Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Αποκάλυψη: Καταγεγραμμένο στη Ναυτική Επιθεώρηση το περιστατικό με τη φρεγάτα «Ελλη»



Το περιστατικό με το τουρκικό αλιευτικό Murat Terzi  την 26η Μαΐου του 2016 είναι καταγεγραμμένο στη Ναυτική Επιθεώρηση τεύχους Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου 2016, και συγκεκριμένα, στη σελίδα 116.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, «Την 26η Μαΐου, ομάδα ΜΥΑ/ΛΣ, η οποία επέβαινε στη Φ/Γ ΕΛΛΗ, εκτέλεσε νηοψία στο ύποπτο αλιευτικό σκάφος «ΜURAT TERZI» σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως ν. Κρήτης».


Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υπήρξε αδυναμία εκτέλεσης νηοψίας από τη φρεγάτα «Έλλη» εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας ελέγχου, το πλήρωμα της φρεγάτας κατέγραψε τους ναυτικούς του Murat Terzi να πετάνε στη θάλασσα σάκους. Ομολογείται  ωστόσο ότι η εκτέλεση νηοψίας έγινε εφικτή αρκετές ώρες αργότερα χωρίς να εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα.

Και προστίθεται επίσης πως όταν οι ναύτες του τουρκικού αλιευτικού ρωτήθηκαν για το περιεχόμενο των δεμάτων που πέταξαν στη θάλασσα, ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για «αλλοιωμένα αλιεύματα».

Η φρεγάτα συνέχισε μετά από αυτά τη συμμετοχή της στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016 στην οποία συμμετείχε προτού λάβει εντολή από το Υπουργείο Ναυτιλίας να ελέγξει το τουρκικό αλιευτικό.

Τι ζητά η Νέα Δημοκρατία

«Η υπόθεση του τουρκικού πλοίου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει τεράστια ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, είναι εξαιρετικά σοβαρή» δήλωσε σήμερα ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τη χθεσινή καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου ότι η φρεγάτα «Ελλη» δεν «συνέλαβε» τουρκικό πλοίο με ναρκωτικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κικίλιας «τα ερωτήματα που προκύπτουν για την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου αμείλικτα»

«Από ποιον δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Έλλη» να μην προβεί τελικά στον οφειλόμενο επιτόπιο έλεγχο, ενώ για το σκοπό αυτό βρέθηκε στο σημείο; Και κυρίως γιατί άραγε μέχρι σήμερα απεκρύβη ένα τόσο σοβαρό συμβάν;» τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας παράλληλα την κατάθεση εγγράφων για ναυτικό συμβάν με τουρκικό πλοίο ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, νότια της Κρήτης, τον Μάιο του 2016.

Στο κείμενο της ερώτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει ότι τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαΐου 2016 στις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος περιήλθε από διωκτικές αρχές κράτους της Ε.Ε. η πληροφορία πως σε απόσταση 110 μιλίων από τις νότιες ακτές της Κρήτης έπλεε το υπό τουρκική σημαία πλοιάριο με την ονομασία «Μουράτ Τερζή», το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Όπως αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, εκείνη τη στιγμή όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ήταν επιφορτισμένες με την περιφρούρηση της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος. Στο σημείο όμως που έπλεε το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών πλοιάριο -συνεχίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- κατέπλευσε η φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού «Έλλη» που παρέπλεε στην περιοχή λόγω της διεξαγόμενης πολεμικής άσκησης «Phoenix Express».

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι «από το σημείο αυτό ξεκινά μια ακολουθία περιστατικών, που είναι τουλάχιστον ανεξήγητα. Και συγκεκριμένα ενώ από τους άνδρες της φρεγάτας με το σύστημα αναγνώρισης νυκτός φαινόταν καθαρά ότι το πλήρωμα του ύποπτου πλοίου στη θέα της φρεγάτας έρριπτε στη θάλασσα μεγάλα δέματα που, σύμφωνα με το σήμα που έλαβε το Λιμενικό, περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, εντούτοις η φρεγάτα αφού παρέμεινε επί πολλές ώρες και επόπτευε ούτε πλησίασε ούτε προέβη σε καμία ενέργεια εναντίον των ναρκο-μεταφορέων, αλλά επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος. Οι σκηνές όλης αυτής της μη επιχείρησης κατεγράφησαν με κινητό τηλέφωνο σε βίντεο μέσα στη φρεγάτα. Το βίντεο αυτό περιήλθε στην κατοχή μου, σας το αποστέλω και το δίνω στην δημοσιότητα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητεί από τον υπουργό Άμυνας απαντήσεις που θα «απομακρύνουν κάθε σκιά, σε σχέση με τις υπηρεσιακές εντολές που δόθηκαν στον κυβερνήτη της φρεγάτας από το υπουργείο».

Ο κ. Λοβέρδος ρωτά:

«Γνωρίζει, επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτησή μου; Είναι το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικτικό υλικό για πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν;»

«Γιατί παρότι είχε την σχετική αρμοδιότητα, αφού επρόκειτο προφανώς για παράνομη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, ο κυβερνήτης της φρεγάτας “Έλλη” έλαβε εντολή να μην επιχειρήσει εναντίον των μεταφορέων ναρκωτικών ουσιών, αλλά να παρακολουθεί για πάνω από μισή ώρα, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, το πλήρωμα του πλοιαρίου να πετά στη θάλασσα τα ναρκωτικά;»

«Ενημερώθηκαν οι αρχές του κράτους της Ε.Ε. που μας έστειλε το σήμα για τον χειρισμό της υπόθεσης από ελληνικής πλευράς;»

«Θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας να καταθέσετε στην Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά δελτία συμβάντων τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και της φρεγάτας “Έλλη” για τα όσα αναφέρονται στην παρούσα ερώτηση;»

Οι σκηνές όλης αυτής της μη επιχείρησης κατεγράφησαν με κινητό τηλέφωνο σε βίντεο μέσα στη φρεγάτα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Ανδρέα Λοβέρδο.


Η απάντηση του ΓΕΝ

Ανακοίνωση για τα όσα κατήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το περιστατικό με το τουρκικό αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αποδίδοντας την απραξία των μελών του πληρώματος της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τον ισχυρισμό του ΓΕΝ διέψευσε αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως αναφέρει το ΓΕΝ, «την 25 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια ν. Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω άσκησης».

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, δεν έγινε έλεγχος από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. «Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας» αναφέρει το Γενικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας πως «η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμένα Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.

Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 26 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα».

Όσον αφορά στα σακιά που κατεγράφη να πετά στη θάλασσα το πλήρωμα του τουρκικού αλιευτικού, το ΓΕΝ σημειώνει πως «σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI».

Λοβέρδος: Δεν ήταν απαγορευτικές οι συνθήκες

«Οπως ενημερωνόμαστε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για τη διενέργεια νηοψίας με άγημα επιβαίνοντος λέμβου. Αλίμονο δε, εάν τα πανάξια πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ορρωδούσαν μπροστά στις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Δικηγόροι Δημοσίου: Ακύρωση ασύλου για μη διατάραξη των σχέσεων με Τουρκία


Η απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.

Την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα ληφθεί η προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σχετικά με την αίτηση της κυβέρνησης για ακύρωση της χορήγησης άσυλου στον πρώτο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Στη σαραντάλεπτη ακρόαση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον τούρκο στρατιωτικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού, όπως υποστήριξαν, κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σχολίασε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «είχε κάποιες ενστάσεις», και ζήτησε να «παγώσει» το θέμα της έκδοσης μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε δε ότι «και ο τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο». 

Από τη μεριά τους, οι συνήγοροι του τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο άνθρωπος αυτός συμμετείχε στο πραξικόπημα, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος μέχρι στιγμής, και ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανισμό και προσβολή της προσωπικότητάς του.

Η κύρια διαδικασία για την αίτηση αναστολής που έχει ζητήσει το Δημόσιο, ανεξάρτητα από την έκδοση προσωρινής διαταγής, θα εξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου. 

Η Άγκυρα εμφανίστηκε κατ' αρχήν θετική στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης πως οι οχτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ενδέχεται να δικαστούν σε ελληνικά δικαστήρια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης την Πέμπτη, «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν». Σημειώνεται πάντως, πως έγκριτοι ποινικολόγοι που μίλησαν στον ΣΚΑΪ θεωρούν την εφαρμογή της πρότασης Κοντονή για δίκη των τούρκων στην Αθήνα, από πολύ δύσκολη έως έωλη νομικά. 

Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 υπογράφουν στο μεταξύ 66 Έλληνες των επιστημών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας.



Πηγή: skai.gr


Λάρισα: Εργαζόμενοι απολύθηκαν, γιατί δεν επέστρεψαν το δώρο Χριστουγέννων



Φοιτητές κατά πλειοψηφία, με ημιαπασχόληση και μισθούς «πείνας» οι παθόντες, «επαναστάτησαν» και αποφάσισαν να μη το επιστρέφουν - Πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για τις ακραίες πρακτικές επιχειρήσεων

Επιχειρηματίες σε ταχυφαγείο της Λάρισας το «τερμάτισαν»!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας εργαζόμενοι γνωστής επιχείρησης εστίασης στη πόλη κατήγγειλαν χθες στην Επιθεώρηση Εργασίας πως απολύθηκαν επειδή δεν συμμορφώθηκαν στην υπόδειξη επιστροφής του δώρου Χριστουγέννων.



Το ρεπορτάζ αναφέρει: 

«Αν και η χορήγηση και η επιστροφή του δώρου, έχει καταστεί συνήθης τακτική των επιχειρήσεων, στα μνημονιακά χρόνια, η εξέλιξη αυτή, πρωτόγνωρη για τη Λάρισα, εκφυλίζει τις εργασιακές σχέσεις, αποσταθεροποιεί την αγορά εργασίας και την οικονομική της δραστηριότητα. Ως γνωστόν, πολλές επιχειρήσεις, λόγω της υποχρεωτικό-τητας καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και προκειμένου να εμφανίζονται σύννομες, το πιστώνουν εμπροθέ-σμως ως έχουν υποχρέωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των εργοδοτών και για να μη χάσουν τη θέση τους ή το επέστρεφαν ή το συμψήφιζαν με τις μηνιαίες αποδοχές τους. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση όμως, πέντε αρχικά εργαζόμενοι, φοιτητές κατά πλειοψηφία, με ημιαπασχόληση και μισθούς «πείνας», «επαναστάτησαν» και αποφάσισαν να μη το επιστρέφουν, επωμιζόμενοι την ευθύνη της πράξης τους…

Ο εργοδότης έχοντας διαμηνύσει και ξεκάθαρα αποσαφηνίσει εγκαίρως πως, οι συμβάσεις εργασίας, για όσους δεν επιστρέφουν το δώρο, θα καταγγελθούν, προχώρησε στην υλοποίηση της απειλής. Πριν από τη Μίξη του χρόνου απέλυσε δύο «απείθαρχους» εργαζόμενους (σήμερα αναμένεται και τρίτη απόλυση), χωρίς φυσικά να επικαλείται τον πραγματικό λόγο καταγγελιών των συμβάσεων. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε μόνο μη ανεκτή συμπεριφορά, αλλά θα ήταν παράνομη, καταχρηστική και ποινικά κολάσιμη. Το γεγονός ωστόσο, όπως λένε οι εργαζόμενοι, οι λοιποί συνάδελφοί τους συνεχίζουν να εργάζονται επειδή επέστρεψαν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος του δώρου Χριστουγέννων, αποδεικνύει τον πραγματικό λόγο της απόλυσής τους… Να σημειωθεί πως στην επιχείρηση, τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός και υπό το βάρος των εξελίξεων γίνονται προσπάθειες συμμαζέματος, ώστε να μη ξεφύγει η κατάσταση και τρωθεί το κύρος της…



Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία, onlarissa.gr
protothema.gr


Μπαράζ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στην εφορία


Οι πλειστηριασμοί επεκτείνονται πέραν των κόκκινων δανείων

Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν εντός του 2018 στο σφυρί, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε σκοτωμένες τιμές. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Από φέτος η πίεση της εφορίας καθίσταται ακόμη πιο ασφυκτική για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Εντολή των δανειστών είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους για να περιοριστούν τα συνολικά χρέη των περίπου 100 δισ. ευρώ. 

Την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Η λύση που έχουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για να μην προστεθούν στην τεράστια λίστα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις τρέχουσες υποχρεώσεις.


Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών

Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να ολοκληρώσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα μια μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η παροχή της δυνατότητας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν τους φόρους τους σε πολλές δόσεις με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνιδικεία θα συνεχιστούν και το 2018 έως ότου τεθεί σε πλήρη ισχύ η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούρια αυτοματοποιημ.ενη διαδικασία.

Το crash test αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνουν οι πρώτοι για το 2018 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία ενώ τα ακίνητα δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια θα βγουν στο «σφυρί» με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου.




ΤΟ ΒΗΜΑ


Γελάει η υφήλιος με την σύγκριση Κατρούγκαλου : Μπέτυ όπως Χίλαρι Κλίντον, Μισέλ Ομπάμα και Μπριζίτ Μακρόν



Αποτυχημένοι σε όλα αλλά μας προσφέρουν άφθονο γέλιο

Mε τη στάση της Χίλαρι Κλίντον, της Μισέλ Ομπάμα και της Μπριζίτ Μακρόν, που επέλεξαν να έχουν πολιτικό λόγο, τόλμησε να συγκρίνει o Γιώργος Κατρούγκαλος την Μπέτυ Μπαζιάνα για την προκλητική συνέντευξη που έδωσε.

Εξηγώντας τη δήλωσή της ότι «ο ΣYΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά όχι στην εξουσία», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο κόσμος «έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει το σύστημα εξουσίας της μεταπολίτευσης άλλα ακόμη δεν το έχει καταφέρει».








Βόλος: Τρεις ανήλικοι σε δίκη για βιασμό 10χρονου μαθητή



Σε δίκη παραπέμπονται τρεις ανήλικοι μαθητές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν φρικτές πράξεις σε βάρος 10χρονου συμμαθητή τους, όπου σύμφωνα με την καταγγελία του πατριού του, τον κακοποίησαν σεξουαλικά επανειλημμένως, σε ώρες διαλείμματος στις τουαλέτες του σχολείου τους.

Οι τρεις μαθητές, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, αντιμετωπίζουν κατηγορίες βιασμού από κοινού κατ’ εξακολούθηση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού κατ’ εξακολούθηση, με διάστημα τέλεσης των αδικημάτων την περίοδο Σεπτέμβριο 2016 με Οκτώβριο 2016.

Οι μαθητές φέρονται να κακοποιούσαν τον 10χρονο δένοντας του τα χέρια ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει και το στόμα για να μην μπορεί να φωνάξει και να καλέσει για βοήθεια.

Κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση είναι και και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών, κατηγορούμενοι για έκθεση ανήλικου μαθητή σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, αλλά και οι γονείς τους που κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μαθητές, παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγους. Σύμφωνα το taxydromos.gr, η δίκη στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου θα συζητηθεί στις 25 Ιανουαρίου 2018.


ΤΑ ΝΕΑ


Νέα επίθεση Κοντονή στους δικαστές



Νέα επίθεση εξαπέλυσε στους δικαστές ο υπουργός δικαιοσύνης αναφορικά με το «πόθεν έσχες».

Στην νέα του επίθεση, υποστήριξε ότι οι δικαστές «έπρεπε να είναι εκείνοι που επιδιώκουν τη διαφάνεια», επεσήμανε ότι ο νόμος ζητά να δηλωθούν χρήματα και τιμαλφή προκειμένου να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνο, ώστε να μπορεί να εξεταστεί μια αγορά μεγάλης αξίας. 

ο υπουργός χαρακτήρισε τα επιχειρήματα των δικαστών για πιθανή στοχοποίηση τους προφάσεις και είπε «είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζουν καθεστώς μια κυβέρνηση που θέλει τη διαφάνεια και την εφαρμογή των νόμων» και κατέληξε «εάν υπάρχουν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, τότε δεν υπάρχει “πόθεν έσχες” και κοροϊδεύουμε την κοινωνία».


Μπακογιάννη: Ο Καμμένος είναι στη φάση «της μεγάλης κωλοτούμπας»



«Προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση είναι η ενιαία κυβερνητική θέση», τόνισε βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος «είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε αν η ΝΔ θα θέσει θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση. «Απ΄ ό,τι καταλαβαίνω δεν θα τεθεί το θέμα καθότι ο κ. Καμένος, με την ταχύτητα που αλλάζει γνώμη θα ξαναλλάξει γνώμη και θα προσέλθει στην προσπάθειά του να κρατήσει την καρέκλα του».

Κατά τα λοιπά, η βουλετής της ΝΔ υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το θέμα της ονομασίας. «Από τη μεριά των Σκοπίων δεν υπάρχει πια ο Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν ένας ακραίος εθνικιστής, λαϊκιστής κ.λπ. Δυστυχώς δεν επέτρεψε να βρεθεί μια λύση. Η νέα κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δίνει σημάδια, τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας, που είναι θετικότερα. Προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση είναι η ενιαία κυβερνητική θέση της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακούσαμε τον κ. Κοτζιά να τοποθετείται, ακούσαμε τον κ. Καμμένο να είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική θέση» σημείωσε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να σοβαρευτούν οι άνθρωποι. Εμείς, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης είχαμε ακολουθήσει, τότε, με εντολή του Κώστα Καραμανλή, μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: ενημερώσαμε τη Βουλή των Ελλήνων, πήραμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πήγαμε και ενημερώσαμε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και πήραμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων- και τότε εγώ, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, τους ενημέρωνα καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τα μη δημοσιεύσιμα στοιχεία της διαπραγμάτευσης. 

Δεν υπήρχε λοιπόν διπλωματία εν κρυπτώ. Υπήρξε διπλωματία εν γνώση του ελληνικού λαού, η οποία οδήγησε στο Βουκουρέστι. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη περί πολιτικής. Δεν κάνεις πολιτική εν κρυπτώ. Κάνεις πολιτική με διαφάνεια».

Πρόσθεσε λέγοντας ότι μία κυβέρνηση, η οποία προσέρχεται σε μία διαπραγμάτευση, για να έχει τη βάση και την ελπίδα οποιαδήποτε επιτυχίας, οφείλει να λέει -σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο πρωθυπουργού- το ίδιο πράγμα. 

Υπογράμμισε μάλιστα πως στο Βουκουρέστι η τότε κυβέρνηση τα κατάφερε επειδή ήταν όλοι μαζί. «Εμείς ήμασταν μπετόν αρμέ σ΄ αυτή τη θέση γι΄ αυτό και τα καταφέραμε. Κανένας μόνος του δεν καταφέρνει τέτοια επιτυχία για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως στο Βουκουρέστι. Το κάναμε όλοι μαζί και όλοι μαζί πετύχαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς ήμασταν τρεις άνθρωποι. Ο Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως υπουργός Άμυνας κι εγώ ως υπουργός Εξωτερικών. Λέγαμε κατά κεραία, σε όλους τους τόνους, σε όλους τους συνομιλητές μας, το ίδιο πράγμα κι έτσι πετύχαμε. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να έχει δύο διαφορετικές θέσεις. Ακόμα και να δεχθώ ότι το κάνει για λαϊκισμό στο εσωτερικό, που αυτό είναι ο λόγος. 

Αλλά δεν υπάρχει τίποτα μυστικό. Η εικόνα μιας κυβέρνησης με δύο διαφορετικές θέσεις δεν δημιουργεί καμιά ελπίδα σοβαρής διαπραγματευτικής ικανότητας και άρα αποτέλεσμα διαπραγματευτικό που θα είναι προς όφελος της χώρας» τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Για το αν αισθάνεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε: «Εγώ αισθάνομαι ότι η προσπάθεια που κάναμε το 2008 και το ότι σήμερα πλέον όλα τα κόμματα προσέρχονται σ΄ αυτή τη μία εθνική θέση είναι κάτι το οποίο κάναμε τότε [...] και σήμερα δείχνει ότι αυτή η χώρα μπορεί πλέον -γιατί μέχρι τώρα τα δείγματα είναι δειλά- να έχει μία εθνική θέση, η οποία και είναι σωστή κατά τη γνώμη μου, για να προσέλθει σε μία εθνική διαπραγμάτευση».

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει ενιαία θέση στο ζήτημα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, που τότε καταγράφηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή, ήταν αρραγής και εξακολουθεί να είναι. Γι΄ αυτό και ήταν κωμική η θέση του Καμμένου, διότι ψήφισε τη θέση αυτή στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή και άλλη μία φορά στις προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει ψηφίσει σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις την ίδια θέση, την οποία σήμερα αρνείται ή αρνείτο μέχρι χθες τουλάχιστον».



TA NEA