Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ο γ.γ. του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών δεν αποκλείει «στρατιωτική επέμβαση» στη Βενεζουέλα για την «ανατροπή» Μαδούρο



Ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια «στρατιωτική επέμβαση» στη Βενεζουέλα για την «ανατροπή» της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο που ευθύνεται, όπως είπε, για τη σοβαρή οικονομική, ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση που διέρχεται η χώρα.

«Σε ό,τι αφορά μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την επιλογή», είπε ο Αλμάγκρο σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής του ΟΑΚ, τον οποίο ο Μαδούρο κατηγορεί για «ανάμιξη» στήριξε τη δήλωσή του επικαλούμενος «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητες» που έχει διαπράξει ο ίδιος ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ενάντιον του λαού της.

«Μπροστά στα δεινά του λαού, την έξοδο (του πληθυσμού) που (η κυβέρνηση της Βενεζουέλας) έχει προκαλέσει, θα πρέπει πρώτα να γίνουν διπλωματικές ενέργειες, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε (άλλη) ενέργεια», τόνισε.

Ο Αλμάγκρο, ο οποίος ολοκλήρωσε την Παρασκευή τριήμερη επίσκεψη στην Κολομβία για την ενημέρωσή του για τα μεταναστευτικά κύματα Βενεζουελάνων, κατηγόρησε την «δικτατορία» του Νικολάς Μαδούρο για την άρνηση να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Όπως ανέφερε, η εξουσία της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί «τα βάσανα, την πείνα, την έλλειψη φαρμάκων και κατασταλτικά μέσα για να επιβάλει την πολιτική της βούληση στο λαό».

«Είναι απαράδεκτο», είπε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνους που ζουν στο εξωτερικό, περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το 90% από αυτούς αναζητεί καταφύγιο στις χώρες της περιοχής.

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα για την μεταναστευτική κρίση της Βενεζουέλας, ζήτησαν από Καράκας να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου