Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Να θυμηθούμε τι έλεγε η "υπουργάρα" του ΣΥΡΙΖΑ ο Μπαλάφας : Να μειώσουμε τους εξοπλισμούς και ας το ρισκάρουμε με την Τουρκία


Μνημείο ανευθυνότητας, ανικανότητας και επικινδυνότητας πρέπει αν στηθεί για την κυβέρνηση Τσίπρα στο Σύνταγμα για να το βλέπει ο κόσμος ώστε να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη όσα ψέματα και να ακούσει όσο και να εξαπατηθεί.

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει το 2012 ο τότε υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε δραστική περιστολή των αμυντικών της δαπανών ακόμη κι αν χρειαστεί να ρισκάρει στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ο κ. Μπαλάφας σε κρεσέντο ανευθυνότητας έκανε λόγο για εξοικονόμηση πόρων από μια τέτοια κίνηση, και όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το τί θα γίνει με την Τουρκία σε περίπτωση μείωσης των εξοπλιστικών προγραμματών, τότε απάντησε: «Θα το ρισκάρουμε».

Μετά τον κάνατε και υπουργό την στελεχάρα ανευθυνότητας


Φάμπρικα απάτης στα Ιωάννινα με θύματα δεκάδες επαγγελματίες




Περισσότερες από 50 υποθέσεις εξαπάτησης επαγγελματιών στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, εξιχνιάστηκαν μετά την επ΄ αυτοφώρω σύλληψη ενός 51χρονου πριν δύο ημέρες, ο οποίος
κατηγορείται για απάτες κατ΄ εξακολούθηση και σύσταση συμμορίας.

Αρχικά οι αστυνομικοί, είχαν εξιχνιάσει 10 υποθέσεις, με τη δικογραφία να περιλαμβάνει ακόμη δύο συνεργούς του 51χρονου, μία γυναίκα κι έναν άνδρα. Ωστόσο από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων προέκυψε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, με την ίδια μεθοδολογία, και συγκεκριμένα με το πρόσχημα της ανανέωσης ετήσιας συνδρομής σε επαγγελματικό κατάλογο, οι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν άλλους 41 επαγγελματίες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, αποσπώντας τους χρηματικά ποσά.

Η συμπληρωματική δικογραφία που σχηματίσθηκε, θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, με σκοπό τη διερεύνηση της δράσης τους και σε άλλες περιοχές της χώρας.


Πηγή : thetoc.gr


Πώς ο ελληνικός Στόλος παρατάχθηκε αθόρυβα στο Αιγαίο τις ώρες της κρίσης - Φωτό



Απάντηση στην χθεσινή άσκηση βίαιης διάβασης του Εβρου του τουρκικού Στρατού στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών ανατολικά του προγεφυρώματος του Κάραγατς και ειδικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της συγκεκριμένης άσκησης από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, έδωσε το Πολεμικό Ναυτικό, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες και σενάρια από δύο μεγάλες ασκήσεις που εκτέλεσε στο Αιγαίο τις ώρες της μεγάλης κρίσης.

Οι ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/18» και «ΒΡΟΝΤΗ 1/18», σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 13 έως σήμερα Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018, αμέσως μετά την τουρκική επίθεση στο άοπλο ΠΑΘ "Γαύδος" ΛΣ090 και είχαν προφανή στόχο την δικαιολογία εξόδου στο Αιγαίο μεγάλου αριθμού μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να φανεί ότι η Ελλάδα κλιμακώνει.

Η τουρκική επίθεση στο "Γαύδος" ΛΣ 090, έγινε στις 23.40 και μέσα στη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, κινητοποιήθηκε όλος ο Στόλος και εντός τριών ωρών ξεκίνησε ο απόπλους των πρώτων μονάδων. Οταν είχε χαράξει, ο ναύσταθμος είχε αδειάσει σε μεγάλο βαθμό. Η κίνηση των μονάδων έγινε νύχτα για να αποφευχθούν επικοινωνιακά "ατυχήματα", όπως έγινε το 1996 με την απ'ευθείας μετάδοση των κινήσεων του ΠΝ.

Αλλωστε επιλέχθηκαν ως περιοχές ασκήσεων η θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους στα Κύθηρα και του Κεντρικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, δηλαδή δεν πλησίασαν στην περιοχή των Ιμίων για να μην εκληφθεί ως κλιμάκωση, αλλά ταυτοχρόνως είχε επιτευχθεί ο σημαντικότερος στόχος: Να αναπτυχθεί ο Στόλος εκτός του Ναυστάθμου και να απλωθεί σε όλο το Αιγαίο.

Στην άσκηση συμμετείχαν 7 φρεγάτες, 6 κανονιοφόροι και πυραυλάκατοι, 3 υποβρύχια, πλοίο γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα S-70B, AB-212ASW και ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν και οι επάκτιες συστοιχίες των πυραύλων εδάφους-επιφανείας Exocet MM-40.

Ειδικά η 332 Μοίρα με τα Mirage 2000EGM/BGM, φορείς των πυραύλων αέρος-επιφανείας Exocet AΜ-39, μετέπεσε σε απόλυτη ετοιμότητα, με την δικαιολογία της άσκησης.


Πηγή : pronews.gr


Η νέα ΕΡΤ απέκτησε επιπλέον... 49 προϊσταμένους!! Με απίθανους τίτλους



Στην ΕΡΤ μοιράζουν καρέκλες και επιδόματα ευθύνης. Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, τοποθετήθηκαν 49 (!) προϊστάμενοι με τίτλους γεμάτους ...φαντασία.

Θέσεις υπάρχουν και η ΕΡΤ διόρισε 49 (!) προϊσταμένους, οι οποίοι φυσικά θα λαμβάνουν όλα τα επιπλέον επιδόματα, τον τίτλο και ό,τι άλλο προκύψει στην πορεία.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η φαντασία στα ονόματα των τομέων ευθύνης, όπως π.χ. προϊστάμενος πρωτότυπου περιεχομένου, προϊστάμενος γλωσσικής υποστήριξης μέχρι και προϊστάμενος για τις ...έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές.

Το νέο οργανόγραμμα της εταιρείας θυμίζει όλες τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, όπου συχνά υπάρχουν περισσότεροι διευθυντές και προϊστάμενοι παρά απλοί υπάλληλοι, ενώ προκαλούνται σειρά ερωτημάτων για όσους το εμπνεύστηκαν και το έθεσαν σε εφαρμογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γενική Διεύθυνση Νέων Μέσων απέκτησε τέσσερις προϊσταμένους:

Πρωτότυπου Περιεχομένου,
Ψηφιακών Εκδόσεων,
Ροής Επικαιρότητας και
Δημιουργικού Σχεδιασμού

Δηλαδή, άλλος προϊστάμενος θα παρακολουθεί το ΑΠΕ και τους ρεπόρτερ, άλλος θα ζητά από τους ρεπόρτερ αποκλειστικά θέματα, άλλος θα έχει τον σχεδιασμό και άλλος τις ψηφιακές εκδόσεις!

Η Γενική Διεύθυνση Προγράμματος στελεχώθηκε με έξι προϊσταμένους:

Προβολής,
Γλωσσικής Υποστήριξης,
Σύνθεσης
Ροής Προγράμματος,
Ξένου Προγράμματος,
Ελληνικού Προγράμματος
Τμήματος Εσωτερικής Παραγωγής

Με τρεις προϊσταμένους για το ελληνικό, το ξένο πρόγραμμα και τις εσωτερικές παραγωγές, μάλλον φαντάζει λογική και η επιλογή προϊσταμένου σύνθεσης και ροής προγράμματος.

Δύο - δύο στο αρχείο

Δύο προϊσταμένους αποκτά και ο Διευθύνων Σύμβουλος, για το Τμήμα Διαχείρισης Αρχείων- Μουσείου και το Τμήμα Αποκατάστασης, Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης του Αρχείου. Τώρα γιατί χρειάζονται δύο πρόσωπα για ένα αρχείο, προφανώς είναι ένα ακόμη μικρό μυστήριο.

Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης απέκτησε οχτώ προϊσταμένους (για το ρεπορτάζ, τη σύνταξη κοκ) και έναν από αυτούς να είναι υπεύθυνος για τις... έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές.

Δέκα προϊστάμενοι θα συμβάλλουν στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας. Άλλος για τις δορυφορικές συνδέσεις, άλλος για τις ραδιοζεύξεις, άλλος για τις τηλεπικοινωνίες, άλλος για τη μετάδοση του προγράμματος, άλλος για τα κέντρα εκπομπής κοκ.

Τέλος, αλλά... πρώτη σε αριθμό προϊσταμένων είναι η Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Με άλλο προϊστάμενο για τις διαφημίσεις και άλλον για τις... αμοιβαίες διαφημίσεις, με προϊστάμενο δαπανών και προϊστάμενο δαπανών κίνησης, με προϊστάμενο προμηθειών και προϊστάμενο προμηθειών παγίων και ανταλλακτικών.

Δύο ακόμη προϊστάμενοι, Επικοινωνίας και Εμπορικού Τμήματος εντάχθηκαν στην Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3.



Πηγή:  iefimerida.gr






Άμεση Ανάλυση: Περιμένοντας ένα νέο θερμό επεισόδιο



ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*

Το βράδυ της Δευτέρας οι Τούρκοι άλλαξαν ύστερα από δεκαετίες την τακτική τους στο Αιγαίο. Επεδίωξαν ένα κτύπημα υψηλού συμβολισμού προσπαθώντας να βυθίσουν έξω από τα Ίμια τη ναυαρχίδα του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων έχει καθιερωθεί μετά το 1996 να περιπολούν κυρίως λιμενικά πλοία των δύο χωρών. Δεν χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Με τις κινήσεις τους όμως παρενοχλούν την άλλη πλευρά αλλοτε με τον κυματισμό που δημιουργούν οι θηριώδεις μηχανές τους και μερικές φορές ακόμη και με επαφή των σκαφών.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου 2018 είναι ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Το τουρκικό σκάφος εφορμά προς το ελληνικό και την τελευταία στιγμή στρέφει το τιμόνι του πηγαίνοντας παράλληλα προς αυτό και ακουμπώντας το ελαφρά.

Το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου όμως τα πράγματα ήσαν διαφορετικά. Υπήρχε αυξημένος αριθμός τουρκικών σκαφών στην περιοχή (επτά τουρκικά έναντι ενός και στη συνέχεια δύο ελληνικών). Κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων παρενοχλήσεων ξαφνικά το τουρκικό σκάφος UMUT επιχείρησε να εμβολίσει στο μέσον το περιπολικό «Γαύδος». Το ελληνικό σκάφος  τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν σχεδόν ακίνητο και είχε τις μηχανές «κράτει». Βλέποντας το τουρκικό να πλησιάζει επικίνδυνα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έφυγε προς τα εμπρός με ταχύτητα με αποτέλεσμα η σφοδρή σύγκρουση να επέλθει στην πρύμνη του σκάφους.

Δεδομένου ότι το τουρκικό σκάφος UMUT είναι πολύ βαρύτερο (1.700 τόνοι) και ναυπηγημένο από χάλυβα εν αντιθέσει προς το «Γαύδος» που είναι ελαφρύτερο (460 τόνοι) και κυρίως είναι κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου, η βύθιση του ελληνικού σκάφους μετά τη σύγκρουση στο μέσον ήταν βεβαία. Τα αλουμινένια σκάφη είναι πολύ ελαφρά και αναπτύσουν μεγάλες ταχύτητες. Δεν αντέχουν όμως σε συγκρούσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 1996 η αλουμινένια πυραυλάκατος «Κωστάκος» είχε βυθισθεί λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουσή της με το οχηματαγωγό «Σάμαινα». Ήταν εξαιρετικά πιθανόν η βύθιση του «Γαύδος» να οδηγούσε και σε ανθρώπινες απώλειες μεταξύ του 27μελούς πληρώματός του. Στην περίπτωση της πυραυλακάτου Κωστάκος είχαν χαθεί τέσσερα μέλη του πληρώματος που εγκλωβίσθηκαν κατά τη σύγκρουση στο κύτος του σκάφους.

Οι όλες συνθήκες του επεισοδίου (ξαφνική αύξηση αριθμού τουρκικών πλοίων, συνδυασμός επικίνδυνων ελιγμών από όλα τα τουρκικά σκάφη, γνώση της παρουσίας του «Γαύδος» στην περιοχή εδώ και ημέρες και επιλογή να εμβολισθεί το αλουμινένιο πλοίο) δείχνουν ότι η ενέργεια ήταν προμελετημένη και σκόπιμη. Στόχευε στη βύθιση σκάφους με αποδοχή της πιθανότητας να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα. Επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις Ερντογάν που ακολούθησαν το επεισόδιο:

«Να μη σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς».

Δια της βυθίσεως του πλοίου ο Ερντογάν θα έστελνε πολλαπλά μηνύματα:

- Στο εσωτερικό της χώρας του θα απαντούσε με καταλυτικό τρόπο στις συνεχείς κατηγορίες της αντιπολιτεύσεως ότι επί κυβερνήσεών του η Ελλάδα κατέλαβε 18 νησίδες. Παράλληλα θα έδειχνε ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εισβάλει στρατιωτικά στο Αφρίν αλλά μπορεί να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές. Αναβίωνε δηλαδή το δόγμα των δυόμισυ πολέμων της δεκαετίας του 1990 σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία μπορούσε να μάχεται ταυτοχρόνως με την Ελλάδα, με τη Συρία και στο εσωτερικό με τους Κούρδους του ΠΚΚ.

- Στην Ελλάδα θα έθετε τα όρια των κινήσεων σχετικώς με τις νησίδες που οι Τούρκοι θεωρούν γκρίζες ζώνες. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ερντογάν (μάλλον υποννοώντας την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στα Ίμια) δεν είναι δεκτές «κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες».

- Στην Κύπρο θα έδειχνε ότι δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία προκειμένου να σταματήσει άμεσα την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του νησιού. Η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη θέση «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως την Άγκυρα. Φοβάται ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να ανατραπούν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ισχύουν θετικά υπέρ αυτής από το 1974.

- Στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ (και στις χώρες πίσω τους) θα κατεδείκνυε ότι η παρεμπόδιση του ιταλικού σκάφους της ΕΝΙ νοτιανατολικά της Κύπρου δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός.

- Στις ΗΠΑ, με τις οποίες βρίσκεται σε πορεία συγκρούσεως λόγω των Κούρδων της Συρίας, θα έλεγε με σαφήνεια πως όταν θίγονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του δεν υπάρχει τίποτα να τον συγκρατήσει.

Η σοβαρότητα της καταστάσεως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ μεταβαίνει στην Άγκυρα όπου θα δει τον υπουργό Εξωτερικών του Τίλλερσον που επισκέπτεται τη χώρα. Είναι ενδιαφέρον ότι η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για το ταξίδι. Ο ίδιος πρέσβυς στις 31 Ιανουαρίου σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στην πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο αναφερόμενος όμως στα μαχητικά F16: «όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, λειτουργώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».

Εν κατακλείδι, τα συγκεκριμένα δεδομένα αλλάζουν δραματικά τη διαχείριση επεισοδίων στο Αιγαίο. Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ατύπως ένας κώδικας συμπεριφοράς μεταξύ των δύο χωρών που απέτρεπε οι παρενοχλήσεις να εξελιχθούν σε θερμά επεισόδια με θύματα. Η κατάσταση γύρω από τα Ίμια έχει ήδη περιγραφεί. Κατ’ αντιστοιχίαν, όταν τα τουρκικά αεροπλάνα μπαίνουν στο FIR Αθηνών ή στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα ελληνικά μαχητικά επιχειρούν να τα εγκλωβίσουν στο ραντάρ των πυραύλων τους. Μετά τον εγκλωβισμό, τα τουρκικά αποχωρούν. Όλα αυτά πλέον ανατρέπονται. Τίποτα δεν εγγυάται ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει άμεσα ένα νέο επεισόδιο με σοβαρές υλικές ζημίες ή και θύματα.

*O Αγγελος Μ. Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis κατέθεσε ο Αβραμόπουλος



«Συνεπής με όσα δήλωσα στη συνέντευξη Τύπου, κατέθεσα σήμερα στην αξιότιμη κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά των δύο προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση NOVARTIS για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση, ζητώντας συγχρόνως να διερευνηθεί και η συμμετοχή και άλλων προσώπων, ηθικών αυτουργών και συνεργών και συμμετεχόντων στη διάπραξη και άλλων αυτεπάγγελτα διωκομένων εγκλημάτων» αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και προσθέτει: «Επίσης, κατέθεσα στον αξιότιμο κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, αίτημα για την άμεση ανάκληση των διατάξεων του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών, με τις οποίες οι δύο ψευδομάρτυρες και συκοφάντες υπήχθησαν στο Νόμο περί Προστασίας Μαρτύρων. Από τα δύο δικόγραφα προκύπτει ότι: Στη δικογραφία δυόμισι χιλιάδων σελίδων, δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο παράγραφοι που αναφέρονται στο όνομά μου από τους δύο ψευδομάρτυρες και δεν υπάρχει ούτε μία λέξη των μαρτυριών η οποία να μην είναι ψευδής, αυταπόδεικτα και εμφανέστατα.

Η υπαγωγή τους στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων θα πρέπει να επανεξετασθεί από τον αξιότιμο  κ. Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ανακληθούν και οι ψευδομάρτυρες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν για τις εγκληματικές πράξεις που διέπραξαν με τις καταθέσεις τους.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία προσέφυγα σήμερα και πιστεύω ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί η σκευωρία και θα λάμψει η αλήθεια».


Εν μέσω δικαστικής θύελλας! Το γεύμα της Βασιλικής Θάνου με 12 προέδρους εφετών



Εν μέσω πολιτικής θύελλας που ξέσπασε με την υπόθεση Novartis και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για χειραγώγηση της δικαιοσύνης, η Βασιλική Θάνου συνέφαγε σε εστιατόριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας με 12 εν ενεργεία προέδρους Εφετών.

Το γεύμα έγινε στο εστιατόριο «Αλεξάνδρα» και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Βασιλική Θάνου, έκανε την πρόσκληση.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Novartis: Να πρυτανεύσουν η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα



Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων :

«Με την από 12 Φεβρουαρίου 2018 ανακοίνωση, η Ένωση επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δικαιοσύνη η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κατάθεση μηνύσεων κατά εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση της Novartis επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας. Οι δικαστές και εισαγγελείς λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας που ορίζει το Σύνταγμα. Εντός του πλαισίου αυτού προβλέπεται ο έλεγχος από τα θεσμικά όργανα για κάθε πράξη ή παράλειψη. Μόνες αρμόδιες για την αξιολόγηση και κρίση σε κάθε υπόθεση είναι οι κατά περίπτωση επιλαμβανόμενες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές. Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών για τις οποίες δεν μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να έχουμε οποιαδήποτε θέση, επισημαίνουμε και πάλι ότι είναι αναγκαίο να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα ως προϋποθέσεις αναγκαίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».


Δέκα παράξενες αλήθειες για το ίντερνετ





Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για πολλούς από εμάς.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια παράξενα δεδομένα και αλήθειες τα οποία μπορεί να μην γνωρίζουμε. Δείτε μερικά...

  1. 30.000 ιστοσελίδες χακάρονται καθημερινά.
  2. Οι ερευνητές βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με την προσθήκη του εθισμού στο διαδίκτυο στον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών.
  3. Ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, Tim Berners-Lee, έχει μετανιώσει για κάτι: Την προσθήκη της διπλής κάθετης γραμμής // στις διευθύνσεις URL. Εκ των υστέρων είπε ότι ήταν εντελώς περιττό.
  4. Το 50% των χρηστών του διαδικτύου θα σταματήσει να περιμένει να φορτωθεί ένα βίντεο μετά από 10 δευτερόλεπτα.
  5. Οι χρήστες του διαδικτύου στέλνουν περίπου 204 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανά λεπτό.
  6. Η Κίνα έχει περισσότερους χρήστες διαδικτύου από κινητά παρά από υπολογιστές.
  7. Το 70% των e-mail που στέλνονται είναι spam, δηλαδή ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
  8. Μέχρι το τέλος του 1993, υπήρχαν μόνο 623 ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.
  9. Το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εθισμένο στο διαδίκτυο.
  10. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο 0,03% του internet. Το υπόλοιπο είναι γνωστό ως ο... βαθύς ιστός.


Πηγή: news.gr


Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών ημεδαπού ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες ημεδαπού , ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων. Υπενθυμίζεται ότι με ψευδή και παραπλανητικά μέσα σε βάρος ανήλικων κοριτσιών και ενήλικων γυναικών, πραγματοποιούσε λήψεις βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, ενώ στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος πορνογραφικού υλικού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον:

1) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Λάζαρο του Χρήστου και της Βαρβάρας, γεν. 1963 στη Θεσσαλονίκη




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 13-03-2018, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των σχετικών αδικημάτων.

Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης , στα τηλέφωνα 2310-388372, 2310-388373 και 2310-388456. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.


Γιατί δεν υπάρχει Ελληνας που να γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923 -Οι 13 «χαμένες» ημέρες για τη χώρα



Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Φεβρουαρίου 1923. Μια ημέρα που σημαδεύτηκε από ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Ελλάδα.

Γιατί; Επειδή την επόμενη ημέρα, αντί να ξημερώσει η 16η Φεβρουαρίου, ξημέρωσε η... 1η Μαρτίου, σε μια ιστορική μετάβαση για την Ελλάδα από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Αλλά για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Όλα ξεκινούν την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η αλλαγή του ημερολογίου επί Ιουλίου Καίσαρα

Εκείνη την εποχή, λοιπόν, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα ατελές ημερολόγιο για τη μέτρηση του χρόνου. Τι προέβλεπε; Οτι κάθε έτος είχε 12 μήνες, οι 4 εκ των οποίων είχαν 31 ημέρες, οι 7 είχαν 29 ημέρες και ο Φεβρουάριος ήταν ο μόνος μήνας με 28 ημέρες, δηλαδή σύνολο έτους 355 ημέρες.

Επίσης κατά το ίδιο ημερολόγιο, κάθε δύο χρόνια υπήρχε και ένας «εμβόλιμος» μήνας, ο λεγόμενος Mercedonius. Το πρόβλημα που προέκυπτε σε σχέση με αυτό, όμως, ήταν ότι οι τότε αρχιερείς της Ρώμης, με τη δύναμη της εξουσίας που είχαν στα χέρια τους, δεν εφάρμοζαν πάντοτε αυτή την «αρίθμηση», με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση για το ποιος είναι κάθε φορά ο «σωστός» μήνας. 

Μάλιστα, το... μπέρδεμα γινόταν ακόμα εντονότερο από τη στιγμή που υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην ημερομηνία της Εαρινής Ισημερίας και την πραγματικότητα.


Έτσι, λοιπόν, ο Ιούλιος Καίσαρας, με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος για να μην υπάρχουν διαφορετικές παραδοχές για το... ποιος μήνας είναι ποιος, ανέθεσε, το 46 π.Χ., στον Σωσιγένη, γνωστό Αλεξανδρινό αστρονόμο της εποχής, την αλλαγή του ημερολογίου.

Δύο χρόνια μετά, το 44 π.Χ., είχε βρεθεί η λύση. Πώς; Με την προσθήκη 90 ημερών στο έτος. Πλέον, το νέο ημερολόγιο ανταποκρινόταν πολύ περισσότερο από το παλιό στη διαδοχή των εποχών και η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες. Η μικρή διαφορά καλυπτόταν από μία επιπλέον ημέρα που προστίθετο κάθε τέσσερα χρόνια, μετά την «έκτη προ των καλένδων του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δύο φορές, ονομάζεται ακόμα και σήμερα «δις έκτη», και το έτος που την περιέχει δίσεκτο.

Αυτό ήταν, λοιπόν, το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χώριζε το έτος σε εβδομάδες. Η επίσημη καθιέρωση της εβδομάδας των 7 ημερών έγινε τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.

Πάντως, το ημερολόγιο του Ιουλίου Καίσαρα, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ πιο ακριβές από το λεγόμενο ρωμαϊκό, δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέλειο. Είχε ένα σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων ανά έτος, που μακροπρόθεσμα δεν μπορούσε να μη φανεί. Έτσι, τον 16ο αιώνα το ημερολόγιο είχε χάσει 11 ολόκληρες μέρες και υπήρχε πλέον ο κίνδυνος να φθάσουμε κάποια στιγμή τα Χριστούγενα να είναι... φθινόπωρο και το Πάσχα... χειμώνα.

Ο Πάπας Γρηγόριος

Η τομή στο ημερολόγιο έγινε από τον Πάπα Γρηγόριο τον 13ο, ο οποίος αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα. Έτσι, με απόφασή του, στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες (δηλαδή η 4η Οκτωβρίου έγινε... 15η Οκτωβρίου), ενώ για να αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και στο μέλλον αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να θεωρούνται δίσεκτα αντί για 100 χρόνια, μόνο τα 97.


Φυσικά, η αλλαγή αυτή δεν έγινε αποδεκτή από άλλες χώρες. Έτσι, ενώ το ημερολόγιο στις ρωμαιοκαθολικές χώρες τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή, δηλαδή από το 1582, δεν συνέβη το ίδιο στις ορθόδοξες και στις προτεσταντικές χώρες.

Έπρεπε να περάσουν 120 χρόνια για να γίνει αποδεκτό το νέο ημερολόγιο, κατ' αρχάς στα προτεσταντικά κράτη της Γερμανίας (το 1700). Ακολούθησε η Βρετανική Αυτοκρατορία (συμπεριμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς των άλλων αποικιών των Βρετανών εκείνη την εποχή) το 1752, η Σουηδία το 1753 κ.ο.κ.

440 χρόνια μετά!

Η σφοδρότερη «αντίσταση» στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο προήλθε από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μάλιστα, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος είχε καλέσει τον τότε Πατριάρχη Ιερεμία τον 2ο τον Τρανό να εφαρμόσει το νέο ημερολόγιο, αλλά ο τελευταίος, έπειτα από απόφαση Θρησκευτικής Συνόδου, αρνήθηκε. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Πάπα ότι προσπαθούσε με αυτόν τον τρόπο να προσηλυτίσει τους χριστιανούς ορθόδοξους...

400 χρόνια μετά(!), το 1895, άρχισαν από την πλευρά των Ορθόδοξων Εκκλησιών κινήσεις για υιοθέτηση του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με πρωτεργάτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Άνθιμο Ζ’. Ωστόσο, οι εποχές ήταν δύσκολες για τέτοιες αλλαγές, καθώς ο κόσμος έμπαινε σε μια φάση πολέμων, με αποτέλεσμα η μετάβαση στο νέο ημερολόγιο να καθυστερήσει έτι περαιτέρω.

Τελικά, η ελληνική πολιτεία, ύστερα από αρκετές «περιπέτειες» και αφού είχε προηγηθεί το 1919 εισήγηση του αστρονόμου και ακαδημαϊκού Δημήτριου Αιγινήτη (φωτό κάτω), αποφάσισε να υιοθετήσει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο στις 16 Φεβρουαρίου του 1923, 440 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του! Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου είχαν χαθεί πλέον 13 ολόκληρες ημέρες, και έτσι, για να γίνει ο εναρμονισμός στο νέο ημερολόγιο, μετά την 15η Φεβρουαρίου ξημέρωσε η 1η Μαρτίου. Με απλά λόγια, μετά τις 15 Φεβρουαρίου 1923 «εξαφανίστηκαν» 13 ημέρες και ακολούθησε η 1η Μαρτίου 1923.


Το πρώτο «όχι» και το τελικό «ναι» της Εκκλησίας

Το θέμα με το ημερολόγιο, όμως, δεν είχε λήξει οριστικά. Η Εκκλησία της Ελλάδος αρχικά είχε αποφανθεί θετικά για τη χρήση του νέου ημερολογίου, ήδη από το 1919, λέγοντας ωστόσο ότι «η μεταβολή, μη προσκρούουσα εις δογματικούς και κανονικούς λόγους, ηδύνατο να γίνη μετά συνεννόησιν πασών των αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ιδία δε του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Έτσι, μέχρι να γίνει αυτή η συνεννόηση, η Εκκλησία της Ελλάδος συνέχισε να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο, αλλά συμφώνησε ώστε η ελληνική πολιτεία να εισαγάγει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο μόνο για πολιτική χρήση.

Το πρόβλημα με το «πολιτικό» και το «θρησκευτικό» ημερολόγιο φάνηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη 15η Φεβρουαρίου 1923, καθώς την 25η Μαρτίου θα έπρεπε να χωριστεί η γιορτή του Ευαγγελισμού από τη γιορτή της Εθνεγερσίας! Έτσι, για να αρθεί το αδιέξοδο, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο για τις θρησκευτικές γιορτές, με εξαίρεση τη γιορτή του Πάσχα (Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο).

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε το «πράσινο φως» στην αλλαγή έναν χρόνο μετά, στις 23 Φεβρουαρίου 1924: «Συνοδική αποφάσει ενεκρίθη οριστικώς προσαρμογή εορτολογίου και πολιτικού ημερολογίου από 10ης προσεχούς Μαρτίου». Έτσι, στις 10 Μαρτίου 1924 εισήχθη το Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο στη χώρα μας και για εκκλησιαστική χρήση, και η ημέρα αυτή υπολογίστηκε σαν 23 Μαρτίου.


Οι Παλαιοημερολογίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το -κατά εκκλησία- Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο θα έχει το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο μέχρι και το έτος 2800 για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Πολωνίας και μερικών ακόμη της ανατολικής Μεσογείου (της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και της Κύπρου) υιοθέτησαν το Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο και άρα θα γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού μαζί με τις Δυτικές Εκκλησίες, δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου, έως το 2800.

Αντιθέτως, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ιερουσαλήμ και μερικοί επίσκοποι που αποσχίσθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος (Παλαιοημερολογίτες), μη αποδεχόμενοι το Αναθεωρημένο Ιουλιανό Ημερολόγιο, θα γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου με το Ιουλιανό Ημερολόγιο (δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου) μέχρι το 2100.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Κυριάκος Μητσοτάκης : «Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών»



Άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο enikos.gr

Κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, ως νέος τότε βουλευτής, είχα επιχειρήσει να συλλέξω τις 50 υπογραφές που χρειάζονταν για να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, το οποίο κανένα κόμμα δεν είχε συμπεριλάβει στις αναθεωρητικές προτάσεις του.

Η πρωτοβουλία εκείνη κατέληξε άδοξα, καθώς μόνο 8 συνάδελφοι βουλευτές εξέφρασαν τη διάθεση να την προσυπογράψουν. Η δε δημοσιότητα της πρωτοβουλίας μας περιορίστηκε σε τέσσερα μονόστηλα και μάλιστα σε παραπολιτικές στήλες.

Δεν θεωρώ ότι οι συνάδελφοι ή οι δημοσιογράφοι της εποχής είχαν κακές προθέσεις ή ήθελαν να συγκαλύψουν το οτιδήποτε. Οφείλουμε όμως όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας για την έλλειψη προνοητικότητας και για το γεγονός ότι η θεσμική θωράκιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο δεν αποτέλεσε για όλο τον πολιτικό κόσμο απόλυτη προτεραιότητα.

Τα απόνερα αυτής της αντίληψης τα ζήσαμε τα επόμενα χρόνια όταν με αφορμή την οικονομική κρίση και την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση που τη συνόδευσε, ακολούθησε μια πρωτοφανής απαξίωση τη πολιτικής.

Πολλοί εξάλλου ήταν εκείνοι που έχτισαν πολιτικές καριέρες και κατέλαβαν τελικά θέσεις εξουσίας επενδύοντας σε ένα κύμα ακραίου δημαγωγικού λαϊκισμού και τυφλής αντιπολιτικής ρητορικής.

Στην πραγματικότητα, ο θεσμός της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που σκοπό είχε να ενισχύσει την αμεροληψία των μελών της εκτελεστικής λειτουργίας προστατεύοντάς τους από πολιτικές διώξεις, υπέστη μια διπλή στρέβλωση.

Αφενός, δημιούργησε ένα πλαίσιο απόλυτης ασυλίας έναντι των «ημέτερων» πολιτικών προσώπων και, αφετέρου, λειτούργησε ως όχημα πολιτικών διώξεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου εξόφθαλμα δεν υφίστατο ζήτημα αρμοδιότητας της Βουλής.

Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβερνήσεων και δικαστικής λειτουργίας, με την άσκηση πιέσεων και την προσπάθεια χειραγώγησης για τον προσπορισμό μικροπολιτικών ωφελημάτων.

Χρέος όλων μας είναι να θωρακίσουμε το δημόσιο βίο απέναντι σε αυτές τις λογικές και σε μεθοδεύσεις που πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Και να το κάνουμε με πράξεις. Οι βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την ποινική δίωξη των πολιτικών προσώπων, όπως και στο θέμα της ασυλίας των βουλευτών, ήταν μόνο σημειακές και, σε καμία περίπτωση, επαρκείς. Απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Η πρότασή μου είναι απλή και ξεκάθαρη:

Για μεν τους βουλευτές το ακαταδίωκτο πρέπει να αφορά αποκλειστικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση του ίδιου του βουλευτή του οποίου ζητείται η δίωξη. Έτσι, ώστε να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς μη άσκησης ποινικής δίωξης μετά την παρέλευση τριμήνου από τότε που η σχετική αίτηση διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Για δε τους υπουργούς, θα πρέπει να καταργηθεί η εξαιρετικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται, θετικά ή αρνητικά, από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς. Η όλη διαδικασία της σύνταξης του πορίσματός και της έγκρισής του ή μη από τη Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε καμία υπόθεση να μη σέρνεται επί μακρόν.

Η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει και ελπίζω να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συναινέσεις γύρω από αυτό ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεσμικό οικοδόμημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο πάνδημο κοινωνικό αίτημα για διαφάνεια και παράλληλα θα θωρακίζει ουσιαστικά το δημόσιο βίο από τοξικές πολιτικές επιλογές είτε σκευωριών, είτε συγκάλυψης.

Το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να αναμετρηθεί με τις αδυναμίες και τον κακό του εαυτό. Και να θεσπίσει διαδικασίες που θα προασπίζουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας μας.

Είναι ένα απολύτως αναγκαίο βήμα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και είναι καθήκον μας απέναντι στον τόπο.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους τους συντελεστές του enikos.gr, να συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία τους και να έχουν την εμπιστοσύνη των αναγνωστών για πολλά ακόμα χρόνια.


Εργάνη: Χάθηκαν περισσότερες από 16.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο




Τα αποτελέσματα για τον μήνα Ιανουάριο αναφορικά με τις προσλήψεις και τις απολύσεις για τον Ιανουάριο έδωσε στην δημοσιότητα το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Ιανουάριο του 2018 καταγράφεται αρνητικό ισοζύγιο 16.542 θέσεων εργασίας.

Περισσότερες ήταν οι αποχωρήσεις από τις προσλήψεις τον Ιανουάριο όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 153.876, ενώ οι αποχωρήσεις σε 170.418.

Σημειώνεται πως το 2018 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 υπάρχει μείωση του αρνητικού ισοζυγίου. Αναλυτικά τον Ιανουάριο του 2017 υπήρξαν καταγράφηκαν 126.501 προσλήψεις και 156.318 απολύσεις με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 29.817 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ο μήνας Ιανουάριος είναι «παραδοσιακά» (από το 2001) μήνας αρνητικού ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων με μοναδική εξαίρεση (που επιβεβαιώνει τον κανόνα) το έτος 2014 όταν και το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 6.397 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας η αρνητική επίδοση του Ιανουαρίου διαμορφώνεται «από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-4.558), Εστίαση (-9.467), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-2.602) και Καταλύματα (-1.605)».

Σύμφωνα με το Υπουργείο «οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω της εορταστικής περιόδου».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ντόρα Μπακογιάννη : Βαλκανική αστάθεια και Τουρκία



Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Τα Βαλκάνια είναι μια από τις πλέον πολύπαθες γειτονιές της Ευρώπης. Οι συγκρούσεις της δεκαετίας του ’90 έληξαν με μια σειρά «ενδιάμεσων» συμφωνιών: Dayton, Αχρίδα, 1244, Ενδιάμεση Ελλάδας-Σκοπίων. Πέρασαν 20 χρόνια και ακόμα δεν βρέθηκαν οριστικές λύσεις. Στο μεταξύ, από τη δεκαετία του ‘90 έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στην περιοχή. Οι προσδοκίες των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων αντικαταστάθηκαν από τον κυνισμό μιας νέας γενιάς που μεγάλωσε με ανεπαρκείς και διεφθαρμένες ηγεσίες, σε δημοκρατίες αμφίβολης ποιότητας.Η αδιαφορία Ευρώπης και Αμερικής για την τύχη των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε κενό ισχύος. Αυτό το κενό επιχείρησαν να καλύψουν αναθεωρητικές δυνάμεις: η Ρωσία προσπαθώντας να συντηρήσει τις βαλκανικές διενέξεις, η Κίνα υποκαθιστώντας την απουσία δυτικών επενδύσεων σε υποδομές και δημόσια έργα, και η Τουρκία που κινήθηκε πιο επιθετικά με αιχμή του δόρατος το κοινωνικό Ισλάμ.

Η Άγκυρα εφάρμοσε πολιτικές των Αδελφών Μουσουλμάνων και ίδρυσε τζαμιά, κοινωνικές δομές, σχολεία και νοσοκομεία, με στόχο τη διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, καλλιέργησε το έδαφος για την ανάδειξη της θρησκείας σε παράγοντα διαμόρφωσης εξελίξεων και την κατέστησε βασικό συστατικό συγκεκριμένων εθνικών ταυτοτήτων. Αυτό, φυσικά, αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο σε μια περιοχή όπου, μέχρι τώρα, κυριαρχούσε μόνο ο εθνικισμός. Ειδικότερα στον αλβανικό χώρο, η εργαλειοποίηση της θρησκείας υποσκάπτει τα θεμέλια του αλβανικού εθνικισμού και της ανεξίθρησκης αλβανικής ταυτότητας.

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν, εκτός του εναγκαλισμού του με τα Τίρανα, έχει αναπτύξει καλή σχέση με το «αδελφό έθνος» των Σκοπίων, το μουσουλμανικό Κόσοβο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και προσφάτως με τη Σερβία, καθώς υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου – Σαράγιεβο. Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε κάθε επίσκεψή του στην περιοχή, τονώνει το εθνικό αίσθημα των λαών και φροντίζει να χαρακτηρίζει τις μουσουλμανικές μειονότητες ως τουρκικές.Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει το τίμημα της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία 20 χρόνια στα Βαλκάνια, δηλαδή σταθερότητα σε βάρος της δημοκρατίας. Ενώ η μεταπολεμική σκηνή σταθεροποιείτο και οι προσδοκίες του πληθυσμού μετατοπίζονταν από την επιδίωξη ειρήνης προς την επιδίωξη κράτους δικαίου και οικονομικής προόδου, η Ευρώπη δεν μετέβαλε την πολιτική της. Έδειξε ανοχή στις βαλκανικές ηγεσίες που επί χρόνια παραβίαζαν κάθε έννοια δημοκρατίας. Έτσι, οι αντιευρωπαϊκές φωνές κέρδισαν έδαφος σε μια περιοχή παραδοσιακά ευρωπαϊκή. Αυτό εκμεταλλεύθηκε και η Τουρκία, σπεύδοντας να ρίξει γέφυρες με τις βαλκανικές πρωτεύουσες.

Η προσωπική εμπλοκή του Προέδρου της Κομισιόν στις εξελίξεις των Δυτικών Βαλκανίων και η απόφαση για Σύνοδο Κορυφής για τα θέματα της περιοχής, το Μάιο, αποτελούν θετικά σημάδια για την επιστροφή της Ευρώπης στη «μαύρη τρύπα» των Βαλκανίων. Είναι προς το συμφέρον όλων μας  τα γειτονικά κράτη να γίνουν βιώσιμα και λειτουργικά. Γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για τα δομικά προβλήματα της περιοχής, τη διαφθορά, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που ταλαιπωρεί τις βαλκανικές κοινωνίες. Διαφορετικά, ευκαιριακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, θα επενδύουν στο θρησκευτικό φανατισμό των Βαλκανίων, καταδικάζοντας μια μεγάλη περιφέρεια της Ευρώπης σε στασιμότητα.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, η επίσκεψη Ερντογάν, που μόνο πετυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, και η πρόσφατη μεγάλη ένταση στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, οφείλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε επαναχάραξη της πολιτικής έναντι των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Η σημερινή κατάσταση εύκολα μπορεί να μεταβληθεί από επεισόδιο-ατύχημα σε πραγματική κρίση.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην εξωτερική της πολιτική, με τη στήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Χρειάζεται να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με βάση τις Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Χρειάζεται ρεαλιστικά να ιεραρχήσουμε τις συμμαχίες μας και να προασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή. Πάνω απ’ όλα, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Η κυβέρνηση καλείται να αντιληφθεί ότι οι ευθύνες της για το διχασμό που υπάρχει αυτή τη δύσκολη ώρα, είναι μεγάλες. Ο Ελληνισμός δεν θα συγχωρέσει τυχόν αποτυχία σε εθνικά θέματα.


Το πολύ χρήμα δεν μπορεί να φέρει την ευτυχία



Τα χρήματα μπορούν να σας προσφέρουν την ευτυχία, αλλά μόνον όταν δεν υπερβαίνουν τις 76.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε άτομο. Τα περισσότερα μειώνουν το αίσθημα της ευτυχίας, διότι συνοδεύονται από πληθώρα προβλημάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων Βιρτζίνια και Πέρντιου, αφού ανέλυσαν τα πορίσματα έρευνας της World Gallup Poll σε 1,7 εκατ. άτομα από 164 χώρες, με διαφορετικό βιοτικό επίπεδο και διαφορετικό κόστος ζωής. Συγκρίνοντας τα εισοδήματα των ανθρώπων με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, διαπίστωσαν επίσης πως για να νιώθει συναισθηματικά καλά ένας άνθρωπος πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα από 48.000 έως 60.000 ευρώ. Την έννοια της καλής συναισθηματικής κατάστασης την όρισαν με κριτήριο τα αισθήματα χαράς, λύπης, ενθουσιασμού ή οργής που κυριαρχούν στην καθημερινότητά του. Από την εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior, το πιο ενδιαφέρον πόρισμα είναι, αναμφίβολα, η διαπίστωση ότι πάνω από ένα ύψος εισοδήματος οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Ο Αντριου Τζεμπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου και συντάκτης της σχετικής μελέτης, επισημαίνει ότι πάνω από ένα ύψος εισοδήματος «παρατηρείται ελαφρά κάμψη του αισθήματος της ικανοποίησης».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινομενικά παράδοξο πόρισμα, ο κ. Τζεμπ το αποδίδει στο ότι «τα υψηλότερα εισοδήματα συνήθως επιτυγχάνονται με κάποιο τίμημα». Οπως τονίζει ο ίδιος, τα ευρήματα της έρευνας δίνουν μια γενικότερη εικόνα της σχέσης του χρήματος με την ευτυχία σε διάφορους πολιτισμούς και μας διδάσκουν πολλά για τα όρια του χρήματος και καταδεικνύουν ότι «το χρήμα αποτελεί μόνον ένα τμήμα όσων μπορούν να μας κάνουν ευτυχείς».

Σίγουρα, πάντως, είναι στενή η σχέση ανάμεσα στο ύψος του εισοδήματος και στο αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή. Το καταδεικνύουν, άλλωστε, έρευνες για την ευτυχία των Αμερικανών, που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους εδώ και χρόνια, με άμεσο τον αντίκτυπο στην ευτυχία τους. Ερευνα που διεξήγαγαν μέσα στην εβδομάδα η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας Sharecare έδειξε στασιμότητα σε ό,τι αφορά τη ψυχολογία των Αμερικανών. Ούτε σε μία πολιτεία των ΗΠΑ δεν σημειώθηκε βελτίωση στην ψυχολογία των ανθρώπων. Αυτή η στασιμότητα καταγράφεται για πρώτη φορά στα σχεδόν 10 χρόνια που διεξάγεται η κοινή έρευνα των δύο φορέων. Πολλοί θεωρούν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόση ευτυχία μπορεί να μας δώσει το χρήμα. Ούτε συνάδουν, άλλωστε, άλλες έρευνες με τα πορίσματα της έρευνας των δύο πανεπιστημίων. Το 2013, έρευνα των οικονομολόγων Μπέτσι Στίβενσον και Τζάστιν Βόλφερς, που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κάποιο όριο στο ύψος του εισοδήματος που προσφέρει ευτυχία. «Η σχέση ανάμεσα στην ευτυχία και στο εισόδημα είναι γραμμική και δεν αλλάζει όταν αυξάνονται τα εισοδήματα», τόνισαν οι δύο οικονομολόγοι στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Economic Review.

Λιγότεροι ευτυχείς στις ΗΠΑ

Το χρήμα δεν φαίνεται, πάντως, να αγοράζει την ευτυχία στην Αμερική. Μολονότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, οι Αμερικανοί είναι λιγότερο ευτυχείς απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Στην τελευταία Παγκόσμια Εκθεση για την Ευτυχία, που έκανε το Sustainable Development Solutions Network, η υπερδύναμη έχει διολισθήσει στην 19η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, βάσει τού πόσο ευτυχείς δηλώνουν οι Αμερικανοί. Πριν από μία δεκαετία, το 2007, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην 3η θέση.

Αυτό συμβαίνει ενώ η οικονομία πάει καλά, τα εισοδήματα των Αμερικανών βελτιώνονται, έστω κι αν απέχουν ακόμη από τα επίπεδα του 2007, αλλά κυρίως η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν λιγότερο ευτυχείς και, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να βελτιωθούν και άλλες πτυχές της ζωής τους. Ενδεικτικά αναφέρουν την εκτίμηση πολλών Αμερικανών ότι έχει αυξηθεί η διαφθορά σε σύγκριση με το 2007.

Οι ερευνητές εκτιμούν, πάντως, ότι θα εξισορροπούσε την επιδείνωση μια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από περίπου 53.000 δολάρια σε 62.000 δολάρια.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στο Μεξικό



Σεισμός 7,5 Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή το Μεξικό. Από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζηµίες ήσσονος σηµασίας σε κτήρια στην νότια πολιτεία Οαχάκα, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Το επίκεντρο της σεισμικής εντοπίστηκε περίπου 145 χλμ από το Πουέρτο Εσκοντίνο στις ακτές του Ειρηνικού στην νότια Πολιτεία Οαχάκα και είχε εστιακό βάθος 24,6 χλμ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε δήλωσε πως προκλήθηκαν κάποιες επιφανειακές ζημιές σε κτήρια στην Οαχάκα και ο κυβερνήτης της Πολιτείας σημείωσε πως περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Πόλη του Μεξικού κτήρια σείστηκαν και οι σειρήνες ηχήσαν, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και στην Γουατεμάλα.

Τον Σεπτέμβριο ο σφοδρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών που έχει σημειωθεί στη χώρα είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 366 ανάνθρωποι, στην πλειονότητά τους στην μεξικανική πρωτεύουσα. Χιλιάδες ακόμη έμειναν άστεγοι και δεκάδες κτήρια καταστράφηκαν.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
naftemporiki.gr


Κατηγορίες σε βάρος 13 Ρώσων για παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές



Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενόρκων των ΗΠΑ παρέπεμψε 13 Ρώσους υπηκόους και τρεις ρωσικές οντότητες με την κατηγορία της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και τις πολιτικές διαδικασίες, όπως ανακοίνωσε απόψε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα πρόσωπα και οι οντότητες αυτές κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τρεις από τους υπόπτους κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη και άλλοι πέντε για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.

Μεταξύ των οντοτήτων που παραπέμπονται είναι και η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του διαδικτύου.

Σε ένα δικαστικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι οι ρωσικές οντότητες άρχισαν να παρεμβαίνουν στην πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016, από το 2014.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, υποκρινόμενοι τους Αμερικανούς, επικοινώνησαν με πρόσωπα που σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία όμως αγνοούσαν με ποιους συνομιλούσαν. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι οι Ρώσοι δημιούργησαν επίσης ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους. Μεταξύ άλλων, στη δράση τους συμπεριλαμβανόταν και η «στήριξη στον Τραμπ (…) και η δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον». Μεταξύ άλλων, πλήρωσαν έναν Αμερικανό για να κατασκευάσει ένα κλουβί και έναν δεύτερο για να φορέσει μια στολή φυλακισμένου και να παριστάνει την Κλίντον στη φυλακή.

Εμφανίζονταν ως νεοφυείς αμερικανικές οργανώσεις και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ αγόραζαν και χώρο ή χρόνο για πολιτικές διαφημίσεις.

Χρησιμοποιούσαν αριθμούς μητρώων κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης πραγματικών Αμερικανών πολιτών για να ανοίξουν λογαριασμούς στο Paypal και να εκδώσουν πλαστές άδειες οδήγησης.

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 οι Ρώσοι κατηγορούμενοι διέδιδαν μειωτικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ ενώ στήριζαν τον Μπέρνι Σάντερς και τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, άρχισαν να ενθαρρύνουν τις μειονοτικές ομάδες στις ΗΠΑ να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους άρχισαν επίσης, μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίσεων στο Facebook, να προωθούν τον ισχυρισμό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαπράττει εκλογική νοθεία.

Μετά την εκλογή του Τραμπ οργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις υπέρ του.

«Στρατηγικός στόχος τους ήταν να σπείρουν τη διχόνοια στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016», υπογραμμίζεται στο κείμενο της παραπομπής. Μεταξύ άλλων, είχαν δημιουργήσει σελίδες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνταν με τα θέματα της μετανάστευσης, του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», της θρησκείας και άλλων ζητημάτων.

Δύο από τους κατηγορούμενους ταξίδεψαν στη Νεβάδα, την Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό, το Κολοράντο, το Ιλινόι, το Μίσιγκαν, τη Λουιζιάνα, το Τέξας και τη Νέα Υόρκη για να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

Σε επικοινωνία που είχαν με μια οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ, τους δόθηκε η οδηγία «να επικεντρώσουν τη δράση τους στις αμφίρροπες Πολιτείες», όπως στο Κολοράντο, τη Βιρτζίνια και τη Φλόριντα.

Μόσχα: Παράλογο το κατηγορητήριο

Άμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου χαρακτήρισε «παράλογο» το κατηγορητήριο των Αμερικανών αναφορικά με την υποτιθέμενη ανάμειξη των Ρώσων στις εκλογές του 2016.

«Δεκατρείς άνθρωποι παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ; Δεκατρείς εναντίον μυστικών υπηρεσιών με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων; Εναντίον υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπίας, εναντίον των πιο σύγχρονων τεχνολογιών; Παράλογο; Ναι», έγραψε η Ζαχάροβα σε μια ανάρτησή της στο Facebook.

Υπ. Δικαιοσύνης: Η ανάμειξη δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών

Οι 13 Ρώσοι υπήκοοι και οι τρεις ρωσικές οντότητες που κατηγορούνται για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει έναν «πόλεμο πληροφοριών», δήλωσε απόψε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ροζενστάιν.

Ο Ροζενστάιν σημείωσε ότι στο κατηγορητήριο δεν διατυπώνεται κανένας ισχυρισμός ότι η ανάμειξη αυτή επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν υπάρχει επίσης κανένας ισχυρισμός ότι Αμερικανοί πολίτες ενεπλάκησαν εν γνώσει τους σε αυτήν την ανάμιξη.

Η παραπομπή δείχνει ότι οι Ρώσοι ήθελαν να σπείρουν τη διχόνοια στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα και ότι θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για την έκδοση των υπόπτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για την παραπομπή των Ρώσων πολιτών που κατηγορούνται για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές ανέφερε ότι η εκστρατεία των Ρώσων είχε ξεκινήσει από το 2014. Κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 στόχος τους ήταν να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ και να δυσφημίσουν τη Χίλαρι Κλίντον. Στο κατηγορητήριο, έκτασης 37 σελίδων, περιγράφεται μια «συνωμοσία» με στόχο τη διατάραξη των εκλογών, από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες για να περάσουν τα διχαστικά μηνύματά τους, ταξίδευαν σε διάφορες Πολιτείες για να συλλέξουν πληροφορίες και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις υποδυόμενοι τους Αμερικανούς πολίτες.

Το έγγραφο αυτό απηχεί σε μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει τον Ιανουάριο του 2017 η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία υποστήριζε ότι η Ρωσία είχε αναμιχθεί στις εκλογές και ότι ένας από τους στόχους της ήταν να βοηθήσει τον Τραμπ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε ότι ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Ο Τραμπ είχε καταγγείλει την έρευνα του Μιούλερ για το αν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του συνεργάστηκαν με το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών».

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Εβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ταραγμένος από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του ότι αναμείχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Οι Αμερικανοί είναι πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι, βλέπουν ό,τι θέλουν να δουν. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για εκείνους. Δεν έχω διόλου αναστατωθεί που το όνομά μου βρίσκεται στη λίστα. Εάν θέλουν να βλέπουν τον διάβολο, ας τον δουν» πρόσθεσε ο Πριγκόζιν.

Τραμπ: Η Ρωσία ξεκίνησε την αντι-αμερικανική της καμπάνια πολύ πριν διεκδικήσω την προεδρία

«Η Ρωσία ξεκίνησε την αντι-αμερικανική της καμπάνια το 2014, πολύ πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος».

Με την παραπάνω φράση αντέδρασε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση της παραπομπής σε δίκη 13 Ρώσων και άλλων τριών ρωσικών υπηρεσιών και οντοτήτων, για εμπλοκή και προσπάθεια επηρεασμού της αμερικανικής κοινής γνώμης ενόψει των εκλογών του 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο twitter ότι «οι εκλογές δεν επηρεάστηκαν» και ότι η «καμπάνια του Τραμπ δεν έκανε τίποτα λάθος».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πώς εξανάγκασαν με δημοσιεύματα συκοφαντώντας την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ραικου να παραιτηθεί



Πριν από περίπου ένα χρόνο με μια σκληρή επιστολή η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου παραιτήθηκε από τα καθήκοντα της κατηγορώντας ευθέως την εφημερίδα Docoυmento για πιέσεις και προσπάθεια συκοφάντησης της.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

"Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως <δώρο> στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, σε περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ τα πράγματα είχαν έτσι και η υπηρεσία μας είχε εστιάσει όλες τις προσπάθειές και τις δυνάμεις της στη σημαντικότατη αυτή υπόθεση, η όποια αποτελεί την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας, όπως έχει τονιστεί κατ´ επανάληψη από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, έγινα αντικείμενο στοχοποίησης από συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα. Συγκεκριμένα όλως <τυχαίως και συμπτωματικώς>, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά ,αλλά και το μηχανισμό με τον όποιο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τίτλο < Αποκάλυψη : Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο>. Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στης διάθεσή σας . Αρκεί μόνο τούτο , ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας ,εκκρεμούν δε , σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα.

Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.

Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε <Ιφιγένεια> στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας <έστησαν> μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου."

Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου."

Μετά την παραίτηση της κ. Ελένης Ράικου την θέση της πήρε η εισαγγελέας κυρία Ελένη Τουλουπάκη.