Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν θέλει το «νόμος και τάξη» η Χριστοδουλοπούλου και προτιμά την ελευθερία




Διαφωνεί η Τασία Χριστοδουλοπούλου σχετικά με την αναγκαιότητα η αστυνομία να είναι περισσότερο δραστική ώστε να επανέρθει η νομιμότητα στους ελληνικούς δρόμους. 

Η  αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο Κόκκινο με αφορμή το θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου την Παρασκευή είπε: «Μία γενική γραμμή που διαπνέει όλα αυτά είναι η πολιτική του φόβου, έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να φοβούνται ακόμα και την σκιά τους. Αυτό αξιοποιείται πολιτικά με το λόγο περί Νόμου και Τάξης, που προσπαθεί να κερδίσει έδαφος σε όλες τις κοινωνίες. Και δυστυχώς οι κοινωνίες συχνά επιλέγουν, στο δίλημμα ασφάλεια ή ελευθερία, την ασφάλεια.

Όταν φτάσουμε το δίλημμα να μην είναι πια «ασφάλεια ή ελευθερία» αλλά «ασφάλεια ή ζωή», τότε τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ επικίνδυνα. Γι’ αυτό και η Δικαιοσύνη το συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να το αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σοβαρότητα, ώστε να αναδειχθεί ότι για τον κάθε επίδοξο αυτόδικο το «ελευθερία ή ασφάλεια» δεν ισχύει, γιατί κινδυνεύει και η δική του ελευθερία, αν καταδικαστεί.

Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, τα διλήμματα θα πρέπει να τα υπερβαίνουμε όταν είναι οριακά, ώστε να ζούμε σε ένα κοινωνικό σύνολο και να σεβόμαστε το φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο με το οποίο φτάσαμε εδώ, επί ενάμιση αιώνα.

Ο πολιτικός λόγος του Νόμου και της Τάξης παράγει πολλαπλά θύματα, ανθρώπους που είναι διαφορετικοί ή παραβατικοί και θύτες που γίνονται θύματα ακριβώς γιατί παρασύρθηκαν από αυτό το κλίμα τσαμπουκά που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Ο κάθε άνθρωπος συσσωρεύει απίστευτη βία, γιατί δεν συλλογάται συλλογικά, αλλά μόνος του, βγάζει απαντήσεις δικές του, θεωρεί ότι είναι το επίκεντρο των επιθέσεων και αυτό του δίνει το δικαίωμα να βγάλει βία, να υπερβεί τον νόμο, να δημιουργούνται αυτά τα πραγματικά θλιβερά περιστατικά».

Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου