Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Το Μαξίμου κρύβει την διπλή αποτυχία με… σκανδαλολογία



Μαύρα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από το Μαξίμου καθώς σκανδαλολογία και αστάθεια, λόγω των ραγδαίων και ανεξέλεγκτων εξελίξεων στα εθνικά θέματα, επηρεάζουν ήδη αρνητικά και απειλούν ευθέως την ελληνική οικονομία.

Τα πράγματα άρχισαν να σκοτεινιάζουν πριν από την πρωτοφανή επιθετική ενέργεια των Τούρκων στα Υμια -που άργησε κατά περίπου 24 ώρες να βρει τη διπλωματική της απάντηση από την Αθήνα-, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη και προβληματισμένη την τιμή των ελληνικών ομολόγων να ανεβαίνει.

Σε αντίθεση με την εικόνα που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει πως ακολουθεί ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο, οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως υπό το κράτος ανησυχίας και απογοήτευσης για τα στοιχεία παγίωσης του πολιτικού σκηνικού, παρά τις προσπάθειές της, η κυβέρνηση προβαίνει σε μία σειρά από άτσαλες και ελλιπώς προετοιμασμένες κινήσεις, τις επιπτώσεις των οποίων δεν καταφέρνει να ελέγξει.

«Χαστούκι»

Η κυβέρνηση άνοιξε το Σκοπιανό, με την ελπίδα να παρέμβει στο βαρύ κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι πλειστηριασμοί και οι ακραίοι φόροι κατά της πλειονότητας της μεσαίας τάξης, που δεν «αγόραζε» το σενάριο περί εξόδου από την κρίση κ.λπ. Αυτό οδήγησε σε δύο μεγάλα συλλαλητήρια με εμφανώς αντικυβερνητικό χαρακτήρα που της προκάλεσαν σοκ, όπως προκάλεσαν και τις διαμαρτυρίες των θεσμών.

Τότε, αποφάσισε να βγάλει από το συρτάρι τα ευρήματα της εν Ελλάδι έρευνας του διεθνούς σκανδάλου της Novartis -κατά πληροφορίες απολύτως έγκυρες, η βιασύνη της προκάλεσε την έντονη ενόχληση των αμερικανικών αρχών που είχαν συστήσει να δοθεί και άλλος χρόνος στην έρευνα-, επιλογή που έφερε ακραία πόλωση στο εσωτερικό σκηνικό αλλά και συνθήκες αστάθειας, άκρως επιζήμιες για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το κλίμα, ήρθε και η επιθετική ενέργεια των Τούρκων που θέλουν να προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, με το μείγμα να γίνεται ανεξέλεγκτο και την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει την ανησυχία και την αμηχανία της.

Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν αρχικά να αποδώσουν την αρνητική απόκλιση που παρουσίασαν τα ελληνικά ομόλογα -αμέσως μετά την επιτυχή έκδοση των 7ετών ομολόγων- στην αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, στην πολιτική αστάθεια της Γερμανίας κ.λπ. Κατόπιν, όταν είδαν ότι η επιδείνωση στα ελληνικά αξιόγραφα συνεχιζόταν ενώ στη διεθνή αγορά είχε επανέλθει η ομαλότητα, άρχισαν να τους ζώνουν τα φίδια…

Η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει βιαστικά και πρόχειρα την ατζέντα των εθνικών θεμάτων προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και να επενδύσει στη σκανδαλολογία με αφορμή τη διεθνή έρευνα για το σκάνδαλο Novartis για να αλλάξει το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, έχει άμεσες επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεώρησε ότι βρήκε τον τρόπο να προκαλέσει ρήγματα στο βασικό πολιτικό αντίπαλο που είναι η Νέα Δημοκρατία. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν υπολόγισε πως η επαναφορά της πόλωσης θα επανέφερε στην πολιτική την αστάθεια και θα επηρέαζε την ήδη εύθραυστη αισιοδοξία των οίκων αξιολόγησης και των αγορών, με αρνητικές συνέπειες και στη διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα του τυπικού τέλους του προγράμματος, αλλά και στη συζήτηση για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους. Η προεξόφληση του win-win σεναρίου, όπου η κυβέρνηση συνεργάζεται χωρίς προβλήματα με τους θεσμούς και οι αγορές στέκονται θετικά έναντι της επόμενης ημέρας του τυπικού τέλους του προγράμματος, αποτελεί ήδη παρελθόν.

Τα συλλαλητήρια που προκάλεσαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, η ένταση στο Αιγαίο, η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ακραία πόλωση ως αποτέλεσμα της πολιτικής εκμετάλλευσης του διεθνούς σκανδάλου της Novartis στην Ελλάδα γυρίζει πίσω την οικονομία, εγκαινιάζει μία μακρά προεκλογική περίοδο με λήξη το φθινόπωρο του 2018 και επαναφέρει την αστάθεια και την ανησυχία.

Η επιλογή της κυβέρνησης να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία και το μεγάλο προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις τελικά πλήττει το στρατηγικό αφήγημα κυβέρνησης και θεσμών περί επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα με την ενίσχυση της προοπτικής της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την επικράτηση κλίματος πολιτικής αστάθειας στη χώρα που όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, αλλά ενδεχομένως θα αλλάξει και τις παραδοχές και τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Η Κομισιόν

Η γνωστή πλέον στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ συμμαχία της κυβέρνησης με την Κομισιόν με την ελπίδα ότι έτσι θα πιεστούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον όπως όλα δείχνουν η απόφαση που θα λάβει τον Απρίλιο είναι να συνεχίσει σε ρόλο βασικού επόπτη της ελληνικής οικονομίας και μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι καλό χαρτί για την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά αποτελεί ερωτηματικό αν ο επικεφαλής και τα ανώτατα στελέχη της Κομισιόν θα συνεχίσουν να στηρίζουν στο παρασκήνιο τις ενέργειες της κυβέρνησης, αν το κλίμα στην οικονομία επιδεινωθεί.

Για παράδειγμα, η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, στην προσπάθειά της να καταφέρει να μαζέψει το «μαξιλάρι» που χρειάζεται για να αποφύγει οριστικά την προληπτική γραμμή στήριξης αλλά και να προχωρήσει σε μία ή δύο προεκλογικού τύπου κινήσεις που ήδη προωθεί.

Δύσκολα η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων το 2019, αλλά και για μικρές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, για τις οποίες έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα τις στηρίξει προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αν η οικονομία επιβεβαιώσει το επόμενο διάστημα τη σταθεροποίησή της.

Ωστόσο, με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν την περασμένη Πέμπτη μέσα σε λίγες ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιη η ανάγνωση των αγορών ότι επανέρχονται η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η έκφραση νέων φόβων για πολιτική αστάθεια και ευμετάβλητο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση πανηγύριζε, ευλόγως, το περασμένο φθινόπωρο όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμιζαν την ελληνική οικονομία διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί και το ενδεχόμενο εκλογών δεν ήταν ορατό.

Τώρα, που στις νέες αξιολογήσεις περιλαμβάνονται αυστηρές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης πολιτικής αναταραχής στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, όπως και οι δύσκολοι όροι και προοπτικές δανεισμού για το διάστημα μετά τον Αύγουστο του 2018, πρέπει μάλλον να ξανασκέπτεται το σχεδιασμό και τις προοπτικές της.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Ο απόλυτος παραλογισμός στις εισφορές των επαγγελματιών



Έναν απίστευτο παραλογισμό αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον τρόπο υπολογισμού όχι μόνο των τρέχοντων ασφαλιστικών "χαρατσιών", αλλά και των παλιών οφειλών τους, μαζί και των συντάξεών τους.

Έτσι, την ίδια ώρα που οι επαγγελματίες τρέχουν και δεν... φτάνουν για να προλάβουν τις απανωτές μηνιαίες προθεσμίες των νέων και αναδρομικών "χαρατσιών", πρέπει να "τρίψουν" τα μάτια τους για να καταλάβουν πώς προκύπτουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον τέως ΟΑΕΕ τις οποίες πρέπει να εξοφλήσουν πριν βγουν στη σύνταξη, αλλά και πώς θα προκύψουν οι συντάξεις τους.

Κι αυτό, γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε τρεις διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των κρατήσεων των επαγγελματιών. Οι τρέχουσες εισφορές υπολογίζονται με βάση το περσινό δηλωτέο εισόδημα. Αντίθετα, οι συντάξιμες αποδοχές τους προκύπτουν από ένα "πλασματικό" εισόδημα. Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους παραμένουν υπολογισμένες με βάση το προϊσχύον σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών (ή "κλάσεων") – και όχι το εισόδημά τους (πραγματικό ή πλασματικό).

Πιο αναλυτικά, ιδού το αλαλούμ των εισφορών των επαγγελματιών:

- Υπολογισμός τρεχουσών εισφορών με βάση το περσινό εισόδημα

Οι τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης για το 2018 υπολογίζονται με βάση το ακαθάριστο εισόδημα του 2016 με έκπτωση 15%.

Ως ακαθάριστο εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016 και των εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Παράδειγμα

Έστω ένας επαγγελματίας ασφαλισμένος του τέως ΟΑΕΕ δήλωσε για το 2016 καθαρό εισόδημα 30.000 ευρώ. Με βάση αυτό, έπρεπε να καταβάλει το 2017 εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης 6.000 ευρώ. Συνεπώς, το ακαθάριστο εισόδημα του 2016 ανήλθε σε 36.000 ευρώ. Για φέτος ισχύει έκπτωση 15%. Έτσι, η βάση υπολογισμού ανέρχεται σε 30.600 ευρώ. Άρα, οι εισφορές που πρέπει να καταβάλει φέτος ο εν λόγω επαγγελματίας σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 6.120 ευρώ.

- Υπολογισμός συντάξεων με βάση εισφορές υπολογισμένες επί ενός πλασματικού εισοδήματος

Ενώ οι τρέχουσες εισφορές των επαγγελματιών υπολογίζονται από 1/1/2017 με βάση το περσινό δηλωτέο εισόδημα, η σύνταξή τους στο κομμάτι το οποίο θα προκύψει από τις εισφορές που έχουν καταβάλει έως 31/12/2016 θα προκύψει από ένα πρωτότυπο σύστημα που συνδυάζει το σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών που ίσχυε έως 31/12/2016 με το σύστημα των εισφορών επί του εισοδήματος που ισχύει από 1/1/2017.

Συγκεκριμένα, οι προ του 2017 αποδοχές με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι συντάξεις των επαγγελματιών προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των ποσών που κατέβαλαν ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία άνηκαν με τον αριθμό 5.

Παράδειγμα

Έστω ότι ένας επαγγελματίας ασφαλισμένος στον τέως ΟΑΕΕ υπάγονταν το 2016 στην 5η ασφαλιστική κατηγορία (ή "κλάση") και κατέβαλε σε ετήσια βάση το ποσό των 3.348 ευρώ για εισφορές κύριας ασφάλισης.

Για να βρεθούν οι συντάξιμες αποδοχές του επαγγελματία αυτού για το 2016, θα πρέπει να υπολογιστεί το ποσό στο οποίο τα 3.348 ευρώ αποτελούν το 20% (ή 1/5) του. Το ποσό αυτό είναι τα 16.470 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 5πλάσιο των 3.348 ευρώ. Αυτό το λογιστικό τρικ "δείχνει" πως ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είχε δηλώσει εισόδημα 16.470 ευρώ. Ωστόσο, το εισόδημα αυτό είναι πλασματικό.

- Υπολογισμός των ληξιπροθέσμων οφειλών με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες και όχι το εισόδημα

Ενώ ο ΕΦΚΑ (στον οποίο έχει ενταχθεί ο ΟΑΕΕ από 1/1/2017) υπολογίζει τις τρέχουσες εισφορές αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές με βάση τα εισοδήματα των επαγγελματιών (πραγματικά και πλασματικά αντίστοιχα), εξακολουθεί να "μετρά" τα προ του 2016 χρέη τους όπως αυτά προέκυψαν από το σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Μάλιστα, αν ένας επαγγελματίας θεμελιώνει φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ, οι οποίες προ του 2016 έχουν προκύψει με βάση το σύστημα των κατηγοριών, θα πρέπει να τις εξοφλήσει εφάπαξ ή τμηματικά (αν βρίσκονται κάτω από τα 20.000 ευρώ), προκειμένου να "βγει" στη σύνταξη.

Παράδειγμα

Έστω ότι ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον τέως ΟΑΕΕ θεμελίωσε 1/2/2018 συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 40 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο, έχει ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές ύψους 13.763 ευρώ, καθώς δεν κατέβαλε τις εισφορές που του αναλογούσαν βάσει του συστήματος των ασφαλιστικών κατηγοριών την περίοδο 2014-2016 και παράλληλα δεν κατέβαλε τις κρατήσεις του το 2017 με βάση το σύστημα υπολογισμού βάσει του εισοδήματος του 2016.

Για να αιτηθεί συνταξιοδότησης, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ ή τμηματικά (σε έως 40 δόσεις μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξή του) την οφειλή του αυτή μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις του.


Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Πηγή : capital.gr


Πανηγυρίζει το ΥΠΟΙΚ με 200δις νέο χρέος, κομμένα επιδόματα, μείωση συντάξεων, υπερφορολόγηση και τον ιδιωτικό τομέα σε αποσύνθεση



Τίποτα από αυτά δεν αγγίζει τους Έλληνες, η χαρά είναι για τους δανειστές που θέλουν τα χρήματα τους κατά προτεραιότητα αδιαφορώντας για την κατάσταση των πολιτών και για το εάν υποφέρουν η όχι.

Η αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ, τροφοδοτήθηκε και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μια βαθμίδα (σε «Β» από «-Β») από τον οίκο Fitch, με μια διαλυμένη ελληνική κοινωνία με υπερφορολόγηση, μειώσεις συντάξεων, κομμένα επιδόματα, διαλυμένη πρόνοια και υγεία και ένα ιδιωτικό τομέα να υποφέρει.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, απόδειξη της θετικής πορείας της οικονομίας αποτελεί και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών : «με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει τον κόσμο της εργασίας».


Ελληνικές ιδιαιτερότητες στα τροχαία


Προτού πατήσετε γκάζι ή προσπεράσετε το μπροστινό σας Ι.Χ., αναλογιστείτε τι μπορεί να συνεπάγεται ένα τροχαίο, ακόμα και αν οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Οι διαδικασίες στη χώρα μας είναι αρκετά σύνθετες και διαφοροποιούνται σημαντικά από τις άλλες χώρες στην Ε.Ε. «Στο εξωτερικό, άπαξ και σημειωθεί το ατύχημα, ο οδηγός αποζημιώνεται απευθείας με το ποσό που ορίζει ο εμπειρογνώμονας», εξηγεί άνθρωπος του κλάδου. «Εδώ, όμως, πρέπει πρώτα να το επισκευάσεις και μετά, έχοντας τα ανάλογα παραστατικά από το συνεργείο, δικαιούσαι να εισπράξεις την αποζημίωση». Τι συμβαίνει, όμως, αν δεν έχει ο οδηγός διαθέσιμες κάποιες χιλιάδες ευρώ, που ενδέχεται να απαιτούνται; «Τότε είτε το αφήνει χτυπημένο είτε κάνει μια εξουσιοδότηση στο συνεργείο, ώστε να το επισκευάσει πρώτα και μετά να εισπράξει την αποζημίωση». Το εν λόγω αντίστροφο σχήμα θεσπίστηκε προς αποφυγήν της... φοροδιαφυγής. «Ο νομοθέτης θεωρούσε ότι έτσι διασφαλίζει τη νομιμότητα της συναλλαγής». Είναι αμφίβολο αν ο στόχος επιτυγχάνεται, δεδομένου ότι στη χώρα μας οι υπερτιμολογήσεις και τα εικονικά ατυχήματα φτάνουν το 15%, ποσοστό που καθιστά εξαιρετικά δύσπιστες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το μόνο, ίσως, παρήγορο είναι ότι, μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, η αποπληρωμή είναι άμεση, κάτι που παλιά δεν ίσχυε. Φαίνεται, όμως, ότι η οικονομική κρίση είχε θετικό πρόσημο για τις ασφαλιστικές. «Μειώσαμε τα χιλιόμετρα που διανύουμε με αυτοκίνητο και δη στις εθνικές οδούς, οδηγούμε πιο συντηρητικά για να καίμε λιγότερο, βγαίνουμε και πίνουμε λιγότερο, οπότε οδηγούμε συνολικά λιγότερο επικίνδυνα», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Ωστόσο, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους 600.000 ανασφάλιστα οχήματα. «Στο εξωτερικό, ακόμα και άνθρωποι που ζουν στο όριο της παρανομίας, έχουν ασφαλισμένο το αυτοκίνητό τους, όχι επειδή είναι ηθικοί, αλλά επειδή το ύψος του προστίμου είναι δυσθεώρητο», σχολιάζει από την πλευρά του ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ειρηνοδίκης στον Πειραιά· «στην Ελλάδα το πρόστιμο είναι 500 ευρώ και το κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου μπορεί να κυμαίνεται ετησίως στα 300-350 ευρώ». Συνεπώς, αντί το πρόστιμο να μας δίνει κίνητρο να ασφαλιστούμε, σχεδόν μας αποθαρρύνει. «Τα πρόστιμα θα έπρεπε να έχουν διαβάθμιση, όπως συμβαίνει άλλου», διευκρινίζει, «δηλαδή όταν οδηγεί κανείς υπό την επήρεια μέθης, να πληρώνει ένα ποσό ως ποινή, αλλά όταν διαπράττει ατύχημα όντας μεθυσμένος, να πληρώνει πολλαπλάσια ποινή».

Πάντως, βάσει της εμπειρίας του ειρηνοδίκη που εξετάζει καθημερινά υποθέσεις τροχαίων, «μία από τις συνηθέστερες αιτίες είναι τα ελαστικά, τα οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν αλλάζουμε αρκετά τακτικά, ενώ έπεται η χρήση κινητού παράλληλα με την οδήγηση». Οσο για τους λόγους που οδηγούν τους αντίδικους στο Ειρηνοδικείο, «διαφωνούν για την υπαιτιότητα, για το ύψος της αποζημίωσης ή ο υπαίτιος του ατυχήματος δεν έχει κάνει δήλωση».

Συγγενείς θυμάτων

Στο μεταξύ, ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS - Τροχαία Εγκλήματα» έστειλε υπόμνημα στους συναρμόδιους υπουργούς για τη θεσμοθέτηση δικαιωμάτων στους συγγενείς των θυμάτων τροχαίων. Μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για παροχή άδειας μετ’ αποδοχών στους α΄ βαθμού συγγενείς, εργαζόμενους στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, άπαξ και το θύμα του τροχαίου νοσηλεύεται. Ακόμα, ζητούν να προβλέπεται άδεια για συγγενείς θανόντων ή βαριά τραυματισθέντων, που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία, όπως και μετεγγραφή στους φοιτητές.


ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Με προβλήματα αλκοολισμού το 10% των Ελλήνων



Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αν. καθ. Ψυχιατρικής – Ψυχιατροδικαστικής, της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής, στο νοσοκομείο «Αττικόν» Αθανάσιος Δουζένης, κάθε Έλληνας καταναλώνει 10,3 λίτρα αλκοόλης τον χρόνο, που είναι μία πολύ μεγάλη ποσότητα.

«Τακτική χρήση αλκοόλ κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας. Ένα περίπου 40% κάνει χρήση αλκοόλ πολύ τακτικά, απόλυτη εξάρτηση έχει περίπου ένα 10%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό απέχει πλήρως. Όμως, η προβληματική χρήση δεν είναι υποχρεωτικά η εξάρτηση, αλλά η χρήση που δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο».

Ο κ. Δουζένης μιλά στο Πρακτορείο Fm, με αφορμή την ημερίδα «Εμπειρία Δύναμη Ελπίδα» που διοργανώνουν οι ΑΑ, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.

Το πρόβλημα όπως αναφέρει ο καθηγητής, απαντάται συχνότερα στον ανδρικό πληθυσμό, γιατί όπως αναφέρει οι άντρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ενώ κάποιο ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα κοινωνικά πρότυπα που παραδοσιακά θέλουν τους άντρες να πίνουν και να καπνίζουν περισσότερο. «Οι γυναίκες δυστυχώς επιταχύνουν και προσεγγίζουν τους άντρες στην κατανάλωση».

«Μπόμπες» και τσίπουρα σημεία των καιρών

Ο αλκοολισμός επηρεάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, όμως οι άνθρωποι που είναι κοινωνικοοικονομικά υποβαθμισμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, γιατί βιώνουν πολύ μεγαλύτερες πιέσεις και συχνά βρίσκουν διέξοδο στο αλκοόλ, επισημαίνει ο κ. Δουζένης. «Σε κράτη που τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα μίας κοινωνίας καταρρίπτονται και μπαίνουν σε φάση ανέχειας, οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές αυξάνουν και ως εκ τούτου, και η χρήση αλκοόλ. Κατά συνέπεια στη χώρα μας, αυτό που παρατηρούμε από το 2010 και εντεύθεν, είναι ότι υπάρχει μία αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μια μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ κακής ποιότητας, και μία κατανάλωση αλκοόλ, η οποία σκοπεύει στο αλκοόλ αυτό κάθε αυτό, και όχι στην ποιότητα. Δηλαδή αυξάνεται περισσότερο η χρήση σε τσίπουρα και ρακές από ότι σε κρασί ή άλλα ποτά. Ο καταναλωτής πίνει για να ζαλιστεί και να ξεφύγει από την πραγματικότητα και όχι για να διασκεδάσει».

Χρόνια υποτροπιάζουσα ψυχική διαταραχή που χωρίζεται σε δύο τύπους

Ο αλκοολισμός σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες. «Ο ένας τύπος είναι ο αλκοολισμός τύπου 2 που έχει μία σαφή κληρονομική επιβάρυνση, οικογενειακό υπόβαθρο, με ανάλογα πρότυπα από την παιδική ηλικία. Και υπάρχει και ο αλκοολισμός τύπου ένα, που το άτομο, σταθερά σε βάθος χρόνου αυξάνει την κατανάλωση του και στο τέλος καταλήγει αλκοολικό σε μεγάλη ηλικία». Η εξάρτηση από τον αλκοολισμό είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα ψυχική διαταραχή, όπως τονίζει ο καθηγητής. «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που διακόπτει το αλκοόλ υποτροπιάζει, ωστόσο και ένα μεγάλο ποσοστό επίσης ανορθώνει τη ζωή του και επιστρέφει σε μία λειτουργικότητα την οποία μπορεί να έχει χάσει για πάρα πολλά χρόνια».

Το αλκοόλ δεύτερη ουσία θανάτου μετά το τσιγάρο

Όταν ξεκίνησα να ασκώ το επάγγελμα πριν πολλά χρόνια μεγαλύτεροι συνάδελφοι ψυχίατροι μου δήλωναν ευθαρσώς ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα αλκοολισμού, αναφέρει ο κ Δουζένης. «Αυτό προφανέστατα ήταν λάθος και ήταν κάτι που μας οδήγησε σε έναν εφησυχασμό, γιατί αποδεχόμασταν μία χρήση αλκοόλ μέσα σε κοινωνικά πλαίσια. Τώρα πια είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, το οποίο αποτελεί την ουσία που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, μετά το τσιγάρο. Θεωρώ δε ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα όχι μόνο τώρα με την κρίση, απλά δεν ήταν αναγνωρισμένο».

Πρόβλημα δημόσιας υγείας με σοβαρές συνοσηρότητες

«Ο αλκοολισμός έχει και συνοσηρότητες. Δηλαδή προάγει και υπάγει και άλλες ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη ή συναισθηματική διαταραχή, με μεγάλη αυτοκτονικότητα πολύ συχνά, ακόμα και ψύχωση. Ο αλκοολισμός επιβαρύνει σοβαρότατα τη σωματική υγεία, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης και σαφώς είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Αναγκαία μία μεγαλύτερη στήριξη στις θεραπευτικές δομές

Το ερώτημα για το αν στην Ελλάδα έχει δοθεί η ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος έμφαση, από την Πολιτεία, εύλογο. «Όχι δεν έχει δοθεί η έμφαση που οφείλεται στο πρόβλημα, και το λέω ευθέως. Χρειάζεται μία πολύ μεγαλύτερη στήριξη στις θεραπευτικές δομές. Πρέπει να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, να αυξηθεί η πρόσβαση σε αυτούς τους ασθενείς, για να αντιμετωπίζονται ισότιμα με άλλους ασθενείς. Οι θεραπευτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας και κάθε ιατρική θεραπευτική προσέγγιση επαίρεται για αυτό το ποσοστό της. Όμως, είναι σαφές σε όσους ασχολούνται με το θέμα ότι οι ομάδες αυτοβοήθειας έχουν μία εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα και είναι πάρα πολύ χρήσιμες για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το αλκοόλ. Οι ομάδες αυτοβοήθειας ξεπερνούν το στίγμα, δεν αντιμετωπίζουν τον πάσχοντα ως ιατρικά πάσχοντα, αλλά ως ένα συνάνθρωπο τους που χρειάζεται βοήθεια, και παράλληλα βάζουν στο στόχαστρο την μακροχρόνια προσπάθεια για αποχή».

«Η ασθένεια μας είναι τρισυπόστατη: ασθενεί ο νους, το σώμα και το συναίσθημα»

Πώς όμως ακριβώς λειτουργούν αυτές οι ομάδες αυτοβοήθειας; Και τι ρόλο παίζουν στον αγώνα των αλκοολικών για να βγουν από τη «φυλακή» τους; Ο πρόεδρος του Σωματείου για τις δραστηριότητες των ΑΑ Ελλάδος, Γιώργος, που είναι καθαρός 18 ολόκληρα χρόνια, μίλησε στα «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» και ξετύλιξε το κουβάρι της δικής του ιστορίας. «Πίνω από πολύ μικρός. Έχω γεννηθεί σε ένα αλκοολικό περιβάλλον. Ο πατέρας μου έπινε. Είχα πει ότι εγώ ποτέ δεν θα γίνω σα τον πατέρα μου, αλλά ήπια πάρα πολύ νωρίς… και με τον τρόπο που πίνει ένας αλκοολικός. Κι έτσι μπήκα στον εθισμό. Μέσα στις ομάδες αλκοολικών ανωνύμων κατάλαβα, αφού γνώρισα το πρόβλημα μου, ότι τελικά στον αλκοολισμό δεν υπάρχουν αιτίες. Πρόκειται για ασθένεια. Μία ασθένεια τρισυπόστατη. Ασθενεί ο νους, το σώμα και το συναίσθημα. Ασθένεια, άλλωστε είχαν χαρακτηρίσει τον αλκοολισμό και οι αλκοολικοί ανώνυμοι πριν από περίπου 100 χρόνια». Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (ΑΑ) είναι μια παγκόσμια αναγνωρισμένη Αδελφότητα, που υπάρχει εδώ και 82 χρόνια διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία 30, με ομάδες διάσπαρτες σε όλη την χώρα.

Διαφυγή με δώδεκα βήματα

«Είμαστε αμιγώς ομάδες αυτοβοήθειας. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός. Κάθε ομάδα αποτελείται από 15-40 άτομα. Τις υπηρεσίες υποστήριξης αναλαμβάνουν οι παλαιότεροι, οι οποίοι είτε θα συντονίσουν, είτε θα έχουν τον ρόλο του υποστηρικτή. Ο υποστηρικτής όμως στηρίζεται μόνο στη δική του εμπειρία, την οποία μεταδίδει στο νεοφερμένο, αν ο τελευταίος το θέλει. Το θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται είναι “τα 12 βήματα”. Πρόκειται για ένα μοντέλο θεραπείας που εμβαθύνει κυρίως στην αναγνώριση του προβλήματος, καθώς ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αλκοολισμού είναι η άρνηση του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποτελεί απόσταγμα εμπειρίας των πρώτων αλκοολικών, το οποίο αξιολογούσαν κάθε φορά στη βάση της εμπειρίας, ώστε να έρθει σήμερα στα χέρια μας. Και κατά τη δική μου ανάρρωση είναι το κατ’ εξοχήν τέλειο και λειτουργικό πρόγραμμα, αφού με βοήθησε να είμαι καθαρός 18 χρόνια». «Μεγάλη αγάπη για τη ζωή, μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τον εαυτό μου, για την ομάδα μου και για αυτόν που ακόμα πάσχει πίνοντας και είναι απελπισμένος, να ξέρει ότι είμαι εκεί», μάς λέει ο Γιώργος, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση.



Πηγή : protothema.gr



Αλβανός βαρυποινίτης εκτέλεσε «συμβόλαιο» των Πυρήνων της Φωτιάς



«Συμβόλαιο»… εκφοβισμού για λογαριασμό της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είχε εκτελέσει, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο 33χρονος Αλβανός βαρυποινίτης Φάμπιο Ντούσκο, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, μαχαιρώνοντας ένα Ρουμάνο κρατούμενο.

Στο κελί του Ντούσκο, στις 3 Φεβρουαρίου 2018, είχε γίνει έφοδος της ΕΚΑΜ, ύστερα από πληροφορίες που ανέφεραν πως είχε οπλισμό για την εκδήλωση ομηρίας και απόδρασης ποινικών και κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, την ημέρα του… συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα!

Η «συνεργασία» τους είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, μέσω… διαύλων της GREEK MAFIA, όταν ο κρατούμενος είχε «νοικιάσει» εξωτερικούς συνεργάτες να συνδράμουν τον Χριστόδουλο Ξηρό και την Αγγελική Σπυροπούλου στην υλοποίηση του σχεδίου «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των εξωτερικών τοίχων των φυλακών Κορυδαλλού, με στόχο την απόδραση τρομοκρατών και ποινικών κρατουμένων. Παρότι ήταν σε «επιτήρηση», είχε βρει την ευκαιρία να βρεθεί από τη Γ πτέρυγα στην Α και να επιτεθεί δολοφονικά εναντίον του Ρουμάνου συγκρατούμενου, με «δούρειο ίππο» κάποιους αντιεξουσιαστές που τον παρέσυραν εκτός κελιού για να εκδηλωθεί η επίθεση σε βάρος του.

Αυτή η «ασυδοσία» των επαφών στις φυλακές Κορυδαλλού διαπιστώθηκε από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Με έκπληξη είδαν πως ο Φάμπιο Ντούσκο ήταν συγκρατούμενος στην ίδια πτέρυγα, ακόμη και στο ίδιο κελί, με τους Κλόντι Λεκοτσάι, Αρμπέρ Μπάκο και Oλτι Ντούλτσε, κατηγορούμενων ως ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, δύο ακόμη δολοφονιών και του αιματοκυλίσματος στο Μικρολίμανο. Ολοι τους, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, αποτελούν ένα «γραφείο ενοικιάσεως» εκτελεστών συμβολαίων θανάτου και άλλων πάσης φύσεως…

Το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φάμπιο Ντούσκο αναμένεται να «μετακομίσει» σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

«Βόλτα» μαχαιρώματος

Στα τέλη Μαρτίου 2015, σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόπειρα υλοποίησης του σχεδίου «Γοργοπόταμος», τις συλλήψεις Χριστόδουλου Ξηρού, Αγγελικής Σπυροπούλου, ενός απότακτου ΕΚΑΜίτη και κάποιων Αλβανών συνεργών, εκδηλώθηκε η δολοφονική επίθεση του Φάμπιο Ντούσκο μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο 33χρονος, παρότι θεωρητικά ήταν σε αυξημένη επιτήρηση, μετά τις κατηγορίες για «συνεργασία» στην εφαρμογή του σχεδίου ανατίναξης της εξωτερικής τοιχοποιίας των φυλακών, κατάφερε να βρει όλες τις εσωτερικές… πόρτες του Κορυδαλλού ανοικτές! Από τη Γ πτέρυγα διένυσε μία μεγάλη απόσταση, πέρασε όλες τις πόρτες και έφθασε έως την Α πτέρυγα όπου εκδήλωσε την επίθεσή του με μαχαίρι εναντίον του στόχου από τη Ρουμανία.

Πηγές της Ασφάλειας Αττικής επεσήμαιναν ότι η «εντολή» επίθεσης είχε δοθεί από έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, βοήθησαν στην υλοποίησή της παρασύροντας το στόχο εκτός κελιού, για να βρει την ευκαιρία ο Φάμπιο Ντούσκο να μαχαιρώσει τον κρατούμενο. Τα κίνητρα της επίθεσης ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστα. Ο Ρουμάνος κρατούμενος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Φάμπιο Ντούσκο, στις 8 Νοεμβρίου 2015, είχε τύχει της συμπαράστασης των «αλληλέγγυων των Πυρήνων», οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μεταγωγή και κράτησή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όταν είχε κληθεί ως μάρτυρας από μέλος της «Συνωμοσίας» για τη δίκη της υπόθεσης του Χαλανδρίου. Αντίστοιχης συμπαράστασης είχε τύχει και στις 29 Φεβρουαρίου 2016, όταν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού για την εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με την καταγγελία, «απήχθη» από άνδρες της ΕΚΑΜ και μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ο Φάμπιο Ντούσκο έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για φονικές ληστείες στην Αθήνα, για ανθρωποκτονία στη Θεσσαλονίκη με θύμα 25χρονο ομοεθνή του, το πτώμα του οποίου βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι σε δασική περιοχή στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, αλλά και για τραυματισμό εμπλεκομένου σε υπόθεση σωματεμπορίας στη συμπρωτεύουσα. Είχε συλληφθεί σε στημένη «ενέδρα» της Αστυνομίας στην Κατερίνη.

Πληροφορίες για σχέδιο ομηρίας και απόδρασης ανήμερα το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Από τα μέσα Ιανουαρίου τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν «ακούσματα» για απόδραση ποινικών κρατούμενων της Greek Mafia και κάποιων εγκλείστων της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με την ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων και… αντιπερισπασμό το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, στο οποίο θα ήταν απασχολημένος μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων. Η πληροφόρηση έκανε λόγο για ένα πιστόλι και δύο χειροβομβίδες που είχε στο κελί του ο Αλβανός βαρυποινίτης Φάμπιο Ντούσκο. Τον οπλισμό, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, θα τον χρησιμοποιούσαν για την ακινητοποίηση σωφρονιστικών υπαλλήλων, την πρόσκαιρη ομηρία έως το άνοιγμα των θυρών για την τελική έξοδο, όπως είχε επιχειρηθεί αποτυχημένα στις 12 Δεκεμβρίου 2011 από τον Παναγιώτη Βλαστό και πέντε μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Σε αυτό το πλαίσιο αστυνομικών εκτιμήσεων είχε αποφασιστεί η έρευνα στο κελί του συγκεκριμένου κρατουμένου στην Α πτέρυγα των φυλακών μία ημέρα πριν από το… συλλαλητήριο, με τη χρησιμοποίηση στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Από την έρευνα δεν εντοπίστηκε τέτοιος οπλισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε και πιθανόν να κρύφτηκε, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, ωστόσο «διαλύθηκε» το… γραφείο που διατηρούσε ο Αλβανός κρατούμενος για να συντονίζει μέσω SKYPE τις… εξωτερικές εργασίες, καθώς κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής on line συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο με στικάκια, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια σουβλιά και μαχαίρια. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν την απορία τους πώς ένας βαρυποινίτης με αυτό το ποινικό παρελθόν βρισκόταν στην Α πτέρυγα, η οποία δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας για κρατουμένους με πολυετείς ποινές κάθειρξης.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Σαμαράς κατά Κουρουμπλή για το σκάνδαλο με τη Novartis



Επίθεση κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς επικαλούμενος στοιχεία του ημερολογίου Φρουζή, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη Novartis...

Όπως καταγγέλλει ο κ. Σαμαράς, υπήρξε καταγγελία για τον κ. Κουρουμπλή, την οποία η αρμόδια Εισαγγελέας δεν εξέτασε αν αληθεύει ενώ ο τ. υπουργός Υγείας είχε συναντηθεί κατ΄ιδίαν με τον κ. Φρουζή σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Οι αναφορές για τα γεγονότα αυτά περιλαμβάνονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός κατά του νυν πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και δικαστικών λειτουργών που ασχολούνται με την υπόθεση αυτή.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται σε "ψευδομάρτυρες" και αναρωτιέται για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι καταθέσεις τους από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Για την υπόθεση Novartis, σημειώνει ότι  οι πρακτικές της αφορούσαν πολλές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα...

“Ως προς την Ελλάδα, οι αναφορές στον διεθνή τύπο έκαναν λόγο για εµπλοκή 4.000 γιατρών και δηµοσίων υπαλλήλων στην ερευνώµενη υπόθεση. Στο πλαίσιο της έρευνας των αµερικανικών αρχών, η Novartis κλήθηκε να πληρώσει πρόστιµα ύψους 390 εκ. δολαρίων για δωροδοκία φαρµακοποιών στις ΗΠΑ, 25 εκ. δολαρίων για δωροδοκία ιατρών στην Κίνα, 85 εκ. δολαρίων για δωροδοκία σχετιζόµενη µε προµήθειες κρατικών νοσοκοµείων στην Τουρκία και 48,3 εκ. δολαρίων για δωροδοκίες στη Νότια Κορέα. Όσον αφορά την έρευνα για την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε µετά από καταγγελίες πρώην στελεχών της NOVARTIS, η έρευνα δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί από τις αρµόδιες αµερικανικές αρχές"..., αναφέρει ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, ο τέως πρωθυπουργός κάνει λόγο με επαναλαµβανόµενη λασπολογία και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συστηµατικά επεδίωκε να κατασκευάσει ένα “σενάριο εµπλοκής” των αντιπάλων της σε διαφθορά... "Το πιο αδιανόητο, µάλιστα, είναι ότι ένας εκ των δηµοσίως καταγγελλόντων και τιµητών ήταν ο Π. Κουρουµπλής, ο οποίος την περίοδο της υπουργίας του συναντάτο µε τον αντιπρόεδρο της Novartis όχι στο υπουργικό του γραφείο, αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών! Πλείστοι άλλοι, µε προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, σε κάθε δύσκολη για την κυβέρνηση στιγµή, επαναλάµβαναν µε νόηµα: "περιµένετε και σε λίγο θα σκάσει η υπόθεση Novartis", αναφέρει.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr





19χρονος μαχαίρωσε τον 15χρονο αδελφό του



Σοκ στην τοπική κοινωνία της Βέροιας, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας 19χρονος μαχαίρωσε τον 15χρονο αδελφό του σε καβγά στο σπίτι τους. Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (17.02.2018), όταν τα δύο αδέρφια, 15 και 19 ετών αντίστοιχα, τσακώθηκαν ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, ο 19χρονος φέρεται να τραυμάτισε τον αδερφό του, χτυπώντας τον τρεις φορές με μαχαίρι στο λαιμό. Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας από τους γονείς του.

Αρχικά δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον δράστη της επίθεσης. Εν συνεχεία, η ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη αποκαλύφθηκε και οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 19χρονου. 

Η ζωή του 15χρονου δε διατρέχει κίνδυνο.



Πηγή


Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 10 ετών στην Βρετανία




Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο στη Βρετανία, η οποία έγινε αισθητή και σε περιοχές της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (BGS), 

«Σεισμικές δονήσεις τέτοιου μεγέθους σημειώνονται στη Βρετανία μονάχα κάθε 2-3 χρόνια» επισήμανε το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που πλήττει τη χώρα εδώ και μία δεκαετία, ο οποίος, εντούτοις, δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές. 

Σύμφωνα με το BGS, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σουόνσι, στην Ουαλία. Στην ανακοίνωση των σεισμολόγων επισημαίνεται ότι είναι η σφοδρότερη σεισμική δόνηση στη Βρετανία από το 2008. 

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, το οποίο είχε οργανώσει σήμερα μια εκδήλωση γνωριμίας και ξεναγήσεων για υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Όπως φαίνεται, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος προχώρησαν στην εκκένωσή του. 

Οι σεισμοί δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο στη Βρετανία και σπανίως είναι ισχυροί. Η σεισμική δόνηση του 2008 στο Μάρκετ Ρέιζεν, στη βορειοανατολική Αγγλία, ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών. 


ΤΑ ΝΕΑ


Συνελήφθη γιατρός σε νοσοκομείο της Αττικής για φακελάκι



Γιατρός, 66 ετών, που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, κατηγορούμενος ότι απαίτησε «φακελάκι» για να χειρουργήσει ασθενή. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου...

Ειδικότερα, η υπόθεση διερευνήθηκε έπειτα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε από 41χρονη ασθενή το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, προκειμένου να την χειρουργήσει. Αστυνομικοί προσημείωσαν το συγκεκριμένο ποσό και το παρέδωσαν σε συγγενικό πρόσωπο της 41χρονης, η οποία σε προκαθορισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του γιατρού, του παρέδωσε τα 500 ευρώ μέσα σε φάκελο.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο, παρενέβησαν και συνέλαβαν τον 66χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε το «φακελάκι» με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς γιατρός, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.





Καρδίτσα: Πέθανε ο 77χρονος που δέχθηκε επίθεση από αλλοδαπούς



Ο 77χρονος ιδιοκτήτης, που είχε δεχθεί επίθεση από αλλοδαπούς που μπήκαν στο σπίτι του στο Πεδινό Καρδίτσας, το προηγούμενο Σάββατο, υπέκυψε στα τραύματα του.

Ο άτυχος ηλικιωμένος νοσηλευόταν σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου οι γιατροί έδιναν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Όμως, δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε το πρωί της Παρασκευής βυθίζοντας στο πένθος την 81χρονη σύζυγό του και την κόρη τους. Μετά την τραγική εξέλιξη, το κατηγορητήριο γίνεται ακόμη βαρύτερο για τους τέσσερις νεαρούς κακοποιούς που τον είχαν ξυλοκοπήσει για να αρπάξουν 550 ευρώ, καθώς ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Καρδίτσας μετέτρεψε την κατηγορία από αυτή της ληστείας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με σκοπό τη ληστεία!

Υπενθυμίζεται ότι μόνο ένας από τους ληστές παραμένει ασύλληπτος, αλλά τα στοιχεία του είναι γνωστά και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από την ανακρίτρια Καρδίτσας. Πρώτος, είχε πέσει στα χέρια αστυνομικών λίγες ώρες μετά την ληστεία ένας 24χρονος. Την περασμένη Τετάρτη είχε συλληφθεί σε περιοχή των Τρικάλων ένας 20χρονος και την Πέμπτη σε περιοχή της Καρδίτσας ένας 23χρονος συνεργός τους.


Πηγή


Κριστίν Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, αλλά απειλείται από γεωπολιτικούς κινδύνους



Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για περικοπές φόρων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων επέκρινε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένη από την παγκόσμια εικόνα της οικονομίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για τους κινδύνους από πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι 120 από τις 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ βρίσκονται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης, ανέδειξε ωστόσο τον κίνδυνο εκτροχιασμού της θετικής πορείας εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων. "Υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία του πλανήτη", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Μέση Ανατολή, στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και στις κυβερνοαπειλές.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις περικοπές φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σε μια σπάνια δημόσια αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, τόνισε ότι "το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο" και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού. "Αν και η επίδραση του Νόμου που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ακόμη στην αρχή, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση και πληθωρισμό, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και σε καταβολή υψηλότερων μισθών", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός προς τα κάτω, με άλλες χώρες να επιλέγουν αντίστοιχες πολιτικές και τελικά να απειλούνται οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η παιδεία, η άμυνα και η υγεία. "Το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο. Ο ανταγωνισμός προς τα κάτω δεν ενισχύει αυτές τις επενδύσεις και δεν βοηθάει το εργατικό δυναμικό και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για την νέα οικονομία του αύριο", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κυπελλούχος Ελλάδας η ΑΕΚ! Επικράτησε 88-83 του Ολυμπιακού



Η ΑΕΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 2001 στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου. Στον 4ο τελικό της ιστορίας της με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ  επικράτησε με 88-83, χάρη σε μεγάλη ομαδική εμφάνιση και υπέρβαση από κάθε παίκτη του Ντράγκαν Σάκοτα. 

Αυτός είναι ο πρώτος τίτλος Κυπέλλου Ελλάδας στην καριέρα του προπονητή των «κιτρινόμαυρων» σε 4 παρουσίες του στην καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού. 

Τα δεκάλεπτα: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88

Διαιτητές: Σχινάς, Μάνος, Πουρσανίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σπανούλης 20 (3τρ., 9ασ.), Μιλουτίνοφ 17 (8ρ.), Πρίντεζης 10 (2), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), ΜακΛίν 10, Παπαπέτρου 5, Στρέλνιεκς 14 (2), Ρόμπερτς, Μπόγρης, Ουίλτζερ, Τόμπσον

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 11 (1), Γκριν 6, (5 ριμπάουντ,7 ασίστ). Χάρις 17, Λαρεντζάκης 6 (2), Χάντερ 15, Πάντερ 14 (2), Ξανθόπουλος 3 (1), Σάκοτα 8, Βασιλόπουλος, Άτιτς, Μαυροειδής 4, Καββαδάς 4


Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς την Τρίτη




Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη για τους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών κήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Υπάρχουν ορισμένοι δήμοι που παρά τη σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσαν ότι την ημέρα εκείνη οι σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί, όπως και οι 75 βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων.

Την ίδια μέρα, η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.00 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, αντιδρώντας σε νομοθετική διάταξη του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το μέτρο αυτό, αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ , θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους.


Τα διεθνή ΜΜΕ για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch



Με θετικά σχόλια κρίνουν την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Fitch τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας. 

Ειδικότερα, οι Financial Times σημειώνουν πως ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας με το σκεπτικό ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία, τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν τον στόχο των πιστωτών.

«Για την Ελλάδα είναι ένα ευπρόσδεκτο μήνυμα πως η ανάκαμψη εδραιώνεται, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2006. Τον Ιανουάριο ο S&P προχώρησε σε ανάλογη κίνηση και αναβάθμισε την Ελλάδα», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Bloomberg: Θετική η προοπτική για την Ελλάδα

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι ο οίκος Fitch αναμένει ότι ο μειωμένος πολιτικός κίνδυνος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εφαρμογή των νομοθετημένων δημοσιονομικών μέτρων θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης. Η προοπτική είναι θετική.

«Ο οίκος εκτιμά πως το Eurogroup θα παραχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους φέτος. Θεωρεί ότι οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν μια υβριδικά «καθαρή» έξοδο από τον πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο» τονίζει το πρακτορείο.

AP: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%

Σύμφωνα με το Associated Press «ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας καθώς η χώρα πορεύεται προς το τέλος της οκταετούς περιόδου υπαγωγής της σε προγράμματα στήριξης. Ο οίκος επικαλείται τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την τροχιά ανάπτυξης για το 2018». 

«Η αναβάθμιση ανακοινώθηκε ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωνε τις επαφές του με θεσμικούς επενδυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο. Η χώρα ετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή της στις αγορές φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2018 και 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2.5%, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.



in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ



Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε σήμερα, Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Munich Security Conference. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Στη συνομιλία που είχαν, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην τουρκική ηγεσία τις πάγιες ελληνικές θέσεις.



Επίσης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου, συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Sebastian Kurz με τον οποίον συζήτησαν ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων.



Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε  με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Sergey Lavrov συζητώντας διμερή και περιφερειακά θέματα.

Κατόπιν,  είχε επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝATO, κ. Jens Stoltenberg, καθώς και με τον Αμερικανό Γερουσιαστή της Πολιτείας του Wisconsin, κ. Ron Johnson

Σε όλους τους συνομιλητές του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.