη αδελφή του και φοβόταν ότι θα μείνει μόνη της στη ζωή. Έτσι φαίνεται ότι πήρε απόφαση να σκοτώσει την άτυχη γυναίκα και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.

Το τραγικό περιστατικό ήρθε στο φως όταν συγγενείς που ανησυχούσαν καθώς τα αδέλφια δεν έδιναν σημεία ζωής πήγαν στο σπίτι. Εκεί αντίκρισαν τον 65χρονο και την 63χρονη μέσα στα αίματα και κάλεσαν την αστυνομία.

Το newsit.gr παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και σας ενημερώνει άμεσα για όποια νεώτερη πληροφορία με διαρκή ροή ειδήσεων. Σε νεώτερες αναρτήσεις περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ.

Η ενημέρωση από το newsit.gr σε όλα τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας γίνεται με ταχύτητα, πληρότητα και εγκυρότητα, με στόχο την αξιόπιστη μετάδοση πληροφοριών στους χρήστες του διαδικτύου που παρακολουθούν τις ειδήσεις για τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις.


DW: «Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα»



Ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο φως της δημοσιότητας η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αντιμετώπιση των προσφύγων στο επίκεντρο του κεφαλαίου που αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες εκφράζονται μέσα από εθνικιστικές και λαϊκιστικές πολιτικές, προκαλώντας φόβο στους πολίτες. Την ίδια ώρα όμως οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν μια όλο και πιο ενεργή δράση της κοινωνίας των πολιτών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η αναλυτικότερη και πληρέστερη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιεύεται κάθε χρόνο. Η φετινή έκθεση έθεσε στο μικροσκόπιο την κατάσταση σε 159 χώρες του κόσμου και διαπίστωσε σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στην προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Αναλυτικό είναι και το κεφάλαιο που δημοσιεύει σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Σε αυτό εμβαθύνει μεταξύ άλλων στο προσφυγικό, την καταναγκαστική εργασία, την κακοποίηση αλλά και το ρατσισμό. 
Πρόσφυγες

Η έκθεση εστιάζει στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα και αναφέρεται συγκεκριμένα στο Ελληνικό, όπου οι χώροι υποδοχής και προσωρινής διαμονής προσφύγων έπαψαν να λειτουργούν τον Ιούνιο του 2017. «Οι συνθήκες στο Ελληνικό (…) ήταν άθλιες και μη ασφαλείς. ΜΚΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους όσον αφορά την ασφάλεια στο Ελληνικό και ιδιαίτερα σχετικά με την ασφάλεια των γυναικών και κοριτσιών. Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα λεκτικής αλλά και σεξουαλική βίας. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, τον Ιανουάριο του 2017, τρεις άντρες έχασαν τη ζωή τους στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια στο νησί της Λέσβου. (…) Οι αρχές δεν ήταν σε θέση μέχρι το τέλος της χρονιάς να εξασφαλίσουν στα νησιά συνθήκες υποδοχής που να ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Καταναγκαστική εργασία

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για καταναγκαστική εργασία, όπως καταγράφηκε στη γνωστή υπόθεση της Μανωλάδας. «Τον Μάρτιο του 2017, στην υπόθεση Chowdury κ.α. εναντίον της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σε μια άνευ προηγούμενου απόφαση ότι 42 οικονομικοί μετανάστες από το Μπανγκλαντές έπεσαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και δουλεμπορίου καθώς εργάζονταν σε φυτείες φράουλας στο χωριό Μανωλάδα. Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έλαβε κανένα μέτρο για να παρεμποδίσει το εμπόριο ανθρώπων και να προχωρήσει σε αποτελεσματική εξέταση των αξιόποινων πράξεων». 

Ρατσισμός

Αναφορικά με τα φαινόμενα ρατσισμού στην Ελλάδα η έκθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά: «Σύμφωνα με μαρτυρίες το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2016 και μέχρι το τέλος του 2017 φέρεται να σημειώθηκαν περισσότερες από 50 επιθέσεις κατά οικονομικών μεταναστών από το Πακιστάν από νεαρούς ντόπιους στον Ασπρόπυργο». 

Στα στοιχεία σχετικά με τον ρατσισμό γίνεται και αναφορά στις δίκες που εκκρεμούν κατά μελών του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και βουλευτές όπως γράφει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι «τον Οκτώβριο του 2017 το Εφετείο της Αθήνας ολοκλήρωσε τις ακροάσεις όλων των μαρτύρων». 

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται και στη νέα νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις. 

Χέλε Γιέπεσεν / Αλεξάνδρα Κοσμά 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Ακόμα να βρεθεί ο/οι δολοφόνος/οι των επτά κουταβιών! Ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας



Ακόμα αναζητούνται ο/οι δολοφόνοι των επτά κουταβιών που βρέθηκαν στην Κλείσοβα Μεσολογγίου, και είναι επικίνδυνος/οι για την δημόσια ασφάλεια και των πολιτών αφού φτάνουν εύκολα σε τόσο σοβαρές εγκληματικές πράξεις.

Η ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Ελλάδας :

Για το περιστατικό θανάτωσης με πυροβολισμό επτά κουταβιών στην περιοχή Κλείσοβα Μεσολογγίου, από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου διεξάγεται ενδελεχής αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περιστατικό κακοποίησης ζωών τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα επιλαμβάνονται άμεσα ενεργώντας επισταμένες έρευνες, σχηματίζοντας ποινικές δικογραφίες οι οποίες υποβάλλονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Παράλληλα, στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών ενημερώνουμε τους πολίτες ότι :

Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4235/2014.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση θανάτωσης ζώου ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, καθώς επίσης και στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.


Προκάλεσε με καθεστωτικό τρόπο βουλευτές της Ν.Δ. η Βαγενά!! Η ποια; Η Βαγενά



Η προκλητική Βαγενά προσερχόμενη στο εντευκτήριο της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά είπε φανερά εκνευρισμένη που τους έχουν ξεφτιλίσει στην βουλή : «Δεν έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και δεν είναι αφεντικά του λαού ….».

«Εσύ ποια είσαι;» τη διέκοψε κάποια παριστάμενη,  στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με την κ. Βαγενά να απαντά:

«Εγώ είμαι εκλεγμένη του ελληνικού λαού, εσύ ποια είσαι;» απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επέμενε για ώρα να συνεχίζει να την ρωτά ποια είναι προκλητικά.

«Μπράβο, αυτή είναι η δημοκρατία σας, να ζητάτε στοιχεία» επενέβη άλλος προκαλώντας αυτή την φορά την αντίδραση άλλης παρέας στο βάθος της αίθουσας.

«Δεν μας αφήνετε να ακούσουμε» αναφώνησαν δύο άνδρες που φέρεται να ανήκουν στη Ν.Δ..

Αυτή τη φορά παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης. «Οι κύριοι είναι βουλευτές και βρίσκονται εδώ;».

Χρειάστηκε να επέμβει η ασφάλεια για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με τον έναν εκ των δύο κυρίων να υποστηρίζει πώς έχει μάρτυρες ότι ο κ. Γάκης τον αποκάλεσε «καραγκιόζη» και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να το αρνείται.

Τότε, στην αίθουσα μπήκε ξανά η Άννα Βαγενά που φώναξε: «νομίζω ότι απέξω γράφει εντευκτήριο βουλευτών και ευρωβουλευτών…»


Η προκλήσεις και η βωμολοχίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εχθές ήταν συνεχόμενες πάνω στον πανικό και στην ξεφτίλα την οποία είχαν περιέλθει.


Ενα στα δύο νοικοκυριά στην Αττική δεν πληρώνει λογαριασμούς και ζει χωρίς θέρμανση -Μισθοί πείνας για 1 στους 5



Τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Αττική, που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι, καταγράφει έρευνα της εταιρείας MARC για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν χθες από την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου και τον πρόεδρο του ΕΚΑ, Γιώργο Μυλωνά, αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα που βιώνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο, με μισθούς κάτω από τα 500 ευρώ, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, αδυναμία κάλυψης εκτάκτων αναγκών από τα νοικοκυριά αλλά και δυνατότητας να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στα σπίτια τους.

Ποσοστό 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ 30% εργάζονται με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες), με το ποσοστό αυτό στις γυναίκες και στους νέους (18-34 ετών) να ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

Στόχος της έρευνας ήταν η συστηματική συλλογή πρωτογενών πληροφοριών σχετικά με την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στους τομείς της εργασίας, των συνθηκών διαβίωσης και της συνδικαλιστικής απήχησης τόσο στον πληθυσμό των εργαζομένων όσο και των ανέργων στην Αττική, ενώ τον εξεταζόμενο πληθυσμό αποτέλεσαν οι μισθωτοί εργαζόμενοι, απασχολούμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και άνεργοι, 18-65 ετών, στην περιοχή της Αττικής.

Το μέγεθος δείγματος ανήλθε σε 1.501 άτομα, εκ των οποίων 1.001 ήταν εργαζόμενοι και 500 άνεργοι. Η έρευνα διεξήχθη από 22 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Δεκεμβρίου 2017.

Ενας στους τρεις δουλεύει σε διαφορετικό τομέα από τις σπουδές του

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ετεροαπασχόληση. Ειδικότερα, ένας στους τρεις εργαζόμενους (32%) αναφέρει πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το δε μέγεθος της ετεροαπασχόλησης εμφανίζει αυξητική τάση ενώ μεγέθη που αφορούν την περιστασιακή απασχόληση, το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, την ετεροαπασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία και γενικότερα το σύνολο των παραγόντων που συνθέτουν τις ελαστικές μορφές εργασίας, αναφέρονται σε όσους κατά την διάρκεια της έρευνας είχαν εργασία και δεν συνυπολογίζουν όσους την ίδια περίοδο δεν είχαν απασχόληση.

Στην έρευνα δεν έχει υπολογιστεί το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν πως έχει τύχει να υποαπασχοληθούν σποραδικά (έκαναν πού και πού μεροκάματα) κατά τη διάρκεια της ανεργίας τους και συνεπώς τα προαναφερόμενα μεγέθη θα πρέπει να θεωρηθούν σχετικώς υποτιμημένα.

Ενας στους τέσσερις δουλεύει χωρίς πλήρη ασφάλιση

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσαν πως έχουν 82,7% των εργαζομένων. Ποσοστό 10,3% ανέφεραν πως είναι μεν ασφαλισμένοι/ες αλλά για λιγότερες ώρες, ενώ 6,1% δήλωσαν πως εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτασφάλιση δήλωσαν 0,8%.

Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Ποσοστό 16% αναφέρουν πως έχουν ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και 9,3% εργάζονται ανασφάλιστοι.

Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το 1/4 όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερούνται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.

Όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%.

Επίσης, 25% των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πλήρη ασφάλιση. Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι άνεργοι ή οι περιστασιακά εργαζόμενοι.

Μισθός κάτω των 500 ευρώ για έναν στους πέντε

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ, ενώ τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, ενώ όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 42,1% γεγονός που καταδεικνύει τη σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.

Ποσοστό 35% των εργαζομένων δήλωσαν πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, δεν πληρώνονται επιπλέον. Το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών είναι συχνότερο στις γυναίκες (37% έναντι 33,7% των ανδρών).

Τέσσερις στους δέκα καθυστερούν να πληρωθούν

Μόνον 57% των εργαζομένων δηλώνουν πως λαμβάνουν τον μισθό τους χωρίς καθυστέρηση, ενώ 42,5% των εργαζομένων αναφέρουν προβλήματα στην καταβολή του μισθού τους. Ειδικότερα, 33% δήλωσαν πως λαμβάνουν τον μισθό τους συνήθως με καθυστέρηση και 9,3% πως η καταβολή του μισθού τους καθυστερεί πάντα.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων παρατηρείται σχετικά περισσότερο στις γυναίκες εργαζόμενες (45,3%) έναντι (39,6%) των ανδρών, ενώ ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Τέλος, έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.
Με ΙΧ μετακινούνται τέσσερις στους δέκα πολίτες

Οι μισοί μετακινούνται με ΜΜΜ

Αναφορικά με τις συγκοινωνίες, ο μισός εξεταζόμενος πληθυσμός δήλωσε ότι μετακινούνται συνήθως με ΜΜΜ, λεωφορεία (26%), μετρό/ηλεκτρικό (20%), τρόλεϊ (1,5%), ταξί (0,5%). Τέσσερις στους δέκα (41,2%) μετακινούνται συνήθως με ΙΧ αυτοκίνητο και 7,2% με δίκυκλο.

Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τα δημόσια μέσα μεταφοράς στην περιοχή τους δηλώνουν 46% του εξεταζόμενου πληθυσμού. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό όσων εκφράζουν χαμηλό βαθμό ικανοποίησης (ελάχιστα ή καθόλου 48,5%). Η υψηλότερη ικανοποίηση για τα ΜΜΜ καταγράφεται μεταξύ των χρηστών του μετρό και του ηλεκτρικού.

Στην ερώτηση «τι θα θέλατε να βελτιωθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να τα προτιμάτε περισσότερο;», κυρίαρχη απάντηση είναι η «συχνότητα των δρομολογίων», η οποία αναφέρεται από τους έξι στους δέκα ερωτώμενους (63,8%). Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά: η χρονική ακρίβεια των προγραμματισμένων δρομολογίων (13,5%), το κόστος του εισιτηρίου (10,4%).

Το 43% δεν μπορεί να έχει ικανοποιητική θέρμανση

Οσον αφορά τις «Συνθήκες διαβίωσης - Αστικές υποδομές», στη δημοσκόπηση ένα στα δύο νοικοκυριά ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου.

Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς ανέρχεται σε 60% έναντι 44% των εργαζομένων.

Ποσοστό 43% δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι τους. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφεραν 60% των ανέργων και το 34% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Χωρίς διασκέδαση και διακοπές

Ποσοστό 52,1% ανέφεραν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ, ενώ ένας στους δύο (49,5%) δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές, ως οικογένεια, έστω και μία εβδομάδα τον χρόνο και 57% πως δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες ή να αγοράζουν βιβλία στη συχνότητα που θα επιθυμούσαν.

Μείζον ζήτημα η εγκληματικότητα

Στην ενότητα αυτή εξετάστηκαν δέκα παράμετροι που σχετίζονται με τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής και ζητήθηκε από τους ερωτώμενους να τις αξιολογήσουν με βάση μία πενταβάθμια κλίμακα (καλές, μάλλον καλές, μέτριες, μάλλον κακές, κακές).

Η σχετικά υψηλότερη ικανοποίηση καταγράφεται στους τομείς «Σχολεία/παιδικοί σταθμοί» και «Αγορά/εμπορικά καταστήματα», ενώ ο χαμηλότερος βαθμός ικανοποίησης αφορά την «Αίσθηση της ασφάλειας των κατοίκων» και την παράμετρο «Χώροι στάθμευσης».

Ποσοστό 50% δηλώνουν ικανοποίηση από τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής τους. Το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης καταγράφεται στον Πειραιά (32%) και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών(40%).

Ποσοστό 45% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες Υγείας στην περιοχή τους. Η χαμηλότερη ικανοποίηση από τις Υπηρεσίες Υγείας καταγράφεται στον Πειραιά (30%), στον Δυτικό Τομέα της Αττικής (31%) και στην Ανατολική Αττική (34%).

Το θέμα της εγκληματικότητας, τέλος αναφέρεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή που διαμένουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι, ιδιαίτερα στον κεντρικό Τομέα και τις περιοχές του Πειραιά.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Τι απαντά ο πατέρας της μικρής Μελίνας στα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή για το θάνατο της κόρης του



Ο τραγικός θάνατος της μικρής Μελίνας από την Κρήτη έγινε αιτία αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι το πόρισμα παραμένει κρυφό, με ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Έκπληκτος ο πατέρας της μικρής Μελίνας άκουσε όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή και σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ δηλώνει ότι το μόνο που ζητά είναι να μάθει από τι πέθανε το παιδί του και αν ευθύνεται κάποιος να τιμωρηθεί.

«Σας δηλώνω έκπληκτος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι με αφορμή τη Novartis, μετά από δύο χρόνια, ξεκινάμε να βρούμε τον φάκελο του παιδιού. Είναι υποθέσεις με άλλα περιστατικά που έχουν φτάσει πολύ πιο γρήγορα σε ένα δικαστήριο και εγώ περιμένω χωρίς να μου έχει πει κανείς το παραμικρό» είπε ο πατέρας της 4χρονης στον ΣΚΑΪ.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κυριάκος Μητσοτάκης : κ. Τσίπρα: Στις Δημοκρατίες οι Κυβερνήσεις λειτουργούν στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων



ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα ξεκινώντας να πάρουμε μια απόσταση από αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα και να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Διότι η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε ένα χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Ο χαρακτηρισμός της συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε ως κρίσιμης δεν είναι πια σχήμα λόγου. Το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκεται πια σε αμφισβήτηση. Η Τουρκία κατ’ επανάληψη επιδεικνύει μια προκλητική επιθετικότητα, με αποκορύφωμα τον πρόσφατο διεμβολισμό του Λιμενικού σκάφους. Κι όμως η Κυβέρνηση, πριν από δύο μόλις μήνες πανηγύριζε «για την επιτυχία» φυσικά της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Στην Κύπρο αμφισβητούνται ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ακριβώς περίοδο, η Κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της σχέσης μας με τα Σκόπια με τον πλέον λανθασμένο τρόπο. Χωρίς να διαμορφώσει εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Χωρίς να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς εκ των προτέρων. Και κυρίως, χωρίς να έχει θέσει εξαρχής ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λύσης την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Κι όταν υπήρξαν αναμενόμενες αντιδράσεις της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, φτάσατε στο σημείο να χαρακτηρίζετε ως ακροδεξιούς, να περιγράφετε ως όχλο, τους πολίτες οι οποίοι απλά διαδήλωσαν, γιατί δεν σας εμπιστεύονται και γιατί με αυτό τον τρόπο εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία.

Πριν από λίγες μέρες στο Μόναχο, συμμετείχα στην πιο σημαντική παγκόσμια ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια. Πολιτικές ηγεσίες, Αρχηγοί Κρατών, Αρχηγοί Κυβερνήσεων, αλλά και κορυφαίοι ειδικοί μίλησαν για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Με μια πραγματική αίσθηση κατεπείγοντος, συζήτησαν για το πως θα αντιμετωπισθεί η πρωτοφανής ρευστότητα και αστάθεια που δοκιμάζει όλο τον κόσμο. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες συγκυρίες, η χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργεί ως ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας ως ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς σε μια ταραγμένη περιοχή. Θα το πω απλά: Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, αν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος , πάλι βλέπω ότι απουσιάζει από μια κρίσιμη συζήτηση, είχαν την στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης και μπορούσαν να κατανοήσουν σήμερα - περισσότερο από κάθε άλλη εποχή - οι ανάγκες του έθνους απαιτούν να βάλουν πάνω από το κομματικό συμφέρον το εθνικό, δεν θα ήμασταν σήμερα μια ασθενής χώρα, σε μια περιοχή που φλέγεται.

Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα είχε γίνει μια κανονική χώρα, όπως θα μπορούσε να είναι ήδη από το 2015, θα είχε ήδη επανακτήσει την αυτονόητη θέση που της αξίζει. Θα ήταν μια ελκυστική σύμμαχος, ένα σημείο αναφοράς, μια χώρα που θα έσπευδαν όλοι να προσεταιρισθούν, αλλά και να υπερασπισθούν κάθε φορά που θα το επέβαλλε η συγκυρία. Μόνο που δυστυχώς κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει μια κανονική Κυβέρνηση. Γιατί αντί να απαντάμε ενωμένοι στο πως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εμβολίστηκαν μεσοπέλαγα έξω από τα Ίμια, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, αναλωνόμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Γιατί το πάθος σας για την εξουσία σας έχει οδηγήσει σε τέτοιες θεσμικές υπερβολές και ακρότητες ώστε να τίθεται σε αμφισβήτηση να το θέτετε εσείς οι ίδιοι σε αμφισβήτηση το νέο σας αφήγημα ότι η χώρα τάχα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αυτό που ευλόγως απασχολεί σήμερα τους πολίτες είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, όπως η σημερινή, το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται σπαρασσόμενο και αυτό γίνεται με αποκλειστική δικιά σας ευθύνη κ. Τσίπρα. Και αυτό δυστυχώς έχει ανυπολόγιστο κόστος για τη χώρα.

Νομίζετε ότι αυτά που γίνονται σήμερα στη Βουλή δεν τα βλέπουν οι γείτονές μας που αποθρασύνονται κάθε μέρα;  Νομίζετε ότι αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες  με αυτή την έξαρση της τοξικότητας στον πολιτικό διάλογο δεν τα βλέπουν οι ξένοι επενδυτές που επιζητούν σταθερότητα και εν τέλει την οικονομική τους δραστηριοποίησή σε μια χώρα που μπορεί να εγγυάται την πολιτική ομαλότητα; Δεν το βλέπουν αυτό το κλίμα οι ίδιοι, οι Έλληνες πολίτες που αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι τοξικές συζητήσεις από τις οποίες κανείς τελικά μπορεί να μην βγαίνει κερδισμένος; Αλλά αυτό θέλετε τελικά κ. Τσίπρα. Θέλετε να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας μέσα από στημένες κατηγορίες, που γνωρίζετε και ο ίδιος ότι δεν αποδεικνύονται, αλλά έχουν ως μόνο στόχο να αφήσουν σκιές και υποψίες. Καταλαβαίνουν όλοι πια γιατί το κάνετε. Θέλετε να μεταθέσετε τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία που εσείς προκαλέσατε. Αλλά και από τους επικίνδυνους χειρισμούς σας στα εθνικά ζητήματα που τόσο απερίσκεπτα ανοίξατε.

Ανοίγω μια παρένθεση, σήμερα ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά εδώ είμαστε στη Βουλή να μιλάμε για την Novartis.

Και βέβαια, καταφεύγετε εσείς, οι Υπουργοί σας, σε αυτό το οποίο δοκιμασμένα και αποδεδειγμένα ξέρετε να κάνετε πολύ καλά. Να διχάζετε τους Έλληνες. Σε καλούς και κακούς. Έντιμους και κλέφτες. Πλούσιους και φτωχούς. Φθαρμένους και άφθαρτους. Το είχατε πει κ. Τσίπρα και πριν από τις εκλογές. «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ε λοιπόν - να σας το πω να το καταλάβετε - σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε «να τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το θέλετε, όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα και μάλιστα σύντομα. Με τον μόνο τρόπο κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , που αλλάζουν οι Κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Διότι, ό,τι και να κάνετε, εκλογές θα γίνουν. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα.

Και ξέρετε πολύ καλά ότι οι πολίτες που σας ψήφισαν είναι βαθιά απογοητευμένοι από την ανευθυνότητα, τους τυχοδιωκτισμούς και από τα τεράστια βάρη που έχετε προσθέσει στη ζωή τους. Σας έχουν οριστικά εγκαταλείψει. Αλλάξατε τον εκλογικό νόμο, αλλάξατε τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, στήσατε ένα παρακράτος που συκοφαντεί, απειλεί και διώκει πολιτικούς αντιπάλους, αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να αλλάξετε όσο και να το θέλετε: Τη βούληση του λαού. Κάλπες θα στηθούν κ. Τσίπρα. Και τότε δεν θα έχετε απέναντί σας μόνο την Αντιπολίτευση. Θα έχετε απέναντί σας τον κυρίαρχο ελληνικό λαό. Ο οποίος θα σας το πει ξεκάθαρα με την ψήφο του. Ως εδώ. Αξίζουμε καλύτερα.  

Οι πολίτες δεν πείθονται πια από τις σκευωρίες και τα σόου που στήνετε. Το μόνο που ευλόγως θέλουν να ακούσουν είναι πειστικές προτάσεις για το μέλλον τους. Για το πως θα δημιουργήσουμε δουλειές, πως θα κάνουμε το Κράτος να δουλέψει καλύτερα προς όφελος του πολίτη, πως θα χτίσουμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους. Σας είχα προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2016 σε μία ομιλία για τη διαφθορά.  Σας είχα πει τότε ότι «όσο τα κοινωνικά και δημοσκοπικά δεδομένα θα αλλάζουν προς το χειρότερο για εσάς, τόσο πιο νοσηρή θα γίνεται η αντίληψή σας περί εξουσίας και θεσμών». Δυστυχώς για τη χώρα επιβεβαιώθηκα πλήρως. 

Αποδεικνύεται πια περίτρανα ότι δεν είστε μόνο επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία. Παρεμβαίνετε απροκάλυπτα στο έργο της Δικαιοσύνης. Διορίσατε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου επικεφαλής του νομικού σας γραφείου μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή της. Ποια γραμμάτια εξαργυρώνετε άραγε; Η οποία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν υπεύθυνη του νομικού σας γραφείου επιμένει συστηματικά να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και προκαλεί τις αντιδράσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων -  είναι η πολλοστή ανακοίνωση που έχουν βγάλει- και στην τελευταία λένε ξεκάθαρα ότι η παρέμβαση της κυρίας Θάνου είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη και αφετέρου νομικά εσφαλμένη. Αυτά λένε οι ίδιοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς για τις παρεμβάσεις της προϊσταμένης του νομικού σας γραφείου.

Έχετε μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας. Εργολάβοι και φοροφυγάδες του διαδικτυακού στοιχήματος προσπαθούν να ελέγξουν για λογαριασμό σας μέσα ενημέρωσης. Τους προσφέρετε φυσικά πάντα τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Καλλιεργείτε ένα κλίμα ακατάσχετης συνωμοσιολογίας που υπονομεύει τον ορθό λόγο και προωθεί τη χυδαιότητα - συχνά τη χυδαιότητα του διαδικτύου την οποία αναπαράγετε στις επίσημες ανακοινώσεις σας - προωθεί τη χυδαιότητα στη θέση του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου. Ανέχεστε τη βία όταν αυτή σας βολεύει και υπηρετεί τους πολιτικούς σας σχεδιασμούς. Και βέβαια στοχοποιείτε μεθοδικά και συστηματικά τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Δεν εξαιρείτε ούτε τις οικογένειές τους. Το κάνετε ανερυθρίαστα, χρησιμοποιώντας πληρωμένα φερέφωνα τα οποία τα ταΐζετε από τα παχυλά διαφημιστικά κονδύλια των ΔΕΚΟ που ελέγχετε. Το κάνετε χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη ως εργαλείο. Όχι για να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Αλλά για να λοιδορήσετε, να σπιλώσετε και να συκοφαντήσετε με κατασκευασμένα δημοσιεύματα. Για να χτίσετε το αφήγημα με το οποίο θέλετε να πάτε στις εκλογές. Αφού αποτύχατε παντού, αφού εξαπατήσατε τους πολίτες και προδώσατε τα όνειρά τους, ειδικά τα όνειρα μιας νέας γενιάς που κάποια στιγμή σας πίστεψε, αφού βουλιάξατε τη χώρα κάτω από ένα βουνό φόρους, παριστάνετε ότι είστε καθαροί και ηθικοί.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια. Το μόνο που θέλετε είναι να επιτεθείτε στους πολιτικούς του αντιπάλους και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία που αποτελεί την μοναδική αξιόπιστη λύση απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση. Αν στοιχειωδώς θέλατε, κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την αποκάλυψη της αλήθειας, γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης; Εξηγείστε σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη πώς γίνεται ένας νυν Υπουργός να υπογράφει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν Υπουργοί πριν από δέκα χρόνια.

Θα έπρεπε εσείς οι ίδιοι, αν όντως πιστεύετε ότι ο κ. Κουρουμπλής είναι αθώος, να επιδιώκετε τη διερεύνηση των πεπραγμένων του. Θα έπρεπε να το ζητήσει ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής, όπως το ζήτησαν τα δικά μας στελέχη. Να μην προστατεύονται από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Θα έπρεπε να το ζητήσει ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής πόσο μάλλον όταν όλοι έχουν καταλάβει ότι με την επιλογή του να μην εκδώσει δελτίο τιμών για το 2015, διευκόλυνε τη Novartis και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Για αυτό στήσατε 10 κάλπες και όχι 11. Θέλετε να απαλλάξετε άρον άρον τον κ. Κουρουμπλή και ποιος ξέρει ποιους άλλους. Θέλετε να καλύψετε τις ευθύνες σας και να συκοφαντήσετε τους αντιπάλους σας. Και στόχος σας είναι να μετατρέψετε την επόμενη εκλογική αντιπαράθεση όχι σε μια συζήτηση για το μέλλον της χώρας και τη ζωή των πολιτών, αλλά σε ένα πόλεμο λάσπης μέσα από τον οποίο ελπίζετε να επιβιώσετε πολιτικά. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης διχασμού το οποίο σκόπιμα επιχειρείτε να στήσετε, έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις για την Πατρίδα μας.

Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα με τόσο τοξικό πολιτικό περιβάλλον; Ποιος θα πειστεί ότι η Ελλάδα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα ωρίμασε και έκανε βήματα μπροστά; Ποιος θα σεβαστεί, αλλά και ποιος θα φοβηθεί μια χώρα που αντί να στέκεται ενωμένη και ισχυρή, την βυθίζετε κ. Τσίπρα στην πόλωση και το διχασμό; Όμως η στρατηγική σας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Όχι μόνο γιατί συγκρούεται με την αλήθεια και γιατί δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να την υποστηρίξετε, αλλά κυρίως γιατί ήσασταν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ - ακόμη και πρόσφατα - από την λάθος πλευρά της Ιστορίας.

Όταν το Κράτος μεγάλωνε, εσείς το θέλατε ακόμα μεγαλύτερο. Όταν μέναμε πίσω στην ανταγωνιστικότητα, εσείς ήσασταν απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση. Όταν εμείς δρομολογούσαμε πολλά από αυτά που σήμερα εσείς ο ίδιος κ. Τσίπρα δεσμεύεστε να κάνετε, κάποιοι σύντροφοί σας καίγανε την Αθήνα. Όταν ξεκινούσαμε μεγάλες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις εσείς φωνάζατε «δεν πωλείται». Και όταν εμείς - για να έρθουμε στο θέμα μας - μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, οι πρώτοι που αντιδρούσατε πάντα ήσασταν εσείς. Εσείς συμμαχήσατε κ. Τσίπρα  με τις φαρμακοβιομηχανίες. Εσείς μας φωνάζατε να μην τολμήσουμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη.  Και σας προκαλώ  αν τολμάτε να με διαψεύσετε να μου φέρετε μία ανακοίνωσή σας που να ζητάτε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν υπάρχει ούτε μία. Πάει πολύ, λοιπόν, να παριστάνετε τον αρχάγγελο της κάθαρσης εσείς που πολεμήσατε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού ενός συστήματος, που εγώ πρώτος θα συμφωνήσω ότι ήταν προβληματικό. Όσο και να προσπαθείτε να το κρύψετε και να μεταλλαχθείτε, είστε - για να δανειστώ μια ορολογία ιατρική - το «πολιτικό γενόσημο» του παλιού συστήματος, κύριε Τσίπρα. Φτιαγμένος από τις ίδιες ουσίες του ψεύδους, του λαϊκισμού, των πελατειακών πρακτικών και της δημαγωγίας. Μόνο που σήμερα οι μάσκες έπεσαν. Και οι κουκουλοφόροι της πολιτικής εκτροπής αποκαλύφθηκαν σε όλο τον ελληνικό λαό.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για την ουσία της υπόθεσης που συζητάμε σήμερα επιτρέψετε μου να κάνω τις εξής επισημάνσεις: Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα «λαγωνικά» της Κυβέρνησης, αλλά οι Αμερικάνικες Αρχές, η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες - και στην Ελλάδα. Παντού, σε όλες τις χώρες η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις περίφημες «αθέμιτες πρακτικές», επικαλείται τους κανόνες ανταγωνισμού της αγοράς, επιβάλλει ποινές, πρόστιμα και εταιρικές συμμορφώσεις. Παντού, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης των φαρμάκων. Παντού, λοιπόν, οι δικαστές και οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ένα σκάνδαλο οικονομικό, εντοπίζουν ύποπτους και τιμωρούν ενόχους. Και από την πλευρά τους, όλα τα σοβαρά Κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά στο κύκλωμα φαρμάκου, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν. Απλά, στοχευμένα, έγκυρα και αποτελεσματικά.

Παντού, εκτός από εδώ που οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεδίωξαν να συσκοτίσουν το πραγματικό σκάνδαλο μετατρέποντάς το σε μια δίωξη προσώπων με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Κι αυτή η θεσμική εκτροπή, η αλυσίδα των ενεργειών με τις οποίες ετοιμάστηκε ο φάκελος Novartis, συνιστά μεγαλύτερο ακόμη πολιτικό σκάνδαλο από το αρχικό. Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες μέσα στη Βουλή. Εκδώσατε ήδη το γκρίζο σας πόρισμα για τους αντιπάλους σας χωρίς να υπάρχει ψήγμα απόδειξης. Για να σπιλωθούν στην συνείδηση των πολιτών χωρίς να τους έχει δικάσει κανένα δικαστήριο. Ένοχοι μέχρις απόδειξης της αθωότητας τους, όπως εννόησε ο κ. Κοτζιάς, μέχρι που να ανασκευάσεις άρον άρον σήμερα.

Η δική μας θέση είναι καθαρή. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλώσουμε το κύκλωμα, να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται, όπου και αν είναι. Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την εταιρία για τη ζημιά που προκάλεσε στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό. Και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις νομοθετικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό κ. Τσίπρα. Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου, χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Μας πρωτομιλήσατε για την υπόθεση Novartis ακριβώς πριν ένα χρόνο για πρώτη φορά την 1η Φεβρουαρίου και πιο αναλυτικά στις 10 Φεβρουαρίου σε μια ερώτηση στην ώρα του Πρωθυπουργού την οποία είχε καταθέσει ο κ. Θεοδωράκης.

Δεν θα αναφερθώ στο προφανές του πως γνωρίζατε από τότε τις λεπτομέρειες του σκανδάλου όταν αυτό αποκαλύφθηκε στη δικογραφία έντεκα μήνες μετά. Θα πω κάτι άλλο: Από τότε που εσείς επισημάνατε ότι υπάρχει πραγματικό σκάνδαλο Novartis, τι κάνατε ακριβώς; Πόσους ελέγχους ξεκινήσατε; Ποια μέτρα πήρατε κατά της εταιρείας; Τι κάνατε για το κύκλωμα των γιατρών και τις υπερσυνταγογραφήσεις; Ποιος παραπέμφθηκε; Ποιος ξηλώθηκε; Εσείς που υποτίθεται ότι νοιάζεστε τόσο πολύ για τους απλούς πολίτες και τους ασθενείς, πείτε μας τι μέτρα πήρατε για την δική τους προστασία. Και κυρίως, πείτε μας αν με κάποιο τρόπο έχετε προχωρήσει ήδη σε αγωγή κατά της εταιρείας ζητώντας αποζημίωση. Δεν σας ζητώ να μας πείτε τι «ΘΑ» κάνετε στο μέλλον αλλά τι έχετε κάνει ήδη για την ουσία του σκανδάλου; Δεν προλάβατε κ. Τσίπρα; Ή μήπως αξιοποιήσατε το χρόνο για να κατασκευάσετε πολιτικά κατηγορητήρια;

Ο τζίρος και τα κέρδη της Novartis αυξήθηκαν, επί των ημερών σας όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας. Και την ίδια ώρα δεν κάνετε απολύτως τίποτε για να μειώσετε την υπερσυνταγογράφηση που αποτελεί διαχρονική εστία διαφθοράς και προκαλεί μεγάλη  οικονομική αιμορραγία στα δημόσια ταμεία. Το πληροφοριακό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Το υλοποιήσαν οι προηγούμενες «κακές» μνημονιακές κυβερνήσεις.  Δεν το είχατε ψηφίσει όπως δεν είχατε ψηφίσει τα υπόλοιπα εργαλεία συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - μάλλον δεν το γνωρίζετε αλλά να σας ενημερώσω - διαθέτει ενσωματωμένα εργαλεία για την ανίχνευση, την πρόβλεψη και την αποτροπή της απάτης. Αυτά τα εργαλεία παραδόθηκαν στην ΗΔΙΚΑ - το κέντρο πληροφορικής του Υπουργείου Εργασίας - τον Νοέμβριο του 2015. Με δική σας ευθύνη τα εργαλεία αυτά παραμένουν ανενεργά. Και ο αριθμός των συνταγών αυξάνεται από τα 5,3 εκ. μηνιαίως το 2014, σε 6,3 εκ. μηνιαίως το 2016, με αυξητική τάση και το 2017. Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα.

Πίσω από τις φωνές και τα παραμύθια για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, η Κυβέρνηση με τις παραλείψεις της ευνοεί το πάρτι στις προμήθειες στην Υγεία. Ενώ για να συγκαλύψει την δική της ανικανότητα κατηγορεί όσους τιθάσευσαν την υπέρμετρη φαρμακευτική δαπάνη και έβαλαν τα θεμέλια για τη δραστική μείωσή της. Αν θέλετε κ. Τσίπρα να κάνετε κάτι δραστικό για το πρόβλημα της διαφθοράς στην Υγεία δεν έχετε παρά να υλοποιήσετε  την Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Υγεία η οποία είχε παρουσιασθεί από τον τότε  Υπουργό Υγείας, τον κ. Βορίδη τον Νοέμβριο του 2014. Ένα εξαιρετικό κείμενο το οποίο συντάχθηκε από δημοσίους υπαλλήλους σε συνεργασία με την task force και το οποίο περιγράφει μια σειρά από αναλυτικές δράσεις για το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί η διαφθορά στην Υγεία. Δεν έχετε κάνει πρακτικά τίποτα από αυτό το σχέδιο.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για την  ουσία της υπόθεσης έχουν ήδη αναφερθεί αναλυτικά οι εκπρόσωποί μας στη συζήτηση, αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που επιχειρεί να εμπλέξει η Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι όσοι καλόπιστοι συμπολίτες μας παρακολούθησαν τη συζήτηση έβγαλαν τα συμπεράσματα τους για το πώς η Κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει αυτήν την υπόθεση παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη Δικαιοσύνη με μοναδικό στόχο να πλήξει τους αντιπάλους της. Αλλά κ. Τσίπρα δεν ήσασταν εδώ να τους ακούσετε. Δεν είχατε το θάρρος να τους κοιτάξετε στα μάτια. Δεν είχατε το θάρρος να ήσαστε εσείς εδώ που κατηγορείτε 10 ανθρώπους και στήνετε κάλπες. Να ήσασταν εδώ να κοιτάξετε στα μάτια τον κ. Πικραμμένο που με τρεμάμενη φωνή στάθηκε σε αυτό εδώ το βήμα να υπερασπιστεί την αθωότητά του απέναντι στη λάσπη. Δεν είχατε το θάρρος κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα βλέμματα των βουλευτών σας, όσο μιλούσαν, αποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτήν την αίθουσα αυτοί είστε εσείς. Ένοχοι μίας συστηματικής απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων. Και σήμερα οι κατηγορούμενοι που στάθηκαν σε αυτό εδώ το βήμα έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι έγιναν απολογούμενοι.

Ο τρόπος που χειρίστηκε και χειρίζεται η Κυβέρνηση αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνον θεσμικά και πολιτικά ανήθικος. Υπονομεύει ευθέως τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας. Διότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ιστορία έτσι όπως έχει εξελιχθεί δεν έχει καμία σχέση με την ποινική δικονομία, με αδιάβλητες διαδικασίες, με ανεξάρτητη δικαστική έρευνα. Η Κυβέρνηση κατηγορεί 10 πολιτικούς - μεταξύ τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργούς - με αποκλειστικό τεκμήριο τρεις ανώνυμες μαρτυρίες, πράγμα πρωτοφανές στα νομικά χρονικά. Λέτε ότι «ενδεχομένως» να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας. Το οποίο, όμως, δεν μπορεί να διερευνηθεί διότι η ίδια η πρόταση αναγνωρίζει ότι παραγράφεται. Και δεν τολμήσατε να κάνετε καν πρόταση για διώξεις, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Αλλά παρά ταύτα στήσατε δέκα κάλπες. Ξεχνώντας όλως τυχαίως μόνο τον κ. Κουρουμπλή. Και χθες με ανακοίνωση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μαθαίνουμε το θεσμικά αδιανόητο. Ότι το καθεστώς μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος χορηγήθηκε από τον αντιεισαγγελέα στις 9 Φεβρουαρίου. Δηλαδή 5 μέρες μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. 

Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανή δικονομικό χειρισμό και αυτά που σας λέω τα ομολογούν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα στους διαδρόμους χαμηλόφωνα. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμενα συσταθεί αυτή η Προκαταρκτική  Επιτροπή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, και το νομικό ακροβατισμό ενός αντιεισαγγελέα που παράνομα δίνει καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Γιατί αυτό μπορεί να το κάνει πια μόνο η Βουλή. Μετά το χθεσινό ακροβατισμό, η παρουσία των τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων στην επιτροπή είναι απολύτως επιβεβλημένη. Θα αποκαλύψουμε στην επιτροπή αυτή την άθλια σκευωρία. Και σας προειδοποιούμε, το έχω ξαναπεί, το λέω και πάλι σε αυτή την αίθουσα, να μην τολμήσετε να κλείσετε την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως. Διότι αυτό καταλαβαίνω ότι σχεδιάζετε. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους εγκαλούμενους πολιτικούς. Εδώ στη Βουλή. Μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν.

Και σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες και να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία ότι δήθεν δεν σέβεται το θεσμό. Πρώτον, γιατί όπως αποδείχθηκε, οι μάρτυρες δεν είχαν καν τεθεί σε καθεστώς προστασίας, όταν έδωσαν τις καταθέσεις. Και δεύτερον διότι, ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αφορά κατά κανόνα πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών και υποθέσεις που αιτιολογούν το φόβο των μαρτύρων ακόμα και για τη ζωή τους. Θέτω ξανά το αυτονόητο ερώτημα που παραδόξως η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αρνείται να απαντήσει. Οι τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες τι ακριβώς φοβούνται; Να βιαιοπραγήσει σε βάρος τους ο κ. Πικραμμένος;  Ή να τους δείρει ο κ. Στουρνάρας; Αν πραγματικά φοβούνται, αν αισθάνονται ότι απειλούνται, ας έρθουν κ. Τσίπρα να καταθέσουν και με κουκούλα, με αλλοιωμένη φωνή, ας έρθουν να καταθέσουν όπως θέλουν οι ίδιοι. Αλλά να έρθουν να καταθέσουν. Γι’ αυτό και λέμε πάλι: Όλα στο φως! Αλλά δεν θα νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που έχει ως μόνο στόχο τη δημόσια διαπόμπευση. Γι’ αυτό σας είπαμε εξ αρχής και επιμένουμε μέχρι τέλους. Στήστε όπως οφείλετε να κάνετε με βάση την πρόταση την οποία εσείς έχετε καταθέσει, μια κάλπη με ένα και μόνο ερώτημα. Ναι ή όχι στη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Αυτό ζητάτε στην πρότασή σας, αν έχετε μπει στον κόπο να την διαβάσετε.  Και σε αυτό το ερώτημα ψηφίζουμε ναι.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις. Όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή την υπόθεση θέτουν σε αμφισβήτηση την σημαντικότερη κατάκτηση μας και αυτή δεν είναι άλλη από το Κράτος Δικαίου. Και μάλιστα αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία που τα κύματα της γεωπολιτικής αστάθειας χτυπούν την πατρίδα μας. Και που η Ελλάδα δυστυχώς, παραμένει εγκλωβισμένη σε οικονομική στασιμότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει προφητικά ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο». Ο Εθνάρχης μιλούσε σε ταραγμένους καιρούς που όλοι ελπίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας. Όμως ο τροχός της ιστορίας το έφερε έτσι, ώστε η Δημοκρατία μας και πάλι να κινδυνεύει από αυτούς που, επικαλούμενοι το καλό του λαού, υπονομεύουν συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς. Από αυτούς, που στο όνομα της δήθεν ρήξης με το παλιό, αναπαράγουν τις χειρότερες συνήθειες της παθογένειας. Από αυτούς που, μπρος στο φάσμα της εκλογικής τους συντριβής, μετέρχονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, για να παραμείνουν για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους. Από αυτούς που εξισώνουν την Κυβέρνηση με την εξουσία.

Καταλάβετέ το καλά κ. Τσίπρα: Στις Δημοκρατίες οι Κυβερνήσεις λειτουργούν στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων. Κυβερνούν, δεν εξουσιάζουν. Λειτουργούν σε ένα πλαίσιο κανόνων, δεν ηγεμονεύουν. Η ισχύς τους εξισορροπείται και κυρίως ελέγχεται από άλλες εξουσίες και από τις ασφαλιστικές δικλείδες του Συντάγματος και των κεντρικών, βασικών κανόνων της φιλελεύθερης αστικής Δημοκρατίας. Δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την Ελλάδα μια τριτοκοσμική αποικία. Το Κράτος Δικαίου τελικά πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Η Δημοκρατία δεν θα σκύψει το κεφάλι σε μια αδίστακτη παρέα που κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η υπόθεση της Προκαταρκτικής Επιτροπής αφήνει βαριά πίσω της, την απωθητική οσμή μιας σκευωρίας αλλά βαθύ το τραύμα στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς και στην πολιτική ζωή της χώρας. Όσοι κοιτάμε μπροστά είμαστε αποφασισμένοι όλα αυτά να μείνουν στη συλλογική μας μνήμη ως ένα θλιβερό κεφάλαιο της Ιστορίας, το οποίο οι Έλληνες θα κλείσουν πολύ σύντομα. Διότι σε αυτό προσμένουν οι πολίτες σήμερα. Σε μια μεγάλη και ουσιαστική πολιτική αλλαγή. Μια αλλαγή που δεν θα εγγυηθεί απλά την επιστροφή στην οικονομική ευημερία αλλά θα θωρακίσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας ώστε να είναι πάνω από πρόσωπα και στενές κομματικές επιδιώξεις.

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να ξαναδώσει στην πολιτική το χαμένος κύρος της. Να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης χωρίς κ. Τσίπρα, να μπερδεύει τους ρόλους των Εισαγγελέων με αυτούς των Υπουργών ή με εκείνους των μυστικών υπηρεσιών. Να επαναφέρει τη Βουλή στην αποστολή της και την κομματική αντιπαράθεση στο ήθος που την κάνει γόνιμη και παραγωγική. Να προσφέρει στη χώρα αλήθεια, κανονικότητα και εύρυθμη λειτουργία, μακριά από διχασμούς. Εμείς είμαστε η ήρεμη πολιτική δύναμη που εξασφαλίζει σταθερότητα και εγγυάται την ασφάλεια και την αξιοπιστία της χώρας. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. Αξίζουμε καλύτερα. Σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Και ο θλιβερός σας επίλογος θα είναι ο αισιόδοξος πρόλογος μιας σύγχρονης, δίκαιης και προοδευτικής Πατρίδας.




Μόρια: Κτηνοτρόφοι πυροβόλησαν μετανάστες στα πόδια επειδή τους έκλεψαν πρόβατα



Σύμφωνα με το LesvosPost.gr, οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του νησιού, μόλις κατάλαβαν την κλοπή, πήραν τις καραμπίνες και άρχισαν να πυροβολούν τους μετανάστες στα πόδια, για αν γλιτώσουν την περιουσία τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο κτηνοτρόφοι συνελήφθησαν  με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώ οι μετανάστες διακομίστηκαν ελαφρά τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες κλέβουν από τους κατοίκους και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο 




Βενιζέλος για Novartis : Το βαθύ κράτος στεγάζεται και πάλι στη Δικαιοσύνη


Έντονα φορτισμένος εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis. 

«Χαίρομαι που στην υπόθεση αυτή που αφορά το υπουργείο Υγείας βρήκατε μια θέση και για μένα παρότι που δεν μπόρεσε ο ένας από τους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου να αφηγηθεί μια σκαμπρόζικη ιστορία, μια ιστορία βαλίτσες και φακέλους», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου. Υποθέτω ότι μπήκε από συνήθεια γιατί κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό» σημείωσε.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα «πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου, μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια». Διακυβεύεται ο θεσμός της δημοκρατίας και του «κράτους δικαίου» τονίζει ο κ. Βενιζέλος και μιλά για κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών.

«Το βαθύ κράτος στεγάζεται στη Δικαιοσύνη», «το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει». Πουθενά αλλού δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων παρά μόνο στην Ελλάδα. «Εγώ είμαι κάρφος στον οφθαλμόν σας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Αναλυτικά η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου: 

«Διακυβεύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος και του συντεταγμένου κράτους δικαίου» είπε στην αρχή της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Γιατί αυτό έγινε τώρα; Μήπως τώρα έτυχε να εμφανιστούν κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες, την επομένη του συλλαλητηρίου;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και απάντησε: «Την υπόθεση Novartis την προαναγγέλλετε και την επωάζετε εδώ και ενάμιση χρόνο».

«Από εκφραστές του αντισυστημισμού γίνατε τα καλύτερα παιδιά των Ευρωπαίων» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Στην οικονομία γλύφετε εκεί που φτύνατε».

«Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Σήμερα ο κ. Σεντένο, η κυρία Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Θυμάστε ότι εγώ πριν απόκαιρό σας είπα πάρτε την προληπτική γραμμή στήριξης και θυμάστε την επηρμένη απάντηση Τσακαλώτου;».

«Ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική με τον χειρότερο τρόπο» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έκανε ειδική αναφορά στα Ίμια.

«Τα Ίμια 2 είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1 γιατί τώρα γνωρίζαμε τα πάντα.

Είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια Ερντογάν που έχουμε θερμό επεισόδιο και επανέφεραν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ως θεωρία τουρκοποίησης των Ιμίων» ήταν η ανάγνωση των τελευταίων γεγονότων από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση αναζητάει την εύκολη διαφυγή, τόνισε, συνδέοντας τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με την υπόθεση της Novartis.

Η διευθύντρια του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού πιέζει τους Εφέτες να μην ασκήσουν τα δικαιώματά τους, υπογράμμισε, «φωτογραφίζοντας» την κυρία Θάνου.

Στέλνω από το βήμα της Βουλής μήνυμα ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας στη συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων δικαστών, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: Το φάντασμα του Γκόλια ζωντανεύει.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «σκευωρία, που όμοιά της δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα που ερευνά την υπόθεση Novartis».

Προσχωρήσατε στη γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε, δεν μπορείτε να το δικαιολογήσετε στο ακροατήριό σας, είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας ότι επελέγησαν ως στόχοι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης -ο ίδιος και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πολιτικός στόχος είναι προφανής: διεμβολισμός της ΝΔ και στόχευση των προσώπων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που δεν συναινούν στο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Πουθενά δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών

Ζήτησε από τους δικαστές στο όνομα του Δικαίου να σταθούν όρθιοι. Το βαθύ κράτος μετά από πολλές δεκαετίες στεγάζεται και πάλι στη δικαιοσύνη και αυτό το έχει πάρει «υπεργολαβία» η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης.

Επί ενός υπαρκτού φαρμακευτικού σκανδάλου διεθνών διαστάσεων εναποτίθεται μια πολιτική σκευωρία. Πουθενά αλλού δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Εκτίμησε ότι στο στόχαστρο μπήκε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου γιατί προσχωρεί στη γραμμή της αλλά και ότι ο κος Πικραμμένος μπήκε στο στόχαστρο γιατί εκφράζει μια άποψη στη Δικαιοσύνη, ο Γ. Στουρνάρας γιατί η κυβέρνηση θέλει να τον διώξει, κάτι που εκτίμησε ισχύει και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αναφέρθηκε σε «παραλείψεις προσώπων». Είναι όλοι οι πρωθυπουργοί και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με στόχο να διεμβολίζει την ΝΔ με το ονοματολογικό και την Δημοκρατική Συμπαράταξη με αυτούς που στέκονται ενάντια στην σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αλλαγές στον ελληνικό στρατό: Που θα παρουσιάζονται οι νέοι οπλίτες




Καταργούνται τα γνωστά κέντρα εκπαίδευσης στον ελληνικό στρατό και δημιουργούνται Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, όπου θα παρουσιάζονται πλέον οι φαντάροι.

Τα ΣΥΠΟ δημιουργούνται σε 23 περιοχές και θα τεθούν σε λειτουργία από την επόμενη ΕΣΣΟ του Μαρτίου. Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδες υποδοχής που βρίσκονται στις περιοχές όπου και θα υπηρετήσουν οι στρατεύσιμοι.

Στα Σημεία, οι νεοσύλλεκτοι θα παραμένουν έως και τρεις ημέρες για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και για να παραλάβουν ιματισμό. Στη συνέχεια θα προωθούνται στις μονάδες για την εκπαίδευσή τους σε όπλα και ειδικότητα, καθώς και για το υπόλοιπο της θητείας τους.

Αυτά είναι τα 23 ΣΥΠΟ:






Πηγή: cnn.gr


Ο Τραμπ βρήκε τη λύση: Να οπλοφορούν και οι καθηγητές!



Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη πως ορισμένοι εκπαιδευτικοί πρέπει να φέρουν όπλα, προκειμένου να αποτρέπουν μελλοντικές σφαγές σε σχολεία όπως αυτή που διαπράχθηκε την περασμένη Τετάρτη σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στην Πολιτεία της Φλόριντας, τασσόμενος υπέρ της ιδέας που προωθεί η ισχυρότερη οργάνωση του λόμπι της οπλοκατοχής, η NRA.

Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια ωριαίας, συγκινησιακά φορτισμένης συνάντησης με μαθητές που σώθηκαν από τη σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας και γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν. 

Εκατοντάδες μαθητές πήραν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον, το Σικάγο και το Πίτσμπεργκ.

«Αν είχαμε έναν δάσκαλο πεπειραμένο στα όπλα... »

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, θερμός υποστηρικτής του δικαιώματος της οπλοκατοχής, που υποστηρίχθηκε σθεναρά από την NRA κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δήλωσε παράλληλα ότι θα αναλάβει άμεσα δράση για να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων και ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο ηλικίας για την αγορά ορισμένων τύπων όπλων, όπως των τουφεκιών εφόδου.

Υποστήριξε επίσης πως οπλισμένοι δάσκαλοι και ιδιωτικοί φρουροί θα μπορούσαν να εμποδίζουν επίδοξους δράστες επιθέσεων και να αποτρέπουν θανάτους μαθητών.

«Αν είχαμε έναν δάσκαλο (...) που ήταν πεπειραμένος στα όπλα, θα μπορούσε κάλλιστα να τερματίσει την επίθεση πολύ γρήγορα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η επίθεση στο λύκειο της Φλόριντας, όπου 17 μαθητές και εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου από 19χρονο πρώην μαθητή που χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, επανέφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν, κάτι που οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν ιερό κι απαραβίαστο. Ομως ο Τραμπ βρίσκεται υπό πίεση για να λάβει μέτρα μετά το δεύτερο πιο πολύνεκρο μακελειό μέσα σε σχολικό ίδρυμα στην αμερικανική ιστορία.

«Ν' αναλάβουν την τρομερή ευθύνη αφαίρεσης ζωής;»

Ορισμένοι από τους προσκεκλημένους στη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της ιδέας, άλλοι όμως εναντιώθηκαν σ' αυτή.

Ο Μαρκ Μπάρντεν, που έχασε τον γιο του το 2012, όταν διαπράχθηκε το μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ, εξήγησε πως η σύζυγός του Τζάκι, δασκάλα, «θα σας έλεγε ότι οι δάσκαλοι έχουν ήδη αρκετές ευθύνες για να τους ανατεθεί επιπλέον η τρομερή ευθύνη της χρήσης θανατηφόρας βίας για την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής. Κανένας δεν θέλει να βλέπει πιστολίδια σε σχολεία».

Η NRA πρότεινε να προσληφθούν οπλισμένοι ιδιωτικοί φρουροί και να οπλιστούν δάσκαλοι αμέσως μετά τη σφαγή στο Σάντι Χουκ.

Ο Τραμπ άκουσε ιδέες από περίπου 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους έξι μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορώ ακόμα να μπω σε κατάστημα και να αγοράσω πολεμικό όπλο», είπε ο 18χρονος Σαμ Ζέιφ με δάκρυα στα μάτια. «Ας μην το αφήσουμε να ξαναγίνει αυτό ποτέ σας παρακαλώ — σας παρακαλώ», επέμεινε.

Ο Αντριου Πόλακ, του οποίου η κόρη Μίντοου, 18 ετών, σκοτώθηκε στο λύκειο, φώναξε «θα έπρεπε να το έχουμε λύσει αυτό έπειτα από το πρώτο τουφεκίδι σε σχολείο. Κι είμαι έξαλλος επειδή την κόρη μου — δεν θα την ξαναδώ ποτέ».

«Μπορούσε ν' αγοράσει όπλο, αλλά όχι μπίρα»

Ο Τραμπ στεκόταν στη μέση ημικυκλίου στην τραπεζαρία όπου παρατίθενται επίσημα δείπνα σε ξένους ηγέτες στον Λευκό Οίκο. 

Φωτογράφοι κατέγραψαν ορισμένες φράσεις σε κάρτες με χειρόγραφες σημειώσεις που είχε μαζί του, στις οποίες υπήρχαν ερωτήσεις, όπως: «Τι είναι αυτό που θέλετε περισσότερο να μάθω για την εμπειρία που βιώσατε;» ή φράσεις όπως «Σας ακούω».

Στο Ταλαχάσι, στη Φλόριντα, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μαθητών, ο Λορένζο Πράντο, μαθητής του Στόουνμαν, επισήμανε πως ο δράστης του μακελειού, ο Νίκολας Κρουζ, «μπορούσε να αγοράσει τουφέκι εφόδου πριν ν΄ αποκτήσει το δικαίωμα αγοράς μπίρας», αναφερόμενος στο ότι ο νόμος στην Πολιτεία επιτρέπει σε νέους ακόμα και 18 ετών να αποκτούν τέτοιου είδους όπλα. «Οι νόμοι της χώρας μας έχουν αποτύχει», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές στο Ταλαχάσι είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το όριο ηλικίας για την αγορά αυτού του είδους των όπλων στα 21 έτη, το ήδη ισχύον για την αγορά αλκοόλ ή πιστολιών.

Αλλά η Γερουσία της Πολιτείας επέλεξε να μη συζητήσει καν το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής.

Ο Τραμπ δήλωσε και αυτός ότι δέχεται να εξεταστούν τα όρια ηλικίας, μεταξύ άλλων μέτρων, ενώ επέκρινε το ότι έχουν κλείσει πολλά ιδρύματα ψυχικής υγείας που θα μπορούσαν να βοηθούν βίαιους ανθρώπους.

Η NRA εναντιώνεται και στην απαγόρευση των bump stocks

Την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε οδηγία στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ετοιμάσει κανονισμό που ουσιαστικά θα θέσει εκτός νόμου αξεσουάρ που μετατρέπει πρακτικά ημιαυτόματα τουφέκια σε αυτόματα, χωρίς να τροποποιεί τον μηχανισμό τους.

Η NRA έχει εναντιωθεί στην απαγόρευση των λεγόμενων «bump stocks», («υποκόπανοι ανάκρουσης», κοντάκια μετατροπής των ημιαυτομάτων σε αυτόματα) αλλά συναινεί στην επιβολή περιορισμών στα συγκεκριμένα αξεσουάρ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ προέτρεψε τον Τραμπ να θεσπίσει δια νόμου την απαγόρευση της πώλησης των «bump stocks» και να μην περιοριστεί στην έκδοση κανονισμού από μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.


TA NEA