Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Άλλοθι στην ΑΑΔΕ αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών για τις αυξήσεις




Πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτημα της «Κ» σχετικά με την επιλογή να δοθεί μόνο στους υπαλλήλους του συγκεκριμένου υπουργείου η «προσωπική διαφορά», υποστήριζε ότι αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμοιβών των υπαλλήλων εποπτευόμενων φορέων και κυρίως της ΑΑΔΕ, που κατέχουν θέσεις υψηλής ευθύνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα 2/3 περίπου των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ευνοούνται από τη συγκεκριμένη διάταξη ανήκουν στις ανεξάρτητες αρχές, κυρίως ΑΑΔΕ και ΕΛΣΤΑΤ. Η ψαλίδα των αμοιβών των νέων υπαλλήλων, σε σχέση με τους παλαιότερους που διατηρούν την «προσωπική διαφορά», είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα παραιτήσεων υπαλλήλων ή και μη ανάληψης καθηκόντων στις συγκεκριμένες θέσεις υψηλής ευθύνης, εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό, την ώρα που ο στόχος είναι η προσέλκυση υπαλλήλων με υψηλά προσόντα, προσθέτουν.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το θέμα της ενίσχυσης των αμοιβών των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ θα μπορούσε να είχε αντιμετωπισθεί με άλλον τρόπο. Ο ίδιος ο νόμος σύστασης της ΑΑΔΕ προβλέπει τη δυνατότητα καθορισμού ειδικού μισθολογικού καθεστώτος για τους υπαλλήλους της Αρχής. Θα μπορούσε, επομένως, να ενεργοποιηθεί αυτή η διάταξη και να ενισχυθούν έτσι οι αμοιβές μόνον των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, αντί να δοθεί αύξηση σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών – αλλά όχι και στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4389 του 2016 (άρθρο 29) προβλέπει ότι «1. Με απόφαση του διοικητή της Αρχής, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του συμβουλίου διοίκησης, δύναται να καθορίζεται, εντός των ορίων του προϋπολογισμού της Αρχής και του εκάστοτε ΜΠΔΣ, ειδικό μισθολογικό καθεστώς του προσωπικού της Αρχής, στη βάση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. 2. Ο διοικητής, με απόφασή του, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου διοίκησης, δύναται να αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθοδολογίες και ειδικότερο σύστημα επιπλέον ανταμοιβής (bonus) του προσωπικού της Αρχής, στο πλαίσιο της αξιολόγησής του, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της θέσης και τον βαθμό ευθύνης τους και εφόσον ο βαθμός επίτευξης των τεθέντων στόχων της Αρχής υπερβαίνει το 100%.».


ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου