Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Τι οδήγησε στο μεγάλο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.



Μια μικρή υπόθεση καταβολής ΦΠΑ σε έναν σκοπιανό οδηγό ΙΧ που είχε επιχειρήσει, τον περασμένο Μάιο, να μεταφέρει χρυσό από τη FYROM μέσω του Τελωνείου Κήπων στον Εβρο προς Τουρκία φαίνεται ότι ήταν αυτή που οδήγησε, λανθασμένα, την ΕΛ.ΑΣ. στο μεγάλο «φιάσκο» με τις συλλήψεις 85 ενεχυροδανειστών και άλλων ιδιωτών με την ανυπόστατη κατηγορία «λαθρεμπορίου χρυσού» προς την Τουρκία!

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – εμφάνισαν την τότε ανακοίνωση λίγων γραμμών του υπουργείου Οικονομικών για να πείσουν με χαρακτηριστική… ευκολία δικαστικούς λειτουργούς ότι η εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία χωρίς παραστατικά συνιστά την κακουργηματική πράξη του λαθρεμπορίου. Ακόμα υπήρξε επίκληση δικαιολογιών ότι «το κύκλωμα του χρυσού έχει μια μυστική κρυψώνα με κλοπιμαία που θα βρούμε» και ότι «είναι μεγάλο εμπόδιο στην ΕΛ.ΑΣ. το ότι ορισμένοι ενεχυροδανειστές έχουν πληροφόρηση και διασυνδέσεις με στελέχη του ΣΔΟΕ».

Και έτσι άρχισε ο κύκλος των συλλήψεων με μη τεκμηριωμένες κατηγορίες. Για να ακολουθήσει το κυβερνητικό σόου για το «πλήγμα στους σύγχρονους μαυραγορίτες» κ.λπ., που τώρα αποσύρεται. Χωρίς κανένας να μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαιοσύνης από την αντιστροφή αυτής της υπόθεσης.

Το παρασκήνιο και οι λανθασμένες κινήσεις

Το παρασκήνιο της γκάφας της ΕΛ.ΑΣ. είναι πολυσύνθετο. Τη σχετική έρευνα για τις «ύποπτες» ενέργειες των ενεχυροδανειστών πραγματοποιούσε τους τελευταίους μήνες το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, το οποίο είχε πιστωθεί, τον Νοέμβριο του 2017, τη μεγάλη επιτυχία της εξάρθρωσης της «μαφίας των Ρομά» με τους 41 κατηγορουμένους. Η μεγάλη αυτή συμμορία είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 500 διαρρήξεις και ληστρικές επιδρομές σε σπίτια. Το ίδιο Τμήμα είχε εξαρθρώσει και κυκλώματα γεωργιανών διαρρηκτών και άλλες εγκληματικές οργανώσεις. Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε πληροφορηθεί ότι «η ίδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει, στη συνέχεια της έρευνας για τη «μαφία των Ρομά», κύκλωμα ενεχυροδανειστών κλεπταποδόχων της. Καθώς και ότι το ίδιο κύκλωμα προχωρούσε σε παράνομες εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία». Την περίοδο 23-25 Οκτωβρίου 2018 ζητήθηκε από τις κεντρικές υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής να οργανώσει μια ομάδα 200 αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, προκειμένου το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου να αρχίσει τις συλλήψεις των ενεχυροδανειστών και άλλων.

Τότε όμως υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν να δουν τα στοιχεία του φακέλου, όπου διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για κλεπταποδοχή, που θα ήταν η κεντρική κατηγορία, αλλά περί λαθρεμπορίου χρυσού, που ήταν η «δευτερεύουσα». Ετσι ζητήθηκε να μην… κουνηθεί κανένας αστυνομικός και να εξετάσουν τον φάκελο τουλάχιστον τρεις-τέσσερις δικαστικοί λειτουργοί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Σε αυτές τις συσκέψεις φαίνεται να ζητήθηκε η περαιτέρω διερεύνηση του καθεστώτος εξαγωγών με την Τουρκία και να υπάρξουν διασαφήσεις των τελωνειακών αρχών. Ακόμα προτάθηκε «να υπάρξει φασματογραφικός έλεγχος των κραμάτων χρυσού, γιατί φαινόταν ότι η περιεκτικότητα που μνημονευόταν ίσως να μην ήταν η ορθή, κι έτσι θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η συμπληρωματική κατηγορία για απάτη, πλαστογραφία κ.λπ., προκειμένου να ενισχυθεί το κατηγορητήριο». Τότε οι ερευνητές της υπόθεσης φαίνεται να ανέφεραν ότι η κλεπταποδοχή δεν προέκυψε γιατί το κύκλωμα είχε κρυφές κρυψώνες αλλά και διασυνδέσεις (σ.σ.: εκτός από έναν αστυνομικό και έναν πράκτορα της ΕΥΠ που είναι ήδη κατηγορούμενοι) και με ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Κάτι το οποίο μάλλον δεν αναφέρθηκε στο διαβιβαστικό που συντάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε ελάχιστες από αυτές τις υποδειχθείσες ενέργειες προχώρησαν. Με επίκληση της στεγανότητας της έρευνας και επιζητώντας να παρουσιαστεί αυτή η μεγάλη «επιτυχία» έλαβαν στις 19 Νοεμβρίου μόνο κατάθεση από έναν 56χρονο εκτελωνιστή με γραφείο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στον οποίο υποβλήθηκαν γενικές ερωτήσεις για εξαγωγές σε «τρίτες χώρες» που συνιστούν λαθρεμπόριο και όχι, ως όφειλαν, για το ειδικό καθεστώς της Τουρκίας. Δεν υπήρξε κανένα αίτημα προς οικονομικές αρχές για εκθέσεις που θα τεκμηρίωναν το λαθρεμπόριο.

Η γκάφα με το  Τελωνείο Κήπων

Αντ’ αυτού λοιπόν έδωσε κατάθεση (σ.σ.: στις 25 Νοεμβρίου, λίγα 24ωρα προτού αρχίσει ο κύκλος των άστοχων συλλήψεων) ένας ανθυπαστυνόμος του Τμήματος Αμαρουσίου που λειτούργησε ως φοροτεχνικός και λογιστής. Και ο οποίος αρχικά προσδιόρισε ότι οι διαφυγόντες δασμοί του ελληνικού κράτους από το λαθρεμπόριο χρυσού στην Τουρκία ήταν της τάξης περίπου των 1.700.000 ευρώ.

Ωστόσο το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι στην κατάθεσή του, για να «τεκμηριώσει» επίμονα – και χωρίς να ισχύει – ότι η εξαγωγή χρυσού χωρίς παραστατικά στην Τουρκία συνιστά λαθρεμπόριο, ήταν ένα δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει στις 17 Οκτωβρίου 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε αυτό το δελτίο Τύπου που περιείχε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών από την …Ουγκάντα, εισαγωγής οικοσκευής με αρχαία αντικείμενα από την Κόστα Ρίκα, τον εντοπισμό ενός ναργιλέ στη Μύκονο αλλά και τμημάτων απολιθωμένου δέντρου από τη Μυτιλήνη, περιεχόταν και μια σύντομη αναφορά – με ειδική επισήμανση από τους αστυνομικούς για μια έρευνα του Τελωνείου Κήπων Εβρου.

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου, «το Τελωνείο Κήπων στις 29.5.2018 εντόπισε και κατέσχεσε, ως αντικείμενα λαθρεμπορίας, 2 πλάκες ακατέργαστου χρυσού 15,5 καρατίων, βάρους 2,030 κιλών και 1,594 κιλών αντιστοίχως, οι οποίες εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένες μέσα σε προσωπική αποσκευή επιβάτη οχήματος κατά την έξοδό του από τη χώρα μας. Τα εισπραχθέντα πρόστιμα ανέρχονται στο ποσό των 40.878,72 ευρώ και οι αναλογούντες δασμοί στο ποσό των 20.439,36 ευρώ».

Το δελτίο αυτό της ΑΑΔΕ θεωρήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ότι καταγράφει παρόμοια πράξη με αυτήν των ενεχυροδανειστών και απόδειξη ότι η μη δηλωθείσα εξαγωγή χρυσού στη γειτονική χώρα συνιστά λαθρεμπόριο, αφού υπάρχει καταβολή δασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το δελτίο Τύπου φαίνεται να οδήγησε τις τελευταίες ημέρες δικαστικούς λειτουργούς να μιλούν για έλλειψη βεβαιότητας ότι οι αστυνομικές αρχές έκαναν λάθος και ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εξαγωγών προς την Τουρκία που πρέπει να ερευνηθούν. Κάτι που φαίνεται να οδήγησε στο να υπάρξει «δεύτερη σκέψη» και καθυστέρηση στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων ενεχυροδανειστών.


Λαμπρόπουλος Βασίλης
ΤΟ ΒΗΜΑ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου