Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Τα «στέκια» στην πανεπιστημιακή ιστορία των τελευταίων δεκαετιών


Δεκάδες είναι οι χώροι –τα «στέκια», όπως ονομάζονται– στα πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν καταληφθεί από εξωπανεπιστημιακούς, και, αναλόγως με τη συγκυρία, αξιοποιούνται από τους θαμώνες τους είτε ως απλοί χώροι συνάντησης είτε ως «ορμητήρια» παραβατικών πράξεων.

Ειδικότερα, στην πανεπιστημιακή ιστορία των τελευταίων δεκαετιών έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα «στέκια». Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα προηγούμενα χρόνια είχαν υπάρξει τρία «στέκια». Στο ισόγειο της Νομικής Σχολής, στο Χημείο και στην Πανεπιστημιούπολη. Οι αρχές του ιδρύματος θεωρούν ότι ελέγχουν την κατάσταση με μια διακριτική εποπτεία.

Στο συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων υπάρχει η αίθουσα Γκίκη, η οποία χρησιμοποιείται από εξωπανεπιστημιακούς. Επίσης, στην Πολυτεχνειούπολη μία αίθουσα της σχολής Χημικών Μηχανικών έχει τελέσει υπό κατάληψη από άτομα που αυτοποθετούνται στον χώρο των αναρχικών και της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) έχει καταγραφεί «στέκι» στο κεντρικό κτίριο. Επίσης, το κτίριο Βανκούβερ επί των οδών Δεριγνύ και Μαυρομματαίων, το οποίο υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1999, έχει καταληφθεί από άτομα που τοποθετούνται στον χώρο των αναρχικών. Τον Φεβρουάριο του 2016 προκηρύχθηκε διαγωνισμός (σε χώρο της οδού Αλεξάνδρας) για την ανακατασκευή του, ο οποίος ακυρώθηκε έπειτα από παρέμβαση αντιεξουσιαστών. Επαναλήφθηκε η διαδικασία, η οποία φέρεται να κατέληξε σε μειοδότη, ωστόσο οι καταληψίες δεν έχουν αποχωρήσει.

Δύο «στέκια» έχουν καταγραφεί μέσα στα δύο κτίρια του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ υπό κατάληψη από αναρχικούς υπήρξε και το κτίριο που λειτουργούσε παλιά ως φοιτητική εστία επί των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Ελευθερίου Βενιζέλου (απέναντι από το Πάντειο). Στις αρχές Μαΐου του 2012 άνδρες της αστυνομίας «ανακατέλαβαν» το κτίριο, που κλειδώθηκε και άδειασε λειτουργικά ώστε να μην μπορεί να επανακαταληφθεί, και αναμένεται η στιγμή της αξιοποίησής του ως φοιτητικής στέγης.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως «στέκι» λειτούργησε το υπό κατάληψη κτίριο «Ευαγγελισμός» στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν τρία στέκια. Επίσης, στο ΑΠΘ υπήρξε ανάλογο στέκι στο βιολογικό τμήμα.

Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια διαθέτουν όλα κτίρια τα οποία είναι υπό κατάληψη. Ενδεικτική είναι η κατάληψη «Λέλας Καραγιάννη» στη διασταύρωση των οδών Λέλας Καραγιάννη και Δροσοπούλου. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο από το 1960 μέχρι το 1988, οπότε και κατελήφθη. Με απόφαση της ιδιοκτήτριάς του Κεφαλονίτισσας Μαρίας Μεταξάτου, κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και τη Σχολή Καλών Τεχνών, για τη στέγαση άπορων φοιτητών από τα Ιόνια Νησιά, και κυρίως από την Κεφαλονιά. Στις 15 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις πολιτικών (και του ΣΥΡΙΖΑ) για την επιχείρηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά καιρούς διατυπώνονται απειλές από αγνώστους κατά πρυτανικών αρχών, όταν μιλούν για αξιοποίησή του. Ετσι, το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου