Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Μουδιασμένοι στο Μαξίμου από τη δήλωση Ρέγκλινγκ για το χρέος -Οι περικοπές στις συντάξεις τρομάζουν


Την ακύρωση της ήδη προνομοθετημένης απαίτησης του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 αναμένεται να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει στο Στρασβούργο με Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να διατυπώσει το επιχείρημα της εξασφάλισης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, για την επίτευξη του οποίου το ΔΝΤ είχε επιβάλλει το μαχαίρι στις συντάξεις.

Από το Μαξίμου ελπίζουν ότι στις Βρυξέλλες (Κομισιόν) υπάρχουν ευήκοα ώτα για τα ελληνικά επιχειρήματα από την ώρα που οι στόχοι «κλειδώσουν» και οι «μεταρρυθμίσεις» συνεχιστούν. Ωστόσο η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι ένας μόνο παράγοντας καθώς ήδη από την πλευρά του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ «έδειξε τα δόντια του» στέλνοντας σαφώς μήνυμα προς την Αθήνα όταν είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί».

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές πάντως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου «καίγονται» να μην προχωρήσουν σε κόψιμο των συντάξεων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Όσο κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΔΕΘ επέλεξε να τοποθετηθεί πολύ προσεκτικά ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις των δανειστών, η απόφαση είναι ειλημμένη καθώς όχι μόνο τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη λένε όχι στις μειώσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά και επειδή άπαντες σε κυβέρνηση, Κουμουνδούρου και κυρίως οι βουλευτές γνωρίζουν ότι μια τέτοια επιλογή προεκλογικά θα ήταν καταστροφική καθώς θα επέφερε σκληρή επί της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος όταν ερωτήθηκε για το θέμα, υποστήριξε -στη Δημόσια Τηλεόραση- ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο καθώς δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και δεν επιφέρει διαρθρωτικά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς όχι μόνο κύλησε ομαλά αφού οι συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό δεν είχαν τον όγκο και τη μαζικότητα που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ η σύνδεση από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη της πρότασης Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό με τον δικτάτορα Πινοσέτ, έδωσε «πόντο» τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε να πάει χαμένος.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου