Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

«Το καράβι του Οδυσσέα»: Αρχαιοελληνικό πλοίο 2.400 χρόνων ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα



Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου  βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, αφού φαίνεται πως βρίσκεται εκεί για πάνω από 2.400 χρόνια.

Το πλοίο έχει 23 μέτρα μήκος, φαίνεται και είναι αρχαιοελληνικό και το θαύμα είναι ότι το κουφάρι του έχει το κατάρτι, τους ιστούς και όλα τα κουπιά του στη θέση τους και άθικτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το κουφάρι έχει συντηρηθεί και λόγο του βάθους και λόγω της έλλειψης οξυγόνου «Ποτέ δε θα πίστευα ότι μπορεί ένα πλοίο από τον αρχαίο κόσμο να υπάρχει εκεί, στα 2χλμ κάτω από το νερό και να ‘επιβιώνει’», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητής Τζον Άνταμς, που συμπλήρωσε ότι, «αυτό θα αλλάξει την αντίληψή μας για την κατασκευή των πλοίων και τη ναυσιπλοΐα στην αρχαιότητα».

Τέτοιου τύπου πλοία λένε οι επιστήμονες έχουν δει μόνο ως εικόνα πάνω σε αρχαιοελληνικά αγγεία με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το αγγείο που χρονολογείται στην ίδια εποχή με το πλοίο, απεικονίζει τον Οδυσσέα πάνω στο κατάρτι του πλοίου ενώ περνά από τις Σειρήνες, ακούγοντας το τραγούδι τους.



Η ομάδα δημιούργησε δίωρο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την προσεχή Πέμπτη στο Βρετανικό Μουσείο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου