Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Επικίνδυνο και ανεύθυνο πόρισμα Παρασκευόπουλου για την παιδεία!



ΔΑΠ – ΝΔΦΚ : «Το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» για τη βία στα Πανεπιστήμια προκαλεί ειλικρινείς απορίες όχι απλά για τα κίνητρα, αλλά για την ίδια την σοβαρότητα των συντακτών του»

Η αριστερά έχει μπερδέψει την ελευθερία με την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει κακό παντού και στα πάντα στην κοινωνία.

Ξανακτύπησε ο Παρασκευόπουλος και μετά την δικαιοσύνη πάει να διαλύσει τελείως και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.

Αυτός ο άνθρωπος είναι παντελώς επικίνδυνος και ανεύθυνος και είναι ντροπή για την χώρα να αναλαμβάνει τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Στο πόρισμα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που παραδόθηκε στο υπουργείο Παιδείας, προτείνεται ο διάλογος και η παραχώρηση χώρων στους καταληψίες για στέκια και συναυλίες.

Στο πόρισμα γίνονται συστάσεις για την επέμβαση της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους:  «ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες» υποστηρίζεται.

Για το άσυλο το πόρισμα αναφέρει ότι «ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός». Το πόρισμα αντιπροτείνει να διαμορφωθούν κριτήρια για την επέμβαση της αστυνομίας  που θα διευκολύνουν τα πρυτανικά τους συμβούλια να λύνουν  τα προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.

Για το θέμα των ναρκωτικών και των τοξικομανών το πόρισμα Παρασκευόπουλου προτείνει την ένταξη υποχρεωτικού μαθήματος «των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε να οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο. Επίσης, κρίνεται σημαντική η εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα, με την ανάπτυξη συνθετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο».

1. Μέτρα για τα κοινά εγκλήματα

Εγκλήματα που διαπράττονται και αλλού μέσα στην επικράτεια, όπως κλοπές ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλπ.
Κλοπές
– Φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί.
– Ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.
– Δημιουργία συστήματος ιχνηλασίας για τον σταθερό και φορητό εξοπλισμό που αγοράζεται από τα ΑΕΙ (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ΤΕΙ).
– Συνεργασία με την αστυνομία για ενημέρωση ιδίως στο θέμα της παράνομης αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Ληστείες Χρηματαποστολών και ΑΤΜ
– Απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ.
– Εναλλακτικά εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.
Διακίνηση Ναρκωτικών – Ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών
– Πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ (εστίαση στον έλεγχο της προσφοράς) μέσω
α) ανάλυσης κατά περίπτωση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς
β) επανεξέτασης της χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους
γ) επίτασης ελέγχων για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, (με συστηματική χαρτογράφηση της πορείας των ουσιών από τις μικρές αποθήκες ως τους λήπτες.
– Ανάπτυξη συστημάτων street work για τον περιορισμό της βλάβης.
– Δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους.

Για την αντιμετώπιση εγκλημάτων χαμηλής ποινικής απαξίας και περιστατικών που εμποδίζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ
α) Για εγκλήματα κυρίως χαμηλής ποινικής απαξίας που σχετίζονται με τη συγκυρία και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο και διαπράττονται από φοιτητές ή ομάδες φοιτητών (π.χ. βίαιη παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ, φθορές περιουσίας, ψυχολογική βία και εκφοβισμός καθηγητών κλπ).
-Συστηματική ενημέρωση – κατάρτιση της διοίκησης των ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης διαμεσολάβησης κλπ
-Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους φοιτητές και καθηγητές, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους φοιτητών, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, θα προσαρμόζεται ανάλογα ανά πανεπιστήμιο και θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένος στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ανάπτυξης ιδέας του πανεπιστημίου και στον αλληλοσεβασμό καθηγητών – φοιτητών.
– Δημιουργία φόρουμ σε κάθε πανεπιστήμιο, που θα συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα και στο οποίο θα συμμετέχουν φοιτητές, διοικητικό και άλλο προσωπικό και καθηγητές, εκπρόσωποι συλλόγων του ΑΕΙ, ομάδων και παρατάξεων. Εκεί θα συζητείται η κατάσταση στα πανεπιστήμια, τα προβλήματα και η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων.
β) Σε διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές με φθορές ή μη
-Δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής διαπραγμάτευσης και Επικοινωνίας σε κάθε ΑΕΙ η οποία θα είναι αρμόδια για να συζητά με τους φοιτητές που προβαίνουν διεκδικητικού χαρακτήρα καταλήψεις χώρων
γ) Σε καταλήψεις χώρων των ΑΕΙ εντός ακαδημαϊκής λειτουργίας από μικτές ομάδες νέων κυρίως (φοιτητών και μη) που χρησιμοποιούν τους χώρους ως στέκια – σημεία συνεύρεσης.
-Παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές τους ΑΕΙ και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί.
-Εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, εφόσον δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο.
δ) Σε υποθέσεις χωρίς άδεια και «αυθόρμητης» χρήσης χώρων των ΑΕΙ για λόγους αναψυχής και διασκέδασης κατά τις νυκτερινές ιδίως ώρες.
-Δημιουργία χώρων και αιθουσών αναψυχής μέσα στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα είναι και φυλασσόμενοι και ελεγχόμενοι εξωτερικά και θα λειτουργούν με ευθύνη εκπροσώπων φοιτητών (αίθουσα για πρόβες μουσικών συγκροτημάτων του ΑΕΙ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συναυλιών, θεάτρου, χορού και χοροεσπερίδων κλπ) : η ευθύνη μπορεί να αναλαμβάνεται ανά Σχολή εκ περιτροπής κλπ
-Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας σε κάθε ΑΕΙ, ώστε να περιλαμβάνει ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών, υποστήριξη καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και αναψυχής
ε) Σε σποραδικά περιστατικά (στο σύνολο της περιόδου αναφοράς) καταστροφών περιουσίας, εμπρησμών, παραβιάσεων του νόμου περί όπλων κλπ κακουργημάτων.
στ ) Σε καταλήψεις χώρων από άσχετους με την πανεπιστημιακή κοινότητα ιδιοκτησίας των ΑΕΙ που βρίσκονται εκτός ακαδημαϊκής λειτουργίας.
-Στις παραπάνω περιπτώσεις ε΄ και στ΄ χωρεί εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας από τη Διοίκηση του ΑΕΙ.

3. Γενικά μέτρα πρόληψης

α) Επανεξέταση του καθεστώτος φύλαξης των χώρων ΑΕΙ. Ιδίως μπορεί να εξεταστεί η πρόσληψη των προϊσταμένων των σχετικών υπηρεσιών από τα ίδια τα ΑΕΙ, ώστε αυτά να έχουν ειδικές γνώσεις των συνθηκών. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εμπειρίες συγκεκριμένων πανεπιστημίων, που αφορούν την αποτελεσματικότητα της φύλαξης από ιδιωτικές εταιρίες.
β) Αναθεώρηση του πλαισίου ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων των πανεπιστημίων και δημοσιοποίησή του.
γ) Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου χρήσεων και προστασίας της περιουσίας των ΑΕΙ πέρα από εκείνη την περιουσία που περιλαμβάνεται σε ακαδημαϊκές και διδακτικές λειτουργίες.


Η ανακοίνωσή της η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ :

«Πρώτο και κύριο, από όλη αυτή την έκθεση ιδεών για τη βία στα πανεπιστήμια περισσεύουν οι θεωρίες περί πρόληψης της εγκληματικότητας, απουσιάζει όμως, οποιαδήποτε αναφορά στην καταστολή ενός εγκλήματος που τελείται εντός του ακαδημαϊκού χώρου. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι συντάκτες του πορίσματος είτε είναι παντελώς άσχετοι με την κατάσταση στις σχολές μας, είτε είναι τυφλά ιδεοληπτικοί, αγνοώντας επιδεικτικά την κυριαρχία παρακρατικών ομάδων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Φυσικά, κεντρικό σημείο της πρότασης της επιτροπής Παρασκευόπουλου είναι η ανοχή (αν όχι η ενθάρρυνση) στα εγκλήματα χαμηλής ποινικής απαξίας, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση οργάνων τα οποία αποδεδειγμένα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δημιουργείται έτσι ένα καθεστώς ασυλίας των δραστών και, τελικά, διευκολύνεται η τέλεση βαρύτερων εγκλημάτων, καθώς τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να παρέμβουν οι Αρχές καθίστανται δυσδιάκριτα.

Από εκεί και πέρα, είναι αδιανόητος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καταλήψεις: Είναι απαράδεκτο ενώ παρακωλύεται διαρκώς η ακαδημαϊκή καθημερινότητα, η Επιτροπή να προκρίνει τη λειτουργία «Μόνιμης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης», νομιμοποιώντας στην πράξη μια παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η επιτροπή προτείνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας για τη λειτουργία των ήδη κατειλημμένων χώρων των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια όμως δε χρειάζονται «εργαστήρια επαναστατών» αλλά χώρους που οι νέοι ελεύθερα θα αναπτύσσουν υγιείς μορφές κοινωνικοποίησης.

Τέλος, τα ευχολόγια για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών και όχι της ίδιας της εμπορίας τους δεν χρειάζονται τον παραμικρό σχολιασμό, γιατί στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά και επαφής με την πραγματικότητα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Οι έμποροι της οδού Μασσαλίας δεν θα καταπολεμηθούν με πολιτική υποκατάστατων. Θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, με κάθε κόστος.

Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ έχει πλήρη και σύγχρονη πρόταση παιδείας, μέσα στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα στα θέματα ασφάλειας των ακαδημαϊκών χώρων. Αυτή την πρόταση παιδείας συμμερίζεται και στηρίζει κάθε χρόνο, με κάθε αφορμή η φοιτητική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις μας απολαμβάνουν συντριπτική αποδοχή στην κοινωνία. Αντίθετα, η επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου επέλεξε να αγνοήσει την πλειοψηφία των φοιτητών και των πολιτών, προκρίνοντας τις ιδεοληψίες των μελών της, που μόνο τέρατα έχουν γεννήσει όπου εφαρμόστηκαν.

Το πόρισμα αυτό θα πάει στα σκουπίδια, όχι μόνο γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να το υλοποιήσει, αλλά κυρίως γιατί δεν το θέλει κανείς στην κοινωνία εκτός από τους συντάκτες του και τους εντολείς τους, δηλαδή ο κ. Γαβρόγλου και ο κ. Τσίπρας. Οι πολίτες θέλουν πανεπιστήμια ανοιχτά, σύγχρονα, παραγωγικά, ασφαλή και ελεύθερα και η επιθυμία τους θα γίνει σύντομα πράξη από μια κυβέρνηση που σέβεται την ανάγκη της κοινωνίας για πρόοδο, ελευθερία και ασφάλεια».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου