Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Αναστάτωση στην ιεραρχία από την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου



Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην ιεραρχία μετά την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, καθώς αρκετοί μητροπολίτες τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και άλλοι την κατακεραυνώνουν. 

«Είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» .

Όπως εξήγησε ο κ. Μάξιμος, «η αξιοποίηση κάποιων στοιχείων που σήμερα είναι ανενεργά θα δημιουργούσε έναν κύκλο εργασιών και κάποιον πλούτο, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία για το πνευματικό της έργο αλλά και η Πολιτεία για να ενισχύσει τα ταμεία της».

«Mέσα σ' αυτόν», πρόσθεσε, «υπάρχει βέβαια το όφελος του λαού, της κοινωνίας, γιατί καμιά αξιοποίηση δεν γίνεται χωρίς να εργαστούν άνθρωποι. Αυτό θα σήμαινε και κάποια ανάπτυξη, κάποιες θέσεις εργασίας, κάποια χρήματα που θα γίνονταν όφελος για ανθρώπους που τα χρειάζονται».

Ευχήθηκε, δε, «όλες οι πλευρές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα προς όφελος του λαού και της Εκκλησίας με τη στενότερη έννοια και για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εκτίμησε πως «πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να εξειδικεύσουμε λίγο όλη αυτή την πρόταση, σύντομα να έχουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να μπορούν να τις ελέγξουν οι νομικοί και από τις δύο πλευρές - και από το Κράτος και από την Εκκλησία - και, βεβαίως, να πάρουμε τις απόψεις των αγίων αρχιερέων, γιατί όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα το ψηφίσουν και θα το δεχθούν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η αμεσότητα, όπως υπογράμμισε, «βοηθάει όλους διότι είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και η οποιαδήποτε ανάπτυξη είναι ένα κίνητρο ακόμα να προχωρά η συνεργασία Εκκλησίας - Κράτους δημιουργικά».

Βασική προϋπόθεση η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξήγησε πως «δεν μιλούμε για συμφωνία αλλά πρόθεση για συμφωνία γιατί για να γίνει η συμφωνία θα πρέπει να γίνουν και επιμέρους συνομιλίες και να επιληφθούν νομικοί της ακριβούς διατυπώσεως μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά οπωσδήποτε μια τέτοια συμφωνία να περάσει και από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και από τα δικά μας όργανα με κυρίαρχο τη Σύνοδο της Ιεραρχίας».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις πρώτες αντιδράσεις των κληρικών, είπε πως είναι «μια βιαστική απάντηση από ανθρώπους, οι οποίοι ίσως δεν μπορούσαν να περιμένουν να δουν την εξέλιξη των πραγμάτων».

«Για εμάς», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, «οι κληρικοί είναι οι συνεργάτες μας, είναι τα χέρια μας, είναι τα πόδια μας, οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε στις μητροπόλεις μας το ποιμαντικό μας έργο, είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και, βεβαίως, είναι άνθρωποι πνευματικοί, που τους έχουμε ανάγκη για να κάνουμε το ποιμαντικό μας έργο. Δεν θα ήταν δυνατόν εμείς να προδώσουμε τους κληρικούς μας, να προδώσουμε τους ιερείς μας, γιατί προδίδουμε τον εαυτό μας και την αποστολή μας. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο πρέπει να τονίσουμε και να πούμε είναι ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε εξάπαντος πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών μας. Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η προστασία και η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας».

Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ δυνατό στοιχείο» της συμφωνίας, «το ότι παραμένουν σταθερές οι θέσεις των κληρικών που έχουμε ανάγκη για να λειτουργεί η Εκκλησία γιατί θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων η Εκκλησία υπέστη αφαίμαξη σε ό,τι αφορά το προσωπικό - και των κληρικών και των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Εκκλησία. Μια τέτοια συμφωνία διασφαλίζει ένα σταθερό αριθμό που έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις πνευματικές και ποιμαντικές ανάγκες του λαού μας».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε ότι οι ιερείς δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ερωτήματα. «Ίσως έχει ενημερωθεί η Μικρή Σύνοδος (12 μητροπολίτες) , όχι όμως η Μεγάλη, η Διαρκής», δήλωσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης και ανέφερε μερικά από τα κενά που δημιουργούνται μετά τη συμφωνία. Μάλιστα διερωτήθηκε τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών, ποια θα είναι η θέση της Εκκλησίας στα κοινά και τι θέση θα έχει ο μητροπολίτης στις τοπικές εκδηλώσεις.

Μητροπολίτης Δημητριάδος: «Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά την βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων»

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τάσσεται ανοικτά της συμφωνίας και χαρακτηρίζει την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο ως «τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Δεν είναι δυνατόν να τους αφαιρείται κάθε δικαίωμα, ακόμα και αυτό της απλής ενημέρωσης, μόνο και μόνο γιατί είναι Ιερείς».

«Όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη. Παραδείγματος χάριν, ΝΠΔΔ είναι και οι Δήμοι, είναι και τα Πανεπιστήμια. Τώρα που βρέθηκε η διαδικασία και ο τρόπος, τι θα σταματήσει αύριο μια κυβέρνηση να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο απομονώνοντας μια κατηγορία εργαζομένων του Δημοσίου και οδηγώντας την μαζικά σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς», αναφέρει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Επιπλέον ζητεί την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας και καλεί σε έκτακτη Σύναξη τους κληρικούς της Μητρόπολης προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων, οι οποίες και θα κατατεθούν στο Ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιεραρχία. 

Άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας ζητεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς 

Την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητά με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. «Εχω τοποθετηθεί δημόσια γι’ αυτό και έχω αποδείξει με νομικά κείμενα ότι το κράτος μας είναι όχι ουδετερόθρησκο απλώς, αλλά συμβάλλει υπέρ των θρησκειών με το άρθρο 13 του Συντάγματος που θεωρεί ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Το κράτος συμβάλλει από το 1985» είπε Μητροπολίτης Πειραιώς. 

Αμβρόσιος: Αίσχος κύριε Πρωθυπουργέ

«Ο Παπαφλέσσας, ο Αμβρόσιος Φραντζής και τόσοι άλλοι του 1821, ο Παπα-Σκρέκας του χθες και τόσοι άλλοι Ήρωες και Μάρτυρες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά τη διάρκεια του Συμμοριτοπολέμου, συγγνώμην του… Εμφυλίου ήθελα να γράψω, και οι υπέρμαχοι της Αρετής, της Αγιότητος και της Ελευθερίας σήμερα ρίχνονται στον Καιάδα! Αίσχος, Κύριε Πρωθυπουργέ!Έλληνες Ορθόδοξοι Κληρικοί ξεσηκωθείτε!Πάρτε τα Λάβαρα της αντιστάσεως στα χέρια σας», αναφέρει σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος. 

Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος: Αισθανόμαστε προδομένοι

Την έντονη αντίδραση και των απλών κληρικών προκαλεί η συμφωνία. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν. Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», αναφέρει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου