Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Έκοψαν το φθηνό ρεύμα σε 250.000 νοικοκυριά -Εκτός ΚΟΤ ένας στους τρεις



Εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου πετάχτηκε ένας στους τρεις δικαιούχους λόγω των αυστηρών κριτηρίων που θέσπισε από πέρυσι η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» και με βάση τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών δικαιούχοι του ΚΟΤ, δηλαδή ευάλωτοι καταναλωτές που απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα είναι περί τους 450.000, όταν στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενταγμένοι ήταν 693.487 οικιακοί καταναλωτές.

Πηγές αναφέρουν ότι περίπου 240.000 με 250.000 νοικοκυριά δεν εμφανίζονται στο ΚΟΤ, πράγμα που σημαίνει ότι υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις και το σύστημα τους απέρριψε λόγω μη εκπλήρωσης των εισοδηματικών και άλλων περιουσιακών κριτηρίων.

Σκοπός της παρέμβασης που έκανε πέρυσι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν να ξεκαθαρίσει το μητρώο του ΚΟΤ και από στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και να εξοικονομηθούν δαπάνες από την επιδότηση των χαμηλών τιμολογίων.

Χονδρικά, το συγκεκριμένο κονδύλι, το οποίο επωμίζονται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως η ΔΕΗ που έχει το πλειοψηφικό μερίδιο στην αγορά, ανέρχεται ετησίως στα 60 με 70 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα νέα κριτήρια που αποφασίστηκαν, το ΚΟΤ διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
στη δεύτερη εκείνοι που έχουν συγκεκριμένα όρια ετήσιου συνολικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος.


Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου