Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ : Δεν θα ξεσπιτώσουμε εμείς τους Ελληνες


Αφορμή οι διαταγές στους αστυνομικούς για ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των συμβολαιογραφείων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Με αφορμή τις τελευταίες διαταγές για την απασχόληση αστυνομικών στη φύλαξη συμβολαιογραφικών γραφείων, επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της επικίνδυνης χρησιμοποίησης αστυνομικών δυνάμεων για την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής που δεν πλήττει, εν προκειμένω, μόνο όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αλλά έχει άμεσες αρνητικές παρενέργειες στην όλη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντί η Κυβέρνηση, όπως ευαγγελιζόταν και το ίδιο το κυβερνών κόμμα πριν από τις εκλογές, να μεριμνήσει για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, επιστρατεύει, κατά παράβαση και πάλι των προεκλογικών της υποσχέσεων, την Ελληνική Αστυνομία, για να εφαρμόσει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που - πέραν όλων των άλλων - φέρνει σε ευθεία αντίθεση και σύγκρουση τους αστυνομικούς με ολόκληρη την κοινωνία. Την ώρα δηλαδή που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των καλών σχέσεων της αστυνομίας με τους πολίτες, η ίδια επιτρέπει τη δημιουργία εστιών έντασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών, όπως ήδη διαπιστώσαμε με τους τραυματισμούς σε συγκεκριμένα συμβάντα, ενώ είχαν υποτίθεται ληφθεί «μέτρα τάξης και ασφάλειας».

Επιπλέον, με τις διαταγές για την προστασία των συμβολαιογραφικών γραφείων, εγείρονται πελώρια ερωτηματικά για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας αφού η δύναμη της αστυνομίας που θα αποσπάται καθημερινά, θα απουσιάζει από τον τομέα της ευρύτερης αστυνόμευσης, υπονομεύοντας έτσι το αγαθό της ασφάλειας και θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα αν τελικά η κυβέρνηση θέλει την αστυνομία για τον πολίτη, ή να τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν σε ρόλο δωρεάν υπηρεσιών «σεκιούριτι» τη μια στους συμβολαιογράφους, την άλλη στα γήπεδα και την παρά άλλη σε διάφορους παράγοντες με κοινό παρονομαστή το ΧΡΗΜΑ;

Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι βεβαίως να εφαρμόζει τους νόμους και να τηρεί τη νομιμότητα, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι Αστυνομικοί πρέπει να θέσουν σήμερα σε κίνδυνο το λειτούργημά τους επειδή κάποιοι άλλα λένε και άλλα κάνουν.

Επειδή το προσεχές διάστημα είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα οξυνθεί, λαμβάνοντας ενδεχομένως και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε η Ελληνική Αστυνομία να μην εμπλακεί σε μια επιζήμια για τους αστυνομικούς και την κοινωνία επικίνδυνη εξέλιξη.

Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να μετατρέψει σταδιακά την Ελληνική Αστυνομία σε υπηρέτη ιδιωτικών συμφερόντων, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό στο οργανωμένο έγκλημα και την ανομία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος          ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος





Καταγγελία μητέρας ανήλικου μαθητή για bullying «Θα πρέπει να μου σκοτώσει το παιδί για να λάβουν τα μέτρα τους;»



Ένα απίστευτο περιστατικό περιγράφει η μητέρα ενός 8χρονου αγοριού, το οποίο πηγαίνει στην Γ” τάξη Δημοτικού της Κοζάνης.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ίδιας στο KOZANILIFE.GR, το παιδί της δέχεται από συμμαθητή του bullying. Ενώ έχουν γίνει συστάσεις στο παρελθόν προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη μητέρα. Η ίδια δήλωσε: «Θα μου σκοτώσει το παιδί και μετά θα λάβουν τα μέτρα τους;»

Κατά την καταγγελία της μητέρας το συγκεκριμένο παιδί αποτελεί τον «φόβο και τρόμο» στο σχολείο μιας και επιτίθεται και σε άλλα παιδιά, αλλά «έχει ένα ιδιαίτερο μένος με τον γιο μου», όπως συμπληρώνει η ίδια.

«Παίρνει το κολατσιό του γιου μου και το πετάει κάτω, όπως και τα προσωπικά του αντικείμενα, τον σπρώχνει , τον χτυπάει και χθες κόντεψε να του βγάλει το μάτι!»

Ο ανήλικος μαθητής έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε από τον συμμαθητή του, μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης με τραύμα στο μάτι, όπου του παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από οφθαλμίατρο, ενώ για καλή τύχη του αγοριού δεν υπήρχε σοβαρός τραυματισμός.

Η κατάσταση όπως περιγράφει η μητέρα δεν είναι τωρινή. Είναι μία κατάσταση στην οποία έχει δώσει χρόνο η ίδια και στη Διεύθυνση του Σχολείου, προκειμένου να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και ως προς τους γονείς του παιδιού οι οποίοι, όπως συμπλήρωσε η μητέρα, δεν φαίνεται να δείχνουν κανένα ενδιαφέρον.

«Η Διεύθυνση του σχολείου προσπαθεί, δεν είπα ότι αδιαφορεί, αλλά δεν είναι αρκετό. Έχουν γίνει επανειλημμένως συστάσεις από το σχολείο στους γονείς του παιδιού».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ευθύνεται ένα παιδί για τη συμπεριφορά του, αλλά οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να θέσουν τα όρια ως προς το τι επιτρέπεται μέσα στο σπίτι, στο σχολικό πλαίσιο αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Δεν θα μπορούσε ποτέ να κατηγορηθεί ένα ανήλικο παιδί για τη συμπεριφορά του. Τα παιδιά δυστυχώς είναι δέκτες και καλών και κακών ερεθισμάτων, το πώς θα το επικοινωνήσει ο κάθε γονέας στο παιδί του είναι ένα ζήτημα που σίγουρα είναι διαφορετικό για τον κάθε ένα.

«Τέτοια περιστατικά, θα συναντήσετε πολλά σε πολλά σχολεία και δεν ξέρω το λόγο. Δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση από τους αρμόδιους, φοβούνται, δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν, δεν ξέρω».

Η συγκεκριμένη κατάσταση όπως περιγράφει η μητέρα του παιδιού επικρατεί εδώ και 3 χρόνια, από όταν ξεκίνησε το Δημοτικό.

Από την πλευρά του σχολείου, έπειτα από επικοινωνία με το KOZANILIFE.GR, η Διεύθυνση δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση για το θέμα.

Η καταγγέλλουσα μητέρα σκοπεύει να κινηθεί νομικά απέναντι στους γονείς του συμμαθητή του γιου της, προκειμένου να δώσει έναν τέλος στον εφιάλτη του παιδιού της, αφού όπως συμπλήρωσε η ίδια, «Δυστυχώς δε βλέπω να συνεννοούμαστε με άλλο τρόπο».

Ζιάμπα Αργυρώ για το KOZANILIFE.GR


Γερμανικός Τύπος: «Το τίμημα της ελευθερίας» για την Ελλάδα



Οι αναφορές για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την πορεία της χώρας.

Την επικείμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την πιθανή πορεία της Ελλάδας μετά την επιδιωκόμενη έξοδο από τα μνημόνια σχολιάζουν γερμανοί αρθρογράφοι. 

Υπό τον τίτλο «Το τίμημα της ελευθερίας» η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung γράφει: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μετρ της πολιτικής ακροβασίας. Εδώ και εβδομάδες ο έλληνας πρωθυπουργός αυτοπροβάλλεται ως ο αγγελιοφόρος μιας νέας εποχής, που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. 

Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ανακτήσει την κυριαρχία της. Ελεύθερη πλέον από τις επιταγές λιτότητας των δανειστών ώστε να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές για να αναχρηματοδοτηθεί. 

Αλλά αυτή εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ήδη από τώρα ο δανειακός κορσές έχει δεθεί σφιχτά μέχρι το 2060. Εάν δεν γίνουν κι άλλες ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει αυτό που είναι τώρα: ένα κράτος υπό ξένη διοίκηση. Οκτώ χρόνια κρατούν οι διαφωνίες για το χρέος της Ελλάδας. Σε αυτό το διάστημα η χώρα εφάρμοσε τόσο σκληρές περικοπές, που μάλλον κανένα ανεξάρτητο κράτος δεν θα δεχόταν. Πολλά πράγματα βελτιώθηκαν. Αλλά το χρέος παραμένει υψηλό. Όπως και τα ποσοστά ανεργίας. Οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν υπερβολικά πολλά κόκκινα δάνεια. Και παρ' όλο που έγιναν πολλές ιδιωτικοποιήσεις, πολλοί ξένοι επενδυτές αποφεύγουν τη χώρα όσο ποτέ. Αυτό δεν θα αλλάξει εάν η Ελλάδα δεν σταθεί και πάλι στα πόδια της». 

Τι θα γίνει με το χρέος;

Σχολιάζοντας την πρόοδο της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης η εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης επισημαίνει: «Ένα βήμα απομένει ακόμη να γίνει: η αναδιάρθρωση του χρέους. Διότι το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που εκτιμά ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει με δικές της δυνάμεις και παρά τις μεταρρυθμίσεις να απαλλαγεί από το βουνό χρέους ύψους 179% επί του ΑΕΠ. Αυτό το βάρος πιέζει και καθυστερεί τη χώρα και στα σχέδιά της να αναχρηματοδοτηθεί με φρέσκο χρήμα από τα μέσα του χρόνου στις κεφαλαιαγορές. Ήδη διαφαίνεται προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να κινηθεί (σ.σ. η αναδιάρθρωση) διότι η Αθήνα έχει λάβει στο μεταξύ ένα μέρος των ελαφρύνσεων στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων μέτρων. Τότε υπήρξε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων». 

Το δίλημμα του Τσίπρα

Στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται: «Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης. Η Αθήνα αντιστεκόταν στις μεταρρυθμίσεις και παρά τις ενισχύσεις δισεκατομμυρίων η χώρα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Τώρα όμως οι δανειστές βρίσκουν μόνο καλά λόγια (σ.σ. για την Ελλάδα). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πάλαι ποτέ επαναστάτης, υλοποιεί στο μεταξύ τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του. Με τον Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ‘σχεδόν όλα έγιναν πιο εύκολα' λέει επαινετικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα συνεργάσιμη δεν αποτελεί έκπληξη. Διότι σε λίγο καιρό ο Τσίπρας θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της μακρόχρονης πολιτικής περικοπών. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται επιτέλους η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής που δρομολογήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια περίπου». 

Παράλληλα στο άρθρο αναφέρεται ότι σύντομα θα ανακύψει και πάλι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους το οποίο θα φέρει τον έλληνα πρωθυπουργό σε δίλημμα: «Από τη μια πλευρά ζητά εδώ και χρόνια ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη όμως γνωρίζει αυτή συνοδεύεται αναγκαστικά από νέα δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ο Τσίπρας μάλλον θα δυσκολευτεί να το εξηγήσει αυτό στους συμπατριώτες του. Διότι εδώ και μήνες τους λέει ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για πάντα από την επιτροπεία των δανειστών». 

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau γράφει: «Το Eurogroup απελευθερώνει 6,7 δις, που θα δοθούν σε υποδόσεις. Με το τέλος του προγράμματος να πλησιάζει, επιστρέφει στην ατζέντα και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους – ένα πολιτικά λεπτό ζήτημα». Επιπλέον ο δημοσιογράφος αναφέρεται στις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Πολλές χώρες της ευρωζώνης θα δυσκολευτούν πολύ να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό τους κι άλλες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα».


Αλεξάνδρα Κοσμά
ΤΟ ΒΗΜΑ   


Τον χτύπησε ΙΧ και τον πέταξε δεκάδες μέτρα μακριά



Ο 19χρονος διέσχιζε δρόμο, όταν ένα ΙΧ που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα τον χτύπησε και τον πέταξε στο πεζοδρόμιο, δεκάδες μέτρα μακριά. 

Το θύμα, σύμφωνα με το RT, γλίτωσε και δεν έχασε στην ζωή του αλλά καθηλώθηκε σε αμαξίδιο μετά το ατύχημα, και δεν μπορεί πλέον να περπατήσει.




10.000 πλειστηριασμοί φέτος και 40.000 από το 2019 και μετά



Στις 40.000 θα φτάσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που θα διενεργούνται κάθε χρόνο, από το 2019 και μετά, ενώ ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, με δεδομένο ότι τον τελευταίο μήνα του 2017, πραγματοποιήθηκαν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τον Ιανουάριο, ο στόχος ανεβαίνει στους 500, αλλά όπως αναφέρεται στην έκθεση, το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 17 Ιανουαρίου έχουν διενεργηθεί μόλις 80 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα ακίνητα που πλειστηριάστηκαν αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον Μάρτιο και μετά, με την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα. Ο στόχος αυτός θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 2.000 κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με προοπτική επανόδου στην κανονικότητα από το 2019 και μετά, οπότε και ο στόχος για τους πλειστηριασμούς ανεβαίνει στις 40.000 ετησίως.

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό, είχαν πραγματοποιηθεί 58.849 πλειστηριασμοί –εκ των οποίων 52.027 αφορούσαν σε ακίνητα, ενώ το 2016 –χρονιά της απεργίας των δικηγόρων και της αποχής των συμβολαιογράφων–, οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν περιορίστηκαν μόλις σε 4.800. Για το 2017, είχαν προγραμματιστεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της δράσης «ακτιβιστών», αυτοί που τελικώς πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ λίγοι. Η κατάσταση όπως επισημαίνεται στην έκθεση συμμόρφωσης παραμένει προβληματική, στον βαθμό που η δράση των ακτιβιστικών ομάδων αποτελεί καθημερινότητα στα δικαστήρια.

Κάποιοι, μάλιστα, από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί και διεκόπησαν, αφορούσαν χρέη από επιχειρηματικά δάνεια ή οφειλές ευκατάστατων φυσικών προσώπων και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, φέρουν τους ακτιβιστές να χρηματίζονται προκειμένου να προκαλούν φασαρίες».

Στα μέτρα που έχουν περιληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα από τον Μάρτιο, αλλά μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον τα μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων θα είναι επαρκή προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη διενέργεια των πλειστηριασμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Οπως σημειώνει, οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους για το 2017 μέσω των αυξημένων διαγραφών και των πωλήσεων χαρτοφυλακίων, που θα επηρεάσουν ωστόσο τα επίπεδα των προβλέψεων που έχουν πραγματοποιήσει. Για την επίτευξη των στόχων του 2018 και του 2019, απαιτούνται όπως υπογραμμίζεται περαιτέρω προσπάθεια, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις που έχουν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.


ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έρχεται νέος νόμος που φέρνει μεγάλες ευνοϊκές αλλαγές για τα κατοικίδια



Με την κατάσταση στην Ελλάδα να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και κενά στην νομοθεσία για τα κατοικίδια ζώα, ένα νέο νομοσχέδιο έρχεται και φιλοδοξεί να βελτιώσει την εικόνα. Οι ποινές και τα πρόστιμα για την κακοποίηση μεγαλώνουν, παράλληλα όμως και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου όπως αναφέρει η εφημερίδα «Eθνος».

Τα βασικά σημεία στις αλλαγές που έρχονται και όσα εξετάζονται:

-Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

-Ειδικό τέλος αγοραστή θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου. Από την πληρωμή του εξετάζεται η εξαίρεση υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσων χρειάζονται ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσων αγοράζουν στειρωμένα ζώα και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.

-Διερευνάται πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ).

-Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχουν παραγγελθεί από το υπουργείο ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ. Την ίδια ώρα, στα σώματα ελέγχου παρέχονται και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων.

Ποινές έρχονται όμως και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές και φαίνεται να δίνουν παραποιημένα στοιχεία για τα αδέσποτα.

«Η ευθανασία γίνεται μόνο εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος», αναφέρει τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Οι πυλώνες του νομοσχεδίου σύμφωνα με όσα λέει στο «Εθνος» ο υπουργός είναι τρεις: ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων, η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες και η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς.


Με πληροφορίες απο το cna.gr


Η Άντζυ Σαμίου είπε να ξεφτιλιστεί πάλι και να προκαλέσει τους Έλληνες



Κανένας Συριζαίος δεν αντέχει μακριά από τον εξευτελισμό και επειδή είχε καιρό η Άντζυ Σαμίου να ξεφτιλιστεί, και να υπερασπιστεί τον τίτλο της οπαδού του ΣΥΡΙΖΑ, ανάρτησε στο Facebook έναν χάρτη και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

«Αυτή είναι η Μακεδονία για πάνω από 100 χρόνια, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους ... Δεν είναι όλη δική μας, επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, τι να κάνουμε τώρα;» έγραψε και προκάλεσε αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια που την στόλισαν όπως της άξιζε στο προφίλ της.





Οι κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού αποχαιρετούν τον Βασίλη Στεφανάκο



Οι κρατούμενοι έδωσαν τον δικό τους αποχαιρετισμό το Σάββατο 20.1.2018 που κηδεύτηκε ο Βασίλης Στεφανάκος.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά τους, ανέφεραν πως ήταν πάντα δίπλα τους και πως βοήθησε πολύ στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.




Τρία χρόνια Τσίπρας, τρία χρόνια ψέματα και αυταπάτες



Η επέτειος τριών χρόνων από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου 2015, συμπίπτει με την κατάρρευση των πολιτικών μύθων που καλλιέργησε το κόμμα της Αριστεράς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με τη διάψευση των προσδοκιών μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, που πίστεψε στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, που μοίρασε αφειδώς σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις για να κατακτήσει την εξουσία, αποδείχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε τελικά το… μαγικό ραβδί, με το οποίο θα έδινε τέλος στα Μνημόνια και στα μέτρα λιτότητας, όπως πολλοί πίστεψαν. Διαψεύστηκε όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε το 2014 από το Ηράκλειο, για τους δανειστές, ότι «θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη». Το περιβόητο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ σκόνταψε στη σκληρή πραγματικότητα, ενώ τα όποια περιθώρια ελιγμών υπήρχαν ναυάγησαν στην αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και προσωπικά του Γιάνη Βαρουφάκη με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αναφέρθηκε στην ταραγμένη περίοδο του 2015 και παραδέχθηκε ότι «λέρωσε» τα χέρια του. «Χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα τι θα μας βγει, πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας, όταν υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του κατώτατου μισθού και επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, ξεπεράστηκε από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησής του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέδωσε την αποτυχία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις «αυταπάτες» που είχε, αρνούμενος να παραδεχθεί πως είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. «Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στις 8 Μαΐου 2016.

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» θόλωσε και έγινε «έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα»

Ομως, οι «αυταπάτες» του πρωθυπουργού συνεχίζονται μέχρι σήμερα, καθώς οι υποσχέσεις και οι εκτιμήσεις του διαψεύδονται συνεχώς. Επεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις που έκανε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η καθυστέρηση της οποίας έφερε τη χώρα για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο κ. Τσίπρας αναγκάζεται τώρα να διαψεύσει ακόμη και την υπόσχεση για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, που έδινε μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες. Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός είχε επαναλάβει ότι οι αγορές ανάβουν το πράσινο φως «για την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα». Μάλιστα, το Μαξίμου είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στο διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αποτυχημένο», επειδή είχε υποστηρίξει πως μετά τον Αύγουστο χρειάζεται ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να αλλάξει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μίλησε απλά για «έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα», ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε την Πέμπτη στην κοπή της πίτας στη Βουλή πως «δεν σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση αυτομάτως με την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια»!

Δεν σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση αυτομάτως με την τυπική έξοδο από τα Mνημόνια! ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώνεται να προσγειωθεί στο ρεαλισμό και στη δύσκολη πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος, όπως άλλωστε έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, αλλά και οι Βρυξέλλες που παρασκηνιακά κάνουν λόγο για «υβριδικό Μνημόνιο» με την επιτήρηση να συνεχίζεται μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει σκληρά μέτρα λιτότητας και για μετά το 2019, τα οποία θα κληθεί να υλοποιήσει μια πιθανή νέα κυβέρνηση.

Τα προεκλογικά «θα» του Αλέξη που δεν έγιναν πράξη…

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων υποσχέθηκε:

• Κατάργηση των Μνημονίων και κατάργηση «με ένα νόμο και σε ένα άρθρο» όλων των μέτρων λιτότητας. Αντί αυτού το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο. Λίγο μετά, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε: «Δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα Μνημόνια με ένα νόμο»!

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται», δήλωνε το 2014. Αντί αυτού το 2015 καλούσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα.

• Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο μισθός όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της καθιέρωσης ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

• Επαναφορά αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ. Αντί αυτού το αφορολόγητο από το 2019 θα πέσει στα 5.600 ευρώ με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

• Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Αντί αυτού εφαρμόστηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας), συνολικού ύψους περίπου 11,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2019.

• «Να κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές». Αντί αυτού η κυβέρνηση κατάργησε το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και τον αύξησε στην υπόλοιπη χώρα από το 13% στο 24%!

• Αποκλιμάκωση του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%. Αντί αυτού υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2020 και 2% μέχρι το 2060.

• Δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. «Αν είναι να υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις σαν το Ελληνικό, καλύτερα ψηφίστε Σαμαρά», δήλωνε προεκλογικά. «Θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας αλλά θα υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό», δήλωνε αναφερόμενος σε πιθανή ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε.

…οι κόκκινες γραμμές που έσβησε και οι λάθος εκτιμήσεις

Κατά την τριετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι έπεσε έξω σχεδόν σε όλες τις υποσχέσεις που έδωσε, αλλά και στις εκτιμήσεις για το τέλος της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε:

• Καμία μείωση στις συντάξεις, καθώς «πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», τόνισε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015. Αντί αυτού υπέγραψε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019.

• Εγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «και με θετικό πρόσημο». Η αξιολόγηση έκλεισε τελικά με πολλούς μήνες καθυστέρηση στις 15 Ιουνίου 2017, με σκληρά μέτρα λιτότητας.

• Συγκεκριμένα μέτρα από τους δανειστές για τη μείωση του χρέους την άνοιξη του 2017 για να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης. Τελικά δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση για τη μείωση του χρέους.

• Την άνοιξη του 2015 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα, εκλογές ή να επιβληθούν capital controls. Λίγους μήνες μετά έγιναν και τα τρία!

Η Μπέτυ και ο… Αρκάς

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της συντρόφου του, Μπέτυς Μπαζιάνα (φωτό), στην πρόσφατη συνέντευξή της, «ο Τσίπρας δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πέρυσι την ημέρα των γενεθλίων του, είχε αντιδράσει οργισμένος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ότι λέει ψέματα, επικαλούμενος ένα σκίτσο του Αρκά, που έλεγε: «Είμαι ψεύτης, αλλά ορκίζομαι ότι δεν είμαι κλέφτης. Με πιστεύετε, έτσι δεν είναι;».

Συνεχής παραποίηση της πραγματικότητας από τον πρωθυπουργό

Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη διαπιστώνουν μια διαρκή προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας από τον πρωθυπουργό και γενικότερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε ζητήματα αυταπόδεικτα.

Για παράδειγμα, το περασμένο φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια αναληθή δήλωση στη Βουλή, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Είπε συγκεκριμένα ότι με την ψήφο του Πάνου Καμμένου η κυβέρνηση πέρασε και άλλα επίμαχα νομοσχέδια, προκαλώντας την οργή της Νέας Δημοκρατίας.

«Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση, όμως, πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης, πέρασε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, περνάει τώρα αυτό το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Δεν σας αρέσει, αλλά έτσι είναι», είπε ο κ. Τσίπρας, εξοργίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που του… θύμισε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως και εκείνο για το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, πέρασαν με την ψήφο της αντιπολίτευσης και όχι των ΑΝ.ΕΛ.!

Αίσθηση επίσης προκαλεί ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα, μόλις την περασμένη Δευτέρα, ότι «όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το 2015, η σχέση μερικής – πλήρους απασχόλησης ήταν 60 – 40 υπέρ της μερικής. Σήμερα η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί». Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το 2017, υπάρχει απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας με 58%.


ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Νέα Δημοκρατία : Τελευταία η Ελλάδα στον δείκτη της “δίκαιης ανάπτυξης”



Τελευταία η Ελλάδα στον δείκτη της “δίκαιης ανάπτυξης” σύμφωνα με την Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ενόψει της αναχώρησης του κ. Τσίπρα για το Νταβός, του στέλνουμε την Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, στον δείκτη της “δίκαιης ανάπτυξης”.

Αλλά και σε όλους τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καταγράφοντας νέα μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, μείωση του κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. και αύξηση της φτώχειας.

Μάταια προσπαθεί η Κυβέρνηση να πείσει ότι είναι φορέας κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα στοιχεία, αλλά κυρίως η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, τους διαψεύδουν καθημερινά».


Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 6,7 δισ. ευρώ - Προϋπόθεση να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα



Η εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους τον Φεβρουάριο - Αρχίζει η τεχνική συζήτηση για το χρέος

Ενέκρινε τη δόση 6,7 δισ. ευρώ το Eurogroup, χαιρετίζοντας την υλοποίηση «σχεδόν όλων των προαπαιτουμένων» της γ' αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέει την εκταμίευση με το κλείσιμο των εκκρεμμοτήτων, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν». 

Το τσεκάρισμα θα κάνει το EWG, δίνοντας έμφαση στην πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων. 

Αναφορά έγινε και στον σχεδιασμό, σε συνεργασία πάντα με τους θεσμούς, αναπτυξιακής στρατηγικής με «ισχυρή ιδιοκτησία» όμως από τις ελληνικές Αρχές. «Το Eurogroup επιβεβαιώνει την σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να οριστικοποιήσουν την συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος».

Σημαντική είναι και η αναφορά στο χρέος, με το Eurogroup να επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους και την ανάληψη της τεχνικής εργασίας από το EWG για τον μηχανισμό που θα συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. 

Για το Φεβρουάριο προγραμματίζεται η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ, την Άνοιξη υπό όρους θα ακολουθήσει το 1 δισ. ευρώ.

Σεντένο: Καλά νέα για την Ελλάδα

Υπάρχουν καλά νέα για την Ελλάδα. Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, τόνισε ο Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Δόθηκε στο EwG η εντολή να ελέγξει την εκπλήρωση των υπολοίπων τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Αυτό, όπως είπε, αντανακλά τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Η επόμενη δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας για να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, είπε. Πρόσθεσε ότι εκτιμάται πως εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ.

Κοιτώντας μπροστά, όπως είπε, ξεκινά η τεχνική συζήτηση για το χρέος και ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους. Αυτό όπως είπε ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ πρέπει να συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές.

Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να ενορχηστρωθεί γιατί ξέρουμε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος κατά τη διάρκεια και μετά είναι κρίσιμη, τόνισε ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Όλοι αναγνωρίζουν πλέον την πρόοδο

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφώνησαν σήμερα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, «ακόμα και όσοι ήταν σκεπτικιστές το προηγούμενο διάστημα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εκκρεμότητες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος. Μίλησε για τεράστια πρόοδο και για κλίμα που έχει αλλάξει χάρη στην εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Ενθάρρυνε δε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα, προσθέτοντας ότι το 2018 θα είναι αποφασιστικό έτος, λόγω της εξόδου από τα προγράμματα προσαρμογής.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτησε την έναρξη της τεχνικής συζήτηση για τον «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. 

«Ηταν καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα, αλλά και ότι βγαίνει καλά.

Στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα «μια κανονική χώρα με κανονικά δίκαιωματα και κανονικές υποχρεώσεις» τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος.

Ρέγκλινγκ: Αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να βλέπει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιό ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ'όψιν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα και στην παρακολούθηση των θετικών αυτών εξελίξεων από τους οίκους αξιολόγησης.

«Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα», τόνισε.

Μετά την πολιτική συμφωνία το Ταμείο ετοιμάζει την πληρωμή προς την Ελλάδα, συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, είπε, δίνοντας όμως έμφαση στον έλεγχο που θα γίνει για την ομαλή πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Εως τώρα ο ESM έχει διαθέσει 40,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εκ των οποίων η χώρα έχει επιστρέψει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ και απομένουν 45,8 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που προβλέπει το πρόγραμμα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί για τη δόση που θα συνδέεται με την τέταρτη αξιολόγηση.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

To Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πακέτο πολιτικών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 ο οποίος είναι σύμφωνος με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ.

Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει πως οι ελληνικές αρχές έχουν υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης να ενισχύουν την συλλογή φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ενίσχυσαν την δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. 

Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί μέσα από επιπλέον δράσεις που έχουν στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος έγκρισης επενδύσεων, την άρση των ρυθμίσεων που περιορίζουν χωρίς λόγο τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. 

Επιτεύχθηκε πρόοδος στο πλαίσιο για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω περαιτέρω δράσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει εκ νέου τη σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. To Εurogroup δίνει εντολή στο EWG να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν στη βάση της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί μια συνεχής και ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση των κυβερνητικών ενεργειών που εκκρεμούν στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. 

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την επακόλουθη ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα διοικητικά σώματα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό MoU και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM. 

Η τέταρτη δόση υπό το πρόγραμμα του ESM που ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις, με μια πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, την εκκαθάριση περαιτέρω ληξιπρόθεσμων οφειλών και την στήριξη της δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να στηριχτεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά. 

Η επόμενη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να εγκριθεί από το EWG την Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση μιας θετικής αναφοράς των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την χρήση και δικών της πόρων και μιας επιβεβαίωσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ότι συνεχίζεται η ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

To Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελευταία στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. 

Το Eurogroup επιβεβαιώνει την αρχή της τεχνικής εργασίας από το EwG σε ένα μηχανισμό προσαρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη (the growth-adjustment mechanism) ως μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. 

Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν επικαιροποιούν το DSA.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Βρέθηκαν τα πρώτα οστά Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία



Τα οστά δύο Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41 έχουν βρεθεί έως τώρα στις εκσκαφές που άρχισαν το πρωί της Δευτέρας στην Αλβανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Είναι συγκινητικό και για εμάς όλους και, φαντάζομαι, και για τους συγγενείς τους και για τον Ελληνισμό γενικότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αυτόν που ζει στην Αλβανία» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των διαδικασιών αναζήτησης και εκταφής. 

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «θέλω για μία ακόμα φορά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι με βάση τις συμφωνίες που κάναμε στην Κρήτη, στο πακέτο των λύσεων των ζητημάτων που απασχολούν Ελλάδα και Αλβανία, η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος και την πολιτική ευθύνη να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους, όσον αφορά τη συμφωνία που είχε γίνει με την ελληνική κυβέρνηση το 2009». 

«Με βάση αυτούς τους εκτελεστικούς νόμους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής των οστών των στρατιωτών και των αξιωματικών μας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την μεγάλη εκτίμησή του για «το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά»


TA NEA




Σοβαρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Αντιεξουσιαστές εναντίον των ΜΑΤ



Οι διαδηλωτές είχαν προγραμματίσει τη διοργάνωση συλλαλητηρίου. Ακολούθησε μεγάλη ένταση και επεισόδια, ενώ έγιναν πέντε συλλήψεις.

Μεγάλη ένταση και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Δευτέρας κατά την έναρξη πορείας που πραγματοποίησαν άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πυρπόληση νεοκλασικού κτηρίου από κουκουλοφόρους, χθες, στη Λεωφόρο Στρατού.

Οι διαδηλωτές είχαν προγραμματίσει τη διοργάνωση συλλαλητηρίου και λίγο πριν από τις 7 συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτήριο της Λεωφόρου Στρατού, το οποίο πριν πυρποληθεί τελούσε υπό κατάληψη από αντεξουσιαστές.

Σε κάποια στιγμή, νεαρά άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, μετακίνησαν κάδους, ενώ – σύμφωνα με την Αστυνομία - προκάλεσαν φθορές και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Η αστυνομία έκλεισε την Εγνατία για λόγους ασφαλείας, ενώ στους γύρω δρόμους στο κέντρο της πόλης, επικρατούσε για αρκετή ώρα κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Έγιναν πέντε προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν στη συνέχεια σε συλλήψεις. Πρόκειται για τέσσερις άντρες και μία γυναίκα. Θα οδηγηθούν σήμερα Τρίτη στον εισαγγελέα.






Πηγή : thetoc.gr