Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Απαγχονίστηκε 21χρονος φοιτητής στα Ιωάννινα



Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 21χρονος φοιτητής στο Κάτω Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων. Τον άτυχο νέο βρήκε μέσα στην κουζίνα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος όπου διέμενε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες epirus-tv-news.gr o πατέρας του νεαρού ανησύχησε όταν ο γιος του δεν απαντούσε στις συνεχείς κλήσεις του και ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος άμεσα μετέβη έξω από το σπίτι του μαζί με κλειδαρά.

Οταν άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού, τότε ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Ο 21χρονος βρισκόταν απαγχονισμένος στην κουζίνα με σχοινί που είχε δέσει στο σωλήνα του απορροφητήρα.

H σόρος του 21χρονου μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας δείχνουν αυτοκτονία.


Πηγή : in.gr


Κούρεμα έως 90% σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια


Μετά τη Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη από τις συστημικές, που αποφάσισε να απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους πελάτες της, για να τακτοποιήσουν παλαιότερες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, τη… σκυτάλη φέρεται να λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας haircut έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις). «Πρόκειται για τα δάνεια, που έχουν ήδη “πακεταριστεί”, για να πουληθούν στο fund, το οποίο και θα πλειοδοτήσει στη σχετική διαδικασία», σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ πουλά κόκκινα δάνεια, ύψους δύο δισ. ευρώ. Το «project Earth», όπως αποκαλείται, περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πρόκειται, ουσιαστικά, για οφειλές από καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), καθώς και από δάνεια, που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (ελεύθερους επαγγελματίες), συνολικού αρχικού κεφαλαίου δύο δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, στον ισολογισμό της ΕΤΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται το ένα εκατ. ευρώ, με τις αντίστοιχες προβλέψεις, ωστόσο, να «αγγίζουν» το 90%, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει διαγραφεί λογιστικά. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια. Ως σύμβουλος πώλησης ενεργεί η Morgan Stanley και η συναλλαγή υπολογίζεται ότι θα έχει «κλείσει» μέσα στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Να ξεπεράσουν την τιμή πώλησης που «έπιασε» η Eurobank με την Intrum προσδοκούν στην Εθνική Τράπεζα, βασίζοντας την αισιοδοξία στην… ποιότητα του προς πώληση χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, σε αντίθεση με την Eurobank, η οποία πούλησε στο 3% μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με μέση καθυστέρηση στην 10ετία, η ΕΤΕ διαθέτει δάνεια, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των οποίων δεν ξεπερνά την επταετία.

Οπως προκύπτει από ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), πάντως, «ακόμη και στο επίπεδο μιας πολύ χαμηλής τιμής, της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων, οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν το 64,7% του συνόλου των καταγγελμένων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων, ήτοι ποσό αθροιστικά 29,8 δισ. ευρώ, χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να υποχωρήσει κάτω από το 12,5%».

Στην… ουρά και οι υπόλοιπες συστημικές

Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων αναμένεται να προχωρήσουν προσεχώς και οι υπόλοιπες συστημικές. Βάσει νόμου, άλλωστε, είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτού προβούν σε πωλήσεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η Πειραιώς έχει δεσμευθεί να βγάλει προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξίας δύο δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία τού προς πώληση χαρτοφυλακίου της Alpha Bank.

Οσον αφορά στο δεύτερο πακέτο, που ετοιμάζει να διαθέσει η Eurobank, υψηλόβαθμο στέλεχός της τόνιζε στον «Ελεύθερο Τύπο» πως μέχρι στιγμής ένα 10% εκ των δανειοληπτών έχει προχωρήσει σε ρύθμιση. «Το περιθώριο εκπνέει περί τα μέσα Φεβρουαρίου, άρα θεωρούμε πως προσεχώς θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι», προσέθετε χαρακτηριστικά.



Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τουρκία: Συλλήψεις γιατρών για αντίθεση στην εισβολή στη Συρία



Τη σύλληψη 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (ΤΤΒ) διέταξε σήμερα Τούρκος εισαγγελέας, καθώς διεξάγεται έρευνα μετά την άρνηση της 'Ενωσης να υποστηρίξει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται στα βόρεια της Συρίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα στην Άγκυρα, η αστυνομία άρχισε τις απαραίτητες διαδικασίες σήμερα το πρωί, ενώ αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε οκτώ επαρχίες.

Ο πρόεδρος της TTB Ραζίτ Τουκέλ κι άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν συλληφθεί σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αλί Σεκέρ.


Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters
naftemporiki.gr


Πάιατ: Φοβάμαι για «ατύχημα» Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο



Φόβους για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ίμια, εκφράζει ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Ιστορίες του Σκάι, η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στις 12.30 το βράδυ.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα... Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. 

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Πάιατ επισημαίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών που αφικνείται την Τρίτη στην Αθήνα και την Τετάρτη θα βρεθεί στα Σκόπια. 

«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης. 

Επίσης, ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


ΤΟ ΒΗΜΑ


Νέα επίθεση Δ. Καμμένου στον ΣΥΡΙΖΑ

Alexandros Michailidis / SOOC


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δ. Καμμένος επισήμανε ότι δεν θα κάνει δήλωση αριστερής νομιμοφροσύνης σε κανέναν, ούτε πρόκειται να δεχτεί να τον μαλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες βολές εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, δίνοντας συνέχεια στο κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δ. Καμμένος επισήμανε ότι δεν θα κάνει δήλωση αριστερής νομιμοφροσύνης σε κανέναν, ούτε πρόκειται να δεχτεί να τον μαλώσει οποιοσδήποτε.

«Οι υποδείξεις, οι παροτρύνσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ας κοιτάξουν να ελέγξουν τους 53» σημείωσε.

Επανέλαβε δε τη δήλωσή του περί πολιτικού «χαφιεδισμού» από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, τον οποίο κατηγορεί ότι έστειλε σε Ευρωπαίους φωτογραφίες βουλευτών που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες αιχμές του Δ. Καμμένου έρχονται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος διαμήνυσε πως ο κυβερνητικός εταίρος θα μείνει στο κυβερνητικό σχήμα έως το τέλος της τετραετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ συζητήθηκε να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.



Πηγή: skai.gr


Τον σκότωσε στην μέση του δρόμου μπροστά στα μάτια του γιου του για λίγα ευρώ



Σύμφωνα με την εφημερίδα Globo, ο 33χρονος Έλντερ Μπρούνο ντε Μέλο Άλβες περπατούσε στις 20 Ιανουαρίου μαζί με τη γυναίκα και το γιο του, όταν ξαφνικά σταμάτησε μπροστά του μια μηχανή με δύο αναβάτες.

Οι επιβάτες της μηχανής  κατέβηκαν, κει ο ένας έβγαλε όπλο όπου μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό με τον 33χρονο τον πυροβόλησε εν ψυχρώ σχεδόν εξ επαφής. Ο δολοφόνος δεν δίστασε να στρέψει το όπλο εναντίον του παιδιού και της συζύγου του άτυχου 33χρονου, χωρίς να τραβήξει τη σκανδάλη.

Η δολοφονία έγινε για ένα χρέος, ύψους 400 ευρώ.




Νέα Καταγγελία από τον καθηγητή κ. Στεφανίδη Φοιτήτριες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη



Σε νέα καταγγελία προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών κ. Μάνος Στεφανίδης, μετά την ανοικτή επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή προς τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Σύμφωνα με την νέα καταγγελία του κ. Στεφανίδη ταξιτζής, επιτέθηκε σεξουαλικά σε κοπέλες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη αποκάλυψε νέα στοιχεία για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Πανεπιστημίου εκτός από ληστείες, επιθέσεις, και ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, σήμερα κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες και αναφέροντας ειδικά είπε ότι από το ιατρείο της φοιτητικής λέσχης της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου του καταγγέλθηκε η σεξουaλική επίθεση σε βάρος δύο φοιτητριών από οδηγό ταξί εντός του χώρου ασύλου. 

Ενισχύοντας μάλιστα την καταγγελία του είπε, πώς η μία κοπέλα κατήγγειλε το περιστατικό στις Αρχές, ενώ μετά από εξέτασή της, βρέθηκε επάνω της γενετικό υλικό (σπέρμα). Η άλλη κοπέλα δεν προχώρησε σε καταγγελία γιατί, όπως είπε, μάλλον ντράπηκε ή φοβήθηκε. 

Ο κ. Στεφανίδης έκανε λόγο για φρικαλέα πράγματα τα οποία συμβαίνουν καθημερινά στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης για τα οποία, όπως σημείωσε, ο ίδιος αισθάνεται ντροπή.

Ο κ. Στεφανίδης, όπως είπε στον ΑΝΤ1, έχει πέσει και ο ίδιος θύμα ληστειών, επιθέσεων και προπηλακισμών, και αντίστοιχα περιστατικά σημειώνονται εξακολουθητικά κατά φοιτητών, διδασκόντων, αλλά ακόμη και κατά φυλάκων της Πανεπιστημιούπολης.


Βρέθηκαν από αστυνομικό στον Πειραιά οι δύο 16χρονες



Εντοπίστηκαν στην περιοχή του Πειραιά από αστυνομικό

Μετά από πολύωρες έρευνες της αστυνομίας και του Χαμόγελου του Παιδιού, η Εσμεράλντα Ντ. 16,5 ετών και η Στέλλα Ρ. 16 ετών εντοπίστηκαν στην περιοχή του Πειραιά από έναν αστυνομικό.

Τα δύο κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από δομή του «Χαμόγελου» ήταν μόνα τους όταν εντοπίστηκαν από τον αστυνομικό κοντά στο δημοτικό θέατρο του Πειραιά και τώρα βρίσκονται στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά  όπου διενεργείται προανάκριση ώστε να διαλευκανθεί πώς βρέθηκαν από το Αίγιο στον Πειραιά, ποιος ήταν ο προορισμός τους και αν εμπλεκόταν τρίτο άτομο στην υπόθεση της εξαφάνισης τους.




«Εισβολή»… Smart σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια!




Μια υπόθεση… μυστήριο απασχολεί τις τελευταίες ώρες την ασφάλεια Αττικής. Έχει να κάνει με την "εισβολή" ενός μαύρου Smart στην είσοδο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια.

Όλα έγιναν περίπου στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2018) στην οδό Γρηγοροπούλου στα Εξάρχεια. Ένα μαύρο Smart με φιμέ τζάμια κατέληξε, άγνωστο γιατί, μέσα στην είσοδο πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες, η πορεία του αυτοκινήτου σταμάτησε μπροστά από την πόρτα του ασανσέρ της πολυκατοικίας!

Το Smart δεν «έκοψε» ταχύτητα

Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στο τμήμα ότι ο οδηγός δεν έκοψε ταχύτητα. Και έτσι έπεσε πάνω στη τζαμαρία της πολυκατοικίας. Από την ταχύτητα, το μικρό αυτοκίνητο ανέβηκε κάποια σκαλιά, πριν σταματήσει σχεδόν μπροστά από την πόρτα του ασανσέρ.

Ευτυχώς, κανείς δεν ήταν στο σημείο εκείνο τη στιγμή που το αυτοκίνητο «μπούκαρε» στο χώρο. Και άρα δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενοίκων.


Φωτογραφία Facebook / Μετανοείτε via Leonidas Noulas

Το… έσκασαν

Κι αν οι περισσότεροι στα social media κάνουν πλάκα πως ο οδηγός του Smart δεν… έβρισκε να παρκάρει, τα πράγματα φαίνεται πως είναι λίγο πιο περίεργα.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός του μικρού αυτοκινήτου, αμέσως μετά το ατύχημα, τράπηκαν σε φυγή.

Όταν κλήθηκε από τους ενοίκους η αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι το Smart είχε κλαπεί. Ο ιδιοκτήτης του είχε δηλώσει την κλοπή το περασμένο Σάββατο. Η κλοπή είχε γίνει από το κέντρο της Αθήνας.

Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε ήδη στο Α.Τ. Εξαρχείων προκειμένου να ερευνηθεί για αποτυπώματα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο οδηγήσει στη… λύση του μυστηρίου.

Τα σενάρια

Η αστυνομία εξετάζει, για την ώρα, όλα τα σενάρια. Και από την έρευνα που θα γίνει στο αυτοκίνητο θα πέσει φως στο ποιοι είναι οι δυο νεαροί που επέβαιναν στο Smart την ώρα της… εισβολής στην πολυκατοικία.

Κυρίως, θα διαπιστωθεί αν πρόκειται άτομα που έχουν και στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές με τη δράση του ή δυο νεαρούς που έκλεψαν το αυτοκίνητο αλλά μέθυσαν κι έχασαν τον έλεγχο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
Πηγή : newsit.gr


Ασθενής σεισμική δόνηση στην Αττική.



Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:24 το πρωί, είχε επίκεντρο κοντά στο αεροδρόμιο στα Σπάτα και μετρήθηκε στα 2,5 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε αισθητή στους κατοίκους της Αττικής.


Ξέφραγο αμπέλι η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Με κατσαβίδια οι επιθέσεις σε φοιτητές



Με ειδική ομάδα προσπαθεί να βάλει κάποια τάξη η ΕΛΑΣ - Δύο σεσημασμένοι ληστές είχαν γίνει φόβος και τρόμος το τελευταίο διάστημα.

Μια ειδική ομάδα της Αστυνομίας που έχει συσταθεί από τις αρχές του χρόνου, προσπαθεί να βάλει τάξη στην ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που μαστίζει την πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Οι μυστικοί αστυνομικοί κατάφεραν να εξαρθρώσουν μια άγρια συμμορία που λήστευε φοιτητές και καθηγητές στη φοιτητική ζώνη του Ζωγράφου ενώ το επιχειρησιακό πλάνο που έχει εκπονηθεί θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή όλο το 24ωρο για τις επόμενες εβδομάδες. 

Πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι οι περιπολίες των μυστικών αστυνομικών θα γίνονται στους χώρους της πανεπιστημιούπολης όχι όμως μέσα στα κτήρια όπου υπάρχει το άσυλο και απαιτείται ειδική άδεια για οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση. Όπως ανέφερε στο prorothema.gr αστυνομικός της Ασφάλειας «αν για παράδειγμα διαπραχθεί μια ληστεία μέσα σε ένα κτήριο του πανεπιστημίου, η ειδική ομάδα θα επέμβει και θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον δράστη την ώρα που βγαίνει από τη κτήριο κρατώντας τα κλοπιμαία ή το όπλο με το οποίο απείλησε το θύμα του. Επίσης γίνονται καθημερινά προληπτικοί έλεγχοι και όλα τα πλάνα θα στήνονται πάνω στις καταγγελίες και τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η Αστυνομία».

  Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, και τους τελευταίους μήνες δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, είχαν γίνει επανειλημμένως καταγγελίες στην Αστυνομία όχι μόνο από φοιτητές και διερχόμενους πολίτες αλλά και καθηγητές. Η επιστολή που έστειλε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Μάνος Στεφανίδης στον πρύτανη του πανεπιστημίου, αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα όσα θλιβερά συμβαίνουν καθημερινά στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και εκθέτουν την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Και η συγκάλυψη των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας εξισούται με συνενοχή όλων ημών των εχόντων την ηθική αλλά και τη νομική ευθύνη. Πίσω από το αδειανό πουκάμισο ενός διάτρητου «ασύλου» ανεχόμαστε αποθρασυμένους εγκληματίες να ληστεύουν το ΑΤΜ του κτηρίου της Φιλοσοφικής υπό την απειλή περιστρόφου μπροστά στα μάτια έντρομων φοιτητών 8 το πρωί, ενώ όσοι αποχωρούν από τα μαθήματα στις 9 το βράδυ, μεταπτυχιακοί κυρίως φοιτητές και διδάσκοντες, οργανώνονται σε ομάδες για να καταφέρουν να φτάσουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι στα συχνά παραβιασμένα αυτοκίνητά τους. Επειδή, κ. Πρύτανι, όλη η πανεπιστημιούπολη παραμένει αφώτιστη εδώ και πολύ καιρό δημιουργώντας σκηνικό θρίλερ, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες σχολές. Θυμάμαι επίσης το θλιβερό γεγονός που συνέβη προ χρόνων, όταν μια ομάδα πάλι οπλοφόρων με την απειλή περιστρόφου έβγαλαν τον τέως πρόεδρο του Φαρμακευτικού Τμήματος από το αυτοκίνητό του τον λήστευσαν και διέφυγαν με αυτό. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο....» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανίδης και προσθέτει «δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που κακοποιοί και περιπολικό της αστυνομίας αντάλλασσαν πυροβολισμούς έξω από τη νέα φοιτητική εστία εμπρός από το αμφιθέατρο του ΜΙΘΕ! Είναι κοινό μυστικό ότι ομάδες παραβατικών μπαινοβγαίνουν στην κεντρική φοιτητική εστία επί της οδού Ούλωφ Πάλμε, και μέσω αυτής έχουν διαρρήξει τρεις φορές το συστεγαζόμενο πανεπιστημιακό γυμναστήριο-κολυμβητήριο». Ενώ αναφερόμενος στους φύλακες επισημαίνει πως δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται αντιμέτωποι με τις λεγόμενες «μαφίες» που δρουν στους χώρους του πανεπιστημίου και έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια. 

Σεσημασμένοι οι ληστές με τα κατσαβίδια και τους σουγιάδες 

Η ειδική ομάδα των αστυνομικών που το τελευταίο δεκαήμερο «σάρωνε» την πανεπιστημιούπολη κατάφερε να βάλει στο χέρι την ομάδα που λήστευε ανυποψίαστους πολίτες που κινούνταν εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου. Από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει είχαν το προφίλ των δραστών καθώς όλες οι μαρτυρίες των θυμάτων και ο τρόπος έδειχναν συγκεκριμένα άτομα. 

Έτσι με οδηγό τις περιγραφές έστησαν καρτέρι και περίμεναν να ξαναχτυπήσουν. Το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, οι δράστες προσέγγισαν στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης 20χρονο αλλοδαπό και προσπάθησαν να τον ληστέψουν, όμως το θύμα αντιστάθηκε και άρχισε να φωνάζει. Οι αστυνομικοί της ειδικής ομάδας αμέσως έσπευσαν στο σημείο και μετά από καταδίωξη κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν και να τους περάσουν χειροπέδες.  

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι δράστες τις τελευταίες μέρες, μαζί με ένα ακόμη συνεργό τους που αναζητείται, εντόπιζαν τα θύματά τους εντός της Πανεπιστημιούπολης και είτε προφασιζόμενοι τους αστυνομικούς είτε αποσπώντας την προσοχή τους με διάφορα τεχνάσματα, τους ακινητοποιούσαν και  με τη απειλή αιχμηρού αντικειμένου τους αφαιρούσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα καθώς άλλα αντικείμενα. 

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας σουγιάς, ένα κατσαβίδι, το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, ένα πορτοφόλι καθώς και άλλα κλεμμένα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί έξι περιπτώσεις ληστειών και μία  απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες. Περαιτέρω, ο 34χρονος είχε συλληφθεί στο παρελθόν για ληστείες και κλοπές, ενώ ο 36χρονος για κλοπές, ναρκωτικά και παράνομα παίγνια. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται. 



Πηγή : protothema.gr


Έβαλαν τη μητέρα του συμβούλου του Μαξίμου Τάσου Πολιτίδη, ως ηλικιωμένη, στο σποτάκι της κυβέρνησης για το ειδικό τιμολόγιο



Τη μητέρα του ειδικού συμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου (και συναδέλφου του γνωστού Νίκου Καρανίκα) Τάσου Πολιτίδη, Σοφία, επέλεξαν οι συντελεστές του διαφημιστικού spot της κυβέρνησης για την προπαγάνδιση θέσπισης του ειδικού τιμολογίου στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η συμπαθέστατη κυρία ακούγεται να λέει “θέλουμε ησυχία και κάποιον να νοιάζεται”, χωρίς, φυσικά, να γνωρίζουν όσοι βλέπουν το συγκεκριμένο spot πως πρόκειται για τη μητέρα του τέως συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και νυν υπαλλήλου του πρωθυπουργικού γραφείου, ο οποίος αμείβεται με το ποσό των 1477 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στο ίδιο spot πρωταγωνιστεί, όμως, και ο ίδιος ο…συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος λέει “Με το παλιό ξεμπερδέψαμε…ανοίγουμε καινούριους λογαριασμούς, καθαρούς και δίκαιους”. Χωρίς, φυσικά, να αναγράφεται κάπου η ιδιότητά του…

Φυσικά, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της διαφήμισης είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος εμφανίζεται, ουσιαστικά, να προπαγανδίζει την ίδια την κυβέρνηση, κάτι που σηκώνει…μεγάλη συζήτηση για τον θεσμικό του ρόλο και όχι μόνο. Πόσο μάλλον όταν, την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, εμφανίζεται να απειλεί με…παραίτηση την κυβέρνηση, εάν και εφόσον προχωρήσει η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ…


Δείτε το βίντεο:




Πηγή : kozanimedia.gr


Ιταλός ταχυδρόμος «ξέχασε» να παραδώσει 600 κιλά αλληλογραφίας



Στο γκαράζ και στο σπίτι 56χρονου ταχυδρόμου, κοντά στην πόλη Βιτσέντσα, στη βόρεια Ιταλία, εντοπίστηκαν περισσότερα από 600 κιλά αλληλογραφίας την οποία ουδέποτε παρέδωσε.

Στο γκαράζ και στο σπίτι 56χρονου ταχυδρόμου, κοντά στην πόλη Βιτσέντσα, στη βόρεια Ιταλία, εντοπίστηκαν περισσότερα από 600 κιλά αλληλογραφίας την οποία ουδέποτε παρέδωσε.

Πρόκειται για φακέλους, δέματα, διαφημιστικό και προεκλογικό υλικό, λογαριασμούς και τέλη που ο ταχυδρόμος δεν παρέδωσε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η ανακάλυψη της «ξεχασμένης αλληλογραφίας» έγινε τυχαία, όταν εθελοντές οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος παρατήρησαν ότι ο εν λόγω ταχυδρόμος μετέφερε πολλούς σάκους Ιταλικών Ταχυδρομείων.

Για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της συμπεριφοράς του ταχυδρόμου, ο οποίος πρόκειται να καθίσει στο «εδώλιο».



Πηγή: skai.gr


Αμβρόσιος: Προτιμώ το φασίστας από το κατσαπλιάς και συμμορίτης



Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας Αιγιαλείας και της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή εξέδωσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, μέσω του προσωπικού του ιστολογίου. 

Σε αυτήν, ο κ. Αμβρόσιος υποστηρίζει πως η πρόσκλησή του για τη συγκέντρωση υπέρ της Μακεδονίας απευθυνόταν σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε πως κρατούν διχαστική και απαράδεκτη στάση. «Στην πράξη σεις αποδεικνύεσθε Φασίστες με κεφαλαία τα γράμματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης. 

Ο κ. Αμβρόσιος σημειώνει στην επιστολή του πως τα δύο κόμματα ψεύδονται όταν αναφέρονται στο φασιστικό του «πιστεύω». «Ουδέποτε ισχυρίσθηκα, ότι είμαι "φασίστας" και ουδέποτε επίσης συμπεριφέρθηκα ως "φασίστας"! Βεβαίως αγαπώ την πατρίδα μου, αλλά πέρα και πάνω από όλα αγαπώ τον Χριστό μας! Επάνω από τον Χριστό μας και την Ορθοδοξία μας δεν τοποθετώ τίποτε άλλο! Γι’ αυτό και υπήρξα ακομμάτιστος. Είμαι με όποιον σέβεται τόν Χριστό καί την Εκκλησία. Πολεμάω κάθε άθεο και αντίχριστο, πράσινο, κόκκινο, γαλάζιο, άσπρο ή μαύρο, όπου και αν ανήκει! Χριστός και Ελλάδα βεβαίως είναι τα ιδανικά μου!» συμπληρώνει στο blog του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων. 

Στη συνέχεια, ο κ. Αμβρόσιος κάνει αναφορά στους «τίτλους» που του έχουν χαρίσει κατά καιρούς κόμματα και μέσα ενημέρωσης λέγοντας: 

«Κάποιοι μάλιστα αποτόλμησαν να μας χαρακτηρίσουν: "Αμβρόσιος ο Ναζιστής", "Αμβρόσιος ο Χουντικός", "Αμβρόσιος ο Εθνικιστής", "Αμβρόσιος ο Χρυσαυγίτης", "Αμβρόσιος ο Ακροδεξιός", "Αμβρόσιος ο Φασίστας". Οπωσδήποτε τα κορυφαία προσωνύμια, τα οποία κατά καιρούς μου έχουν αποδώσει κάποιοι "φανατικοί" φίλοι μου είναι δύο: "Αμβρόσιος, ο συνεργάτης των Γερμανών στην καταστροφή των Καλαβρύτων της 13ης Δεκεμβρίου 1943" και "Αμβρόσιος ο διαφωτιστής στη Γυάρο". Προς όλους αυτούς από τη θέση αυτή απαντώ: Αγαπητοί μου φίλοι, προτιμώ οποιοδήποτε από όλα αυτά τα παραπάνω επίθετα, αφού όλα έχουν σχέση με την έννοια της πατρίδος! Δηλαδή, προτιμώ να με αποκαλείτε Φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά, ούτε Συμμορίτη, ούτε άθεο και αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη! Κάλλιο Φασίστα, παρά Κατσαπλιά». 

«Κυρίες και κύριοι της αριστερής κουλτούρας, δεν είμαι "Φασίστας"» έγραψε ο κ. Αμβρόσιος, καταλήγοντας πως είναι «ένας Έλληνας ορθόδοξος Χριστιανός, ο οποίος αγαπάει την Ελλάδα μας και γι’ αυτό δεν θα επιτρέψει, όσο εξαρτάται από αυτόν, οι του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να ξεπουλήσουν την Μακεδονία μας».


ΤΟ ΒΗΜΑ


Εξαφανίστηκαν δυο 16χρονα κορίτσια στο Αίγιο



Δυο κορίτσια 16,5 και 16 ετών αγνοούνται από χθες Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Η ανάρτηση από το Χαμόγελο του Παιδιού : 

«Στις 28/1/2018, στις 21:00 ώρα, εξαφανίστηκαν από την περιοχή του Αιγίου, η Εσμεράλντα Ν. 16,5 ετών και η Στέλλα Ρ. 16 ετών. 

Η Εσμεράλντα είναι 1,60 μ. και ζυγίζει 48 κιλά, έχει καστανόξανθα μακριά μαλλιά, καστανοπράσινα μάτια και την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρο μπουφάν, μαύρο κολάν με γκρι σχέδια και αθλητικά λευκά παπούτσια

Η Στέλλα είναι 1,56 μ. και ζυγίζει 58 κιλά, έχει καστανά μακριά μαλλιά, καστανά μάτια και την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε χακί μπουφάν, μαύρο κολάν με γκρι σχέδια και αθλητικά μαύρα παπούτσια».

Το «Χαμόγελο» καλεί όποιον έχει πληροφορίες, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Αναφέρει επίσης ότι εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα γίνει ανάρτηση αφισών για την εξαφάνιση.

Περισσότερες πληροφορίες: Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» e mail: 116000@hamogelo.gr




Ο ΛΑ.Ο.Σ. απέκτησε εκπροσώπηση στη Βουλή με την προσχώρηση του Ν. Μίχου



Στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ.) προσχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη Χρυσή Αυγή, Νίκος Μίχος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΛΑ.Ο.Σ. : «Την προσχώρηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Ευβοίας κ. Νικολάου Μίχου στον Λαικό Ορθόδοξο Συναγερμό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Καρατζαφέρης μέσα από την μεσημεριανή εκπομπή του, σήμερα Δευτέρα 29-1-2018».

Τον Μάιο του 2012 ο ΛΑ.Ο.Σ. τερμάτισε ένατος με ποσοστό 2,90% (183.466 ψήφοι), χάνοντας την είσοδο στη Βουλή 




Πλήρη υποταγή Π. Καμμένου και ΑΝΕΛ στην καρέκλα και στις ορέξεις Τσίπρα



Π. Καμμένος: Δεν πέφτει η κυβέρνηση από το Σκοπιανό, θα την υπηρετήσω κι ας φέρει σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία.


Η δήλωση  Καμμένου

«Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ελήφθη ομόφωνα απόφαση για δύο θέματα:

Κατ’ αρχήν, για το εθνικό θέμα, το Σκοπιανό και τις εξελίξεις που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση, η πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, διατυπωμένη σε όλα τα συνέδρια και πιστοποιημένη και από το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες είναι ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία ονομασία των Σκοπίων που θα έχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του. Δηλαδή κρατούμε την εθνική θέση του 1992, του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εμπιστευόμαστε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, γιατί πράγματι ζητούμε να υπάρξει λύση και βεβαίως επιθυμούμε η λύση αυτή να έχει τον απαράβατο όρο τον οποίο εμείς θέτουμε.

Εκτιμούμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και βεβαίως πρέπει να υπάρχει και από την πλευρά των Σκοπίων η προϋπόθεση της παραίτησής τους, βάσει συνταγματικής αλλαγής, από όλες εκείνες τις αλυτρωτικές θέσεις.

Όσον αφορά το θέμα της Κυβέρνησης και της συμμετοχής μας σε αυτήν, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτή την έντιμη συμφωνία θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι το πέρας της λαϊκής εντολής, το πέρας της τετραετίας.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, η έξοδος από τα μνημόνια, οι υποθέσεις της κάθαρσης της διαφθοράς και της διαπλοκής προχωρούν με καλούς ρυθμούς και θεωρούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συνεργασίας, μιας συνεργασίας δύο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με απόλυτο σεβασμό ο ένας στον άλλον, με σεβασμό στις διακηρύξεις και στις αρχικές θέσεις.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, με την έννοια της λήξης της διαπλοκής της μεταπολίτευσης, τη λήξη της οικονομικής κρίσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Θέλω, επίσης, να πω σε εκείνους που σχεδιάζουν σενάρια, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι δικές μας θέσεις είναι απόλυτα καθαρές. Εκείνοι είναι που πρέπει να αποφασίσουν με ποια από όλες τις πολιτικές τις οποίες έχουν διακηρύξει κατά καιρούς είναι. Είναι υπέρ της πολιτικής που η κ. Μπακογιάννη εκφράζει με τη δική της άποψη για το Βουκουρέστι το 2008 ή την ονομασία του «φούφουτου» όπως ανέφερε η ίδια, με τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή ή με τις θέσεις τις οποίες εκφράζει σήμερα δημόσια ο πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης;

Όσον αφορά τα άλλα κόμματα νομίζω ότι οι θέσεις τους είναι ξεκάθαρες.

Ας λύσουν, λοιπόν, αυτοί τα προβλήματά τους και ας παρακολουθήσουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει αποτελέσματα και όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός θα δώσει πάλι τη λαϊκή εντολή».




Κοτζιάς: «Oχι» σε ενδιάμεση συμφωνία, όνομα στα σλαβικά



«Το πρώτο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του αλυτρωτισμού» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται περί «σαλαμοποίησης» του θέματος. 

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς, απορρίπτοντας τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας, σημείωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, προέκρινε ως καλύτερη λύση, η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει σύμφωνο στη βάση θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει θέσει ο Μ. Νίμιτς.

«Θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα... »

Σε σχέση με το σύμφωνο, είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση διεθνούς συμφωνίας. «Αν υπάρξει ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία, τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση» είπε ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Αν υπάρξει συμφωνία, αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία, θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου» εξήγησε και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στα ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς υπάρχουν τέσσερα στα σλαβικά και ένα το «Μακεδονία-Σκόπια» που ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια και ελληνικών κυβερνήσεων. 

«Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» σημείωσε, προσθέτοντας πως «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».

«Πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος»

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. 

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μην σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. 

«Κάνω διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες»

Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος, αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το... κομματικά ορθό». 

Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.



TA NEA