Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

WSJ: Η οργή για την απελευθέρωση τρομοκρατών αναστατώνει τη νέα φιλία Ελλάδας - ΗΠΑ


Η πιθανή απελευθέρωση από την φυλακή ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη πυροδοτεί διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, βάζοντας σε δοκιμασία τις στενές, εσχάτως, σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Ο Σάββας Ξηρός, εκτελεστής της διαλυμένης τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ο οποίος εκτίει στη φυλακή πέντε ποινές για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί δημοσίως σε αυτό, ακόμη και προτού οι ελληνικές αρχές αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης».

«Στο δημοσίευμα προστίθεται:

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός προτού εκτίσει την ποινή του όπως υποβλήθηκε το αίτημα στην ελληνική Δικαιοσύνη θα ήταν προσβολή στη μνήμη των Αμερικανών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους», είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.  Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Η 'επαναστατική οργάνωση 17Ν', μια ριζοσπαστική  τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ των ετών 1975 και 2000, συμπεριλαμβανομένων πέντε Αμερικανών. Η ομάδα πήρε το όνομά της όταν το 1973, η στρατιωτική χούντα με κατέστειλε τη φοιτητική εξέγερση την Αθήνα με τανκς.

Αργότερα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την υποστήριξη της χούντας, η οποία «έπεσε»  το 1974, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο,  αρκετοί από το φάσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς συνέχισαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική εξουσία και να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια σε μικρές βίαιες αριστερίστικες ομάδες που εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται σε μερικές ελληνικές πόλεις».

Στη συνέχεια, το άρθρο της Wall Street Journal κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπήδησε μέσα από την ακροαριστερή αντικαπιταλιστική σκηνή, τμήματα της οποίας βλέπουν θετικά το μαρξιστικού και αναρχικού τύπου αντάρτικο πόλεων.

Αυτό το κεφάλαιο στην ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση της χώρας. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ

«Ο «καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας στην ίδια εφημερίδα.

Ωστόσο, παρά τη φιλοαμερικανική μετατόπιση των Αθηνών, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθειες με το ριζοσπαστικό αριστερό πολιτικό φάσμα, το οποίο περιλαμβάνει μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους που παραδοσιακά αντιτίθενται στην εξουσία των ΗΠΑ».

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ψήφισε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη απελευθέρωση ηλικιωμένων ή όσων θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κόμμα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών», σχολιάζει επίσης το δημοσίευμα αναφερόμενο στο νόμο του οποίου χρήση εξετάζεται αν θα κάνει ο Σ. Ξηρός.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου