Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ανασχηματισμός: Η πρώτη φορά Αριστερά κατέληξε στην Παπακώστα



Με αρκετό ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και την πρώην βουλευτή της ΝΔ το νέο κυβερνητικό σχήμα - Σε θέσεις κλειδιά πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού - «Φιλί ζωής» στον Πάνο Καμμένο με αύξηση των κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι ο ανασχηματισμός, που μαγείρευε τόσες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζει ρώσικη σαλάτα ή σχήμα τρικολόρε, καθώς έχει υπουργούς προερχόμενους σχεδόν απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους: πέρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διαθέτει πλέον πρώην βουλευτές όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και από τη ΝΔ, την Κατερίνα Παπακώστα.

Μία πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση όμως μιλά για… κοκτέιλ γεύσεων, μία μπαλάντα αισθήσεων και παραισθήσεων, καθότι ανακατεύει τα πάντα, με… μεθυστικό τρόπο: και ΠΑΣΟΚ και δεξιά και γυναίκες και αναβάθμιση ή τοποθέτηση πρωθυπουργικών κολλητών σε καίρια πόστα και επιστράτευση βουλευτών και έμφαση στη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι έτσι ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαρωτικός ή δομικός. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν έβαλε καν στην κυβέρνηση στελέχη, που έχουν διακριθεί στην εσωκομματική κριτική. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε (ή δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά) να μην αλλάξει το βασικό κορμό της κυβέρνησης. Με εξαίρεση το υπουργείο Εσωτερικών κανένα από τα υπόλοιπα κορυφαία υπουργεία δεν άλλαξε ηγεσία.

Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Καμμένος, Κοτζιάς, Παππάς, Σταθάκης, Σπίρτζης, Αχτσιόγλου, Γαβρόγλου, Ξανθός, Κουντουρά, Βίτσας, Φλαμπουράρης, κράτησαν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Την πλήρωσαν μόνο οι Κοντονής, Κουρουμπλής, Αποστόλου, Κονιόρδου.

Ο κ. Τσίπρας έβαλε σε θέσεις κλειδιά δύο στενούς του ανθρώπους: τον Αλέξη Χαρίτση στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Δικαιοσύνης τον Μιχάλη Καλογήρου, ελέγχοντας έτσι απευθείας κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου και μη εκχωρώντας τους σε «δελφίνους».

Πρασίνισε την κυβέρνηση για τα καλά: Με την πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την πρώην ευρωβουλευτή και φίλη του Κώστα Σημίτη Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά και την επιστράτευση του Μάρκου Μπόλαρη. Η στόχευση προφανής: άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Από το εγχείρημα αποκλείστηκαν όμως άλλα στελέχη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας κλπ.

Έκανε πράξη την αγάπη προς την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, βάζοντας στην κυβέρνηση την Κατερίνα Παπακώστα, που έχει εκλεγεί βουλευτής με τη ΝΔ. Τέτοια μεταγραφή ούτε η Γιουβέντους με τον Ρονάλντο. Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του με αυτή την κίνηση, αφού έδωσε υπουργείο σε μία πολιτικό με εξαιρετικά ακραίες θέσεις και με σκληρή ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο, όχι τόσο μακρινό, παρελθόν.

Η Κατερίνα Παπακώστα είναι μαζί με την Κατερίνα Νοτοπούλου τα δύο κεντρικά πρόσωπα του ανασχηματισμού. Η δεύτερη είναι η «αδυναμία» του κ. Τσίπρα, αφού την είχε τοποθετήσει επικεφαλής στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, αυξάνοντας τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, προσπαθεί να δώσει «φιλί της ζωής» στον Πάνο Καμμένο, ενόψει της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης για την ίδια την επιβίωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατά τα λοιπά ο ανασχηματισμός ενισχύει την παρουσία της «γενιάς Τσίπρα» στην κυβέρνηση, ενώ δίνεται η ευκαιρία και σε νέους βουλευτές να δοκιμάσουν την τύχη τους.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου