Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Ανταποκρίθηκε η Κομισιόν στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη



Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ν.Δ. για τη θετική ανταπόκριση της Κομισιόν στο αίτημα του Προέδρου της ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει τη δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική, κ. Κορίνα Κρέτσου η οποία -ανταποκρινόμενη θετικά στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ-  ανέφερε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους και την ένταξη της Ελλάδας στο  Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες από την πυρκαγιά στην Αττική. 

Η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι όταν αυτό αποδεικνύεται στην πράξη».


Η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε μετάφραση :

Προς κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2018

Αγαπητέ Ζαν Κλοντ,

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ελλάδα, με την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Αλληλεγγύης, καθώς και για τις συνεισφορές των κρατών-μελών.

Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την αμέριστη υποστήριξή σας. Πάντα υπήρξατε αληθινός φίλος της Ελλάδας και το αποδείξατε ξανά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που η χώρα δοκιμάζεται.

Υπό το φως της τραγωδίας που έπληξε την Ελλάδα και τους πολίτες της, θα ήθελα να προτείνω στην Επιτροπή να εξετάσει μια ευέλικτη και ανάλογη λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να προτείνω δύο συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόστηκαν, υπό παρόμοιες συνθήκες, στην Ιταλία και την Πορτογαλία, οι οποίες επίσης αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές τα τελευταία έτη.

Πρώτον, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εξετάσει την περίπτωση μιας αυξημένης προκαταβολής   από το Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς και να επιδείξει ευελιξία στον υπολογισμό της συνολικής υποστήριξης που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα προσέφερε άμεση ανακούφιση, αντιμετωπίζοντας τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν από αυτή την τραγωδία.

Δεύτερον, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πορτογαλίας, θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία στη χρήση των δεσμευμένων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, η οποία θα επιτρέψει τον επαναπροσανατολισμό και την ανακατανομή των πόρων. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια μείωση της εθνικής συνεισφοράς για έργα που αποσκοπούν στην ανοικοδόμηση των τοπικών υποδομών και στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και της περιφερειακής οικονομίας.

Αγαπητέ Jean-Claude,

Έχουμε χάσει περισσότερα από 100 άτομα σε ένα χρόνο, εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εξακολουθεί να δοκιμάζεται από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει αφήσει το αποτύπωμά  της σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Χρειαζόμαστε την Ευρώπη να σταθεί δίπλα μας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να στηρίξετε τη χώρα μου, όπως έχετε κάνει πάντα.

Με εκτίμηση,

Κυριάκος Μητσοτάκης



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου