Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μίκης Θεοδωράκης: Η χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια θα έχει ολέθριες συνέπειες



Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, όπως δημοσιοποιήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα :

"Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία».

Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιτότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ’ ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σ’ αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή την χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας.

Και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας!

Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιτότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους στην σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας. Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατά. Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων που χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την ψήφο τη δική μας για να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από μια θέση υψηλότερη και ισχυρότερη, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.

Κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης, το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Και γι’ αυτό μην το κάνετε. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια έκκληση που απευθύνω στην Κυβέρνηση την απευθύνω και στον λαό μας που θα πρέπει να εγκαταλείψει την νάρκη στην οποία έχει περιπέσει αυτό τον καιρό.

Το να μας οδηγούν στην πτώχευση και τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, είναι ένα τεράστιο θέμα. Το να φτάνουμε όμως στο σημείο να απειλείται η ακεραιτότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος. Γιατί δεν θα μπορέσει να αντέξει η πατρίδα μας αν χάσει ακόμα και ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης. Υπερβολή; Σκεφτείτε μόνο, ποιος αλήθεια θα μπορούσε να διανοηθεί τον διαμελισμό της άλλοτε ισχυρής Γιουγκοσλαυίας;

Οι καιροί ου μενετοί.

Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν -ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς- αυτό είναι ραγιαδισμός.

Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!

Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!

Αθήνα, 7.1.201
Μίκης Θεοδωράκης"



Δέσμευση Καμμένου για «κωλοτούμπα» και των βουλευτών του για το Σκοπιανό


Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία», έναντι όλων, είναι η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το όνομα των Σκοπίων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτή τη γραμμή είναι σύμφωνος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να δεσμεύτηκε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου ότι και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα πειθαρχήσουν στην απόφασή του.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε πρωτοβουλίες συναίνεσης με την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν η κυβέρνηση φέρει τη διακρατική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι ανοιχτό ζήτημα -αναλόγως του κλίματος που θα διαμορφωθεί- η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την οποία θα προκύψει αδιέξοδο.

Εχοντας διασφαλίσει το «οκ» Καμμένου και υπολογίζοντας ότι ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσουν μια συμφωνία που θα πάει στη Βουλή με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» έναντι όλων), η κυβέρνηση δουλεύει για να προκαλέσει και να αναδείξει εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Με στοχευμένες διαρροές για διαφωνία «καραμανλικών» – «μητσοτακικών» εντός της Ν.Δ., μέχρι και τη διαρροή σεναρίων περί πρόθεσης Βορειοελλαδιτών βουλευτών της Ν.Δ. να δημιουργήσουν νέο κόμμα, στα δεξιά της Ν.Δ., αν η συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για το νέο όνομα των Σκοπίων.

Από την άλλη πλευρά, από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν φωνές που εκφράζουν φόβους ότι, με δεδομένη την πίεση των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ να πιέζει τα Σκόπια και όχι την Αθήνα, η εικόνα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση δεν είναι καλή για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια δίνεται στις 17 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια ενώ στις 19 του μήνα στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένες οι πρώτες συναντήσεις των εκπροσώπων Ελλάδας και Σκοπίων, υπό τον ΟΗΕ.

Σικέ το… μασάζ

Αύριο η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο «σκούπα» για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπουργών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν για να πειστούν να ψηφίσουν τις κρίσιμες διατάξεις. Πρόκειται για το πολυπαιγμένο και σικέ «μασάζ» στους βουλευτές που αφορά κυρίως τη δημιουργία εντυπώσεων έναντι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι βουλευτές πιέζουν πριν ψηφίσουν και η κυβέρνηση… ακούει. Ακόμα και αν υπάρξουν λεκτικές διαφωνίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -και εν όψει ανασχηματισμού που αναμένεται σύντομα- δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. «Δεν θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία», προέβλεψε εξάλλου -χωρίς δυσκολία- χθες ο κ. Τζανακόπουλος για την ψηφοφορία που αναμένεται. Στη σύσκεψη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν μέρος οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Χουλιαράκης και Αλέξης Χαρίτσης.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει και από το βήμα της Βουλής στο… παραμύθι πως πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση που κλείνει χωρίς νέα μέτρα, εφόσον έχει ψηφίσει προκαταβολικά όλα τα μέτρα που της ζητήθηκαν ως το 2021, αλλά και έχει δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις για επιτήρηση ως το 2060. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου «σκούπα» περιλαμβάνονται η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη στο Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία), οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών (συμμετοχή του 50%+1 των ενεργών μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων), οι ρυθμίσεις στα κλειστά επαγγέλματα, η νομική δέσμευση για επιτάχυνση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 αν τον Μάιο δεν βγαίνει ο Προϋπολογισμός, καθώς και το μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων (μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια). Αλλαγές θα υπάρξουν και στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος


Αυτοί είναι οι 4 ημεδαποί, που διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, προσποιούμενοι υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες τεσσάρων (4) ημεδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας, που διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, προσποιούμενοι υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα :

Συνελήφθησαν μετά από αναζητήσεις, μεσημβρινές ώρες της 28-12-2017 στην περιοχή του Ζωγράφου, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), τέσσερις (4) ημεδαποί ηλικίας 31, 34, 36 και 40 ετών, οι οποίο λίγο νωρίτερα προσέγγισαν ηλικιωμένη γυναίκα και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας επιχείρησαν να εισέλθουν στην οικία της, πλην όμως η πράξη τους έγινε αντιληπτή από περίοικο ο οποίος κάλεσε την Άμεση Δράση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της σπείρας, από εξαμήνου και πλέον, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, εντόπιζαν τα θύματα τους, κυρίως ηλικιωμένους, σε λαϊκές αγορές και τα ακολουθούσαν μέχρι τις οικίες τους. Ακολούθως, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα, υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος τους έπειθαν να εισέλθουν στις οικίες τους. Εκεί, κάποιοι από τους δράστες απασχολούσαν τα θύματά τους, ενώ οι υπόλοιποι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί δεκαπέντε (15) περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Πατήσια, Βύρωνα, Ζωγράφου, Παγκράτι, Άγιος Παντελεήμονας και Σύνταγμα) ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα εξαρθρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2017 από το Τμήμα Ασφάλειας Ζωγράφου. 

1) ΝΤΑΛΙΠΗ Παναγιώτη του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, γεννηθέντα στις 22-4-1986 στην Αθήνα



2) ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Αθανάσιο του Γεωργίου και της Ελευθερίας, γεννηθέντα στις 3-12-1983 στην Αθήνα



3) ΣΑΜΠΑΝΗ Παναγιώτη του Χρήστου και της Μαρίνας, γεννηθέντα στις 17-4-1981 στην Αθήνα



4) ΤΑΣΣΙΟ Λαυρέντη του Αντωνίου και της Χριστίνας, γεννηθέντα στις 27-7-1977 στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας μέχρι 5-7-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-7773482 και 210-7472412 του Τμήματος Ασφάλειας Ζωγράφου και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Κατατίθεται πολυνομοσχέδιο 600 σελίδων: Καταργούνται επιδόματα, αλλαγές στις απεργίες



Την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο επίδομα τέκνων με κατάργηση του ειδικού επιδόματος για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και φορολογικά ζητήματα όπως επίσης και διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση του νομοσχεδίου πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να εκταμιευτεί η δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report).

Τόσο στο Eurogroup, όσο και στο Euro Working Group, αναμένεται η «πρεμιέρα» στα νέα καθήκοντά τους των Μάριο Σεντένο και Χανς Φλάιμπριφ, που διαδέχονται ως επικεφαλής τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ, αντιστοίχως.




Πηγή : eleftherostypos.gr


Οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν σε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2017, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις


Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και οι αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών, Βουλευτής Ημαθίας, κ.Απόστολος Βεσυρόπουλος και Βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδήγησαν σε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2017, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές  εκτιμήσεις».

Πλήρης Δήλωση

«Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες, η αδυναμία υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η συρρίκνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών, οδήγησαν στον αναιμικό, πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις ρυθμό ανάπτυξης για το 2017.

Η αποτυχία της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντικατοπτρίζεται και σε σειρά άλλων μεγεθών: 
Τα έσοδα από φόρους, παρά την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαμορφώνονται χαμηλότερα από πέρυσι.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς τις εφορίες συνεχίζουν να διογκώνονται, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 100 δις ευρώ, με περισσότερους από 1 στους 2 φορολογούμενους να χρωστούν στην εφορία.
Οι κατασχέσεις περιουσιών έχουν πολλαπλασιαστεί και οι μαζικοί πλειστηριασμοί έχουν δρομολογηθεί.
Η εφορία έχει ήδη επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες της. Μόνο τον μήνα Νοέμβριο του 2017, σε επιπλέον 21.000 οφειλέτες. Γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα. Ενώ επιπλέον 750.000 οφειλέτες κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις.
Oι κοινωνικές παροχές έχουν συρρικνωθεί παρά το γεγονός ότι το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο έχει αυξηθεί.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν υψηλές παρά τους πρόσθετους δανειακούς πόρους που θα κατευθύνονταν υποτίθεται για την αποπληρωμή τους, με την πλήρη εκκαθάρισή τους να έχει παραπεμφθεί στις αριστερές καλένδες.
Και ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα διογκώνονται και τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών συσσωρεύονται, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή, με την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ύψους 1,9 δις ευρώ για το 2018. Μέτρα τα οποία θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα διογκώσουν το ιδιωτικό χρέος και θα οδηγήσουν, για ακόμη μία φορά, σε αποκλίσεις από τους αναπτυξιακούς στόχους.

Είναι συνεπώς απολύτως αναγκαία, η άμεση αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, μακριά από αυταπάτες και έωλες θριαμβολογίες».


Νέα Δημοκρατία : Πολιτική απάτη οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στην Κάλυμνο για το μεταφορικό ισοδύναμο



Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Κάλυμνο για το μεταφορικό ισοδύναμο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξαγγελία για καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί μία ακόμα πολιτική απάτη αυτής της Κυβέρνησης η οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά».

Πλήρης Δήλωση

«Για τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν όρια στην πολιτική απάτη. Το επιβεβαίωσε στην Κάλυμνο με προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες οι οποίες δεν έχουν καμία βάση.

Ενταφίασε οριστικά τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. και δήλωσε ότι αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και στο μεταφορικό ισοδύναμο, θα επέλεγε το δεύτερο. Είναι πλέον προφανές ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών αλλά και η υπερφορολόγηση ήταν επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η δε εξαγγελία για καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αποτελεί μία ακόμα πολιτική απάτη αυτής της Κυβέρνησης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς η εφαρμογή του απαιτεί ένα ποσό της τάξεως των 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.  Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας πείσει ότι προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για να εισπράξει 85 εκ. ευρώ και την ίδια στιγμή έχει τη δυνατότητα να δώσει υπό μορφή παροχών 400 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και χονδροειδή προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.Ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. ήταν το αναπτυξιακό και συγκριτικό πλεονέκτημα της νησιωτικής οικονομίας και ότι η κατάργηση τους θα αυξήσει το κόστος ζωής στα νησιά. Τις συνέπειες αυτής της επιλογής θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες αλλά και ο τουρισμός μας, αφού το τουριστικό προϊόν στα νησιά του Αιγαίου θα γίνει πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό».


Τι έγινε το 2008 στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια -Η εθνική γραμμή Καραμανλή



Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε την ελληνική θέση για το θέμα των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις».

Η σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει διαφορετική ονομασία για το εσωτερικό της και διαφορετικό για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της, θα ισχύει erga omnes -έναντι όλων.

Τι είχε συμβεί στο Βουκουρέστι το 2008

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ, λόγω του ονόματος.

Bέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή του 2008 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη.


Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως». Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση.

Την επόμενη ημέρα ο τότε πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Πώς άλλαξε σταδιακά θέση ο Καμμένος

Ως βουλευτής τότε της ΝΔ ο Πάνος Καμμένος είχε αποδεχθεί την εθνική θέση Καραμανλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ.


Αδιάλλακτος το 2017

Στις 11.07.2017, ο Πάνος Καμμένος, ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος είχε φανεί αδιάλλακτος για την ονομασία και μιλώντας στη βουλή διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η μόνη απόφαση για τα Σκόπια είναι αυτή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992, που απέρριπτε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τότε χαρακτηριστικά ότι εγείρεται μείζον ζήτημα.

«Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει έχει έναν συνεκτικό παράγοντα, την παραμονή στην εξουσία. Δεν μπορεί να είναι συμμαχία α λα καρτ. Τίθεται θέμα δεδηλωμένης», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αναδεικνύεται μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να τοποθετηθείτε επ' αυτού. Πώς έχετε υπουργό έναν πολιτικό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής;».

Μετατόπιση Καμμένου μετά το μίνι υπουργικό

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, μετά το μίνι υπουργικό που συνεκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ονομασία των Σκοπίων (συμφωνήθηκε ότι εθνική στάση είναι η σύνθετη ονομασία) άλλαξε στάση: Οι δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έδειξαν ελαφρά μετατόπιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας από τη μέχρι πρότινος απόλυτη προσήλωσή του στην απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, «υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί: η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και η απόφαση του Βουκουρεστίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποδέχεται και τη δεύτερη ως στοιχείο που θα αξιολογήσει για να προσδιορίσει τη στάση του έναντι των επικείμενων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση.

Κοτζιάς: Ναι στην σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από την εθνική γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι:
«Στο ονοματολογικό, η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι».



Πηγή: iefimerida.gr 


Επιχειρηματίας στην Κρήτη προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη, για να γλιτώσει από τα χρέη




Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε γνωστός επιχειρηματίας από το Ηράκλειο, καταναλώνοντας χλωρίνη.

Ο 60χρονος άντρας νοσηλεύεται από το βράδυ της Κυριακής στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλέιου.

Ο λόγος που  επιχειρηματίας προσπάθησε να βάλει τέλος στην ζωή του είναι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία είχε οδηγηθεί, με αποτέλεσμα να πιει χλωρίνη και να πέσει στο έδαφος από μεγάλο υψόμετρο.  

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιάννη Τασσόπουλος, ο 60χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση. «Ο ηλικιωμένος άνδρας βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, ενώ φέρει πολλαπλά τραύματα στο σώμα του, πιθανότατα από πτώση» ανέφερε ο ίδιος.

Απόγνωση για τα χρέη στην εφορία

Σύμφωνα με το cretapost.gr, τα χρέη στην εφορία βασάνιζαν τον επιχειρηματία αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Στενοί συγγενείς του κατέθεσαν στην αστυνομία, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα αίτια της παρολίγον τραγωδίας.



Πηγή: iefimerida.gr 


Αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό




Κρατείται τελικά ο Τούρκος αξιωματικός με απόφαση του Τμήματος Αλλοδαπών στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας για την παροχή ή μη ασύλου.

Με απόφαση του αρμοδίου τμήματος Αλλοδαπών, ο Τούρκος αξιωματικός για τον οποίο ο δικαστής έδωσε προσωρινή αναστολή στη διαδικασία παροχής ασύλου κρατείται προσωρινά στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, ενώ με την προσωρινή διαταγή απαγορεύθηκε κάθε μέτρο με σκοπό την χωρίς τη θέληση του απομάκρυνση από τη χώρα μας.

Η ουσία της υπόθεσης για την παροχή η μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό θα απασχολήσει τη Διοικητική Δικαιοσύνη στις 15 Φεβρουαρίου που έχει οριστεί και η εκδίκαση της σχετικής αίτησης που έχει υποβάλλει το ελληνικό δημόσιο ενώ η διαδικασία για την παροχή η μη ασύλου είναι σε εκκρεμότητα και για τους άλλους επτά Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα και για τους οποίους - και τους οκτώ - ο Αρειος Πάγος έχει ταχθεί κατά της έκδοσης τους στην Τουρκία για λόγους μη διασφάλισης δίκαιης δίκης και τήρησης των στοιχειωδών διαδικασιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ακρόαση της Παρασκευής, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Σε αυτό το πλαίσιο το Δημόσιο ζητεί να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στη γείτονα χώρα.

Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκή του Τούρκου στρατιωικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος. Παράλλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του. Επισημάνθηκε, δε, ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


CNN: Εκοψαν στον αέρα οργισμένο σύμβουλο του Τραμπ (βίντεο)



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εκ νέου «πυρά» εναντίον του επικριτικού σε βάρος του βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουολφ, χαρακτηρίζοντάς το «βιβλίο - μαϊμού», την ώρα που στενός σύμβουλος του μεγιστάνα προασπίστηκε την «πολιτική μεγαλοφυΐα» του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, η οποία διακόπηκε απρόσμενα καθώς οργισμένος κατηγόρησε δημοσίως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που καλύπτουν το θέμα.

Ο συγγραφέας του «Fire and Fury: Inside the Trump White House» διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι δεν σκόπευε να γράψει εσκεμμένα βιβλίο αρνητικό για τον αμερικανό πρόεδρο.

«Είχα ενθουσιαστεί με άλλο θέμα: «Ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο απρόσμενος πρόεδρος, που πραγματικά θα πετύχει». Ομως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν πρόκειται να πετύχει. Είναι χειρότερα απ' όσο πιστεύαμε» δήλωσε ο Γουόλφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Βιβλίο-μαϊμού»

«Πρέπει να υποστηρίζω ένα βιβλίο - μαϊμού που έγραψε ένας απόλυτα αναξιόπιστος συγγραφέας» ήταν το tweet που είχε στείλει νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, επίσης, υπερασπίστηκαν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών εκπομπών που συμμετείχαν την Κυριακή το πρωί, την ικανότητα του αμερικανού προέδρου να κυβερνήσει τη χώρα.

«Ο πρόεδρος είναι μια πολιτική μεγαλοφυΐα που επικράτησε έναντι 17 υποψηφίων, απίστευτα ταλαντούχων, (στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος), ο οποίος ανέτρεψε τη δυναστεία Μπους, ανέτρεψε τη δυναστεία Κλίντον» σημείωσε, μιλώντας στο CNN ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Στίβεν Μίλερ.

«Το βιβλίο θεωρείται ένα πολύ κακογραμμένο αποκύημα φαντασίας» συμπλήρωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τον Μάικλ Γουόλφ «διεφθαρμένο συγγραφέα ενός σάπιου βιβλίου».

Στο «Φωτιά και Οργή» γίνεται ιδιαίτερη μνεία, σε χλευαστικό τόνο, στον πολιτικό σύμβουλο του Τραμπ, που είχε επιφορτιστεί να προετοιμάσει το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση της εισόδου στην αμερικανική επικράτεια υπηκόων από πολλές χώρες, κυρίως μουσουλμανικές.

«Σπατάλησα τον χρόνο των τηλεθεατών»




Στις σελίδες του βιβλίου ο Μίλερ περιγράφεται ως συγγραφέας ομιλιών «ανίκανος να συντάξει προτάσεις» ή ως πολιτικός σύμβουλος «που γνωρίζει ελάχιστα την πολιτική».

Η οργή του συμβούλου του δισεκατομμυριούχου ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, όπου καταφέρθηκε κατά της κάλυψης του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ η κατάσταση έφθασε σε τέτοιο σημείο στο πλατό που ο παρουσιαστής Τζέικ Τάπερ της εκπομπής «State of the Union» του ζήτησε να ηρεμήσει και διέκοψε τη συνέντευξη.

Ο Στίβεν Μίλερ κατηγόρησε το CNN για «υστερική κάλυψη κατά του Τραμπ» μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και κατηγόρησε τον παρουσιαστή ότι είναι «αλαζονικός» και «κακεντρεχής».

«Δεν έχω καμία ιδέα γιατί μου επιτίθεστε» απάντησε ο Τάπερ, ζητώντας από τον καλεσμένο του να «ηρεμήσει» πριν διακόψει τη συνέντευξη άρον-άρον. «Νομίζω ότι σπαταλήσαμε αρκετό χρόνο των τηλεθεατών μου» είπε πριν κλείσει τη συνέντευξη.


TA NEA


Θερίζει η ιλαρά στην χώρα μας- 968 τα κρούσματα



Στα 968 ανέρχονται τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με τη μηνιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος και της αδράνειας για την κάλυψη των πληθυσμών Ρομά.

Οι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν σε επιφυλακή για την ιλαρά καθώς τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στο τέλος του χειμώνα, δηλαδή κατά τον Φεβρουάριο αλλά και τον Μάρτιο.

Χωροταξικά η Νότια Ελλάδα και τα μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά παραμένουν η βασική εστία του προβλήματος που έδωσε μάλιστα και το τραγικό συμβάν με τα δύο θύματα που κατέληξαν, ένα βρέφος και ένας 17χρονος, που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ήταν και οι δύο Ρομά.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ:

- Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά σε Έλληνες – μόλις το 9% των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας.

- Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 745 κρούσματα (77%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών.

- Άλλα 115 κρούσματα (12%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων Ρομά ελληνικής υπηκοότητας ήταν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών (90%) και κυρίως παιδιά ηλικίας 1-9 ετών.

- Οκτώ στους δέκα που νόσησαν με ιλαρά δήλωσαν πως ήταν ανεμβολίαστοι και ποσοστό 10% ανέφερε πως είχε ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της νόσου.

- Σχεδόν έξι στους δέκα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ ένας στους δέκα παρουσίασε επιπλοκές από την ιλαρά. Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα, τα 539 κρούσματα (56%) νοσηλεύτηκαν.

- Από τα 968 κρούσματα, τα 114 κρούσματα (11,8%) παρουσίασαν επιπλοκές (2 εγκεφαλίτιδα, 56 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 5 κερατίτιδα, 12 βρογχίτιδα, 26 ωτίτιδα, 13 ήπια ηπατική διαταραχή).

- Ένα στα δύο κρούσματα καταγράφηκε στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 968 περιστατικά ιλαράς τα 563 εμφανίστηκαν στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου. Τα 167 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Δυτική Ελλάδα, στους νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Πελοπόννησο δηλώθηκαν 123 περιστατικά, στην Κεντρική Μακεδονία 40 και στη Στερεά Ελλάδα 34 κρούσματα. Επίσης, από 10 περιστατικά δηλώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία, από έξι περιστατικά σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, από τρία στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, δύο στα Ιόνια νησιά και ένα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Bloomberg: Θα καταφέρει η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της;



Τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να πλησιάσει τον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια περιγράφει σε άρθρο του το Bloomberg που διερωτάται κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου ή θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα.

Το Bloomberg  φιλοξενεί επίσης τις πρόσφατες εκτιμήσεις του οικονομολόγου της HSBC  Fabio Balboni ο οποίος αναφέρει ότι «το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγεί τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να παράσχει μία ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, κυρίαρχο ερώτημα στους επόμενους μήνες είναι αν θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις και χωρίς εξωτερική βοήθεια -όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και Κύπρος- στη μεταμνημονιακή εποχή, ή εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στις 20 Αυγούστου θα το ακολουθήσει ένα νέο, παρόμοιο.

Τα 10 κρίσιμα στάδια και ζητήματα στην ατζέντα του ελληνικού ζητήματος, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι τα εξής:

1. Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τον νόμο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 17 Ιανουαρίου, ώστε να επικυρωθεί η πρόοδος στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης.

2. Στα τέλη Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα έχουν ολοκληρώσει τα σενάρια για τα stress test των ελληνικών τραπεζών, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόδειξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. 

3. Αρχές Φεβρουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομόλογο, του οποίου ο χρόνος ωρίμασης αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 3 με 7 έτη, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.   

4. Στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται από τον ESM η εκταμίευση της υποδόσης από το πρόγραμμα διάσωσης, που ακολουθεί την εφαρμογή των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, αλλά σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.  

5. Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποστολή στοιχείων στην ΤτΕ Ελλάδας και στις ευρωπαϊκές Αρχές για την διεξαγωγή των stress tests.  

6. Τον Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι οι πιστωτές θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.  

7. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα την υλοποίηση άλλων 82 μέτρων.

8. Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ:  Μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις των δανειστών θα λάβει τόπο στην Ουάσινγκτον μεταξύ 20 και 22 Απριλίου. Εκεί το πιθανότερο είναι να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και η επόμενη μέρα για την Ελλάδα. 

9. Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Εκεί θα διαφανεί αν υπάρχει η ανάγκη παροχής νέων κεφαλαίων από πλευράς των πιστωτών και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα και για τους δανειστές.  

10. Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τους όρους τόσο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, όσο και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, πρόσφατα ανέφερε ότι μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για κάποιου είδους «συμφωνία που θα ακολουθήσει ως το 2022», δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έως τότε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ της.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εβδομάδα-φωτιά με προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς & Σκοπιανό



Στα βαθιά πέφτει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς καθώς την Τρίτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.

Στα βαθιά πέφτει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς καθώς μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

To πρωί,  στις 10:30 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τoν Αλέξη Τσίπρα. συνεδρίαση που πραγματοποιείται ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, δεδομένου του Eurogroup που συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα, μετά την αξιολόγηση.

Στον μακρύ κατάλογο της συμφωνίας με τους δανειστές μπορεί να μην υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα αλλά υπάρχουν ρυθμίσεις που χτυπάνε τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου και το πως θα αποφασίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μερικά από τα άρθρα «φωτιά» που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών. 

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ στην κοινοβουλευτική ομάδα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται για ένα ακόμη πολιτικό μασάζ καθώς την Τρίτη το απόγευμα αναμένεται να εξηγήσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις που είναι αντίθετες με την ιδεολογία τους. Εκείνοι από την πλευρά τους περιμένουν να ακούσουν από τον  υπουργό οικονομικών αλλαγές στον νόμο για τις απεργίες αλλά και στο πως θα θωρακιστεί η πρώτη κατοικία. Ο Νίκος Φίλης όπως και άλλοι βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης καθώς στο τέλος της χρονιάς δεν θα προστατεύεται καμία κατοικία. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει μέσω τροπολογίας σε νομοσχέδιο του Νίκου Παππά, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά μετά από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, τελικά δεν κατατέθηκε.  Οι πληροφορίες πάντως από τις Βρυξέλλες θέλουν τους θεσμούς να μην κάνουν πίσω στα δύο αυτά ζητήματα και αυτό έχει ήδη ειπωθεί στην ελληνική κυβέρνηση στις τηλεδιασκέψεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους θεσμούς. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει την Παρασκευή με την μορφή του επείγοντος και ήδη έχουν προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την βουλή από τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. 

Το φάντασμα των πλειστηριασμών πάνω από το Μαξίμου    

Την ήμερα που θα συζητούνται τα προαπαιτούμενα στην βουλή , στα ειρηνοδικεία θα επανέρχονται οι πλειστηριασμοί καθώς τελείωσε και η αποχή των συμβολαιογράφων. Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο καθώς για πρώτη φορά θα ισχύσουν και οι διατάξεις Κοντονή σύμφωνα με τις οποίες ποινικοποιείται η παρεμπόδιση των πλειστηριασμών. Σε όλα τα δικαστήρια της χώρας έχουν αναρτηθεί περισσότεροι από 200 συμβατικοί πλειστηριασμοί και τουλάχιστον 20 ηλεκτρονικοί ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν βγει στο σφυρί 3932 σπίτια. Εκτός όμως από τις τράπεζες στον χορό των πλειστηριασμών μπαίνει και το δημόσιο. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, μαζί με πλήθος άλλων προαπαιτουμένων, η σχετική διάταξη, με στόχο τον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο.  Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Σκοπιανό

Εκτός όμως από τις εξελίξεις στην οικονομία, σε πρώτο πλάνο μπαίνει και το Σκοπιανό με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα και να έχει γεύμα εργασίας  με τον Νίκο Κοτζιά. Πρώτο πιάτο θα είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών τα ονόματα που ορισμένα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σε ποιο από αυτά υπάρχουν συγκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βλέπει με θετικά το όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία. Στο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν το εθνικό αυτό ζήτημα και εκτιμούν πως θα έχουν και την στήριξη των ΑΝΕΛ, μετά την στροφή που έκανε ο Πάνος Καμμένος. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για τις αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα που ετοιμάζονται για συλλαλητήρια.  


Του Σωτήρη Σταθόπουλου
Πηγή : thetoc.gr


Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την διαμεσολάβηση ζητούν οι δικηγόροι


Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη διαμεσολάβηση με τη σημερινή του μορφή και την τροποποίηση του ζητάει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία συνεδρίασε σήμερα (07.01.2018) εκτάκτως για το ζήτημα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 58 εκ των 63 Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, Αρεοπαγίτης, κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, ο οποίος έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις των Προέδρων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου προωθείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κατέληξε στις εξής θέσεις : «Ο χρόνος διαβούλευσης των τριών εργασίμων ημερών που δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εν μέσω δικαστικών διακοπών, δεν εξασφαλίζει ουσιαστική διαβούλευση και παραβιάζει τον ν. 4046/2012 περί καλής νομοθέτησης.

Προκαλεί κατάπληξη η εισαγωγή του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι δεν προκύπτει από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στην Ολομέλεια έγγραφα στοιχεία ότι, πρόκειται για προαπαιτούμενο των θεσμών στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης.

Το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ), όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική μεσολάβηση και η διαιτησία, που μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών.

Αποτελεί θεμελιακό χαρακτηριστικό του θεσμού της διαμεσολάβησης η εκούσια υπαγωγή των μερών σε αυτόν.

Το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το προκείμενο νομοσχέδιο.

Εισάγεται σε αδικαιολόγητα εκτεταμένο εύρος διαφορών και μάλιστα προβλέπει αυξημένο κόστος για τους πολίτες. Για τους λόγους αυτούς παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο (βλ. απόφαση του ΔΕΕ της 14ης Ιουνίου 2017) και δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς θέτει δυσανάλογο εμπόδιο για την πρόσβαση στον φυσικό δικαστή και την παροχή δικαστικής προστασίας (Συντ. 8 & 20, ΕΣΔΑ 6).

Η νομοθετική επιλογή της υποχρεωτικότητας αποκλίνει ουσιωδώς από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα, όπου η διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική. Όπου υφίσταται υποχρεωτικότητα, αυτή αφορά αποκλειστικά στην ενημέρωση των μερών με ελάχιστο κόστος.

Είναι προφανές ότι οι θεσμοί ΕΕΔ προϋποθέτουν την ενεργό στήριξη του συνόλου της νομικής κοινότητας και της κοινωνίας.

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε επιβεβλημένη την απόσυρση του νομοσχεδίου με τη σημερινή του μορφή, άλλως την ουσιαστική του τροποποίηση».


Πηγή : newsit.gr


«Ωμό νερό»: Η νέα τάση που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία σας


Αν και η νέα αυτή επικίνδυνη μόδα βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις που προκαλεί είναι εξίσου έντονες και πολλές.

Πρόκειται για το «ωμό νερό», δηλαδή το νερό που προέρχεται είτε από τη βροχή, είτε από την υγρασία στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει μία συγκεκριμένη περιοχή, είτε απευθείας από κάποια φυσική πηγή.

Η «Live Water» είναι μια εταιρεία που εδρεύει στο Λος Άντζελες και φαίνεται να έχει πολύ μεγάλος κέρδος από την πώληση του «ωμού νερού», καθώς το μπουκάλι ενός λίτρου κοστίζει 27 δολάρια. «Το ωμό νερό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει κανείς για να προστατέψει τον οργανισμό του. Πίνετε ακόμα νερό βρύσης; Στην πραγματικότητα πίνετε νερό από το καζανάκι της τουαλέτας ανακατεμένο με άλλα χημικά», δήλωσε ο Mukhande Singh, ιδρυτής της εταιρείας στους New York Times.

«Μπορεί να με θεωρήσετε συνωμοσιολόγο αλλά το νερό περιέχει πολλά χημικά όπως χλώριο και φθόριο, που χρησιμοποιείται και για τη στοματική μας υγιεινή και δεν έχει κανένα όφελος στην οδοντιατρική μας υγεία», πρόσθεσε ο Singh.

Ωστόσο, οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι όταν μιλάμε για «ωμό νερό» αναφερόμαστε στο νερό που δεν έχει δεχθεί καμία απολύτως επεξεργασία και δεν έχει αποστειρωθεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τοξικότητάς του στο μέγιστο.

Οι ειδικοί, μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσιμο νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία. «Χωρίς επεξεργασία νερού, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία», δήλωσε στους New York Times ο Donald Hensrud, διευθυντής του Health Living Programme στην κλινική Mayo στο Rochester της Μινεσότα.

Ο Hensrud εξήγησε ότι η κατανάλωση ακατέργαστου νερού απειλεί την υγεία. Ασθένειες που συνδέονται με δημόσια συστήματα ύδρευσης περιλαμβάνουν ηπατίτιδα Α, σαλμονέλα, Ε. Coli, giardia και νοροϊό.

Οι ασθένειες αυτές συνδέονται, επίσης, με το νερό από ιδιωτικά πηγάδια, τα οποία δεν διέρχονται από τα δημοτικά εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων.


Πηγή: newsbomb.gr


Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ απο αντιεξουσιαστές



Μπάτε κακοποιοί αλέστε τα πανεπιστήμια στην χώρα μας και όπως διαβάζουμε στο enikos.gr

Σε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση που πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 20 Δεκεμβρίου προχώρησε ομάδα αντιεξουσιαστών,
δίχως να αυτοπροσδιορίζεται, μέσω σχετικής ανακοίνωσης που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.


Οι αντιεξουσιαστές επιτίθενται κατά του πρύτανη του Ιδρύματος, Αχιλλέα Ζαπράνη, γιατί «εκφραζόταν προσβλητικά και απαξιωτικά στους φοιτητές, ενώ εξέφραζε - εμμέσως πλήν σαφώς - τη ρατσιστική του οπτική αρνούμενος να διατεθεί το 424 για την εγκατάσταση μεταναστών και παρακωλύοντας δράση οικονομικής ενισχυσής τους εντός του ΠΑΜΑΚ». Τον κατηγορεί, μάλιστα, πως «δεν ντρέπεται να συνεργάζεται ανοιχτά με την ΔΑΠ, βάζοντας την υπογραφή του σε προτάσεις της». 




Πολική βόμβα στις ΗΠΑ – Ασφυκτικός καύσωνας στην Αυστραλία



Ένα μετά το άλλο έσπαγε τα αρνητικά ρεκόρ ο υδράργυρος σήμερα στο βορειανατολικό τμήμα των ΗΠΑ όπου καταγράφθηκαν πολικές θερμοκρασίες με τη βαρυχειμωνιά να έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε ιστορικό χαμηλό βούτηξε σήμερα ο υδράργυρος, στους -15 βαθμούς, στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όπου χθες επικράτησε το χάος εξαιτίας των ακυρώσεων πτήσεων και καθυστερήσεων στις απογειώσεις και προσγειώσεις.

Καμία διεθνής πτήση δεν προσγειώθηκε στο Terminal 1, όπου συνήθως έρχονται οι πτήσεις της Air France, της Japan Airlines, της Korean Air και της Lufthansa. Συνολικά 94 πτήσεις ακυρώθηκαν και 17 πτήσεις εξετράπησαν προς άλλα αεροδρόμια.

Στη Βοστόνη, τα θερμόμετρα έδειξαν σήμερα το πρωί -19 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ για την 7η Ιανουαρίου από το 1896.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν, πάντως, αύξηση της θερμοκρασίας αργότερα σήμερα.

Στον ανατολικό Καναδά, ναι μεν οι αρχές ήραν τον συναγερμό για πολικό ψύχος, ωστόσο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η άνοδος του υδράργυρου θα συνοδευτεί με νέες χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία παρέμεινε σήμερα το μεσημέρι στους -20 βαθμούς κελσίου στο Κεμπέκ, όμως προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στους -10 βαθμούς κελσίου.

Νέες χιονοπτώσεις αναμένονται από το βράδυ της Κυριακής και ενδέχεται να συνεχιστούν έως την Τρίτη, σύμφωνα με το Environnement Canada.

Κόλαση καύσωνα στην Αυστραλία
Αντιθέτως η Αυστραλία βιώνει μερικές από τις πιο ζεστές ημέρες στην ιστορία της. Το θερμόμετρο στο Σίδνεϊ έφτασε στους 47.3 βαθμούς Κελσίου, την πιο υψηλή θερμοκρασία εδώ και 79 χρόνια.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή ήταν αποπνικτική, ενώ οι Αρχές επέβαλαν αυστηρές απαγορεύσεις μετακινήσεων υπό τον φόβο και των πυρκαϊών. 

Η προηγούμενη αναλόγως υψηλή θερμοκρασία είχε επισυμβεί το 1939 όταν υδράργυρος έφτασε τους 47,8 βαθμούς. 

Από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Φλεβάρη του 2017 στην Αυστραλία έσπασαν πάνω από 200 μετεωρολογικά ρεκόρ, με κύματα καύσωνα, πλημμύρες, αλλά και πυρκαγιές.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Λεβέντης για Σκοπιανό: Προδοσία αν μπει το όνομα «Μακεδονία»



O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης αποκάλυψε πως η… «Η ονομασία το πώς θα λέγονται τα Σκόπια έχει αποφασιστεί. «Νova Makedonija» θα ονομάζονται».

Ο κ. Λεβέντης μιλώντας στο κανάλι Ε είπε «ότι αν μπει το όνομα «Μακεδονία» είναι μεγάλη προδοσία για τη χώρα μας και ο διάλογος με τους Σκοπιανούς πρέπει να συνεχιστεί χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το όνομα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε «ότι οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να μπει ένα όνομα με γεωγραφικούς προσδιορισμούς, ενώ ένα όνομα που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» τους δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρουν τα αγάλματα που είχαν σε κάποια σημεία της χώρας τους».

Τέλος ο κ. Λεβέντης τόνισε «ότι και ο Καμμένος αλλά και η ΝΔ θα ψηφίσουν το όνομα «Νova Makedonija» όποτε έρθει στη Βουλή»


Πηγή : eleftherostypos.gr


Ζάεφ: Δεν έχω «κόκκινες» γραμμές - Συζητώ μετονομασία στο αεροδρόμιο των Σκοπίων αν ενοχλεί την Ελλάδα



Αισιόδοξος ότι το θέμα του ονόματος μπορεί να έχει λυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Είμαστε χώρα φιλική προς την Ελλάδα
Την πεποίθησή του ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, και μάλιστα έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», ο κ. Ζάεφ διαμήνυσε πως οι αναφορές περί «κόκκινης γραμμής» δεν θα αποτελέσουν αιτία ή δικαιολογία ώστε να μπουν περιορισμοί στις συνομιλίες.

Ερωτηθείς αν θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας, απάντησε ότι του είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η αντιπολίτευση της χώρας του θα συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφασίσουν από κοινού για την επίλυση του ζητήματος. 

Θέλησε να απευθύνει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Ελλάδας, ότι «πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και βούληση, ώστε οι δύο χώρες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και στο εσωτερικό των χωρών μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λυθεί το πρόβλημα».

Χαρακτήρισε ως «θετική ελπίδα αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος, ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση». Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συναντηθεί και με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά φυσικά αφού συναντηθεί πρώτα, όπως επισήμανε, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα η ηγεσία της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι «εγώ με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα, γιατί αν οι πολίτες των δύο χωρών το αποδεχθούν, κατανοήσουν και αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας που έχει η συνεργασία των δυο χωρών και πόσο ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι».

Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες της Ελλάδας όπως και οι πολιτικοί της χώρας, ότι αποτελούμε γι’ αυτούς φιλική χώρα και φιλικός λαός που επιθυμεί τη συνεργασία και εξ’ ονόματος αυτού πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας πιστεύουν στη μελλοντική συνεργασία, που πρέπει και θέλουμε να υπάρξει μεταξύ των δύο λαών και των χωρών, αντί να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε επικεφαλίδες για αναφορές σε ορισμένα τοπωνύμια που συνδέονται με την ιστορία», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Επανέλαβε πως η πΓΔΜ δεν είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σημειώνοντας: «Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον του δικού μας κράτους από το να είμαι περιχαρακωμένος από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, γιατί γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης».

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ προσδιόρισε ως στρατηγικό στόχο της πΓΔΜ την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του, ανέφερε πως «πετύχαμε να ελευθερώσουμε μια απομονωμένη χώρα που την προηγούμενη περίοδο ήταν πραγματικά φυλακισμένη στην ιδέα του εθνικισμού, στη διαφθορά και στην εγκληματικότητα που ελέγχονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η χώρα του περιμένει πολλά χρόνια να περάσει τις πύλες της Ευρώπης και κάθε εμπειρία είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τη γείτονα φίλη Ελλάδα. «Όλες οι εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που έχει αποκτήσει είναι καλοδεχούμενες» πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι ένας ηγέτης ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύει και ο ίδιος. «Έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ' ό,τι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δύο κρατών» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας του, εστίασε στην ανάγκη να γίνει ένα σύγχρονο, οικονομικά σταθερό, κοινωνικά υπεύθυνο κράτος που πιστεύει στα στάνταρ της ΕΕ. «Είναι καιρός να επιδείξουμε ένα νέο πρόσωπο στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, αφήνοντας πίσω μας επιφυλάξεις και τις ιστορικές προκαταλήψεις για το τι είναι καλό για τους λαούς τους και τις σχέσεις καλής γειτονίας» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, διατύπωσε την άποψη ότι δεν είναι πλέον μια πυριτιδαποθήκη και διαμήνυσε ότι ήρθε πλέον η ώρα να υιοθετήσουν ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία και ελεύθερη διακίνηση πολιτών και ιδεών.

Τέλος, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, είπε πως το θέμα αποτέλεσε άλλη μια γέφυρα προσέγγισης των δύο χωρών και δήλωσε ευτυχής που για πρώτη φορά οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης των δύο κρατών επικοινώνησαν και συντόνισαν από κοινού αυτή την κρίση, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους νόμους.


Πηγή : protothema.gr