Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Λέκκας: Εντός μιας εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός για να περάσουμε στην κανονικότητα




Στο αυτοκίνητό τους ή στο δημοτικό στάδιο πέρασαν τη νύχτα δεκάτες κάτοικοι της Ζακύνθου φοβούμενοι έναν ακόμα ισχυρό σεισμό και ενώ η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον οκτώ σεισμικές δονήσεις εντάσεως από 4 έως 4,8 Ρίχτερ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο  πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα.

«Περιμένουμε έναν αριθμό μετασεισμικών δονήσεων μικρότερες και λιγότερες, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ μέσα σε μία εβδομάδα ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα. Ενας σεισμός αυτής της έντασης δεν είναι μεγάλος σεισμός, είναι δεκάδες φορές μικρότερος από αυτόν τον πρώτο που εκδηλώθηκε και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές», σημείωσε.

Υποστήριξε μάλιστα πως το νησί αρχίζει να βρίσκει ξανά τους ρυθμούς του.

«Το νησί μπαίνει σε μια κανονικότητα.Σε αυτό βοήθησε ότι δεν είχαμε θύματα. Οι Ζακυνθινοί έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, η κανονικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών ειδικά στο λιμάνι που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Κάνοντας μια εκτίμηση για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος ντόμινο από τον πρώτο σεισμό είπε πως «ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι οριακά για να προκαλέσει ντόμινο σε κάποια περιοχή, ειδικά προς τον βορρά δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα, αν συμβεί αυτό θα είναι προς τα νότια, ωστόσο, όπως είπε, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου