Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Πού νοσεί το σώμα όταν πονάει η ψυχή



Ο ορισμός των ψυχοσωματικών ασθενειών μετράει χιλιάδες χρόνια πίσω, αν θυμηθούμε τον... Ιπποκράτη που έλεγε ότι κάθε νόσος ξεκινάει πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα.

Ωστόσο οι σύγχρονες επιστήμες διαχωρίζουν τα ψυχοσωματικά σε δύο κατηγορίες, όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φαίδρα Λογοθέτη. «Υπάρχουν κάποια ψυχοσωματικά που είναι ιατρικώς ανεξήγητα, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που πηγαίνει σε παθολόγο φεύγει χωρίς διάγνωση. Υπάρχει όμως και το είδος των ψυχοσωματικών που είναι διάφορες διαγνωσμένες ασθένειες, για τις οποίες η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι συνδέονται με στρες και άλλες ψυχικά επιβαρυμένες καταστάσεις».

Ως εκ τούτου η ψυχολογική στήριξη είναι άκρως σημαντική επισημαίνει η κ. Λογοθέτη, επικαλούμενη και έρευνα του πανεπιστημίου του Southampton, σύμφωνα με την οποία τα τρία τέταρτα των ασθενών με ευερέθιστο έντερο, που έλαβαν ψυχολογική βοήθεια, εκτός της ιατρικής, είχαν εντυπωσιακή μείωση συμπτωμάτων.

Απ’ ότι φαίνεται οι θετικές σκέψεις, η υγιής έκφραση των συναισθημάτων και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορούν να μας αποτρέψουν να σωματοποιήσουμε ψυχικά προβλήματα, και να ζήσουμε μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Πώς αλήθεια όμως εκφράζεται ο πόνος της ψυχής στο σώμα και ποια είναι τα σημεία που αντανακλάται ο ψυχικός πόνος; Η η κ. Λογοθέτη λέει:

Πονοκεφάλους έχουν συνήθως οι άνθρωποι που είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και τελειομανείς.
Προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο συνήθως συνδέονται με το φόβο, την ανασφάλεια, και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Οι πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης συνδέονται με ανησυχίες οικονομικών θεμάτων ή έλλειψη στήριξης από άλλα άτομα.
Τα ιατρικά προβλήματα στη μέση, συνήθως εμφανίζονται σε ανθρώπους που έχουν πολλά βάρη στη ζωή τους, πολλές ευθύνες, πολλές υποχρεώσεις.
Άνθρωποι που δεν είναι ευέλικτοι, και είναι άκαμπτοι ισχυρογνώμονες και αρκετά περήφανοι, συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα γόνατα.
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Αν και η πλειονότητα πιστεύει ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι πιο ευαίσθητοι, η άποψη της επιστήμης είναι διαφορετική: «Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που είναι πιο επιρρεπείς στο να διαχειρίζονται τα θέματα της ζωής τους με πάρα πολύ στρες. Το οποίο δεν αφορά μόνο τη δουλειά ή τα οικονομικά. Στρες είναι οτιδήποτε μας δίνει ένταση. Για παράδειγμα όταν υπάρχει ένας μόνιμος θυμός, όταν κάποιος αναμασάει το παρελθόν, ή όταν δυσκολεύεται να πει όχι και συσσωρεύει πολύ αγανάκτηση και παράπονο. Ακόμα και όταν κάποιος θυσιάζεται για τους άλλους και βάζει στην άκρη τις ανάγκες του», επισημαίνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

Το στρες προκαλεί φλεγμονές που ευθύνονται για ασθένειες

Το ερώτημα για το πώς λειτουργεί το στρες ως μηχανισμός που συνδέεται ή και ευθύνεται για ασθένειες εύλογο και η κ. Λογοθέτη απαντάει: «Όταν δημιουργείται στρες απελευθερώνεται κορτιζόλη, η οποία δεν είναι απαραίτητα κακή, καθότι »αφυπνίζει» τον οργανισμό και κάποιες φορές ίσως και να χρειάζεται. Ωστόσο η παρατεταμένη παραγωγή της κορτιζόλης δημιουργεί περισσότερες κυτοκίνες, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής λειτουργίας. Αυτό δημιουργεί φλεγμονές, οι οποίες είναι »σημαντικές» για την έναρξη ασθενειών».

Στρες: η διάρκεια βλάπτει όχι η ένταση

Τα χρόνια νοσήματα και τα αυτοάνοσα συνδέονται απόλυτα με το στρες και δεν έχει σημασία η ένταση όσο η διάρκεια, τονίζει η κ. Λογοθέτη. «Αν έχουμε ένα έντονο στρες για έναν μήνα δεν σημαίνει ότι θα μας βγάλει πρόβλημα στο σώμα. Αν όμως έχουμε ένα πιο ήπιο στρες για τρία χρόνια, οι πιθανότητες να μας βγάλει πρόβλημα στο σώμα είναι πολύ μεγάλες».

Μοναξιά και θυμός «αρωγοί» σε ψυχοσωματικά και όχι μόνο

Το κυρίαρχο πράγμα στη ζωή μας είναι οι σκέψεις, οι οποίες δημιουργούν τεράστια βιοχημική θύελλα, τονίζει η κ. Λογοθέτη και συμπληρώνει: «Κάθε κακή σκέψη δημιουργεί συγκεκριμένη χημική αλλαγή στο σώμα μας. Πολλές κακές σκέψεις δημιουργούν μία άλλη χημεία στο σώμα, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό». Σύμφωνα με την ψυχολόγο πολύ σημαντικό ακόμη είναι να μην μένουμε μόνοι στη ζωή και να έχουμε πάντα ανθρώπους κοντά μας, καθότι έχει φανεί σε έρευνες ότι ένα στρεσογόνο γεγονός σε συνδυασμό με τη μοναξιά εννεαπλασιάζει τις πιθανότητες να εμφανιστεί όγκος. «Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία να εκφράζουμε με υγιή τρόπο τα συναισθήματα μας, ειδικά του θυμού, που είναι από τα πιο δύσκολα και τοξικά συναισθήματα», τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση ο Ιπποκράτης φαίνεται να είναι πάντα εδώ, αφού πρώτος απ’ όλους έχει πει ότι πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής.


Πηγή


Η χώρα στον «άνεμο» των αγορών – Ευάλωτη στις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων



Τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα, αν υλοποιηθεί η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» από το τρίτο Μνημόνιο, υπέδειξαν μέσα στην εβδομάδα οι αγορές, αντιστρέφοντας την κάθετη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που είχε ξεκινήσει από το τέλος του 2017, επαναφέροντας την κατάσταση στα δεδομένα του περασμένου καλοκαιριού.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νέου 7ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο δημοπρατήθηκε την προπερασμένη Πέμπτη με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,5% και οι αγοραστές του μετατράπηκαν σε πωλητές, σε λιγότερο από τρεις εργάσιμες ημέρες, ανεβάζοντας την απόδοσή του πάνω από 4,10%. Την ίδια ώρα το ελληνικό 10ετές ομόλογο από το 3,66% που ήταν πριν από 10 ημέρες έφτασε την περασμένη Τρίτη να διαπραγματεύεται κοντά στο 4,80%.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε διακύμανση των αγορών για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Το χρέος της είναι σήμερα κοντά στο 180% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 150% πριν από το 2030. Ακόμη και η ελάφρυνση του χρέους, που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, θα δώσει κάποιες εγγυήσεις αλλά δεν θα μειώσει αυτόματα το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ που θα έχουν μπροστά τους οι διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων που πωλούν και αγοράζουν κρατικούς τίτλους. Συνεπώς, η χώρα θα πληρώνει σταθερά ένα αυξημένο επιτόκιο λόγω του αυξημένου ρίσκου της χώρας. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να προσελκύει πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές και κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) που ψάχνουν για μεγάλες αποδόσεις. Από την άλλη όμως αυτοί οι αγοραστές θα σπεύσουν να «ξεφορτωθούν» τα ομόλογα υψηλού ρίσκου σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Η πρόσφατη διόρθωση, που ξεκίνησε από τη Wall Street και στη συνέχεια χτύπησε και την αγορά ομολόγων, βασίστηκε σε ένα ρεαλιστικό σενάριο, την αύξηση των επιτοκίων που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η αύξηση αυτή είναι νομοτελειακή. Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου θα χτυπήσει και τα ομόλογα χωρών με υψηλό ρίσκο, όπως η Ελλάδα.

Στην Ευρώπη η αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμη μακρινή αφού η ανάκαμψη της Ε.Ε., ειδικά της ευρωζώνης, είναι σαφώς χαμηλότερη αυτής των ΗΠΑ. Ωστόσο ο κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει με τη μορφή της διακοπής του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ που τοποθετείται χρονικά κοντά στον Σεπτέμβριο, δηλαδή λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Η διακοπή του γνωστού QE θα φέρει τα ομόλογα της ευρωζώνης σε πιο «ρεαλιστικά» επίπεδα τιμών και αποδόσεων. Μοιραία και οι ελληνικοί τίτλοι θα συμπαρασυρθούν από τους υπόλοιπους τίτλους της ευρωζώνης μειώνοντας τις τιμές και αυξάνοντας τις αποδόσεις.

Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης-ΤτΕ για την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο αντίλογος της κυβέρνησης είναι ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 19-20 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του προγράμματος και χαμηλότοκο δάνειο από τον ESM. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα καλύπτει τους τόκους τουλάχιστον μέχρι και το 2022 και οι λήξεις μέχρι και το 2020 είναι χαμηλές. Με αυτά τα επιχειρήματα και διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε κάθε ευκαιρία αρνούνται ακόμη και να ακούσουν για το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος.

Από την άλλη ο διοικητής τη ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επαναφέρει το ενδεχόμενο αυτό ως ένα πρόσθετο ανάχωμα ασφαλείας και για τις τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να εκκαθαρίσουν το τεράστιο χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων, αλλά και για την οικονομία, εκφράζοντας και την άποψη της ΕΚΤ. Βάση της νέας κόντρας μεταξύ ΤτΕ και κυβέρνησης είναι η οπτική των πραγμάτων. Το Μαξίμου θέλει με κάθε κόστος την «καθαρή έξοδο», αφού μέσα στην άνοιξη του 2019 έρχονται εκλογές και χρειάζεται ένα σοβαρό επιχείρημα απέναντι στο σοβαρό ενδεχόμενο να αναγκαστεί να εφαρμόσει τα «τελευταία» μεταμνημονιακά μέτρα, τα οποία αφορούν σε νέες περικοπές των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Από την άλλη, η ΤτΕ ανησυχεί σοβαρά για την απομάκρυνση των πιστωτών από την Ελλάδα. Τούτο διότι σε ένα προεκλογικό κύκλο το 2019 το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 19-20 δισ. ευρώ μπορεί να αναλωθεί ταχύτερα απ’ ό,τι αναμένεται (υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους από 16 έως και 18 μήνες). Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα να μείνει «ξεκρέμαστη» με υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους τουλάχιστον μέχρι και το 2022 και αντιμέτωπη για το δανεισμό της με τα υψηλά επιτόκια της αγοράς.

Διγλωσσία από Ε.Ε. για «καθαρή έξοδο»

Βέβαιο είναι ότι η Ε.Ε. και το Eurogroup φαίνεται ότι συμφωνούν με την Ελλάδα για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Επισήμως όλοι μιλούν για την ανάγκη η Ελλάδα να «σταθεί στα πόδια της και να επανέλθει σε μια κατάσταση κανονικότητας».

Πέρα από την πολιτικώς ορθή αυτή στάση, η Ε.Ε. χρειάζεται χρόνο για να μετασχηματίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση και να διαχειριστεί το Brexit χωρίς να ασχολείται με διαδοχικά προγράμματα για την Ελλάδα. Ωστόσο οι ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα υπάρχουν. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, φορολογίας και τελωνείων, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την εποπτεία μετά το πρόγραμμα έδειχνε να προσπαθεί να ισορροπήσει σε… δύο βάρκες. Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει εποπτεία αυστηρότερη από αυτήν που έχουν η Πορτογαλία ή η Κύπρος. Από την άλλη όμως σε δημόσιες τοποθετήσεις του παραδεχόταν ότι το σύστημα εποπτείας μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος «θα πρέπει να συζητηθεί».


ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Τρία βράδια στην σειρά ανεξέλεγκτοι αντιεξουσιαστές επιτίθενται σε αστυνομικούς



Την ώρα που οι κυβερνώντες κάνουν τα καρναβάλια, η ανοχή στο έγκλημα και η νομιμοποίηση της βίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το υπουργείο δημόσιας τάξης είναι πλέον προκλητική.

 Για τρία βράδια συνέχεια και δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε σπάνιο ειδικά τα τρία τελευταία προκλητικά χρόνια ανοχής στην βία και το έγκλημα των αντιεξουσιαστών, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό του τον κ. Τόσκα, κουκουλοφόροι έβγαιναν στην Τοσίτσα και για περίπου δύο ώρες επιτίθονταν με μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ στην οδό Πατησίων αλλά και την Μπουμπουλίνας.

Ορμητήριο των αντιεξουσιαστών η γιάφκα κακοποιών και όχι πλέον πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείου.

Όπως γίνεται συνέχεια και προκλητικά, δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή ούτε μία σύλληψη καθώς οι εντολές των αστυνομικών δεν επιτρέπουν να πειράζουν τα παιδιά των Συριζαίων.




Απόφαση - σταθμός για τη χρήση της πιλοτής σε πολυκατοικίες



Τεράστια ανατροπή στο δίκαιο και τους κανονισμούς που ίσχυαν για τις πολυκατοικίες, προκαλεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας. Αφορά στη χρήση των πιλοτών στις πολυκατοικίες και η απόφαση κρίνει ότι κάθε πιλοτή είναι κοινόχρηστος χώρος και μπορεί να τον εκμεταλλευτούν μόνον οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και αφού πρώτα συμφωνήσουν μεταξύ τους. Δεν μπορούν να ενοικιαστούν και βεβαίως να πωληθούν σε τρίτους, απαγορεύεται η χρήση τους από άτομα που δεν είναι ιδιοκτήτες.

Η απόφαση, που δημοσίευσε η Ελευθερία του Τύπου, αναφέρει ότι οποιοσδήποτε μη ένοικος της πολυκατοικίας, ο οποίος έχει αποκτήσει θέση πάρκινγκ με συμβολαιογραφική πράξη,αφήνει το αυτοκίνητο του στους χώρους της πιλοτής, τότε απειλείται με χρηματικό πρόστιμο και κράτηση.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (απόφαση υπ’ αριθμόν 255/2018) υποχρεώνει τρεις ιδιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις θέσεις στάθμευσης σε πιλοτή πολυκατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου διαμένει η ιδιώτης που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, να παύσουν να παρκάρουν τα οχήματα τους εκεί.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας είναι άμεσα εκτελεστή, ενώ σε αυτήν υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια η προσφεύγουσα, αν και κάτοχος διαμερίσματος, στερείται χώρου για να παρκάρει το αυτοκίνητο της.

Μάλιστα, το δικαστήριο απειλεί τους τρεις εκ των τεσσάρων κατόχων θέσεων στάθμευσης (σε βάρος των οποίων στρέφονταν η αγωγή) με χρηματική ποινή 1000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος και αποθήκης σε πολυκατοικία της Αθήνας, επικαλούμενη ότι με προγενέστερη δικαστική απόφαση είχε κριθεί ότι” οι θέσεις στάθμευσης της πιλοτής αποτελούν αυτοτελείς ορίζοντες ιδιοκτησίες, διότι ο χώρος της πιλοτής ή ανοικτά τμήματα του χώρου αυτού δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησία και συνεπώς , οι χώροι της πιλοτής ανήκουν στα κοινόκτητα μέρη της οικοδομής”.

Επιπλέον, με την αγωγή της, η προσφεύγουσα επικαλούνταν ότι στην προκειμένη περίπτωση οι συμβολαιογραφικές πράξεις δεν μπορούν να ισχύσουν όσον αφορά την αποκλειστική χρήση των επίδικων θέσεων στάθμευσης στους εναγόμενους, διότι δεν έχουν στη κυριότητα τους άλλη οριζόντια ιδιοκτησία , διαμέρισμα ή αποθήκη για να έχουν δικαίωμα χρήσης στις κοινόκτητες θέσεις.

Όσον αφορά στο τέταρτο άτομο, σε βάρος του οποίου στρεφόταν η αγωγή,είχε στη κυριότητα του μόνο την αποθήκη του υπογείου , που αποτελεί βοηθητικό χώρο.

Όπως τόνιζε η προσφεύγουσα, ούτε σε αυτήν την περίπτωση μπορούσε να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια , αν και ιδιοκτήτρια διαμερίσματος , δεν διέθετε θέση στάθμευσης. Με αυτό το σκεπτικό , προηγούμενο δικαστήριο είχε ακυρώσει αμετάκλητα τα συμβόλαια μεταβίβασης των θέσεων στάθμευσης στους τρεις πρώτους εναγομένους.

Τέλος αναφέρεται πως υποχρέωση των εναγομένων είναι να παύσουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους στις θέσεις στάθμευσης της πυλωτής και να παραλείπουν τη στάθμευση αυτών στο μέλλον. Προβλέπεται χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ και προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης. Η απόφαση κηρύσσεται προσωρινώς εκτελεστή.


Δείτε όλη την απόφαση

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ



ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ 255/2018

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ





ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Βασιλική Μπάστα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Ευτυχία Κατσά, Πρωτοδίκη - Εισηγήτρια, Αλεξάνδρα Καζάρα, Πρωτοδίκη και από τη Γραμματέα Κατσουρού Βασιλική.



ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο του, στην Αθήνα, στις 6 Ιουνίου 2017, για να δικάσει την αγωγή:



ΤΗΣ ΕΝΑΓΟΥΣΑΣ: ..., κατοίκου Παλαιού Ψυχικού, η οποία κατέθεσε προτάσεις διά του πληρεξουσίου δικηγόρου Δημήτρη Αβραάμ (A.M. Δ.Σ.Α. 013597) δυνάμει του από 20.04.2017 δικαστικού πληρεξουσίου και δεν παραστάθηκε στο ακροατήριο.



ΤΩΝ ΕΝΑΓΟΜΕΝΩΝ: 1) ..., κατοίκου Παλαιού Ψυχικού, 2) ..., κατοίκου Αθηνών, 3) ..., κατοίκου Αθηνών και 4) ..., κατοίκου Αθηνών, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις, οι μεν πρώτος και τέταρτη εξ αυτών δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Δημητρίου Κωνσταντίνου Ρήγα (Α.Μ. Δ.Ε.Α. 027730), οι δε δεύτερος και τρίτη δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Γεωργίου Σταμαδιάνου (A.M. ΔΕΑ 031354), και δεν παραστάθηκαν στο ακροατήριο.



Η ενάγουσα ζητεί να γίνει δεκτή η από 16.01.2017 αγωγή της που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 502353/2017 και Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 240/2017, η οποία προσδιορίσθηκε για τη δικάσιμο που αναγράφεται στην αρχή της παρούσας και εγγράφηκε στο πινάκιο.



Η συζήτηση της υπόθεσης έγινε χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξούσιων δικηγόρων τους (άρθρο 237§4 προτελ. εδ. ΚΠολΔ, ως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το Ν. 4335/2015).





ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ





I. Κατά το άρθρο 1108 ΑΚ αν η κυριότητα προσβάλλεται με άλλον τρόπο εκτός από αφαίρεση ή κατακράτηση του πράγματος, ο κύριος δικαιούται να απαιτήσει από εκείνον που πρόσβαλε την κυριότητα του, να άρει την προσβολή και να την παραλείπει στο μέλλον. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η αρνητική αγωγή ασκείται στην περίπτωση μερικής και όχι ολικής προσβολής της κυριότητας, όταν δηλαδή ο κύριος διαταράσσεται στη νομή του, που ασκεί επί του πράγματος και όχι όταν προσβάλλεται με άλλον τρόπο, όπως με την αφαίρεση ή κατακράτηση του πράγματος οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση προστατεύεται με τη διεκδικητική αγωγή κατ' αυτού που κατέχει το πράγμα. Βάση της αρνητικής αγωγής είναι η κυριότητα ή συγκυριότητα του ενάγοντος επί του πράγματος και η προσβολή αυτής με πράξεις διαταράξεως. Διατάραξη της κυριότητας αποτελεί κάθε έμπρακτη εναντίωση στο θετικό ή αποθετικό της κυριότητας περιεχόμενο όταν δηλαδή ο τρίτος ενεργεί στο πράγμα πράξεις, τις οποίες μόνον ο κύριος δικαιούται να ενεργήσει ή όταν εμποδίζει τον κύριο να ενεργήσει στο δικό του πράγμα. Γενικώς δε κάθε πράξη που αποτελεί διατάραξη της νομής, αποτελεί επέμβαση στην κυριότητα, η οποία δικαιολογεί έγερση της αρνητικής αγωγής ΑΠ 901/2015 Α Δημ. ΝΟΜΟΣ). Για το ορισμένο και την πληρότητα της πιο πάνα) αρνητικής της κυριότητας αγωγής απαιτείται να εκτίθενται συνοπτικά τα εξής στοιχεία: α) η κυριότητα του ενάγοντος πάνω στο πράγμα, β) η διατάραξη της κυριότητας του από τον εναγόμενο, γ) το παράνομο της διατάραξης, δ) αίτημα για άρση της προσβολής και παράλειψης της στο μέλλον. Ειδικότερα, πρέπει να εκτίθενται,  μεταξύ άλλων, τα περιστατικά που συνιστούν την παράνομη διατάραξη της κυριότητας του ενάγοντος, η οποία συνίσταται σε κάθε έμπρακτη εναντίωση στις εξουσίες που παρέχει ο νόμος στον κύριο, που δεν φτάνει, όμως, μέχρι την καθολική αποστέρηση της νομής αλλά έχει ως συνέπεια την παρεμπόδιση της ελεύθερης χρησιμοποίησης, εκμετάλλευσης και απόλαυσης του πράγματος ως προς τις παραπάνω εξουσίες ή ορισμένες από αυτές. Η διατάραξη είναι παράνομη, αν εκείνος που έκανε την προσβολή ενήργησε χωρίς δικαίωμα (ΑΠ 1106/2014 Α Δημ. ΝΟΜΟΣ). Ο κύριος που θίγεται, εκτός από την αρνητική αγωγή, αν υπάρχει ζημία, έχει και την αγωγή του άρθρου 914 ΑΚ (ΕφΛαρ 372/2012 Α Δημ. ΝΟΜΟΣ). Περαιτέρω, ενάγων επί αρνητικής αγωγής μπορεί να είναι όχι μόνον ο κύριος αλλά και ο κατά το άρθρο 1113 ΑΚ συγκύριος του ακινήτου, του οποίου η άσκηση της κυριότητας επηρεάζεται, εναγόμενος δε όποιος, με πράξη ή παράλειψη του επηρεάζει την άσκηση της κυριότητας του ενάγοντος (ΕφΠειρ 264/2014 Α Δημ. ΝΟΜΟΣ). Περαιτέρω, από τις διατάξεις των άρθρων 1, 2 παρ.1, 3 ν.3741/1929, 1002, 1108 και 1117 ΑΚ προκύπτει ότι επί της οριζόντιας ιδιοκτησίας κάθε συνιδιοκτήτης δικαιούται στην απόλυτη χρήση των κοινών πραγμάτων, καθώς και στη χρήση σύμφωνα με τον κανονισμό, σε περίπτωση δε που προσβάλλεται στη χρήση αυτή δικαιούται να ζητήσει την άρση της προσβολής και την παράλειψη αυτής στο μέλλον (ΑΠ 40/2012 Α' Δημ. ΝΟΜΟΣ). Αν δε η διατάραξη γίνεται με πράξεις που επαναλαμβάνονται περιοδικά, η κάθε μια αποτελεί χωριστή διαταρακτική πράξη και επομένως μετά από κάθε τέτοια αρχίζει νέα παραγραφή (βλ. Εφ.Λαρ. 372/2012 ο.π.)





II. Στην προκειμένη περίπτωση με την υπό κρίση αγωγή της, η ενάγουσα εκθέτει ότι είναι κυρία των περιγραφόμενων σε αυτή οριζοντίων ιδιοκτησιών (διαμερίσματος και αποθήκης) πολυκατοικίας, κειμένης στη συμβολή των οδών ... και ... στην Αθήνα. Ότι η οικοδομή αυτή έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3741/1929 και των άρθρων 1002 και 1117 ΑΚ με την υπ' αριθμ. .../1978 πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας και κανονισμού πολυκατοικίας της Συμβολαιογράφου Ελευσίνας ..., νομίμως μεταγεγραμμένης. Ότι σύμφωνα  με  την ανωτέρω  πράξη  η  πυλωτή  της πολυκατοικίας περιλαμβάνει τις υπό στοιχεία Ρ-3, Ρ-4, Ρ-5 και Ρ-6 ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες (θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων) εκ των οποίων οι δύο πρώτες έχουν επιφάνεια 15 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 1%ο εξ αδιαιρέτου η καθεμία, ενώ οι λοιπές έχουν επιφάνεια 17 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας 1%ο εξ αδιαιρέτου η καθεμία. Ότι με την υπ' αριθμ. .../1981 πράξη της ιδίας παραπάνω  Συμβολαιογράφου νομίμως μεταγεγραμμένηςμειώθηκε η επιφάνεια της υπό στοιχ. Ρ-3 στάθμευσης, αυξήθηκε ανάλογα η επιφάνεια της υπό στοιχ. Ρ-4 θέσης στάθμευσης και διαιρέθηκε η τελευταία σε δύο επιμέρους οριζόντιες ιδιοκτησίες (θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων) με τα στοιχεία Ρ-4α και Ρ-4β, οι οποίες έχουν επιφάνεια 11,50 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 0,50%ο εξ αδιαιρέτου η καθεμία. Ότι οι ανωτέρω υπό στοιχ. Ρ-5, Ρ-4α και Ρ-6 οριζόντιες ιδιοκτησίες περιήλθαν στους πρώτο, δεύτερο και τέταρτη των εναγομένων εξ αγοράς από τους οικοπεδούχους δυνάμει των υπ' αριθμ. ../1981, ../2009 και .../2009 συμβόλαια της Συμβολαιογράφου Αθηνών ..., που έχει μεταγραφεί νόμιμα, εξ αγοράς από τον ..., στον οποίο είχε περιέλθει εξ αγοράς από τους οικοπεδούχους με το υπ' αριθμ. .../1981 συμβόλαιο, νομίμως μεταγεγραμμένο. Ότι η ανωτέρω συστατική της οροφοκτησίας δικαιοπραξία είναι άκυρη καθ' ο μέρος με αυτή ορίζεται ότι οι θέσεις στάθμευσης της πυλωτής αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, διότι ο χώρος της πυλωτής ή ανοικτά τμήματα του χώρου αυτού δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας και, συνεπώς, οι χώροι της πυλωτής ανήκουν στα κοινόκτητα μέρη της οικοδομής. Ότι, επιπλέον, οι ανωτέρα) συμβολαιογραφικές πράξεις δεν δύνανται να ισχύσουν κατά μετατροπή ως πράξεις παραχώρησης του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης των επιδίκων θέσεων στάθμευσης στους εναγομένους, διότι οι μεν τρεις πρώτοι εξ αυτών δεν έχουν στην κυριότητα τους άλλη οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα ή αποθήκη) στην ως άνω πολυκατοικία, ώστε να έχουν δικαίωμα χρήσης στις κοινόκτητες θέσεις στάθμευσης, η δε τέταρτη έχει στην κυριότητα της μόνο την υπό στοιχ. Τ3 αποθήκη του υπογείου, που αποτελεί βοηθητικό χώρο, στον οποίο δεν μπορεί να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου της πυλωτής, εφόσον η ίδια η ενάγουσα, αν και ιδιοκτήτρια διαμερίσματος ορόφου στερείται θέσεως στάθμευσης αυτοκινήτου. Ότι με βάση τα ανωτέρω τυγχάνει άκυρη τόσο η υπ' αριθμ. .../1978 πράξη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας καθώς και τα υπ' αριθμ. .../1981, .../1984, .../2009 και .../2009 συμβόλαια, με τα οποία μεταβιβάσθηκαν οι ανωτέρω θέσεις στάθμευσης στους εναγομένους, για το λόγο ότι δεν καθορίσθηκαν έγκυρα ως αντικείμενα διαιρεμένης ιδιοκτησίας, και ως εκ τούτου οι ανωτέρω θέσεις στάθμευσης είναι κοινόχρηστες. Περαιτέρω, εκθέτει ότι άπαντα τα ανωτέρω έχουν κριθεί με την υπ' αριθμ. 5510/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και εν συνεχεία κατόπιν ασκήσεως εφέσεων από τους εναγομένους με την υπ' αριθμ. 2332/2016 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη. Ότι, ωστόσο, οι 2ος, 3η και 4η των εναγομένων, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στην αρχική αγωγή της επί της οποίας εκδόθηκαν οι ανωτέρω αποφάσεις δεν περιέλαβε αίτημα «να μην χρησιμοποιούν και να παραλείπουν στο μέλλον να χρησιμοποιούν τις ανωτέρω θέσεις στάθμευσης με απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης για κάθε παράβαση] της εκδοθησόμενης απόφασης, εξακολουθούν παρανόμως να τις χρησιμοποιούν, ο δε πρώτος εξ αυτών ενδέχεται να επανεμφανισθεί λόγω της προηγούμενης συμπεριφοράς του, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται στην επίδικη πυλωτή, καθ' όσον τυγχάνει κάτοικος Π. Ψυχικού. Με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, η ενάγουσα ζητεί με την κρινόμενη αγωγή της α) να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι και κάθε τρίτος που έλκει οιαδήποτε δικαιώματα από αυτούς να παύσει κάθε διατάραξη της συγκυριότητας της επί της ειδικότερα αναφερόμενης στην αγωγή για έκαστο εξ αυτών θέσης στάθμευσης και να παραλείπουν αυτή (την προσβολή) στο μέλλον, με απειλή χρηματικής ποινής δύο χιλιάδων ευρώ και προσωπική κράτηση τριών μηνών για κάθε παραβίαση της εκδοθησόμενης απόφασης, β) να υποχρεωθεί έκαστος των εναγομένων να της καταβάλει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5000) ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη η τελευταία από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας της ως προς την ελεύθερη σύγχρηση των περιουσιακών της στοιχείων, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, γ) να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινώς εκτελεστή και δ) να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στα δικαστικά της έξοδα.





III. Με το ανωτέρω περιεχόμενο και αιτήματα, η αγωγή, στην άσκηση της οποίας νομιμοποιείται ενεργητικά η ενάγουσα, απορριπτόμενου του περί του αντιθέτου ισχυρισμού του δευτέρου και τρίτης των εναγομένων, με την ιδιότητα της συγκυρίας, σύμφωνα με όσα ήδη προεκτέθηκαν στη μείζονα σκέψη της παρούσας, παραδεκτώς και αρμοδίως φέρεται ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου (άρθρα 18 αρ. 1, 31 και 29 ΚΠολΔ), αφού το αντικείμενο της αρνητικής αγωγής δεν είναι δεκτικό χρηματικής αποτίμησης (ΕφΠατρ256/2006, ΑχΝομ 2007.149, ΕφΔωδ 306/2004, ΝΟΜΟΣ, ΕφΑΘ 1115/2000, ΕλλΔνη 41. 797, 812), για να συζητηθεί κατά την προκειμένη τακτική διαδικασία και είναι επαρκώς ορισμένη, απορριπτόμενου του περί του αντιθέτου ισχυρισμού των εναγομένων για το λόγο ότι δεν μνημονεύεται ειδικά η μεταγραφή του κανονισμού της πολυκατοικίας αλλά μόνο της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, καθ' όσον αυτή δεν είναι απαραίτητη όταν η αγωγή επιχειρείται να θεμελιωθεί σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου όπως εν προκειμένω. Είναι ωστόσο μη νόμιμη, καθ' ο μέρος στρέφεται κατά του πρώτου των εναγομένων, καθ' όσο, κατά τα εκτιθέμενα σε αυτή, ο τελευταίος δεν διενεργεί πράξεις διατάραξης της σύννομης της ενάγουσας. Κατά τα λοιπά είναι νόμιμη, θεμελιούμενη στις προδιαληφθείσες διατάξεις, καθώς και σ' αυτές των άρθρων 1 παρ. 5 εδ. τελ. του ν. 960/1979,1, 3 ,4, 5 και 13 του ν. 3741/1929, 22 παρ. 9, 32 παρ. 4, του ν.δ. 8/1973 όπως αντικαταστάθηκαν από τις παρ. 22 και 33 του άρθρου 1 του ν.δ. 205/1974, 1002, 1117, 1033, 1192, 1193, 1198, 174, 182, ΑΚ και 907, 908, 946 και 176 ΚΠολΔ, πλην α) του αιτήματος περί επιδίκασης χρηματικής ικανοποίησης λόγω της επικαλούμενης ηθικής βλάβης της ενάγουσας, το οποίο είναι απορριπτέο προεχόντως ως αόριστο, καθ' όσον δεν εκτίθεται για το ορισμένο αυτού πώς η επικαλούμενη διατάραξη προκάλεσε την ηθική της βλάβη, ιδίως λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η τελευταία δεν επικαλείται ότι εξαιτίας αυτής δεν μπορούσε να σταθμεύσει το αυτοκίνητο της στην πυλωτής της πολυκατοικίας, καθώς και β) του αιτήματος να υποχρεωθεί κάθε τρίτος που έλκει δικαίωμα από τους εναγομένους να παύσει κάθε διατάραξη και να την παραλείπει στο μέλλον, το οποίο είναι απαράδεκτο λόγω αοριστίας για όσους δεν καλύπτονται από το δεδικασμένο και την εκτελεστότητα της απόφασης κατ' άρθρα 325 περ. 2 και 3 και 919 περ. 1, ενώ, για όσους εμπίπτουν στα υποκειμενικά όρια του δεδικασμένου και της εκτελεστότητας της απόφασης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού οι ανωτέρω διατάξεις διασφαλίζουν ότι η απόφαση, που ενδεχομένως θα εκδοθεί κατά της εναγομένης, θα εκτελεσθεί και κατά αυτών. Επομένως, ενόψει του ότι η αγωγή καταχωρήθηκε νομότυπα και εμπρόθεσμα στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου [βλ. προσκομιζόμενα και επικαλούμενα υπ' αριθ. 3139/16.02.2017 πιστοποιητικό του Υποθηκοφύλακα Αθηνών περί εγγραφή της κρινόμενης αγωγής στα Βιβλία Διεκδικήσεων του Υποθηκοφυλακείου και το με αριθμ. Πρωτ. Δήλωσης ... αποδεικτικό υποβολής δήλωσης του ν. 2308/1995), πρέπει, να ερευνηθεί περαιτέρω και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα.





IV. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 321 ΚΠολΔ όσες οριστικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων δεν μπορούν να προσβληθούν με ανακοπή ερημοδικίας και έφεση είναι τελεσίδικες και αποτελούν δεδικασμένο. Δεδικασμένο παράγεται και όταν η τελεσίδικη δικαστική απόφαση είναι εσφαλμένη για οποιοδήποτε λόγο, ανατρέπεται δε μόνο με την εξαφάνιση της απόφασης μετά από επιτυχή άσκηση αιτήσεως αναιρέσεως ή αναψηλαφήσεως. Από τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 322, 324 και 325 ΚΠολΔ, προκύπτει ότι η απόφαση που είναι τελεσίδικη, παράγει δεδικασμένο μεταξύ των διαδίκων της σχετικής δίκης, που δεν επιτρέπει να αμφισβητηθεί και να καταστεί αντικείμενο νέας δίκης το δικαίωμα που κρίθηκε και η δικαιολογική σχέση από την οποία αυτό έχει παραχθεί, ήτοι λειτουργεί ως αρνητική διαδικαστική προϋπόθεση, με συνέπεια η υποβαλλόμενη από κάποιον από τους διαδίκους νέα αίτηση για το αυτό ζήτημα να πρέπει να απορρίπτεται ως απαράδεκτη (ΑΠ 818/2008 ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 1285/2001 ΑρχΝ 2002, 219). Ειδικότερα, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 321, 322 παρ. 1, 324, 325 και 330 ΚΠολΔ, σαφώς συνάγεται ότι οι οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων αποτελούν δεδικασμένο, το οποίο εκτείνεται στο ουσιαστικό ζήτημα που κρίθηκε και υπάρχει μεταξύ των ιδίων προσώπων που παραστάθηκαν, με την ίδια ιδιότητα, για το ίδιο αντικείμενο και για την ίδια νομική και ιστορική αιτία (ΑΠ 1687/2008 δημ. ΝΟΜΟΣ), καθώς και στις ενστάσεις που προτάθηκαν ή και σε εκείνες που δεν προτάθηκαν, ενώ μπορούσαν να προταθούν. Το δεδικασμένο λειτουργεί τόσο θετικά υπό την έννοια ότι το δικαστήριο της νέας δίκης, ενώπιον του οποίου ανακύπτει, είτε ως κύριο, είτε ως προδικαστικό ζήτημα το οριστικώς και τελεσιδίκως κριθέν δικαίωμα, οφείλει να θέσει ως, βάση της απόφασης του το δεδικασμένο, το οποίο παρήχθη από την οριστική και τελεσίδικη απόφαση, όσο και αρνητικά, υπό την έννοια ότι καθιστά απαράδεκτη τη νέα, περί του οριστικώς και τελεσιδίκως κριθέντος δικαιώματος, αγωγή (Δ. Κονδύλη "Το δεδικασμένο" παρ. 12 σελ. 118, 124, ΑΠ 613/2007 ΕλλΔνη 2008, 426. ΑΠ 1025/1993 ΕλλΔνη 35.1565). Το δεδικασμένο καλύπτει, ως ενιαίο όλο, ολόκληρο το δικανικό συλλογισμό, βάσει του οποίου αναγνωρίστηκε η επίδικη έννομη σχέση. Συγκεκριμένα, καλύπτει όχι μόνο το κριθέν δικαίωμα, δηλαδή την έννομη σχέση που τέθηκε υπό διάγνωση, αλλά και την ιστορική αιτία, η οποία έγινε δεκτή και συγκεκριμένα τα περιστατικά που ήταν αναγκαία για τη διάγνωση της έννομης σχέσης, όπως και τη νομική αιτία, το νομικό δηλαδή χαρακτηρισμό, τον οποίο έδωσε το δικαστήριο στα πραγματικά περιστατικά υπάγοντας τα στην οικεία διάταξη (ΑΠ 1019/1993 ΕλλΔνη 35, 1552, Κονδύλη οπ. παρ. 19, σελ. 222 επ.).





V. Από όλα τα νομίμως και με επίκληση προσκομιζόμενα αποδεικτικά μέσα και συγκεκριμένα από όλα τα έγγραφα τα οποία λαμβάνονται υπόψη είτε για άμεση απόδειξη, είτε ως δικαστικά τεκμήρια, μεταξύ των οποίων είναι και οι υπ' αριθμ. 5510/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και 2332/2016 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, από την υπ' αριθμ. 5446/06.04.2017 ένορκη βεβαίωση ενώπιον της Ειρηνοδίκου Αθηνών που προσκομίζει και επικαλείται η ενάγουσα, τις υπ' αριθμ. 746/27.04.2017 και 748/28.04.2017 προσκομιζόμενες μετ' επικλήσεως ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον της Συμβολαιογράφου Αθηνών ..., οι οποίες ελήφθησαν κατόπιν νομότυπης κλήτευσης των αντιδίκων (βλ. τις υπ' αριθμ. 7647Δ-7647650Δ/31.03.2017 εκθέσεις επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών, ..., καθώς και την υπ' αριθμ. 8732 β/24.04.2017 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών ..., αντίστοιχα), τις προσκομιζόμενες μετ' επικλήσεως φωτογραφίες, η γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβητείται (άρθρα 444 αριθμ. 3, 448 παρ. 2 και 457 παρ. 4 ΚΠολΔ), αποδεικνύονται πλήρως τ' ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Η ενάγουσα είναι κυρία δύο οριζοντίων ιδιοκτησιών πολυώροφης οικοδομής (πολυκατοικίας) που βρίσκεται στη συμβολή των οδών ... στη θέση Π στην Αθήνα. Ειδικότερα, δυνάμει του υπ' αριθμ. .../1983 συμβολαίου της Συμβολαιογράφου Ελευσίνας ..., νομίμως μεταγεγραμμένου στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών (τόμος ... και αύξων αριθμός ...) απέκτησε στην πλήρη και αποκλειστική της κυριότητα εξ αγοράς από τους οικοπεδούχους α) την υπ' αριθμ. Ένα (1) οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του πρώτου υπέρ το ισόγειο ορόφου, εμβαδού 84 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας 112 χιλιοστά εξ αδιαιρέτου και β) την υπ' αριθμ. τέσσερα (4) οριζόντια ιδιοκτησία (αποθήκη) του υπογείου, εμβαδού 8 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας 2 χιλιοστά εξ αδιαιρέτου. Η ανωτέρω οικοδομή ανεγέρθηκε με το σύστημα της αντιπαροχής δυνάμει του υπ' αριθμ. .../1978 προσυμφώνου μεταβιβάσεως ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου και εργολαβικού συμβολαίου της ιδίας ως άνω Συμβολαιογράφου, που καταρτίσθηκε μεταξύ της εργολήπτριας εταιρείας με την επωνυμία «... και Σία Ε.Ε.» και των οικοπεδούχων ... Η οικοδομή αυτή έχει κατασκευασθεί επί υποστηλωμάτων, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο (υπόστυλο χώρο-πυλωτή), τέσσερις άνωθεν αυτού ορόφους και δώμα (ταράτσα) και έχει υπαχθεί στις διατάξεις των όρθρων 1002 και 1117 ΑΚ και του ν. 3741/1929 με την υπ' αριθμ. .../1978 πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας και κανονισμού πολυκατοικίας της ιδίας ως άνω Συμβολαιογράφου, νομίμως μεταγεγραμμένης στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών (τόμος ... και αύξων αριθμός ...). Με βάση την πράξη αυτή, η επίδικη οικοδομή περιλαμβάνει εννέα διαμερίσματα, ενώ η πυλωτή αυτής περιλαμβάνει τις υπό στοιχ. Ρ1, Ρ2, Ρ3, Ρ4, Ρ5, Ρ6, Ρ7, Ρ8 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτου, οι οποίες ορίσθηκαν ως οριζόντιες ανεξάρτητες ιδιοκτησίες με τα αναφερόμενα για κάθε μια ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Από αυτές οι υπό στοιχ. Ρ3 και Ρ4 θέσεις στάθμευσης θα είχαν επιφάνεια 15 τ.μ., ενώ η υπό στοιχ. Ρ5 και Ρ6 θέσεις στάθμευσης θα είχαν επιφάνεια 17 τ.μ. με τα ανάλογα ποσοστοστά συνιδιοκτησίας. Δυνάμει της υπ' αριθμ. .../1981  πράξη της ανωτέρω Συμβολαιογράφου που επίσης έχει μεταγραφεί νόμιμα (τόμος ... και αύξ. Αριθμός ...) τροποποιήθηκε η ανωτέρω συστατική της οροφοκτησίας πράξη ως προς τις υπό στοιχ. Ρ3 και Ρ4 θέσεις στάθμευσης και συγκεκριμένα μειώθηκε η επιφάνεια της υπό στοιχ. Ρ-3 θέσης στάθμευσης κατά 8 τ.μ. προς όφελος της υπό στοιχ. Ρ-4 θέσης και διαχωρίσθηκε η τελευταία σε δύο επιμέρους θέσεις με τα στοιχεία Ρ4α και Ρ4β, επιφανείας 11.50 τ. μ. Ακολούθως, οι οικοπεδούχοι με τη σύμπραξη τη εργολήπτριας ως εκ τρίτου συμβαλλόμενης μεταβίβασαν λόγω πωλήσεως α) με το υπ' αριθμ. .../1981 συμβόλαιο της Συμβολαιογράφου Ελευσίνας ..., νομίμως μεταγεγραμμένου (τόμος ... και αύξων αριθμός ...) στο δεύτερο εναγόμενο την πλήρη κυριότητα της υπό στοιχ. Ρ4α θέσης στάθμευσης της πυλωτής, επιφανείας 11, 50 τ.μ., β) με το υπ' αριθμ. .../1984 συμβόλαιο της ανωτέρω Συμβολαιογράφου νομίμως μεταγεγραμμένου (τ. … και αύξ. αριθμ. … στην τρίτη εναγομένη την πλήρη κυριότητα της Ρ4-β θέσης στάθμευσης, επιφανείας 11,50 τ.μ. γ) με το υπ' αριθμ. .../2009 συμβόλαιο της Συμβολαιογράφου Αθηνών ..., νομίμως μεταγεγραμμένου, (τόμος ... και αύξων αριθμός ...) στον πρώτο εναγόμενο (διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο της ως άνω εργολήπτριας εταιρείας η οποία εν το μεταξύ μετετράπη σε ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία «... και Σία Ο.Ε.») την πλήρη κυριότητα της υπό στοιχ. Ρ-5 θέσης στάθμευσης της πυλωτής εμβαδού 17 τ.μ. και δ) με το υπ' αριθμ. .../2009 συμβόλαιο της αμέσως ανωτέρω Συμβολαιογράφου, νομίμως μεταγεγραμμένου, μεταβίβασαν λόγω πωλήσεως στην τέταρτη εναγομένη την πλήρη κυριότητα της θέσης Ρ6 εμβαδού 17 τ.μ. καθώς και της υπ' αριθμ. 3 οριζόντιας ιδιοκτησίας (αποθήκης) του υπογείου, επιφανείας 8 τ.μ. Ήδη, με την υπ' αριθμ. 2332/2016 απόφαση του Εφετείου Αθηνών η οποία έχει καταστεί αμετάκλητη η προμνησθείσα πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όπως αυτή τροποποιήθηκε, καθώς και η στη συνέχεια μεταβίβαση των θέσεων στάθμευσης στους εναγομένους, έχουν κριθεί άκυρες ως αντικείμενες στις αναγκαστικού δικαίου διατάξεις που προαναφέρθηκαν στην έρευνα της νομικής βασιμότητας της κρινόμενης αγωγής, οι οποίες απαγορεύουν τη δημιουργία αυτοτελών οριζοντίων ιδιοκτησιών στον εξ ορισμού ανοιχτό χώρο της πυλωτής. Το δε παρόν Δικαστήριο, σύμφωνα και με όσα προεκτέθηκαν στην αμέσους ανωτέρω μείζονα σκέψη δεσμεύεται από τη θετική λειτουργία του απορρέοντος από την προμνησθείσα απόφαση δεδικασμένου. Επιπλέον, από την προμνησθείσα απόφαση δεσμεύεται το παρόν Δικαστήριο και ως προς την παραδοχή ότι δεν υφίσταται δυνατότητα να ισχύσουν οι ως άνω άκυρες συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ως πράξεις παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης, καθ' όσον η προβληθείσα και κατά την προηγούμενη δίκη επί της οποίας εκδόθηκε η ανωτέρω απόφαση ένσταση, η οποία σημειωτέον ότι επαναπροβάλλεται από τους εναγομένους, καθ' όσον σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 330 ΚΠολΔ το δεδικασμένο εκτείνεται και στις ενστάσεις που προτάθηκαν. Η δε εκ των υστέρων απόκτηση από την 4η εναγομένη της πλήρους κυριότητας της υπ' αριθμ. 2 οριζόντιας ιδιοκτησίας του υπέρ του ισογείου ορόφου της ένδικης πολυκατοικίας, δυνάμει της υπ' αριθμ. .../12.06.2017 δωρεάς εν ζωή της Συμβολαιογράφου Αθηνών ... ουδεμία έννομη επιρροή ασκεί, καθ' όσον κρίσιμος χρόνος για τη μετατροπή της επίμαχης άκυρης δικαιοπραξίας τυγχάνει ο χρόνος κατάρτισης της, κατά τον οποίο δεν περιείχε αυτή της κατά μετατροπή έγκυρης, ως έχει ήδη αμετακλήτως κριθεί. Ομοίως, απορριπτέα, λόγω της δεσμευτικής λειτουργίας του δεδικασμένου είναι και η προβαλλόμενη από τους εναγομένους ένσταση καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος από μέρους της ενάγουσας, καθ' όσον τα εκτιθέμενα σε αυτή πραγματικά περιστατικά ταυτίζονται με τα πραγματικά περιστατικά που επικαλέσθηκαν για τη θεμελίωση] της στην προηγούμενη δίκη επί της οποίας εκδόθηκε η ανωτέρω αμετάκλητη απόφαση. Περαιτέρω, καθ' ο μέρος αφορά την προβαλλόμενη ένσταση παραγραφής του δικαιώματος της ενάγουσας που προβάλλουν οι δεύτερος και τρίτη των εναγομένων, με το αιτιολογικό ότι έχει παρέλθει από το έτος 1981 και 1984, κατά τα οποία απέκτησαν την κυριότητα των επίδικων θέσεων, αντίστοιχα, χρονικό διάστημα ανώτερο της εικοσαετίας, είναι απορριπτέα ως μη νόμιμη, καθ' όσον σύμφωνα και με όσα προεκτέθηκαν στην αρχική μείζονα σκέψη, όταν η διατάραξη γίνεται με πράξεις που επαναλαμβάνονται περιοδικά η κάθε μια αποτελεί χωριστή διαταρακτική πράξη και επομένως μετά από κάθε τέτοια αρχίζει νέα παραγραφή (βλ. Εφ.Λαρ. 372/2012 ο.π.) Τέλος, οι 2ος και 3η των εναγομένων ισχυρίζονται ότι η από μέρους τους χρήση των Ρ4α και Ρ4β θέσεων στάθμευσης είναι νόμιμη, καθ' όσον δυνάμει του υπ' αριθμ. 19/31.07.2017 Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης της ένδικης πολυκατοικίας αποφασίσθηκε η παραχώρηση των θέσεων αυτών σε αυτούς άνευ ανταλλάγματος μέχρις ότου ληφθεί μελλοντικά οριστική απόφαση επί του θέματος. Ο ανωτέρα) ισχυρισμός, ωστόσο, είναι απορριπτέος ως μη νόμιμος, για το λόγο ότι τέτοια απόφαση είναι επίσης άκυρη κατ' άρθρον 174 ΑΚ, προεχόντως για το λόγο ότι, σύμφωνα με τις προεκτεθείσες διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, δεν είναι δυνατόν να καταρτισθεί έγκυρη δικαιοπραξία με αντικείμενο την αποκλειστική χρήση των επίδικων θέσεων στάθμευσης της πυλωτής στους 2ο και 3η των εναγομένων, εφόσον αυτοί δεν έχουν στην κυριότητα τους αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία στην εν λόγω πολυκατοικία. Περαιτέρω, από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι προσκομιζόμενες από την ενάγουσα φωτογραφίες, σε συνδυασμό και με την προσκομιζόμενη από την τελευταία ένορκη βεβαίωση, αλλά και όσα εμμέσως συνομολογούν οι 2ος, 3η και 4ος των εναγομένων, προβάλλοντας του προμνησθέντες ισχυρισμούς τους, αποδεικνύεται ότι οι τελευταίοι κάνουν χρήση των Ρ4α, Ρ4β και Ρ6 θέσεων στάθμευσης αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει κριθεί αμετακλήτως ότι τα συμβόλαια δυνάμει των οποίων απέκτησαν την κυριότητα τους είναι άκυρα. Πρέπει, επομένως, με βάση τα ανωτέρω, να γίνει, καθ' ο μέρος κρίθηκε νόμιμη, δεκτή ως προς αυτούς η κρινόμενη αγωγή και να υποχρεωθούν με απόφαση που θα κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή, να παύσουν να σταθμεύουν τα οχήματα τους επί των ακολούθων θέσεων στάθμευσης της πυλωτής της ένδικης πολυκατοικίας, καθώς και να παραλείπουν τη στάθμευση αυτών στο μέλλον και, συγκεκριμένα, α) ο δεύτερος εναγόμενος τα υπό στοιχ. ΖΥΤ-... και ΤΖΟ-... ΕΙΧ αυτοκίνητα ιδιοκτησίας του επί της υπό στοιχ. Ρ4-α θέσεως πάρκινγκ ισογείου πυλωτής, η οποία αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο επιφανείας 11.50 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο 0,5/000, β) η τρίτη των εναγομένων το υπό στοιχ. ΙΒΧ ... ΕΙΧ αυτοκίνητο της επί της υπό στοιχ. Γ-4 β θέσεως πάρκινγκ ισογείου πυλωτής, η οποία αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, επιφανείας 11.5 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο 0,5/000, όπως αυτές αποτυπώνονται στην υπ' αριθμ. .../1981 τροποποίηση της αρχικής με αριθμό …/1978 συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας της Συμβολαιογράφου Ελευσίνας ..., γ) η τέταρτη των εναγομένων τα υπό στοιχ. ΙΒΖ-... ΕΙΧ και BOM-... ΕΙΧ αυτοκίνητα επί της υπό στοιχ. Ρ-6 θέσεως πάρκινγκ ισογείου- πυλωτής, η οποία αποτελείται από ενιαίο χώρο επιφανείας 17 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου 1/000. Επιπλέον, να απειληθεί καθ' ενός εκάστου εκ των 2ου, 3ης και 4ης των εναγομένων χρηματική ποινή χιλίων (1000) ευρώ και προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση. Τέλος, πρέπει να καταδικασθεί η ενάγουσα στα δικαστικά έξοδα του πρώτου εναγομένου λόγω της ήττας του (176 ΚΠολΔ), και οι 2ος, 3η και 4ος των εναγομένων στα δικαστικά έξοδα της ενάγουσας, λόγω της ήττας τους, (176 ΚΠολΔ), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό.





ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ





ΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων.



ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την αγωγή καθ' ο μέρος στρέφεται κατά του πρώτου των εναγομένων.



ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την ενάγουσα στα δικαστικά έξοδα του πρώτου των

εναγομένων τα οποία ορίζει στο ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ.



ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ό,τι κρίθηκε απορριπτέο,



ΔΕΧΕΤΑΙ κατά τα λοιπά την αγωγή.



ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους δεύτερο, τρίτη και τέταρτη των εναγομένων να παύσουν να σταθμεύουν τα οχήματα τους επί των ακολούθων θέσεων στάθμευσης της πυλωτής της ένδικης πολυκατοικίας και να παραλείπουν τη στάθμευση αυτών στο μέλλον και, συγκεκριμένα, α) ο δεύτερος εναγόμενος τα υπό στοιχ. ΖΥΤ-... και ΥΖΟ-... ΕΙΧ αυτοκίνητα ιδιοκτησίας του επί της υπό στοιχ. Ρ4-α θέσεως πάρκινγκ ισογείου πυλωτής, η οποία αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο επιφανείας 11.50 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο 0,5/000, β) η τρίτη των εναγομένων το υπό στοιχ. ΙΒΧ ... ΕΙΧ αυτοκίνητό της επί της υπό στοιχ. Ρ-4 β θέσεως πάρκινγκ ισογείου πυλωτής, η οποία αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, επιφανείας 11.5 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας ες αδιαιρέτου στο οικόπεδο 0,5/000, όπως αυτές αποτυπώνονται στην υπ' αριθμ. .../1981 τροποποίηση της αρχικής με αριθμό …/1978 συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας της Συμβολαιογράφου Ελευσίνας ..., γ) η τέταρτη των εναγομένων τα υπό στοιχ. ΙΒΖ-... ΕΙΧ και ΒΟΜ-... ΕΙΧ αυτοκίνητα επί της υπό στοιχ. Ρ-6 θέσεως πάρκινγκ ισογείου- πυλωτής, η οποία αποτελείται από ενιαίο χώρο επιφανείας 17 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου 1/000.



ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος των 2ου, 3ης και 4ης των εναγομένων χρηματική ποινή χιλίων (1000) ευρώ και προσωπική κράτησα] ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση της παρούσας απόφασης.



ΚΗΡΥΣΣΕΙ την απόφαση προσωρινά εκτελεστή.



ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τους 2ο, 3η και 4η των εναγομένων στα δικαστικά έξοδα της ενάγουσας τα οποία ορίζει στο ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.



Κρίθηκε και αποφασίστηκε στις 05.01.2018.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, στην Αθήνα, στις 22.01.2018, χωρίς να παρίστανται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι

δικηγόροι τους.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Χατζηδάκης: Μήπως τελικά στην εξωτερική πολιτική έχουμε δύο κυβερνήσεις;



Για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στα εθνικά θέματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια, είπε ότι από τη μία έχουμε τον κ. Καμμένο με τις στολές παραλλαγής και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ με κατευναστική πολιτική. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηδάλης παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο λιμενικό ζήτησε αυτοσυγκράτηση, ενώ την επόμενη μέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει ειρηνικά σε παρόμοια πρόκληση. «Μήπως τελικά στην εξωτερική πολιτική έχουμε δύο κυβερνήσεις;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Οι πληγές στο «Γαύδος» είναι πληγές στην ψυχή μας», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι όμως στην κυβέρνηση».

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μόναχο, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως ο πρόεδρος της ΝΔ είπε αυτά που λέει και στην Ελλάδα, χωρίς κορώνες και φωνές. Έθεσε το θέμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της αποφυγής των περιττών εντάσεων και επανέλαβε την πάγια θέση ότι τα Ίμια είναι ελληνικά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Φλόριντα: «Είχαμε αυτό το τέρας κάτω από τη στέγη μας και δεν είχαμε ιδέα»



Το ζευγάρι στο σπίτι του οποίου ζούσε από τον Νοέμβριο του 2017 ο Νίκολας Κρουζ, ο δράστης του μακελειού σε ένα λύκειο στη Φλόριντα, τον περιέγραψε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ως έναν παράταιρο, μελαγχολικό, αφελή νεαρό, που όμως δεν τους είχε δώσει ποτέ ενδείξεις ότι είχε βίαιες τάσεις.

«Είχαμε αυτό το τέρας κάτω από τη στέγη μας και δεν είχαμε ιδέα», δήλωσε η Κίμπερλι Σνιντ, νοσοκόμα, 49 ετών, στην εφημερίδα Sun Sentinel.

Η οικογένεια του Τζέιμς και της Κίμπερλι Σνιντ φιλοξενούσε τον 19χρονο Κρουζ στο σπίτι της, στην πόλη Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, από τα τέλη Νοεμβρίου, λίγο καιρό μετά τον θάνατο της θετής μητέρας του λόγω επιπλοκών μιας πνευμονίας, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Ήταν φίλος του γιου τους. «Όλα όσα φαίνεται ότι ήξεραν οι πάντες, εμείς δεν τα ξέραμε», είπε ο Τζέιμς Σνιντ, αναφερόμενος στο ότι ο νεαρός φέρεται να συνδεόταν με μια οργάνωση ακροδεξιών λευκών ρατσιστών. «Είναι τόσο απλό.»

Όταν η οικογένεια άρχισε να τον φιλοξενεί, «του είπα πως υπήρχαν κανόνες» στο σπίτι που έπρεπε να τηρεί, «και τήρησε όλους τους κανόνες κατά γράμμα», είπε στην εφημερίδα ο Τζέιμς Σνιντ, 48 ετών, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, πρώην αναλυτής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Νίκολας Κρουζ δολοφόνησε 17 ανθρώπους την Τετάρτη, στο σχολείο από το οποίο είχε αποβληθεί για «πειθαρχικούς» λόγους, εξαιτίας της κακής διαγωγής του, το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της πόλης Πάρκλαντ, βόρεια του Μαϊάμι.

Διέπραξε τη σφαγή με ένα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή μέσα σε σχολικό ίδρυμα στις ΗΠΑ μετά το μακελειό στο Σάντι Χουκ, πριν από έξι χρόνια, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι.

Το FBI είχε ειδοποιηθεί

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας παραδέχθηκε ότι είχε λάβει τον Ιανουάριο μια λεπτομερή προειδοποίηση, στην οποία επισημαινόταν πως ο Νίκολας Κρουζ είχε στην κατοχή του όπλο, επεδείκνυε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά κι είχε αναρτήσει ανησυχητικά μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε πιθανότητα να διαπράξει σφαγή σε σχολείο.

Αλλά παρά την προειδοποίηση, το FBI δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Οι Σνιντ περιέγραψαν στη Σαν Σέντινελ έναν μελαγχολικό νεαρό, με συχνά παράξενη συμπεριφορά, κοινωνικά αδέξιο, που όμως δεν τους είχε δείξει ποτέ βίαιες τάσεις. «Ήταν πολύ αφελής. Δεν ήταν χαζός, απλά αφελής», είπε ο Τζέιμς Σνιντ.

Ο Νίκολας Κρουζ φαινόταν σαν να ανατράφηκε χωρίς να μάθει ποτέ να κάνει το παραμικρό στο σπίτι: δεν ήξερε να μαγειρέψει, να βάλει πλυντήριο, να μαζέψει τα πράγματά του, δεν ήξερε καν να χρησιμοποιήσει φούρνο μικροκυμάτων, αφηγήθηκε το ζευγάρι.

Ο νεαρός είχε παράξενες διατροφικές συνήθειες, όπως το να βάζει ένα μπισκότο γεμιστό με σοκολάτα μέσα σε ένα σάντουιτς με μοσχαρίσιο κρέας και τυρί, ενώ συχνά πήγαινε για ύπνο από τις οκτώ το βράδυ.

Ήταν πολύ μοναχικός, ήθελε απελπισμένα ένα κορίτσι και είχε κατάθλιψη εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του, είπαν οι Σνιντ στη Σαν Σέντινελ.

Ανοιχτός σε θεραπεία

Η Κίμπερλι Σνιντ τον πήγε σε έναν ψυχοθεραπευτή μόλις πέντε μέρες πριν από τη σφαγή, κι ο νεαρός δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός στην ιδέα να αρχίσει θεραπεία και πήρε μια κάρτα του.

Ο Κρουζ είχε εξάλλου πει στους Σνιντ ότι θα κληρονομούσε τουλάχιστον 800.000 δολάρια από τους γονείς του κι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα το έπαιρνε στα χέρια του όταν θα έκλεινε τα 22.

Μετά τη σφαγή, το ζευγάρι είδε τον νεαρό, κρατούμενο και κατηγορούμενο για 17 φόνους εκ προμελέτης, στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Μπρόουαρντ, όπου υπάγεται η Πάρκλαντ. Φόραγε ρόμπα ασθενή νοσοκομείου, του είχαν περάσει χειροπέδες κι ήταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς. Η Κίμπερλι κόντεψε να του χιμήξει, αλλά ο σύζυγός της τη συγκράτησε.

«Είπε ότι λυπόταν. Ζήτησε συγγνώμη. Έμοιαζε χαμένος, εντελώς χαμένος», είπε ο Τζέιμς Σνιντ. «Κι αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πέθανε σε πυρκαγιά η δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα



Σοκ στο δημοσιογραφικό χώρο από τη δυσάρεστη είδηση ότι η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα πέθανε την Κυριακή των Αποκριών από πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονοκατοικία που έμενε στην Ποτίδαια Χαλκιδικής.

Στο σημείο επιχείρησαν οκτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα, οι οποίοι απεγκλώβισαν από την οικία και μία 76χρονη γυναίκα με αναπνευστικά προβλήματα. Πρόκειται για την μητέρα της θανούσης η οποία είναι βαριά άρρωστη.

Η άτυχη Καρολίνα εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες νεκρή μέσα στη μονοκατοικία και τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε ο δημοσιογράφος Μάνος Τσαγκαράκης.

Ο δημοσιογράφος που είχε φιλικές σχέσεις με την Καρολίνα έγραψε στο προφίλ του: «Του ’λειπε του Παράδεισου ένας άγγελος και πήρε εσένα… Καλή ανάπαυση Καρολίνα μου δεν θα σε ξεχάσω ποτέ»

Η Καρολίνα υπήρξε παρουσιάστρια ειδήσεων στον Ant1 αρθογραφούσε σε έντυπα ενώ εργάσθηκε και στο Alter μέχρι την ημέρα που έκλεισε. 


ΤΑ ΝΕΑ


Παραλίγο επιβάτης στο αεροπλάνο που έπεσε στο Ιράν ο Άκης Τσελέντης




Οι 65 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους της ιρανικής εταιρείας Aseman Airlines που κατέπεσε σήμερα σε ορεινή περιοχή, εν μέσω πολύ κακών καιρικών συνθηκών, εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί.

Σύμφωνα με το Borna News, όλα τα θύματα είναι Ιρανοί πολίτες.



Η εταιρεία Aseman διαθέτει 29 αεροσκάφη και πέρσι υπέγραψε συμφωνία για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, αγοράζοντας τουλάχιστον 30 Boeing 737 Max.


Τύχη-βουνό φαίνεται πως είχε ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκε στην μοιραία πτήση που κατέπεσε το πρωί της Κυριακής στο Ιράν.

Ο κ. Τσελέντης σκόπευε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που συνετρίβη, ωστόσο καθυστέρησε λόγω αυξημένης κίνησης να φτάσει στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα -ευτυχώς- να χάσει τη μοιραία πτήση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενούν μέσα ενημέρωσης, «έφυγα από την Τεχεράνη για να πάω στο αεροδρόμιο, είχε πολύ κίνηση και καθυστέρησα, για αυτό δεν μπήκα σε αυτό το αεροπλάνο. Ίσως είμαι εφτάψυχος τελικά. Όλα καλά. Τα μεσάνυχτα θα επιστρέψω στην Τεχεράνη».




161 κιλά χασίς κατασχέθηκαν από την αστυνομία στην Ιονία οδό



Μεγάλη ποσότητα ινδικής κάνναβης βάρους 161 κιλών κατασχέθηκε τα ξημερώματα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας 'Αρτας, στην Ιόνια Οδό, ενώ συνελήφθησαν δύο Αλβανοί ηλικίας 29 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 29χρονο συλληφθέντα να κινείται με αυτοκίνητο στην Ιόνια Οδό στο ύψος της 'Αρτας με κατεύθυνση το Αντίρριο και επιχείρησαν να το ελέγξουν.

Στο σήμα των αστυνομικών να σταματήσει εκείνος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και λίγο αργότερα, στο ύψος του Κομποτίου , το όχημα εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο εσωτερικό του 98 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης με συνολικό βάρος 161 κιλά και 31 γραμμάρια.

Από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας 'Αρτας προέκυψε ότι το αυτοκίνητο είχε ενοικιάσει και παραχωρήσει στον 29χρονο συλληφθέντα, ένας ομοεθνής του 23 ετών, ο οποίος συνελήφθη στον 'Αγιο Παντελεήμονα Αττικής.

Το αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας 'Αρτας.



Πηγή: skai.gr



Team Lebron - Team Stephen 148-145



Ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ ήταν... αρχηγός όνομα και πράγμα στην ομάδα του αφού με 29 πόντους, 11 ριμπάουντ και  8 ασίστ οδήγησε την Team Lebron στην τελική επικράτηση κόντρα στην Team Curry με 148-145! 






Ο ΛεΜπρόν πήρε τον τίτλο του MVP με 29 πόντους, 11 ριμπάουντ και 8 ασίστ και… έχοντας τις απαντήσεις την κρίσιμη ώρα. Πολύ πιο αρχηγικός από τον Κάρι μέσα στο παρκέ. Η δε ομάδα του ξέσπασε σε πανηγυρισμούς σαν να κατέκτησε τον τίτλο στο ΝΒΑ.




Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τα πήγε αρκετά καλά στη δεύτερη συμμετοχή του στο All Star Game,  μέτρησε 16 πόντους (6/14 σουτ), 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, και 2 λάθη σε 27 λεπτά συμμετοχής, όντας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του Κάρι.








Novartis: Πυρά κατά της Ε.Τουλουπάκη από πολιτικούς και δικαστές




Θύελλα επικρατεί στις τάξεις της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis και ειδικά για τους χειρισμούς της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Η εισαγγελέας που συνέταξε τη δικογραφία η οποία πήγε στη Βουλή για 10 πολιτικά πρόσωπα, δέχεται συνεχόμενα πυρά, τόσο από πολιτικούς όσο και από δικαστές – συναδέλφους της. Οι χειρισμοί της έχουν μπει στο μικροσκόπιο και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με τον τρόπο άσκησης της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αυτά που ερωτώνται μετ’ επιτάσεως είναι πώς δόθηκε το καθεστώς του «προστατευόμενου μάρτυρα» στα τρία πρόσωπα, τα οποία δεν είχαν να εισφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία, e-mail, λογαριασμούς, κ.ά., παρά μόνο φήμες, εικασίες και προσωπικές τους εκτιμήσεις; Υπάρχει περίπτωση κάποιοι μάρτυρες να κατέθεσαν και με το όνομά τους και ως προστατευόμενοι;

Ελήφθη η απαραίτητη έγκριση του εποπτεύοντος αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Γιατί η δικογραφία δεν εστάλη αμελλητί στη Βουλή στις 6 Νοεμβρίου, με την πρώτη κατάθεση κατά πολιτικού προσώπου, αλλά αντιθέτως η κυρία Τουλουπάκη δεχόταν καταθέσεις σε δόσεις, μέχρι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, το απόγευμα του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα; Γιατί ενώ συνεχίζονταν οι καταθέσεις και δεν είχαν κατονομαστεί όλα τα πρόσωπα, ζήτησε από το FBI να χρησιμοποιήσει στοιχεία της δικής του έρευνας για τους δέκα πολιτικούς, παρότι από αυτά δεν προέκυπτε τίποτα για εκείνους; Γιατί επισκέφθηκε ο Δ. Τζανακόπουλος τον Αρειο Πάγο; Γιατί ενώ οι μάρτυρες καταθέτουν επί τρεις, τέσσερις και πέντε ώρες, τα λεγόμενά τους περιορίζονται σε δύο ή τρεις σελίδες Α4;

Για την κ. Τουλουπάκη ακούγονται γκρίνιες στο δικαστικό σώμα και σχετικά με το πώς επελέγη να αναλάβει την κρίσιμη θέση της εισαγγελέως διαφθοράς με την παρέμβαση τόσο του Δ. Παπαγγελόπουλου όσο και της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.


Πηγή : in.gr