Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Αντίδραση της ΝΔ για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης–Ως δικηγόρος είχε υπερασπιστεί κατηγορούμενους για τρομοκρατία



Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκαλεί η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει τον Μιχάλη Καλογήρου στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης με εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο, έχει χειριστεί ως δικηγόρος υποθέσεις όπως αυτή του Κώστα Σακκά ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνoμωσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος και τον Αγγελέτο Κανά, τον πρώην δήμαρχο Κιμώλου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΕΛΑ και τελικά αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σε δήλωσή του στο “thepressroom.gr” ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν κρύβει την ενόχλησή του τόσο για την επιλογή του κ. Καλογήρου όσο και για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης: “Ελπίζω ως υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Καλογήρου να επιδείξει τη θεσμική εγκράτεια και σοβαρότητα που αρμόζει στο αξίωμα που ανέλαβε να υπηρετήσει και, που κατά καιρούς δεν επέδειξε ο επιθετικός προκάτοχός του”.

Στην ερώτηση του “thepressroom.gr” κατά πόσο η εμπλοκή του σε υποθέσεις όπως του Κώστα Σακκά, δημιουργούν πρόβλημα στον θεσμικό του ρόλο, η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου είναι σαφής: “Θα κριθεί από το έργο του και από τα πόσα από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα της Δικαιοσύνης θα καταφέρει να κλείσει, μεταξύ των οποίων είναι και η ευνοϊκή αντιμετώπιση της πολιτείας σε καταδικασμένους τρομοκράτες. Θα κριθεί λοιπόν από το έργο του και όχι από τον πρότερο επαγγελματικό του βίο”.

Επιθετική δικηγορία

Ως δικηγόρος του Κώστα Σακκά, ο κ. Καλογήρου, είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στους δικαστές κατηγορώντας τους ευθέως ότι λαμβάνουν αποφάσεις καθ' υπαγόρευση της πολιτικής εξουσίας αρνούμενοι να αποφυλακίσουν τον πελάτη του.

Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα ο κατηγορούμενος δήλωνε αναρχικός, αρνούνταν ότι είναι μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς και μάλιστα είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας εξαιτίας της απόφασης να παραμείνει σε καθεστώς προσωρινής κράτησης για έξι παραπάνω μήνες ενώ είχε συμπληρώσει το ανώτατο όριο της προφυλάκισης και δεν είχε ακόμη δικαστεί.  

Η συγκεκριμένη πάντως επιλογή Τσίπρα θα είναι από τις πρώτες που θα κριθούν για την αποτελεσματικότητα της, καθώς αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, μαίνονται οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση Φλώρου εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου, τις αντιδράσεις για την μεταφορά Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές και την τρίτη στη σειρά άδειά του, αλλά και τη κόντρα μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας που μετά τις παρεμβάσεις Κοντονή έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.


Tου Σπύρου Παπαδάκη
thepressroom.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου