Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Τα Σκόπια πεδίο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας



To «ναι» της Βουλής των Σκοπίων στη συνταγματική αναθεώρηση που θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας «κατευθυνόμενης» από τις ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη εν μέσω «εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων».

Τα παραπάνω κατήγγειλε εχθές το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «παραβίαση» κάθε κανόνα στην ψηφοφορία που ενέκρινε με ψήφους 80 έναντι 120 τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στην χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης». 

Κατά την ώρα της διαδικασίας, όπως επισημαίνεται, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ ήταν εντός του κοινοβουλίου, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της διαδικασίας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο. 

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως σαφή παραβίαση όλων των κανόνων — τόσο από πλευράς δικαίου όσο και από άποψη ηθικής».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθύμισε εχθές ότι «η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της», θέλοντας να ακυρώσει την αλλαγή στη συνταγματική ονομασία. 

Αιχμές για τους βουλευτές του VMRO-DPMNE που ψήφισαν «ναι» 

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ παρουσιάζει την εκδοχή της Μόσχας για όλα όσα έγιναν την ημέρα της ψηφοφορίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν «ναι».

«Τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη "σωστή ψήφο" τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις», αναφέρει το υπουργείο. 

«Κλείδωσαν τους βουλευτές στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής», αναφέρει με ειρωνικό τρόπο η Ρωσία. 

«Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των "Μακεδόνων", που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά», αναφέρει η ανακοίνωση, που καταλήγει: «Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου